Προς το περιεχόμενο
  • 0

Λογαριασμός ΕΚΤΑΚΤ. ΕΙΔΙΚ.ΕΙΣΦΟΡ. 25% στα έσοδα απο Φωτοβολταϊκά


gapdk

Ερώτηση

Καλημέρα - καλημέρα....

 

Σε ποιον λογαριασμό λογιστικής καταχωρείται η Εκτακτη Ειδική Εισφορά 25% επί των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας σε επιχείρηση παραγωγής με φωτοβολταικά?

 

Καλές γιορτές.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 114
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters For This Question

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

συγνώμη συνάδελφε αλλά πρόκειται περί φόρου, θα εκδώσουμε πιστωτικό ? 

 

 

απαντώ και στους δύο σας. Φόρο τον έγραψε ο συνάδελφος.

 

Οταν σου λέει επί της αξίας του τιμολογίου  εισφορά 25%  τι είναι ?

 

αυτοί λένε εισφορά και σας βάζουν να ψάχνεστε , εγώ λέω  ΟΤΙ ΕΙΝΑΙ ΕΚΠΤΩΣΗ ΚΑΙ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ  να ΖΗΤΗΣΕΤΕ ΕΣΕΙΣ  ΝΑ ΕΚΔΩΣΕΤΕ ΠΙΣΤΩΤΙΚΟ.

 

Αφού δεν το ζητήσατε εσείς (οι φωτοβολταικοί εννοώ +λογιστικοί σύλλογοι+ ΕΒΕΑ ++++)  περιμένετε από αυτούς να σας δώσουν λύση?

 

Βρε θα σας πάρουν και τα παντελόνια και θα το βαφτίσουν  ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΕΚΤΑΚΤΗ ΕΙΣΦΟΡΑ!!!

 

Ξεφύγετε από την λογική του λογιστή , του κωδικού . Στον 809 λογαριασμό του λογιστικού σχεδίου να το καταχωρήσετε και στον 15999 λογ/μο αν σας κατάσχουν όλα τα φ/β πάρκα.

 

Παραιτούμαι και γω ,δεν έχει έννοια η συζήτηση. 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

δεν σας αρέσει να περαστεί στον 16 ,να ανοίξουμε καρτέλλα παγίου με συντελεστή  απόσβεσης 20% και να ξεμπερδεύουμε?

 

και μάλιστα το 20% πρέπει να πηγαίνει στον 81.

 

Το "έκτακτη" τι δουλειά έχει στα λειτουργικά έξοδα?

 

Κανονικά θα έπρεπε να πουν κόψτε ισόποσο πιστωτικό για το ποσό της εισφοράς κάθε έτους και να εκπίπτει στην χρονιά που αναφέρεται.Τότε ναι ήταν λειτουργικό έξοδο (μειωμένο έσοδο).

 

Εδώ αφορά μόνο την απαίτηση!

 

Τέλος πάντων ,ας δοθού οδηγίες που να αναφέρουν τον 16 και όποιος θέλει ας το παίξει Καθηγηταράς λογιστικής με τάξεως και μπακαλόχαρτα.

 

 

 

Δηλαδή αν υπήρχε πιστωτικό τιμολόγιο θα λύναμε το φορολογικό πρόβλημα ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

απλά θα ήταν πιο εύκολο και πιο σωστή η παρακολούθηση και η εταιρεία θα κέρδιζε εφ'άπαξ την φορολογική έκπτωση στο ίδιο έτος.

