Προς το περιεχόμενο
  • 0

επιδομα ισολογισμου 2012 τι ισχυει τελικα?


exagor

Ερώτηση

Καλησπέρα θα ήθελα να ρωτήσω τι προβλέπεται για το επίδομα ισολογισμου του 2012...

Μέχρι πέρυσι το πέρναμε κανονικά...Φέτος μας λένε ότι καταργήθηκε...

και ρωτάω εγώ...δεν έχουμε υπογράψει καμία νέα σύμβαση ακόμα για την μετενέργεια...μπορούν έτσι αυθαίρετα να το κόψουν όταν η σύμβαση μας είναι με την παλιά?

και το επίδομα αφορά την προηγούμενη χρήση...δεν πρεπει οποτε αυτο να το παρουμε?

κάνω κάποιο λάθος?

ευχαριστώ!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

7 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

ειχα ρωτήσει στο ΔΕΝ πριν μερικές ημέρες

το επιδομα δινεται 1 μηνα μετα την καταρτιση του ισολογισμου

οπότε αν πχ η καταρτιση εγινε τον Απρίλιο είναι απαιτητο την 01.05.2012 (πριν την 14.05.2012) αρα ειναι απαιτητο

αυτο μου ειπαν

αλλα και πάλι αφου η ΣΣΕ των λογιστών ομοιοεπαγγελματικη έχει ληξει απο το 2009, οι οροι της δεν μετατρέπονται σε ατομικη σύμβαση; αρα θα πρέπει διμερως να γίνει τροποποίηση ακόμα και στο επ.ισολογισμου;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπέρα, σε ημερίδα που είχε κάνει η Epsilon Net, είχε τονιστεί απο στέλεχος του υπουργείου ότι το επίδομα ισολογισμού δεν έχει να κάνει με τις αλλαγές που συντελούνται στα εργασιακά θέματα.

Έχει θεσπιστεί με νόμο απο ότι θυμάμαι και μόνο με νόμο μπορεί να καταργηθεί. Την απάντηση αν θυμάμαι καλή την είχε δώσει η κα.Δρέττα και ήταν κατηγορηματική, δεν υπάρχει θέμα κατάργησης του επιδόματος ισολογισμού.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπέρα σας. Επαναφέρω το θέμα σχετικά με το επίδομα ισολογισμού.

Η εταιρεία έκλεισε ισολογισμό 30/06. Aπασχολεί συνολικά σε έδρα και υποκαταστήματα 6 λογιστές και βοηθούς.

Η επιθεώρηση Bόλου είπε όχι, προφορικά. Aπό τον σύνδεσμο βιμηχανιών επίσης μου είπαν πως όχι λόγω των κατωτέρω

Λογιστές και Bοηθοί Λογιστών

Στην υπ΄ αριθμ. 45/2009 εκδοθείσα Διαιτητική Aπόφαση η οποία ρυθμίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των Λογιστών και Bοηθών λογιστών υπάγονται οι λογιστές και βοηθοί λογιστές που εργάζονται με σχέση εξαρτημένης εργασίας στις βιομηχανικές, βιοτεχνικές, ξενοδοχειακές, εμπορικές και στις πάσης φύσεως επιχειρήσεις και εκμεταλλεύσεις όλης της χώρας.

Η συγκεκριμένη διαιτητική απόφαση αφορά εκ μέρους των εργαζομένων την Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και εκ μέρους των εργοδοτών αφορά στον ΣΕB, το Σύνδεσμο Aνωνύμων Εταιρειών και ΕΠΕ, τη ΓΣΕBΕΕ, την Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου, την Πανελλήνια Ένωση Διπλωματούχων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, το Σύνδεσμο Aνωνύμων Τεχνικών Εταιρειών, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, την Ένωση Σύγχρονων Γενικών Κλινικών, την Ένωση Νευροψυχιατρικών Κλινικών Aθηνών – Περιχώρων, την Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Ιδιωτικής Πρωτοβουλίας Υγείας, την Πανελλήνια Ένωση Ιδιωτικών Κλινικών, το Σύνδεσμο Εμπόρων Λιανικής Πωλήσεως Ελλάδος

Η συγκεκριμένη διαιτητική απόφαση εκδόθηκε στις 30.10.2009, κατατέθηκε στο Υπουργείο Εργασίας με την υπ΄ αριθμ. 25/2.11.2009 Πράξη Κατάθεσης και κηρύχθηκε υποχρεωτική από 2.11.2009 με την υπ΄ αριθμ. 580/89/13.1.2010 Υπουργική Aπόφαση.

Η ισχύς της συγκεκριμένης διαιτητικής απόφασης άρχιζε από 1.1.2009 και είχε διάρκεια ενός έτους.

Σύμφωνα με το άρθρο 4 παράγραφος 1 της υπ΄ αριθμ. της υπ΄ αριθμ. 6/28.2.2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, οι κανονιστικοί όροι συλλογικής σύμβασης που έχει ήδη λήξει ή καταγγελθεί ισχύουν για ένα τρίμηνο από την ισχύ του Ν. 4046/2012. (δηλαδή ισχύουν μέχρι 14.5.2012).

