Προς το περιεχόμενο

ΑΠΟΧΗ στην ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΕΩΝ ΑΠΟ 28/6 - 2/7 (συνέχεια στην προσπάθεια )


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντήσεις 77
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/13572

 

Ο Γολγοθάς των λογιστών και η συνέπεια του Υπ Οικονομικών 
 

Μέσα σε ενάμιση μήνα  (Από 15 Μαΐου έως 30 Ιουνίου) καλούνται οι λογιστές αλλά και οι φορολογούμενοι να εκπληρώσουν ένα τεράστιο όγκο φορολογικών υποχρεώσεων.

Αναλυτικά οι υποχρεώσεις για υποβολή δηλώσεων τον επόμενο ενάμιση μήνα είναι:

-> έως 15 Μαΐου 2013
-Υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. (για όλες τις επιχειρήσεις που τηρούν απλογραφικά βιβλία -Β' κατηγορίας-)
-Υποβολή Δήλωση φορολογίας εισοδήματος για τα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα νομικά πρόσωπα που δεν τηρούν ή τηρούν βιβλία Β' κατηγορίας του Κ.Β.Σ. -Υποβολή Δήλωσης και απόδοση την νέας εισφοράς εταιρίες του άρθρου 25 του Ν.27/1975 (ναυτιλιακές)

-> από 15 Μαΐου - 29 Μαΐου 
-Υποβολής δήλωσης Φόρου Ακίνητης Περιουσίας. 
Να σημειώσουμε εδώ ότι δεν έχουν ακόμα κοινοποιηθεί από το ΥΠ.ΟΙΚ. το έντυπο για το 2012. 

-> έως 20 Μαΐου 2013
-Υποβολή εκκαθαριστικής δήλωσης Φ.Π.Α. (για όλες τις επιχειρήσεις που τηρούν διπλογραφικά βιβλία -Γ' κατηγορίας-)
 
-> έως 31 Μαΐου 2013 (ανεξαρτήτως Α.Φ.Μ.)
-Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για Ο.Ε.-Ε.Ε.,κοινοπραξίες που τηρούν βιβλία Γ' κατηγορίας.
-Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για Ο.Ε.,Ε.Ε., κοινοπραξίες που δεν τηρούν ή τηρούν βιβλία Α' και Β' κατηγορίας 
-Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για Ε.Π.Ε., δημόσιες επιχειρήσεις, συνεταιρισμοί κλπ, αλλοδαπές επιχειρήσεις (όλα τα είδη επιχειρήσεων) και άλλοι αλλοδαποί οργανισμοί, 
-Υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος για όλες τις ημεδαπές Α.Ε. 


-> έως 25 Ιουνίου
-Συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων πελατών - προμηθευτών.

-> έως 28 Ιουνίου
-Οριστική δήλωση φόρου μισθωτών Υπηρεσιών όλων των επιχειρήσεων 

-> έως 30 Ιουνίου 
-Δηλώσεις  Ε9 όλων των φορολογουμένων  (Φυσικών και νομικών προσώπων)
-Διορθώσεις Ε9 (όλων των φορολογούμενων)
-Δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος Φυσικών προσώπων, συνταξιούχων, ελ. επαγγελματιών κ.λπ.


Φυσικά κατά την διάρκεια του Μαΐου πρέπει να συμπληρωθούν και να υποβληθούν και οι εκάστοτε δηλώσεις (περιοδικές Φ.Π.Α., Φ.Μ.Υ. κλπ) που αφορούν στην περίοδο του Απριλίου και αποτελούν μέρος των τρεχουσών εργασιών που διεκπεραιώνουν κάθε μήνα οι λογιστές - φοροτεχνικοί. Φαντάζει σχεδόν αδύνατο να μπορέσει το Taxis να δεχθεί αυτόν το τεράστιο όγκο δεδομένων (δηλώσεων) και σίγουρα είναι αδύνατο και για τους λογιστές να μπορέσουν σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα να διεκπεραιώσουν όλες τις παραπάνω εργασίες.

"Λεπτομέρεια" αποτελεί το γεγονός ότι οι εφαρμογές του Taxis που θα δεχθούν όλες τις ανωτέρω δηλώσεις (με εξαίρεση ίσως τον Φ.Α.Π.)  δεν έχουν ακόμα "ανοίξει" και δεν έχει δοθεί (από το ΥΠ.ΟΙΚ.) στην δημοσιότητα καμία από τις εγκυκλίους που εκδίδονται κάθε χρόνο για τον τύπο και το περιεχόμενο των ανωτέρω δηλώσεων.

Κατανοούμε τους λόγους καθυστέρησης από την μεριά της Γ.Γ.Π.Σ. να ανοίξει όλες τις εφαρμογές, διότι φέτος το μεγαλύτερο βάρος δόθηκε στις εφαρμογές για τον έλεγχο των εμβασμάτων και την επιστροφή φόρου από το πετρέλαιο θέρμανσης, αυτό όμως που δεν κατανοούμε είναι γιατί το Υπ. Οικονομικών σε συνεργασία με την Γ.Γ.Π.Σ. δεν εκπονούν ένα πλάνο υποβολής όλων των ανωτέρω δηλώσεων (όλων όμως) έτσι ώστε να γνωρίζουν επιτέλους όλοι οι φορολογούμενοι και οι λογιστές πότε θα μπορέσουν να τις υποβάλλουν.
Αντιθέτως, οδηγούμαστε από παράταση σε παράταση, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι φέτος για μια ακόμα χρονιά θα στέλνουμε δηλώσεις τον Αύγουστο από τις παραλίες.

Επιμέλεια Επιστημονική ομάδα Taxheaven

http://taxheaven.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/14054

 

bg-water.gif

«Τις πταίει» για την κατάσταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων; 

 

Στα μέσα περίπου του περασμένου μήνα στο άρθρο μας [Ο Γολγοθάς των λογιστών και η «συνέπεια» του Υπ. Οικονομικών] είχαμε αναφερθεί στον τεράστιο όγκο φορολογικών δηλώσεων που καλούνται να υποβάλλουν οι συνάδελφοι λογιστές-φοροτεχνικοί έως το τέλος Ιουνίου. Σε συνέχεια του παραπάνω άρθρου επανερχόμαστε για να δούμε τα πράγματα όσο μπορούμε πιο ψύχραιμα. 
 

Φέτος όπως είναι ήδη γνωστό, ο νόμος όριζε ότι οι δηλώσεις των φυσικών προσώπων θα υποβληθούν από 1/2 έως 30/6. Η σχετική διάταξη κατά την προσωπική μας άποψη θα μπορούσε να έχει ισχύ από 1/1/2014 και μετά, όπως σχεδόν το μεγαλύτερο μέρος των διατάξεων του φορολογικού νόμου και όχι από την 1/1/2013. 

 

Αν δεχτούμε ότι το Υπ. Οικ. γνώριζε εκ των προτέρων (εάν δεν γνώριζε όφειλε να γνωρίζει)  ότι οι εφαρμογές δεν πρόκειται να είναι έτοιμες πριν τον Μάιο τότε γιατί δέχθηκε να θέσει σε ισχύ την διάταξη από φέτος; Εάν μπορούσαν ταυτόχρονα να επικαιροποιούνται και οι εφαρμογές για τις δηλώσεις εισοδήματος γιατί η ηγεσία του Υπ. Οικ. δεν έδινε τις κατάλληλες εντολές στην Γ.Γ.Π.Σ.; (σημείωση: Η πλειονότητα των εργαζομένων στην Γ.Γ.Π.Σ.  είναι τεχνικοί - προγραμματιστές - αναλυτές οι οποίοι όμως εργάζονται υπό τις εντολές της ηγεσίας του Υπ. Οικ. Εάν δεν πάρουν σχετικές εντολές δεν μπορούν να προβούν σε καμία εργασία ούτε να επικαιροποιήσουν καμία εφαρμογή). 

