Προς το περιεχόμενο

ΕΡΩΤΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ ΤΟΥ ΛΟΓΙΣΤΗ


επισκέπτη Επισκέπτης-ΠΑΤΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ-

Προτεινόμενες αναρτήσεις

επισκέπτη Επισκέπτης-ΠΑΤΕΛΗΣ ΝΙΚΟΣ-

Σύλλογος Λογιστών – Φοροτεχνικών

Ελευθέρων Επαγγελματιών Ν. Καβάλας

Μέλος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φοροτεχνικών Ελευθέρων Επαγγελματιών (Π.Ο.Φ.Ε.Ε.)

Αριθμός απόφασης Πρωτοδ. Καβάλας 410/03-12-1999 και αριθμός καταχώρησης 11/21-2-2000

Ύδρας 9 – Καβάλα * Τηλ. 2510-221042,fax 2510-224698 * e-mail:[email protected]

Προς το

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ και ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

Υφυπουργό κο ΑΔΑΜ ΡΕΓΚΟΥΖΑ

Κοινοποίηση:

- Γενικό Διευθυντή Φορολογίας

- Διεύθυνση –Δ12 – Φορολογίας Εισοδήματος

- Γενική Διεύθυνση Φορολογικών Ελέγχων – Δνση Ελέγχων

- Γενική Διεύθυνση Διοικητικής Υποστήριξης

- Διεύθυνση Δ15- Κ.Β.Σ.

- 5η Επιθεώρηση Οικονομικών Εφοριών - Κομοτηνή.

- Δ.Ο.Υ. Ν. Καβάλας

- Π.Ο.Φ.Ε.Ε.

- Ο.Ε.Ε. – Κ.Δ.

- Ο.Ε.Ε. – 2ο Π.Τ.

Ερώτημα:

Ο Λογιστής – Φοροτεχνικός (Πτυχιούχος Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι. ή απλά κάτοχος Αδείας Λογιστή - Φοροτεχνικού) εργάζεται πνευματικά (& Επιστημονικά αν έχει Πτυχίο Α.Ε.Ι. ή Α.Τ.Ε.Ι.) ή είναι δυνατόν να κριθεί ότι ασκεί επάγγελμα Παροχής Υπηρεσιών ;

Κύριε Υφυπουργέ,

Δεν ζητούμε απάντηση από εσάς προσωπικά αλλά θέλουμε να σας κάνουμε κοινωνό του προβληματισμού που διακατέχει όλους τους συναδέλφους, πανελλαδικά, και πιστεύουμε ότι και η δική σας παρέμβαση θα είναι καθοριστική για την επίλυση ενός προβλήματος, που «εκκρεμεί» επί έτη, από τις αρμόδιες Διευθύνσεις που εποπτεύεται.

Με αφορμή μια σχετικά πρόσφατη απάντηση (με αριθμό πρωτ.:1068319/1879/ Α0012/ 3-8-2004) του αρμοδίου τμήματος Φορολογίας Εισοδήματος του ΥΠ.ΟΙ.Κ.Ο. σε σχετικό ερώτημα που αφορούσε την άσκηση του Ελευθέριου Επαγγέλματος του Λογιστή – Φοροτεχνικού, άνοιξαν οι ασκοί του Αιόλου δίνοντας την «εύλογη» δυνατότητα σε Προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. να αρνηθεί την θεώρηση Α.Π.Υ. σε συναδέλφους, που απασχολούν βοηθητικό προσωπικό, απαιτώντας την θεώρηση (και έκδοση) Τ.Π.Υ. για την είσπραξη των αμοιβών τους από επαγγελματίες (τοιχοκολλώντας μάλιστα φωτοτυπία, της ανωτέρω απάντησης, από φορολογικό περιοδικό που την δημοσίευσε ολόκληρη στα τέλη Νοεμβρίου).

Βέβαια κατά καιρούς η Διοίκηση έδωσε ανάλογες απαντήσεις ΧΩΡΙΣ ΟΜΩΣ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΕΙ ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΑ και ΣΕ ΒΑΘΟΣ με το «ακανθώδες» αυτό ζήτημα που δεν αποτελεί μια απλή «βάπτιση» του επαγγέλματος ενός κλάδου (που στην πλειοψηφία του ασκείται από Πτυχιούχους Α.Ε.Ι. και Α.Τ.Ε.Ι.) αλλά κυριολεκτικά αποτελούν την «αποδυνάμωση» μέσω της «εμπορευματοποίησης» ενός καθαρά Επιστημονικού επαγγέλματος που ασκείται από μέλη ενός Επιστημονικού Φορέα (του Ο.Ε.Ε. ).

Ίσως φταίει το ότι το πρόσφατα κατοχυρωμένο, στα χαρτιά, επάγγελμά μας για τους υπεύθυνους του ΥΠ.ΟΙ.Κ.Ο. αποτελεί, ακόμη, πεδίον πειραματισμών καθώς κανείς υπηρεσιακός παράγοντας δεν θέλησε να δει σφαιρικά τα προβλήματα - και να δοθεί επιτέλους – σε συνεργασία με την Ομοσπονδία του κλάδου αλλά και όλων των εμπλεκομένων Δνσεων του ΥΠ.ΟΙ.Κ.Ο.– απάντηση στα κυρίαρχα προβλήματα:

Τι είναι ένα Λογιστικό – Φοροτεχνικό Γραφείο (που προβλέπεται και από το Π.Δ.340/98 αλλά και τον Ν.2515/97) ή τι εργασίες κάνει ένας Λογιστής;

· Η λειτουργία του είναι άσκηση της Λογιστικής Επιστήμης ;

· H Λειτουργία του είναι άσκηση εμπορικής επιχείρησης παροχής υπηρεσιών από Επιστήμονες ;

· Το Λογιστικό – Φοροτεχνικό επάγγελμα απαιτεί πνευματική εργασία ;

Τι είναι ο υπάλληλος ενός Λογιστικού Γραφείου ;

