Jump to content

Σεμινάρια ACCA, μεταπτυχιακό ή κάτι άλλο;


Recommended Posts

Καλησπέρα σας,

 

Έχοντας τελειώσει ΑΕΙ οικονομικής κατεύθυνσης και με κλίση προς την λογιστική (τουλάχιστον θεωρητικά), έχω σχεδόν αποφασίσει να αρχίσω την επαγγελματική πιστοποίηση του ACCA. Δυστυχώς όμως τα πράγματα από το καλοκαίρι που ψάχνω εργασία δεν πήγαν όπως τα περίμενα και έχω έλλειψη εργασιακής εμπειρίας, το οποίο από αυτά που έχω διαβάσει είναι ανασταλτικός παράγοντας για την απόκτηση της πιστοποίησης με την έννοια ότι θα ήταν καλό να έβλεπα την θεωρία στην πράξη. Βέβαια κατανοώ την κατάσταση στην Ελλάδα και είναι πλέον πολύ δύσκολο να βρει κανείς κάτι. Για τον λόγο αυτό είμαι μεταξύ κάποιων επιλογών που πρέπει να κάνω για την συνέχεια:

 

1. Ο αρχικός στόχος μου ήταν να παραμείνω στην Ελλάδα και να αρχίσω τα σεμινάρια μαζί με την πιθανή (που δεν ήρθε ποτέ) εργασία/ προϋπηρεσία στον χώρο (για να χρηματοδοτώ και τα σεμινάρια). Μόλις τελείωνα και ανάλογα με τα οικονομικά μου να κοιτούσα και την λύση του εξωτερικού. Δεν ξέρω αν ακόμα είναι η καλύτερη λύση μιας και το πρόβλημα παραμένει στην εύρεση εργασίας. Θα μπορούσα βέβαια να το ξεκινήσω και αργότερα να βρω κάτι αλλά νιώθω ότι χάνω πολύτιμο χρόνο κάθε μέρα που περνάει.

 

2. Η επιλογή που είχα στο μυαλό μου πριν ''ανακαλύψω'' τα περί ACCA. Μεταπτυχιακός ακαδημαϊκός τίτλος (κυρίως στο εξωτερικό) ώστε να μπορέσω να έχω περισσότερες πιθανότητες για εργασία και να πάρω και παραπάνω εξαιρέσεις για το ACCA. Βέβαια από την μία δεν είναι τίποτα εξασφαλισμένο με το μεταπτυχιακό και το κόστος είναι αρκετά μεγαλύτερο αλλά βλέποντας ότι η κατάσταση στην Ελλάδα είναι τραγική, δεν έχω και πολλά περιθώρια.

 

Σε αυτό το σταυροδρόμι είμαι κυρίως. Τα μαθήματα του ACCA αν αρχίσω τελικά θα τα κάνω μέσω altium training και θα ξεκινήσω Φλεβάρη. Δεν ξέρω αν η global training  είναι καλύτερη αλλά οι εγγραφές εκεί έπρεπε να είχαν γίνει από Οκτώβριο, άρα πάμε από καλοκαίρι. Κατά καιρούς είχα διάφορες άλλες εναλλακτικές στο μυαλό μου όπως το μεταπτυχιακό του ΙΕΣΟΕΛ ή κάποια άλλη πιστοποίηση πχ. CPA (αλήθεια είναι το ίδιο με τα acca;) αλλά έχω καταλήξει σε αυτά τα δυο ερωτήματα για διάφορους λόγους, Αν πάλι δεν βρω άκρη ίσως να ασχοληθώ με άλλον τομέα στα οικονομικά πάντα αλλά αυτό για την ώρα είναι που με ενδιαφέρει. Οποιαδήποτε συμβουλή σχετικά με το τι να κάνω ανάμεσα σε ACCA ή κάτι άλλο είναι καλοδεχούμενη.

