Προς το περιεχόμενο

Προς Κρηθεα - Νοηματικη γλωσσα-


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Εφόσον λοιπόν παρουσιάζουν μεγαλύτερο ενδιαφέρος αυτά...

Δημήτρη (doctor) δεν γνωρίζω τί έκαναν τα ΣΕΙΡΙΑΝΑ Ναυτάκια!

(ίσως ο Κ.Φουράκης θα μπορούσε να μας πει περισσότερα...)

Αλλά παρατηρώ εδώ ότι κάτι σχετικό με το θέμα μας κάνουν

τα Ναυτάκια του Αιγαιακού χώρου προ 2500 ετών.

post-109-1134430346_thumb.jpg

Το Χόκεϋ επί χόρτου είναι Σπαρτιατικό και ονομαζόταν "κερητίζειν" και παιζόταν κατά ζεύγη. Η μια ομάδα παρατασσόταν απέναντι από την άλλη, όπως φαίνεται από την ανάγλυφη παράσταση του Κεραμικού, η οποία χρονολογείται στο 510 π.Χ. Κάθε παίκτης, όπως φαίνεται στην ανάγλυφη αυτή παράσταση, κρατούσε μια μικρή ράβδο, με την οποία κινούσε μια μικρή σφαίρα, η οποία ήταν κατασκευασμένη από ύφασμα ή δέρμα. Την γέμιζαν με μαλλί προβάτου ή με τρίχα αλόγου, ώστε να είναι σκληρή και να αναπηδά ευκολότερα.

Επίσης από τη Σπάρτη προέρχεται το Ράγκμπυ το οποίο ονόμαζαν "αρπαστόν".

Στα Νέα 2-4-96 δημοσιεύεται ότι η Αμερικανίδα αρχαιολόγος Λιζ Ντούσμπερυ κατά τις ανασκαφές που έκανε στο νησί της Σαμοθράκης , Βρέθηκε μια αρχαία μπάλα ποδοσφαίρου, η οποία χρονολογήθηκε τον 3ο π.Χ. αιώνα. Η μπάλα αυτή αποτελείται από δερμάτινο κάλυμμα, χωρισμένο σε πολλά τμήματα με πολλές γωνίες όπως ακριβώς και οι σημερινές. Χαρακτηριστικό είναι , ότι διακρίνεται ή σχισμή , από την οποία τροφοδοτούσαν με αέρα το εσωτερικό της , που το αποτελούσε μια κύστη από μεγάλο ζώο. Από τους αρχαίους Έλληνες πήγε το ποδόσφαιρο στους ρωμαίους και από αυτούς στους Εγγλέζους,. Οι ρωμαίοι τοποθετούσαν την μπάλα στο γήπεδο και όταν σήμαινε η σάλπιγγα, ένας από τους παίκτες την πετούσε για να αρχίσει ο αγώνας.

Στην αρχαία Ελλάδα το ποδόσφαιρο παιζόταν Φεβρουάριο και τον Μάρτιο, στις εορτές Μικρών Μυστηρίων Άγρας (Ανθεστήρια).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εμένα Θεόφιλε δεν με προβληαμτίζουν τέτοια προβλήματα.

Θα με συγωρέσεις,αλλά μπορώ να έχω τις δικές μου απόψεις.

Προχθές σε μια εκπομπή στην τηλεόραση,είδα κάτι παιδάκια από την αφρική να χειρίζονται την Ελληνική γλώσσα καλλίτερα από κάποιους αυτόχθονες Ελληνες και πραγαμτικά τα χάρηκα.

Ο άνθρωπος αγαπητέ Θεόφιλε,είναιι υποχρεωμένος από την φύση του να αφομοιώνει και να αφομοιώνεται από το περιβάλλον που ζεί.

Γεννηθήκαμε,ζούμε και μεγαλώσαμε στον φυσικό χώρο,που πρωτοκατοίκησαν και έζησαν οι αρχαίοι Ελληνες (όχι απαράιτητα και προγόνοι μου).Είμαι,λοιπόν από την φύση μου υποχρεωμένος να ακολουθήσω τα χαρακτηριστικά αυτού του περιβάλλοντος.Και ένα από τα χαρακτηριστικά αυτού του περιβάλλοντος είναι η γλώσσα.

Το ίδιο ακριβώς,που κάνουν και σήμερα τα παιδιά που ζούν στην Ελλάδα,το ίδιο που θα έκανες και εσύ και εγω αν μεγαλώναμε σε μια άλλη χώρα.

Και το σπουδαιότερο Θεόφιλε,εφόσον ζεις στο περιβάλλον αυτό θα υποστηρίξεις και την ιστορία του.Γιατί αυτή η ιστορία είναι που συμπληρώνει την οντότητα μας.

Δεν θα ήθελα ποτέ να μου πει κάποιος ότι ξέρεις Δημήτρη,είσαι απόγονος κάποιου τούρκου στρατιώτη που τα έμπλεξε με κάποια ελληνίδα στην τουρκοκρατία.

Θεόφιλε πράγματι η αρχαία ελληνική ιστορία έχει να επιδείξει τα μέγιστα.Αλλά η υπόστηριξη της θα πρέπει να γίνεται πάντα με τις υποδείξεις της δικής μας λογικής και όχι με το να αναλύουμε τις αναπαραστάσεις κάθε όστρακου η κάθε αγγείου για μια τυχαία κίνηση που αποτυπώθηκε επάνω τους.Και ούτε είμαι υποχρεωμένος να ακούσω τις θεωρίες του κάθε αρχαιολόγου η φιλόλογου.

Απλά τις ακούω.Για αυτό άλλωστε ονομάζονται και θεωρίες.

Δημήτρη δεν διαφωνώ επί της ουσίας μαζί σου. Απλά προβληματίζομαι (επειδή τυχαίνει να ψάχνω μερικά πράγματα, έτσι σαν προσφιλή ενασχόληση, αν θέλεις) τίποτα περισσότερο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ψέμα και πάλι ψέμα, στο σκιτσο ειναι απλά έφεδροι ναρκαλιευτες!!!!!!!!

Γρηγόρη έγραψες πάλι :)

Από που κατάλαβες όμως ότι είναι έφεδροι?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γρηγόρη έγραψες πάλι :)

Από που κατάλαβες όμως ότι είναι έφεδροι?

Μα Θεόφιλε το 510 π.χ. είχε γίνει επιστράτευση :):D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στην αρχαια Ελλαδα το ποδόσφαιρο ήταν λαϊκό άθλημα και ποτέ δεν το προτιμουσαν οι υψηλές κοινωνικές ταξεις της αρχαιότητας, όπως τουλάχιστον υποστηρίζουν διαφοροι μελετητές. Αυτό φαινεται και από το γεγονός, οτι δεν το ειχαν συμπεριλάβει στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Οι Αθηναίοι εδωσαν την ιδιότητα του πολιτη σε κάποιον Αριστόνικο από την Κάρυστο και του έστησαν άγαλμα για την ικανότητα του στο άθλημα αυτό. ( Ηταν απότι φαίνεται ο Δομαζος της αρχαιότητας).