· Είναι βοηθός λογιστή ή λογιστής, σύμφωνα με τις αποφάσεις της Εργατικής Νομοθεσίας και τις Σ.Σ.Ε. που προστατεύουν τα δικαιώματα των εργαζομένων;

· Είναι απλός καταχωρητής ποσών με την χρήση Η/Υ στα οποία λειτουργούν άρτια προγράμματα που απλώς επιζητούν την απλή καταχώρηση των στοιχείων δίνοντας έτοιμες ακόμη και τις λογιστικές εγγραφές ;

Ο υπάλληλος που ασχολείται με την μισθοδοσία τι εργασία επιτελεί;

· Απλή καταχώρηση ημερομισθίων και την εκτύπωση των καταστάσεων που επεξεργάζονται τα πανάκριβα προγράμματα στον Η/Υ ή εφόσον η Εργατική Νομοθεσία τον χαρακτηρίζει Βοηθό Λογιστή αυτόματα για τις ανάγκες της φορολογίας εισοδήματος (και με την προσωπική άποψη του κάθε αρμοδίου Προϊσταμένου) κρίνεται ως έμμισθο ειδικευμένο προσωπικό ;

· Αν έχει απολυτήριο Λυκείου ή Α.Ε.Ι. σε τι αλλάζει την εργασία που εκτελεί ;

· Στην μια περίπτωση είναι ανειδίκευτο και στην άλλη «ειδικευμένο» προσωπικό ;

Και αν η απασχόληση «έμμισθου ειδικευμένου ή βοηθητικού προσωπικού» είναι αρκετό για να «βαφτίσει» ένα Λογιστικό Γραφείο «εμπορική επιχείρηση παροχής υπηρεσιών» γιατί δεν αρκεί το ίδιο για τους Πολιτικούς Μηχανικούς και τους Αρχιτέκτονες, για τους Δικηγόρους ή για τους Συμβολαιογράφους αλλά και για τους Ορκωτούς Λογιστές (ΠΟΛ.207/25-6-1987) που απασχολούν πλήθος ειδικευμένων συνεργατών (Πτυχιούχων Α.Ε.Ι. ή Τ.Ε.Ι. κυρίως) ή «ασκούμενων» που κάνουν αντίστοιχη εργασία με το «ειδικευμένο» προσωπικό μας ;

Για τις μερικές εκατοντάδες Ορκωτούς Λογιστές ασχολήθηκε – και γνωμοδότησε το 1987 - η Συνέλευση των Προϊσταμένων των Νομικών Διευθύνσεων ενώ για τις αρκετές χιλιάδες των Λογιστικών Γραφείων θεωρήθηκε αρκετή η προσωπική άποψη ενός ή δύο αρμόδιων (σίγουρα όμως πολύ υπεύθυνων) Υπηρεσιακών παραγόντων, αλλά κρίθηκε ότι δεν απαιτείται η συνεργασία όλων των συναρμόδιων Διευθύνσεων.

Και ενώ με τις αποφάσεις Ε.16382/ΠΟΛ.371/29-12-87 και 1022100/315/Α0012/ ΠΟΛ.1056/19-3-1990 καθορίσθηκαν Σ.Κ.Κ. για την άσκηση του ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΥ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΟΣ (άσκηση επαγγέλματος από τα ρητά κατονομαζόμενα στο άρθρο 48 παρ. 1 του Ν.2238/94) του ΙΔΙΟΚΤΗΤΗ ή ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ή ΛΟΓΙΣΤΙΚΟΥ ΓΡΑΦΕΙΟΥ που λειτουργούν είτε με Προσωπική Εργασία (55%) είτε σαν Οργανωμένα Γραφεία (50%) – αναγνωρίζοντας – η αρμόδια επιτροπή και ο τότε Υπουργός - την υπερίσχυση του πνευματικού στοιχείου αλλά και την αναγκαιότητα ύπαρξης βοηθητικού επικουρικού προσωπικού, για την εύρυθμη λειτουργία ενός οργανωμένου Λογιστικού Γραφείου, με μεταγενέστερες «απαντήσεις» (καθώς δεν πρόκειται για αποφάσεις ή οδηγίες) αρμοδίων υπαλλήλων θεωρήθηκε ότι «πρωτεύει το κερδοσκοπικό στοιχείο και όχι το πνευματικό το οποίο αποτελεί το κυριότερο γνώρισμα του ελευθερίου επαγγέλματος» και γίνεται προσπάθεια όχι «ερμηνείας» αλλά νομοθετικής ρύθμισης για αρκετές χιλιάδες συναδέλφων που απασχολούν προσωπικό.

Και φτάσαμε έτσι στο σημείο να πρέπει εμείς να αποδείξουμε τα αυταπόδεκτα κατά τον έλεγχο, και επιπλέον να εναποτίθεται ο χαρακτηρισμός ενός Λογιστικού Γραφείου στην «εξελεγκτική εξουσία του αρμόδιου Προϊσταμένου» βάσει των απαντήσεων.

Αυτή η απάντηση μας θυμίζει λίγο τον Πόντιο Πιλάτο που θέλησε να ρίξει τις ευθύνες αλλού αλλά κυρίως αποδεικνύει την, ενσυνείδητη, άρνηση των αρμοδίων να εξετάσουν την ουσία για έναν ολόκληρο κλάδο που προσπαθεί να κάνει το μεγάλο βήμα της επαγγελματικής κατοχύρωσης και να φτάσει το επίπεδο λειτουργίας και επαγγελματικής καταξίωσης των Ευρωπαίων Συναδέλφων του, αρκούμενοι να δίνουν γενικόλογες απαντήσεις σε ερωτήματα, πιθανόν και συναδέλφου με «μεγάλο» γραφείο, που επιζητούν μια απλή αλλά μονόπλευρη απάντηση σε ένα πολύπλευρο πρόβλημα που αφορά όχι μόνον αυτούς αλλά έναν ολόκληρο κλάδο με χιλιάδες αυτοαπασχολούμενους και πολλαπλάσιο ειδικευμένο (λόγω προϋπηρεσίας κυρίως) έμμισθο προσωπικό, κρατώντας τους, ίσως όχι ηθελημένα, σε φορολογική «ομηρία».