Γιατί θα πρέπει οι τεχνικοί της Γ.Γ.Π.Σ. να επωμίζονται το βάρος της αποτυχίας του σχεδιασμού της ηγεσίας του Υπ. Οικ.;

Γιατί θα πρέπει να ακούνε «τα εξ αμάξης» οι τεχνικοί και οι υπάλληλοι της Γ.Γ.Π.Σ. από τους συναδέλφους φοροτεχνικούς και τους φορολογούμενους για λάθη που γίνονται στις εφαρμογές όταν δεν υπάρχει επαρκής χρόνος για το έλεγχο αυτών; (ακόμα και τα windows κυκλοφορούν τουλάχιστον 1 χρόνο πριν την τελική version).

Γιατί δεν ενημερώθηκαν εγκαίρως οι συνάδελφοι φοροτεχνικοί για τις αλλαγές που επήλθαν στο ηλεκτρονικό έντυπο Ε1,Ε2 κ.λπ. ώστε να είναι προετοιμασμένοι για όλα τα νέα στοιχεία που χρειάζονται κατά την ηλεκτρονική υποβολή των εντύπων; Η ηγεσία του Υπ. Οικ. όφειλε να παρουσιάσει τις όποιες αλλαγές στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της Γ.Γ.Π.Σ. αρκετό καιρό πριν την έναρξη υποβολής των δηλώσεων προκειμένου να ενημερωθούν οι ενδιαφερόμενοι. 

 

Το Υπ. Οικ. αποφάσισε να προχωρήσει  σε κεντρική μαζική έκδοση κωδικών πρόσβασης στο σύστημα ΤΑΧΙSnet  (κλειδάριθμοι). Η ταχυδρόμησή τους ξεκίνησε στις 12/06/2013 και θα ολοκληρωθεί σήμερα 14/06/2013. Η παράδοσή τους εκτιμάται ότι ολοκληρωθεί έως 20/06/2013. Γνωρίζουμε ότι η πρόταση αυτή είχε εισηγηθεί στο Υπ.Οικ.από το 2012.

Γιατί έπρεπε να περιμένουμε ένα χρόνο για να γίνει αυτό και μάλιστα 10 ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων; 

Γιατί έπρεπε να γίνει αυτό και να ταλαιπωρούνται στα γκισέ των λιγοστών πλέον Δ.Ο.Υ. ηλικιωμένοι άνθρωποι περιμένοντας υπομονετικά στις ατελείωτες ουρές την παραλαβή κλειδαρίθμου;  

Στις 11 Ιουνίου εισήχθη η διάταξη στην Βουλή για την ρύθμιση των τόκων που πρέπει να αναγραφούν στο έντυπο  (κωδ. 659-660) της φορολογικής δήλωσης. Το νομοσχέδιο θα ψηφισθεί και θα έχει πάρει Φ.Ε.Κ. πιθανόν μέχρι την 20η Ιουνίου. Οι τράπεζες θα στείλουν αυτόματα τα στοιχεία για τους τόκους στην Γ.Γ.Π.Σ. οι κωδικοί όμως θα συμπληρωθούν αυτόματα πιθανόν μέχρι τις 24 Ιουνίου. Το σύστημα για την υποβολή των δηλώσεων να θυμίσουμε  ότι έχει «ανοίξει» από τις 27 Μαίου.

Tι θα γίνει με όσους έχουν ήδη υποβάλει δήλωση και έχουν συμπληρώσει μόνοι τους τον κωδικό και μάλιστα με ποσά κάτω των 250 ευρώ;



Ας συνεχίσουμε τον κατάλογο των ερωτημάτων μας τώρα.

Από τις 24 Ιουνίου μέχρι και τις 30 που είναι η καταληκτική ημερομηνία υποβολής των δηλώσεων, θα μπορέσουν να υποβληθούν πάνω από 5.000.000 περίπου δηλώσεις;

Γιατί να ισχύσει ως καταληκτική ημερομηνία η 30η Ιουνίου; Ίσχυσε η 1η Φεβρουαρίου για την έναρξη για την έναρξη υποβολής;

Γιατί δεν ανακοινώνεται η παράταση και η τελική καταληκτική ημερομηνία από σήμερα ώστε να γίνει ο κατάλληλος προγραμματισμός εργασιών από όλους τους ενδιαφερόμενους;  

Γιατί ο Κος θεοχάρης δηλώνει ότι η τελική ημερομηνία της παράτασης θα εξαρτηθεί από την ροή των δηλώσεων την 30η Ιουνίου;  Παίζουμε  την γάτα με το ποντίκι; Και αν ναι ποιοι; Το Υπ. Οικ. με τους λογιστές ή η Γ.Γ.Δ.Ε. με τους φορολογούμενους;

Εάν πρέπει να αλλάξει η γερασμένη ελληνική νοοτροπία της τελευταίας στιγμής, κάποιος πρέπει να κάνει την αρχή. Πρέπει να αποφασισθεί επιτέλους η καταληκτική ημερομηνία της υποβολής των φορολογικών δηλώσεων και να κοινοποιηθεί, αφού φυσικά ληφθεί υπόψη η πεντάμηνη σχεδόν καθυστέρηση έναρξης της εφαρμογής υποβολής των δηλώσεων.  Αφού γίνει αυτό θα πρέπει να τηρηθεί αυστηρά και όσοι δεν την τηρήσουν να πληρώσουν πρόστιμο και να υποστούν τις ανάλογες κυρώσεις. Μόνο έτσι θα σεβαστεί το Υπ. Οικ. τους πολίτες και οι φορολογούμενοι το Υπουργείο. Ξεκάθαρα πράγματα.

 

Βρισκόμαστε ήδη στην 14η ημέρα του Ιουνίου και ακόμα δεν έχει εκδοθεί η εγκύκλιος για τον τύπο και το περιεχόμενο των βεβαιώσεων αποδοχών, καθώς και του εντύπου Ε7. Ο Ο.Α.Ε.Ε. δήλωνε μέχρι προ ολίγων ημερών ότι θα περίμενε την διαταγή του ΥΠ.ΟΙΚ. για να ξεκινήσει την αποστολή των βεβαιώσεων . Τελικά αποφάσισε να ξεκινήσει τις αποστολές την ερχόμενη εβδομάδα.

Γιατί το Υπ. Οικ. δεν εκδίδει  την συγκεκριμένη απόφαση όταν το μόνο που άλλαξε  στο έτος 2012 είναι η εισφορά αλληλεγγύης;

Γιατί θα πρέπει να πάρει δύο παρατάσεις η υποβολή του Ε7 και να οδεύουμε προς μια ακόμα; Δεν γνωρίζει το Υπ. Οικ.  πότε θα έχει έτοιμη την απόφαση;

 

Τις επόμενες 15 ημέρες λήγουν οι εξής ετήσιες δηλώσεις:

-Δηλώσεις Ε5 - 17 Ιουνίου (δύο παρατάσεις έως τώρα)

-Δηλώσεις Φ.01.10 -  28η Ιουνίου  (2 παρατάσεις έως τώρα)

-Συγκεντρωτικές καταστάσεις τιμολογίων - 25η Ιουνίου

-Δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 νομικών προσώπων λήγει την 30η Ιουνίου

-Δήλωση στοιχείων ακινήτων Ε9 φυσικών προσώπων 30 Ιουνίου

-Δηλώσεις φυσικών προσώπων 28 Ιουνίου

-Εκκαθαριστικές δηλώσεις ΦΠΑ - 17 Ιουνίου (2 παρατάσεις έως τώρα)

-Οριστική δήλωση φόρου μισθωτών υπηρεσιών (Ε7) - έως την 19η Ιουλίου (δυο παρατάσεις έως τώρα, η εφαρμογή θα ανοίξει 24 Ιουνίου)

-Δηλώσεις ΦΑΠ νομικών προσώπων - 28 Ιουνίου (μία παράταση έως τώρα)

-Δηλώσεις Ειδικού φόρου επί των ακινήτων - 21 Ιουνίου (μία παράταση έως τώρα)

Toν τελευταίο μήνα το taxis υπολειτουργεί. Συνεχόμενες διακοπές σε πολλές από τις εφαρμογές καθιστούν χρονοβόρα την διαδικασία υποβολής δηλώσεων. Τοtaxis έχει εξαγγείλει διακοπές για τις 13, 18, 20, 25 και 27 Ιουνίου του 2013, από ώρα 16:00 έως 21:00.

