Jump to content

ΣΥΝΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΠΟΥ ΠΑΙΡΝΕΙ ΕΛΛΗΝΑΣ ΚΑΤΟΙΚΟΣ ΕΛΛΑΔΟΣ


Recommended Posts

Συνέδελφοι καλημέρα, κάποιος πελάτης με ρώτησε σχετικά με τη σύνταξη που παίρνει από τη Γερμανία, μέχρι τώρα δεν την δήλωνε  τι πρέπει να κάνω? έψαξα να βρω τις συμβάσεις με τις χώρες του εξωτερικού  βρήκα έναν φορολογικό  οδηγό  κατοίκων εξωτερικού του 2008,  αλλά δεν με βοήθησε . Λέει για κάποιες συντάξεις που δίνονται από συγκεκριμένα ταμεία που φορολογούνται μόνο στην Ελλάδα και κάποιες άλλες που φορολογούνται μόνο στην Γερμανία. Μπορεί κάποιος να με βοήθησει ?  Πρέπει να γίνουν συμπληρωματικές δηλώσεις για τα προηγούμενα χρόνια? Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to post
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ για την απάντηση  περίπου το ίδιο έχω βρει και εγώ . Το θέμα είναι ότι ο άνθρωπος δεν έχει απόκομα της σύνταξης γίνεται μόνο κατάθεση στην τράπεζα δεν του στέλνουν καμία βεβαίωση στο σπίτι , Πως θα το χειριστώ εγώ, πρέπει να βρω τον ασφαλιστικό φορέα και το ετήσιο ποσό . Τι πρέπει να κάνω ?

Link to post
Share on other sites

ας σου φέρει μία βεβαίωση από την τράπεζα για το ποσό που πιστώθηκε στον λογαριασμό του κατά το έτος που μας πέρασε, με την διευκρύνιση οτι αφορά σύνταξη από το εξωτερικό

 

για τον ασφαλιστικό φορέα, όλο και κάποια βεβαίωση θα έχει ο ίδιος για να δεις ποιός είναι..

Link to post
Share on other sites

ΜΟΥ είπε ότι δεν έχει καμία βεβαίωση  και ότι μια φορά το χρόνο του στέλνουν ένα χαρτί  να το συμπληρώσει για να βεβαιωθούν ότι ζει.

Ισως από αυτό βγάλω άκρη . Στη συνέχεια  θα πρέπει  σύμφωνα  με τους φορείς της ΠΟΛ  κάνω δηλώσεις συμπληρωματικές στην Ελλάδα  κατά πάσα πιθανότητα.......

και πως θα το χειριστώ με τη ΔΟΥ? Αν αφορά η σύνταξη τη ΓΕΡΜΑΝΙΑ ΤΙ ΚΑΝΩ ΔΕΝ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΞΑΝΑΤΥΧΕΙ ? Είμαι καινούρια στο χώρο

 

ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΒΡΩ ΑΠΟ ΤΗ ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΩ ΑΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΠΑΡΑΚΡΑΤΗΣΗ ΦΟΡΟΥ ΣΤΗ ΓΕΡΜΑΝΙΑ ? ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ

 

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΠΟΛΥ ΚΑΙ ΠΑΛΙ

Link to post
Share on other sites

Εγώ τόσα χρόνια υποβάλω τη βεβαίωση της τράπεζας ΜΑΖΙ με μια υπεύθυνη δήλωση του δικαιούχου ότι απέκτησε το παραπάνω ποσό από σύνταξη από γερμανία. Φυσικά δεν το βάζω στον κωδικό μισθών/συντάξεων, αλλά στον 659, εισόδημα που απαλάσσεται από φόρο. ΠΟΤΕ δεν ήρθε χρεωστικό σημείωμα και πάντα η ΔΟΥ δεχόταν αυτό που δήλωνα. Η βεβαίωση που στέλνουν οι γερμανοί έρχεται μόνο όταν υπάρχει κάποια αλλαγή στη σύνταξη(κυρίως κάποια μικρή αύξηση) και φυσικά ποτέ δεν έρχεται κάθε χρόνο. Η παραπάνω πρακτική μου προέρχεται από προφορική οδηγία μιας καλής κυρίας σε ΔΟΥ της Θεσσαλονίκης, η οποία είχε συγγενή με σύνταξη από γερμανία. Ενημερωτικά οι περισότερες γερμανικές συντάξεις προέρχονται από το deutsche-rentenversicherung, το οποίο είναι ημικρατικός φορέας.

