Jump to content
 • 0
Sign in to follow this  
KOLLIASP

Υπολογισμός υπεραξίας σε Ο.Ε. λόγω αποχώρησης εταίρου

Question

Συνάδελφοι καλησπέρα,

έχω το εξής θέμα, το οποίο μου τυχαίνει πρώτη φορά και ζητώ την συμβουλή των πιο έμπειρων : εταίρος με ποσοστό 25% σε Ο.Ε. με έναρξη το 2011 αποφασίζει να αποχωρήσει μεταβιβάζοντας το ποσοστό του στους εναπομείναντες εταίρους. Η εταιρεία έχει ζημιές 14.000 €, κεφάλαιο 10.000 €, αγορές εμπορευμάτων 36.000 € και πάγια 19.000 € (τα ποσά είναι στρογγυλοποιημένα, δεν υπάρχει υποχρέωση απογραφής). Για να μην μεγαλώσει η ζημιά δεν διενήργησε αποσβέσεις, ενώ όλα τα πάγια είναι αξίας μικρότερης των 1.200 €. Η αξία μεταβίβασης που θα αναγράφεται και στην τροποποίηση του καταστατικού είναι 2.500 €, όση δηλαδή η συμμετοχή του εταίρου στο κεφάλαιο της επιχείρησης.

Bάζοντας τα παραπάνω δεδομένα καθώς και τις αποσβέσεις που υπολογίζω για τα πάγια με συντελεστή 100% στο excel που "κατέβασα" από το forum η υπεραξία βγαίνει μηδενική. Έχω όμως αμφιβολίες καταρχήν για το αν σωστά χρησιμοποιώ συντελεστή 100% ή από την Δ.Ο.Υ. θα ζητήσουν να γίνει υπολογισμός αποσβέσεων με τους κανονικούς συντελεστές και για το διάστημα λειτουργίας-χρήσης των παγίων το 2011 (έτσι πιθανόν να προκύψει φόρος υπεραξίας) και έπειτα υπάρχει μια σημείωση στο έντυπο που γράφει "**Εάν το συμφωνηθέν ποσό το οποίο προκύπτει από ιδιωτικό συμφωνητικό είναι μεγαλύτερο, λαμβάνεται αυτό το μεγαλύτερο ποσό κατά περίπτωση"....μήπως δηλαδή αφού από τα δεδομένα βγαίνει μηδενικός θα πρέπει να υπολογίσω τον φόρο υπεραξίας πάνω στην αξία μεταβίβασης (2.500€)?

Έχω ψάξει και στο forum και γενικότερα στο internet αλλά και στον ΚΦΕ του Σταματόπουλου που έχω όμως δεν βρήκα κάτι που να διευκρινίζει τις (χαζές?) απορίες μου. Ευχαριστώ εκ των προτέρων για τον χρόνο σας και την άποψή σας.

Share this post


Link to post
Share on other sites

12 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

Αν το καθε πάγιο είναι αξίας μικρότερης των 1200 μπορείς να κάνεις 100% απόσβεση. αλλιώς θα πρέπει να διενεργήσεις κανονικά αποσβέσεις αλλά απο την στιγμή που η εταιρεία έχει ζημιές και δεν έχει ακίνητο στο όνομα της θα βγεί μηδενική υπεραξία εκτός αν το πραγματικό τίμημα είναι μεγαλύτερο απο 2500 ευρώ που είναι το κόστος της απόκτησης της εταιρικής μερίδας σύμφωνα με το καταστατικό. Η υπεραξία υπολογίζεται απο την διαφορά του κόστους κτίσης και του μεγαλύτερου εκ του πραγματικού τιμήματος και της ελάχιστης αξίας της εταιρικής μερίδας (άυλη αξία+ καθαρή θέση+ διαφορά αντικειμενικών αν υπαρχουν ακίνητα) και φορολογείται ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας ή αν πρόκειται για συνταξιοδότηση και μεταβίβαση σε σύζηγο ή τέκνο απαλλάσεται απο τον φόρο. Ρήξε μια ματιά στο άρθρο 13 ν 2238/1994.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Ποιο εξελ είναι? αν είναι το δικό μου δεν κάνει λάθος  :P  :D

 

Με τις αποσβέσεις δες το καλύτερα, την πρώτη χρονιά έπρεπε να υπολογίσεις αποσβέσεις κανονικά και είχες το δικαίωμα να μην διενεργείς απο την επόμενη χρονιά, τώρα αυτό δεν γυρνάει πίσω, εγω θα υπολόγιζα για την υπεραξία αποσβέσεις με τον συντελεστή που θα χρησιμοποιήσω όταν ξεκινήσω να κάνω αποσβέσεις μετα απο 3 χρ'ονια 

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Συάδελφοι έχω και εγώ παρόμοιο θέμα με υπεραξία λόγω αποχώρησης εταίρου (το ποσοστό του το πάιρνει ένας από τους εταίρους που παραμένουν).

