Προς το περιεχόμενο
  • 0

Ζητάνε από τον ΟΑΕΕ 7000 ευρώ από ασφαλισμένο στο ΙΚΑ και στον ΟΓΑ


internet

Ερώτηση

ιδιοκτήτης καφενείου σε χωριό με 100 κατοίκους απαλλασσόμενος από βιβλία με κέρδος όχι πάνω από 1000 ευρώ το χρόνο είναι ασφαλισμένος στον ΟΓΑ εδώ και 10άδες χρόνια... Τα τελευταία χρόνια δούλευε και ώς μισθωτός και είχε και ΙΚΑ...

Τώρα που συμπλήρωσε τα 65 πάει στον ΟΑΕΕ για να πάρει βεβαίωση ότι δεν είναι υπόχρεος ώστε να πάρει σύνταξη από τον ΟΓΑ και δεν του την δίνουν αν δεν πληρώσει 7000 ευρώ διότι λέει ήταν υποχρεωμένος να είναι και στον ΟΑΕΕ.

Σε τηλέφωνο που έκανα στον ΟΑΕΕ μου είπε η υπάλληλος ότι της είπε η άλλη υπάλληλος ότι δεν δικαιούται απαλλαγή γιατί είναι παλιός ασφαλισμένος και είχε και ΙΚΑ...

Εγώ δεν βρίσκω καμιά λογική σε αυτό ... Να υποχρεώνουν τον ασφαλισμένο να έχει 3 ασφάλειες?

Γνωρίζει κανείς κάτι πάνω σε αυτό?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

10 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

ψαξε να βρεις την εγκυκλιο του οαεε που αναφερει οτι μπορει να παρει απαλλαγη σε περιπτωση που ο επαγγελματιας δραστηριοποιειται μονο στην εδρα. εκει να βασιστεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Το ψάχνω αλλά δεν μπορώ να βρω τιποτα... έχω χαθεί στους εγκυκλίους του ΟΑΕΕ

http://www.taxnews.info/news/oaee-80-2010/

http://www.taxheaven.gr/acforum/index.php?showtopic=70321

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

http://www.oaee.gr/asfalish.asp?catasf_id=171&cat_id=0&banner_pgc=11

Πρόσωπα Εξαιρούμενα από την Ασφάλιση

Από την υποχρεωτική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ εξαιρούνται τα παρακάτω πρόσωπα:

α) Επαγγελματίες υπέρ των οποίων έχουν συσταθεί και λειτουργούν ίδιοι Ασφαλιστικοί Οργανισμοί Κύριας ασφάλισης, όπως: Υγειονομικών, Ναυτικών Πρακτόρων, Μηχανικών & Εργοληπτών Δημοσίων Έργων, Ιδιοκτητών Συντακτών & Υπαλλήλων Τύπου, κ.α..

Επισημαίνεται: Με τη διάταξη της παρ. 3 του άρθρου 18 του Ν. 3863/10 (ΦΕΚ115 Α’/15-7-10) «Νέο Ασφαλιστικό Σύστημα και συναφείς διατάξεις, ρυθμίσεις στις εργασιακές σχέσεις» ρυθμίζεται για όλη την επικράτεια το θέμα των ¨παλαιών¨ ασφαλισμένων του Ενιαίου Ταμείου Ανεξάρτητα Απασχολούμενων (ΕΤΑΑ) (το οποίο αποτελείται από τα καταργηθέντα ταμεία ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ και Ταμείο Νομικών) οι οποίοι παράλληλα ασκούν και δραστηριότητα υπαγόμενη στον ΟΑΕΕ. Συγκεκριμένα, στην παραπάνω διάταξη αναφέρεται ότι όσοι ασφαλίστηκαν από οποιονδήποτε φορέα Κύριας Ασφάλισης πριν την 1/1/93 (¨παλαιοί¨ ασφαλισμένοι) και είναι σήμερα ασφαλισμένοι στον Κλάδο Κύριας Ασφάλισης του ΕΤΑΑ, υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ εφόσον ασκούν δραστηριότητα που υπάγεται στην ασφάλιση του Οργανισμού και δεν είναι συναφής με την επαγγελματική ιδιότητα του μηχανικού.