Link to post
Share on other sites

το σε ποιο κωδικό θα αναγραφεί το ποσό από σύνταξη εξωτερικού, εξαρτάται αποκλειστικά και μόνο από το εάν αυτή φορολογείται στο εξωτερικό ή στην Ελλάδα

Κατά την γνώμη μου θα πρέπει να δώσετε ιδιαίτερη προσοχή στην σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας, και όχι μόνο στις οδηγίες της καλής κυρίας..

* (που μπορεί να αποδειχτούν και σωστές, μετά από μελέτη, δεν λέω..)

Link to post
Share on other sites

Ναι εννοείτε, οι συντάξεις από το ομοσπονδιακά-κρατικά ταμεία φορολογούνται στη γερμανία, οι συντάξεις από ιδιωτικούς φορείς υποτίθεται δηλώνονται και φορολογούνται εδώ.  Για αυτό αναφέρω και πιο πάνω το συγκεκριμένο γερμανικό οργανισμό συντάξεων. Αλλά όπως ειπώθηκε έχεις ένα θέμα με την εύρεση βεβαίωσης που αναφέρει ότι σου χορηγεί σύνταξη το γερμανικό δημόσιο και με την οποία βεβαίωση πρέπει να πείσεις τον εδώ έφορα ότι δεν εμπίπτεις σε φορολογία. Για αυτό το λόγο δεν μου φαίνεται περίεργο που πολλοί δεν τις δήλωναν τις συντάξεις του.

Link to post
Share on other sites

Καλησπερα αν η συνταξη δεν αφορα δημοσιο της Γερμανιας πανε στο κωδ.391 και 392 προσεξε γιατι σε αυτη τη περιπτωση θα βγει φορος(αναλογα με τη συνταξη βεβαια)

Link to post
Share on other sites

Εγώ πάντως σε 3 πελάτες που έχω με συντάξεις ιδιωτικού φορέα στην Γερμανία, τους ενημερώνω και ζητάνε κάθε χρόνο τέτοια εποχή από τον συνταξιοδοτικό φορέα τους, βεβαίωση για το μηνιαίο ποσό που παίρνουν και συνήθως γράφει π.χ. ποσό από 1/1/2012-30/6/2012 500,00 ευρώ μηνιαίως και από 1/7/2012-31/12/2012 μηνιαίο ποσό 550,00. Το κάνουν και μετάφραση και είναι όλα οκ. Εννοείτε ότι αυτά τα ποσά μπαίνουν στους κωδικούς 391 και 392.

Link to post
Share on other sites

Εγω ακόμη περιμένω τη βεβαίωση του πελάτη που ελπίζω ότι θα ξεκαθαρίσω τον φορέα που την χορηγεί , θα τον στείλω να κάνει μετάφραση

 

Πρέπει να κάνω τη σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας ?

Link to post
Share on other sites
 • 2 months later...

Συναδελφοι χρειάζομαι βοήθεια ,Είχα ρωτήσει πάλι  σχετικά με σύνταξη Γερμανίας  τώρα πήρα τη βεβαίωση. Είναι από τον οργανισμό  Deutshe Rentenversicherung.

Διάβασα στην ΠΟΛ. 1128/14/05/01  για τις συντάξεις που φορολογούνται στην Ελλάδα. Δεν είναι μέσα σ αυτές . Λέει πως οι συντάξεις που καταβάλλονται από το Δημόσιο της Γερμανίας φορολογούνται μόνο στη Γερμανία. Πως θα μάθω αν ο παραπάνω οργανισμός ανήκει στο Δημόσιο της Γερμανίας. Παρακαλά αν μπορεί ας με βοηθίσει κάποιοσ.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Link to post
Share on other sites

Την παρακάτω απάντηση είχε ποστάρει ο Αλέκος, στα θέματα βεβαίωσης αποδοχών

http://www.deutsche-rentenversicherung.de/BadenWuerttemberg/de/Navigation/5_Services/01_Kontakt_und_Beratung/01_Kontakt/01_griechischhotline_node.html

 

Ελληνική μιλώντας Πωλήσεις

Η διασταύρωση Ελλάδα / Κύπρος, η γερμανική Pension Baden-Württemberg προσφέρει ασφαλισμένους και συνταξιούχους ειδική τηλεφωνική υπηρεσία πληροφοριών στην ελληνική γλώσσα.

 

Σχετικά με τους αριθμούς των διοδίων (0049) 711 848-15111 και(0049) 711 848 - 15113 που όχι μόνο γενικά αλλά και τα επιμέρους στοιχεία και να διευκρινίσει διαδικαστικά ζητήματα - τόσο στα γερμανικά και στα ελληνικά.

