Jump to content
 • 0

Επίδομα ανεργίας σε οικοδόμο και απόλυση


Question

Καλημέρα συνάδελφοι.
Οικοδόμος, επιθυμεί να εγγραφει στον οαεδ προκειμένου να επιχορηγηθεί με το επίδομα ανεργίας. Τα τελευταία 2 χρόνια έχει περισσότερα απο 80ενσημα(ανα ετος) και το τελευταίο 14μηνο έχει πάνω απο 125ενσημα. Δικαιέιται να πάρει ταμείο ανεργίας?
Επίσης στην περίπτωση που δικαιούται, για να εγγραφεί θα πρέπει να έχει απόλυση απο τον τελευταίο εργοδότη. Την απόλυση αυτή πως του την φτιάχνω?ο οικοδόμος με τον εργολάβο, απλα έιχαν φτιάξει ιδιωτικό συμφωνητικό που ελεγε οτι εχει αναλαβει το χτίσιμο των τούβλων για 3000ευρω.

Link to post
Share on other sites

11 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Έχω καταλάβει ότι χρειάζεται να κάνω πρόσληψη σε οικοδόμο. Χρειάζεται σύμβαση, πίνακας προσωπικού και πορτοκαλί βιβλίο; Δεν μπορώ να βρω κάπου έναν πλήρη οδηγό. Μπορεί να βοηθήσει κάποιος;

Link to post
Share on other sites
 • 0

αυτό, και οι παλιότερες αποφάσεις που αναφέρει,  θα σου λύσουν κάποιες απορίες..

 

http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/14880

 

 

καλημέρα..

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Όσων αφορά το έγγραφο που θα συμπληρώσεις για να βγει στο επίδομα εργασίας ο εργαζόμενος οικοδόμος, είναι το "ΒΕΒΑΙΩΣΗ-ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ Ή ΕΡΓΟΥ".

Εάν ο εργοδότης είναι Εταιρία ή επιχείρηση γενικά θα πρέπει να δηλωθεί ηλεκτρονικά η δήλωση , να εκτυπωθεί και να δοθεί υπογεγραμμένη και σφραγισμένη στον εργαζόμενο για να πάει στον ΟΑΕΔ με τα υπόλοιπα δικαιολογητικά του και να βγει στο επίδομα.

Εάν όμως είναι Ιδιώτης, θέλει το γνήσιο της υπογραφής από τα ΚΕΠ.... και ο εργαζόμενος πηγαίνει με αυτή τη χειρόγραφη δήλωση στον ΟΑΕΔ. (ελπίζω να μην έχει αλλάξει κάτι σε αυτό)

 

Τώρα όμως όσων αφορά τον αν Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΥΠΟΧΡΕΟΥΤΑΙ σε πρόσληψη στον ΟΑΕΔ και σε υποβολή ΠΙΝΑΚΑ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ στο ΣΕΠΕ, αυτό είναι ένα θέμα που μας έχει απασχολήσει αρκετά.   Σε ερώτηση μου στο παρελθόν στο ΣΕΠΕ υπάλληλος ισχυρίστηκε ότι δεν χρειάζεται να γίνει όλη αυτή η διαδικασία.... Όμως εάν πρέπει να υποβληθεί ηλεκτρονικά η "ΒΕΒΑΙΩΣΗ ΔΗΛΩΣΗ ΕΡΓΟΔΟΤΗ ΓΙΑ ΣΥΜΒΑΣΕΙΣ ΟΡΙΣΜΕΝΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ή ΕΡΓΟΥ" τότε γιατί να μην πρεπει πρώτα να ΓΙΝΕΙ ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ Κ ΠΙΝΑΚΑ?? 

Στο ΒΙΒΛΙΟ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΔΕΝ ΓΡΑΦΕΤΑΙ τίποτα ετσι δεν είναι;

Λοιπόν, παρακαλώ θερμά κάποιον συνάδελφο που έχει εμπεριστατομένη άποψη στο θέμα και το έψαξε ας μας πει κι αυτός τη γνώμη του.....

Link to post
Share on other sites
 • 0

έχω βρει αυτό:

 

1) Οικοδόμοι και Κάρτα Πρόσληψης...

Απαλάσσονται οι εργοδότες που προσλαμβάνουν Οικοδόμους από από την έκδοση Κάρτας πρόσληψης στον ΟΑΕΔ?
Σύμφωνα με το Ν.Δ. 763/70 όλοι οι εργοδότες εν γένει υποχρεούνται να προσλαμβάνουν το προσωπικό τους δια μέσω του ΟΑΕΔ εκδίδοντας την κάρτα πσρόσληψης.
Από την υποχρέωση αυτή δεν απαλάσσονται οι απασχολούντες Οικοδόμους.
Απαλάσσονται μόνο από την υποχρέωση αναγγελίας αποχώρησης αυτών ( Ν.2556/97 άρθρ.2)

 

http://www.eaed.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=62&Itemid=55

κι αυτό:

 

 

2) ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΠΡΟΣΛΗΨΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ
από : Anaconda S.A 29.12.2011, Τροποποϊήθηκε ..