 

Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Link to comment
Share on other sites

Μεταπτυχιακός τίτλος θα σε βοηθήσει μόνο σε γνωστικό επίπεδο. Σε επαγγελματικό, στην σημερινή Ελλάδα θα είσαι overqualified στο σύνολο σχεδόν των περιπτώσεων, αφού θα έχεις πολύ καλή επιστημονική κατάρτιση, αλλά μηδενική εμπειρία και η αγορά ζητά το ανάποδα, μεγάλη εμπειρία και όσο το δυνατόν μικρότερα επιστημονικά προσόντα για να βγαίνει μικρό το κόστος. 

 

Το ACCA θα σε βολέψει αν εργασθείς σε ελεγκτική εταιρία που ελέγχει πολυεθνικές με εγκαταστάσεις στην Κύπρο ή όπου ισχύει το Αγγλοσαξωνικό λογιστικό σύστημα και λέγοντας Αγγλοσαξωνικό περιλαμβάνουμε και το Αμερικανικό. Είναι ένας βασικός και σοβαρός τίτλος πιστοποίησης που αν δεις τα σκούρα εδώ, μπορείς κάλλιστα να φύγεις και να πας σε χώρες που εφαρμόζει Αγγλοσαξωνικό σύστημα και να παίρνεις σοβαρούς μισθούς από 100 χιλιάρικα τον χρόνο και πάνω.

 

Προσωπικά προτιμάω με κλειστά μάτια το δεύτερο, γιατί στην μεν Ελλάδα, δεν υπάρχουν φράγκα στα λογιστήρια των εταιριών, μόνο οι ελεγκτικές πληρώνουν ακόμα σοβαρά τα στελέχη και τους υπαλλήλους τους και όπως είπα, αποκτάς εφόδια για να επιβιώσεις σε διεθνή ανταγωνισμό, αφού τα πτυχία των Ελληνικών πανεπιστημίων είναι για να τυλίγεις πιτόγυρα με τζατζίκι.

Link to comment
Share on other sites

Όσο αφορά την σύνδεση κατοχής ενός μεταπτυχιακού τίτλου και εργασιακού κόστους δεν υφίσταται πλέον στην πλειοψηφία των περιπτώσεων που υπάρχουν στην αγορά εργασίας. Όλοι θα σε πουν ξεκίνα με αυτά που δίνουμε σαν βασικό και βλέπουμε μετά.

 

Το πρόβλημα με την κατοχή μεταπτυχιακού είναι ότι προϊστάμενοι σου (Οικονομικοί διευθυντές - προϊστάμενοι λογιστηρίου) που θα είναι αυτοί που κυρίως θα σε αξιολογήσουν στην πλειοψηφία τους δεν έχουν μεταπτυχιακά - διδακτορικά και σε βλέπουν σαν απειλή για την ασφάλεια της εργασιακής θέσης τους σε ένα πάρα πολύ δύσκολο περιβάλλον για εύρεση νέας εργασίας από την πλευρά τους...

Με συνεπακόλουθο να μην σε προσλαμβάνουν βασιζόμενοι σε αβάσιμες δικαιολογίες περί μη ύπαρξης εμπειρίας.

 

Όποιος έχει κάνει σωστά το μεταπτυχιακό του με εργασίες (case studies - project - problem solving κα) καταλαβαίνει ότι είναι σαν να δουλεύει σε ένα λογιστήριο μιας εταιρείας. Τα θέματα με τα οποία καταπιάνονται οι εργασίες στα μεταπτυχιακά δεν είναι άπλα αλλά σύνθετα (πχ λογιστική και φορολογική αντιμετώπιση επισφαλών απαιτήσεων, αναπροσαρμογή πάγιων, συναλλαγματικών διάφορων σε ΕΓΛΣ & ΔΛΠ).

 

Κάνοντας ένα μεταπτυχιακό, σωστά, κάποιος θα έχει επίσης και τα εφόδια για να μπορέσει να σταθεί μελλοντικά και σαν οικονομικός διευθυντής σε ένα οργανωμένο λογιστήριο μιας εταιρείας.

 

Βέβαια η παρακολούθηση και η απόκτηση ενός μεταπτυχιακού δεν είναι ένας περίπατος αλλά ένας αγώνας ταχύτητας 200 μέτρων

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...