Jump to content

«μην ταΐζετε τα τρολ» (Αγγλ. "Don't feed the trolls")


Recommended Posts

Τρολ (Διαδίκτυο)
Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
 
 
250px-Internet_Troll_velu_ill_artlibre_j
magnify-clip.png
Χιουμοριστική απεικόνιση ενός τρολλ

Στη γλώσσα του Διαδικτύου, η λέξη τρολ ή τρολλ (troll) περιγράφει κάποιον χρήστη του Ίντερνετ με πονηρά προκλητικές, σκόπιμα ανόητες ή επιτηδευμένα εκτός θέματος θέσεις και απόψεις σε μία online ανοιχτή κοινότητα, όπως ένα φόρουμ συζήτησης, mailing list, chat room ή μπλογκ, με πρωταρχική πρόθεση να προκαλέσει και να ερεθίσει άλλους χρήστες[1] ή με κάθε τρόπο να επιφέρει διαταραχή σε μια διαδικτυακή συζήτηση για οποιοδήποτε θέμα και να πετύχει μια αλυσίδα αντιδράσεων από άλλους χρήστες[2]. Η συμπεριφορά αυτή πολλές φορές συνοδεύεται από αμφιλεγόμενη διαμάχη των υπολοίπων περί του σκοπού του.

Ετυμολογία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύγχρονη χρήση του όρου φαίνεται ότι εμφανίστηκε για πρώτη φορά στο διαδίκτυο στα τέλη της δεκαετίας του 1980[3], αλλά η πιο γνωστή καταγεγραμμένη αναφορά προέρχεται από συζήτηση του 1991[4].

Σύμφωνα με αυτή την έννοια, Troll είναι αυτός που κάνει trolling, αγγλική λέξη που αναφέρεται σε σύρσιμο του δολώματος μέσα στο νερό κατά την τεχνική της αλιείας θύννου (τόννου) και ξιφία, παρόμοια με την συρτή.

Η λέξη παραπέμπει επίσης και στα τρολλ (trolls), δαιμόνια πλάσματα που παρουσιάζονται στη σκανδιναβική λαογραφία.

Ορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρολάρισμα ή trolling είναι ο σκόπιμος εκνευρισμός ή ενόχληση ενός ή περισσοτέρων ατόμων ώστε να δημιουργήσουν αντιδράσεις με τελικό σκοπό τη διασκέδαση του troll.

Τρολ και τρολάρισμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
 • Τρολ είναι αυτός που έχει σκοπό να κάνει κακό σε μια διαδικτυακή κοινότητα, προκαλώντας αναταραχή.
 • Το τρολάρισμα είναι αποτέλεσμα συμπεριφοράς, όχι απαραίτητα με κακό σκοπό από τους φανερά εμπλεκόμενους, μια κατάσταση στην οποία μπορεί να έρθει η αλληλεπίδραση των χρηστών. Το τρολάρισμα κάνει την εμφάνισή του υπό διάφορες συνθήκες, όπως:
 1. Λόγω ενός πονηρού τρολ, στα καμώματα του οποίου ανταποκρίνονται, ανυποψίαστα, αδαείς χρήστες.
 2. Λόγω κάποιου αδαή που παρασύρεται, ακούσια, σε συμπεριφορά αγανάκτησης.
Αντιμετώπιση του τρολ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα ιδιαίτερα επίμονο και ενοχλητικό τρολ μπορεί να αποτρέψει άλλους χρήστες από το να συμμετάσχουν σ' έναν κοινό διάλογο, ενώ μπορεί να προκαλέσει ακόμα και τη διάλυση μιας διαδικτυακής κοινότητας. Αν ένα τρολ αγνοηθεί από την υπόλοιπη κοινότητα (πρόκειται συνήθως για το πιο αποτελεσματικό μέτρο), συνήθως αρχίζει να παράγει όλο και πιο ενοχλητικά και προσβλητικά μηνύματα με μόνο στόχο να προκαλέσει αντίδραση. Αν αυτή δεν έρθει, τότε το τρολ συνήθως εγκαταλείπει την κοινότητα.

Η συμμετοχή ή απάντηση σε συζήτηση που συμμετεχει το τρολ, σατιρικά περιγράφεται ως "τάισμα" του τρολ, γι' αυτό και υπάρχει η συνήθης παραίνεση «μην ταΐζετε τα τρολ» (Αγγλ. "Don't feed the trolls") ωστε να μην προκληθούν αντιδράσεις που θα ικανοποιήσουν το τρολ, ή περαιτέρω δυσάρεστες τροπές.

Εκτός από την αδιαφορία, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν χρήσιμα τεχνικά μέσα για την καταπολέμηση ενός χρήστη - τρολ, όπως η άμεση αφαίρεση των μηνυμάτων του, η τεχνική με κατάλληλα φίλτρα προστασίας ώστε αυτά να καθίστανται αυτομάτως αόρατα, ή η φραγή του αν υπάρχει αυτή η δυνατότητα ώστε να μην έχει τη δυνατότητα να γράψει απολύτως τίποτα. Σε chat rooms οι διαχειριστές ("operators" ή "moderators") έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν το τρολ από ένα "δωμάτιο" συζήτησης (kick) ή και να του απαγορεύσουν την επανείσοδο (ban). Δραστικότερη είναι η μέθοδος κατά την οποία το τρολ τίθεται αμέσως εκτός chat room με την απλή είσοδό του σε αυτό με συγκεκριμένο ψευδώνυμο ή από συγκεκριμένη IP (akick). Τέλος, αν η περίπτωση του τρολ είναι πολύ «βαριά», δεν του επιτρέπεται καν η σύνδεση με το διακομιστή (K-lined).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
 1. Jump up Definition of: trollingPCMAG.COM. Ziff Davis Publishing Holdings Inc. 2009. Ανακτήθηκε στις 2009-03-24.
 2. Jump up Indiana University: University Information Technology Services (2008-05-05). What is a troll?Indiana University Knowledge Base. The Trustees of Indiana University. Ανακτήθηκε στις 2009-03-24.
 3. Jump up Schwartz, Mattathias (2008-08-03). "The Trolls Among Us"The New York Times: σελ. MM24. Ανακτήθηκε στις 2009-03-24.
 4. Jump up Oxford English Dictionary Online s.v. TROLL n.(1) and TROLL v., both added in June 2006
Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]
45px-Commons-logo.svg.png
Τα Wikimedia Commons έχουν πολυμέσα σχετικά με το θέμα
  Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Troll (Internet) της Αγγλόγλωσσης Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).
  Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Troll (Internet) της Ιταλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 3.0. (ιστορικό/συντάκτες).

