Jump to content
Sign in to follow this  
Σταύρος Γ.

Ηλεκτρονική τιμολόγηση & Ψηφιακή υπογραφή (Π.Δ. 150/2001)

Recommended Posts

Γειά σας,

 

Για νέα επιχείρηση που θα δραστηριοποιείται αποκλειστικά μέσα διαδικτύου, και συγκεκριμένα το "ξεκλείδωμα" ενοτήτων του ιστοχώρου έναντι πληρωμής, εξετάζουμε τη χρήση "πιστοποιημένης ψηφιακής υπογραφής" (σύμφωνα με το [urlhttp://www.taxheaven.gr/laws/law/index/law/470]=Π.Δ. 150/2001) για την τιμολόγηση αντί για σήμανση των φορολογικών παραστατικών της μέσω ΕΑΦΔΣΣ και θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει ασχοληθεί κάποιος συνάδελφος με το συγκεκριμένο θέμα.

 

Αυτή τη στιγμή στο μητρώο παρόχων ηλεκτρονικών υπογραφών υπάρχει μόνο μια εταιρεία που παρέχει υπηρεσία πιστοποίησης στο κοινό γενικά, με ένα USB dongle (200€ + ΦΠΑ, και 120€ ετησίως), για την ψηφιακή υπογραφή ηλεκτρονικών μηνυμάτων και εγγράφων.

 

θα ήθελα να ρωτήσω αν έχει εξετάσει κάποιος συνάδελφος τη συγκεκριμένη λύση και κατά πόσο είναι εφικτή η αυτοματοποίηση της διαδικασίας*, ωστε με την διενέργεια της πληρωμής στο site να δημιουργείται και να αποστέλλεται το παραστατικό μέσω e-mail;

 

Ή μήπως σκέφτομαι σενάρια επιστημονικής φαντασίας;

 

 

(*) Εντάξει, αυτό το ερώτημα μάλλον αφορά Software Engineer, όχι εμάς, αλλά το αφήνω να αιωρείται κι εδώ.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Στην 1004 αναφέρονται ενδεικτικά, όχι περιοριστικά, οι τρόποι διασφάλισης του περιεχομένου του ηλεκτρονικού τιμολογίου:

 

Σημειώνεται ότι η αυθεντικότητα της προέλευσης και η ακεραιότητα του περιεχομένου ενός ηλεκτρονικού τιμολογίου μπορεί ενδεικτικά να διασφαλίζεται με τους εξής τρόπους:

• Προηγμένη ηλεκτρονική υπογραφή (Π.Δ. 150/2001 - ΦΕΚ Α' 125).

• Ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων (EDI).

• Σήμανση με τη χρήση ειδικών ασφαλών διατάξεων σήμανσης του ν. 1809/1988 (ΦΕΚ Α'222).

Τα ανωτέρω ισχύουν αναλογικά και για τις συναλλαγές με ιδιώτες, για τις οποίες δύνανται να αποστέλλονται ηλεκτρονικά τα αντίτυπα των φορολογικών στοιχείων που προορίζονται για αυτούς, υπό τον όρο της αποδοχής του τρόπου αυτού αποστολής από τους λήπτες τους - ιδιώτες.

 

Επομένως όλα αυτά δεν είναι υποχρεωτικά. Ούτε και η σήμανση, εφόσον μιλάμε για ΤΠΥ. Το λέω ως προς την υποχρεωτικότητα, όχι ως προς τη σκοπιμότητα. 

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ !!!!
ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ????

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ...

ΠΗΡΑ ΤΗΛ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ Κ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΠΤ...

ΠΗΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΒΣ Κ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΔΕΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΕΞΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ

ΤΑ ΠΕΙ Κ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΟ TAXIS Κ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΟΛΑ...

ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΤΙ ΟΜΩΣ .... ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ/ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ????

Share this post


Link to post
Share on other sites

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ !!!!

ΕΧΕΙ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΜΗΠΩΣ ΚΑΠΟΙΟΣ ΜΕ ΤΗΝ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΗ ΤΙΜΟΛΟΓΗΣΗ ????

ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΑΠΟ ΠΟΥ ΝΑ ΞΕΚΙΝΗΣΩ...