Κανείς, δυστυχώς, από το ΥΠ.ΟΙ.Κ.Ο. δεν μιλά για το καυτό θέμα της συνένωσης των Λογιστικών Γραφείων και την ανάγκη εφαρμογής ενός ειδικού τρόπου φορολόγησης κατ΄ αντιστοιχία των Δικηγορικών Εταιριών του Π.Δ.518/89 αναγκάζοντας τους συναδέλφους στην δημιουργία Α.Ε., Ε.Π.Ε. ή Ο.Ε. (για να αντιμετωπίσουν τον αθέμιτο ανταγωνισμό των ελεγκτικών εταιριών εγχώριων ή «εισαγόμενων» που θέλουν να είναι ελεγκτές και ελεγχόμενοι) με ότι αυτό συνεπάγεται για την φορολογική τους επιβάρυνση.

Κανείς, δεν φαίνεται να γνωρίζει ότι τα δικόγραφα τα γράφουν οι ασκούμενοι, και οι Δικηγόροι - Συνεργάτες των Δικηγόρων (μικρών ή μεγάλων) ή ο/η βοηθός γραμματέας και ο Δικηγόρος ελέγχει και υπογράφει εφαρμόζοντας όσα σπούδασε.

Κανείς, μάλλον, δεν γνωρίζει ποιος συντάσσει και γράφει τα συμβόλαια στα Συμβολαιογραφεία, αλλά ο/η Συμβολαιογράφος θεωρείται Ελευθέριο Επάγγελμα, αφού τα υπογράφει.

Κανείς, επιπλέον, δεν γνωρίζει ποια είναι η «επιστημονική» και «πνευματική» δουλειά ενός Μηχανικού που απλά υπογράφει τα σχέδια που ετοιμάζει ο/η υπομηχανικός και το πρόγραμμα στον Η/Υ.

Δεν έχουμε τίποτε να διεκδικήσουμε από τους προαναφερθέντες Επιστήμονες Ελεύθερους Επαγγελματίες, απλά διεκδικούμε ΙΣΗ φορολογική ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΗ για την ΥΠΟΓΡΑΦΗ μας.

Και σίγουρα η Ομοσπονδία μας μπορεί να βοηθήσει ώστε:

Nα πληροφορηθούν υπεύθυνα οι αρμόδιοι ότι είναι απαραίτητα να απασχοληθούν νέοι συνάδελφοι – πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. στα γραφεία μας για να αποκτήσουν εμπειρία και όσοι αποφασίσουν να βγουν στον «στίβο» του Ελευθέριου Επαγγέλματός μας και να γίνουν συνάδελφοι.

Nα μάθουν ότι όλοι αυτοί θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα επιβίωσης αν αρχίσουν οι απολύσεις από τους συναδέλφους που απασχολούν ένα ή δύο άτομα μερικές φορές και με μειωμένη απασχόληση.

Γιατί το μόνο που θα πετύχουν θα είναι η διόγκωση της ήδη τεράστιας παραοικονομίας στον κλάδο μας από το «ειδικευμένο προσωπικό» που θα μείνει άνεργο ή που θα «αλλάξει» ειδικότητα και θα βαπτισθεί αυτό που ουσιαστικά και τυπικά είναι : ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ ΓΡΑΦΕΙΟΥ με πτυχίο Οικονομικών Σχολών.

Αν σήμερα απασχολούνται αρκετές χιλιάδες πτυχιούχοι Α.Ε.Ι. και Τ.Ε.Ι. είναι γιατί μέσω των προγραμμάτων του Ο.Α.Ε.Δ. δόθηκε η ευκαιρία σε πολλούς από μας να προσλάβουμε και τελικά να κρατήσουμε τους νέους που απέδειξαν ότι μπορούν να συνεισφέρουν στον καθημερινό αγώνα μας για την διατήρηση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων.

Όμως μπροστά στον κίνδυνο:

1.- Να αναγκασθούμε να εκδίδουμε Τ.Π.Υ. χωρίς να έχουμε εισπράξει αμοιβές και Φ.Π.Α. από μικρομεσαίες επιχειρήσεις που «στέγνωσαν» από τις συνεχείς «περαιώσεις» και έχουν κάνει «χρυσό κανόνα» να πληρώνουν τελευταίο τον Λογιστή τους καθώς η αμοιβή μας δεν έχει κατοχυρωθεί από καμιά διάταξη (όχι απλά σαν κατώτερη αμοιβή για επιστημονική δουλειά αλλά ούτε η απλή είσπραξή της),

2.- Κάποιοι να θεωρούν ότι με πρωτεύοντα το κερδοσκοπικό στοιχείο (απασχολώντας δηλαδή προσωπικό) κερδίζουμε το 50% των ανείσπρακτων αμοιβών μας (αυτός είναι ο επίσημος Σ.Κ.Κ. για οργανωμένα Λογιστικά Γραφεία) ενώ κυμαινόμαστε στο 15%-25% επί των εισπραττόμενων και όλοι μας «χαρίσαμε» πολλές χιλιάδες Ευρώ ή Εκατομμύρια δραχμές κυρίως σε επιχειρηματίες που «έφυγαν» για να μην πάνε φυλακή λόγω χρεών στο Δημόσιο και το Ι.Κ.Α., παίρνοντας μαζί τους και τις απαιτήσεις μας,

Θα αναθεωρήσουμε τις απόψεις μας για το μέλλον των συνεργατών μας αλλά κυρίως θα διεκδικήσουμε ΜΕ ΚΑΘΕ ΝΌΜΙΜΟ ΜΕΣΟ το δικαίωμα να θεωρείται η δουλειά μας ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΗ κατά πρώτον και ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ κατά δεύτερον (οι Πτυχιούχοι)

Και σίγουρα το Ο.Ε.Ε. έχει να παίξει σημαντικό ρόλο στον τομέα αυτό.