 

Link to comment
Share on other sites

εγκυκλοπαιδικα το ανερτησες?

 

Και εγκυκλοπαιδικά και ειδικά για τα φαινόμενα που συμβαίνουν σήμερα (και κατα καιρούς) στο forum. Η γνώση είναι δύναμη και η γνώση πρέπει να μοιράζεται.

Link to comment
Share on other sites

Επειδή η γνώση είναι δύναμη ......... 

 

Το σωστό είναι  ανήρτησες  ή ανάρτησες στη δημοτική :)

εχει καμια σχεση αυτο με το θεμα της συναδελφου?

Link to comment
Share on other sites

μιλας για καποιον συγκεκριμενο συναδελφο?

 

Δεν μπορώ να απαντήσω μετα βεβαιότητας διότι γράφουν πολλοί με πολλά ψευδώνυμα και μόνο επωνύμως μπορώ να απαντήσω και να χαρακτηρίσω κάποιον συνάδελφο.

Αν αναφέρεσαι σε ψευδώνυμα έχω βρει καμμια δεκαριά τρολς σήμερα σε συζητήσεις ...τώρα να πρόκειται για το ίδιο άτομο ποιός ξέρει;  

Link to comment
Share on other sites

εχει καμια σχεση αυτο με το θεμα της συναδελφου?

 

Έχει με τις εγκυκλοπαιδικές αναζητήσεις και τη γνώση που είναι δύναμη.

 

Οι συνάδελφοι που με ξέρουν από τις δημοσιεύσεις μου, ξέρουν ότι έχω κι εγώ τις εμμονές μου.

 

Κάποιες φορές ξυπνάνε σαν από τσίμπημα .....

 

Το εργαλείο για να συνεννοούμαστε είναι η γλώσσα.

 

Και η γλώσσα είναι σειρές λέξεων.

 

Οι λέξεις πάλι έχουν νόημα. έχουν περιεχόμενο.

 

Το περιεχόμενο μπορεί να ποικίλει ανάλογα με το πως χειριζόμαστε τις λέξεις.

Link to comment
Share on other sites

για να μαθαινουν οι παλαιοτεροι και να θυμουνται οι νεοι...

 

trollaρισμα (εις την ιντερνετικην) εχουμε ΚΑΙ οταν αποκαλουμε καποιο σχολιο ως τετοιο...

ο λογος ειναι οτι θελουμε να δημιουργησουμε θεμα  δημιουργωντας κλιμα γυρω απο  το αντικειμενο της συζητησης..

 

εις την αρχαια νεοελληνικη γλωσσα η πραξη αυτη μεταφραζεται ως ξεκατινιασμα οπως εχω ξαναγραψει ... 

 

στην πραξη παραθετω ενα παραδειγμα καποιου Α που λεει οτι ο ηλιος κινειται γυρω απο τη γη...  στα ιντερνετικα η αποδεκτη απαντηση σε αυτο ειναι  μονολεκτικα  troll  χωρις επιπλεον σχολια δειχνοντας ετσι οτι ΔΕΝ καταφερε ο Α να κλεψει απο εμας τον πολυτιμο μας χρονο και την αναγκη για επικοινωνια που τοσο εχει αλλα δεν αξιζει

αλλη αποδεκτη απαντηση ειναι ..  ''κυριε νομιζω πως κανετε λαθος καθως συμφωνα με αυτα και αυτα και αυτα τα δεδομενα εχω ερθει στο συμπερασμα οτι (αν ολα τα δεδομενα ειναι αληθη) τοτε η γη κινειται γυρω απο τον ηλιο

 

ΟΠΟΙΑΔΗΠΟΤΕ αλλη απαντηση η' αναρτηση (ειδικα τυπου  ''εισαι μ@λ@κ@ς'')  δειχνει οτι ο θηρευτης εχει πετυχει τον στοχο του..

 

ΕΙΔΙΚΑ ΔΕ..  οταν εμεις οι ιδιοι εχουμε την αναγκη επικοινωνιας και αποδοχης χρησιμοποιουμε συχνα την τακτικη του να κρινουμε αλλους ενω δεν μας εχει ζητηθει και ουσιαστικα trollaρουμε 

 

 

το συγκεκριμενο post κρινεται απο την φυση του ως trolling  περιμενοντας να 'τσιμπησει'  σχολια απο θιγμενους και μη

 

ο λογος που μπηκα στον κοπο να ενημερωσω για τις νεοιντερνετικες αργκο  ειναι απο σεβασμο στους μεγαλυτερους σε ηλικια και αξιοθαυμαστους στα ματια μου συναδελφους που μπαινουν στον κοπο να βοηθανε  με την σοφια τους

 

καθε τεκμηριωμενη αντιθετη αποψη ευπροσδεκτη

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

 • Recently Browsing   0 members

  • No registered users viewing this page.
×
×
 • Create New...