 

πχ. παραγωγή  100.000,

+φπα                  13.000,

πληρωτέο          113.000,

 

μείον εισφορά      25.000,

 

πληρωτέο           88.000,

 

μείον φόρος       20.000,

+ φόρος 1/5         1.000,

-φπα                   13.000,

 

καθαρό κέρδος     56.000,

 

 

ενώ

 

παραγωγή  100.000,

-έκπτωση      25.000,

φορολογητέα 75.000,

 

+ φπα            9.750,

 

πληρωτέο      84.750,

 

-φόρος          15.000,

-φπα               9.750,

 

καθαρό κέρδος 60.000,

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Συνάδελφοι, καλά όλα τα παραπάνω, αλλά εξηγείστε μου τι νόημα έχει η πενταετής απόσβεση του χαρατσιού 25% ( για χαράτσι πρόκειται) εκτός από  το να γλυκάνει το πικρό χάπι της κάλυψης του λάθους της πλουσιοπάροχης υπόσχεσης στου κατόχους των Φ/Β, που καταξοδεύτηκαν και δανειοδοτήθηκαν για την εγκατάσταση; Θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν απόσβεση, έστω και να είναι δαπάνη μέσα στην χρήση, όπως εν μέρει την αιτιολογεί ο gus. Αλλά αντί να τρωγόμαστε και δεδομένου ότι πρέπει να κλείσουμε τους Ισολογισμούς, γιατί δεν κάνει η άφαντη ΠΟΦΕΕ ή το ΟΕΕ ένα ερώτημα στο σεβαστό μας υπουργείο, να δώσει μια γραπτή επεξήγηση για τον λογιστικό χειρισμό της έκτακτης (;) εισφοράς, πριν αρχίσει το πάρτι με τους ορκωτούς, το ΣΔΟΕ και τους κρατικούς ελεγκτές; Είναι καθαρά φορολογικό θέμα, πως έχει αντιμετωπισθεί στα σεμινάρια; Γνωρίζει κανείς; Η διαχείριση κάνει ότι μπορεί, αλλά δεν νομοθετεί...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Ρε Γιάννη το υπουργείο θα σου υποδείξει τον λογιστικό χειρισμό.?

Η ΕΛΤΕ μπορεί το υπουργείο όχι .

Εντάξει, άλλαξε τα ονόματα και πάλι θα περιμένουμε. Λίγες φορές έχουν δοθεί υποδείγματα εγγραφών σε νέες υποχρεώσεις;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Συνάδελφοι, καλά όλα τα παραπάνω, αλλά εξηγείστε μου τι νόημα έχει η πενταετής απόσβεση του χαρατσιού 25% ( για χαράτσι πρόκειται) εκτός από  το να γλυκάνει το πικρό χάπι της κάλυψης του λάθους της πλουσιοπάροχης υπόσχεσης στου κατόχους των Φ/Β, που καταξοδεύτηκαν και δανειοδοτήθηκαν για την εγκατάσταση; Θα πρέπει να την αντιμετωπίσουμε σαν απόσβεση, έστω και να είναι δαπάνη μέσα στην χρήση, όπως εν μέρει την αιτιολογεί ο gus. Αλλά αντί να τρωγόμαστε και δεδομένου ότι πρέπει να κλείσουμε τους Ισολογισμούς, γιατί δεν κάνει η άφαντη ΠΟΦΕΕ ή το ΟΕΕ ένα ερώτημα στο σεβαστό μας υπουργείο, να δώσει μια γραπτή επεξήγηση για τον λογιστικό χειρισμό της έκτακτης ( ;) εισφοράς, πριν αρχίσει το πάρτι με τους ορκωτούς, το ΣΔΟΕ και τους κρατικούς ελεγκτές; Είναι καθαρά φορολογικό θέμα, πως έχει αντιμετωπισθεί στα σεμινάρια; Γνωρίζει κανείς; Η διαχείριση κάνει ότι μπορεί, αλλά δεν νομοθετεί...

