Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
Guest ΠΑΝΟΣ40

ΦΟΡΟΣ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ

Question

Guest ΠΑΝΟΣ40

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΕΑΝ ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΠΕΡΙ ΦΟΡΟΥ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ. ΕΑΝ ΥΦΙΣΤΑΤΑΙ? ΠΩΣ ΧΡΕΩΝΕΤΑΙ? ΠΩΣ ΑΠΟΔΙΔΕΤΑΙ?

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΕΝΑΛΑΚΤΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ( ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ )

0,020 επι των τιμολογούμενων τεμαχίων .

Προσαυξανει την τιμη πώλησης των εισαγωγέων και αποδιδεται απο αυτούς.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Guest Guest

ΧΡΗΜΑΤΙΚΗ ΕΙΣΦΟΡΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ ΤΩΝ ΜΠΑΤΑΡΙΩΝ

Από όσο γνωρίζω η χρηματική εισφορά είναι ανάλογη με τα αμπέρ των μπαταριών.

Ολες οι μπαταρίες που εισάγονται-παράγονται και γενικά διακυνούνται εντός της επικράτειας πρέπει να επιβαρύνονται με την χρηματική εισφορά.

Είναι περίπου σαν το ΦΠΑ.

Οι εισαγόμενες είναι χωρίς χρηματική εισφορά από το εξωτερικό. Οταν όμως πωλούνται στο εσωτερικό το τιμολόγιο (χονδρική πώληση) πρέπει να επιβαρύνονται με την εισφορά αυτή.

Το ίδιο και με τις παραγόμενες που πωλούνται στο εσωτερικό.

Εγώ με την εισφορά των χονδρικών πωλήσεων πιστώνω τον 74 και με την εισφορά των αγορών χρεώνω 64 και τους αντίστοιχους λογ/σμούς για το ΦΠΑ της εισφοράς.

Οταν αποδίδω την εισφορά στην εταιρία που έχει αναλάβει (με σύμβαση)την όλη διαδικασία της συγκομιδής και ανακύκλωσης των χαλασμένων μπαταριών, μου εκδίδει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών με ΦΠΑ,το οποίο είναι το υπόλοιπο του 74μείον64. Υποχρέωση απόδοσης της εισφοράς έχει μόνο ο εισαγωγέας και ο παραγωγός.

Ετσι η εταιρία που παράγει ή εισάγει ή και τα δύο μεταφέρει στον επόμενο αγοραστή την εισφορά και τελικά φτάνει στον τελικό καταναλωτή (όπως ακριβώς το ΦΠΑ).

Με την λιανική είναι λίγο μπερδεμένο το θέμα.Νομίζω ότι η εισφορά σε αυτήν την περίπτωση πώλησης δεν εμφανίζεται διακεκριμένα στην απόδειξη αλλά ενσωματώνεται αυξάνοντας την τιμή πώλησης της μπαταρίας.Δεν γνωρίζω όμως τί Λογιστικές εγγραφές κάνει ο Λιανέμπορας.

Κατά την Λιανική πώληση επιβαρύνεται η αξία της μπαταρίας χωρίς όμως να αναφέρεται η εισφορά αυτή.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

ΑΡ.24.Ν.2939/2001 ΦΕΚ.179 Α 6/8/2001

ΠΡ.ΔΙΑΤ 109/2004 ΦΕΚ.75Α

ΠΡ.ΔΙΑΤ.115/2004 ΦΕΚ 80Α

ΤΗΛ.210-8030355 & ΤΗΛ.8030844 ΓΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0
Guest PATSOS

:) ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΟΠΩΣ ΑΝΑΦΕΡΕΙ ΚΑΙ Η ΕΤΑΙΡΙΑ ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗΣ ΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΚΑΙ ΣΥΜΒΑΛΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΟΙ , ΤΟ ΠΟΣΟΝ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΣΠΡΑΧΘΕΙ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ ΑΥΤΩΝ , ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΦΟΡΟΣ ΑΛΛΑ <ΤΕΛΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΗΣΗΣ ΑΠΟΒΛΗΤΩΝ > ΚΑΙ ΦΥΣΙΚΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΕΣΟΔΟ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΙΣΑΓΩΓΕΑ-ΠΑΡΑΓΩΓΟ ΟΠΟΤΕ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΣΤΗΝ ΟΜΑΔΑ 7 ΑΛΛΑ ΝΑ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΘΕΙ ΟΠΩΣ Ο Φ.Π.Α.
			