 

Οι αριθμοί είναι κάθε Πέμπτη 9-13

 

Θεωρώ διαβάζοντας το μεταφρασμένο site τους ότι ΔΕΝ είναι ιδιωτικός φορέας(δεν κρύβω ότι με βολεύει αυτό),αλλά δεν το βεβαιώνω... Φυσικά υπάρχουν και κάποιες άλλες συντάξεις που δίνονται παράλληλα,  από τις ίδιες τις εταιρείες στους τέως  εργαζόμενους τους και που φυσικά είναι ιδιωτικές συντάξεις και φορολογούνται εδώ.  

Link to post
Share on other sites
 • 10 months later...

Ξέρετε τι ισχύει για κάτοικο Ελλάδας που παίρνει σύνταξη από κρατικό φορέα της Ιταλίας?

Σε ποιον κωδικό βάζω το ποσό της σύνταξης?

 

Πού μπορώ να βρω την Σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας?

 

Ευχαριστώ.

Link to post
Share on other sites

Ξέρετε τι ισχύει για κάτοικο Ελλάδας που παίρνει σύνταξη από κρατικό φορέα της Ιταλίας?

Σε ποιον κωδικό βάζω το ποσό της σύνταξης?

 

Πού μπορώ να βρω την Σύμβαση αποφυγής διπλής φορολογίας?

 

Ευχαριστώ.

 

Απ'  ότι είδα υπάρχει σύμβαση μεταξύ Ελλάδα-Ιταλίας.

Η σύνταξη πάει στον κωδ.659?

Link to post
Share on other sites

δε θυμάμαι τι αναφέρει η ΣΑΔΦ με την ιταλία..

 

Αν η σύνταξη φορολογείται μόνο στην αλλοδαπή το ποσό θα γραφεί στους κωδικούς 659-660. Αν φορολογείται και στις δύο χώρες θα γραφεί στους 391-392 και ο φόρος που καταβλήθηκε στην αλλοδαπή θα γραφεί στους 651-652. Αν η σύνταξη φορολογείται μόνο στην Ελλάδα θα γραφεί στους κωδικούς 391-392.

 

τις συμβάσεις θα τις βρεις εδώ..

http://www.gsis.gr/gsis/info/gsis_site/ddos/b.html

Link to post
Share on other sites
 • 4 years later...
12 ώρες πριν, 125883623 είπε

το κτλ ειναι 659 για την εισφορά αλληλεγγύης  που δεν υπήρχε τότε και δεν εξαιρούνται...

ναι ναι....σε ευχαριστώ!!!!!!!!!!!!!!!!!!:)

Link to post
Share on other sites
On 7/3/2018 at 8:11 PM, lami said:

στον 659 θα βάλω την σύνταξη από Γερμανία ....όλα καλά μέχρι εδώ....

ΑΦΜ?????????????

Καλησπέρα,

απλά για αποσαφήνιση.

Αν η σύνταξη είναι «κρατική» (δηλαδή ο συνταξιούχος ήταν κατά πάσα πιθανότητα δημόσιος υπάλληλος στο εξωτερικό), τότε φορολογείται συνήθως στο κράτος προέλευσης. Διαφορετικά, αν η σύνταξη αφορά «ιδιωτικό» υπάλληλο, τότε φορολογείται συνήθως στην χώρα κατοικίας (π.χ. Ελλάδα).

Βέβαια όλα εξαρτούνται ανάλογα την μορφή της σύνταξης, ακόμη και της υπηκοότητας που έχει ο φορολογούμενος όταν ο φορολογούμενος είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας. Πιο κάτω υπάρχει στο 3 ένας πίνακας που αποκωδικοποιεί τις εξής εγκυκλίους: στις εγκυκλίους 1249/2015 και 1128/2006 δίδονται οδηγίες από το υπουργείο οικονομικών για τον τρόπο φορολόγησης των συντάξεων του εξωτερικού.

Όσο αφορά τον κωδικό 659:

Στην ΠΟΛ 1068/2018, - ΠΙΝΑΚΑΣ 6 (ΠΡΟΣΘΕΤΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ) αναφέρονται τα εξής:

Κωδικοί 659-660 ή 619-620: Στους κωδικούς αυτούς, ανάλογα με το αν υπάρχει ηλεκτρονική πληροφόρηση, συμπληρώνονται τα εισοδήματα που απαλλάσσονται του φόρου ή φορολογούνται με ειδικό τρόπο και εμφανίζεται πίνακας στον οποίο αναλύονται ανάλογα με την προέλευσή τους:

- Εισόδημα φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής που εργάζονται σε πρεσβείες, προξενεία κ.λπ.

- Διατροφή συζύγου και τέκνων.

- Συντάξεις αναπήρων πολέμου ή θυμάτων πολέμου ή αναπήρων που υπέστησαν βλάβη κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

- Εξωϊδρυματικό επίδομα και κάθε συναφές ποσό που καταβάλλεται σε αναπήρους και το οποίο συγκεντρώνει τα εννοιολογικά χαρακτηριστικά του εισοδήματος όπως περιοδικότητα, μόνιμη πηγή προέλευσης.