Μια πρωτη ανάφορα για το παιγνιδι αυτο κάνει ο Ομηρος στην Οδύσσεια:<< Ο ένας έρριχνε την μπάλλα τρέχοντας κι ο άλλος κανοντας ένα πήδημα την έπιανε και την ξανάρριχνε στο σύντροφο του....................Έρριχνε ψηλά την σφαίρα και την γή που έθρεψε πολλούς άρχιζε να χτυπά με προικισμένα πόδια και να κάνει στροφές γρήγορες και εναλλασσόμενες , ενώ οι άλλοι νέοι τον ζητοκραυγαζαν και στον ουρανό υψωνονταν δυνατες φωνές>> . Από το απόσπασμα αποδεικνύεται , οτι υπήρχαν και θεατες που παρακολουθούσαν το παιγνίδι. (εγώ βγαζω συμπερασμα οτι επι εποχής του Ομηρου δεν ειχε παει ακόμα το ποδόσφαιρο στην Αγγλία. Σε αντιθετη περιπτωση , ο Ομηρος εκτος από τον κόσμο που ζητοκραυγαζε , θα ελεγε και για χουλιγκαν που εκαναν φασαριες. )

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το θέμα δεν το κάνω γραφικό εγώ Θεόφιλε, το θέμα πλέον έχει γίνει ευχάριστο και χαριτωμένο.

Μιας και μιλάμε για ποδόσφαιρο, να παραθέσω αυτό που είπε ο Χελάκης μετά τον τελικό του Euro μέσα στην τρέλα του:

"ΒΡΕ ΜΗΠΩΣ Ο ΒΑΣΚΟ ΝΤΕ ΓΚΑΜΑ ΗΤΑΝ ΕΛΛΗΝΑΣ;" :):D:)

doctor

Μερικοί νομίζουν ότι οι έλληνες είχαν κλειστεί στην περιοχή τους και χωρίς να πάρουν ΤΙΠΟΤΑ από κανέναν λαό, καθόταν όλη την ημέρα και εφεύρισκαν αθλήματα, αλφάβητα, κλπ κλπ.

Πόση αφέλεια χρειάζεται για να το πιστέψει κανείς! Ειδικά για τους έλληνες, τους μεγαλύτερους ταξιδευτές της ιστορίας...

Την ώρα που Σουμέριοι και Αιγύπτιοι είχαν έναν εξελιγμένο πολιτισμό, αλήθεια οι πυραμίδες δεν είναι ένα αρχιτεκτονικό θαύμα για τα δεδομένα της εποχής;

Ας πάψουμε να μειώνουμε τους άλλους και να βλέπουμε τα πάντα ως ελληνικά, ας πάψουμε πια να προσδίδουμε μέχρι και μαγικές ή εξωγήινες ιδιότητες σε έναν πολιτισμό που δεν έχει ανάγκη από τέτοιες γραφικότητες.

Ίσως κάποιοι προσπαθούν να κρύψουν την γύμνια του σημερινού κακόμοιρου νεο-ελληνισμού, τρώγοντας από τις δάφνες του παρελθόντος, το οποίο διαστρεβλώνουν γραφικά...

Και ξέρετε η βρώση μεγάλης ποσότητας δάφνης οδηγεί σε έκσταση και σε ακαταληψία..

Ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός κύριοι υπήρξε και ΕΙΝΑΙ ο φάρος της παγκόσμιας κοινότητας, ήταν ό,τι καλύτερο έχει δημιουργήσει άνθρωπος σε αυτό τον κόσμο. Ας μην τον γελοιοποιούμε, δεν του αξίζει.

Πήραν οι αρχαίοι μια μπάλα και κάποιοι νομίσαν ότι παίζανε και champions league, πήραν οι αρχαίοι δύο μπαστουνάκια και κάποιοι νόμισαν ότι παίζανε χόκεϊ και μάλιστα επί χόρτου, αλήθεια το .... χόρτο που φαίνεται; Είναι γκαζόν; χλοοτάπητας;

Εμένα με προσβάλλει ως έλληνα αυτή η γραφικότητα, να βαφτίζουμε τα πάντα ελληνικά και στην ουσία να ακυρώνουμε το πνεύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, διηθίζοντάς το με πρότυπο τον πάλαι ποτέ παγγερμανισμό...

Κρίμα.

ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ NEVERLAND ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ MATSON

Ο Βάσκο ντε Γκάμα, ήταν από τα Σφακιά και λεγόταν Βασκοντεγκαμάκης αλλά επειδή έκλεψε την κοπελιά του έφυγαν για μακριά. Βλέπετε φάτσα, Σφακιανός 100% ! Είναι η προσωπική μου θεωρία και απαιτώ να χαρακτηριστεί ως ισόκυρη με τις κάθε λογής κοτσάνες που λένε κάποιοι...

109_vasco_da_gamma.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το θέμα δεν το κάνω γραφικό εγώ Θεόφιλε, το θέμα πλέον έχει γίνει ευχάριστο και χαριτωμένο.

Μιας και μιλάμε για ποδόσφαιρο, να παραθέσω αυτό που είπε ο Χελάκης μετά τον τελικό του Euro μέσα στην τρέλα του:

........................................

ΜΙΑ ΠΡΟΣΦΑΤΗ ΘΕΩΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΟΥ NEVERLAND ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ MATSON

Ο Βάσκο ντε Γκάμα, ήταν από τα Σφακιά και λεγόταν Βασκοντεγκαμάκης αλλά επειδή έκλεψε την κοπελιά του έφυγαν για μακριά. Βλέπετε φάτσα, Σφακιανός 100% ! Είναι η προσωπική μου θεωρία και απαιτώ να χαρακτηριστεί ως ισόκυρη με τις κάθε λογής κοτσάνες που λένε κάποιοι...

Δημήτρη κανένας σ' αυτό το θέμα δεν αναφέρθηκε σε "ΣΕΙΡΙΑΚΟ" πολιτισμό, εκτός από σένα!

Κανένας δεν υποτίμησε άλλους λαούς. Οι αναφορές έχουν να κάνουν με τον Ελληνικό πολιτισμό. Εκτός ίσως από μένα που μίλησα για βελανίδια και άλλα "χαριτωμένα". Βέβαια αν το πάμε στο "μεταφυσικό" τότε υποψιάζομαι ότι θα σπάσει κάθε ρεκόρ αναγνωσιμότητας, αλλά δεν είναι στις προθέσεις μου. Υπάρχουν βιβλία από Νταίνικεν μέχρι δεν ξέρω και γω ποιους καθώς και αντίστοιχες ιστοσελίδες που μπορεί κανείς να βρει πολλά "σχετικά ενδιαφέροντα"!

Ειλικρινά δεν γνωρίζω τί έκαναν όλη μέρα οι πρόγονοί μας, σίγουρα όμως το πως ένας λαός αξιοποιεί τον ελεύθερο χρόνο του και πως τον μοιράζει σε δραστηριότητες πολιτισμού δείχνει και το επίπεδό του.

Έρχομαι λοιπόν να ρωτήσω με τη σειρά μου οι "Φοινικιστές" αλήθεια στηρίζονται σε περισσότερα ευρήματα σε ότι έχει να κάνει με το Ελληνικό Αλφάβητο.

Δεν βλέπω που είναι το γραφικό ή το μαγικό στο να κρατούν μπαστούνια του Χόκευ.

Ούτε τον γελοιοποιούμε με το να δημοσιεύουμε παραστάσεις από ευρήματα των Αρχαιολόγων.

