Προς το περιεχόμενο

Πρόταση Ενεργοποίησης Αντιπροσώπων Ομοσπονδίας με την χρήση Ηλεκτρονικών μεθόδων.


Προτεινόμενες αναρτήσεις

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/11937

 

Σύλλογος  Αδειούχων Λογιστών – Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών  Ν. Χανίων

Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

ΔΝΣΗ: Β. ΚΟΡΝΑΡΟΥ 30 – ΧΑΝΙΑ * Τηλ. 28210-71581, fax 28210-36470

 e-mail[email protected]

 

Προς:

* Πανελλήνια Ομοσπονδία Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

 

Κοινοποίηση:

Taxheaven.gr

 

Χανιά, 8/01/2013

 

 

Θέμα: Πρόταση Ενεργοποίησης Αντιπροσώπων Ομοσπονδίας με την χρήση Ηλεκτρονικών μεθόδων.

 

       Που ορίζεται το πρόβλημα

Η απόσταση μεταξύ του χώρου δράσης της Διοίκησης της Ομοσπονδίας και του χώρου δράσης των τοπικών συλλόγων που την απαρτίζουν, έχει άμεση σχέση με την απόδοση της πρώτης. Όσο πιο μακριά βρίσκεται η Διοίκηση από τους Συλλόγους τόσο πιο αναποτελεσματική θα είναι η δράση της. Θα μπορούσαμε να προσδιορίσουμε το πρόβλημα αυτό ως δομικό. 

 

       Είναι εφικτός ο περιορισμός της απόστασης μεταξύ Διοίκησης Ομοσπονδίας  και Τοπικών Συλλόγων;

          Ναι.

Υπάρχει ένας συνδετικός κρίκος ο οποίος προβλέπεται καταστατικά και ουσιαστικά δεν ενεργοποιήθηκε ποτέ. Πρόκειται για την δύναμη των Αντιπροσώπων της Ομοσπονδίας που εκλέγουν οι εκάστοτε τοπικοί  Σύλλογοι. Είναι μια ομάδα συναδέλφων οι οποίοι έχουν ένα πολύ σημαντικό ρόλο να επιτελέσουν:

 Να μεσολαβούν μεταξύ της Ομοσπονδίας και των Τοπικών Συλλόγων για την επίλυση αμφίδρομων προβλημάτων, δηλαδή να μεταφέρουν προβληματισμούς, ερωτήματα, προτάσεις ή αποφάσεις της Ομοσπονδίας προς τους Τοπικούς Συλλόγους ή και το ανάποδο: Να μεταφέρουν θέματα που προέκυψαν μετά από συνεργασία του Διοικητικού  Συμβουλίου και των Αντιπροσώπων του  Τοπικού Συλλόγου προς την Διοίκηση της Ομοσπονδίας.  

Αμέσως μετά να φροντίζουν και να καλλιεργούν την διαδικασία αυτή κατά τρόπο που να συμβάλλει στην επιτυχή κατάληξη της κάθε προσπάθειας.

Η πλήρη αδράνεια της ομάδας αυτής είναι γνωστή σε όλους μας. Χαρακτηριστική ήταν η ερώτηση αντιπροσώπων του Συλλόγου μας (σ.σ. Χανίων) κατά την ομιλία τους στην Γενική Συνέλευση της Ομοσπονδίας την 8/12/2012 όπου ζητήθηκε από τους περίπου  200 παρευρισκόμενους αντιπροσώπους να απαντήσουν αν κάποιος από αυτούς, εξαιρουμένων αυτών που συμμετέχουν στην Διοίκηση της ΠΟΦΕΕ,  θεωρεί ότι υπάρχει έστω μια ενεργή συμμετοχή στον προαναφερόμενο  ρόλο.  Ουδείς σήκωσε το χέρι του.

 

       Δια μέσω ποιάς μεθόδου θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί αυτός ο μηχανισμός;

          Υπάρχει ένα όπλο στα χέρια των λογιστών το οποίο αμφιβάλουμε αν το έχει οποιαδήποτε άλλος επαγγελματικός, συνδικαλιστικός κλάδος. Αναφερόμαστε στην χρήση των μειλ και του ιντερνέτ. Λόγω του επαγγέλματος δεν υπάρχει λογιστής που να μην έχει μειλ ή πρόσβαση στο ιντερνέτ και μάλιστα να μην το ανοίγει καθημερινά για τις ενημερώσεις του.

