Jump to content
 • 0
Sign in to follow this  
LOYKAS

Ασφάλιση τραγουδιστή στο ικα και απυ

Question

Πότε ένας τραγουδιστής(πουέχει έναρξη) θεωρείται οτι είναι σε εξαρτημένη εργασία και δεν είναι υποχρεωμένος να εκδώση απυ?

υπάρχει σύμβαση που έχει κατατεθεί στην εφορία και έχει γίνει  και πρόσληψη στον οαεδ

Share this post


Link to post
Share on other sites

9 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Συνάδελφοι, καλησπέρα. Ένα μπαρακι θα φέρει εναν τραγουδιστή για μια εμφάνιση. Για να είναι καλυμμένος στο ίκα, ποια διαδικασία να ακοκουθήσω; Το μπαράκι προτίθεται να του κολλήσει κανονικά το ένσημο που δικαιούται. Γνωρίζει κανείς; Θα το αναγγείλω με κάποια σύμβαση πριν την έναρξη της εμφάνισης;

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

ΚΑΛΗΣΠΕΡΑ . ΜΕ ΕΠΙΦΥΛΑΞΗ ΠΑΝΤΑ ... ΙΔΙΩΤΙΚΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ  ΜΕΤΑ ΕΝΣΗΜΟ ΚΑΙ ΑΠΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ

Ευχαριστώ παρ'αυτα. Γνωρίζεις τι κρατησεις κανουμε στην ΑΠΥ;

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΥΠΟΘΕΤΩ ΟΤΙ ΕΦΟΣΟΝ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΜΙΑ ΕΜΦΑΝΙΣΗ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ 300 20% ΕΔΩ ΘΑ ΠΑΡΑΚΑΛΟΥΣΑ ΚΑΠΟΙΟΝ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟ ΠΟΥ ΞΕΡΕΙ ΝΑ ΜΑΣ ΔΩΣΕΙ ΤΑ ΦΩΤΑ ΤΟΥ  :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Λοιπόν με πολύ προχειρο ψάξιμο ... 20 % η παρακρατηση 13% φπα και ΤΠΥ σύμφωνα με τον ΚΦΑΣ διαβάζω βέβαια ότι στο στοιχειο αναγράφεται και το ποσο της  εισφοράς στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ <_<

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Οι αυτοτελώς απασχολούμενοι στον χώρο του θεάματος και του ακροάματος (θεατρικοί συγγραφείς, μουσικοσυνθέτες, μεταφραστές, ποιητές, στιχουργοί, πεζογράφοι, κριτικοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, χορογράφοι, ενδυματολόγοι καθώς και τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί και γενικά καλλιτέχνες, ερμηνευτές – άρθρο  10, Ν. 1075/1980), οι οποίοι γενικώς εργάζονται με ιδιότυπη εξειδίκευση και πνευματική δράση, ασφαλίζονται στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ για τους κλάδους Σύνταξης και Ασθένειας, με βάση τις διατάξεις του Ν. 1296/1982 (άρθρα 4 έως 12, βλέπε και Εγκύκλιο ΙΚΑ 133/1982), ο οποίος τροποποίησε το άρθρο 2 του Ν. 1210/1981. Ο τραγουδιστής, χαρακτηρίζεται ως εκτελεστής μουσικών έργων, επειδή αποδίδει δια της φωνής του ή (και) με την χρήση μουσικών οργάνων, διάφορα μουσικά έργα. Συνεπώς, κατατάσσεται στους ελεύθερους επαγγελματίες του άρθρου 48 του ΚΦΕ.
Από τα δεδομένα που περιγράφετε, γίνεται αντιληπτό ότι ο τραγουδιστής είναι ασφαλισμένος στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ  ως αυτοαπασχολούμενος στο θέαμα και ακρόαμα.  Περαιτέρω, επειδή οι ως άνω απασχολούμενοι δεν παρέχουν εξαρτημένη εργασία, κατά το γράμμα και τον τύπο του νόμου, δεν ασφαλίζονται για τους κλάδους του ΟΑΕΔ  κ.λπ., οι εισφορές των οποίων συνεισπράττονται μέσω ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, για τους υπόχρεους σε αυτή την ασφάλιση. (βλέπε και Εγκύκλιο ΙΚΑ 59/1989).

