Προς το περιεχόμενο

Λογιστικό γραφείο και επαγγελματική εμπειρία


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Καλησπέρα, ονομάζομαι Στέργιος και είμαι απόφοιτος του τμήματος Οικονομικών επιστημών του Παμακ από το 2008. Έκτοτε έχω ασχοληθεί με διάφορες δουλειές τις οποίες θα χαρακτήριζα ψιλοάσχετες με το επάγγελμα μας, όχι επειδή δεν ήθελα αλλά γιατί δε μπορούσα να βρω κάτι που να σχετίζεται με αυτό. Δεδομένου ότι είμαι 27 χρονών αποφάσισα ότι πλέον ήρθε η ώρα να ανοίξω ένα λογιστήριο στην Ξάνθη, από την οποία κατάγομαι, κάτι το οποίο από τη στιγμή που μπήκα στη σχολή μου, επιθυμούσα. Το πρόβλημα μου όμως είναι η έλλειψη εμπειρίας αφού η μόνη προυπηρεσία σχετικά μ'αυτό ήταν βοηθός λογιστή για 1 χρόνο όπου ουσιαστικά μόνο τιμολόγια καταχωρούσα. Το θέμα αυτό το έχουν ξαναθίξει βέβαια κ άλλοι συνάδελφοι αλλά θέλω να κάνω κάποια ερωτήματα τα οποία δεν τα έχω δει πουθενά ή δεν έχουν τεθεί όπως θα έπρεπε και θα ήθελα τη βοήθεια των 'παλιών' συναδέλφων και των 'νέων'. Σε όσα λογιστικά γραφεία έχω απευθυνθεί ώστε να εργαστώ σε αυτούς, και φυσικά μιλάω χωρίς πληρωμή γιατί σε αυτή τη φάση με ενδιαφέρει να μάθω και όχι να βγάλω λεφτά, η απάντηση τους ήταν όχι για διάφορους λόγους. Βέβαια, οι περισσότεροι γνωρίζουμε και αντιλαμβανόμαστε ότι δεν θέλουν να μας μάθουν τη δουλέια ο καθένας για το λόγο του. Πάντως, νομίζω ότι αν κάποιος είναι καλός στη δουλειά του και τυπικός δε θα φοβηθεί ένα νέο άτομο΄, επιτρέψτε μου να πω τη λέξη 'πιτσιρικά', ότι θα του κλέψει τους πελάτες. Αν είναι δυνατόν, όλους αυτούς κάποιος δε τους βοήθησε να κάνουν μια αρχή;;;

Δεύτερον, αφού το έψαξα και αγανάκτησα αποφάσισα να ψάξω και άλλους τρόπους να μάθω κάποια πράγματα. Ψάχνοντας βρήκα κάποιες εταιρίες που κάνουνε σεμινάρια 80 ωρών σε απόφοιτους οικονομικών σχολών μαθαίνοντας τους κάποια βασικά. Ρωτώντας τους μου είπανε ότι με κάποιο επιπλέον διάβασμα θα έχω τις γνώσεις για να ανοίξω λογιστήριο. Βέβαια, λογικό είναι ότι αυτό θα μου έλεγαν. Γι' αυτό θα ήθελα να σας ρωτήσω αν γνωρίζετε κάτι για αυτά.

Γενικότερα υπάρχει κάποιος άλλος τρόπος να μάθουμε τη δουλειά την οποία σπουδάσαμε και επιλέξαμε να κάνουμε;

Σας ευχαριστώ πολύ για το χρόνο σας και κάθε συμβουλή σας είναι πολύτιμη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλως όρισες και καλή δύναμη!

Αν σε χαρακτηρίζουν η εργατικότητα και η υπευθυνότητα τότε καλά κάνεις και βαδίζεις προς τα εκεί.

Και εγω στα 27 το ανοιξα.

Με το πτυχίο σου και πολυ ψαξιμο και διάβασμα θα τα καταφέρεις.

Αν θες έλα Καβάλα να πιουμε ενα καφέ και να μιλήσουμε.

[email protected]

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα σταθώ σε μερικά σημεία με τα οποία δε συμφωνώ

1) δεν σπουδασες την δουλεία του λογιστή αλλά την επιστήμη της λογιστικής

2) ειναι μύθος το ότι ο λογιστής δεν θα σου δείξει την δουλειά , θα σου την δείξει με τον τρόπο του στο χέρι σου είναι να μάθεις

3) τα σεμινάρια ουτε να τα σκέφτεσαι , για μένα είναι χαμένος χρόνος κ λεφτά .