Γιατί ποιος μπορεί να αμφισβητήσει ότι η απλή «καταστιχογράφηση» των παραστατικών στα λογιστικά βιβλία είναι μια απλή και καθαρά βοηθητική δουλειά, ειδικά σήμερα με την χρήση των Η/Υ και των παντοδύναμων προγραμμάτων;

Ποιος θα αρνηθεί ότι η δουλειά του Λογιστή δεν είναι η συμπλήρωση της περιοδικής του Φ.Π.Α. (που πλέον γίνεται αυτόματα) αλλά η ανάλυση των οικονομικών στοιχείων και η φοροτεχνική κάλυψη των επιχειρήσεων – πελατών μας ;

Ποιος θα αποδεχθεί ότι έχουμε μόνον υποχρεώσεις χωρίς το δικαίωμα να υπερασπισθούμε την Επιστημονική και Πνευματική υπόσταση του Επαγγέλματός μας;

Αν η επιχείρηση μας λειτουργεί με την μορφή Ε.Π.Ε. ή Α.Ε. τότε μάλλον υπερισχύει η «εμπορική ιδιότητα» που ορίζει ο νομοθέτης, όμως αν λειτουργεί σαν Ο.Ε. - αφού δεν υπάρχει ακόμη το αναγκαίο νομικό πλαίσιο για εταιρίες Λογιστών - τότε ποιο φορολογικό Δικαστήριο θα «απορρίψει» τον επιστημονικό χαρακτήρα της εργασίας των προσωπικώς απασχολούμενων εταίρων;

Ζητούμε λοιπόν από την Διοίκηση να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση στα εξής ΠΟΛΥΣΥΝΘΕΤΑ ερωτήματα των συναδέλφων:

· Όταν έχουμε υπαλλήλους ασκούμε ΕΛΕΥΘΕΡΙΟ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑ (από τα ρητά κατονομαζόμενα στο άρθρο 48 του ν.2238/94) ή ασκούμε κερδοσκοπικό επάγγελμα (άρθρο 28 παρ. 1 του ν.22838/94) με ότι αλλαγές αυτό σημαίνει ως προς το είδος και την ημερομηνία έκδοσης των φορολογικών στοιχείων ;

· Ασκούμε το λειτούργημα του Λογιστή – Φοροτεχνικού με προεξάρχουσα την Επιστημονική μας κατάρτιση ή «εκμεταλλευόμαστε» κερδοσκοπικά τους υπαλλήλους μας (ή μήπως οι υπάλληλοι εκμεταλλεύονται εμάς με την πρόοδο της τεχνολογίας) ;

Και αφού για ΚΑΝΕΝΑ επάγγελμα «κερδοσκοπικό» Παροχής Υπηρεσιών που ασκείται αποκλειστικά με προσωπική εργασία δεν προβλέπεται η έκδοση άδειας ασκήσεως επιτηδεύματος από Επιστημονικό Φορέα (αλλά, σε αντίστοιχες περιπτώσεις, από Πρωτοβάθμια ή Δευτεροβάθμια Συνδικαλιστικά Όργανα ή το εποπτεύον Υπουργείο) μήπως πρέπει το Ο.Ε.Ε. και το ΥΠ.ΟΙ.Κ.Ο. να επανεξετάσει την χορήγηση ή την ακύρωση αυτών των αδειών για τις οποίες καλούμαστε μάλιστα να καταβάλλουμε και ετήσια συνδρομή ;

Δικαιούμαστε μια «ερμηνευτική» εγκύκλιο και την δικαιούμαστε το συντομότερο για να πάψει η αβεβαιότητα των Συναδέλφων σε Πανελλαδικό επίπεδο (κάποιοι Σύλλογοι μάλιστα συνέστησαν και επιτροπές εξέτασης του προβλήματος που δημιουργήθηκε).

Δεν είναι δυνατόν να αφήσουμε για τον «έλεγχο» ένα τόσο σημαντικό και πολυσύνθετο θέμα που θα επιφέρει διαφορετικές «λύσεις» με τα ίδια δεδομένα.

Δεν είναι δυνατόν ΝΑ ΑΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΑΔΙΑΜΑΡΤΥΡΗΤΑ το ότι οι Δ.Ο.Υ. αποστέλλουν σημειώματα περαίωσης (άρθρα 1 – 11) του N. 3259/2004 και του άρθρου 56 του N. 3283/2004) σε συναδέλφους με min ποσό 500 € ανά χρήση (σαν επιχείρηση παροχής υπηρεσιών) και όχι 300 € σαν ασκούντες ελευθέριο επάγγελμα (όπως στους μηχανικούς και τους δικηγόρους ή και μια πληθώρα «ελευθερίων» επαγγελματιών). Βάσει ποιας εγκυκλίου ή νόμου έκριναν όσους απασχολούν προσωπικό σαν «παροχής υπηρεσιών».

Το πρόβλημα ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΠΙΛΥΘΕΙ ΑΜΕΣΑ όποια και αν η λύση της Διοίκησης.

Θα την ακούσουμε και θα την κρίνουμε υποστηρίζοντας τα επαγγελματικά, τα επιστημονικά αλλά και τα Συνταγματικά δικαιώματα μας για ίση μεταχείριση των φορολογούμενων πολιτών.

Και αν αυτή η νέα ΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ επιφέρει σημαντικές αλλαγές στο Επαγγελματικά μας δεδομένα ζητούμε μια περίοδο αναπροσαρμογής – μεταβατικών διατάξεων ώστε ο καθένας από μας να μπορέσει να εξετάσει τι τον συμφέρει να είναι:

Ελεύθερος Επαγγελματίας Λογιστής – Φοροτεχνικός ή «να αποκτά κέρδος στα πλαίσια επαγγελματικής δραστηριότητας και από την χρήση του παραγωγικού συντελεστή εργασία μέσω της απασχόλησης προσωπικού» σύμφωνα με την απάντηση: 1068319/1879/A0012/3-8-04.