          Ακριβώς αυτό το όπλο θα είναι ο μηχανισμός μέσω του οποίου μπορούν οι Αντιπρόσωποι να συμβάλλουν στην ενεργοποίηση της Βάσης, δηλαδή των Τοπικών Συλλόγων.

          Ειδικότερα προτείνουμε τα εξής:

          Δημιουργία ενός «κλειστού» forum συζητήσεων στο Internet, στο οποίο μέλη θα είναι μόνον οι Τοπικοί Σύλλογοι/Αντιπρόσωποι της Ομοσπονδίας. Μόνο αυτοί θα μπορούν να αναρτούν θέματα προς συζήτηση.  Καλό θα ήταν να έχουν πρόσβαση σε αυτό το forum και τα μέλη των Συλλόγων αλλά με την προϋπόθεση μόνον της ανάγνωσης και όχι της γραφής ώστε να μην υπάρξει χάος στις τοποθετήσεις.  Στο forum αυτό θα μπορούν να γίνονται αναρτήσεις θεμάτων μόνο από Συλλόγους ή την Διοίκηση της Ομοσπονδίας και τα οποία για να αναρτηθούν θα πρέπει πρώτα να έχουν εγκριθεί από τα Διοικητικά Συμβούλια/Αντιπροσώπους. Κατ’ αυτόν τον τρόπο δεν θα υπάρχουν πρόχειρες σκέψεις, πυροτεχνήματα και βεγγαλικά.  Έτσι οι προτάσεις και οι προβληματισμοί που θα αναρτώνται κατ’ αυτό τον τρόπο θα έχουν προηγουμένως ελεγχθεί και φιλτραριστεί.

          Σε μια πρόταση που θα υπάρχει από έναν Σύλλογο και θα το εμφανίσει ο Αντιπρόσωπός τους ως «Θέμα» στο φόρουμ θα πρέπει υποχρεωτικά να απαντούν ή να τοποθετούνται οι Αντιπρόσωποι των υπολοίπων Συλλόγων μέσα στο «Θέμα» αυτό.

          Βέβαια απαιτείται μια Επιτροπή Διαχείρισης του forum αυτού, ώστε αυτή να επιβλέπει τα ερωτήματα ή τις προτάσεις ενός Αντιπροσώπου ενός Συλλόγου και να κωδικοποιεί όλο το θέμα μετά την ολοκλήρωση της απάντησης και των Αντιπροσώπων των υπολοίπων Συλλόγων της Χώρας. Μάλιστα θα ορίζονται κανόνες συντονισμού όπως ο χρόνος απάντησης, ή η ενόχληση με ηλεκτρονικό μειλ των Αντιπροσώπων που δεν θα έχουν απαντήσει.  Η διαδικασία αυτή θα γίνεται μέσω της μεθόδου  των “μαζικών μειλ” ώστε να μην υπάρχει κόπος και καθυστέρηση.  Η Επιτροπή Διαχείρισης θα αποτελείται από Αντιπροσώπους που εθελοντικά θα αιτηθούν για να βοηθήσουν στον ρόλο αυτό και δεν πρέπει να είναι μέλη ούτε στο ΔΣ των Τοπικών Συλλόγων, ούτε στο ΔΣ της Ομοσπονδίας. Θ’ αναλαμβάνουν εναλλάξ την επίβλεψη και διαχείριση των θεμάτων που θα αναρτώνται.

          Το κωδικοποιημένο αποτέλεσμα της διαδικασίας αυτής θα οδηγείται στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας το οποίο θα πρέπει να λάβει θέση την οποία θα αναρτήσει εγγράφως στο ίδιο «Θέμα» που αναπτύχθηκε στο forum. Δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας θα είναι υποχρεωμένο να απαντήσει σε όλα τα θέματα που θα τίθενται.  Ομοίως και το ανάποδο. Ότι θέματα θέτει η Ομοσπονδία στο forum αυτό οι Τοπικοί Σύλλογοι είναι ομοίως υποχρεωμένοι να απαντήσουν.