 

 

O λογιστικός χειρισμός είναι θέμα δικό μας και όχι του υπουργείου οικονομικών. Το ΥΠ. ΟΙΚ για τους δικούς του λόγους (την εξήγηση άλλωστε την δίνεις εσύ παραστατικά) αποφάσισε τον συγκεκριμένο φορολογικό χειρισμό. Με βάση αυτά προχωράμε , αν τώρα η κατά νόμο αρμόδια αρχή αποφασίσει να προτείνει λογιστικό χειρισμό με συγκεκριμένες εγγραφές έχει καλώς , αν δεν αποφασίσει πάλι έχει καλώς. Ωστόσο ο φορολογικός χειρισμός δίνει διαφορετικά αποτελέσματα ανάλογα με τη νομική μορφή και τα τηρούμενα βιβλία. Αλλά κέρδη φορολογικά θα έχει μια ΟΕ και τα μέλη της και άλλα μια ΑΕ. Αυτό και μόνο το γεγονός διαφοροποιεί τις φορολογικές υποχρεώσεις και τις δυνατότητες που έχουν διάφοροι να καλύψουν τεκμήρια , να δικαιολογήσουν εισοδήματα κλπ . 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπέρα!

Θα ήθελα να ρωτήσω αν σε βιβλία Β κατηγορίας για Φωτοβολταικά, η έκτακτη εισφορά πρέπει να καταχωρηθεί ή όχι; για το 2012 την καταχώρησα μόνο στο τέλος στις αποσβέσεις προς το παρόν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

"η έκπτωση της εν λόγω δαπάνης θα διενεργείται από τις επιχειρήσεις τμηματικά και ισόποσα μέσα σε μια πενταετία, αρχής γενομένης από τη χρήση εντός της οποίας παρακρατήθηκε και όχι από τη χρήση εντός της οποίας πραγματοποιήθηκε η πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας επί της οποίας υπολογίσθηκε η εν λόγω εισφορά."

Δηλαδή η Αν η εκκαθαριση τιμολόγησης της ΔΕΔΔΗΕτου Οκτωμβρίου 2012 (3/10/12-5/11/12) εγινε στις 16.01.2013 (Αρ./Ημερ./Ν12-Φ5-1  / 1910/16.01.2013) θα πρέπει η ειδική εισφορά αυτού του μήνα να πάει στα έξοδα του 2013? Μήπως δεν το κατάλαβα καλά?

Πότε θεωρήτε 'οτι έγινε η παρακράτηση? Την ημερομηνία έκδοσης της εκκαθάρησης ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

 Aπό τη διατύπωση μπορεί άνετα να βγεί το συμπέρασμα ότι η παρακράτηση γίνεται κατά την πληρωμή . Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την σταδιακή εκπτωση για μια εξαετία αντί της πενταετίας . Αν όντως ισχύει πρόκειται για ένα άλλο (φτηνιάρικο) κόλπο του Υπ. οικονομικών..... :angry:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Με βάση το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου αυτής, η έκτακτη ειδική εισφορά αλληλεγγύης του ν.4093/2012, η οποία επιβάλλεται επί του τιμήματος των πωλήσεων ηλεκτρικής ενέργειας στους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ κατά το χρονικό διάστημα από 1.7.2012 έως 30.6.2014, εκπίπτει ισόποσα μέσα σε μια πενταετία από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων. Δεδομένου ότι τα ποσά που αντιστοιχούν στην ανωτέρω εισφορά υπολογίζονται και παρακρατούνται σε κάθε εκκαθάριση από την ΛΑΓΗΕ ΑΕ ή τη ΔΕΔΔΗΕ ΑΕ, κατά περίπτωση, η έκπτωση της εν λόγω δαπάνης θα διενεργείται από τις επιχειρήσεις τμηματικά και ισόποσα μέσα σε μια πενταετία, αρχής γενομένης από τη χρήση εντός της οποίας παρακρατήθηκε και όχι από τη χρήση εντός της οποίας πραγματοποιήθηκε η πώληση της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας επί της οποίας υπολογίσθηκε η εν λόγω εισφορά. Τα ποσά της εισφοράς αλληλεγγύης βαρύνουν εξολοκλήρου τα αποτελέσματα της χρήσης εντός της οποίας έγινε η παρακράτηση αυτών, ενώ η έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων σε πέντε (5) έτη πραγματοποιείται εξωλογιστικά με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος τους στην οποία υποχρεωτικά μεταφέρεται ως λογιστική διαφορά το εκάστοτε εναπομένον προς έκπτωση ποσό των επόμενων χρήσεων.