Σε κάθε περίπτωση πάντως οι Πτυχιούχοι Συνάδελφοι δεν θα αποδεχθούν, μέσα τους, ότι δεν εργάζονται ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ όταν ασκούν το ΛΕΙΤΟΥΡΓΗΜΑ του Λογιστή – Φοροτεχνικού και ότι κάτι αλλάζει με την απασχόληση κάποιων ειδικευμένων συνεργατών, γιατί πολύ απλά ΟΛΑ περνούν από τον έλεγχο του Υπεύθυνου του Λογιστικού μας Γραφείου .

Από αυτόν που σύμφωνα με τον νόμο έχει ευθύνες (Π.Δ.340/98) απέναντι στο Ελληνικό Δημόσιο και τους πελάτες μας – δηλαδή από εμάς τους Λογιστές - Φοροτεχνικούς.

Αναμένουμε λοιπόν την απάντησή σας ευελπιστώντας ότι αυτή την φορά η Διοίκηση δεν θα αρκεσθεί σε μια απλή «αναφορά» και αντιγραφή διατάξεων (από προηγούμενες απαντήσεις) αλλά τα συναρμόδια τμήματα (Φορολογίας Εισοδήματος – Κ.Β.Σ.) θα εισέλθουν στην ουσία αναζητώντας και αξιοποιώντας τις προτάσεις και την ουσιαστική πρόθεση για συνεργασία του μόνου Δευτεροβάθμιου Συνδικαλιστικού Οργάνου του κλάδου της «Π.Ο.Φ.Ε.Ε.» αλλά και του εκ του νόμου Συμβούλου του Κράτους σε αντίστοιχα θέματα του Ο.Ε.Ε. καθώς τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται καθημερινά με την μορφή χιονοστιβάδας, και έχουμε μπροστά μας μια δύσκολη περίοδο τόσο για μας όσο και για την πορεία των Δημοσιονομικών Εσόδων.

Ο κλάδος μας - οι συνεργάτες του ΥΠ.ΟΙ.Κ.Ο. - επιζητά ξεκάθαρη και «τελική» λύση.

Με εκτίμηση

Για το Δ.Σ

Ο Πρόεδρος Ο Γεν.Γραμματέας

ΝΙΚΟΣ ΠΑΤΕΛΗΣ ΚΩΝ/ΝΟΣ ΚΛΕΙΤΣΙΩΤΗΣ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επισκέπτη Επισκέπτης-ddp-

Γιατι δεν μας συμφερει η παραπανω γνωμοδοτηση??????

Εφ οσον ειναι οργανωμενο γραφειο ορθα το εισοδημα η γνωμοδοτηση θεωρει οτι προερχεται απο εμπορικες επιχειρησεις και οχι απο ελευθεριο επαγγελμα.

Αναλογιζεσθε τι σημαινει αυτο??

1. Εκδοση Τ.Π.Υ με το περας του εργου και οχι περαν της ληξης του οικιου οικονομικου ετους, δηλ με βασει συμφωνητικο με τον πελατη το ΤΠΥ μπορει να εκδοθει μεχρι 31/12.

2. Απαλλαγη απο την παρακρατηση του ΦΕ 20% και την αποδοση του που κατα το πλειστον την πληρωνουμε οι ιδιοι, δηλ τους εχουμε δωσει προκαταβολικα το 20% των εσοδων μας για ενα χρονο.

3. Το σημαντικοτερο !!!!! καταταξη στον Μ.Ο των ΣΚΚ της ομαδας 8 δηλ 33% ποιο απλα φορολογουμαστε με ΣΚΚ 33% και οχι με 50% (ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ κλπ)

Ας μην την πολεμησουμε αυτην την γνωμοδοτηση, ας την υπερασπισθουμε και ας την κατοχυρωσουμε

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιατι δεν μας συμφερει η παραπανω γνωμοδοτηση??????

Εφ οσον ειναι οργανωμενο γραφειο ορθα το εισοδημα  η γνωμοδοτηση θεωρει οτι προερχεται απο εμπορικες επιχειρησεις και οχι απο ελευθεριο επαγγελμα.

  Αναλογιζεσθε τι σημαινει αυτο??

1. Εκδοση Τ.Π.Υ με το περας του εργου και οχι περαν της ληξης του οικιου οικονομικου ετους, δηλ με βασει συμφωνητικο με τον πελατη το ΤΠΥ μπορει να εκδοθει μεχρι 31/12. 

2. Απαλλαγη απο την παρακρατηση του ΦΕ 20% και την αποδοση του που κατα το πλειστον την πληρωνουμε οι ιδιοι, δηλ τους εχουμε δωσει προκαταβολικα το 20% των εσοδων μας για ενα χρονο.

3. Το σημαντικοτερο  !!!!! καταταξη στον Μ.Ο των ΣΚΚ της ομαδας 8 δηλ 33% ποιο απλα φορολογουμαστε με ΣΚΚ 33%  και οχι με 50% (ΑΥΤΟΕΛΕΓΧΟΣ κλπ)

Ας μην την πολεμησουμε αυτην την γνωμοδοτηση, ας την υπερασπισθουμε και ας την κατοχυρωσουμε

Με βρίσκει σύμφωνη η άποψη του guest ddp, για αυτούς ακριβώς τους λόγους που αναφέρει!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επισκέπτη Λογιστής Καβάλας
Γιατι δεν μας συμφερει η παραπανω γνωμοδοτηση??????

==============================================

Συμφωνώ με τον φίλο, DDP, ότι μας συμφέρει έτσι όπως το παρουσιάζει.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας, εβγαλε την ανακοίνωση, χωρίς να συζητήσει αλλες λεπτομέρειες, όπως αυτή που ο συνάδελφος DDP ανέφερε.

Αλλά, πως μπορεί η πολιτεία να δεχτεί ότι τα μέλη του συλλόγου μας, κάνουν πνευματική και 'επιστημονική' εργασία, όταν είναι και απόφοιτοι λυκείου.