Υπάρχει σχεδιασμός για να αντέξει το Taxis το αριθμό των ανωτέρω δηλώσεων ταυτόχρονα με τις διακοπές του συστήματος;

Γιατί πρέπει να χάνονται εκατοντάδες εργατοώρες πάνω στον υπολογιστή για να μπορέσουν να υποβληθούν οι δηλώσεις σε ένα σύστημα που υπολειτουργεί;

Γιατί οι συνάδελφοι λογιστές αναγκάζονται να δουλεύουν μεταμεσονύχτιες ώρες για να υποβάλλουν δηλώσεις που κατά την διάρκεια της ημέρας είναι σχεδόν αδύνατο να το κάνουν;

Γιατί πρέπει να προσαρμόζουν  το πρόγραμμα εργασίας τους οι συνάδελφοι αναλόγως με τις «ορέξεις» του συστήματος υποβολής των δηλώσεων; Έχουν μήπως την εντύπωση οι ιθύνοντες του Υπ. Οικ. ότι οι φοροτεχνικοί πρέπει να κάθονται όλη μέρα πάνω από τον υπολογιστή τους και να περιμένουν πότε θα δουλέψει η εφαρμογή;  

Γιατί αποφασίστηκε σε περίοδο δηλώσεων να ενταχθούν οι Δ.O.Υ. στο νέο Taxis και κατά συνέπεια να έχουμε συνεχείς διακοπές του συστήματος; 

 

Ο κατάλογος των ερωτημάτων είναι μακρύς και θα ήθελε πολλές σελίδες για να τον παραθέσουμε ολόκληρο. Αρκούμαστε στην παρούσα φάση σ' αυτά και ίσως επανέλθουμε αν χρειαστεί. Γνωρίζουμε ότι το Υπ. Οικ. είναι υποστελεχομένο σε πολλές από τις υπηρεσίες του. Γνωρίζουμε επίσης ότι φέτος υπάρχουν πολλές αδυναμίες λόγω και της πληθώρας των αλλαγών στην νομοθεσία και ότι λίγοι υπάλληλοι πρέπει να εξυπηρετήσουν χιλιάδες φορολογουμένους που συνωστίζονται  με ερωτήματα σε όλα τα τμήματα λόγω των ανωτέρω αλλαγών. Αυτό που δεν γνωρίζουμε είναι εάν η ηγεσία του Υπ. Οικ.  το γνωρίζει, γιατί παρατάσεις μπορεί να δίνονται, λύσεις όμως όχι. 

 

Επιμέλεια 

Επιστημονική ομάδα TaxHeaven

http://taxheaven.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/14254

 

bg-water.gif

Ποιος ευθύνεται για το αλαλούμ 

 

Γιώργος Α. Κορομηλάς, Πρόεδρος Ινστιτούτου Οικονομικών και Φορολογικών Μελετών

Δημοσιεύθηκε στην Ημερησία στις 29 Ιουνίου 2013

Φτάσαμε αισίως στις τελευταίες ημέρες του Ιουνίου, δηλαδή φεύγει ο πρώτος μήνας του καλοκαιριού και το αλαλούμ σε ό,τι αφορά τις φορολογικές υποχρεώσεις επιχειρήσεων και φυσικών προσώπων παραμένει. Συνεχώς εκδίδονται, δυστυχώς όμως πάντα την τελευταία στιγμή, εγκύκλιοι και λοιπά έγγραφα από το υπουργείο Οικονομικών που αφορούν τις υποχρεώσεις αυτές διαμορφώνοντας παράλληλα, σε πολλές περιπτώσεις, ένα νέο τοπίο εντελώς διαφορετικό από το μέχρι τώρα ισχύον.

Σε ό,τι αφορά την υποβολή των δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος των φυσικών προσώπων, την προηγούμενη Τετάρτη γύρω στις 10:10 το βράδυ,κοινοποιήθηκε δελτίο Τύπου το οποίο ανέφερε ότι παρατείνεται η προθεσμία ηλεκτρονικής υποβολής αυτών ανάλογα με το τελευταίο ψηφίο του αριθμού φορολογικού μητρώου του φορολογούμενου και ορίστηκαν καταληκτικές ημερομηνίες για τα ψηφία 1 και 2 η 22α Ιουλίου, για τα ψηφία 3 και 4 η 29η Ιουλίου, για τα ψηφία 5 και 6 η 5η Αυγούστου, για τα ψηφία 7 και 8 η 12η Αυγούστου, για το ψηφίο 9 η 26η Αυγούστου και για το ψηφίο 0 η 30ή Αυγούστου.

Από το φορολογικό νόμο προβλέπεται χρονικό διάστημα 5 μηνών για την υποβολή των δηλώσεων, ειδικότερα οι σχετικές διατάξεις ορίζουν ότι οι δηλώσεις υποβάλλονται στο διάστημα από την 1η Φεβρουαρίου έως και την 30ή Ιουνίου εκάστου οικονομικού έτους. Με δεδομένο ότι για το οικονομικό έτος 2013 αναμένεται να υποβληθούν συνολικά περίπου 6.000.000 δηλώσεις και μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές έχουν υποβληθεί περίπου 700.000 δηλώσεις, καταλαβαίνουμε ότι 5.300.000 δηλώσεις «πρέπει» να υποβληθούν σε χρονικό διάστημα 2 μηνών μέσα στο κατακαλόκαιρο. Δίκαιη η αγανάκτηση αφενός μεν των φορολογουμένων και αφετέρου δε των λογιστών - φοροτεχνικών που βλέπουν για ακόμα μια φορά να ανατρέπεται ο όποιος προγραμματισμός τους.

Ποιος ευθύνεται γι' αυτό το αλαλούμ; Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα μπορεί να δοθεί μόνο με μια σειρά ερωτημάτων που απευθύνονται στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών. Ποιος άνοιξε την εφαρμογή για την υποβολή των δηλώσεων στα τέλη Μαΐου, δηλαδή ένα περίπου μήνα πριν από την από τον νόμο προβλεπόμενη καταληκτική ημερομηνία, ο φορολογούμενος ή ο λογιστής του; Ποιος έβαλε τη διάταξη για το ύψος των τόκων που δεν απαιτείται η αναγραφή τους στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος σε σχέδιο νόμου το οποίο κατατέθηκε τον Ιούνιο στη Βουλή των Ελλήνων, ο φορολογούμενος ή ο λογιστής του; Ποιος δεν έχει εκδώσει μέχρι σήμερα τις σχετικές ερμηνευτικές εγκυκλίους για πληθώρα θεμάτων που αφορούν τις δηλώσεις του οικονομικού έτους 2013, ο φορολογούμενος ή ο λογιστής του; Ποιος επιτρέπει να εκδίδονται αλληλοαναιρούμενες εγκύκλιοι για κρίσιμα φορολογικά θέματα, ο φορολογούμενος ή ο λογιστής του;

Ούτε οι φορολογούμενοι ούτε οι λογιστές - φοροτεχνικοί νομοθετούν, ούτε οι φορολογούμενοι ούτε οι λογιστές - φοροτεχνικοί έχουν την ευθύνη έγκαιρης και σωστής έκδοσης των σχετικών εγκυκλίων. Την ευθύνη αυτή την έχει ακέραια το υπουργείο Οικονομικών το οποίο, ειδικά φέτος, έχει δημιουργήσει σειρά προβλημάτων τα οποία καλούνται να πληρώσουν οι φορολογούμενοι και ειδικότερα οι λογιστές - φοροτεχνικοί οι οποίοι για μια ακόμα χρονιά καλούνται να ξεχάσουν ξεκούραση, οικογένεια και λοιπές υποχρεώσεις, μόνο και μόνο γιατί κάποιοι δεν μπορούν ή δεν θέλουν να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις που έχουν αναλάβει, απαιτώντας όμως τη συνέπεια από τους άλλους.

http://taxheaven.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/14221

 

Σύντομο χρονογράφημα για τη ζωή των λογιστών φοροτεχνικών το έτος 2013. Τα αρνητικά «ρεκόρ» του Υπουργείου Οικονομικών 
 



Στις αρχές του χρόνου, η περίοδος υποβολής των φορολογικών δηλώσεων για τα φυσικά πρόσωπα φάνταζε μέσα μου πολύ μεγάλη. 