Η ισχύς της διάταξης αυτής αρχίζει από τον επόμενο μήνα της δημοσίευσης στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως και κάθε αντίθετη διάταξη καταργείται. Συνεπώς, οι προαναφερόμενοι υπάγονται από 1/8/10 στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ με δυνατότητα επιλογής μόνο του φορέα παροχών Κλάδου Υγείας. Κατ’ εξαίρεση εξακολουθούν να απαλλάσσονται από την υποχρεωτική ασφάλιση του ΟΑΕΕ, βάσει του νέου νόμου (Ν. 3863/10), οι ¨παλαιοί¨ ασφαλισμένοι του πρώην ΤΣΜΕΔΕ των οποίων η υπακτέα στον ΟΑΕΕ δραστηριότητα είναι συναφής με την ιδιότητα του μηχανικού. Εάν δεν υπάρχει συνάφεια, η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ καθίσταται υποχρεωτική.

Σύμφωνα με το αρ. πρωτ. Φ80000/οικ.21466/1211/16-9-10 έγγραφο του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για λόγους ίσης μεταχείρησης θα εξαιρούνται από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ εκτός από τους μηχανικούς και οι υγειονομικοί και νομικοί ("παλαιοί" ασφαλισμένοι), των οποίων η δραστηριότητα για την οποία προκύπτει υποχρέωση ασφάλισης στον ΟΑΕΕ είναι συναφής με την ιδιότητα για την οποία υπάγονται στους αντίστοιχους τομείς του ΕΤΑΑ. Το εν λόγω θέμα θα ρυθμιστεί νομοθετικά.

Για όσους πρωτοασφαλίστηκαν σε οποιονδήποτε φορέα Κύριας Ασφάλισης μετά την 1/1/93 (¨νέοι¨ ασφαλισμένοι) και είναι ασφαλισμένοι του ΕΤΑΑ, εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις του Ν. 2084/92 περί δυνατότητας απαλλαγής τους από την ασφάλιση του ΟΑΕΕ.

β) Οι Αυτοτελώς απασχολούμενοι, που με ειδικές διατάξεις νόμων έχουν υπαχθεί στην υποχρεωτική ασφάλιση άλλων φορέων Κύριας Ασφάλισης.

γ) Οι αφανείς εταίροι επιχειρήσεων.

δ) Οι μέτοχοι Α.Ε. εισηγμένων στο χρηματιστήριο.

ε) Τα πρόσωπα που δεν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 25 του Ν.3846/2010.

Επισημαίνεται: Οι ασκούντες επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε προαιρετικές περιοχές (δηλαδή σε περιοχές κάτω των 2000 κατοίκων ή για τους Νομούς Αττικής, Θεσσαλονίκης, Εύβοιας, Βοιωτίας, Κορινθίας και Αχαΐας σε περιοχές κάτω των 1000 κατοίκων ή κάτω των 3100 κατοίκων για τα νησιά, όταν οι ενδιαφερόμενοι διαμένουν μόνιμα σε αυτά) είτε ως ατομική επιχείρηση είτε ως μέλη Ο.Ε. ή Ε.Ε., με την έναρξη της δραστηριότητας για μια 3ετία εξαιρούνται της ασφάλισης του ΟΑΕΕ υπαγόμενοι υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΟΓΑ. Μετά την παρέλευση της 3ετίας ελέγχονται για τον τόπο άσκησης της δραστηριότητάς τους και για τα εισοδήματά τους. Εάν δεν πληρούν τα κριτήρια συνεχίζουν να εξαιρούνται της ασφάλισης του ΟΑΕΕ και να υπάγονται στην ασφάλιση του ΟΓΑ. Ο τακτικός έλεγχος γίνεται κάθε τριετία. Ο ΟΑΕΕ έχει το δικαίωμα επανελέγχου των κριτηρίων οποτεδήποτε μετά την παρέλευση της πρώτης τριετίας από την άσκηση της δραστηριότητας (σχετ. εγκύκλιος 80/10).

στ) Οι απασχολούμενοι στην αγροτική οικονομία, ασφαλισμένοι του ΟΓΑ, που έχουν ενταχθεί στα επενδυτικά προγράμματα για την αγροτική ανάπτυξη (όπως αγροτουρισμός, αγροβιοτεχνία) στο πλαίσιο των Κανονισμών της Ε.Ε. και χρηματοδοτούνται για τον σκοπό αυτό, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ.8 του άρθρου 25 του Ν.3846/2010, όπως ισχύει. Μετά τη λήξη της ως άνω υποχρεωτικής παραμονής τους στα εν λόγω προγράμματα, η ασφαλιστική τους περίπτωση επανεξετάζεται σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις.