ΠΗΡΑ ΤΗΛ ΓΙΑ ΑΡΧΗ ΣΤΟ ΜΗΤΡΩΟ Κ ΜΟΥ ΕΙΠΕ ΟΤΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΔΕΝ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΤΠΤ...

ΠΗΡΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΧΕΙΑ ΣΤΟΝ ΚΒΣ Κ ΜΟΥ ΛΕΕΙ ΔΕΝ ΤΑ ΘΥΜΑΤΑΙ ΑΚΡΙΒΩΣ ΑΠΕΞΩ ΓΙΑ ΝΑ ΜΟΥ

ΤΑ ΠΕΙ Κ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΠΩ ΣΤΟ TAXIS Κ ΑΠΟ ΕΚΕΙ ΘΑ ΤΑ ΚΑΝΩ ΟΛΑ...

ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΩ ΚΑΤΙ ΟΜΩΣ .... ΕΙΝΑΙ ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΛΕΠΩ/ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΩ ????

http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php/topic/87292-%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CF%8C%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%AE%CE%BB%CF%89%CF%83%CE%B7-%CE%B4%CE%B9%CE%BA%CE%B1%CE%B9%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B7%CF%84%CE%B9%CE%BA/?hl=%2B%CE%B7%CE%BB%CE%B5%CE%BA%CF%84%CF%81%CE%BF%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B7+%2B%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%B7%CF%83%CE%B7

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ηλεκτρονική τιμολόγηση, αναλυτικά ο νόμος οι λειτουργίες και τα οφέλη της

 

 

Ηλεκτρονική τιμολόγηση      Ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι ο όρος που ακούμε την τελευταία πενταετία και αφορά στις εμπορικές και οικονομικές συναλλαγές της επιχείρησης. Η αναφορά που γίνεται στο όνομά της, αφορά στην μείωση του κόστους εκτύπωσης, την εξάλειψη της γραφειοκρατίας και την ευκολότερη διαχείριση των οικονομικών της επιχείρησης. Οι νομικές και φορολογικές διατάξεις που διέπουν την ηλεκτρονική τιμολόγηση είναι πλέον ξεκάθαρες και εναρμονισμένες στις χώρες τις Ευρωπαϊκής ένωσης, καθώς και σε όλες τις αναπτυγμένες οικονομίες. Η επιχείρηση, μπορεί να εκμεταλλευτεί την ηλεκτρονική τιμολόγηση για να μειώσει το λειτουργικό της κόστος.

 

1. Απαιτήσεις για την δημιουργία ηλεκτρονικού τιμολογίου

 • ilektroniki_timologisi_pos_ginetai.png    Προϋπόθεση για την δημιουργία των ηλεκτρονικών τιμολογίων είναι η χρήση ενός ηλεκτρονικού υπολογιστή και μιας σύγχρονης εφαρμογής έκδοσης τιμολογίων.

2. Η λειτουργικότητα που πρέπει να προσφέρει μια εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης:

 • efarmogi ekdosiw timologion ilektronika  Την αυτόματη  δημιουργία ψηφιακών παραστατικών (αποδείξεων,  τιμολογίων, πιστωτικών και ακυρωτικών)
 • ηλεκτρονικό τιμολόγιο αυτόματη αποστολή  Την άμεση αποστολή των παραστατικών με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο μέσα από την εφαρμογή, στον παραλήπτη (Πελάτης) και στους ενδιαφερόμενους (μεταφορική,  λογιστή, τράπεζα, φρορολογικές αρχές)  
 • Αποθήκευση ηλεκτρονικού τιμολογίου  Την ψηφιακή αποθήκευσή των ηλεκτρονικών παραστατικών ώστε να καθίσταται δυνατή η ανάκλησή τους όποτε χρειαστεί
 • ηλεκτρονικο τιμολογιο και ψηφιακη υτπογραφη Την δυνατότητα απόδειξης της εγκυρότητας του αποστολέα και του περιεχομένου του ηλεκτρονικού τιμολογίου ανά πάσα στιγμή.