Ανέφερε , και το αναφέρουμε όλοι μας πολύ συχνά, το παράδειγμα των Μηχανικών, Δικηγόρων και λοιπά.

Μα αυτοί, έχουν συλλόγους, αμοιγώς επιστημονικούς, που διεκδικούν τα συμφέροντά τους. Εχουν ανακηρύξει το επάγγελμά τους επιστημονικό, επειδή οι σύλλογοί τους και φυσικά τα Επιμελητήριά τους, είναι επικεντρωμένα σε αυτή την λογική. Εμείς, φτιάξαμε σύλλογο, για να καλύψουμε και να εξασφαλίσουμε τα συμφέροντα όλων όσων μας αντιστρατεύονταν τόσο καιρό.

Οχι μόνο αυτό, αλλά με βάση αυτούς τους συλλόγους φτιάξαμε παρατάξεις στο ΟΕΕ, όπου προωθούσαμε τα συμφέροντα των "Λογιστών". Οχι των Οικονομολόγων Λογιστών, αλλά ολων..

Για αυτό, τα τελευταία 3 κυρίως χρόνια, είμαστε σε μία 'ιδιότυπη αντιπαράθεση με το ΟΕΕ' ενώ όλοι οι σύλλογοι των μηχανικών, των γεωτεχνικών κλπ, είναι σε αγαστή συνεργασία με το ΤΕΕ και το ΓΕΩΤΕΕ

Υπάρχει περίπτωση να γίνει παράταξη στο ΤΕΕ, στο ΓΕΩΤΕΕ, στον Δικηγορικό σύλλογο, στον Ιατρικό σύλλογο που να υποστηρίζει συμφέροντα "μη μηχανικών" ?

Μηπως ολα αυτά, γίνονται για την 'καρέκλα' ? Πολλοί πλέον εδώ στην Καβάλα, κάτι τέτοιο 'μυριζόμαστε'. .

Πρέπει να αντιληφθούμε, ότι η Αντιπαράθεση με τις ελεκτικές εταιρείες, μπορεί να γίνει μόνο με ανάλογη επιστημονική υποδομή. Πως θα επιτρέψει ένας υπουργός, την αντιπαράθεση μεταξύ Ορκωτών και Συλλόγων Λογιστών που η πλειοψηφία των μελών δεν είναι Επιστήμονες.

Μήπως, λέω.. μήπως πρέπει να δούμε θετικά την προσπάθεια των συναδέλφων της Θεσσαλονίκης για σύλλογο Λογιστών Οικονομολόγων. Γιατί δεν αναλύουμε το παράδειγμα του αντίστοιχου συλλόγου του Νομού Εβρου? (δεν ανήκει στην ομάδα της ΑΚΙΟΕ άν αυτό ειναι το πρόβλημα κάποιων)

Αλλιώς, μόνοι μας κάποια στιγμή θα ζητήσουμε την επέκταση του ελεκτή σε όλους όσους έχουν αδεια λογιστή Α'τάξης (είτε είναι ΤΕΙ, είτε είναι οι παλιοί απόφοιτοι λυκείου). Επονται και άλλα.

ΣΥΓΝΩΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΜΑΚΡΟΣ ΤΗΣ ΕΠΙΣΤΟΛΗΣ..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επισκέπτη Επισκέπτης-ΠΑΤΕΛΗΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ-

Η εκκρεμότητα πρέπει να ξεκαθαρίσει.

Και όχι να είμαστε σε φορολογική ΟΜΗΡΙΑ.

Οι Σύλλογοι υπερασπίζονται τα δικαιώματα ΟΛΩΝ των μελών τους.

Αν ένα τμήμα των μελών με ιδιαίτερα χαρακτηριστικά έχει κάποιο

ιδιαίτερο πρόβλημα τότε υποχρέωση του Συλλόγου είναι να φροντίσει

για την λύση του Ιδιαίτερου προβλήματος.

Οι Συνδικαλιστικοί μας φορείς δεν "αντιμάχονται" το Ο.Ε.Ε. γιατί πολύ

απλά το πιο ζωντανό κομμάτι τους είναι μέλη του, και άλλωστε εκ του

νόμου "επιβλέπει" τις άδειές μας.

Και σε κάθε περίπτωση επιζητούμε ή απαιτούμε την βοήθειά του

σε θέματα που αφορούν τον κλάδο μας.

Συνεργασία λοιπόν, αρκεί όι εκάστοτε διοικούντες να θέλουν και

να μπορούν να αγωνισθούν μαζί μας.

Είναι λοιπόν θέμα προσώπων και προτεραιοτήτων τους.

Όσο για την "καρέκλα" η άποψή μου είναι ότι ο "άνθρωπος" δίνει

αξία στην "καρέκλα" και όχι η καρέκλα στον άνθρωπο.

Και την επόμενη φορά θα είναι χαρά μου να εκλεγούν νέοι με όρεξη

για προσφορά για να πάω και εγώ στο σπίτι μου και να έχω περισσότερο

χρόνο για την δική μου δουλειά.

Όλοι κρινόμαστε από τα έργα γιατί τα λόγια είναι πολύ εύκολα.

ΝΑΙ να γίνει Σύλλογος Πτυχιούχων σε κάθε πόλη και σε κάθε χωριό

και τότε θα δούμε αν η πολυδιάσπαση μας οφελήσει ή θα μας διαλύσει.

Και επειδή γίνεται αναφορά σε Συλλόγους "επιστημόνων" στην Βόρεια

Ελλάδα η άποψή μου είναι ότι εξυπηρετούν προσωπικές φιλοδοξίες

και αντικατοπτρίζουν προσωπικές αντιπαλότητες ανθρώπων και όχι

σύγκρουση επαγγελματικών συμφερόντων ή ιδεών .

Τα μέλη θέλουν συνένωση η αντίδραση έρχεται από τους "κατέχοντες"

την καρέκλα.

