Jump to content
Sign in to follow this  
SARAKINOS

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΤΗΜΑΤΟΣ

Recommended Posts

Συνάδελφοι ανεβάζω εδώ την πρόταση που είχαμε χθες στα νέα και ζητώ τις απόψεις σας, προτάσεις, θετικές ή αρνητικές. Με την βοήθειά σας νομίζω ότι θα τα καταφέρουμε.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ ΠΑΡΟΥ - ΑΝΤΙΠΑΡΟΥ

ΠΑΡΟΙΚΙΑ - ΠΑΡΟΣ

e-mail [email protected] [email protected]

ΤΗΛΕΦ. 22840-23459, 22604, FAX 22840-23104

ΠΡΟΣ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΑΝΩΤΕΡΟΒΑΘΜΙΕΣ ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ, ΤΟΥΣ ΣΥΛΛΟΓΟΥΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ-ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΥΣ

ΣΧΕΔΙΟ ΠΡΟΤΑΣΕΩΝ

ΓΙΑ ΑΝΑΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ

ΚΑΙ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΔΗΛΩΣΕΩΝ

Υποβάλλουμε, εμείς οι Λογιστές-Φοροτεχνικοί μεμονωμένα, αλλά και ως εκπρόσωποι των περισσοτέρων Συλλόγων Λογιστών και Φοροτεχνικών της χώρας τις παρακάτω παρατηρήσεις - προτάσεις για μια ορθολογικότερη αντιμετώπιση της δυσλειτουργίας των κρατικών πληροφορικών συστημάτων, που καταρρέουν σε περίοδο φόρτου εργασίας.

Πρόθεσή μας είναι να περιληφθούν όσες παρατηρήσεις και υποδείξεις θεωρηθούν λογικές, στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο, που θα έλθει προς ψήφιση μετά τις εκλογές της 17 Ιουνίου, και ζητούμε να κληθούν οι ανωτεροβάθμιες οργανώσεις μας σε ένα γόνιμο διάλογο με την ηγεσία των αρμόδιων κρατικών οικονομικών φορέων, ώστε να επιτευχθεί μια κοινωνική συμφωνία και να αποφευχθούν τα φαινόμενα διάλυσης του κρατικού μηχανισμού, αφ΄ενός , αλλά και της αδυναμίας των Λογιστών, αφ΄ ετέρου, που έχουν πλέον επωμισθεί όλο το βάρος της διεκπεραίωσης των δηλώσεων. Και δεν υπεισερχόμαστε στο θέμα της φορολόγησης, αλλά μένουμε στο τεχνικό μέρος της υποβολής των δηλώσεων, με κάποιες ακόμα, παρατηρήσεις σχετικά με τους ισχύοντες φορολογικούς νόμους

Σε ποιούς θα απευθυνθούμε όταν η κρατική μηχανή έχει πλέον καταντήσει σαν το τραίνο που ξέμεινε από καύσιμα ;

Οταν οι αρμόδιοι υπογράφουν τις αυτονόητες και απαραίτητες παρατάσεις 3 λεπτά πριν την λήξη τους ; Όταν τα συστήματα υποβολής των δηλώσεων ανοίγουν 10-15 μέρες πριν την ημερομηνία λήξης ;

Κυριολεκτούμε, αν δείτε την παράταση της 18-5-2012 για τις δηλώσεις των Ο.Ε. που υπογράφτηκε στις 13.37, ανακοινώθηκε στις 13.57 και ενώ πολλοί από μας δεν είχαν κοιμηθεί καθόλου για να προλάβουν να στείλουν τις δηλώσεις σε ένα taxis που πραγματικά σερνόταν από το βάρος των δηλώσεων.

Και στις 31-5 έληγαν οι δηλώσεις Α.Ε. & Ε.Π.Ε. και οι δηλώσεις Φ.Μ.Α.Π., για να αρχίσουν μετά οι δηλώσεις φυσικών προσώπων με περιθώριο πάλι 15 μέρες. Και πάλι παρακαλάγαμε για παρατάσεις και ενώ όλοι γνωρίζαμε ότι πάλι θα παραταθούν, λόγω των εκλογών της 17/6, πράγμα που έγινε…

Στο σημείο αυτό να σας ενημερώσουμε ότι πολλοί φορολογούμενοι αγνοούν πότε θα γίνουν οι δηλώσεις, γιατί εφέτος δεν θα σταλούν τα προεκτυπωμένα έντυπα. Και καλώς δεν θα σταλούν, λόγω της ηλεκτρονικής υποβολής, αφού και εμείς οι ίδιοι τα πετάμε, αλλά δεν μπορεί το Υπουργείο να το δημοσιοποιήσει με ένα φτηνό σποτάκι στα ΜΜΕ και όχι να βγαίνουν οι τηλεστάρ των πρωϊνάδικων, φοροτεχνικοί ή άλλοι «ειδήμονες», άσχετοι με το επάγγελμα και να λένε την προσωπική τους γνώμη σαν δεδομένη;