Με το τελευταίο εδάφιο των ίδιων ως άνω διατάξεων ορίζεται, ότι οι διατάξεις του εδαφίου αυτού ισχύουν από την έναρξη ισχύος του ν. 4093/2012, δηλαδή από τις 12.11.2012 και μετά και επομένως, οι ως άνω διατάξεις καταλαμβάνουν και τα ποσά της έκτακτης εισφοράς που έχουν παρακρατηθεί στη χρήση 2012. Ως εκ τούτου, για τις επιχειρήσεις των οποίων η χρήση λήγει την 31.12.2012, το ένα πέμπτο της έκτακτης εισφοράς του ν.4093/2012 η οποία έχει παρακρατηθεί εντός της χρήσης αυτής (δηλαδή για το διάστημα 1.7.2012-31.12.2012) θα εκπεσθεί από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων στη χρήση αυτή, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα πέμπτα θα εκπεσθούν τμηματικά και ισόποσα στις χρήσεις 2013 έως και 2016. Για τα ποσά τα οποία θα παρακρατηθούν σε επόμενες χρήσεις (2013 και 2014), ο χρόνος έναρξης της πενταετίας θα είναι οι χρήσεις αυτές.

Νομίζω ότι και το ΥΠΟΙΚ συμφωνεί μαζί μου

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπέρα!

Θα ήθελα να ρωτήσω αν σε βιβλία Β κατηγορίας για Φωτοβολταικά, η έκτακτη εισφορά πρέπει να καταχωρηθεί ή όχι; για το 2012 την καταχώρησα μόνο στο τέλος στις αποσβέσεις προς το παρόν.

Τι εννοείς αποσβέσεις?  Δεν διάβασες όλο το θέμα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Νομίζω ότι και το ΥΠΟΙΚ συμφωνεί μαζί μου

 Στο κυρίως ναι αλλά για την φορολογική έκπτωση δεν λένε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια . Η άποψη μου είναι ότι δεν χρειάζονται κουτάκια στο Ε3 αλλά η φορολογική αναμόρφωση να έχει θετικές και αρνητικές λογιστικές διαφορές .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

 Στο κυρίως ναι αλλά για την φορολογική έκπτωση δεν λένε τι θα γίνει τα επόμενα χρόνια . Η άποψη μου είναι ότι δεν χρειάζονται κουτάκια στο Ε3 αλλά η φορολογική αναμόρφωση να έχει θετικές και αρνητικές λογιστικές διαφορές .

Μπορεί να γίνει και έτσι χρήστο δεν έχεις άδικο.

 

Εγώ βέβαια μιλούσα για κωδικό στην Δήλωση (Ε5,Φ0110) και όχι στο Ε3 . Οπως γίνεται πχ με τις μη χρησιμοποιούμενες προβλέψεις κλπ κωδικούς αναμόρφωσης φόρου .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Παιδια έχω μια επιχείρηση φωτοβολταικών με Β΄κατηγορίας βιβλία. Δύο από τις εκκαθαρίσεις μηνων Οκτωβρίου, Δεκεμβρίου 2012 για κάποιο λόγο έκδόθηκαν αρχές του 2013. Τα έσοδα τους έχουν καταχωρηθεί στο 2012 , θα πρέπει η ειδική εισφορά αυτών των μηνών να πάει στα έξοδα του 2013? Μήπως δεν το κατάλαβα καλά?

Πότε θεωρήτε οτι έγινε η παρακράτηση? Την ημερομηνία έκδοσης της εκκαθάρησης τιμολόγησης της ΔΕΔΔΗΕ?


