Προς το περιεχόμενο
  • 0

Πρόσληψη Υπαλλήλου σε επιχείρηση με ιδιωτικό συμφωνητικό με ασφάλιση στον οαεε


vicky88

Ερώτηση

Καλημέρα αγαπητοί συνάδελφοι,θα ήθελα την βοήθειά σας γιατί είμαι νέα στον χώρο και δεν έχω αρκετή εμπειρία ακόμη γι αυτό και ζητώ την συμβουλή σας.

Ήρθε σήμερα ένας πελάτης και με ρώτησε τι να κάνει στο εξής θέμα:

Του είπαν στην εταιρεία που δουλεύει να κάνουν ένα ιδιωτικό συμφωνητικό και να γραφτεί στον οαεε για να γλιτώνουν αυτοί το ικα και φυσικά σε περίπτωση απόλυσης να μην πάρει αποζημίωση. Τώρα εμένα αυτό δεν μου αρέσει και έχω προβληματιστεί,θα είναι εξασφαλισμένος με το ιδιωτικό συμφωνητικό? Εγώ δεν έχω κανένα πρόβλημα να του κάνω εγγραφή στον οαεε εφόσον του είπε ο εργοδότης του ότι θα του το πληρώνει. Εσείς τι μου προτείνετε?Σας ευχαριστώ εκ των προτέρων,οι συμβουλές σας θα μου είναι πολύτιμες και θα εκτιμούσα πολύ την βοήθειά σας!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

15 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

Καλημέρα. Αυτό που περιγράφεις συμβαίνει πολύ συχνά τελευταία... Το θέμα είναι αν ο άνθρωπος έχει απόλυτη ανάγκη την συγκεκριμένη εργασία-θέση. Αν αρνηθεί θα απολυθεί. Αν δεχτεί, χάνει τα δικαιώματά του και μπαίνει και στην περιπέτεια των ελεύθερων επαγγελματιών [ΦΠΑ, έλεγχοι, βιβλία κλπ]. Έχε υπόψη σου επίσης ότι η αποκλειστική απασχόληση με "μπλοκάκι" σε μία επιχείρηση μπορεί να θεωρηθεί εξαρτημένη εργασία από το νόμο [και από το ΙΚΑ φυσικά]. Από την άλλη μου έχει τύχει και έντιμος εργοδότης.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλημέρα και πάλι και ευχαριστώ πολύ για την απάντηση,ωχ! δηλαδή πρέπει να κάνει έναρξη?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Και μια άλλη ερώτηση να σας και σε περίπτωση έναρξης τι γίνεται με την επαγγελματική στέγη?εφόσον δεν θα ανοίξει γραφείο και θα δουλεύει αποκλειστικά στην εταιρεία

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Και μια άλλη ερώτηση να σας και σε περίπτωση έναρξης τι γίνεται με την επαγγελματική στέγη?εφόσον δεν θα ανοίξει γραφείο και θα δουλεύει αποκλειστικά στην εταιρεία

Θα δηλώσει σαν έδρα την κατοικία του.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ερωτηση

Με τον Ν. 2639/1998, οριζόταν ότι:

« Η μεταξύ εργοδότη και απασχολούμενου συμφωνία για παροχή υπηρεσιών ή έργου, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, ιδίως στις περιπτώσεις αμοιβής κατά μονάδα εργασίας (φασόν), τηλεργασίας, κατ" οίκον απασχόλησης, τεκμαίρεται ότι δεν υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον η συμφωνία αυτή καταρτίζεται εγγράφως και γνωστοποιείται μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας.

Το τεκμήριο αυτό δεν ισχύει αν ο απασχολούμενος προσφέρει την εργασία του αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη.»

Στη συνέχεια με τον Ν. 3846/2010–11-5-2010 η παραπάνω διάταξη έγινε:

«Η συμφωνία μεταξύ εργοδότη και απασχολούμενου για παροχή υπηρεσιών ή έργου, για ορισμένο ή αόριστο χρόνο, ιδίως στις περιπτώσεις αμοιβής κατά μονάδα εργασίας (φασόν), τηλεργασίας, κατ’ οίκον απασχόλησης, τεκμαίρεται ότι υποκρύπτει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, εφόσον η εργασία παρέχεται αυτοπροσώπως, αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη για εννέα (9) συνεχείς μήνες»

Ερώτηση:

1.