"ΔΙΑΙΡΕΙ" και ΒΑΣΙΛΕΥΕ έλεγαν οι Ρωμαίοι, και εμείς πάμε να το κάνουμε

πράξη αλλά στους εαυτούς μας.

Να πάψουμε να είμαστε μια ισχυρή μάζα και να γίνουμε κομματάκια

πάμε να δημιουργήσουμε συγκρουόμενα συμφέροντα εκεί που δεν

υπάρχουν.

26.000 Πτυχιούχοι ΑΕΙ έχουν άδεια Λογιστή - Φοροτεχνικού

9.000 Πτυχίουχοι ΤΕΙ έχουν άδεια Λογιστή - Φοροτεχνικού

και 6.500 ΜΗ Πτυχιούχοι και το ποσοστό τους συνεχώς μειώνεται

γιατί βγαίνουν στην σύνταξη.

Το πεδίο της μάχης είναι εδώ για όλους όσους θέλουν να προσφέρουν

και χρειαζόμαστε ανθρώπους που θέλουν και μπορούν, που δεν αρκούνται

στα λόγια και στην κριτική αλλά θέλουν να κάνουν πράξη τα οράματά

τους.

Για ένα καλύτερο μέλλον για τους ίδιους, τα παιδιά τους και τους

συναδέλφους τους, γιατί αγωνιζόμενοι για ΟΛΟΥΣ κάνουν καλό και

στον εαυτό τους.

Θα ήθελα συνάδελφε να έχεις το θάρρος στην επόμενη Γ.Σ. να

βγεις και να ασκήσεις κριτική (και όχι ανώνυμα σε κάποιο Forum)

διοχετεύοντας έστω την πικρία σου για τις πρόσφατες εκλογές

του Ο.Ε.Ε.

Προς το παρόν κατέθεσες την άποψή σου ανώνυμα αποδεικνύοντας

ότι θέλεις αλλά δεν μπορείς να κάνεις τίποτε παραπάνω γιατί

δεν έχεις εμπιστοσύνη σε αυτά που υπερασπίζεσαι.

Η άποψή μου είναι ότι ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΜΟΝΟΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ να αλλάξουμε

την άποψη των εκάστοτε κυβερνώντων για τον κλάδο μας.

Όσο για τα ΤΠΥ ή τις ΑΠΥ ας μου πει κάποιος ότι πήγε στα Δικαστήρια πελάτη του για την ΜΗ είσπραξη της αμοιβής του.

Αυτής της"αυξημένης" αμοιβής κατά 20% που μας επιβαρύνει με φόρο

και προκαταβολή για ποσά που δεν εισπράξαμε.

Ποιος δεν πλήρωσε ΦΠΑ από την τσέπη του φέτος που η αγορά "βογκούσε" ;

Ποιος δεν "εσβησε" απαιτήσεις ανεπίδεκτες εισπράξεως.

Ας μην κοροϊδευόμαστε μεταξύ μας.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ "ΕΠΙΣΗΜΑ" ΕΠΙΣΦΑΛΕΙΕΣ.

ΑΣ ΑΓΩΝΙΣΘΟΥΜΕ ΤΟΥΛΑΧΙΣΤΟΝ για ΝΑ ΜΑΘΟΥΜΕ ΞΕΚΑΘΑΡΑ ΠΟΥ

ΑΝΗΚΟΥΜΕ.

Είτε είμαστε Πτυχιούχοι είτε όχι.

Σε κάθε περίπτωση η εργασία είναι πνευματική.

Ποιο "πνευματική" από των "ιερόδουλων" που επειδή ασκούν "λειτούργημα"

ανήκουν στα "ελευθέρια επαγγέλματα".

Η Διοίκηση θα αναγκασθεί πλέον να λάβει ΞΕΚΑΘΑΡΗ θέση.

Τουλάχιστον σε αυτό το ζήτημα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επισκέπτη Λογιστής Καβάλας - Οικονομολόγος

Πρόεδρε...

Οι απόψεις έχουν σημασία..

Σε συγκεκριμένες θέσεις που έβαλα, μου απαντάς το στερεότυπο 'ολοι μαζί'..

Τι μας ωφέλησε το όλοι μαζι τόσα χρόνια μου λές?

Μονο εσάς, που είδατε την θέση ενός προέδρου, σε σύλλογο μεγάλο. (για αυτό και βάλατε ολους μέσα).

Αλλωστε, στις πρώτες συνελεύσεις, εσύ είχες πεί, "να μήν πέσουμε στις αγγαλιές της ΠΟΦΕΕ" γιατι τότε ήταν το σημείο αντίδρασης εναντίον του ξεκαθαρίσματος που επιχειρούσε το ΟΕΕ, και γιατι τότε ήσουν Γ.Γ. του Περιφερειακου τμήματος του ΟΕΕ Αν. Μακεδονίας (με την ΠΑΣΚΟ ... ξέρεις, εκείνη την κυβερνητική παράταξη, στην οποία με email μας έλεγες ότι ήσουν ώς τις 16-10-04, γιατί στις 20-10 έγινες ο βασικός υποψήφιος της ΔΗΚΙΟ. της παρούσης κυβερνητικής παράταξης).

Σου έβαλα την αντιπαράθεση των άλλων επιστημονικών χώρων (Μηχανικοί, Γεωτεχνικοί, Δικηγόροι, Ιατροί κλπ) . Και αυτοί θα μπορούσαν να πούν. "ολοι οι μηχανικοι - ΑΕΙ, ΤΕΙ- μαζί"

Οπως μου έλεγε φίλος μηχανικός του ΤΕΕ,

"και εμείς έχουμε κοινά προβλήματα με τους μηχανικούς του ΤΕΙ.. Αλλά προσπαθούμε να κρατήσουμε τα δικά μας ωφέλη. . Εσείς, μόνοι σας τα 'δίνεται' μέσω μερικων φιλόδοξων εκπροσώπων σας, που στο όνομα του 'ολοι μαζι' και του ότι 'ειμαστε λογιστές και μετα οικονομολόγοι' απλά τους ενδιαφέρει η ηγεσία μαζικότερων συλλόγων, για μεγαλύτερη δυναμη".