          Άρα η παραπάνω διαδικασία μπορεί να γίνει και ανάποδα. Για παράδειγμα έστω ότι η Διοίκηση της Ομοσπονδίας θέλει μια γνώμη από τα Διοικητικά Συμβούλια. Θα αναρτήσει στο forum το Θέμα και οι Αντιπρόσωποι των Συλλόγων που παρακολουθούν  θα το μεταβιβάσουν στα Διοικητικά Συμβούλια για να λάβουν κοινές σχετικές αποφάσεις.. Κατόπιν θα τις αναρτήσουν το θέμα και έτσι η Επιτροπή Διαχείρισης του forum θα κωδικοποιήσει τις απαντήσεις και θα τις μεταβιβάσει στην Διοίκηση της Ομοσπονδίας η οποία πλέον θα έχει στο «πιάτο» όλες τις γνώμες των Συλλόγων κατηγοριοποιημένες (π.χ. αυτοί απάντησαν θετικά και αυτοί αρνητικά)  και κωδικοποιημένες.

          Σημειωτέον ότι είναι εφικτή η τεχνική δυνατότητα για την άμεση ενημέρωση των Αντιπροσώπων σε οποιαδήποτε ανάρτηση στο forum αυτό. Αναφερόμαστε στην δυνατότητα όπου για κάθε ανάρτηση θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να λαμβάνουν αυτόματα ειδοποιητικό μειλ και έτσι να μην χρειάζεται να «μπαινοβγαίνουν» στο forum για να βλέπουν αν υπάρχει κάτι νέο.

          Πολλά άλλα «τεχνικά προνόμια» μπορεί να οργανώσει αυτή η Επιτροπή Διαχείρισης του εν λόγω Forum. Μια από αυτές για παράδειγμα είναι και η δυνατότητα ηλεκτρονικής ψηφοφορίας.

          Θα θέλαμε να παραθέσουμε άλλο ένα παράδειγμα πρακτικής της πρότασης αυτής.

          Έστω ότι το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Χανίων μετά από συζήτηση αποφασίζει την στάση εργασίας και τον αποκλεισμό των Δ.Ο.Υ. για 5 ημέρες.

Μεταβιβάζει την απόφασή του αυτή στους Αντιπροσώπους του και τους ζητά να προωθήσουν το θέμα στο… “Decision Forum” της Ομοσπονδίας. Οι Αντιπρόσωποι «ανοίγουν» «Θέμα» στο forum με τίτλο « Πρόταση για Πανελλήνια κινητοποίηση Λογιστών» και σε αυτό το θέμα γράφουν την πρότασή τους.

Η Επιτροπή Διαχείρισης του Forum επιβλέπει το θέμα και στην πορεία διαπιστώνεται ότι απαντούν 15 Σύλλογοι (μέσω των Αντιπροσώπων τους οι οποίοι ζήτησαν την γνώμη του ΔΣ τους) όλοι καταφατικά.  Η επιτροπή βλέπει ότι δεν απάντησαν 25 Συλλόγοι και επεμβαίνει με μειλ που να αποζητούν θέση. Έστω ότι απαντούν άλλοι 15 Σύλλογοι .

 Η επιτροπή Διαχείρισης κωδικοποιεί τις απόψεις και τις οδηγεί στην Διοίκηση της Ομοσπονδίας πόρισμα λέγοντας π.χ. ότι  30 Σύλλογοι συμφωνούν για μια μαζική κινητοποίηση των λογιστών.

          Έστω ότι η Διοίκηση της Ομοσπονδίας, αμέσως μετά,  ζητά ονομαστική κατάσταση μελών των Συλλόγων για το ποιοι είναι διατεθειμένοι να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση αυτή ώστε να διαπιστώσει το μέγεθος αυτής.

          Πάλι μέσω forum (με αντίστροφη πορεία) η Ομοσπονδία λαμβάνει γραπτά αποτελέσματα στο ερώτημά της.

 Είναι πλέον έτοιμή να κάνει μια κίνηση οργανωμένη και σίγουρη…  

 

          Βέβαια η παραπάνω πρόταση απαιτεί την δημιουργία σχετικού forum στην ιστοσελίδα της Ομοσπονδίας μας. Αυτό ίσως απαιτεί χρόνο και χρήμα. Προτείνουμε λοιπόν έως ότου υλοποιηθεί μια τέτοια πρόταση να απευθυνθούμε στους χειριστές συναδέλφους της ιστοσελίδας www.taxheaven.gr οι οποίοι αν αποδεχτούν την πρότασή μας θα μας παραχωρήσουν ειδικό χώρο στο forum τους χωρίς κόστος και μάλιστα με όλα τα κομφόρ που προαναφέραμε. Πιστεύουμε ότι και θα δεχτούν αλλά και θα είναι ταχύτατοι στο στήσιμο όσων προαναφέραμε. Όταν θα υλοποιηθεί το τεχνικό κομμάτι στο site της Ομοσπονδίας μας απλώς θα μεταφερθούμε εκεί.