Σκεφτόμουν ότι από 1η Φεβρουαρίου που θα ανοίξει το σύστημα έως 30η Ιουνίου που θα κλείσει θα έχω άπλετο χρόνο και θα κάνω διακοπές ήρεμος! Γι’ αυτό επέλεξα να αφήσω στην άκρη τις δηλώσεις εισοδήματος φυσικών προσώπων και παράλληλα με τις μηνιαίες Α.Π.Δ., τις δηλώσεις Φ.Π.Α., τις ηλεκτρονικές προσλήψεις, τις καταχωρήσεις και τις εξωτερικές εργασίες, ξεκίνησα να ασχολούμαι με τις νέες διατάξεις που αφορούσαν στις ενδοομιλικές συναλλαγές.

Διαβάζοντας τον ν. 4110/2013 που τροποποίησε το άρθρο 39α του ν. 2238/1994, είχα επαναπαυτεί, αναμένοντας την έκδοση εγκυκλίου που θα έβγαινε –σύμφωνα με τον νόμο-  μέσα σε ένα μήνα από την έναρξη ισχύος  του, δηλαδή έως την 23η Φεβρουαρίου 2013. Η εγκύκλιος αυτή θα όριζε τα ειδικότερα θέματα και θα έδινε διευκρινίσεις.  Μάλιστα, ο ίδιος νόμος όριζε και την υποβολή συνοπτικού πίνακα στην Γ.Γ.Π.Σ. εντός 50 ημερών από το τέλος της διαχειριστικής χρήσης ήτοι έως 10 Μαΐου 2013. Ο καιρός περνούσε, όμως ούτε εγκύκλιο έβλεπα, ούτε ειδική εφαρμογή στην Γ.Γ.Π.Σ. Μάταια ρωτούσα τους πάντες για το πότε θα εκδοθεί η απόφαση αυτή. 

Τελικά μια μέρα του Ιουνίου ξυπνώ και ανοίγοντας τον υπολογιστή μου, ιδού η μεγάλη έκπληξη! Εξελίξεις σχετικά με τις ενδοομιλικές συναλλαγές. Με νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή άλλαξε η προηγούμενη διάταξη από τότε που ίσχυσε και η νέα ημερομηνία υποβολής του συνοπτικού πίνακα ορίστηκε η 10η Ιουλίου. Μου αρέσει πολύ αυτή η έκφραση που χρησιμοποιείται συχνά σε νομοθετικές ρυθμίσεις, «η διάταξη αυτή αντικαθίσταται από τότε που ίσχυσε». Μα αφού ποτέ δεν ίσχυσε τελικά! Είναι ο μανδύας που καλύπτει την ανεπάρκεια εφαρμογής μιας διάταξης. 

Άρχισα να αναλογίζομαι διαβάζοντας το νομοσχέδιο. Είναι εφικτή η τήρηση της ανωτέρω νέας προθεσμίας αφού η εγκύκλιος με τις λεπτομέρειες δεν έχει ακόμη εκδοθεί και η εφαρμογή στο taxis δεν έχει ανοίξει ακόμα; 

Μη μπορώντας να απαντήσω στο ρητορικό ερώτημά μου σκέφτηκα να ασχοληθώ λιγάκι με τις νέες υποχρεώσεις που έχουν οι 18άρηδες, δηλαδή το μέλλον μας. Λέω, ας ξεκινήσω να διαβάζω απ΄την αρχή όλες τις αλλαγές για να τις κατανοήσω καλύτερα. Διαπιστώνω ότι για τη διάταξη αυτή έχει χυθεί πολύ μελάνι τους τελευταίους μήνες. Ειδήσεις, απόψεις, θέσεις, αρθρογραφία, μπερδεύτηκα ο άνθρωπος με όλα αυτά! Δεν έβγαζα άκρη με τίποτε για το ποιος είναι υπόχρεος ή όχι. Και ενώ φτάνω στο τέλος και διαβάζω το πρόσφατο πολυνομοσχέδιο, κάπου ψάχνω να βρω ένα «δεν» στην επίμαχη διάταξη που εισήχθη για να διορθώσει τα πράγματα γιατί δεν έβγαινε νόημα! Τελικά αυτό το «δεν» το ψάχνανε κι άλλοι και τελικώς βρέθηκε και προστέθηκε στη συζήτηση που έγινε στο κοινοβούλιο. 

Ευχαριστημένος από την «αισιόδοξη» κατάληξη που είχε το θέμα των 18άρηδων θέλησα να δω τα πράγματα θετικά και να προχωρήσω στη δουλειά μου. Σκέφτηκα να μελετήσω πάλι απ’ την αρχή
το θέμα της έκπτωσης των ασφαλιστικών εισφορών γιατί δεν θυμόμουν καλά τι ίσχυε. Με την πρώτη απόφαση το Υπ. Οικ. ερμήνευσε ότι η νέα διάταξη αφορά αποκλειστικά τις εισφορές που καταβάλλουν οι ασκούντες ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα και δεν καταλαμβάνουν τις εισφορές που καταβάλλονται από τα πρόσωπα της παρ. 4 του άρθρου 2 και του άρθρου 101 του Κ.Φ.Ε. (Ο.Ε.-Ε.Ε.-Ε.Π.Ε. κ.λπ.). Όμως, στην πορεία ξανασκέφθηκαν το θέμα εκεί στην Καραγιώργη Σερβίας –παρεμπιπτόντως αν ερχόταν στο Υπ. Οικ. κάποιος σαν τον Καραγιώργη από τον οποίο πήρε το όνομά του ο δρόμος και τους χτυπούσε το χέρι στο γραφείο δεν θα βγάζαν τέτοιες αποφάσεις- και τελικά με νέα απόφαση ερμήνευσαν τη διάταξη διαφορετικά. Συγκεκριμένα, το Υπ. Οικ δέχεται ότι οι καταβαλλόμενες εισφορές από τα μέλη των νομικών προσώπων της παρ.4 του άρθρου 2 του Κ.Φ.Ε. (Ο.Ε., Ε.Ε. κλπ.) εκπίπτουν τελικά  από τα ακαθάριστα έσοδα των παραπάνω νομικών προσώπων. Βέβαια, θα ακολουθήσει σίγουρα και μία ακόμα απόφαση που θα υποδεικνύει σε ποιο νομικό πρόσωπο θα καταχωρεί ο επιχειρηματίας τις ασφαλιστικές εισφορές του, στις περιπτώσεις που συμμετέχει σε πάνω από μία εταιρεία. 

Τελικά ούτε και με τις ασφαλιστικές εισφορές έβγαλα άκρη. Μα, σκέφτηκα, κανένα θέμα δε θα λύσω φέτος; Δεν μπορεί, θα υπάρχει λέω. Και οπλισμένος με υπομονή
αποφασίζω να ξεκινήσω τη δήλωση της εταιρείας του αδελφού που εκμεταλλεύεται φωτοβολταϊκό πάρκο. Τι θα κάνω όμως με την έκπτωση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης των φωτοβολταϊκών; Όχι τίποτε άλλο, αλλά φωνάζει και ο αδελφός μου για το θέμα αυτό και έχει και δίκιο... Έκτακτη εισφορά μπήκε από τον 7/2012 (έως 30/06/2014) σε ένα εισόδημα που δεν εισπράχθηκε μέχρι το τέλος του 2012 από τον ΛΑΗΓΕ. Δηλαδή, για την πρώτη χρήση αφαιρέθηκε ένα ποσό από ένα άλλο ποσό που δεν εισπράχθηκε καν! Όμως, το Υπ. Οικ. έδωσε πάλι τη "λύση" με την ΠΟΛ.1095/29.4.2013 σε ένα σημείο της οποία αναφέρει τα εξής: «[...] από 1.7.2012 έως 30.6.2014, εκπίπτει ισόποσα μέσα σε μια πενταετία από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι τα ποσά που αντιστοιχούν στην ανωτέρω εισφορά υπολογίζονται και παρακρατούνται σε κάθε εκκαθάριση από την ΛΑΓΗΕ ΑΕ ή τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, κατά περίπτωση, η έκπτωση της εν λόγω δαπάνης θα διενεργείται από τις επιχειρήσεις τμηματικά και ισόποσα μέσα σε μια πενταετία, αρχής γενομένης από τη χρήση εντός της οποίας παρακρατήθηκε και όχι από τη χρήση εντός της οποίας πραγματοποιήθηκε η πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας επί της οποίας υπολογίσθηκε η εν λόγω εισφορά. Τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης βαρύνουν εξολοκλήρου τα αποτελέσματα της χρήσης εντός της οποίας έγινε η παρακράτηση αυτών, ενώ η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων σε πέντε (5) έτη πραγματοποιείται εξωλογιστικά με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος τους στην οποία υποχρεωτικά μεταφέρεται ως λογιστική διαφορά το εκάστοτε εναπομένον προς έκπτωση ποσό των επόμενων χρήσεων [...]».