Σου ανέφερα το παράδειγμα του ΕΒΡΟΥ. Το ξέρεις, αφού επισκέφτηκες όλη την Περιοχή στα πλαίσια της προεκλογικής σου εκστρατείας.

Πες μας, σε ποιό σημείο έχασαν οι συνάδελφοι εκεί που έχουν σύλλογο Λογιστών ΑΕΙ. (το τονίζω, δεν ανήκουν στην παράταξη του Αλεβιζάκη).

Αυτά ανέφερα συνάδελφε, και καμία πικρία για τις εκλογές του ΟΕΕ δεν έχω, απλά δεν δέχομαι αυτό το 'για το καλό όλων" όταν εσύ και οι υπόλοιποι πτυχιούχοι του προεδρείου μας, ανακαλύψατε ότι τώρα που είναι η Ν.Δ. θα μας λύσει τα προβλήματά μας, κάνοντας ΜΟΝΟΙ ΣΑΣ τις επιλογές, για εμένα, χωρίς όμως με εμένα.

Ενέδωσα και εγώ άλλωστε στα τηλέφωνα φίλων, που μου έλεγαν "κοίτα το συμφέρον σου όπως έκανε η ηγεσία σου".

Να μας πείς όμως, τι έγινε με την εκπροσώπιση της ΑΣΚΟΛ στην Κ.Δ.του ΟΕΕ που μας το προέβαλες ώς ένα απο τα δυο κυρίαρχα σημεία συνεργασίας με την ΔΗΚΙΟ.

Κυκλοφορεί ευρέως η πίεση του Πανίδη να παραιτηθεί κάποιος της ΔΗΚΙΟ για να μπείς εσύ στην ΣτΑ. Δεν ειναι προσωπικο παιγνίδι αυτό?

Τελος πάντων.. φώς φανάρι είναι, απλά εμείς κοιτάμε την δουλειά μας, και καμία φορά, λέμε και την γνώμη μας. Αν κάτι σε αυτά είναι ψέματα.. να τα πούμε.. Οχι όμως στην Γ.Σ. όπου η κυρίαρχη τάση του προεδρείου, ειναι το 'ολοι μαζί', το συνεχές χαίδεμα των μη πτυχιούχων (που σε κάνει να ξεχειλίσεις απο συγκίνηση επειδή σε βοήθησαν στις εκλογές εναντίον των υπολοίπων κακών οικονομολόγων).

Εκεί.. απλά παρευρίσκομαι.

Αυτά.. και σταματώ.. γιατι έχω και τον "καταργημένο" ΣΔΟΕ να αντιμετωπίσω αύριο.

Οικονομολόγος - Λογιστής, του συλλόγου Καβάλας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο κλάδος των Λογιστών είναι ενιαίος και περιλαμβάνει πτυχιούχους και μη πτυχιούχους, επιστήμονες και πρακτικούς, με αμοιβαία αλληλοεκτίμηση και σεβασμό, όποια και αν είναι η προέλευση του καθενός μας. Αυτή απλά είναι η πραγματικότητα. Όσοι, καλυπτόμενοι πίσω από τον "επιστημονικό" μανδύα πάνε να δημιουργήσουν διαχωριστικές γραμμές ανάμεσα στους επαγγελματίες Λογιστές, έχω την εντύπωση ότι το κάνουν εκ του πονηρού, και ότι απώτερος σκοπός τους είναι να πετάξουν τους πιο αδύναμους (πχ μη μέλη του ΟΕΕ) έξω από τον κλάδο, έτσι ώστε στο τέλος να τους μείνει μεγαλύτερο κομμάτι, από την όλο και πιο προσοδοφόρα πίτα.

Υ.Γ. BTW, 'Αλλο Οικονομολόγος άλλο Λογιστης. Από τα πρώτα που έμαθα στο ΤΕΙ Πειραιά του οποίου έχω την τιμή να είμαι απόφοιτος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΔΗμήτρη,

Τι σχέση έχει ο αλληλοσεβασμός και αλληλοεκτίμηση σε όλους τους Λογιστές με την προάσπιση του επιστημονικού μας κλάδου..

ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ δεν έχει. και το ξέρουν όλοι. Και οι γιατροί εκτιμούν τους νοσηλευτές ΤΕΙ, και οι Μηχανικοί εκτιμούν τους μηχανικούς των ΤΕΙ κλπ..

Εγώ εκτιμώ όλους τους συναδέλφους, όπως όλους τους επαγγελματιές που αγωνίζονται.

Στην Καβάλα, εκτιμω και σέβομαι έναν συνάδελφο, απόφοιτο Γυμνασίου. Με το ίδο σκεπτικό, δεν εκτιμώ μερικούς Οικονομολόγους.

Μην τα 'μπερδεύουμε' χάριν εντυπώσεων.

Εσύ Δημήτρη μου, καλά κάνεις και το τονίζεις.

Και εγώ τον γιό μου τον κατευθύνω για ΤΕΙ. Με τα υπάρχοντα 'σχεδια' και πιέσεις της ΠΟΦΕΕ,

με λιγότερες μονάδες (άρα κόπο) θα μπεί σε ΤΕΙ λογιστικής,

με λιγότερα ιδιαίτερα μαθήματα (αρα μικρότερο κόστος για εμένα),

σε λιγότερο χρόνο θα τελειώσει,

θα κάνει και ένα μικρό μεταπτυχιακό, και

θα είναι 'μαγκας'. .

Οχι σαν τον πατέρα του που βλέπει τους ΚΑΤΕΕ, (αυτά ήταν στην ηλικία του) να είναι στην ίδια μοίρα με αυτόν, διεκδικώντας και τα λίγα που έμειναν στους Οικονομολόγους (πχ ελεγκτές ΑΕ).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...