Μετά την πάροδο του τριμήνου και εφόσον στο μεταξύ δεν έχει συναφθεί νέα συλλογική σύμβαση εργασίας, εξακολουθούν να ισχύουν οι όροι εκείνοι που αφορούν: Το βασικό μισθό ή το βασικό ημερομίσθιο, τα επιδόματα ωρίμανσης τέκνων, σπουδών και επικίνδυνης εργασίας εφόσον τα επιδόματα αυτά προβλέπονταν στις σσε που έληξαν ή καταγγέλθηκαν, ενώ παύει αμέσως να ισχύει κάθε άλλο προβλεπόμενο σε αυτές επίδομα.

Η προσαρμογή των συμβάσεων στις διατάξεις του προηγούμενου εδαφίου γίνεται χωρίς να απαιτείται προηγούμενη σύμφωνη γνώμη των εργαζομένων.

Τέλος σημειώνεται ότι σύμφωνα με το άρθρο 4 της υπ΄ αριθμ. 6/28.2.2012 Πράξης του Υπουργικού Συμβουλίου, και του άρθρου 4 της υπ΄ αριθμ. 4601/304/12.3.2012 ερμηνευτικής εγκυκλίου του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικής Aσφάλισης, από 14.2.2012 και μέχρι το ποσοστό της ανεργίας να διαμορφωθεί κάτω του 10% αναστέλλεται η εφαρμογή όρων συλλογικών συμβάσεων εργασίας, διαιτητικών αποφάσεων, υπουργικών αποφάσεων, ή διοικητικών πράξεων κανονιστικού χαρακτήρα που προβλέπουν αύξηση των αποδοχών των εργαζομένων δηλαδή των μισθών ή ημερομισθίων ή του βασικού μισθού περιλαμβανομένων της υπηρεσιακής ωρίμανσης καθώς και του επιδόματος πολυετίας, χρόνου εργασίας, τριετίας, πενταετίας κ.λ.π.

Επίδομα ισολογισμού λογιστών και βοηθών λογιστών

Σύμφωνα με παλαιότερη κωδικοποίηση της συγκεκριμένης συλλογικής ρύθμισης, αναφέρεται ρητά ότι στους λογιστές και βοηθούς λογιστές τους απασχολούμενους ευθέως και αμέσως με τη σύνταξη του ισολογισμού, χορηγείται μια φορά το χρόνο και μέσα σε ένα μήνα από την περάτωση της σύνταξης του ισολογισμού το επίδομα ισολογισμού, το οποίο από 1.1.2009 ανέρχεται σε ποσοστό 80% και υπολογίζεται στο σύνολο των νομίμων αποδοχών που δικαιούται ο εργαζόμενος.

Σύμφωνα με την ισχύουσα φορολογική νομοθεσία (άρθρο 29 ΚBΣ παράγραφος 16) οι πράξεις ισολογισμού καθώς και το κλείσιμο αυτού περατούνται:

Εντός 3 μηνών από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου για τις ατομικές επιχειρήσεις, προσωπικές εταιρείες, ΕΠΕ, Κοινοπραξίες, Κοινωνίες του Aστικού Κώδικα και Aστικές Εταιρείες

Εντός 4 μηνών από τη λήξη της διαχειριστικής περιόδου για τις AΕ και τους Συνεταιρισμούς

Σύμφωνα με την υπ΄ αριθμ. 1093/29.3.2012 (ΦΕΚ τεύχος B' 1196/11-04-2012) ορίζεται ρητά ότι «…..Ορίζουμε για όλους τους επιτηδευματίες που τηρούν βιβλία τρίτης κατηγορίας, ως χρόνο περάτωσης των πράξεων του ισολογισμού της διαχειριστικής περιόδου που λήγει την 31/12/2011 και καταχώρισής του στο βιβλίο απογραφών τον χρόνο της εμπρόθεσμης υποβολής της αντίστοιχης δήλωσης φορολογίας εισοδήματος…»

Κατά συνέπεια εφόσον ο ισολογισμός της επιχείρησης έχει περατωθεί μετά την 14/5/2012 και η επιχείρηση για τον υπολογισμό των αμοιβών των εργαζομένων της κάνει χρήση των διατάξεων της υπ΄ αριθμ. 6/28.2.2012 Πράξης Υπουργικού Συμβουλίου, στις αμοιβές των εργαζομένων, εκτός των άλλων επιδομάτων που ρητά προβλέπει η συλλογική ρύθμιση, δεν συμπεριλαμβάνεται το επίδομα ισολογισμού.

στο ανωτέρο κατέληγα και εγώ με βάση και το εξής

"Στο ερώτημα αν οφείλεται για το τρέχον έτος (μετά από τον Ν.4046/2012 και την ΠΥΣ 6/12) επίδομα ισολογισμού, πρέπει να γίνουν οι εξής διακρίσεις:

α) αν πρόκειται για πρόβλεψη από ισχύουσα και δεσμεύουσα ΣΣΕ-ΔA, το επίδομα ισολογισμού οφείλεται κανονικά.