Μετά την κατάργηση των φράσεων «…εφόσον η συμφωνία αυτή καταρτίζεται εγγράφως και γνωστοποιείται μέσα σε δεκαπέντε (15) ημέρες στην οικεία Επιθεώρηση Εργασίας. Το τεκμήριο αυτό δεν ισχύει αν ο απασχολούμενος προσφέρει την εργασία του αποκλειστικά ή κατά κύριο λόγο στον ίδιο εργοδότη», μπορούμε:

- να έχουμε ένα εργαζόμενο στην επιχείρηση μας,
- ασφαλισμένο στο ΤΕΒΕ,
- είτε με σύμβαση έργου είτε με σύμβαση ανεξάρτητων υπηρεσιών,
- έως 9 μήνες
- χωρίς υποχρέωση ασφάλισης στο ΙΚΑ και
- χωρίς την κατάθεση της σύμβασης στην επιθεώρηση Εργασίας;

Δηλαδή, δεν θα ζητήσει το ΙΚΑ εισφορές είτε ολόκληρες εάν είναι παλαιός ασφαλισμένος είτε μειωμένες αν είναι νέος; (και κατ’ επέκταση να μην έχω πρόβλημα με την αναγνώριση της δαπάνης φορολογικά)

2.

Επίσης, αν λήξει η σύμβαση σε διάστημα μικρότερο των 9 μηνών, μετά από ποια χρονική διάρκεια μπορούμε να τον «ξαναπροσλάβουμε»;

3.

Πόσες φορές μπορεί να επαναληφθεί αυτό και με ποιες προυποθέσεις;

4.

Υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες (πχ υπάλληλος γραφείου, τεχνικός Η/Υ ή κάτι άλλο) στις οποίες δεν μπορεί να εφαρμοστούν οι παραπάνω «εξαιρέσεις» από το ΙΚΑ;

απαντηση

Σε απάντηση των ερωτημάτων σας, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Με βάση τις διατάξεις του άρθρου 361 του Α.Κ., ο εργοδότης και το τρίτο πρόσωπο (εργαζόμενος ή συνεργάτης ή εταίρος κ.λπ.), μπορούν να υπογράψουν ελεύθερα όποιας μορφής σύμβαση επιθυμούν, αρκεί η μορφή που θα επιλεγεί και οι όροι και να μην απαγορεύεται από κανόνα δικαίου (Νόμο, Σ.Σ.Ε., Κανονισμό, Διάταγμα, Υ.Α. κ.λπ.).

Ύστερα από τα παραπάνω είναι επιλογή του εργοδότη και του τρίτου προσώπου για το είδος της σύμβασης που θα υπογράψουν. Η σύμβαση αυτή, αν είναι ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή έργου, δεν κατατίθεται πλέον στην Επιθεώρηση Εργασίας και μπορεί να είναι και προφορική.

2. Σε ποιο Ταμείο θα ασφαλισθεί το άτομο αυτό εξαρτάται από το είδος της σύμβασης και τον Κανονισμό Ασφάλισης τόσο του ΙΚΑ, για τους μισθωτούς, όσο και του Ο.Α.Ε.Ε., για τους ελεύθερους επαγγελματίες.

3. Το αν ζητήσει το ΙΚΑ την υπαγωγή ενός ελεύθερου επαγγελματία σ’ αυτό ή όχι, εξαρτάται από το αν διαπιστώσει από τον έλεγχο που θα κάνει, αν το συγκεκριμένο πρόσωπο, παρότι έχει υπογράψει π.χ. σύμβαση έργου, εν τούτοις στην πράξη παρέχει εξαρτημένη εργασία, όπως αν εργάζεται μέσα στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης, αν παίρνει μισθό και όχι εργολαβική αμοιβή, αν έχει συγκεκριμένο ωράριο εργασίας, αν έχει υποχρέωση να υπακούει στις εντολές του εργοδότη, όπως έχουν οι μισθωτοί κ.λπ.