 

Επίλογος

Με την υλοποίηση της πρότασης ενεργοποίησης των Αντιπροσώπων με την χρήση ηλεκτρονικών μεθόδων, οι αποφάσεις, οι προτάσεις ή οι δράσεις  πλέον αποκτούν μια πιο συλλογική βάση. Δεν θα προέρχονται  «ξερά» από το Διοικητικό συμβούλιο του ανώτατου οργάνου μας (Ομοσπονδία) αλλά θα γεννιούνται μέσα από μια συλλογική δράση. 

          Β) Η κινητοποίηση των μελών των Συλλόγων με κινητήριο μοχλό αυτό των Αντιπροσώπων τους, θα οδηγήσει σε κάτι το πρωτόγνωρο: Η Διοίκηση όταν θα «κουνά το δακτυλάκι της» θα έχει όλη την Βάση δίπλα της.

          Γ) Η «ανοικτή» διαδικασία που αναφέραμε θα οδηγήσει στον εγκλωβισμό οποιονδήποτε υπόγειων στρατηγικών που μπορεί να αναπτύξει η υφιστάμενη ή μια μελλοντική Διοίκηση στην Ομοσπονδία μας. Όλα θα γίνονται στο φως και οποιοσδήποτε Σύλλογος θα βλέπει όλα τα θέματα που αναπτύσσονται.

 

 Κ α ι ρ ό ς  ν α  π ο λ ε μ ά μ ε   μ ε   α ν ο ι κ τ ά   χ α ρ τ ι ά.

 

 

 

Μ  ε     ε  κ  τ  ί  μ  η  σ  η

εκ του Συλλόγου Αδειούχων Λογιστών Φοροτεχνικών Ν. Χανίων

 

Ο Πρόεδρος

Σταυρουλάκης Κωνσταντίνος

Ο Αντιπρόεδρος
Πατηνιωτάκης Ιωάννης

Ο Γραμματέας
Μπατάκης Διομήδης

Ο Ταμίας
Τσιριντουλάκης Ανδρέας

Το Μέλος

Παπαδάκης Ιωάννης

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι μεγάλες αποστάσεις  που έχουν οι διοικούντες την ΠΟΦΕΕ απο τα κέντρα λήψης των

αποφάσεων,έπρεπε ηδη να είχε  προβληματίσει αυτούς και να είχαν βρεί τρόπο να νικήσουν

αυτό το πραγματικό γεγονός .Γιαυτό είχα προτείνει να συσταθεί κάποια επιτροπή απο κάποιους

που θα μπορούσαν να ανταποκριθούν σε αυτές τις απαιτήσεις.

Συμφωνώ Κωστή ,είναι ένα βήμα ,αρκεί οι διοικούντες να το καταλάβουν και να το λύσουν.

Δυστυχώς τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε μας θέλουν καθημερινώς παρόντες

στα κέντρα που συνήθως αποφασίζουν για μάς χωρίς εμάς ,δυστυχώς η παρουσία μας εκεί 

είναι απαραίτητη.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Την σιωπη να την εκλαβουμε ως αποδοχη του αιτηματος ? :)

 

Οποιοδήποτε μέσο βελτιώνει την επικοινωνία θα πρέπει να είναι αποδεκτό.

Οι μεγάλες επιχειρήσεις και όμιλοι επιχειρήσεων κάνουν τηλεδιασκέψεις και λύνουν θέματα.

 

αλλά έχει μάλλον δίκιο ο Κίμων

 

 

Φανταζομαι ότι πρέπει να τοποθετηθούν οι αντιπρόσωποι ???

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εντάξει, δεν ξέρω τώρα αν υπάρχουν Αντιπρόσωποι για να τοποθετηθούν εδώ.

 

Αν εγκρίνει την πρόταση το Δ/Σ της Ομοσπονδίας (κάπου στις 17/1 μου φαίνεται συνεδριάζουν) και ενημερωθούν οι Αντιπρόσωποι, τότε θα ξεκινήσουν να τοποθετούνται. Αν βέβαια συμφωνούν και αυτοί στην πρόταση. 