Πολλοί μας ρωτάνε αν θα ισχύσουν και εφέτος οι αποδείξεις! Αν θα υποβάλλουν δηλώσεις, πότε θα υποβάλλουν, αν θα πληρώσουν και πόσο φόρο... Τι να τους πούμε; Τι να τους πούμε εμείς οι λογιστές, όταν το Υπουργείο Οικονομικών δεν κάνει εγκαίρως την ανακοίνωση των προθεσμιών και παρατάσεων, παρά μόνο όταν αυτές λήξουν.

Εμείς οι Λογιστές έχουμε φορτωθεί, χωρίς να ερωτηθούμε, όλο το σύστημα υποβολής δηλώσεων και καταστάσεων κάθε είδους, από Φορολογικές δηλώσεις φυσικών και νομικών προσώπων και δηλώσεις ακίνητης περιουσίας, ΦΠΑ, ΑΠΔ, περαιώσεις, συγκεντρωτικές και πληροφοριακές καταστάσεις κάθε είδους, ακόμα και βεβαιώσεις Ασφαλιστικής και Φορολογικής ενημερότητας κάθε είδους. Μας έχουν κάνει άμισθους υπάλληλους του κράτους , με την επίρριψη σε μας όλης σχεδόν, της διεκπεραιωτικής εργασίας των Δ.Ο.Υ., με αποτέλεσμα να κατηγορούμαστε ότι εμείς καθυστερούμε και βραχυκυκλώνουμε το σύστημα! Και η δική μας δουλειά (ενημέρωση βιβλίων, εκτυπώσεις, μισθοδοσίες, ουρές στις Τράπεζες για να πληρώνουμε τις δόσεις για λογ/σμό των πελατών μας), πάει περίπατο…

ΠΑΡΑΘΕΤΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ ΠΡΟΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ,

ΑΛΛΑΓΗ Η ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΑΛΛΩΝ :

1 - Το σύστημα να μένει ανοιχτό από την 1η Ιανουαρίου έως την 30η Ιουνίου για τις δηλώσεις που θα αποδώσουν φόρο και μέχρι 31 Δεκεμβρίου, για τις υπόλοιπες πληροφοριακές και συγκεντρωτικές δηλώσεις και καταστάσεις.

Ετσι, δεν θα δίνονται οι παρατάσεις της τελευταίας στιγμής και μόνο για μια ή δυο εβδομάδες και εμείς θα έχουμε όλο το χρόνο για να ενημερώνουμε τους φορολογούμενους και να υποβάλουμε τις δηλώσεις.

Η τελευταία παράταση που δόθηκε για όλες τις δηλώσεις, αποδεικνύει το δίκαιο του αιτήματός μας, όπως άλλωστε και όλες οι παρατάσεις που δίνονται κάθε χρόνο, μετά από αγωνιώδεις εκκλήσεις των φορέων μας, με την μορφή , σχεδόν, επαιτείας.

Εφ΄ όσον κατοχυρωθεί νομοθετικά η πάγια λήξη των προθεσμιών, όπως προτείνουμε, θα είναι τα Λογιστικά Γραφεία, αποκλειστικά υπεύθυνα για την τήρησή τους, χωρίς να επαιτούν ολιγοήμερες παρατάσεις.

Aπαραίτητη προϋπόθεση, να υποχρεωθούν οι ασφαλιστικοί οργανισμοί (ΙΚΑ-ΟΑΕΕ-ΟΓΑ-ΑΣΦΑΛΕΙΕΣ-ΤΡΑΠΕΖΕΣ) να στέλνουν τις βεβαιώσεις τουλάχιστον ως την 30/4/ κάθε έτους.

Δεύτερη προϋπόθεση είναι η βελτίωση και επέκταση της βάσης δεδομένων του Υπουργείου, χωρίς την μεσολάβηση ιδιωτικών εταιρειών, για να μη δημιουργηθεί πάλι η γνωστή πλέον αλλοπρόσαλλη εμφάνιση στοιχείων ακινήτων, που νόμιμα και εμπρόθεσμα υποβλήθηκαν με το Ε9 και η απώλεια άλλων, με αποτέλεσμα να μην είναι εφικτή η αποτίμηση της ακίνητης περιουσίας των ελλήνων φορολογουμένων και η απώλεια εσόδων για το κράτος, αλλά και η μεγάλη επιβάρυνση των φορολογουμένων, με την καταβολή εφ΄ άπαξ των φόρων ακίνητης περιουσίας 2009-2010.