Καταρχήν δεν υπάρχει αναπόσβεστη αξία άρα βάζω 0 στο πεδίο αυτό.

 Η ΟΕ είχε μικρά κέρδη την 5ετία, άρα δεν υπάρχει αϋλη αξία αφού ο μέσος όρος κερδών είναι μικρότερος από την ετήσια εμπορική αμοιβή και η υπεραξία βγάινει μηδενική (και φόρος πάλι 0) αφού η ελάχιστη αξία είναι μικρότερη από το κόστος απόκτησης .

 

Επειδή δεν μου έχει ξανατύχει υπεραξία μηδενική βλέπετε κάποιο πρόβλημα ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Μπρε συ.....

 

Μεταβίβαση εταιρικών μεριδίων είναι....

 

Που κολλάει η 1169..???

 

Έχεις απόλυτο δίκιο και με συγχωρείς Στέφανε αλλά την έβαλα επειδή έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος και η συγκεκριμένη εγκύκλιος πέρασε στα ψιλά και επειδή ασχολούνται με μεταβιβάσεις, υπεραξίες κτλ είπα να την υπενθυμίσω.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Έχεις απόλυτο δίκιο και με συγχωρείς Στέφανε αλλά την έβαλα επειδή έχει περάσει πάνω από ένας χρόνος και η συγκεκριμένη εγκύκλιος πέρασε στα ψιλά και επειδή ασχολούνται με μεταβιβάσεις, υπεραξίες κτλ είπα να την υπενθυμίσω.

 

Άντε............

 

 

Αυτή τη φορά στη χαρίζω...................

 

 

Αλλά να ξέρεις, μόνο και μόνο επειδή είσαι καλό παιδί.................. :)

 

 

 

Άλλους Μπάμπηδες για πολύ λιγότερα δεν τους έχω αφήσει σε χλωρό κλαρί, να ξέρεις.....................

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Καλησπέρα,

 

έχω ήδη ολοκληρώσει την διαδικασία της μεταβολής και ομολογώ ήταν τέτοια εμπειρία που θα την θυμάμαι καιρό! Από τον σχεδόν άσχετο ελεγκτή (δεν ήξερε ότι οι αποσβέσεις και να μην έχουν γίνει για φορολογικούς ή άλλους λόγους για τον υπολογισμό της καθαρής θέσης υπολογίζονται κανονικά) που ήθελε σώνει και καλά να βγάλει υπεραξία, την ατελείωτη προσμονή για την παραλαβή του θεωρημένου καταστατικού από το ΓΕΜΗ στα όρια της προθεσμίας μέχρι το τρελό τρέξιμο εντός μιας εργάσιμης να προλάβω Δήμο (ελέω καταστήματος υγειονομικού ενδιαφέροντος) ΔΟΥ  ΙΚΑ.

 

MXalit το excelακι σου για τα μπάζα τελείως!!! Πέταξέ το σου λέω!!! :P  :D  Όσον αφορά τις αποσβέσεις επειδή δεν ήθελα να μεγαλώσω την ζημιά περισσότερο για να μπορέσει η επιχείρηση να την καλύψει την επόμενη χρήση απέφυγα να κάνω. Δεν ήθελα να συνεχίσει να δείχνει ζημιά γιατί μετά αρχίζουν τα ερωτηματικά και χάνεται η μπάλα. Ήδη ο ελεγκτής που έπεσα μουρμούριζε ότι πως καλύπτεται η ζημιά και έπρεπε να έχεις βάλει μεγαλύτερο κεφάλαιο (και να είχες πληρώσει περισσότερο ΦΣΚ) αλλά τέλος πάντων κλπ κλπ...και άντε να εξηγείς πως το μαγαζί δούλεψε 2,5 μήνες μόνο και ότι δεν αγοράστηκαν μετρητοίς τα πάγια και γενικά χ.σε μέσα Πολυχρόνη που δεν γίναμε ευζώνοι.