		

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Το θέμα είναι, ότι όλες αυτές οι εισφορές γιά περιβαντολογικούς λόγους, ΚΑΛΩΣ μεν νομοθετήθηκαν, και μακάρι να αποδώσουν αυτά τα μέτρα και ενέργειες, αλλά από λογιστικής άποψης ΕΓΙΝΑΝ ΦΟΒΑΜΑΙ ΣΤΟ ΠΟΔΑΡΙ όλα!

Ενώ το ευκολότερο πράγμα στον κόσμο θα ήταν με βάση τα στοιχεία πωλήσεών σου, να καταβάλεις σε τακτά διαστήματα την ανάλογη εισφορά, γιά μπαταρίες, συσκευασίες, λάδια, χαρτιά, σίδερα, ότι τέλος πάντων έχεις και προβλέπεται κάποια εισφορά γιά αυτό, σε υποχρεώνουν να προσαρμόσεις, έλα που δεν γίνεται, και το σύστημα τιμολόγησής και λογιστικής σου γενικά, εκ του θέματος αυτού.

Οταν πχ, πουλάς διάφορα είδη, πχ ανταλλακτικά, και το τιμολόγιο περιλαμβάνει επάνω 50-100 είδη, και σε κάποια από αυτά οφείλεις να υπολογίσεις την εισφορά την περιβαντολογική, όχι σε όλα πάντως, αλλά οφείλεις (από όσα μέχρι σήμερα ξέρω) και να το κάνεις ανα γραμμή είδους, και να φαίνεται, τότε ελάτε και πέστε μου, πώς θα το κάνει αυτό το μηχανογραφικό σου σύστημα, πώς θα κατορθώσεις να εκτυπώσεις ένα τιμολόγιο σύμφωνο με τις υποχρεώσεις που έχεις από το νόμο και τελικά, τρέχα γύρευε που λέμε.

Αντί να σε αφήσουν να έχεις σε κάποιο σημείο του τιμολογίου σου (χονδρικής), αναφορά στο ποσό που περιλαμβάνεται στο τιμολόγιο και αφορά την εισφορά γιά το περιβάλλον, πρέπει να το κάνεις γραμμή γραμμή και σε όσα είδη έχουν εισφορά!

Και καλά όταν στο τιμολόγιο έχει ένα μόνο είδος, εύκολο πράγμα.

Αλλά αν περιλαμβάνει περισσότερα και κυρίως πολλά;

Σε ότι αφορά την λογιστική αντιμετώπιση.

Ισως να κάνω και λάθος, αλλωστε το θέμα είναι ακόμα νέο στους κύκλους του επαγγέλματός μας, και χρειάζεται επεξεργασία και λύσεις.

Τα ποσά που επιβαρύνονται οι πωλήσεις μου, περνούν σαν μέρος των πωλήσεών μου (δεν το θεωρώ πάντως σωστό, αλλά δεν είναι και εύκολο λόγω όγκου εργασία και συστημάτων, να γίνει ο διαχωρισμός της εισφοράς, ίσως απλά με εγγραφές εκτός κυκλώματος πωλήσεων και κατόπιν υπολογισμών κλπ κλπ)

Φυσικά και εκεί υπολογίζεται και ΦΠΑ εκροών.

Τα ΤΠΥ τώρα που λαμβάνω απο τις διάφορες εταιρείες-διαχειριστές κάθε συστήματος ανακύκλωσης, τα λογίζω στα έξοδα, σε ιδιαίτερους δε λογαριασμούς (ακόμα και ανα κατηγορία εισφοράς), και εκπίπτω το ΦΠΑ εισροών.

Σίγουρα το θέμα θέλει πολύ επεξεργασία ακόμα, αλλά δυστυχώς οι πιό αρμόδιοι από εμάς, δεν φαίνεται να πολυαπασχολούνται.

Σκέφτομαι δε, όταν κλείσω και Ισολογισμό, ότι αυτά τα έξοδα-εισφορές, κανονικά θα πρέπει να τα εμφανίσω

σαν Αμεσα Εξοδα πωλήσεων, και να πανε στο Κόστος Πωλήσεων, αντι να τα εμφανίσω στα Λειτουργικά Εξοδα.

Εφόσον το έσοδο το αντίστοιχο, ποσό που επιβαρύνω τις τιμολογήσεις μου δηλαδή, το εμφανίζω ως πώληση, το ορθό είναι να δέιξω και το ανάλογο κόστος μου εκεί.

Εκτός και αν, με λογιστικές εγγραφές, εμφάνιζα σε άλλο λογαριασμό, και άλλη γραμμή του ισολογισμού, το έσοδο, και τοτε σωστά θα πήγαινα αντίστοιχα και τις εισφορές που θα πλήρωνα.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×