ζ) Οι ιδιοκτήτες μέχρι και δέκα (10) ενοικιαζόμενων δωματίων ή οι ιδιοκτήτες επιπλωμένων διαμερισμάτων με σύνολο δωματίων μέχρι και δέκα (10) σε ολόκληρη την επικράτεια εξαιρούνται της ασφάλισης του ΟΑΕΕ και ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΓΑ, εφόσον δεν εργάζονται, δεν απασχολούνται και δεν παίρνουν σύνταξη από οποιονδήποτε Ασφαλιστικό Οργανισμό κύριας Ασφάλισης ή το Δημόσιο. Εάν εργάζονται, απασχολούνται ή παίρνουν σύνταξη από οποιονδήποτε ασφαλιστικό Οργανισμό ή το Δημόσιο εξακολουθούν να ασφαλίζονται/συνταξιοδοτούνται από τον εκάστοτε φορέα στον οποίο υπάγονται και δεν ασφαλίζονται ούτε στον ΟΑΕΕ ούτε στον ΟΓΑ.

Δεν νομίζω το καφενείο να μην πληρεί τις προυποθέσεις της απαλλαγής ,

εκτός και έαν έκανε παραδοση (delivery) και στην πόλη ,

οπότε θεωρήσει το ταμείο ότι ασκεί δραστηριότητες και εκτος απαλλασόμενης περιοχής.

Δεν νομίζω να είχαν παραγγείλει τίποτα καφέδες απο τον ΟΑΕΕ στο καφενείο

και εχουν κρατησει καμιά αποδειξη με τίποτα φωτογραφίες του καφετζή που μετεφερε τους καφέδες .

Πέρα απο την πλάκα δεν καταλαβαίνω τί σχέση έχει ο παλαιός ασφαλισμένος (προ 1993 )

και το ΙΚΑ που είχε ως μισθωτός , με τον ΟΑΕΕ .

Είχε ΟΓΑ λόγω των αγροτικών ,

είχε ΙΚΑ ώς μισθωτός

και έχει και απαλλαγη απο τον ΟΑΕΕ διότι το καφενείο είναι στο χωριό .

Δεν είμαι ειδικός αλλα δεν νομιζω να υπαρχει προβλημα με τον άνθρωπο .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

αυτο με το αν ειναι παλιος ασφαλισμενοσ με ικα πριν το 1993 το κοιτανε για να τον κανουν εγγραφη η το 2010 η το 2005 και με τι ποσο να τον ασφαλισουν αν θυμαμαι καλα καθως και τα εισοδηματα. Μου τυχε τετοια περιπτωση.αλλα δεν παιζει ρολο. εγω αν ημουν στο δημοσιο υπαλληλος δεν θα διαβαζα ποτε. γιαυτο τυπωσε την εγκυκλιο και πανε να τους την δειξεις......

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Δεν εχω ασχοληθει.

Απο την εγκυκλιο που παραθετε πιο πανω

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ: 80 30/9/2010

ΘΕΜΑ : «Εφαρμογή των διατάξεων του άρθρου 25 του Ν. 3846/10»

....................

Β) ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΠΟΥ ΕΝΩ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΠΟΙΟΥΝΤΑΙ ΣΕ ΠΡΟΑΙΡΕΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΧΗ ΥΠΑΓΟΝΤΑΙ ΣΤΗΝ ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΟΥ ΟΑΕΕ

....................

στ) Οι ασφαλισμένοι οι οποίοι ασφαλίστηκαν για πρώτη φορά πριν από την 1/1/93 («Παλαιοί» ασφαλισμένοι),

οι οποίοι ενώ έχουν επαγγελματική, βιοτεχνική ή εμπορική δραστηριότητα σε προαιρετικές περιοχές, παράλληλα ασκούν

και μισθωτή εργασία (πλήρη ή μειωμένη) ή άλλη απασχόληση, εκτός των δραστηριοτήτων που υπάγονται στην υποχρεωτική

ασφάλιση του ΟΓΑ, ασφαλίζονται υποχρεωτικά στον ΟΑΕΕ από 1/5/10 (Βλέπε κεφάλαιο Γ, 1).