4. Αν πρόκειται για πραγματική σύμβαση έργου, δεν τίθεται θέμα επαναπρόσληψης, επειδή η πρόσληψη και η απόλυση υποκρύπτουν σχέση εξαρτημένης εργασίας και πρέπει να αποφεύγονται, γιατί θα έχετε προβλήματα.

5. Τα παραπάνω ισχύουν για όλες τις ειδικότητες εργαζομένων και δεν εξαρτάται καμία, από ό,τι γνωρίζουμε, εκτός από τις ειδικότητες μηχανικών ΑΕΙ ή ιατρών που ασφαλίζονται σε Ειδικά Ταμεία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ερωτηση

α)

Φροντιστήριο Μέσης Εκπαίδευσης απασχολεί καθηγητή μία ώρα την εβδομάδα. Ο καθηγητής αυτός δεν έχει άλλη απασχόληση και τα μόνα εισοδήματα του είναι από την μία ώρα αυτή.

- Υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στο ΙΚΑ;

β)

Αν απασχολήσει άλλο καθηγητή που είναι ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ, (είτε γιατί κάνει ιδιαίτερα μαθήματα είτε γιατί έχει δικό του φροντιστήριο είτε και τα δύο),

- με ποιες προϋποθέσεις δεν θα είχε υποχρέωση ασφάλισης στο ΙΚΑ;

(Δηλαδή πόσες ώρες και ημέρες την εβδομάδα θα μπορούσε να τον απασχολήσει χωρίς να έχει υποχρέωση ασφάλισης στο ΙΚΑ;

Ή με ποιο σχήμα θα μπορούσε να γίνει αυτό)

γ)

Θα μπορούσε να εφαρμοστεί η εγκ 81/2002 του ΙΚΑ και να έχουμε εξαίρεση από την ασφάλιση εάν τους είχαμε με σύμβαση έργου;

απαντηση

Σε απάντηση των ερωτημάτων σας, σας πληροφορούμε τα εξής:

1. Στο ΙΚΑ ασφαλίζονται υποχρεωτικά όλοι οι εργαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ανεξάρτητα του χρόνου της ημερήσιας εργασίας τους ή του ημερομισθίου.

2. Αν ο καθηγητής που απασχολείται ως μισθωτός σε ένα φροντιστήριο και παράλληλα ασκεί δικό του επάγγελμα ή έχει δικό του φροντιστήριο, ασφαλίζεται στο ΤΕΒΕ ή στο ΙΚΑ κατ’ επιλογή του αν είναι νέος ασφαλισμένος (μετά το έτος 1993) και υποχρεωτικά και στα δύο (2) Ταμεία αν είναι παλαιός ασφαλισμένος.

Αν πρόκειται για παλαιό ασφαλισμένο και έχει σύμβαση εκ περιτροπής εργασίας, η ασφάλισή του στο ΙΚΑ θα γίνει για όσες ημέρες εργάζεται πραγματικά, ανεξαρτήτως των ωρών της ημερήσιας εργασίας του.

Αν ο καθηγητής έχει σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών, ασφαλίζεται στο ΙΚΑ αν πραγματοποιεί περισσότερες από 5 ημέρες το μήνα παρουσία στην επιχείρηση, ή στο ΤΕΒΕ αν έχει περισσότερους από έναν πελάτη.

νεα ερωτηση

Ευχαριστώ για το άμεσο της απάντησης

Μία συμπληρωματική ερώτηση:

Αυτό το "αν πραγματοποιεί περισσότερες από 5 ημέρες το μήνα " είναι από την Εγκ 81/2002;

Γιατί στην Εγκ 81 αναφέρει "Τα ανωτέρω πρόσωπα δεν υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ μόνο όταν η εργασία τους παρέχεται για λιγότερες από πέντε (5) ημέρες το μήνα." δηλαδή έως και 4 ημέρες, ενώ εσείς γράφετε "αν πραγματοποιεί περισσότερες από 5 ημέρες το μήνα " δηλαδή και 5 ημέρες.