- Μισθοί, συντάξεις και πάγια αντιμισθία που χορηγούνται σε αναπήρους με ποσοστό αναπηρίας τουλάχιστον 80%.

- Επιδόματα αναγνωρισμένων πολιτικών προσφύγων.

- Επιδόματα επικίνδυνης εργασίας κατά ποσοστό 65%.

- Κέρδη από την διάθεση παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι 10 KW.

- Τόκοι ομολόγων Ελληνικού Δημοσίου ή έντοκων γραμματίων Ελληνικού Δημοσίου.

- Κέρδη πώλησης εισηγμένων μετοχών με ποσοστό συμμετοχής μικρότερο του 0,5%.

- Κέρδη μεταβίβασης εισηγμένων κινητών αξιών (απόκτηση πριν από 1/1/2009).

- Εισοδήματα αλλοδαπής που φορολογούνται μόνο στην αλλοδαπή βάσει Σ.Α.Δ.Φ.

- Αφορολόγητα κέρδη από ημεδαπά ΕΕ/ΕΟΧ/ΕΖΕΖ αμοιβαία κεφάλαια.

- Απαλλασσόμενα (ημεδαπά και εισαγόμενα αλλοδαπά) μερίσματα ναυτιλιακών εταιριών.

- Κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης.

- Κέρδη μεταβίβασης τίτλων φορολογικού κατοίκου χώρας με την οποία υπάρχει Σ.Α.Δ.Φ. και είναι υπόχρεος για υποβολή δήλωσης από άλλη αιτία με βάση το άρθρο 67 του ΚΦΕ.

- Ασφάλισμα ομαδικών ασφαλιστηρίων συνταξιοδοτικών συμβολαίων ημεδαπής προέλευσης.

- Πράσινες και συνδεδεμένες αγροτικές ενισχύσεις μέχρι 12.000 ευρώ αθροιζόμενες.

- Λοιπές εισοδηματικές αγροτικές ενισχύσεις.

- Αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης.

- Κέρδος από μεταβίβαση εταιρικών ομολόγων του Ν. 3156/2003, καθώς και εταιρικά ομόλογα εταιριών ΕΕ και ΕΟΧ/ΕΖΕΖ.

- Κέρδος που προκύπτει κατά την ημερομηνία λήξης ομολόγων, μεταξύ της αξίας κτήσης και της ονομαστικής αξίας τους, όταν αυτά διακρατούνται μέχρι τη λήξη τους.

- Ποσά που καταβάλλονται με βάση τις διατάξεις της παραγράφου 4 του άρθ. 166 του Ν. 4001/2011, στο πλαίσιο της εγκατάστασης του αγωγού φυσικού αερίου (σχετ. το ΔΕΑΦ 1019566/5.2.2018 έγγραφό μας).

- Λοιπές περιπτώσεις.

    Links:

 1. http://www.forologikanea.gr/news/kodikoi-659---660--prosoxi-na-ginetai-i-sosti-antistoixisi-tis-pigis-tou-eisodimatos-gia-kathe-eggrafi-pou-sumplironetai/
 2. https://www.forin.gr/assistant/guide/34/e1-odhgies-sumplhrwshs-ths-dhlwshs-eisodhmatos-fusikwn-proswpwn-forologiko-etos-2014?segment=342&markup=4538
 3. https://www.e-forologia.gr/cms/viewContents.aspx?id=193271
 4. https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/34055

 

 

Επίσης:

 

(*) Η κατηγορία της πρόωρης συνταξιοδότησης (κωδικός 912), αν και δεν προσμετράται στον προσδιορισμό του κέρδους, αντιμετωπίζεται φορολογικά όπως οι εισοδηματικές ενισχύσεις/επιδοτήσεις, δύναται δηλαδή να καλύπτει τεκμήρια και ως εκ τούτου αναγράφεται στους κωδικούς 659-660 του εντύπου Ε1. Για τα προηγούμενα έτη στο έγγραφο του Υπο. Οικονομικών 1081788/16.6.2015 οριζόταν ότι: «Στα πλαίσια εφαρμογής του νέου Κ.Φ.Ε. (ν.4172/2013) που ισχύει για το φορολογικό έτος 2014 και επόμενα, σας γνωρίζουμε ότι η αποζημίωση για την πρόωρη παύση της γεωργικής δραστηριότητας, εντάσσεται στην κατηγορία εισοδήματος από μισθωτή εργασία και συντάξεις».

Φιλικά

Μιχάλης

Link to post
Share on other sites
 • 5 months later...

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...