 

 

Διαδικασία πρόσληψης οικοδόμων Διαδικασία πρόσληψης οικοδόμων:

-Κατάθεση κάρτας πρόσληψης στον ΟΑΕΔ, καθώς είναι σύμβαση ορισμένου χρόνου και έργου. Δεν υπάρχει υποχρέωση κατάθεσης προγράμματος ωρών εργασίας ούτε και τήρηση του Ειδικού βιβλίου καταχώρησης νεοπροσλαμβανόμενου προσωπικού.
Θα πρέπει να τηρείται το Ημερήσιο δελτίο βιβλίου απασχολούμενου προσωπικού (θεωρείται από την επιθεώρηση εργασίας).
Επίσης η εταιρία θα πρέπει να διαθέτει το Βιβλίο μέτρων ασφαλείας και υγείας που θεωρείται είτε από την Τεχνική και υγειονομική επιθεώρηση εργασίας ή από το Κέντρο πρόληψης επαγγελματικού κινδύνου.

http://www.anaconda.gr/database/Anapublish/art.php?artid=3354

Link to post
Share on other sites
 • 0

απο την τελευταια ημερα εργασιας ποιο ειναι το περιθωριο για να υποβληθει η απολυση- περατωση του εργου για καποιον οικοδομο ποιο εινια το περιθωριο απο τον εργοδοτη απο την τελευταια ημερα εργασιας?

Link to post
Share on other sites
 • 0
2 ώρες πριν, salonikios55 said:

απο την τελευταια ημερα εργασιας ποιο ειναι το περιθωριο για να υποβληθει η απολυση- περατωση του εργου για καποιον οικοδομο ποιο εινια το περιθωριο απο τον εργοδοτη απο την τελευταια ημερα εργασιας?

άμα είχε σύμβαση αορίστου χρόνου νομίζω δεν έχει κάποιο περιθώριο...άμα ήταν ορισμένου χρόνου νομίζω πάει σε 8 ημέρες

Συμπληρώνεται ένα έντυπο στον ΟΑΕΔ

Link to post
Share on other sites
 • 0

Καλησπέρα σας ,

κατασκευαστική εταιρεία έχει ανοίξει οικοδομοτεχνικό έργο με αυτεπιστασία και είχε 3 οικοδόμους Φεβρουάριο-Μάρτιο.

Υποβλήθηκαν κανονικά οι ΑΠΔ και τα αντίστοιχα απογραφικά έντυπα Ε12 στο Εργάνη. Ημερήσιο έντυπο Ε12 δεν αφήνει το σύστημα γιατί ειναι οικοδομοτεχνικό έργο και μας το επιβεβαίωσε και η Επιθεώρηση Εργασίας στα κεντρικά τους.

Δόθηκαν στους εργάτες οι κλασικές λύσεις συμβάσεων για να μπουν ταμείο ανεργίας και ο ΟΑΕΔ ζητάει καταγγελία απο το Εργάνη!

Μάλιστα αναφέρει ότι πρέπει να γίνεται πρόσληψη και απόλυση, ενώ το εργάνη δεν αφήνει με τους κωδικούς του ΑΜΟΕ να γίνουν προσλήψεις-αποχωρήσεις.

Κατόπιν μας είπε ο ΟΑΕΔ να κάνουμε εισαγωγή του εντύπου της καταγγελίας στο ΑΜΕ της επιχείρησης , να το εκτυπώσουμε και να τους του καταθέσουμε εκπρόθεσμα! Δηλαδή σαν να ειναι κανονικοί εργαζόμενοι!

Γνωρίζει κάποιος Χριστιανός ποιά ειναι η ορθή διαδικασία?

Δηλαδή πρέπει να γίνεται πρόσληψη σαν κανονικός εργαζόμενος στο ΑΜΕ τις επιχείρησης και καταγγελία όταν σταματήσει, τα ένσημα τους θα μπαίνουν στην ΑΠΔ του οικοδομοτεχνικού και ολα καλά? Δεν θα δικαιούται Δώρα-επιδόματα εαν γίνει πρόσληψη ώς εργάτης στο ΑΜΕ της επιχείρησης?

Παρακαλώ πώς το αντιμετωπίζετε το θέμα με τους οικοδόμους?

 

 

Link to post
Share on other sites
 • 0

Οικοδόμος με 80 ένσημα θέλει να πάρει το επίδομα ανεργίας. Δεν είχα ξανά οικοδόμο που να θέλει/δικαιούται επίδομα, και τώρα που έχουμε αναλάβει εμείς τη δουλειά του ΟΑΕΔ, βρίσκομαι με πολλές απορίες. Ποιά είναι η διαδικασία για τους οικοδόμους? Για κλασικούς εργαζόμενους θέλουμε την καταγγελία, βεβαίωση εργοδότη με τα ένσημα των 2 τελευταίων μηνών κλπ. Για τους οικοδόμους τί καταγγελία και βεβαίωση να έχουμε αν ο τελευταίος εργοδότης είναι ιδιώτης?

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...