Είναι γνωστό ότι στην Αρχαιότητα ως Ολυμπιακά αγωνίσματα ήσαν αυτά που ετοίμαζαν τους νέους για τις πολεμικές συγκρούσεις. Παράδειγμα το τρέξιμο στο Ολυμπιακό στάδιο με τις ασπίδες ανά χείρας των αθλητών κλπ. Υπάρχει λοιπόν λογική εξήγηση γιατί κάποια αθλήματα δεν συμπεριλαμβάνονταν σ' αυτά των Ολυμπιακών αγώνων

Προσωπικά σε καμία περίπτωση δεν μπορώ να δεχθώ άκριτα τα όσα μας σερβίρουν τελευταία. Δεν μπορώ όμως (έτσι σαν ενασχόληση) και να πάψω να ψάχνω να δημοσιεύω αυτά που κρίνω σημαντικά επειδή κάποιοι φτάνουν σε γελοιότητες. Ούτε και θα δεχθώ ποτέ να με ταυτίσουν μαζί τους!!!

Τα σχόλια που κάνεις μάλλον απευθύνονται σ' αυτούς και όχι στα όσα έχουν γραφτεί εδώ σ' αυτό το θέμα μέχρι τώρα.

Πάντα φιλικά

Θεόφιλος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το θέμα με το ποιος θεωρείται γραφικός το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές . Γραφικός κατά τη γνώμη μου θεωρείται κάποιος ο οποίος έχει γνώμη επί παντός επιστητού και τις απόψεις τις στηρίζει όχι σε αδιαμφισβήτητα τεκμήρια και σε πηγές ιστορικές αλλά σε προσωπικές πεποιθήσεις που δεν αποδεικνύονται .Επίσης γραφικός θεωρείται ( πάντα κατά τη γνώμη μου ) αυτός που αβασάνιστα δέχεται το οτιδήποτε ταιριάζει με τις απόψεις και πεποιθήσεις του , αλλά το οποίο δεν προέρχεται από ενδελεχή έρευνα και αναζήτηση , παρά μόνο από δημοσιεύσεις, άρθρα και μελέτες που δεν φέρουν υπογραφή ή που φέρουν αλλά δεν στέκουν επιστημονικά , ιστορικά κλπ (βλέπε διαδικτυο κλπ ) . Γραφικοί για παράδειγμα ( αυτό που ήρθε στο μυαλό τώρα ) είναι οι οπαδοί του δωδεκαθεισμού στην Ελλάδα ... Αυτοί πρεσβεύουνε πως οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν σε δωδεκάθεο... Άκουσον - άκουσον.... Μα υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει ενδιατρίψει στο θέμα αυτό και ισχυρίζεται πως ήταν Δωδεκαθειστές ? Γι αυτό τους χαρακτηρίζω γραφικούς . Οι Έλληνες λοιπόν ήταν όντως οι μεγαλύτεροι ταξιδευτές της ιστορίας ( όπως έγραψε και ο Δημήτρης - doctor πιό πάνω ) . Αυτό έχει αποδειχθεί από ιστορικά ντοκουμέντα και ανακαλύψεις σε όλο τον κόσμο. Τα ταξίδια των Ελλήνων έχουν αναφερθεί σε πλειάδα ιστορικών κειμένων . Τα ευρήματα των ανασκαφών ανά τον κόσμο τα καταμαρτυρεί . Τα τοπωνύμια με Ελληνικά ονόματα είναι διάσπαρτα σε όλον τον κόσμο . Σε καμία περίπτωση εγώ προσωπικά δε μειώνω κανένα λαό ούτε τον υποτιμώ . Κάθε άλλο .Διαβάζω όσο μπορώ και ερευνώ αδιαλείπτως. Μου αρέσει η έρευνα και ψάχνω. Προσπαθώ να βρω την αλήθεια μέσα από τις ιστορικές πηγές και τα ευρήματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και της αρχαιολογικής σκαπάνης .Δε θέλω σε καμία περίπτωση να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου σαν άτομο το οποίο καθεύδει υπό Μανδραγόραν ….

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άλλο πράγμα κύριοι συνάδελφοι το : παίζουν ΚΑΤΙ σαν ποδόσφαιρο και άλλο το : οι έλληνες ανακάλυψαν το ποδόσφαιρο.

Άλλο πράγμα κύριοι συνάδελφοι το: παίζουν κάτι σαν χόκεϊ (καμία αναφορά σε χόρτο ή πάγο) και άλλο το : οι έλληνες ανακάλυψαν το χόκεϊ επί χόρτου!

Φαντάζομαι να συμφωνούμε.

doctor

Υ.Γ. Ο "Σειριακός" πολιτισμός Θεόφιλε αναφέρθηκε από εμένα, διότι ήθελα να δείξω που μπορεί να φτάσει κάποιος αν αρχίσει και καταπίνει τα πάντα που του σερβίρουν.

Υ.Γ.2 Ας διαβάσουμε για το τι έκανε ο Κλεισθένης, και ας αφήσουμε τα επουσιώδη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

............

Υ.Γ.2 Ας διαβάσουμε για το τι έκανε ο Κλεισθένης, και ας αφήσουμε τα επουσιώδη.

Aς διαβάσουμε γενικώς Δημήτρη ..... Τωρα για το τι θεωρείς επουσιώδη καλό θα ήταν να το διευκρινίσεις προς άρση τυχόν "παρεξηγήσεων"

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Aς διαβάσουμε γενικώς Δημήτρη ..... Τωρα για το τι θεωρείς επουσιώδη καλό θα ήταν να το διευκρινίσεις προς άρση τυχόν "παρεξηγήσεων"

Τα θεμέλια της δημοκρατίας

Τα μέτρα του Κλεισθένους, με βάση την «ισηγορία» και την «ισονομία», έθεσαν τα θεμέλια της Αθηναϊκής Δημοκρατίας. Με το νέο πολιτειακό σύστημα καταργήθηκαν οι θεσμοί των γενών και των φυλών που αποτελούσαν τη βάση της κοινωνικής διαίρεσης. H νέα πολιτειακή δομή βασιζόταν στην τοπογραφία. Οι τέσσερις παλαιές ιωνικές φυλές (Αιγικορείς, Οπλητες, Γελέοντες, Αργαδείς) αντικαταστάθηκαν με δέκα τεχνητές φυλές που πήραν τα ονόματά τους από «επωνύμους», δηλαδή συγκεκριμένους, ήρωες της Αττικής, όπως ο Ερεχθεύς, ο Αιγεύς, ο Αίας κτλ. Ο βωμός με τους ανδριάντες των Επωνύμων Ηρώων βρισκόταν στην Αγορά.

H κάθε φυλή χωρίστηκε σε τρία μέρη, τις «τριττύες». Το σχέδιο απέβλεπε στη διάσπαση της τοπικής δύναμης των φυλών, γι' αυτό ο Κλεισθένης χώρισε τις τριττύες ανά δέκα: δέκα «περί το άστυ», δέκα «παράλιες» και δέκα «μεσόγειες», και ύστερα, με κλήρο, δόθηκαν σε κάθε φυλή πάλι τρεις τριττύες, αλλά μία από κάθε τομέα (άστυ, παραλία, μεσογαία). Παράλληλα κατανεμήθηκαν και οι δήμοι. Οι δήμοι γύρω από το άστυ ήταν οι μεγαλύτεροι. Μπορούσε, λόγου χάρη, ένας δήμος να αποτελείται μόνο από μία τριττύα ενώ αλλού μία τριττύα μπορούσε να περιλαμβάνει οκτώ ή και εννέα δήμους.