Τρίτη προϋπόθεση, η απρόσκοπτη και αδιάλειπτη λειτουργία του taxis, χωρίς την συνηθισμένη πλέον και καθημερινή υπερφόρτωση, λόγω των στενών χρονικών ορίων υποβολής των δηλώσεων, με αποτέλεσμα να αναζητούμε νυχτερινές ώρες για την υποβολή, με αποτέλεσμα την φθορά της υγείας μας και τον κλονισμό του θεσμού της οικογένειας, λόγω της απομάκρυνσης από το σπίτι μας, ακόμα και τα Σαββατοκύριακα. Ζητάμε να διευκολύνει το κράτος τον κλάδο μας, να του παράσχει μεγαλύτερη άνεση και λιγότερη δυσκολία στην εργασία που έχουμε αναλάβει, εκόντες - άκοντες. Συμφέρον της πολιτείας είναι να γίνεται η έγκαιρη και ανέξοδη (για την Πολιτεία) διεκπεραίωση των δηλώσεων από τα γραφεία μας.

2 - Προτείνουμε αλλαγή στην υποβολή των χρεωστικών δηλώσεων ΦΠΑ, ώστε να υποβάλλονται την τελευταία εργάσιμη ημέρα του μηνός ή του τριμήνου και η ανάληψη από τον λογ/σμό κατάθεσης την επόμενη εργάσιμη μέρα, αφού έχουμε το δικαίωμα να τις υποβάλλουμε εντός της τελευταίας μέρας, δηλαδή της 26ης, (τώρα), και μέχρι το βράδυ. Αν η δήλωση δεν πληρωθεί, να μη διαγράφεται, αλλά να βεβαιώνεται η οφειλή και να ακολουθεί η διαδικασία εξόφλησης με ρύθμιση ή εφ΄ άπαξ. Επίσης για τις πιστωτικές ή μηδενικές δηλώσεις να ισχύει η 1η του επόμενου μήνα ή τριμήνου, αφού ούτως ή άλλως δεν αποδίδεται φόρος.

3 - Να υπάρχει το δικαίωμα υποβολής της Εκκαθαριστικής δήλωσης ΦΠΑ, στην περίπτωση που δεν θα έχει αποδοθεί ΦΠΑ κάποιων περιόδων, κυρίως λόγω της οικονομικής αδυναμίας των επιχειρήσεων. Θα αναγράφεται πάνω στην εκκαθαριστική σαν χρεωστικό υπόλοιπο η διαφορά που δεν καταβλήθηκε και θα μπορεί να βεβαιώνεται ο φόρος, για να αποφευχθεί το άδικο και υπέρογκο πρόστιμο με τον χαρακτηρισμό ως αθεώρητων των παραστατικών που εκδίδονται από φορολογικό μηχανισμό ή καταχωρούνται σε ειδικό θεωρημένο βιβλίο (Ξενοδοχεία-Συνεργεία-Ενοικιάσεις Οχημάτων και άλλα όμοια). Αλλά και η χρονοβόρα διαδικασία ελέγχου και αντιπαραβολής των στοιχείων των δηλώσεων που δεν πληρώθηκαν, από τους συναδέλφους των Δ.Ο.Υ.

4 - Για την μηνιαία υποβολή των ΑΠΔ και Φ.Μ.Υ. να ισχύσει η παλιά τακτική της απόδοσης εισφορών την τελευταία μέρα του επόμενου μήνα. Η 5η μέρα που καθορίστηκε πρόσφατα είναι ανεφάρμοστη, γιατί δεν μας παίρνει ο χρόνος να καταρτίσουμε μισθολογικές καταστάσεις για 20-30 άτομα που απασχολούν πολλές επιχειρήσεις στην πλήρη τουριστική περίοδο, αν υπολογίσουμε ότι μόνο για την καταχώρηση των στοιχείων απαιτούνται μέρες και όχι ώρες, ειδικά αυτό για τα λογιστήρια της Επαρχίας που έχουν πολλούς πελάτες και πολλαπλάσια δουλειά το καλοκαίρι.

