Jump to content
  • 0

Διαφήμιση σε Δημοτικό Ραδιόφωνο αγγελιοσημο και ημ διαφήμισης


genesisc
 Share

Question

Επιχειρήσεις σε επίπεδο Νομού διαφημίζονται στο τοπικό δημοτικό Ραδιόφωνο. Ποιες οι υποχρεώσεις του Δημ Ραδιοφώνου οσον αφορά το αγγελιόσημο και το ημερολόγιο διαφήμισης? Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

10 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Κοίτα και αυτό :

http://www.epixeirisi.gr/ΒΗΜΑ-ΛΟΓΙΣΤΩΝ/4755656/Υποχρέωση-καταβολής-αγγελιοσήμου-από-επαρχιακή-εφημερίδα-και-τήρησης-βιβλίου-διαφημίσεων

Οι εφημερίδες τοπικού χαρακτήρα που έχουν την έδρα τους εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης έχουν υποχρέωση καταβολής αγγελιοσήμου και τήρησης βιβλίου διαφημίσεων;

ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Με το άρθρο 18 (Διαφημίσεις τοπικού χαρακτήρα) του Ν.2644/1998, εξαιρέθηκαν από την καταβολή αγγελιοσήμου, οι νομίμως λειτουργούντες ραδιοφωνικοί και τηλεοπτικοί σταθμοί περιφερειακής και τοπικής εμβέλειας που δεν εκπέμπουν από τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης, την μετάδοση διαφημίσεων, με την προϋπόθεση ότι δεν σχετίζονται με οποιονδήποτε τρόπο, με φορέα που εδρεύει εκτός της περιοχής στην οποία αυτοί εκπέμπουν. Στο παραπάνω άρθρο δεν γίνεται αναφορά σε εκδοτικές επιχειρήσεις ημερήσιου ή περιοδικού τύπου. Ωστόσο, από παλαιότερες διατάξεις νόμων (Α.Ν. 248/1967, Ν.Δ. 1344/1973, αλλά και Ν.2328/1995) προέκυπτε γενικώς, ότι για τις επιχειρήσεις που εκδίδουν περιοδικά ή εφημερίδες και εδρεύουν εκτός των νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης, δεν υφίσταται υποχρέωση υπαγωγής στο αγγελιόσημο, ως προς τις διαφημιστικές καταχωρίσεις τους, με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν δραστηριότητα εντός των ορίων των δύο ως άνω νομών (δηλαδή, πρακτορείο, γραφείο δημοσίων σχέσεων κ.λπ.). Πάντως, η τήρηση του Ημερολογίου Διαφημίσεων είναι γενικής εφαρμογής και δεν εξαρτάται από την υπαγωγή ή μη στο αγγελιόσημο. Με βάση τις οδηγίες της παραγράφου 1β του άρθρου 3 της ΠΟΛ 1217/1996, κοινής απόφασης των υπουργών Οικονομικών, Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, με την οποία καθορίσθηκαν οι λεπτομέρειες εφαρμογής του άρθρου 12 του Ν 2328/1995, ορίζεται ότι το μέσο ενημέρωσης υποβάλλει, για κάθε ημερολογιακό δίμηνο και μέχρι την 15η ημέρα του μεθεπόμενου μήνα, από την λήξη του ημερολογιακού διμήνου - βλέπε και ΠΟΛ 1238/1996 - ένα αντίτυπο του τηρούμενου ημερολογίου διαφημίσεων, στη ΔΟΥ της έδρας και ένα στο Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ. Ειδικά για τη ΔΟΥ, οι υπόχρεοι που τηρούν το ημερολόγιο αυτό μηχανογραφικά, υποβάλλουν ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων, στα οποία περιέχονται όλα τα στοιχεία του ημερολογίου αυτού (ΠΟΛ 1077/2006). Με την ανωτέρω ΠΟΛ, το (τότε) Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, διευκρίνισε ότι, αντί του τριπλότυπου Ημερολογίου Διαφημίσεων, όπως αρχικά είχε ορισθεί, είναι δυνατόν αυτό να τηρείται σε απλότυπη μορφή, με την προϋπόθεση ότι θα υποβάλλεται τόσο στη ΔΟΥ, όσο και στο Τ.Σ.Π.Ε.Α.Θ., με ηλεκτρονικά μέσα αποθήκευσης δεδομένων.

Τέλος, υπενθυμίζουμε ότι, σε κάθε περίπτωση, το αγγελιόσημο είναι ένας κοινωνικός πόρος (βλέπε, τον τρόπο κατανομής του σε Ταμεία ή Κλάδους ασφάλισης, ασθένειας κ.λπ., στο άρθρο 150, θέση 4 και επόμενες, του νέου Ασφαλιστικού Νόμου 3655/2008), που επιβάλλεται στην αξία των τιμολογίων, τα οποία αφορούν καταχωρίσεις ή μεταδόσεις διαφημιστικών μηνυμάτων, με την διάθεση χώρου σε έντυπο, ή την διάθεση ραδιοφωνικού ή τηλεοπτικού χρόνου, ή ακόμη και την ανάληψη χορηγίας εκπομπής για τον ίδιο λόγο (διαφήμιση). Τα ανωτέρω, αναφέρονται στο άρθρο 12 του Ν 2328/1995, όπως αυτό αντικαταστάθηκε με το άρθρο 33 του Ν 2429/1996, ο οποίος νόμος καταργήθηκε με την παράγραφο 2, του άρθρου 31 του Ν 3023/2002, με εξαίρεση τα άρθρα 24-29 και 32-34 αυτού. Συνεπώς, το άρθρο 33 του Ν 2429/1996 εξακολουθεί να ισχύει. Να σημειώσουμε ότι δεν υπολογίζεται ΦΠΑ επί του αγγελιοσήμου.

10.5.2012

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Να διορθώσω ότι στις περιπτώσεις καταχωρίσεων

(όχι διαφημιστικών αλλά αγγελιών, ανακοινώσεων κλπ) το αγγελιόσημο προσαυξάνει την καθαρή αξία και πάνω σε αυτήν υπολογίζεται το ΦΠΑ. Και σε αυτές τις περιπτώσεις υπόχρεος για την καταβολή είναι το μέσο και όχι ο πελάτης.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Το Δημοτικό Ραδιόφωνο διαθέτει παράλληλα και σελίδα στο Internet και κάνει διαφημίσεις και από εκεί , στις περιπτώσεις αυτές τι ισχύει?

Link to comment
Share on other sites

  • 0

σε τι χώρα ζούμε τελικά???

Θες να μας πεις με ποια ιδιότητα ρωτάς?

Θα σου απαντήσω και σε τι χώρα ζούμε αλλά άλλο εννοούσα με τις ευχές μου και δεν ήταν ειρωνικές.

Link to comment
Share on other sites

  • 0

Θες να μας πεις με ποια ιδιότητα ρωτάς?

Θα σου απαντήσω και σε τι χώρα ζούμε αλλά άλλο εννοούσα με τις ευχές μου και δεν ήταν ειρωνικές.

Αγαπητέ είμαι λογιστής , και δεν αναφέρθηκα καν στον ύφος απλά σχολίασα γενικά μια κατάσταση (για τους νόμους που ισχύουν σε αυτή τη χώρα) υπάρχει κάτι που μπορεί να με βοηθήσει ?

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...