Αυξάνονται οι πολίτες

Οι κάτοικοι κάθε δήμου έπαιρναν πλέον το όνομά τους από τον δήμο τους. Ετσι καταργήθηκε η παλαιά διάκριση των πολιτών σε παλιούς Αθηναίους και νεοπολίτες. Κάθε χρόνο από κάθε φυλή εκλέγονταν 50 βουλευτές και έτσι τα μέλη της Βουλής από 400 αυξήθηκαν σε 500. Οι 50 βουλευτές της κάθε φυλής «πρυτάνευαν» για το ένα δέκατο του έτους (το αττικό έτος το αποτελούσαν 12 σεληνιακοί μήνες και 354 ημέρες), δηλαδή για 35 ή 36 ημέρες.

Από τις σημαντικότερες αρμοδιότητες της Βουλής ήταν η κατάρτιση των προβουλευμάτων - των νομοσχεδίων - που επρόκειτο να συζητηθούν και να ψηφισθούν από την Εκκλησία του Δήμου. Επιπλέον ο Κλεισθένης αύξησε τις αρμοδιότητες της Εκκλησίας του Δήμου, η οποία μπορούσε πλέον να επικυρώνει ή να ακυρώνει αποφάσεις καταδίκης σε θανατική ποινή τις οποίες είχε λάβει ο Αρειος Πάγος.

Το σημαντικότερο μέτρο από κοινωνική άποψη ήταν η πολιτογράφηση όλων των μετοίκων και των απελεύθερων, με αποτέλεσμα μεγάλος αριθμός κατοίκων της Αττικής να αποκτήσει δικαιώματα αθηναίου πολίτη. Επίσης οι βουλευτές έπαψαν να εκλέγονται μόνο από την τάξη των πεντακοσιομεδίμνων και εκλέγονταν πλέον και από τους τριακοσιομέδιμνους και τους ζευγίτες. Μόνο η τέταρτη τάξη, οι θήτες, του τιμοκρατικού συστήματος που είχε καθιερώσει ο Σόλων, δεν είχαν το δικαίωμα του εκλέγεσθαι, απέκτησαν όμως το δικαίωμα του εκλέγειν.

Κατά της τυραννίδας

Για να προστατεύσει το πολίτευμα από την πιθανότητα επιβολής τυραννίδας ο Κλεισθένης απομάκρυνε από την κορυφή της πολιτείας τον επώνυμο άρχοντα - ο οποίος εκλεγόταν με θητεία ενός έτους, άρα ήταν δυνάμει επικίνδυνος - και τον αντικατέστησε με έναν απλό βουλευτή, από τους 500, ο οποίος αναδεικνυόταν με κλήρο και άλλαζε κάθε ημέρα.

Αλλο μέτρο για την προστασία του πολιτεύματος ήταν ο οστρακισμός. Οι κάτοικοι της Αττικής μπορούσαν να γράψουν επάνω σε ένα όστρακο (κομμάτι από σπασμένο αγγείο) το όνομα κάποιου τον οποίο θεωρούσαν επικίνδυνο για το πολίτευμα. Αν οι ψήφοι (τα όστρακα) έφθαναν τις 6.000, τότε ο άνθρωπος αυτός εξοριζόταν πάραυτα από την Αθήνα για δέκα χρόνια, χωρίς όμως να χάσει ούτε τα πολιτικά του δικαιώματα ούτε την περιουσία του, δεδομένου ότι, με την ίδια διαδικασία, ο εξόριστος μπορούσε να ανακληθεί ή, όταν τελείωνε η ποινή του, να επιστρέψει στην πατρίδα.

Μετά την καθιέρωση και εφαρμογή των μέτρων του ο Κλεισθένης εξαφανίστηκε από την πολιτική ζωή της Αθήνας. Καμία αρχαία πηγή δεν αναφέρει πώς πέθανε.

Το ΒΗΜΑ, 28/12/2003 , Σελ.: Y02

Κωδικός άρθρου: B14051Y021

ID: 260011

Τα επουσιώδη φίλε Κώστα είναι αυτά τα περί χόκεϊ και ποδοσφαίρου που νομίζω ότι υποβίβασαν κάπως το θέμα, και με δική μου ευθύνη, και το οποίο προσπαθώ με αυτή την δημοσίευση να ανυψώσω.

Διότι η Δημοκρατία στην Αθήνα που ξεκίνησε από τον Κλεισθένη, έδωσε την ώθηση στον λαμπρό ελληνικό πολιτισμό για τον οποίο ακόμα μιλάει και θα μιλάει όλη η ανθρωπότητα.

Δεν υπάρχει ιστορία σε σχολείο σε όλο τον κόσμο που να μην αναφέρεται στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Δεν μιλάει όμως για χόκεϊ, για ποδόσφαιρο και για κασσίτερο Αγγλίας. Αυτά είναι τα επουσιώδη και ελπίζω να γίνομαι κατανοητός.

Η ελληνική γλώσσα -περί ής ο λόγος στο παρόν θέμα- εκτοξεύτηκε μέσα από την Αθηναϊκή Δημοκρατία.

Ο ελληνικός πολιτισμός εξακοντίστηκε στα μήκη και τα πλάτη της γης, με τα μεγάλα έργα των ελλήνων φιλοσόφων, ενέπνευσε και διατήρησε άσβηστη την φλόγα του ορθολογισμού στα χρόνια του μεσσαίωνα και επέστρεψε θριαμβευτής με την Αναγέννηση.

doctor

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τα θεμέλια της δημοκρατίας

Τα επουσιώδη φίλε Κώστα είναι αυτά τα περί χόκεϊ και ποδοσφαίρου που νομίζω ότι υποβίβασαν κάπως το θέμα, και με δική μου ευθύνη, και το οποίο προσπαθώ με αυτή την δημοσίευση να ανυψώσω.

Διότι η Δημοκρατία στην Αθήνα που ξεκίνησε από τον Κλεισθένη, έδωσε την ώθηση στον λαμπρό ελληνικό πολιτισμό για τον οποίο ακόμα μιλάει και θα μιλάει όλη η ανθρωπότητα.

Δεν υπάρχει ιστορία σε σχολείο σε όλο τον κόσμο που να μην αναφέρεται στον αρχαιοελληνικό πολιτισμό.

Δεν μιλάει όμως για χόκεϊ, για ποδόσφαιρο και για κασσίτερο Αγγλίας. Αυτά είναι τα επουσιώδη και ελπίζω να γίνομαι κατανοητός.

Η ελληνική γλώσσα -περί ής ο λόγος στο παρόν θέμα- εκτοξεύτηκε μέσα από την Αθηναϊκή Δημοκρατία.