Σε ότι αφορά τον τρόπο υπολογισμού των εισφορών τους, διακρίνουμε τις εξής δύο περιπτώσεις, με κριτήριο το πρόσωπο του εργοδότη:

(α) Όταν ως εργοδότης προσδιορίζεται οποιοσδήποτε τρίτος εποπτεύει ή είναι υπεύθυνος για την εκτέλεση του έργου. Συγκεκριμένα, εργοδότης των ως άνω προσώπων, είναι δυνατόν να θεωρείται φυσικό ή νομικό πρόσωπο που χρησιμοποιεί τις δεξιότητες των καλλιτεχνών κ.λπ., όχι για προσωπική του χρήση, αλλά στο πλαίσιο μιας επιχειρηματικής δράσης ή οργάνωσης συναυλίας ή γενικά δημόσιου θεάματος κ.λπ.

(β) Όταν είναι δύσκολο να προσδιορισθεί το πρόσωπο του εργοδότη, οπότε οι ίδιοι ως άνω καλλιτέχνες, θεωρούνται εργοδότες του εαυτού τους.

Περαιτέρω, για την πρώτη περίπτωση (που υπάρχει εργοδότης), οι εισφορές υπολογίζονται στο συνολικό ποσό των αμοιβών, χωρίς τον περιορισμό της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης, για τους κλάδους Σύνταξης και Ασθένειας και επί πλέον για το ΕΤΕΑΜ. Τα ποσοστά των ασφαλίστρων είναι:

Ασφαλισμένου (π.χ. μουσικού).....................................9,22%  (+ΕΤΕΑΜ 3%)
Εργοδότη (π.χ. κύριος του έργου)...............................18,43%  (+ΕΤΕΑΜ 3%)
Συνολικά ασφάλιστρα..................................................27,65%....................6%

Στη συνέχεια, για την δεύτερη περίπτωση (όπου ταυτίζεται το πρόσωπο του ασφαλισμένου με το πρόσωπο του εργοδότη), οι εισφορές υπολογίζονται με βάση το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 12ης Ασφαλιστικής Κλάσης και επί τον αριθμό των ημερομισθίων.

Ιδιαίτερα επισημαίνουμε ότι, το ανώτατο ποσό αμοιβών επί του οποίου θα υπολογίζονται οι ως άνω εισφορές, σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσό που προκύπτει με πολλαπλασιασμό του τεκμαρτού μισθού της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης (όπως διαμορφώνεται κάθε φορά) επί τον αριθμό 14 (άρθρο 14, παρ. 2, του Ν 1976/1991, βλέπε και Εγκύκλιο ΙΚΑ 94/1992). Το τεκμαρτό ημερομίσθιο της  ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης (από 1/10/2008) που ισχύει σήμερα είναι 94,94 € και συνεπώς το ανώτατο ποσό αμοιβών, επί του οποίου υπολογίζονται εισφορές σε ετήσια βάση, είναι: 94,94 χ 25 χ 14 = 33.229,00 €.

Να υπογραμμίσουμε, επίσης ότι η Εγκύκλιος του ΙΚΑ με αριθμό πρωτοκόλλου Τ01/5506-6-2007 και αριθμό αναγνώρισης 81, αφορά κοινοποίηση των διατάξεων της παραγράφου 1γ του άρθρου 31 του Ν 3518/2006 και ορίζει τον τρόπο υπολογισμού των ημερών ασφάλισης καθώς και των εισφορών προς το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, αλλά μόνο για τους τραγουδιστές που συμμετέχουν σε συναυλίες.

Τέλος, σημειώνουμε ότι από τον Ιούλιο του 2009 οι μουσικοί που εκδίδουν φορολογικά στοιχεία, εκτός από την παρακράτηση φόρου 20%, υπάγονται και σε ΦΠΑ με τον χαμηλό συντελεστή (τώρα: 13%).  Ο φόρος 20%, παρακρατείται κατά την πληρωμή, ενώ αναγράφεται στο στοιχείο και το ποσό της εισφοράς στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Περαιτέρω, οι ασφαλιστικές ημέρες του καλλιτέχνη υπολογίζονται ύστερα από διαίρεση της συνολικής αμοιβής του, με το τεκμαρτό ημερομίσθιο της 12ης ασφαλιστικής κλάσης (Ν 1296/1982). Το ύψος του τεκμαρτού ημερομισθίου της ανωτέρω κλάσης ορίζεται σε: 40,45 € (Εγκύκλιος ΙΚΑ 32/13-5-2008 και 10/9-2-2011).

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Τα ποσοστά στις κρατήσεις των μουσικών έχουν αλλάξει.Δεν υπάρχουν τα μειωμένα.Πλέον είναι 16,50 για τον ασφαλισμένο και 27,46 για τον εργοδότη.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...