Επίσης, λέτε για "σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών".

Είναι καλύτερα να έχουμε σύμβαση ανεξαρτήτων υπηρεσιών ή σύμβαση έργου;

Ευχαριστώ και πάλι

νεα απάντηση

Σε απάντηση του ερωτήματός σας ενημερώνουμε ότι με τη απόφαση Β1/21/21/13334/83 του Υπ. Εργασίας, δεν ασφαλίζονται στο ΙΚΑ συνεργάτες των επιχειρήσεων που συνδέονται με σύμβαση έργου και δεν παρέχουν εργασία με συνθήκες εξαρτημένης εργασίας για λιγότερες από 5 ημέρες το μήνα.

Στη διάταξη αυτή γίνετε αναφορά σε συμβάσεις έργου. Η διάταξη όμως του άρθρου 1 του Ν. 3846/2010, εξομοιώνει τις συμβάσεις έργου με τις συμβάσεις ανεξαρτήτου υπηρεσιών και επομένως οι ασφαλιστικές διατάξεις για τις ημέρες παροχής εξαρτημένης εργασίας, ισχύουν και στις δύο περιπτώσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Απο τη στιγμη που μιλάμε για υπάλληλο ειται είναι με μπλοκάκι η όχι έχει ικα,επίσης το μπλοκάκι

δεν απαλλάσει απο μελλοντική αποζημίωση απόλυσης.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Επομένος νέος ασφαλισμέμος με ΑΠΥ ο οποίος παρέχει υπηρεσίες σε περισσότερους απο έναν "συνεργάτες" μπορεί να επιλέξει την ασφάλιση του ΟΑΕ και δεν θα έχει πρόβλημα με το ΙΚΑ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Επομένος νέος ασφαλισμέμος με ΑΠΥ ο οποίος παρέχει υπηρεσίες σε περισσότερους απο έναν "συνεργάτες" μπορεί να επιλέξει την ασφάλιση του ΟΑΕ και δεν θα έχει πρόβλημα με το ΙΚΑ

Το θέμα είναι ότι αυτή την στιγμή ο άνθρωπος αυτός έχει κάρτα ανεργίας και ανήκει στο ασφαλιστικό ταμείο ικα,βρήκε σε αυτή την εταιρεία δουλειά εδώ και μια βδομάδα και ο εργοδότης του του είπε ότι θέλει να αποφύγει το ικα και να πάει αυτός και να ασφαλιστεί στο τεβε,αυτό όμως είναι ολόκληρη διαδικασία,κανονικά δεν πρέπει να διαγραφεί από το ένα ταμείο για να πάει στο άλλο?έχω προβληματιστεί πάρα πολύ,μπορεί κάποιος να μου πει αν γίνεται να έχει μπλοκάκι και να συνεχίσει να είναι ασφαλισμένος στο ικα? και έχω προβληματιστεί και σε ένα άλλο κομμάτι εφόσον κάνει ασφάλιση τεβε αναγκαστικά πρέπει να κάνει και έναρξη και ο άνθρωπος θα δουλεύει αποκλειστικά εκεί στην εταιρεία και σε ωράριο καταστημάτων μάλιστα,γιατί να μπει στη διαδικασία ενός ελεύθερου επαγγελματία(ΦΠΑ,βιβλίο εσ-εξ και τα συναφή)αυτό θέλω να το αποφύγω,τι μπορώ να κάνω?συνάδελφοι βοήθεια είναι αρχή ακόμη που θα πάει θα συνηθίσω και εγώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Απο τη στιγμη που μιλάμε για υπάλληλο ειται είναι με μπλοκάκι η όχι έχει ικα,επίσης το μπλοκάκι

δεν απαλλάσει απο μελλοντική αποζημίωση απόλυσης.

