Προς το περιεχόμενο

Αρθρο 17 ΚΦΕ τεκμηριο για ανεγερση ακίνητου & τόκοχρεολυτική απόσβεση δανείου από ατομική επιχείρηση


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ατομική επιχείρηση ( η σύζηγος) έχει παραγωγικό αντικείμενο. Έχει λάβει επιχειρηματικά δάνεια για την ανέγερση του κτιρίου και έχει επιδοτηθεί και για την αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού. Έχει προβεί σε ανέγερση βιομηχανικού κτιρίου υψηλών προδιαγραφών και εμφανίζει κέρδη επί συναπτά έτη τώρα. Η αποπεράτωση του κτιρίου έγινε εντός του 2009 και τώρα που η επιχειρηματίας πήγε για πρώτη φορά να ζητήσει επιστροφή φόρου από την προσωπική φορολογική της δήλωση που προκύπτει από προκαταβολή προηγούμενου έτους η ΔΟΥ (κατοικίας του συζήγου) :

Η εφορία (κατοικίας του συζύγου) θέτει θέμα τεκμηρίου σε ανέγερση ακινήτου από ατομική επιχείρηση (περ.γ' άρθρου 17 ν.2238/1994) και σχετ.1070770/1936/Α0012/19.12.2004 και 1098738/1815/18.10.2005 έγγραφα.

Οξύμωρο αλλά η εφαρμογή του ιδίου τεκμηρίου σε περίπτωση αγοράς ακινήτου δεν εφαρμόζεται σε μέλη Ο.Ε. !!!

Δηλαδή αν το ίδιο αντρόγυνο συστήσει Ο.Ε. αλλάζει η ισχύς του τεκμηρίου???

Το ίδιο άρθρο (Σχετ. 1075787/1368/Α0012) λέει ότι δεν εφαρμόζεται το τεκμήριο προκειμένου για αγορά παγίου εξοπλισμού επαγγελματικής χρήσης από πρόσωπα που ασκούν εμπορική ή γεωργική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα .

Επίσης η ΔΟΥ επανέρχεται και παραθέτει το ίδιο άρθρο όπως αυτό άλλαξε με τον Ν.3842/2010 και αναφέρει ότι επίσης τα ποσά που δίνονται για τοκοχρεωλυτική απόσβεση δανείων ή πιστώσεων για αγορά παγίου εξοπλισμού ατομικής επιχείρησης λογίζεται ώς δαπάνη του φορολογούμενου.!!!

Βάση του Ν.3842/2010 (παρ.4β του άρθρου 3 ) που επικαλείται η ΔΟΥ και τα εδάφια που καταργούνται του άρθρου 17 Κ.Φ.Ε. η ΠΟΛ.1054/10-5-2010 και βλέποντας την ανάλυση του συναδέρφου Κων.Δημ. Γραβιά σχετικά αναρωτιέμαι και παρακαλώ την γνώμη σας στα παρακάτω.

Αφού:

  • H δαπάνη ανέγερσης κτιρίου καθώς και η αγορά μηχανολογικού εξοπλισμού από ατομική επιχείρηση καταχωρούνται στα βιβλία εσόδων - εξόδων
  • Οι αποσβέσεις επί των παγίων επίσης.
  • Οι τόκοι των επιχειρηματικών δανείων επίσης
  • Τελικά όλα αυτά αποτυπώνονται και στο Ε3
  • Τότε άρα τα κέρδη που προκύπτουν δηλώνονται στην δήλωση Ε1 του φορολογούμενου

Πώς γίνεται τόσο η ανέγερση όσο και η τοκοχρεολυτική απόσβεση των δανείων να ξανααποτελέσουν τεκμήριο διαβίωσης για τον επιχειρηματία ώς φυσικό πλέον πρόσωπο? Πώς η ΔΟΥ της επιχειρηματικής δραστηριότητας επιστρέφει φπα επί επενδυτικού έργου και η ΔΟΥ φορολόγησης του συζύγου επικαλείται τα παραπάνω?

Προφανώς η δαπάνη θα πρέπει να βαρύνει μόνο μια φορά τον φορολογούμενο είτε σαν φυσικό πρόσωπο είτε σαν ατομική επιχείρηση.

Είναι δυνατόν να μην ισχύει το τεκμήριο του επιχειρήν για μια τέτοια περίπτωση? Δηλαδή πως θα πρέπει να δηλωθεί το ακίνητο , τα δάνεια και οι τόκοχρεωλυτική απόσβεση αυτών ?

Μόνο στο Ε1 λες και πήρε βάρκα, σπίτι, ΙΧ ή πίνακα ζωγραφικής μεγάλης αξίας? Δηλαδή ο τζίρος της ατομικής που καλύπτει αυτά τα έξοδα πρέπει να αγνοειθεί και πρέπει να αποτελέσουν τεκμήριο σώνει και καλά?

Ευχαριστώ προκαταβολικά όποιον συνάδερφο έχει άποψη για το θέμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ακριβώς όπως αναφέρει η ΔΟΥ είναι. Εμφανίζονται στα βιβλία, εκπίπτονται εκεί, αλλά αναγράφονται και στο Ε1 επειδή είναι ατομική επιχείρηση. Αυτά για τις χρήσεις μέχρι το 2010. Για τη χρήση 2011, (μάλλον) θα τη γλύτωνε αν έκανε ανέγερση. Οι τόκοι του δανείου θα εμφανίζονται κανονικά. Αν δεις στη Βεβαίωση που στέλνει η Τράπεζα, αναγράφει ότι "υπό προϋποθέσεις μπορεί να αποτελεί τεκμήριο".