 

3.Τα οφέλη της ηλεκτρονικής τιμολόγησης

 • κοστος ηλεκτρονικου τιμολογιου  Μηδενικό κόστος για την δημιουργία του ηλεκτρονικού τιμολογίου, σε σχέση με τα παραστατικά που εκυτπώνονται 
 • αποστολή ηλεκτρονικού τιμολογίου  Άμεση και ανέξοδη αποστολή των ηλεκτρονικών τιμολογίων στον παραλήπτη και στον λογιστή
 •  ηλεκτρονικη αποθήκευση τιμολογίων Δημιουργία ηλεκτρονικού αρχείου για αναζήτηση των παραστατικών, χωρίς κόστος για φακέλους και τον κίνδυνο απώλειας του αρχείου από φυσικές καταστροφές (Φωτιά, κλοπή, βανδαλισμός, πλημμύρα).
 • ψηφιακή υπογραφή ηλεκτρονικού τιμολογίου Δυνατότητα υπογραφής των ηλεκτρονικών τιμολογίων από τον αρμόδιο χωρίς να απαιτεί την φυσική του παρουσία (προηγμένη ψηφιακή υπογραφή)

4.Το νομικό πλαίσιο της ηλεκτρονικής τιμολόγησης για την διασφάλιση της αυθεντικότητας της προέλευσης και της ακεραιότητας του περιεχομένου:

 • προηγμένη ψηφιακή υπογραφή   Με την χρήση προηγμένης ψηφιακής υπογραφής που έχει δημιουργηθεί από έναν μηχανισμό δημιουργίας ασφαλών ηλεκτρονικών υπογραφών και στηρίζεται σε πιστοποιητικό εγκεκριμένου φορέα, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του π.δ.150/2001 (Α΄125).  
   
 • Ηλεκτρονική τιμολόγηση και pos   Με την εκκαθάριση των συναλλαγών πωλήσεων μέσω ενός παρόχου υπηρεσιών πληρωμών που τελεί υπό την εποπτεία της Τράπεζας της Ελλάδος, σύμφωνα με το ν. 3862/2010.  (Χρήση P.O.S)
   
 • ηλεκτρονική τιμολόγηση και φορολογικός μηχανισμός  Με την χρήση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών, σύμφωνα με τις παραγράφους 8 και 9 του άρθρου 12.
 • EDI ηλεκτρονικο τιμολογιο  Με την ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων (EDI), όπως αυτή ορίζεται στο άρθρο 2 της σύστασης 1994/820/ΕΚ της επιτροπής, της 19ης Οκτωβρίου 1994 (Επίσημη Εφημερίδα Ε.Κ. EL 388/28.12.1994), εφόσον η συμφωνία σχετικά με αυτήν την ανταλλαγή προβλέπει τη χρησιμοποίηση διαδικασιών που εγγυώνται τη γνησιότητα της προέλευσης και την ακεραιότητα των δεδομένων.  

 

Η εφαρμογή ηλεκτρονικής τιμολόγησης i-spirit υποστηρίζει τους παρακάτω τύπους αυθεντικότητας της προέλευσης και της ακεραιότητας του ηλεκτρονικού τιμολογίου :

προηγμένη ψηφιακή υπογραφή ηλεκτρονικού τιμολογίου

Χρήση προηγμένης ψηφιακής υπογραφής

Υποστηρίζεται από την εφαρμογή i-spirit

μηχάνημα αποδοχής καρτών pos και ηλεκτρονικό τιμολόγιο

Εκκαθάριση συναλλαγών πωλήσεων μέσω παρόχου πληρωμών

Υποστηρίζεται από την εφαρμογή i-spirit

ηλεκτρονική τιμολόγηση με φορολογικό μηχανισμό

Χρήση των φορολογικών ηλεκτρονικών μηχανισμών

Υποστηρίζεται από την εφαρμογή i-spirit

Ηλεκτρονική τιμολόγηση και E.D.I

Ηλεκτρονική ανταλλαγή δεδομένων (EDI)

Υποστηρίζεται από την εφαρμογή i-spirit κατόπιν συμφωνίας

https://www.i-spirit.gr/blog/ilektroniki-timologisi-analytika-o-nomos-oi-leitoyrgies-kai-ta-ofeli-tis

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...