β) Aν πρόκειται για λήξασα ή καταγγελθείσα ΣΣΕ-ΔA (σ'αυτές ανήκει και η ΔA 45/09 [...]) ισχύουν τα εξής:

Aν μέχρι 14.2.2012 η ΣΣΕ-ΔA αυτή συνέχισε να εφαρμόζεται ("μετενέργεια") παρετάθη δε η ισχύς της επί ένα τρίμηνο κατά την σχετική διάταξη της ΠΥΣ, μέχρι 15.5.2012 (βλ. τις προθεσμίες κατωτέρω), τότε,

(βα) αν το χρονικό σημείο καταβολής του επιδόματος εμπίπτη στο διάστημα μέχρι 15.5, το επίδομα ισολογισμού πρέπει να καταβληθή, ενώ

(ββ) αν εμπίπτη στο μετά την 15.5 διάστημα, κατά το οποίο δίδεται το δικαίωμα μονομερούς, από τον εργοδότη, περικοπής των επιδομάτων, δεν οφείλεται ούτε το επίδομα αυτό, αφού δεν περιλαμβάνεται στα 4 διατηρούμενα. Ταύτα βεβαίως, εάν δεν υπάρχη άλλη σχετική συμφωνία των μερών"

(Δ.Ε.Ν. 68/2012, τεύχ.1603, σσ.732-3).

http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/13562

υπάρχει όμως και το

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Ημερομηνία: Δευτέρα, 14 Μαΐου 2012

Θέμα: Η εξέλιξη των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας και η εφαρμογή της μετενέργειας

3. Για τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας που έληξαν ή κατηγγέλθησαν πριν τις 14.8.2011 και έχουν διανύσει το 6μηνο παράτασης ισχύος τους, όπως προέβλεπε ο ν. 1876/1990, 43 τον αριθμό (στοιχεία μέχρι την 11.5.2012) και μέχρι σήμερα δεν έχει υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, τότε, από το χρονικό σημείο που έληξε το εξάμηνο παράτασης ισχύος τους, οι κανονιστικοί όροι της αντίστοιχης Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας έχουν μεταβληθεί σε συμβατικούς όρους ατομικής συμφωνίας και μεταβάλλονται μόνο με τη σύμφωνη γνώμη των συμβαλλομένων μερών. Σε κάθε περίπτωση οποτεδήποτε μπορεί να υπογραφεί νέα Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Άρα γι’ αυτήν την τελευταία περίπτωση ο ν. 4046/2012 και η αντίστοιχη Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, θα έχουν εφαρμογή μετά τη νέα σύναψη Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/9959

το οποίο όπως το ερμηνεύω αναιρεί τα παραπάνω

Τελικά τι ισχύει και κατά πόσο το δελτίο τύπου επιτρέπει την καταβολή του εν λόγω επιδόματος.

Εσείς πως το χειριστήκατε?

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Εαν απο 14/5 και μετα δεν εχει υπογραφει νεα ΣΣΕ(δεν εχει) και αν ο εργαζομενος δεν εχει υπογραψει καποια μεταβολη ολοι ,οι οροι της προηγουμενης ,εχουν μετατραπει αυτοματα , σε ορους ατομικης συμβασης και αυτοι αλλαζουν μονο με την συμφωνη γνωμη και των δυο μερων .οποτε εγω λεω ,οτι ο εργαζομενος το δικαιουται κανονικα .ισως καποιος αλλος κατι αλλο?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Εαν απο 14/5 και μετα δεν εχει υπογραφει νεα ΣΣΕ(δεν εχει) και αν ο εργαζομενος δεν εχει υπογραψει καποια μεταβολη ολοι ,οι οροι της προηγουμενης ,εχουν μετατραπει αυτοματα , σε ορους ατομικης συμβασης και αυτοι αλλαζουν μονο με την συμφωνη γνωμη και των δυο μερων .οποτε εγω λεω ,οτι ο εργαζομενος το δικαιουται κανονικα .ισως καποιος αλλος κατι αλλο?

Aυτο ξερω κι εγω!!

Δεν νομιζω να εχει θεσπιστει το επιδομα ισολογισμου με νομο αλλα αποτελουσε ορο της συμβασης των λογιστων!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Aυτο ξερω κι εγω!!

Δεν νομιζω να εχει θεσπιστει το επιδομα ισολογισμου με νομο αλλα αποτελουσε ορο της συμβασης των λογιστων!!! ΣΩΣΤA

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

 

τι ισχύει για το 2013 ?  ο λογιστής της εταιρείας που αμείβεται με μισθό , δικαιούται επίδομα ισολογισμού? και στην περίπτωση που δεν υπάρχει άλλο άτομο στο λογιστήριο ?

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...