Γ) ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΣΕ ΟΣΑ ΑΠΟ ΤΑ ΠΡΟΑΝΑΦΕΡΘΕΝΤΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΑ ΤΟΥ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ (Β) ΕΙΝΑΙ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ

1. ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΙ ΠΟΥ ΑΣΦΑΛΙΣΤΗΚΑΝ ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΠΡΙΝ ΤΗΝ 1/1/93 (ΠΑΛΑΙΟΙ) ΚΑΙ ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ

ΕΧΟΥΝ ΗΔΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΕ ΑΛΛΟΝ ΦΟΡΕΑ ΚΥΡΙΑΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ

«Π» (ΠΑΛΑΙΟΙ) ασφαλισμένοι που ενώ είχαν ασφαλιστεί σε άλλον ασφαλιστικό φορέα λόγω εξαρτημένης ή άλλης

εργασίας (εκτός ΟΓΑ) και είχαν λάβει απαλλαγή τριετίας ή οριστική απαλλαγή από τα καταργηθέντα ταμεία (ΤΕΒΕ – ΤΑΕ) ή

ΟΑΕΕ για δραστηριότητα εντός προαιρετικών περιοχών, πρέπει να υπαχθούν στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ από 1/5/10, εφόσον

εξακολουθεί να υφίσταται η ασφάλισή τους στον άλλο φορέα. Η ασφάλιση στον ΟΑΕΕ είναι υποχρεωτική ακόμα και όταν η

ασφάλιση στον άλλο φορέα δεν είναι πλήρης (πχ 1 ημ/σθιο το μήνα στην ασφάλιση του ΙΚΑ- ΕΤΑΜ), ασχέτως εάν ασκούν

επεκτεινόμενο ή μη επεκτεινόμενο επάγγελμα σε προαιρετική περιοχή (δηλ. λογιστής ή καφενείο).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Δηλαδη εχει δικιο η υπαλληλος.. Τι νομοι ειναι αυτοι; Εστω και μια μερα το μηνα ΙΚΑ και πρεπει να εγγραφει στον ΟΑΕΕ; 3 ασφαλειες;;;;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
επισκέπτη Αντωνία75

Είμαι διευθύνων σύμβουλος και μέλος σε μια ΑΕ που ιδρύθηκε το 2010. Στην ουσία, πρόκειται για μια οικογενειακή επιχείρηση που δεν έχει εισοδήματα και είναι αδρανής. Πολλές από τις απαραίτητητες ενέργειες για την έναρξη της ΑΕ δεν έγιναν ποτέ, όπως πληρωμή στο επιμελητηρείο (που τώρα υποθέτω θα αντιστοιχεί σε 3 χρόνια...), λογιστικά βιβλία εσόδων-εξόδων.

Είμαι το μοναδικό μέλος για το οποίο η ΑΕ πληρώνει εισφορές ΟΑΕΕ, καθώς τα άλλα μέλη είναι αλλοδαποί και έχουν απαλλαγή.

Τους τελευταίους 8 μήνες δεν έχουμε πληρώσει εισφορές ΟΑΕΕ για μένα.

1. Σκεφτόμαστε ποια είναι η πιο οικονομική λύση για να κάνουμε την ΑΕ αδρανή. Τι πρέπει να κάνουμε? Μπορούμε να αποφύγουμε να πληρώσουμε όλες αυτές τις εκκρεμότητες (εφορία, επιμελητήρειο +πρόστιμα) και να κάνουμε την εταιρία αδρανή?

2. Εν τω μεταξύ, αν αποχωρήσω από την ΑΕ, μπορώ να αποφύγω την πληρωμή ΟΑΕΕ? Μπορώ να κάνω αναδρομική διακοπή από τον ΟΑΕΕ σε αυτήν την περίπτωση?

3. Για την αποχώρηση μου από την ΑΕ, τι απαιτείται?

4. Τέλος, μπορεί κάποιος να κάνει δήλωση μηδενικού ΦΠΑ ηλεκτρονικά χωρίς λογιστικές γνώσεις?

Ευχαριστώ πολύ εκ των προτέρων

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...