Ο ελληνικός πολιτισμός εξακοντίστηκε στα μήκη και τα πλάτη της γης, με τα μεγάλα έργα των ελλήνων φιλοσόφων, ενέπνευσε και διατήρησε άσβηστη την φλόγα του ορθολογισμού στα χρόνια του μεσσαίωνα και επέστρεψε θριαμβευτής με την Αναγέννηση.

doctor

Χαίρομαι ειλικρινά για την άποψή σου αυτή περί Δημοκρατίας και περί Ελληνικού πολιτισμού γενικότερα. Ταυτίζεται με τη δική μου. Είμαστε σε καλό δρόμο :)

Πράγματι περί ελληνικής γλώσσας ο λόγος... Δημήτρη μεταξύ μας τώρα :) (το εικονίδιο έχει να κάνει με το μεταξύ μας) πόσες φορές δεν έχουν ειπωθεί πράγματα περίεργα και προσπαθούμε να δείξουμε τα αυτονόητα...

Να συμφωνήσω ότι είναι ανάξια λόγου τα περί χόκει ποδοσφαίρου κλπ. (άλλωστε έχει τόσα πολλά να δείξει η αρχαία Ελλάδα).

Είναι ωστόσο πάρα πολύ σημαντικά στο βαθμό που η αρχαιολογική σκαπάνη και έρευνα μας δείχνει και άλλους δρόμους, πέραν των πεπατημένων. Είναι επίσης εξίσου σημαντικά για να αποδείξουν ωρισμένα αυτονόητα καθώς και στο να δώσουν ακριβώς αυτό το μέγεθος του εξακοντισμού του Ελληνικού πολιτισμού σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της γης.

Ας είμαστε ανοιχτοί (πέρα από γραφικότητες) στην έρευνα και στα πορίσματά της.

Να πω για μια φορά ακόμη ότι σε καμία περίπτωση (άποψή μου) δεν καθίσταται το θέμα γραφικό με το να δημοσιεύουμε ευρήματα που στο τέλος τέλος δείχνουν το επίπεδο του πολιτισμού των αρχαίων Ελλήνων και αποκαλύπτουν το εύρος των ενασχολήσεών τους.

Η στεφάνη που είχε γίνει μάστ νομίζω στη δεκαετία του 50-60 στις Ηνωμένες πολιτείες από που προέρχεται και θεωρείς Δημήτρη ότι είναι κακό να αναφερθεί.

Επί της ουσίας ετέθησαν κάποια θέματα εδώ στις τελευταίες δημοσιεύσεις και κατά την άποψή μου δεν έτυχαν της ανάλογης προσοχής. Σχολιάστηκαν ελαφρά τη καρδία, ενώ είναι σημαντικά ως ευρήματα που στο τέλος τέλος θα έπρεπε να προβληματίσουν αν μη τι άλλο.

Ετέθησαν δε με επιχειρήματα χωρίς να αναγνώσουμε τα αντεπιχειρήματα σ' αυτές τις δημοσιεύσεις παρά μόνο αναφορές σε μεταφυσικές ανησυχίες (αλήθεια τι το μεταφυσικό βρίσκουμε στις δημοσιευθείσες παραστάσεις εκτός ίσως από τον χλοοτάπητα που μας ήρθε από τον Σείριο).

Αυτό με οδηγεί στη σκέψη ότι μάλλον πέφτει προπέτασμα καπνού (έκφραση των συναδέλφων LandS, ας μου επιτραπεί και μένα), λόγω έλλειψης επιχειρημάτων, για να μην αξιολογηθούν ως σημαντικά τέτοια και να οδηγηθεί η συζήτηση σε κάποιους άλλους δρόμους.

Μα Θεόφιλε το 510 π.χ. είχε γίνει επιστράτευση :D:D

Γρηγόρη το είχα ξεχάσει... άλλωστε πέρασαν τόσα χρόνια!!! :)

Αλλά μου κάνει εντύπωση γιατί το λες ψιθυριστά και δεν το

ΦΩΝΑΖΕΙΣ. Γιατί διστάζεις δεν μας ακούει κανείς... :)

Αλλο μεταφυσικο και αλλο ΥΠΑΡΞΙΑΚΟ Εχεις χρησιμοποιησει δυο φορες αυτη την λεξη κατα την γνωμη μου λαθος .Παρεπιπτοντως να πω και εγω οτι περα απο το ποδοσφαιρο και το χοκευ υπηρχαν τα δικτυα των φρυκτωριων Η συνολικη απεικονιση τους υπαρχει στο τηλεπικοινωνιακο Μουσειο του ΟΤΕ .Χαρις σε αυτα οι Μυκηναιοι εμαθαν για την πτωση της Τροιας μεσα σε μια μονο μερα.Χαιρομε για τους προγονους μου αλλα αναρωτιεμαι....

Δηλαδή? (έχει να κάνει με το μεταφυσικό, υπαρξιακό και το αναρωτιέμαι...)

Θεωρώ ότι είμαι ανοιχτός και "φαίνομαι" ξεκάθαρα...

Σχετικά με την απεικόνιση, εφόσον υπάρχει διαθέσιμο υλικό καλό θα ήταν να "ανεβεί" να το δούμε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το θέμα με το ποιος θεωρείται γραφικός το έχουμε συζητήσει αρκετές φορές . Γραφικός κατά τη γνώμη μου θεωρείται κάποιος ο οποίος έχει γνώμη επί παντός επιστητού και τις απόψεις τις στηρίζει όχι σε αδιαμφισβήτητα τεκμήρια και σε πηγές ιστορικές αλλά σε προσωπικές πεποιθήσεις που δεν αποδεικνύονται .Επίσης γραφικός θεωρείται ( πάντα κατά τη γνώμη μου ) αυτός που αβασάνιστα δέχεται το οτιδήποτε ταιριάζει με τις απόψεις και πεποιθήσεις του , αλλά το οποίο δεν προέρχεται από ενδελεχή έρευνα και αναζήτηση , παρά μόνο από δημοσιεύσεις, άρθρα και μελέτες που δεν φέρουν υπογραφή ή που φέρουν αλλά δεν στέκουν επιστημονικά , ιστορικά κλπ (βλέπε διαδικτυο κλπ ) . Γραφικοί για παράδειγμα ( αυτό που ήρθε στο μυαλό τώρα ) είναι οι οπαδοί του δωδεκαθεισμού στην Ελλάδα ... Αυτοί πρεσβεύουνε πως οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν σε δωδεκάθεο... Άκουσον - άκουσον.... Μα υπάρχει κάποιος ο οποίος έχει ενδιατρίψει στο θέμα αυτό και ισχυρίζεται πως ήταν Δωδεκαθειστές ? Γι αυτό τους χαρακτηρίζω γραφικούς . Οι Έλληνες λοιπόν ήταν όντως οι μεγαλύτεροι ταξιδευτές της ιστορίας ( όπως έγραψε και ο Δημήτρης - doctor πιό πάνω ) . Αυτό έχει αποδειχθεί από ιστορικά ντοκουμέντα και ανακαλύψεις σε όλο τον κόσμο. Τα ταξίδια των Ελλήνων έχουν αναφερθεί σε πλειάδα ιστορικών κειμένων . Τα ευρήματα των ανασκαφών ανά τον κόσμο τα καταμαρτυρεί . Τα τοπωνύμια με Ελληνικά ονόματα είναι διάσπαρτα σε όλον τον κόσμο . Σε καμία περίπτωση εγώ προσωπικά δε μειώνω κανένα λαό ούτε τον υποτιμώ . Κάθε άλλο .Διαβάζω όσο μπορώ και ερευνώ αδιαλείπτως. Μου αρέσει η έρευνα και ψάχνω. Προσπαθώ να βρω την αλήθεια μέσα από τις ιστορικές πηγές και τα ευρήματα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας και της αρχαιολογικής σκαπάνης .Δε θέλω σε καμία περίπτωση να χαρακτηρίσω τον εαυτό μου σαν άτομο το οποίο καθεύδει υπό Μανδραγόραν ….