5 - Nα ανασταλεί, τουλάχιστον μέχρι την έξοδο από την οικονομική κρίση, η διάταξη της παραγρ. 22, άρθρου 19 του Ν.3842/2010, που ορίζει την έκδοση των Α.Π.Υ. των Λογιστικών Γραφείων, εντός της περιόδου την οποία αφορούν, ανεξαρτήτως της εξόφλησής των. Διότι, όχι μόνο δεν μας πληρώνουν οι πελάτες, αλλά επιβαρυνόμαστε την καταβολή του Φ.Π.Α. Φόρου Εισοδήματος και λοιπές έκτακτες εισφορές και ειδικούς φόρους, για ποσά που δεν έχουμε εισπράξει. Και προβαίνουμε και εμείς σε ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος. Ζητούμε να εξομοιωθούμε με τους άλλους ελεύθ. Επαγγελματίες (Δικηγόρους, Μηχανικούς, αρχιτέκτονες, ακόμα και τους γιατρούς, που έχουν αποκτήσει το δικαίωμα μη έκδοσης απόδειξης όταν «η θεραπεία συνεχίζεται». Στην περίπτωσή μας να τεθεί σε μηδενική Α.Π.Υ. η φράση «εφ΄όσον η παροχή υπηρεσίας δεν έχει ολοκληρωθεί». Και μόνο το γεγονός ότι οι δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά, μέσω των γραφείων μας, αποκλείει την περίπτωση απόκρυψης φορολογητέου εισοδήματος, αφού το ΥΠ.ΟΙΚ. θα μπορεί να «ανιχνεύσει» ηλεκτρονικά το πλήθος των δηλώσεων που υποβλήθηκαν και να αναζητήσει τα αντίστοιχα αποδεικτικά είσπραξης της αμοιβής μας.

6 - Για τους νέους φορολογούμενους να χορηγούνται εξ’ αρχής οι κωδικοί πρόσβασης στο taxis, χωρίς την χρονοβόρα διαδικασία της παραλαβής του κλειδάριθμου και της μετάβασης στην Δ.Ο.Υ. για την παραλαβή των κωδικών, αυτοπροσώπως ή με εξουσιοδότηση. Εχει συμβεί πολλάκις να «μπλοκάρονται» οι υπηρεσίες των Δ.Ο.Υ. από την προσέλευση αδαών φορολογουμένων, που δεν καταλαβαίνουν τι είναι ο κλειδάριθμος και σε τι χρειάζεται. Ειδικά αυτές τις μέρες και μετά από υποδείξεις των παρουσιαστών της TV, σπεύδουν κατά δεκάδες στις Δ.Ο.Υ., ακόμα και αυτοί που έχουν ενεργούς κωδικούς, με αποτέλεσμα την πλήρη αποδιοργάνωση των Εφοριών. Να παραταθεί για ένα έτος ακόμη η ισχύς των παλαιών κωδικών, γιατί δεν προκαλείται καμιά ανωμαλία στο σύστημα, από την χρήση τους.

7 - Να θεσμοθετηθεί υποχρεωτική διατήρηση του συστήματος άμεσης φορολογίας, με την σταθεροποίηση των φορολογικών συντελεστών, τουλάχιστον για μια τριετία. Με το σημερινό καθεστώς, αλλάζει η φορολόγηση κάθε φορά που αλλάζει η κυβέρνηση, ο υπουργός, ακόμη και ο Γεν, Διευθυντής των Οικον. Υπηρεσιών. Και με το πλήθος των ερμηνευτικών εγκυκλίων που εκδίδονται για να επεξηγούνται οι ασαφείς διατάξεις των φορολογικών νόμων που συντάσσονται, χωρίς την προηγούμενη συνεννόηση με τους αρμόδιους φορείς (Επαγγελματίες, φοροτεχνικούς, εργαζόμενους και συνταξιούχους ) χρειάζεται πλέον ανεπίσημη κωδικοποίηση των νόμων για να γνωρίζουμε τι ισχύει σήμερα. Να θυμίσουμε ότι σε άλλες χώρες (π.χ. Αυστραλία) ο επιχειρηματίας που έχει επενδύσει, δικαιούται να στραφεί κατά του κράτους για αποζημίωση, αν επιβαρυνθεί επιπλέον φορολογικά, τουλάχιστον για μια πενταετία από την έναρξη της επένδυσης. Η σταθεροποίηση αυτή θα συμβάλλει στην άνοδο της επιχειρηματικότητας με την προσέλκυση νέων επενδυτών, ημεδαπών και αλλοδαπών, με άμεση συνέπεια την δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

8 - Να συνταχθούν άμεσα νέοι αναπτυξιακοί νόμοι με κίνητρα που θα οδηγήσουν στην δημιουργία νέων επιχειρήσεων, χωρίς την ασύμφορη σήμερα φορολογική επιβάρυνση. Ας θυμηθούμε ότι ο μόνος αξιόλογος νόμος με κίνητρα δημιουργίας μεγάλων επιχειρήσεων είναι ο 1297/1972, που παρατάθηκε - αναγκαστικά - επ΄ αόριστον.