 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Δημοσιεύω ξανά το θέμα στην σωστή ενότητα. Δεδομένου ότι η Ε.Ε.Ε.Α. του Ν.4093/2012 έχει εφαρμογή  από τον Ιούλιο του 2012 και δεδομένου ότι τα τιμολόγια του Ιουλίου 2012 πληρώθηκαν Ιανουάριο 2013 η εκπτωση του 1/5 θα ξεκινήσει από το 2013????????????????θα τρελαθούμε τελείως???????????????Εγώ πιστεύω ότι η εισφορά που παρακρατήθηκε από 01/07-31/12/12 θα εκπέσει το 1/5 στο 2012 άσχετα με την ημερομηνία πληρωμής. Να το θέσω και από αλλή οπτική το θέμα:ο φόρος ελ.επαγγ.20% που μας παρακρατούν οι πελάτες μας δεν θεωρείται παρακρατηθείς εάν δεν μας πληρώσουν το Τ.Π.Υ. που εκδίδουμε επί πιστώσει???????

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

 Ξαναδιάβασε το θέμα από την αρχή ,είναι απλό . Καταχώρηση όλο το ποσό το 2012 και έκπτωση το 1/5 το 2013 το άλλο πέμπτο το 2014 κοκ .

 Αντε γιατί θα μας τρελάνετε ουτε αβγα δεν θα προλάβουμε να βάψουμε και πρέπει να πάμε και κομμωτήριο κ πασχαλινο πεντικιούρ 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

 Ξαναδιάβασε το θέμα από την αρχή το θέμα το έχω διαβάσει και έχω τοποθετηθεί ,είναι απλό . Καταχώρηση όλο το ποσό το 2012 συφωνούμε σ'αυτό και έκπτωση το 1/5 το 2013 (θεωρώ ότι πρέπει να εκπέσει το 2012)το άλλο πέμπτο το 2014 κοκ .

 Αντε γιατί θα μας τρελάνετε ουτε αβγα δεν θα προλάβουμε να βάψουμε και πρέπει να πάμε και κομμωτήριο κ πασχαλινο πεντικιούρ (Καλό Πάσχα και γω σε λίγο κλείνω το γραφείο- άτυπη ημιαργία σήμερα Μ.Πέμπτη)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

 Ξαναδιάβασε το θέμα από την αρχή το θέμα το έχω διαβάσει και έχω τοποθετηθεί ,είναι απλό . Καταχώρηση όλο το ποσό το 2012 συφωνούμε σ'αυτό και έκπτωση το 1/5 το 2013 (θεωρώ ότι πρέπει να εκπέσει το 2012)το άλλο πέμπτο το 2014 (2013)κοκ .

 Αντε γιατί θα μας τρελάνετε ουτε αβγα δεν θα προλάβουμε να βάψουμε και πρέπει να πάμε και κομμωτήριο κ πασχαλινο πεντικιούρ (Καλό Πάσχα και γω σε λίγο κλείνω το γραφείο- άτυπη ημιαργία σήμερα Μ.Πέμπτη)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ΠΟΛ.1095/29.4.2013

Ως εκ τούτου, για τις επιχειρήσεις των οποίων η χρήση λήγει την 31.12.2012, το ένα πέμπτο της έκτακτης εισφοράς του ν.4093/2012 η οποία έχει παρακρατηθεί εντός της χρήσης αυτής (δηλαδή για το διάστημα 1.7.2012-31.12.2012) θα εκπεσθεί από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων στη χρήση αυτή, ενώ τα υπόλοιπα τέσσερα πέμπτα θα εκπεσθούν τμηματικά και ισόποσα στις χρήσεις 2013 έως και 2016.

 

Άρα φορολογικά το πρώτο 1/5 θα αφαιρεθεί από την χρήση 2012.  Νομίζω ότι είναι σαφές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.

×
×
  • Δημιουργία νέου...