Τώρα συγνώμη KAROLOS αλλά θα το πω.

Το είχα υπαινιχτεί και νωρίτερα.

Σχετικά με το κρίκετ, που το θεώρησες πολύ ενδιαφέρον, και την ημερομηνία δημοσίευσής του.

Κοίτα πάλι την ημερομηνία του σκίτσου, θα καταλάβεις ότι πρόκειται για σκίτσο και όχι για φωτογραφία.

Το πρωταπροιλιάτικο των Financial Times ήταν. Το θεώρησες ενδιαφέρον εσύ που δεν δέχεσαι "αβασάνιστα το οτιδήποτε ταιριάζει με τις απόψεις και πεποιθήσεις του" .

Και τόχεις ξανακάνει αυτό, με κροκόδειλους και με σκελετούς κενταύρων.

Και επειδή προτιμώ να παραπέμπω τον αναγνώστη σε πηγές που μπορεί να δει άμεσα και αδιαμφισβήτητα, αξιοποιώντας τη τεχνολογία!

Τις συγκρίνουμε τις πηγές μας;

Εκτός αν (στο θέμα του Αλφαβήτου για παράδειγμα) προτιμάς από τους καθηγητές πανεπιστημίου και τη "γενικά παραδεδεγμένη επιστημονική άποψη", το Γεωργαλά και τη κάθε άσχετη συσχέτιση. Ή επειδή ο "καιρατος" μιλάει για "εκατοντάδες μελέτες από ειδικούς", που ούτε εκατοντάδες είναι, ούτε μελέτες, ούτε από ειδικούς έγιναν.

Εκτός αν τους ειδικούς τους αναγορεύει ο Χαρδαβέλας.

Και πριν αρχίσεις να διαμαρτύρεσε με την αναφορά μου στο Γεωργαλά, υπενθιμίζω ότι το θέμα στο οποίο ανταλλάσσουμε δημοσιεύσεις ξεκίνησε από το Hellenic Quest, την απάτη του Γεωργαλά, που αφού απέτυχε στη περιοδεία της σε άλλους δικτυακούς τοπους, μας προέκυψε εδώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τώρα συγνώμη KAROLOS αλλά θα το πω.

..........................

Η Διαστρέβλωση των γραφόμενων μου σε όλο της το μεγαλείο.......

Αγαπητοί LANDS .

1) Συνηθίζεται την ημέρα της 1 Απριλίου οι εφημερίδες και τα ΜΜΕ γενικά να δημοσιεύουν κάποιο "ψέμα" λόγω της ημέρας . Είναι γεγονός αυτό. Ομως συνηθίζεται και την επόμενη ημέρα να αναφέρονται στο "ψέμα" που δημοσίευσαν και να γράφουν τι αποτελούσε το πρωταπριλιάτικο αστείο . Εαν έχετε σας παρακαλώ απο την ιδια εφημεριδα της επόμενης μέρας που αναφέρεται πως το δημοσιευμα αυτό αποτελούσε το "ψέμα" της ημερας σας παρακαλώ να μας την υποδείξετε. Αν δεν το έχετε τότε λυπάμαι αλλά θα χαρακτηρίσω εσας γραφικούς για την αποψη σας αυτή το ιδιο .

2) Το ότι μου φάνηκε ενδιαφέρον είναι γεγονός . Δεν το απάστηκα όμως κιολας . Μαλιστα παρότρυνα τον επισκέπτη - καιρατο να δημοσιεύει και τις πηγές ωστε να κρίνουμε κι εμείς την αξιοπιστία τους .

3) Συγγνώμη για τι υφος μου αλλά γράφετε : Και επειδή προτιμώ να παραπέμπω τον αναγνώστη σε πηγές που μπορεί να δει άμεσα και αδιαμφισβήτητα, αξιοποιώντας τη τεχνολογία!

Τις συγκρίνουμε τις πηγές μας;

Και βέβαια τις συγκρίνουμε .... Οποιος κάνει έρευνα δεν αναλώνει τον πολύτιμο χρόνο μόνο σε αναζήτηση μέσα στο διαδίκτυο , αλλά βρίσκει και την πηγή , την Ιστορική Πηγή . Κάλλιστα θα μπορούσε ένας "ειδικός" να φτιάξει μια ιστοσελίδα και να γράφει "παπάδες" εκεί . Ποιά θα είναι πιο αξιόπιστη πηγή ? Το πρωτότυπο κείμενο ή τα γραφόμενα της ιστοσελίδας ?Εγω λοιπόν αν βρω κάτι σε μια ιστοσελίδα δε θα το δεχτω αλλά θα ψάξω και την ιστορική πηγή . Για το θέμα του Κενταύρου υπάρχει και σελίδα στο διαδικτυο (που λέει πως ήταν φάρσα) . Το έχω αναφέρει αυτο.Ποιός μου λέει όμως πως αυτό είναι έγκυρο και όχι το άλλο ? Θέλει έρευνα .

Ο κόσμος κρίνει πια τι είναι εκγυρο και τι όχι .

4) Αν έχετε προσέξει ανφέρω και τις νέες απόψεις των έγκριτων καθηγητών Πανεπιστημίου στις δημοσιέυσεις μου . Ο Μπαμπινιώτης δεν είναι αρεστός σε σας ? Δεν σας ενδιαφέρει πως παραδέχεται πως δεν υπάρχει θέμα Ινδ/κης φυλής και γλώσσης ? Η ανήκει και αυτός στους λεγόμενους γραφικούς , στους Γεωργιάδηδες και στους Γεωργαλάδες που αποκηρύσσετε μετά βδελυγμίας ? Αλήθεια ανέφερε κανείς αποσπάσματα απο τις απόψεις του Γεωργαλά στο θέμα μας ? Απορώ .....

5) Στο κάτω κατω επιτρέψατε μου να μη δεχθω τις υποδείξεις σας για τι θα κρίνω εγω ενδιαφέρον ή οχι . Όπως κι εγω δε σας έχω υποδείξει ποτέ να δεχθείτε αυτά που δημοσιέυω εγώ , ούτε προσέβαλα ποτέ εσας και τη νοημοσύνη σας .Μην κρίνετε λοιπον ..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γρηγόρη το είχα ξεχάσει... άλλωστε πέρασαν τόσα χρόνια!!! :)

Αλλά μου κάνει εντύπωση γιατί το λες ψιθυριστά και δεν το

ΦΩΝΑΖΕΙΣ. Γιατί διστάζεις δεν μας ακούει κανείς... :)

Σσσσσσς είμαι λιποτάκτης :rolleyes:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σσσσσσς είμαι λιποτάκτης :rolleyes:

Δεν την βγάζεις καθαρή θα σε βάλουν μέσα σε Ναό και θα τον κτίσουν για να μη μπορείς να βγεις.

Γνωρίζεις βέβαια το τελευταίο τούβλο ποιός θα το τοποθετήσει...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν την βγάζεις καθαρή θα σε βάλουν μέσα σε Ναό και θα τον κτίσουν για να μη μπορείς να βγεις.