9 - Τέλος ζητούμε την από χρόνων επιχειρούμενη , αλλά που ουδέποτε εφαρμόσθηκε, κατάργηση των αναχρονιστικών διατάξεων του ΚΒΣ και το απαρχαιωμένο σύστημα της διάτρησης των θεωρημένων βιβλίων και στοιχείων, που μόνο προβλήματα δημιουργεί στην εκτύπωση ή στην συμπλήρωση των χειρόγραφων στοιχείων.

Καλούμε όλους τους συναδέλφους που θα διαβάσουν αυτές τις προτάσεις, να τις μελετήσουν, να τις βελτιώσουν, να τις διορθώσουν, ακόμα και να απορρίψουν όσες νομίζουν ότι είναι ανεφάρμοστες και να μας στείλουν ενυπόγραφα την συμφωνία τους, ώστε να τις προωθήσουμε μαζικά σε υπεύθυνα πρόσωπα, κυρίως φορείς και οργανισμούς, όπως Ι.Ο.Φ.Μ., Οικον. Επιμελητήριο, Επιμελητήρια, και σε όποιον άλλον υποδείξετε εσείς.

Πιστεύουμε ότι ενωμένοι μπορούμε να ζητήσουμε, να απαιτήσουμε, να επιτύχουμε την αλλαγή και επανεκκίνηση του δυσκίνητου κρατικού μηχανισμού.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

ΑΠΟ ΤΟ Δ.Σ.

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ Ο Γ.ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

ΓΙΑΝΝΗΣ Δ. ΠΑΝΤΕΛΑΙΟΣ ΑΝΑΣΤ. ΧΕΡΟΥΒΕΙΜ

Παρακαλούμε τους συναδέλφους να καταγράψουν τις παρατηρήσεις, διορθώσεις, διαγραφές, προσθήκες και να μας τις στείλουν έγκαιρα, πριν από τις εκλογές της 17/6/2012, με όποιον τρόπο επιλέξουν, για να ενσωματωθούν στο τελικό κείμενο που θα σταλεί σε κάθε αρμόδιο όργανο και σε κάθε επώνυμο πρώην και νυν στέλεχος της κρατικής μηχανής.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Να προτείνω στους συναδέλφους που είναι μέλη των τοπικών ενώσεων, να προωθήσουν το πάρα πάνω κείμενο στα ΔΣ των ενώσεων τους και να πιέσουν έτσι ώστε αυτά να πάρουν θέση στις πάρα πάνω προτάσεις.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Νιώθω την υποχρέωση όχι μόνο να πω μπράβο και συγχαρητήρια και ένα μεγάλο ευχαριστώ για την πρωτοβουλιά σας αυτή και πολύ περισσότερο για τον χρόνο που διαθέσατε αυτή την δύσκολη περίοδο για την σύνταξη αυτής της πρότασης. Θα πρέπει όλοι μας να συμβάλλουμε στην βελτιώση μέσω των προτάσεων μας αλλά και την προώθηση της επιστολής αυτής πιέζοντας όχι μόνο το Υ.Ο αλλά και τους κατά τόπους συλλόγους μας να ενυσχίσουν την πρωτοβουλία αυτή. Ας μην μείνουμε άλλο με δεμένα τα χέρια και να περιμένουμε μόνο τους άλλους να κάνουν αυτό που πρέπει κάνουμε όλοι μαζί. Ότι μπορούμε...μπορούμε το θέμα είναι αν ΘΕΛΟΥΜΕ!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συγχαρητήρια στους συναδέλφους της Πάρου Αντίπαρου !! Το θέμα θα σταλεί στο Δ/Σ του Συλλόγου μας εδώ στα Χανιά για τυχόν συμπληρώσεις ή παρατηρήσεις. Χρειαζόμαστε μονάχα λίγες ημέρες. Και πάλι συγχαρητήρια.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Συγχαρητήρια στους συναδέλφους της Πάρου Αντίπαρου !! Το θέμα θα σταλεί στο Δ/Σ του Συλλόγου μας εδώ στα Χανιά για τυχόν συμπληρώσεις ή παρατηρήσεις. Χρειαζόμαστε μονάχα λίγες ημέρες. Και πάλι συγχαρητήρια.

Κώστα, σ' ευχαριστώ θερμά. Και εγώ ετοιμάζομαι για ξενύχτι. Οι προθεσμίες που λέγαμε. Θα περιμένω τις υποδείξεις σας.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...