Μετά την ανωτέρω απόφαση προχώρησα μετά κόπων και βασάνων
στην υποβολή της δήλωσης –το σύστημα της Γ.Γ.Π.Σ. «πετούσε»- και δεν εξέπεσα κανένα ποσό ακολουθώντας τις οδηγίες της απόφασης ΠΟΛ.1095/29.4.2013. Χθες, κοινοποιήθηκε ένα έγγραφο από το Υπ. Οικ. που έλεγε άλλα πράγματα όμως σχετικά με το θέμα! Το έγγραφο αυτό με αριθ. πρωτ.: Δ12Β 1083480 ΕΞ 22.5.2013 αναφέρει χαρακτηριστικά σε ένα σημείο: «[...] Από τα ανωτέρω προκύπτει, ότι ως χρόνος παρακράτησης της έκτακτης εισφοράς του ν. 4093/2012, προκειμένου για την εφαρμογή των δύο τελευταίων εδαφίων της περ. ε' της παρ. 1 του άρθρου 31 του ν.2238/1994, θεωρείται, σε κάθε περίπτωση, ο χρόνος έκδοσης του τιμολογίου πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας, το οποίο εκδίδεται βάσει της εκδοθείσας εκκαθάρισης από την ΛΑΓΗΕ ΑΕ ή τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, κατά περίπτωση, επί του οποίου αναγράφεται το ποσό της έκτακτης εισφοράς, και συνεπώς με βάση το οποίο ενεργείται η παρακράτηση αυτή, χωρίς να εξετάζεται ο χρόνος εξόφλησης (ταμειακή καταβολή) αυτών [...]». Τελικά κάποιοι εξέπεσαν το ποσό για το πρώτο εξάμηνο και άλλοι όχι και αυτό εξαιτίας της ανεπαρκούς ενημέρωσης από το Υπ.Οικ. Η απόλυτη έννοια δηλαδή της ίσης μεταχείρισης!
     
Μετά απ΄ όλα αυτά μέσα Ιουνίου ξεκίνησα να κάνω τις πρώτες δηλώσεις φυσικών προσώπων. Η προθεσμία βέβαια έληγε τέλος Ιουνίου όπως είπαμε και στην αρχή, δηλαδή είχα άπλετο χρόνο. Εκτός αυτού η υποβολή των δηλώσεων γινόταν εύκολα με μέσο χρόνο υποβολής περίπου τρεις ώρες. Τελικά οι ιθύνοντες του Υπ. Οικ. αφουγκραζόμενοι τις ανάγκες των λογιστών-φοροτεχνικών αποφάσισαν με χθεσινή ανακοίνωση (σ.σ. 26.6.2013) να δώσουν γενναία παράταση ολίγων ημερών και μάλιστα με δόσεις, δηλαδή ανά Α.Φ.Μ.

     
Απολαμβάνοντας όλο αυτό το ευχάριστο εργασιακό περιβάλλον, την ηρεμία και την έλλειψη άγχους, έκανα μια αναδρομή στο παρελθόν και κατέγραψα κάποια ρεκόρ του Υπ. Οικ. που κάλλιστα θα φιγουράριζαν στις σελίδες του βιβλίου των ρεκόρ Γκίνες. Ας δούμε μερικά από αυτά:

     
Τα αρνητικά 
«ρεκόρ» του ΥΠ. ΟΙΚ.

-> Ποιο είναι το ρεκόρ παράτασης μιας υποχρέωσης;

Παράταση κλειδαρίθμων (Παράταση ισχύς παλιών κωδικών στις υπηρεσίες της ΓΓΠΣ).

Συνολικά από την ημερομηνία έναρξης της απόφασης για την παραλαβή κλειδαρίθμων έχουν περάσει 2,5 χρόνια ενώ η συνολική παράταση που έχει δοθεί είναι ένας χρόνος και 8 μήνες, ήτοι συνολικά 20 μήνες.

Ιστορικό
Αρχικώς η ημερομηνία είχε οριστεί την 31/12/2011 με την ΠΟΛ.1178/7.12.2010. Στη συνέχεια με την ΠΟΛ.1249/16.12.2011 παρατάθηκε έως την  30η Ιουνίου 2012. Τον Μάρτιο του 2012  δόθηκε νέα παράταση μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2012 με την απόφαση ΠΟΛ.1079/26.3.2012. Με την απόφασηΠΟΛ.1228/27.12.2012 δόθηκε ξανά παράταση έως την 30η Απριλίου 2013. Τέλος, ανακοινώθηκε νέα παράταση παράταση έως την 30η Αυγούστου 2013. Άραγε θα συνεχιστούν οι παρατάσεις; 

-> Παρατάσεις συνολικά για δηλώσεις φόρου εισοδήματος και Φ.Π.Α. Από το έτος 2000 έχουν εκδοθεί 338 αποφάσεις για παρατάσεις. Ενδεικτικό είναι ότι από το 1994 μέχρι και σήμερα δεν υπάρχει ούτε ένα έτος στο οποίο να μην έχει δοθεί παράταση στην υποβολή των φορολογικών δηλώσεων ή δηλώσεων Φ.Π.Α.

 

-> Ρεκόρ τροποποιήσεων μιας απόφασης

Το ρεκόρ κατέχει η απόφαση ΠΟΛ.1223/24.11.1999

Ούτε λίγο ούτε πολύ η απόφαση αυτή έχει τροποποιηθεί 25 φορές από το 1999 μέχρι και σήμερα.

 

-> Περισσότερες τροποποιήσεις νόμου (αρμοδιότητας Υπ.Οικονομικών)
Το ρεκόρ φυσικά κατέχει ο νόμος 2238/1994 (Κ.Φ.Ε.)

Συνολικά έχει τροποποιηθεί 249 φορές με 81 διαφορετικούς νόμους από το 1994 έως σήμερα.

 

-> Περισσότερες τροποποιήσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα 
Το ρεκόρ κατέχει ο πρόσφατος νόμος  4093/2012 (ή αλλιώς τρίτο μνημόνιο). Μέσα στους πρώτους 6 μήνες έχει τροποποιηθεί από 11 νόμους και συνεχίζει να τροποποιείται.


-> Συντομότερη  τροποποίηση

Το ρεκόρ αυτό κατέχει και πάλι ο ίδιος νόμος 4093/2012, ο οποίος τροποποιήθηκε με το Π.Ν.Π. «Επιμέρους ρυθμίσεις επί των επειγόντων μέτρων εφαρμογής του ν. 4046/2012 και του Μεσοπρόθεσμου Πλαισίου Δημοσιονομικής Στρατηγικής 2013−2016 (ΦΕΚ Α' 224/12-11-2012)»  την ίδια ημέρα που δημοσιεύτηκε στο Φ.Ε.Κ.  και ο νόμος.

-> Λιγότερος  χρόνος ισχύος μιας διάταξης

Το ρεκόρ αυτό κατέχει ο ν. 4128/2013 «Κύρωση της από 18 Δεκεμβρίου 2012 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου Κατεπείγουσες ρυθμίσεις για την οικονομική ανάπτυξη της Χώρας» και άλλες διατάξεις».

Στο άρθρο πρώτο προστίθενται 2 παράγραφοι (14, 15) στο άρθρο 25 του νόμου 3614/2007. Η προσθήκη αυτή έγινε εμμέσως, αφού στο άρθρο πρώτο κυρώνεται η Π.Ν.Π. της 18.12.2012 στο άρθρο 1 παρ. 8 της οποίας υπάρχει η ανωτέρω διάταξη. Στο άρθρο δεύτερο του ιδίου νόμου η παρ. 8 του άρθρου 1 της Π.Ν.Π. καταργείται.