Γνωρίζεις βέβαια το τελευταίο τούβλο ποιός θα το τοποθετήσει...

Αν και ο Γρηγόρης ως Θεσσαλός (όχι το 510 αλλά είκοσι με τριάντα χρόνια αργότερα) θα είχε Μηδίσει, πρέπει να πούμε για την ιστορική αλήθεια, ότι ο Παυσανίας όχι μόνο λιποτάκτης δεν ήταν, αλλά η θανάτωσή του επιστέγασε την ήττα της μερίδας των Λακεδαιμονίων, που, όπως και οι δημοκρατικοί Αθηναίοι, ήθελαν να μεταφέρουν το πόλεμο στη Μικρά Ασία και να ελευθερώσουν τις Ιωνικές Πόλεις και ίσως, να κατάφερναν οι Σπαρτιάτες οπλίτες με την στήριξη του αθηναϊκού στόλου περισσότερα από ότι κατάφεραν οι Μακεδόνες 100 χρόνια αργότερα.

Ο ιδιοφυής νικητής των Πλαταιών, υπήρξε γεναιότατος και όχι λιποτάκτης. Πολιτικά οξυδερκής διείδε ότι το μέλλον ανήκε στην ενότητα των Ελληνικών Πόλεων-Κρατών, στη διασφάλιση των εμπορικών οδών, στην επέκταση των ανταλλαγών σε όλη τη Μεσόγειο.

Για τις συντηρητικούρες δεμένους με τη γη "τους" ολιγαρχικούς Λακεδαιμονολάτρες αυτό απετέλεσε ύβρι.

Στην ιστορία δεν πρέπει να λέμε "τι θα γινόταν αν", αλλά σε αυτή τη περίπτωση για φανταστείτε τι μπορούσε να είχε συμβεί.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν και ο Γρηγόρης ως Θεσσαλός (όχι το 510 αλλά είκοσι με τριάντα χρόνια αργότερα) θα είχε Μηδίσει, πρέπει να πούμε για την ιστορική αλήθεια, ότι ο Παυσανίας όχι μόνο λιποτάκτης δεν ήταν, αλλά η θανάτωσή του επιστέγασε την ήττα της μερίδας των Λακεδαιμονίων, που, όπως και οι δημοκρατικοί Αθηναίοι, ήθελαν να μεταφέρουν το πόλεμο στη Μικρά Ασία και να ελευθερώσουν τις Ιωνικές Πόλεις και ίσως, να κατάφερναν οι Σπαρτιάτες οπλίτες με την στήριξη του αθηναϊκού στόλου περισσότερα από ότι κατάφεραν οι Μακεδόνες 100 χρόνια αργότερα.

Ο ιδιοφυής νικητής των Πλαταιών, υπήρξε γεναιότατος και όχι λιποτάκτης. Πολιτικά οξυδερκής διείδε ότι το μέλλον ανήκε στην ενότητα των Ελληνικών Πόλεων-Κρατών, στη διασφάλιση των εμπορικών οδών, στην επέκταση των ανταλλαγών σε όλη τη Μεσόγειο.

Για τις συντηρητικούρες δεμένους με τη γη "τους" ολιγαρχικούς Λακεδαιμονολάτρες αυτό απετέλεσε ύβρι.

Στην ιστορία δεν πρέπει να λέμε "τι θα γινόταν αν", αλλά σε αυτή τη περίπτωση για φανταστείτε τι μπορούσε να είχε συμβεί.

Ο Γρηγόρης ωστόσο ως πολιτικά οξυδερκής διείδε ότι το μέλλον του διαγραφόταν ζοφερό και προτίμησε να μου το ψιθυρίσει... :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο Γρηγόρης ωστόσο ως πολιτικά οξυδερκής διείδε ότι το μέλλον του διαγραφόταν ζοφερό και προτίμησε να μου το ψιθυρίσει... :D

EEE όχι και ζοφερό το μέλλον μου, κουβέντα να γίνετε, δεν φοβάμαι τίποτα, άλλωστε το τρελόχαρτο τι το κουβαλάμε στην τσέπη... Το χρησιμοποιήσαμε μια φορά και θα το ξαναχρησιμοποιήσουμε και στο μέλλον.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδή έγινε αναφορά πάλι στα περί "hellenic quest" να επαναφέρω ένα δημοσίευμά μου σχετικό

Δηλαδή η αντίθεσή σας είναι στο περιεχόμενο του “Hellenic Quest” που δεν είναι αληθινό!

Aπό εκπομπή της Ελληνικής τηλεόρασης (alter tv) για την Ελληνική Γλώσσα στην οποία συμμετείχαν καθηγητές πανεπιστημίου:

Κ.Παντελιά πρόεδρος του τμήματος κλασικών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, το Ιρβαιν και διευθύντρια του θησαυρού της Ελληνικής Γλώσσας. αναφέρει:

Το πρόγραμμα ξεκίνησε το 1972 όταν η Μάριαν Μακντόναλντ που ήταν τότε φοιτήτρια μεταπτυχιακών σπουδών στο πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια δώρισε 1,000,000 $ στο πανεπιστήμιο για να ιδρυθεί ένα ερευνητικό κέντρο με σκοπό να καταγράψει ηλεκτρονικά το σύνολο της Ελληνικής γραμματείας από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Το πρόγραμμα έχει καταγράψει όλα τα αρχαία κείμενα που έχουν επιβιώσει από την αρχαιότητα… κοντεύουμε να ολοκληρώσουμε και την βυζαντινή περίοδο… μέχρι τον 15ο αιώνα μέχρι την πτώση της Κωνσταντινουπόλεως και προχωρούμε ήδη προς τα μεσαιωνικά και νεοελληνικά κείμενα. Ο στόχος είναι να καταγραφεί το σύνολο της Ελληνικής λογοτεχνίας, ότι έχει διασωθεί από την αρχαιότητα.

Ερώτηση: Ποια ήταν η συμμετοχή του David Packard του γνωστού γιου της εταιρίας H. Packard, o οποίος υπήρξε συμμέτοχος στη δημιουργία του προγράμματος για το Θησαυρό της Ελληνικής Γλώσσας.

Απάντηση: ήταν πολύ σημαντική, είναι ο ίδιος κλασικός φιλόλογος. Ήταν ο άνθρωπος που δημιούργησε τον μηχανισμό, τον πρώτο μηχανισμό που μπορούσε να επεξεργάζεται τα κείμενα και να κάνει τις αναζητήσεις στα κείμενα. Το σύστημα αυτό είναι γνωστό ως Ίβικος. Αναφερόμαστε σε 15,000 κείμενα.

Όταν ξεκίνησε αυτό το πρόγραμμα ήρθαν στην Καλιφόρνια φιλόλογοι από όλο τον κόσμο. Έγινε ένα μεγάλο συνέδριο υπολόγισαν τότε ότι υπήρχαν περίπου 400 συγγραφείς που θα έπρεπε να καταγραφούν. Σήμερα ξέρουμε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 1800 συγγραφείς που ξέρουμε τα ονόματά τους από τον Όμηρο μέχρι το δεύτερο αιώνα μ.Χ. Καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα τεράστιο όπλο για τη μελλοντική επιστήμη, για τη μελέτης της Ελληνικής Γλώσσας και της λογοτεχνίας.