Στο πρόβλημα σου τώρα δύο λύσεις βλέπω

α)να κάνεις υπομονή κ μέχρι να βρεις κάποιο λογιστικό γραφείο για να πας χωρίς αμοιβή για κάποιο διάστημα . Αν είσαι τυχερός κ έχει λίγες κοπέλες κ πολλά βιβλία έχεις πιθανότητες

β)να ανοίξεις γραφείο και να μπεις στα βαθιά , θα χρειασθείς πολλά σωσίβια θα πνίξεις μερικούς πελάτες σου αλλά κάποια στιγμή θα μάθεις να κολυμπάς κ μετα ποιός σε πιάνει .

Πριν μερικά χρόνια ήμουνα στην ίδια φαση με σένα στην ίδια πόλη κ επέλεξα την α λύση . Δυστυχώς εμένα με "φαγαν" οι λογιστρίες...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

CEL Στην 'παρατήρηση' 1 θα συμφωνήσω μαζί σου. Όπως και στην 3 για την οποία ήμουν εξαρχής αρκετα επιφυλακτικός. Όσον αφορά τη 2 θα διαφωνήσω γιατί έχω ακούσει πολλά όχι και στο κάτω κάτω για να μου δείξει τη δουλειά με το δικό του τρόπο θα πρέπει πρώτα να με πάρει στο γραφείο του. Άλλωστε δε ζητάω έναν να με πάρει από το χέρι να μου δείξει τη δουλειά αλλά να με βάλει στο λογιστήριο του και από εκεί κ πέρα με διάβασμα και προσωπικό τρέξιμο γενικότερα, θα καταφέρω αυτό που θέλω.και όπως προείπα χωρίς αμοιβή για όσο διάστημα θα βρίσκομαι εκεί.

Πάντως σε ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές που μου έδωσες και να σου πω την αλήθεια με αυτό το τελευταίο που είπες με προβλημάτισες αρκετά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Φιλαράκο με τους ίδιους προβληματισμούς ξεκινήσαμε σχεδόν όλοι. Εγώ με τη σειρά μου έχω να σου πώ ότι καλό σχολείο είναι να βρεις να εργαστείς σε λογιστικό γραφείο και καλύτερο σχολείο είναι η θέληση για μάθηση. Οι πρώτες πόρτες που κτύπησες και δεν άνοιξαν, δεν σημαίνει τίποτα, συνέχισε να ψάχνεις για δουλειά στα λογιστικά γραφεία της πόλης σου, είμαι σίγουρος πως θα τα καταφέρεις!!! Μέσα από την εμπειρία αυτή θα μάθεις πολλά μα πάρα πολλά...και να προσπαθήσεις να διαβάζεις ταυτόχρονα. Γραφείο, γνώμη δική μου - μετά από 17 χρόνια στο χώρο - μην αποπειραθείς να ανοίξεις γιατί θα τα βρεις μπαστούνια και θα μαζέψεις για αρχή ότι κατιμά κυκλοφορεί στην πιάτσα, επιπλέον χωρίς τις βασικές γνώσεις πιθανόν να "κάψεις" κάποιους από τους πελάτες σου!!! Μην απογοητεύεσαι και συνέχισε να ψάχνεις!!! Keep going!!!;)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν και πήρα χθες την απόφαση να μην ξαναμπώ στο φόρουμ , θα κάνω μια γκέλα στην απόφαση μου αυτή μόνο για τον λόγο , ότι μια ζωή θέλω να βοηθώ όλους τους νέους , από τα πρώτα μαθητικά, φοιτητικά και επαγγελματικά βήματα τους. Ήδη σε αυτό που ρωτάς έχουν απαντήσει δυο συνάδελφοι , με τους οποίους συμφωνώ ολικά με τον ένα και μερικά με τον άλλο.

Κρίνοντας σύμφωνα με αυτά που έκανα εγώ πριν 40 χρόνια και εκ του αποτελέσματος μπορώ να πω τα εξής.