Με λίγα λόγια με το πρώτο άρθρο (έστω και εμμέσως μέσω της κύρωσης της Π.Ν.Π.) προστίθενται κάποιες διατάξεις οι οποίες καταργούνται με το άρθρο Δεύτερο. Ερώτημα: Οι συντάκτες του νόμου δεν μπορούσαν να κυρώσουν μερικώς την Π.Ν.Π. χωρίς την διάταξη της παραγράφου 1 του άρθρου 8 και να μην χρειαστεί έτσι νέο άρθρο στον ίδιο νόμο που να καταργεί διάταξη που εισάγεται με το προηγούμενο άρθρο του ιδίου νόμου; Άγνωσται αι βουλαί...

Μέχρι σήμερα, από την 1/1/2012 δηλαδή μέσα σε ενάμιση χρόνο έχουν εκδοθεί 92 νέοι νόμοι και περίπου 2600 αποφάσεις και εγκύκλιοι. Το περιεχόμενο των νόμων αυτών αναφέρονται σε διατάξεις φορολογίας, εργατικών θεμάτων, συλλογικών συμβάσεων, ασφαλιστικών θεμάτων (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ, αλλαγές στις διατάξεις του ΣΕΠΕ, στη δημόσια διοίκηση στον Κ.Ε.Δ.Ε., κ.λπ.). Είναι άλλωστε γνωστό ότι στο επάγγελμα του λογιστή-φοροτεχνικού δεν υπάρχει ποτέ ανία...

Επιμέλεια
Επιστημονική ομάδα TaxHeaven

http://taxheaven.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συνάδελφοι οι προανεφερόμενες επιστολές είναι πολύ χρήσιμες ως υλικό κινητοποιήσεων συλλόγων ή ομάδων συναδέλφων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προς:


Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης κ. Χάρη Θεοχάρη.


 


Κ. Θεοχάρη,


 


Επάγγελμα  λογιστής  :  ενημέρωση βιβλίων - ΦΠΑ – Κ.Β.Σ. - φορολογία  εισοδήματος   φυσικών και νομικών προσώπων – Ε.Τ.Α.Κ. – καταστατικά  - πρόστιμα – προσαυξήσεις – υπεραξίες –κληρονομιές, συγκεντρωτικές, ιντραστατ, ανακεφαλαιωτικοί, ΑΠΔ, προσλήψεις, απολύσεις, συμβάσεις, καταστάσεις επόπτη, υπερωρίες, συντάξεις, ασφαλιστικά, βιβλιάρια υγείας   και  ότι άλλο μπορεί  να έχει    ανάγκη    το κράτος   και ο πελάτης.


            Υπηρεσίες  : Εφορία – Π.Ε.Κ. -Ι.Κ.Α. - Επιθεώρηση  Εργασίας - Υγειονομική Υπηρεσία -Τμήμα  Εμπορίου  - Πρωτοδικείο -  Τράπεζες - Στατιστική  Υπηρεσία- Επιμελητήρια, ΟΓΑ, ΤΕΒΕ, ΤΜΕΔΕ κ.τ.λ.


            Ο κατάλογος  κ. Θεοχάρη  μπορεί   να μην έχει τέλος .


            Καθημερινά    απαιτούν  στοιχεία  από εμάς   και    είμαστε   υπό   τον καθημερινό έλεγχο   για    λογαριασμό των  πελατών μας . Το  μεγαλύτερο μέρος   της   δουλειά τους,  έχει να κάνει   με τα στοιχεία   που τους   υποβάλουμε.


Βασικοί   στυλοβάτες  και διεκπεραιωτές   του  Κρατικού  προϋπολογισμού.


            Εργασία  καθημερινή και  ατελείωτη ,  κάτω από συνθήκες   πίεσης  και  αδιάκοπων απαιτήσεων – Ελέγχων  νόμων - και  παράνομων.


            Αμοιβή   δυσανάλογη  της   εργασίας. 


Θέση  εργασίας,  μεταξύ   σφύρας  και άκμονος   -ο πελάτης (πολίτης)   από την μια-   το κράτος από  την  άλλη,  σε διαταραγμένες   σχέσεις,    ο Λογιστής   στην μέση   να προσπαθεί  να ομαλοποιήσει  την σχέση  πολίτη  -φορολογούμενου και κράτους, να συνδέσει   το σπασμένο κρίκο  υγιές  κράτος   (οικονομικά-κοινωνικά) - υγιείς  πολίτες ( οικονομικά-κοινωνικά)  και το αντίστροφο.


Με όλα  τα παραπάνω  στην πλάτη του  , ο λογιστής   μένει  με το επάγγελμα  ακατοχύρωτο,   με  την πεποίθηση  ότι  του ανήκει  περισσότερη  δικαίωση , κοινωνικά και  οικονομικά  , αισθάνεται   να υπάρχει  μια στρεβλότητα   στο όλο κοινωνικό οικονομικό και πολιτικό   σύστημα    για το ρόλο του.


            Διεκδικούμε  λόγο και  ρόλο  για τα θέματα  που μας  αφορούν σαν επαγγελματίες:


                        α) την συνεννόηση   του  Υπουργείου  μαζί μας  όσο   αφορά το χρόνο  και τον τρόπο  εκτέλεσης   των  εργασιών που  αφορούν  τις φορολογικές υποχρεώσεις   των επιχειρήσεων και των πολιτών   ( δηλώσεις  -φπα-πληρωμές-ΦΜΑΠ –Ε9-Συγκεντρωτικές  -ΙΚΑ-ΑΠΔ κ.τ.λ)


                        β) την  κατοχύρωση  του επαγγέλματος  μας  μια και έχουμε   πάρει  στην πλάτη μας   το μεγαλύτερο μέρος   των εργασιών    από  την εφορία, το ΙΚΑ και την Επιθεώρηση  Εργασίας με την θέσπιση  νόμου  που θα μας  αποδίδει   ευθύνες   για οτιδήποτε όταν,   αποδεδειγμένα,    έχουμε  οφέλη  από τις πράξεις  μας .


                        γ) σαν  άτομα  του  κοινωνικού  συνόλου  και ως συνδετικός κρίκος  της κοινωνίας με το κράτος ,  να  μπορούμε να εκφράζουμε  τις απόψεις  μας  για τα  οικονομικά νομοσχέδια.


 


Με εκτίμηση


Εκ του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων 


(την παραπάνω επιτολή θα επιδώσουμε στην συνάντηση της Τρίτης μετά από απόφαση του ΔΣ μας) 


Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πολύ καλή κίνηση Χρύσα !! Ευχαριστούμε !! 

 

 

ΜΠΡΑΒΟ,ΧΡΥΣΑ

 

να στε καλα βρε παιδια ....

 

εγω εκανα μονο τη λαντζα...

 

η ιδεα ηταν του Θαναση  και βοηθησαν κι αλλοι ..... :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

να στε καλα βρε παιδια ....

 

εγω εκανα μονο τη λαντζα...

 

η ιδεα ηταν του Θαναση  και βοηθησαν κι αλλοι ..... :)

 

Ωραία μπράβο και στον ψηλό !!!  :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όλα αυτά καλά , αλλά νομίζω πως πρέπει να αντιδράσουμε πλέον δυναμικά σε συγκεκριμένα θέματα-προβλήματα του κλάδου μας.

Για παράδειγμα "βλέπω¨ ότι πέρασε χωρίς καμμία ουσιαστική αντίδραση το θέμα με την υποβολή των περιοδικών δηλώσεων στις

20 αντι στις 26 κάθε μήνα/τρίμηνο. Αλήθεια ποιά είναι η σκοπιμότητα αυτού του μέτρου ? το 10€ στις 20 του μήνα? ας το κάνανε στις

26 , γιατί το τρίμηνο έρχεται και όταν θα πρέπει να τρέχουμε κάτω από την ασφυκτική πίεση του χρόνου για να προλάβουμε θα 

είναι πλεόν αργά. Και αυτό με την διπλή εντολή πληρωμής (στις 20 του μήνα 10€ και έωσ το τέλος το 50%) τι νόημα έχει ?

δηλαδή για να βεβαιωθεί στο σύστημα πρέπει να πληρωθεί το 10€ ?. (όχι απλώς να έχουμε δεμένο στο γραφείο του τον λογιστή

να βγάζει συνεχώς ταυτότητες πληρωμής).