Το ίδιο συμβαίνει και με τις δόσεις χρονομίσθωσης / χρονομεριστικής μίσθωσης (leasing) αυτοκινήτων. Εμφανίζονται στα βιβλία, εκπίπτονται τα μισθώματα (μαζί με τον αναλογούντα ΦΠΑ) βάσει των κυβικών και αναγράφονται και στο Ε1 και ως τεκμήριο κατοχής (πίνακας) και ως μισθώματα (το σύνολο και όχι αυτό που εκπίπτεται βάσει κυβικών).

Αν είναι λογικά; Όσο λογικά είναι (όπως λες) για την περίπτωση που ήταν στο όνομα ενός νομικού προσώπου ή με τις υποχρεωτικές εισφορές στα Ασφαλιστικά Ταμεία από μισθωτούς (που αφαιρούνται από το εισόδημα και φορολογείται το καθαρό) και από μη μισθωτούς–επιτηδευματίες (που αφαιρείται το 10% από τον τυχόν φόρο).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δηλαδή συνάδερφε θεωρείς ότι πρέπει να δηλωθεί η αξία κτήσης του κτιρίου (με όλο το κόστος κατασκευής που προκύπτει από τα τιμολογία και τις εισφορές του οικοδομοτεχνικού έργου ) Δηλαδή ανα έτος που αφορούν τα τιμολόγια του κατασκευαστικού έργου ?

Κωδικός 737 πίνακας 5 : Κόστος κατασκευής ?

Κωδικός 781 πίνακας 6: Το συνολικό ποσό του εκάστοτε δανείου ανα έτος χορήγησης?

Και πες μου που θα έβαζες τους τόκους αφού δεν αφορά στεγαστικό δάνειο?

Έχουν ήδη μπεί στα έξοδα των βιβλίων και άρα (Ε3) και μαζί με τις αποσβέσεις έχουν μειώσει το καθαρό κέρδος από τα αποτελέσματα της ατομικής . Τώρα οι τόκοι θα πρέπει να ξαναδηλωθούν σαν τεκμήριο στο Ε1 ?

Τότε πρέπει να μην είναι στο Ε3 της ατομικής και άρα να αυξηθούν τα καθαρά κέρδη αυτής (άρα και ο φόρος) ώστε να μπορεί να καλύπτει και τις υπόλοιπες τοκοχρεωλυτικές δαπάνες?

Δηλαδή το κτίριο αντιμετωπίζεται σαν κοινή κατοικία ενώ αφορά επαγγελματική στέγη? Και το φπα επιστρέφεται ως παράγωγο επενδυτικού αγαθού που αποτελεί τεκμήριο διαβίωσης και αυτό αλλά και οι τοκοχρεωλυτική απόσβεση των δανείων για την ανεγερσή του?

Μήπως να αφαιρέσω και την μισθοδοσία όσων εργάζονται στο κτίριο αυτό από τα έξοδα αφού κανονικά ότι εκπίπτει μειώνει την δυνατότητα κάλυψης των τεκμηρίων? Τότε ο τζίρος τι ρόλο παίζει? Μόνο για το φπα και την φορολογία?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όσον αφορά τα αυτοκίνητα θεωρώ ότι το παράδειγμα δεν είναι απόλυτα εύστοχο αφού πλέον ακόμα και απλά στελέχη επιχειρήσεων μπορεί να επιβαρυνθούν με τεκμήριο για την χρήση αυτών αλλά ακόμα και τα μισθώματα στον κδ. 719 που αναφέρεσαι αντιλαμβλανεσαι ότι δεν αποτελούν επαγγελματική στέγη ούτε πάγιο καμμίας επιχείρησης και δεν αν όντως δεν μπορείς να τα δικαιολογήσεις έπειτα από τα κέρδη ας μην τα είχες.

Αλλά εδώ μιλάμε ότι δεν έχει τεκμήριο ένα επαγγελματικό Ι.Χ. και ένα πανακριβο μηχάνημα παραγωγής ίσως πιο ακριβό και από το κτίριο ενώ έχει το κτίριο

και οι τόκοι αυτού που τα στεγάζει ??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://www.taxheaven.gr/laws/circular/index/circular/10051

H απάντηση αφορά τη δαπάνη ανέγερσης ακινήτου από ατομική επιχείρηση.

Κ. Γραβιάς

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το κόστος κατασκευής θα το έβαζα στους κωδικούς 737/738 του Ε1. Το ληφθέν δάνειο (πριν από την έναρξη των εργασιών) στους κωδικούς 781/782 και τις δόσεις ανά έτος στους 727/728. Προφανώς οι τόκοι εκπίπτονται από τα έσοδα της επιχείρησης (βλ. Ε3), μειώνοντας τα καθαρά κέρδη. Κατά τ' άλλα η Εγκύκλιος του Υ.Ο., που παρέθεσε ο Διαχειριστής μας, είναι (παραδόξως) επεξηγηματική.

(Να θυμήσω ότι όταν "λήξει" η αναστολή τεκμηρίου ανέγερσης/αγοράς/μίσθωση ακινήτων, οι ατομικές επιχειρήσεις εργολάβοι οικοδομών θα έχουν πρόβλημα επειδή θα αποτελεί τεκμήριο η ανέγερση του... "προϊόντος" τους, η οποία ουδέποτε δε θα μπορεί να καλυφθεί αφού η κάλυψή του θα γίνεται μόνο με το 20% του συμβολαίου πώλησης και άρα —θεωρητικά— το 80% θα αποτελεί τεκμήριο)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...