 

Ήδη έχει πέσει στην αντίληψή μου μια διαφωνία όσο αφορά το μεταβατικό στάδιο όπου προτείναμε να γίνει μέσα από το Taxheven καθώς αυτό θεωρήθηκε ιδιωτικό site. 

Ας περιμένουμε την απόφασή τους.

 

Την πρόταση του Συλλόγου μας δεν την έβαλα εδώ με την λογική να απαντήσουν οι Αντιπρόσωποι. Θα θέλαμε και την γνώμη σας γενικά. 

 

Υ.Γ. Ενδιαφέρουσα παράμετρος είναι και μερικές ερωτήσεις που μας έχουν κάνει σχετικά με το "Τι είναι αυτοί οι Αντιπρόσωποι;" ....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατ' αρχήν η πρόταση του Κωστή με βρίσκει σύμφωνο, αν και θεωρώ ότι είναι δύσκολο να υλοποιηθεί.

 

Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να δούμε και προς άλλες κατευθήνσεις.

 

Θα μπορούσαν για παράδειγμα να υπάρχουν και "άτυπα" περιφερικά συμβούλια έτσι ώστε η κάθε περιοχή να

προωθεί τα δικά της ζητήματα.

 

Και πάντα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η συμμετοχή των συναδέλφων. Ας βρούμε έναν τρόπο ενεργοποίησής τους.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατ' αρχήν η πρόταση του Κωστή με βρίσκει σύμφωνο, αν και θεωρώ ότι είναι δύσκολο να υλοποιηθεί.

 

Υπάρχουν πολλά θέματα που πρέπει να δούμε και προς άλλες κατευθήνσεις.

 

Θα μπορούσαν για παράδειγμα να υπάρχουν και "άτυπα" περιφερικά συμβούλια έτσι ώστε η κάθε περιοχή να

προωθεί τα δικά της ζητήματα.

 

Και πάντα το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η συμμετοχή των συναδέλφων. Ας βρούμε έναν τρόπο ενεργοποίησής τους.

 

Ακριβώς αυτός είναι ο στόχος της πρότασης Παντελή.

 

Όταν υπάρχει μια ιδέα - όπως η δική σου -  να υπάρχει μια τυποποιημένη διαδικασία που να πιέζει τους άλλους Συλλόγους να αποδείξουν τον λόγο ύπαρξή τους (δηλαδή να  τοποθετηθούν στην πρότασή σας)  όπως και να υποχρεώνει και την Ομοσπονδία  να αποδείξει τον λόγο ύπαρξης της  (δηλαδή να απαντήσει επίσημα στο ομαδοποιημένο και κωδικοποιημένο πόρισμα που θα βγει από την Επιτροπή Διαχείρισης του forum, του οποίου συστατικά στοιχεία είναι οι απαντήσεις των Συλλόγων στην Πρότασή σας) 

 

Με αυτόν τον τρόπο "στριμώχνουμε" τις ...άτακτες λέξεις που προ ανέφερες (σ.σ. την "συμμετοχή" και την "ενεργοποίηση" )

 

Και επιπλέον - θεωρώ - ότι και η Ομοσπονδία μπαίνει σε ένα λούκι περισσότερων συμμετοχικών  παρά  αντιπροσωπευτικών αποφάσεων, σε ένα λούκι διάχυσης όλων των συζητήσεων  προς  το κοινό, άρα περισσότερη διαφάνεια  και τέλος και κυριότερο σε ένα λούκι πιο  εντατικής εργασίας αφού η Διοίκηση θα "τρέχει" να τοποθετηθεί και να υλοποιήσει όλα τα θέματα των ενεργών συλλόγων . Αν δεν ανταποκριθούν οι σύλλογοι και δεν γίνουν ενεργοί τότε θα έχει ήσυχο μέλλον και η Ομοσπονδία αλλά ανήσυχο μέλλον το επάγγελμά μας.    

 

Δεν μίλησα βέβαια για το αποτέλεσμα. Αν δηλαδή θα είναι επιτυχές. Αυτό μου είναι αδιάφορο. Ενδιαφέρον υπάρχει μόνο στον αγώνα της δημιουργίας προϋποθέσεων για επιτυχία και όχι στον αν θα επευχθεί ή όχι τελικά. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...