Πρέπει να απαιτήσουμε όρους εργασίας όσο γίνεται πιο ανθρώπινους.

Δεν μπορεί να θεωρούμαστε ΔΟΥΛΟΙ & ΣΚΛΑΒΟΙ του υπουργείου Οικονομικών , για να βγάλουμε το ψωμί μας

Είναι δυνατόν ρε, να  αυξάνετε τον όγκο δουλειάς μας (μηνιαία ΑΠΔ-ηλεκτρονική υποβολή προσλήψεων-απολύσεων-προγραμμάτων......)

και να θέλετε να έχω το ΦΠΑ όλων των πελατών έτοιμο στις 20 του μήνα? 

Γι ' αυτό που θα είναι ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζω ΚΑΘΕ ΜΗΝΑ θέλω να αντιδράσω , για αυτό το συγκεκριμένό ΑΝΟΗΤΟ, ΗΛΙΘΙΟ

πρόβλημα που δεν οφελεί σε τίποτα η 6ήμερη μετακύλιση του ΦΠΑ και που θα κάνει την ζωή μου δυσκολότερη θέλω να αγωνιστώ.

 

Σκεφτείται προβλήματα του κλάδου μας , και επιτέλους ας οργανωθούμε και ας αντιδράσουμε γιατί αναρωτηθείται μετά την ΠΡΩΤΗ σφαλιάρα τι ακουλουθεί ?.................

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ωραία μπράβο και στον ψηλό !!!  :D

 

Πού είσαι Θανάση ; Αφήσαμε τα μοντέλα  και ασχολούμεθα με τον μοντελισμό τώρα :D ;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ενωτική Συντονιστική Κίνηση Οικονομολόγων - Διαμαρτυρία στην Γ.Γ.Π.Σ.

[01.07.2013]
 

 

Ε. Σ. Κ. Ο.

Ενωτική Συντονιστική Κίνηση Οικονομολόγων

Σεπολίων 9, Πλ. Αττικής , Τ.Κ. 10443, Αθήνα

e-mail: [email protected]

Τηλ: 2108820002

κινητό: 6932273425

Αθήνα 1/7/2013

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συναδέλφισσες, οι,

Το Υπουργείο Οικονομικών λειτουργεί με απαράδεκτες μεθόδους εις βάρος των λογιστών  - φοροτεχνών , των οικογενειών μας, της υγείας μας και της Ελληνικής οικονομίας.

      

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ ΕΝΤΟΝΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

      

Παρά τις επανειλημμένες διαχρονικές ενέργειες των Οργανώσεων Φοροτεχνικών το Υπουργείο Οικονομικών δεν λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα του Κλάδου μας αλλά ούτε των φορολογουμένων.

      

Σας καλούμε στις 5/7/2013 ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 πμ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Γ.Γ.Π.Σ. (Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ) επί της οδού Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, Μοσχάτο,  πλησίον Ηλεκτρικού Σταθμού Καλλιθέας.

      

Η παρουσία σας είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

Α Ν Τ Ι Σ Τ Α Θ Ε Ι Τ Ε

Παρατήρηση:

Από τον καναπέ δεν λύνονται τα προβλήματα.

Μετά τιμής

Για την Συντονιστική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Ίσαρης Δημήτρης

 

 

 

 

Για να δούμε πόσοι θα μαζευτούμε?

Γιατί όλοι για αντίσταση λέμε και οι ερωταπαντήσεις για δηλώσεις στο forum πάνε σύννεφο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ενωτική Συντονιστική Κίνηση Οικονομολόγων - Διαμαρτυρία στην Γ.Γ.Π.Σ.

[01.07.2013]
 

 

Ε. Σ. Κ. Ο.

Ενωτική Συντονιστική Κίνηση Οικονομολόγων

Σεπολίων 9, Πλ. Αττικής , Τ.Κ. 10443, Αθήνα

e-mail: [email protected]

Τηλ: 2108820002

κινητό: 6932273425

Αθήνα 1/7/2013

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Συναδέλφισσες, οι,

Το Υπουργείο Οικονομικών λειτουργεί με απαράδεκτες μεθόδους εις βάρος των λογιστών  - φοροτεχνών , των οικογενειών μας, της υγείας μας και της Ελληνικής οικονομίας.

      

ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΟΜΕΘΑ ΕΝΤΟΝΩΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΡΟΠΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ.

      

Παρά τις επανειλημμένες διαχρονικές ενέργειες των Οργανώσεων Φοροτεχνικών το Υπουργείο Οικονομικών δεν λαμβάνει υπόψη τα προβλήματα του Κλάδου μας αλλά ούτε των φορολογουμένων.

      

Σας καλούμε στις 5/7/2013 ημέρα Παρασκευή και ώρα 10:00 πμ σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο κτίριο της Γ.Γ.Π.Σ. (Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων ) επί της οδού Χανδρή 1 & Θεσσαλονίκης, Μοσχάτο,  πλησίον Ηλεκτρικού Σταθμού Καλλιθέας.

      

Η παρουσία σας είναι ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ.

Α Ν Τ Ι Σ Τ Α Θ Ε Ι Τ Ε

Παρατήρηση:

Από τον καναπέ δεν λύνονται τα προβλήματα.

Μετά τιμής

Για την Συντονιστική Επιτροπή

Ο Πρόεδρος

Ίσαρης Δημήτρης

 

 

 

 

Για να δούμε πόσοι θα μαζευτούμε?

Γιατί όλοι για αντίσταση λέμε και οι ερωταπαντήσεις για δηλώσεις στο forum πάνε σύννεφο.

 

01/07/2013  

Α Ν Α Κ Ο Ι Ν Ω Σ Η

Αγαπητοί χρήστες των ηλεκτρονικών υπηρεσιών

Οι υπηρεσίες του TAXISnet για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων Παρακρατούμενων Φόρων, Εισοδήματος Νομικών Προσώπων και Εντύπων Κ.Β.Σ. Οι υπηρεσίες εκτύπωσης Δηλώσεων Φόρου Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων και Εκκαθαριστικών Σημειωμάτων καθώς και οι υπηρεσίες Ειδοποιήσεων Πληρωμής ή Επιστροφής Φόρου, Προσωποποιημένης Πληροφόρησης και έκδοσης Φορολογικής Ενημερότητας, δεν θα είναι διαθέσιμες από ώρα 16:00 έως 21:00, κατά τις ακόλουθες ημερομηνίες:

01/07/2013, 02/07/2013, 04/07/2013, 09/07/2013, 11/07/2013, 16/07/2013, 23/07/2013 και 22/08/2013, 27/08/2013

λόγω προγραμματισμένων εργασιών αναβάθμισης των συστημάτων.

Σημειώνεται ότι κατά τις παραπάνω ημερομηνίες, η ηλεκτρονική υποβολή των περιοδικών δηλώσεων Φ.Π.Α. θα λειτουργεί κανονικά.

 

Ευχαριστούμε για την κατανόησή σας.

 

 

 

 

TΑ ΛΟΓΙΑ ΠΕΡΙΤΤΕΥΟΥΝ.............!!!!!!!!!!!!!!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Νομίζω ότι οι αποχές είναι καλές ως πρώτο βήμα , αλλά κάποια στιγμή θα πρέπει να εξετέσουμε το ενδεχομένο του να κινηθούμε νομικά .....

Το έχω ξαναγράψει ότι ειδικά φέτος δεν θα πρέπει καμία δήλωση να φύγει εκπρόθεσμη από κανένα γραφείο ....... Η ευθύνη ανηκεί ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΑ στη Διοίκηση και είναι αυτή που πρέπει να σηκώσει το βάρος της ευθύνης και όχι εμείς .

Ατομικές και ομαδικές αγωγές νομίζω η μόνη λύση ....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΜΗΠΩΣ ΣΤΙΣ 5/7/13 ΑΦΟΥ ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΟΛΟΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΗΝ Γ.Γ.Π.Σ. ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ, ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ ΣΤΙΣ Δ.Ο.Υ.ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ?

ΜΗΠΩΣ ΕΤΣΙ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΕΝΑ ΜΗΝΥΜΑ?????????????