Μπορείς να ανοίξεις το γραφείο που επιθυμείς αφού απομονώσεις εντελώς τον εαυτό σου για να τον εκπαιδεύσεις διαβάζοντας (τουλάχιστον ένα εξάμηνο) , όσο δεν διάβασες ποτέ στη ζωή σου. Δηλαδή διαβάζοντας όλους τους κώδικες, ως επί το πλείστον του φορολογικούς και μαθαίνοντας τους απέξω και ανακατωτά. Κάτι παρόμοιο με αυτό που έκαναν για το μάθημα της ιστορίας οι υποψήφιοι των πανελλήνιων στο μάθημα της ιστορίας. Όπου και αν πας θα μπορείς να μιλάς με περισσότερες γνώσεις από τους άλλους. Με τον τρόπο αυτό θα βάλεις τον εαυτό σου στο καλούπι που θέλεις εσύ και όχι το άλλο καλούπι (πολλές φορές λανθασμένο) που έχει βάλει άλλος συνάδελφος τον εαυτό του. Πριν ανοίξεις όμως το γραφείο καλά θα είναι να αρχίσεις για λίγο να δουλεύεις από το σπίτι κάποιους νέους πελάτες που θα σου τύχουν στην αρχή , μέχρι να μπορέσεις να καλύπτεις τα έξοδα ενός γραφείου τα οποία θα έχεις όταν θα το ανοίξεις. Με τις γνώσεις που θα έχεις θα ξεκινήσεις στην πράξη πλέον να αποκτάς σιγά –σιγά την εμπειρία. Θα χρειαστείς λίγο χρονικό διάστημα να αποκτήσεις την βασική εμπειρία που χρειάζεται το γραφείο. Αρκεί να αντιμετωπίσεις το κάθε θέμα μια φορά, εφαρμόζοντας αυτά τα οποία διάβασες και μαθαίνοντας πως θα πρέπει να αντιμετωπίζεις το κάθε πρόσωπο το οποίο εξανανκης θα βλέπεις σχεδόν καθημερινά. Αν έχεις την διάθεση να αναλάβεις λογιστήρια μεγάλων εταιρειών , εκεί πρι δώσεις οριστική απάντηση καλό θα είναι να ζητήσεις να σου επιτρέψουν να δεις πρώτα και να μελετήσεις κάθε βιβλίο το οποίο θα αφορά την εργασία σου σε αυτό. Εύχομαι μέσα σε αυτόν τον στρόβιλο και την δίνη της οικονομικής κατάστασης στην οποία βρίσκεται γενικά ο επιχειρηματικός και μη επιχειρηματικός κόσμος της χώρας να επιτύχεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το πρώτο βήμα είναι η απόφαση που πήρες, είναι σημαντικό να ξέρειςτι θέλεις το δεύτερο προσπάθησε να μπεις σε λογιστικό γραφείο έστω και για τις εξωτερικέςδουλειές, δεν φαντάζεσαι πόσο σημαντικές είναι. Διάβασμα φόρουμ το λέει και το όνοματου παράδεισο είναι, ξεκινάς με λίγους πελάτες με β κατηγορίας και μετά ανοίγειςκαι το γραφείο σου. Όταν άρχιζα δούλευασε ένα λογιστικό γραφείο υπήρχε πολύ ανταγωνιστικό περιβάλλον και δεν μου μάθαινανκαι ούτε μου εξηγούσανε υπήρχε ψυχολογικό πόλεμος όχι από τον εργοδότη αλλά από τουςάλλους που ήταν στην ίδια θέση με μένα, και ξέρεις τους ευχαριστώ που ήταν τόσοκακοί γιατί με πείσμωσαν και έκανα έναρξη. όταν αργότερα πήγα να δω τον πρώην εργοδότημου είπε oτι αυτοί δεν την έμαθαν την δουλειάμε αγάπη γ` αυτό στο μεταδίνανε αρνητικά. Έφυγα με φόβο ότι και εγώ θα έκανα το ίδιο αλλά δεν χρειάζεται να το προσπαθώάμα είσαι θετικός άνθρωπος έτσι μένεις. Σου εύχομαι να έχεις κουράγιο και τύχηκαι τα πρόστιμα στην αρχή να τα πληρώσεις σαν να πλήρωνες κάποιο σεμινάριο απλάμην το παρακάνεις . smile.gif

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Διαβάζω πολλές φορές την άποψη ότι τα λογιστικά γραφεία αρνιούνται την αμισθί προσφορά εργασίας με τον φόβο ότι οι νέοι θα κλέψουν την δουλειά.

