Προς το περιεχόμενο

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΑΧΡΕΩΣΤΗΤΩΣ ΚΑΤΑΒΛΗΘΕΝΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΑΝΠΥ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΙ ΤΟΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟ


gkazan

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Πριν από λίγο καιρό, ανέλαβα μια εταιρεία του Ν.89/67, με μια εργαζόμενη, η οποία ασφαλιζόταν ως ΠΑΛΑΙΑ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ προ 1/1/1993 (με το γνωστό όριο ασφαλιζομένων αμοιβών).

Στα μέσα Μαϊου, είδα μήνυμα λάθους από το ΙΚΑ, που αφορούσε την ΑΠΔ 4ου τριμήνου 2011 και ειδικότερα το Δώρο Χριστουγέννων. Λόγω προσαυξήσεως, το ΔΧ είχε ξεπεράσει τα 2.432,25 € και η εργαζόμενη είχε ασφαλιστεί έως το ποσό αυτό, λόγω παλαιότητος, ωστόσο το ΙΚΑ σημείωνε οτι είναι ΝΕΑ ασφαλισμένη και έπρεπε να πληρωθεί η διαφορά. Αφού της ζήτησα βεβαίωση από το ΙΚΑ, προέκυψε οτι είναι νέα ασφαλισμένη (ασχέτως εάν δούλεψε ανασφάλιστη σε όμοιες εταιρείες προ την 1/1/1993), με αποτέλεσμα να προκύψει διαφορά στα ποσοστά κρατήσεων υπέρ ΤΑΝΠΥ (από 8% σε 6% συνολικά). Το δυστύχημα είναι οτι από την 1/4/1997 που έχει προσληφθεί, θα επιστραφούν οι διαφορές των κρατήσεων για την τελευταία πενταετία μόνο. Το ερώτημα που γεννάται είναι: Εφόσον επιστραφεί στην εργαζόμενη το ήμιση της διαφοράς (1%) των εισφορών, πως θα το εμφανίσει στην φορολογική της δήλωση; "Κανονικά" θα έπρεπε, κατά την γνώμη μου, να εκδοθούν ισάριθμες βεβαιώσεις από το ΤΑΝΠΥ για κάθε έτος για το οποίο επιστρέφονται εισφορές και να κάνει τροποποιητικές δηλώσεις εισοδήματος για κάθε έτος. Εκείνη, φυσικά, προσανατολίζεται στην μη δήλωση του ποσού (εκτός του ποσού που αφορά το 2012, που θα φανεί στην βεβαίωση αποδοχών της).

Έχει τύχει σε κάποιον συνάδελφο όμοια περίπτωση;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 10 months later...

Ερώτηση που αφορά την παραπάνω αναφορά μου για επιστροφή εισφορών ΤΑΝΠΥ:

 

Έγινε ο έλεγχος του ΤΑΝΠΥ και προέκυψε επιστροφή εισφορών στην εταιρεία και την εργαζόμενη για την τελευταία πενταετία. Επειδή όμως δεν συνέπιπταν τα ποσά του ΤΑΝΠΥ με τους υπολογισμούς μου, τους έκανα σχετικό ερώτημα και βρέθηκε οτι δεν είχαν υπολογίσει σωστά την επιστροφή και την έβγαζαν μικρότερη.

Όταν έβγαλαν την σωστή επιστροφή, με επιπλέον καταβαλόμενη διαφορά υπέρ εργαζομένης και εταιρείας της τάξεως των 265,00 ευρώ έκαστος, μου πρότειναν, για να καλύψουν την ανικανότητά τους αλλά και για να εισπράξει η εργαζόμενη και το ποσό αυτό εγκαίρως, μιας και είχαν ήδη καταβάλει το ποσό της αρχικής επιστροφής στην εργαζόμενη, να καταβάλει η εταιρεία το ποσό αυτό στην εργαζόμενη και να το συμψηφίσει η εταιρεία με τις μελλοντικές καταβολές της (αυξάνοντας πρακτικά το χρόνο μη καταβολής εισφορών λόγω μεγαλύτερου συμψηφιζομένου ποσού).

 

Ερωτάται, λοιπόν, εάν θα πρέπει να εμφανίσω αυτήν την διαφορά που θα καταβάλει η εταιρεία στην εργαζόμενη, για λογαριασμό του ΤΑΝΠΥ, στην ΑΠΔ, με κάποιο ειδικό κωδικό.

 

Ευχαριστώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...