ΤΙ ΛΕΤΕ????????????

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Επίσης, σήμερα είναι και η συνάντηση  κάποιων συναδέλφων με τον αγαπητό Κο Θεοχάρη, αν θυμάμαι καλά.

Με το πέρας αν είναι δυνατόν να μας ενημερώστε τι ειπώθηκε.

Ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αμέσως μετά την συνάντηση με την Δντρια του γραφείου του Θεοχάρη είχαμε Έκτακτη Γενική Συνέλευση εδώ στα Χανιά για όλα τα θέματα και ήθελα να σας ενημερώσω και για τις αποφάσεις του Συλλόγου μας.

 

Πάμε παρακάτω:

Θα μιλήσω γενικά  αφού θα προσπαθήσουμε να βγάλουμε και ένα κείμενο που θα είναι κοινό στους 6 συλλόγους (Σάμος, Πάρος-Αντίπαρος,Ναύπλιο, Μαγνησία, ΕΦΕΑΠ Αθηνών Πειραιώς,Χανιά)  που υπόγραψαν την επιστολή (οι πέντε μπόρεσαν να παρευρεθούν με εκπροσώπους τους)

 

Η επίσημη ενημέρωσή μας θα είναι το κοινό υπογεγραμμένο κείμενο. 

 

Πάμε παρακάτω:

Η συνάντηση έγινε με την Δντρια του Γραφείου της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων κ. Μητσολίδου.
 
Πρώτη παρατήρηση: Το ότι δεν θα μιλήσουμε με το Θεοχάρη το ξέραμε πριν πάμε πάνω. Στην επιστολή που στείλαμε - μια βδομάδα πριν-  (και όπου το έχουμε γράψει και εδώ) λέγαμε για ραντεβού με την Δντρια. Και βεβαίως θέλαμε Θεοχάρη. Το ότι δεν το καταφέραμε δεν σημαίνει καταστροφή. Τίποτα δεν είναι εύκολο.  Ίσα ίσα υπήρχε η επιμονή μας ότι πρέπει να μιλήσουμε, πρέπει να ενημερώσουμε και να κάνουμε ότι μπορούμε. 

 

Πάμε παρακάτω:

Η Δντρια γενικά διαφωνούσε στην αρχή με κάποια πράγματα όμως ενημερώθηκε και από τους πέντε εκπροσώπους για το τι συμβαίνει. Το αποτέλεσμα ήταν να μας υποσχεθεί ότι μπορεί να μεταφέρει στον Θεοχάρη και στον Υφυπουργό μόνο την πρόταση για 30/9 χωρίς ημερομηνίες ενδιάμεσες με την προϋπόθεση να λειτουργεί το taxis. 
 

Πάμε παρακάτω:

Εμείς αποφασίσαμε ότι σε μια εβδομάδα θα ζητήσουμε την απόφαση του Θεοχάρη (επειδή πρέπει να μιλήσει και με τον Υφυπουργό)  και αν δεν καταλάβει το πρόβλημά μας θα πάμε σε κινητοποιήσεις όσοι περισσότεροι σύλλογοι μπορούμε. (σημειωτέον ότι υπάρχουν ήδη τηλέφωνα από συλλόγους πέραν των 6 που προαναφέραμε για συμμετοχή..) 

 

Πάμε παρακάτω:

Εμείς εδώ στα Χανιά είχαμε κανονίσει από πριν  Εκτ. Γεν. Συνέλευση σήμερα και η οποία τελείωσε πριν από λίγες ώρες. Αποφασίσαμε να περιμένουμε αυτήν την εβδομάδα - μέχρι να αποφασίσει ο Θεοχάρης- και αν υπάρχει αρνητική απάντηση στην πρόταση που καταλήξαμε (της 30/9) θα προβούμε σε κινητοποιήσεις που θα συναποφασισθούν με τους υπόλοιπους 6 συλλόγους όπου θα προσπαθήσουμε να έρθουμε σε επαφή να γίνουν περισσότεροι. Οι κινητοποιήσεις  θα ανακοινωθούν μετά την απάντηση του Θεοχάρη. Ωστόσο θα επικοινωνούμε με άλλους συλλόγους για το θέμα αυτό αλλά θα παραστούμε και στην Εκτακτη Γενική συνέλευση της Ομοσπονδίας στην Κέρκυρα με στόχο την παρακίνηση της Ομοσπονδίας να σταθεί πλάι μας καθώς και να ενημερώσουμε τους υπόλοιπους συλλόγους τι έχουμε αποφασίσει οι 6 σύλλογοι.
 
Αυτά. Συγνώμη παιδιά που δεν μπορούσα να σας ενημερώσω πιο γρήγορα αλλά είναι και το θέμα του χρόνου. Μακάρι να είχαμε 32άρο αντί 24ωρό...  :)
 
Υ.Γ. Παιδιά κάνουμε ότι μπορούμε.
 
 
 
 
 
Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπράβο!!!!!!!Θα χαρούμε να σας δούμε στη Κέρκυρα.Μακάρι να έπεφτε και καμιά "μπαλωθιά" μπας και ξυπνήσουν και οι δικοί μας,που ανέβαλλαν την έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Κέρκυρας "Λόγω φόρτου εργασιών"....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπράβο!!!!!!!Θα χαρούμε να σας δούμε στη Κέρκυρα.Μακάρι να έπεφτε και καμιά "μπαλωθιά" μπας και ξυπνήσουν και οι δικοί μας,που ανέβαλλαν την έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Κέρκυρας "Λόγω φόρτου εργασιών"....

Ειναι επιεικως απαραδεκτο να ζητειται απο την ΠΟΦΕΕ , να συγκληθουν εκτακτες γενικες συνελευσεις των Συλλογων για να αποφασισουν τι θα λενε οι ΕΚΛΕΓΜΕΝΟΙ ΑΝΤΙΠΡΟΣΩΠΟΙ  των Συλλογων ......

Η επιλογη του τοπου επισης ( χωρις να εχουμε κατι με τον τοπο τον ιδιο ) ειναι ενδειξη μη σεβασμου των συλλογων των νησιων καθως  το κοστος της μεταβασης των αντιπροσωπων των Χανιων για παραδειγμα φτανει το ποσο των 4,000-5,000 ευρω ....

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μπράβο!!!!!!!Θα χαρούμε να σας δούμε στη Κέρκυρα.Μακάρι να έπεφτε και καμιά "μπαλωθιά" μπας και ξυπνήσουν και οι δικοί μας,που ανέβαλλαν την έκτακτη γενική συνέλευση του Συλλόγου Κέρκυρας "Λόγω φόρτου εργασιών"....

ΦΙΛΕ  ΣΠΥΡΟ ,  ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΟΝΤΑΙ  ΜΠΑΛΩΘΙΕΣ ΕΞΑΛΛΟΥ ΕΝΗΜΕΡΩΝΩ ΟΤΙ ΣΤΟ ΣΥΛΛΟΓΟ ΧΑΝΙΩΝ  ΜΕΤΕΧΕΙ ΚΑΙ  ΚΕΡΚΥΡΑΙΟΣ

( ΓΡΑΑΦΩΝ ) 

 

  ΠΡΟΤΑΣΗ  :   ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΣΤΕΙΛΟΥΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΑΠΟΣΠΑΣΜΑ ΤΗΣ MARCIA FUNEBRE  " Calcae Lacrimae"   ( Καυτά Δάκρυα )  απο την λιατανεία του Αγιου Σπυρίδωνα   της  ΜΕΓΑΛΗΣ  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ  ( ΦΙΛΑΡΜΟΝΙΚΗ ΜΑΝΤΖΑΡΟΣ )  διότι  και εμείς και η Ελληνική Οικονομία θα καταλήξουμε  εντός ολίγων μηνών στο χώμα !!

 

 

Υ.Γ. : ΕΛΠΙΖΩ Η ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΤΩΝ ΚΕΡΚΥΡΑΙΩΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΩΝ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΥΜΑΜΙΚΗ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΞΗΓΗΣΩ ΣΤΑ ΕΔΩ ¨ΚΟΠΕΛΙΑ¨ ΤΙ ΕΣΤΙ  ΝΙΟΡΑΝΤΕΣ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.

×
×
  • Δημιουργία νέου...