ΜΑΡΙΑΝ ΜΑΚ ΝΤΟΝΑΛΝΤ ΚΑΘΗΓΗΤΡΙΑ ΚΛΑΣΣΙΚΩΝ ΚΑΙ ΘΕΑΤΡΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΤΟΥ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΤΗΣ ΚΑΛΙΦΟΡΝΙΑΣ

Πήρε μάθημα επιλογής τα Ελληνικά και κόλλησε. Υπήρξε λέει μια σπουδαία ανακάλυψη ένας απίστευτος θησαυρός ανοιγόταν μπροστά της.

Ήθελε να μοιραστεί μ’ όλο τον κόσμο τον θησαυρό του δυτικού πολιτισμού.

Πιστεύει ότι πρόκειται για την πιο σπουδαία γλώσσα που δημιουργήθηκε ποτέ του κόσμου το ίδιο πιστεύει και για τη λογοτεχνία της. Ένας θησαυρός που ανήκει σε όλο τον κόσμο και όχι μόνο στον Δυτικό.

Ακόμη θεωρείται ως "άσχετη συσχέτιση" σχετικά με το Ελληνικό αλφάβητο η δημοσίευση του

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ που έγινε στις προηγούμενες σελίδες αυτού του θέματος.

Να θυμήσω επίσης σχετικά με τους κροκοδείλους... μπορεί κανείς να βρεί πολλά περισσότερα στις πρόσφατες δημοσιεύσεις του έντυπου τύπου, σχετικά με το πόσοι πάπυροι βρέθηκαν, αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία (αναφέρομαι φυσικά στην καλή χρήση αυτής)!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και για να μη χανόμαστε:

Μπορεί να βρει κανείς αρκετά ενδιαφέροντα...

http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?...pic=11270&st=0#

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιατι ομως το εκανε αυτο?

.... H πρώτη εκδήλωση του νέου φιλελεύθερου πνεύματος φάνηκε αμέσως μετά τις μεταρρυθμίσεις του Κλεισθένη. Ο Ισαγόρας με την βοήθεια των Σπαρτιατών έδιωξε τον Κλεισθένη. Ο δήμος τότε εξεγέρθηκε και υποχρέωσε τους Σπαρτιάτες και τον Ισαγόρα να εγκαταλείψουν την πόλη. Όσοι οπαδοί του τελευταίου πιάστηκαν, καταδικάστηκαν σε θάνατο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Παρεπιπτοντως να πω και εγω οτι περα απο το ποδοσφαιρο και το χοκευ υπηρχαν τα δικτυα των φρυκτωριων Η συνολικη απεικονιση τους υπαρχει στο τηλεπικοινωνιακο Μουσειο του ΟΤΕ .Χαρις σε αυτα οι Μυκηναιοι εμαθαν για την πτωση της Τροιας μεσα σε μια μονο μερα.Χαιρομε για τους προγονους μου αλλα αναρωτιεμαι....

Φρυκτωρίες!

Την ίδια μέρα που κρινόταν η τύχη των ελλήνων στις Πλαταιές (479 π.Χ), οι ναυτικές δυνάμεις των ελλήνων συνέτριψαν τις αντίστοιχες περσικές στο ακρωτήριο της Μυκάλης. Ο στόλος αποτελούμενος από 110 πλοία, υπό την ηγεσία του Σπαρτιάτη Λεωτυχίδη και του Αθηναίου Ξανθίππου, ναυλοχούσε στην Δήλο.

Όταν οι έλληνες έλαβαν την είδηση με φρυκτωρίες (φρυκτωρία= εκ του "φρυκτωρός": η μετάδοση σημάτων με φωτιές) ότι ο Μαρδόνιος την ίδια ώρα ηττάται στις Πλαταιές, όρμησαν ακάθεκτοι κατά των εχθρών. Οι Πέρσες νικήθηκαν, ο στρατός τους διαλύθηκε, τα πλοία τους πυρπολήθηκαν και σκοτώθηκε ο αρχηγός τους ο Τιγράνης.

Με νίκη στις Πλαταιές (που ανέφερε και ο Σταύρος-LandS) και στην Μυκάλη, ο ελληνισμός σώθηκε οριστικά από τους Πέρσες, τελειώνοντας τον αμυντικό πόλεμο εναντίον τους και αρχίζοντας τον επιθετικό που θα λήξει με την κατάκτηση όλης της Περσίας από τον Μέγα Αλέξανδρο.

Επίσης, από το 479 π.Χ. και για διακόσια χρόνια κανένας ξένος επιδρομέας δεν θα εισβάλει στην Ελλάδα. Το 279 π.Χ. χρονολογείται η επιδρομή των Γαλατών.

Βλέπουμε όλοι λοιπόν πόσο σημαντικές ήταν οι φρυκτωρίες. Πιο σημαντικές νομίζω από το χόκεϊ και το ποδόσφαιρο.

Και ξέρετε κάτι; Ειλικρινά δεν με ενδιαφέρει αν ανακάλυψαν οι έλληνες ή κάποιοι άλλοι τις φρυκτωρίες. Δεν μου καίγεται καρφί, το μόνο που ενδιαφέρει εδώ είναι ότι στην προκειμένη περίπτωση οι φρυκτωρίες βοήθησαν τους έλληνες και το μήνυμά τους γέμισε με θάρρος, αυτοπεποίθηση και σιγουριά.

doctor

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επειδή έγινε αναφορά πάλι στα περί "hellenic quest" να επαναφέρω ένα δημοσίευμά μου σχετικό

Ακόμη θεωρείται ως "άσχετη συσχέτιση" σχετικά με το Ελληνικό αλφάβητο η δημοσίευση του

ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗ που έγινε στις προηγούμενες σελίδες αυτού του θέματος.

Να θυμήσω επίσης σχετικά με τους κροκοδείλους... μπορεί κανείς να βρεί πολλά περισσότερα στις πρόσφατες δημοσιεύσεις του έντυπου τύπου σχετικά με το πόσοι πάπυροι βρέθηκαν, αξιοποιώντας την σύγχρονη τεχνολογία (αναφέρομαι φυσικά στην καλή χρήση αυτής)!

Αν και δεν κατάλαβα τι θέλετε να πείτε για την εύρεση παπύρων με την σύγχρονη τεχνολογία, έχω να προσθέσω τα παρακάτω, χωρίς σύγχρονη τεχνολογία. Πριν λίγα χρόνια, στη μέση ανατολή , κοντά στην αρχαία ελληνική πόλη Πέτρα, βρέθηκαν εκατοντάδες πάπυροι με ελληνικά κείμενα. Ένα κατσίκι έπεσε μέσα σε μια τρύπα. Το άκουσαν να βελάζει και δεν είχε σκοτωθεί. Έδεσαν με σχοινί ένα μικρόσωμο βοσκό και τον κατέβασαν από την τρύπα. Τότε αυτός αντίκρισε ένα τεράστιο σπήλαιο με παρά πολλά αγγεία γεμάτα με αυτούς τους παπύρους. Νομίζω όσοι διαβάζετε τέτοιου είδους θέματα, θα το θυμάστε. Το ιδιο περιπου ειχε γινει το 1947 με τα χειρογραφα της νεκρής θαλασσας. Για το θεμα αυτό με υλικο εικονων στην http://www.supernatural.gr/files_dead_sea.htm

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.

×
×
  • Δημιουργία νέου...