έχεις απόλυτο δίκιο αλλά το πρόβλημά μου είναι ότι δεν θέλει ο εργοδότης του να τον δηλώσει στο ικα και υποψιάζομαι ότι, δεν είναι ότι σε περίπτωση απόλυσης να γλιτώσει την αποζημίωση, απλά από ότι έμαθα αυτός την έχει πατήσει από άλλον υπάλληλο και είναι στα δικαστήρια και γι αυτό δεν θέλει να δεσμευτεί και να του βάλει ικα,άρα ό τύπος αυτός δεν πρέπει να είναι και πολύ εντάξει σαν εργοδότης γι αυτό και εγώ το ψάχνω παραπάνω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Έχω παρόμοιο θέμα, ήρθε πελάτης μου ο οποίος θέλει να δουλέψει σε μια εταιρεία η οποία δεν θέλει να ακούσει για ΙΚΑ και του πρότεινε να κάνει έναρξη στην εφορία να τους κόβει τπυ κλπ.

Τι να του πεις τώρα να αρνηθεί την δουλειά, ότι είναι εξαρτημένη εργασία κλπ; Στην ουσία θα είναι κυρίως για εξωτερικές δουλειές και ότι προκύπτει μέσα στην εταιρεία σε μερεμέτια ή κάποια ανάγκη να βοηθάει..

Δεδομένου ότι χρειάζεται την δουλειά θα το κάνει, εγώ σε τι σόι κωδικό μπορεί να του προτείνω να κάνει έναρξη;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Συνάδελφοι θα ήθελα την άποψη σας. Παλιός ασφαλισμένος  στο Ο.Α.Ε.Ε., που διατηρεί Λογιστικό Γραφείο  αναλαμβάνει εργασία για κάποιες ώρες εργασίας (όχι συγκεκριμένο ωράριο αλλά συγκεκριμένη ποσότητα ωρών την εβδομάδα)  σε εταιρία.

Συντάσσει ιδιωτικό συμφωνητικό με τα προβλεπόμενα αμοιβή ώρες κ.λ.π. και   συγκεκριμένη παροχή παράδειγμα την καταχώρηση βιβλίων και μισθοδοσίας .ως εξωτερικός συνεργάτης.

Σε περίπτωση ελέγχου από το Ι.Κ.Α.

Για να είναι καλυμμένη η εταιρεία πρέπει να ασφαλιστή και στο Ι.Κ.Α. το συγκεκριμένο άτομο ή με την επίδειξη του συμφωνητικού και τιμολογίων παροχής είναι ok ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Συνάδελφοι θα ήθελα την άποψη σας. Παλιός ασφαλισμένος  στο Ο.Α.Ε.Ε., που διατηρεί Λογιστικό Γραφείο  αναλαμβάνει εργασία για κάποιες ώρες εργασίας (όχι συγκεκριμένο ωράριο αλλά συγκεκριμένη ποσότητα ωρών την εβδομάδα)  σε εταιρία.

Συντάσσει ιδιωτικό συμφωνητικό με τα προβλεπόμενα αμοιβή ώρες κ.λ.π. και   συγκεκριμένη παροχή παράδειγμα την καταχώρηση βιβλίων και μισθοδοσίας .ως εξωτερικός συνεργάτης.

Σε περίπτωση ελέγχου από το Ι.Κ.Α.

Για να είναι καλυμμένη η εταιρεία πρέπει να ασφαλιστή και στο Ι.Κ.Α. το συγκεκριμένο άτομο ή με την επίδειξη του συμφωνητικού και τιμολογίων παροχής είναι ok ?

Νικόλα μην τα μπερδεύουμε τα πράγματα,αφου είναι ελ. επαγγελματίας και έχει και άλλους πελάτες ,τι το θέλεις το ικα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Ευχαριστώ για την απάντηση συνάδελφε !!!

 Συμφωνώ και εγώ, αλλά επειδή μου έλεγαν το αντίθετο σκέφτηκα ..." Λες να έχει αλλάξει τίποτα και δεν το πήρα χαμπάρι? "

Βλέπεις με την πολυνομία 'εχουμε φτάσει σε σημείο να αμφιβάλουμε για τα πάντα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...