 

Adel από την πρόσφατη εμπειρία μου και από δυο τρία περιστατικά σε ΔΟΥ που ήμουν παρών θεωρώ ότι μηδενική υπεραξία περνάει αλλά πολύ δύσκολα. Θα σε βάλουν να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας και πάλι θα σου πουν ότι είσαι και τέλος πάντων βγάλε μια υπεραξία γιατί το ταμείο είναι μείον και ο Στουρνάρας θα φορολογήσει και τον αέρα που αναπνέουμε αν δεν βγάλεις υπεραξία!!! :D

 

Καλό βράδυ σε όλους και ευχαριστώ για τις έστω και καθυστερημένες απαντήσεις!

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Και πως θα βγάλω υπεραξία όταν δεν βγαίνει από τα ποσά ?

Και να αποδείξω τι ?

 

Σωστός.

 

Νομίζω ότι παλαιές πρακτικές όπως :

-έλα μωρέ θα το βρει ο έλεγχος !!

-βγάλε ένα ποσό για τα μάτια του ελεγκτή .

-βάλε δαπάνες για να έχει να βγάλει κάτι ο....

 

πρέπει σιγά σιγά να σταματήσουν .

Για να μην πω ότι δεν έπρεπε να είχαν ξεκινήσει ποτέ...

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Adel από την στιγμή που τα υπολόγισες όλα σωστά και βγαίνει μηδενική οπλίσου με υπομονή και επιμονή και κατέθεσέ την. Κι εμένα μηδενική έβγαινε αλλά ο ελεγκτής με πέρασε από σαράντα κύματα για να την δεχτεί! Του πήγα τις μηνιαίες καταστάσεις εσόδων - εξόδων, την δήλωση εισοδήματος, μητρώο παγίων με φωτοτυπίες τα τιμολόγια αγοράς, αποσβέσεις υπολογισμένες, φπα...τα κοίταξε, τα ξανακοίταξε - ούτε τακτικό έλεγχο να έκανε - κόλλησε για τις αποσβέσεις που δεν είχα υπολογίσει (βλέπε προηγούμενο post) έφαγα 2 ημέρες για υπόθεση μιας ώρας και πάλι με κοίταζε με μισό μάτι ένα μήνα μετά που πήγα για ολοκλήρωση της μεταβολής και κοίταζε ξανά και ξανά την μηδενική υπεραξία που είχε ήδη ελέγξει και υπογράψει γι΄αυτό σου λέω θα σε βάλουν να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας αλλά και πάλι θα πουν ότι είσαι... Δεν περίμενα να πάρεις σοβαρά το αστείο "βγάλε μια υπεραξία...κλπ" ή μήπως δεν πρόσεξες το :D  :D  :D ! Πάντως χθες που ήμουν στην ΔΟΥ Περιστερίου ήρθε ένας συνάδελφος με μηδενική υπεραξία και στο εισόδημα τον κοίταζαν σαν εξωγήινο και τον ρώταγαν όλοι μαζί "μηδενική?! πως βγαίνει μηδενική?!".

 

Gus συμφωνώ μαζί σου! Επειδή είμαι νέος στο επάγγελμα ως ελεύθερος επαγγελματίας και θέλω το ξεκίνημά μου να είναι σε σωστές βάσεις τέτοιες πρακτικές τις αποφεύγω με οποιοδήποτε κόστος!!! Όμως δυστυχώς όταν η πολιτεία δεν κάνει κάτι ουσιαστικό για να πατάξει την φοροδιαφυγή και να πείσει τον πολίτη ότι φορολογείται με δίκαιο τρόπο και ότι οι φόροι που πληρώνει πιάνουν τόπο, όσο και να προσπαθούμε να τις αποφύγουμε εγώ, εσύ, οι περισσότεροι πάντα θα βρίσκονται κάποιοι (και από την πλευρά του κρατικού μηχανισμού και από την πλευρά των πολιτών) που θα επιλέγουν κάνουν την δουλειά "αλλιώς" και το πρόβλημα θα διαιωνίζεται!

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Και πως θα βγάλω υπεραξία όταν δεν βγαίνει από τα ποσά ?

Και να αποδείξω τι ?

 

 

A δεν βγαίνει, με τη χρήση της πολ 1053/2003 , υπεραξία δεν βγαίνει. Τελεία και παύλα. Δεν έχεις τίποτε να αποδείξεις . 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...