Είμαι από τους λογιστές που μονίμως αρνούμαι την προσφορά νέων παιδιών για τσάμπα εργασία.

Και την αρνούμαι όχι από τον φόβο μην μου πάρουν την δουλειά , αλλά επειδή πιστεύω ότι είναι άδικο, παράνομο αλλά και το κυριότερο ανήθικο να απασχολώ εργαζόμενο χωρίς να τον πληρώνω. Και μιας και τα έσοδά μου δεν είναι ικανά να καλύψουν επιπλέον μισθούς, λέω μονίμως όχι.

Τα γράφω αυτά γιατί πιστεύω ότι πάρα πολλοί συνάδελφοι έχουν την ίδια με μένα άποψη και γιατί ειλικρινά στεναχωριέμαι και αντιδρώ σε αυτήν την μόνιμη διατυπωμένη άποψη των νέων συναδέλφων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν και πήρα χθες την απόφαση να μην ξαναμπώ στο φόρουμ ,

Γιάντα μπρε, ποιος σε πείραξε να του τσι παίξουμε...??????

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα, να κατεθέσω και γω σαν νέος λογιστής την άποψη μου λοιπόν.

Όπως σκέφτεστε ότι είναι ανήθικο και παράνομο να προσλάβετε κάποιον χωρίς μισθό, το ίδιο θεωρούσα να δουλέψω κάπου χωρίς μισθό.

Πώς μπορείτε και τα νομιμοποιείτε και τα αναζητάτε κιόλας οι νέοι συνάδελφοι!Που τα είδατε αυτά? Μόνο την Ελλάδα συμβαίνουν και το θεωρώ θλιβερό

να υποτιμάμε την εργασία και την νοημοσύνη μας. Αν είναι βάλτε "Λογιστικά δωρεάν" ταμπελίτσα και κάντε τσάμπα τις λογιστικές εργασίες.

Τουλάχιστον τότε τα οφέλη θα τα καρπώνεται κανας φουκαράς και όχι το super-power λογιστικό γραφείο.

Προσωπικά άνοιξα λογιστικό γραφείο χωρίς να έχω δουλέψει κάπου αλλού. Έκανα κάποια σεμινάρια, διάβασμα πολύ και συνεχές, ανοιχτή επικοινωνία με

φίλους συναδέλφους, forum, γερό στομάχι και έλλειψη ντροπής, διότι οι "φτασμένοι" θα χλευάσουν κάποιες απορίες, προσοχή, τρέξιμο και η δουλειά θα βγεί.

Κάποια λάθη θα γίνουν, αλλά λίγα πράγματα αν τα πάρεις χαμπάρι δεν διορθώνονται, και από την άλλη η όρεξη για δουλειά, η μη πίεση του χρόνου λόγω

μικρού πελατολογίου μου επιτρέπουν να προσφέρω καλύτερες υπηρεσίες και με μεγαλύτερη συνέπεια από μεγαλύτερα γραφεία, να πίνω καφέ με τους πελάτες

μου και να συζητάμε τα προβλήματα της επιχείρησης σε όλα τε επίπεδα και όχι σαν ακόμα μια εγγραφή στο CRM.

Μπορεί η δουλειά που ένας έμπειρος λογιστής βγάζει σε μια ώρα να τη βγει σε πέντε. Δεν έχει σημασία.

Μπορεί λόγω απειρίας να γίνονται λάθη και να τρέχουμε. Δεν πειράζει.

Μπορεί να "μπούμε μέσα" στην αρχή, αλλά τα λίγα που θα πάρουμε θα είναι επειδή κάναμε δουλειά σαν λογιστές και όχι σαν deliverάδες εγγράφων ή μηχανές γραφείου.

(κάνε και μια αστική ευθύνη για καλό και για κακό...) :D χαχα

Καλημέρα και πάλι!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γράψαν κάποια πράγματα κάποιοι πιο έμπειροι συνάδελφοι και επαυξάνω.

Γράφω την προσωπική μου εμπειρία και 1-2 παρατηρήσεις.

Είχα την τύχη να δουλέψω (και δουλεύω) σε οικογενειακή επιχείρηση οπότε είχα το χρόνο αλλά και τη διάθεση να τα μάθω αργά και πιστεύω καλά.

Στην αρχή σκέτη ενημέρωση τιμολογίων για 1-2 χρόνια και απλές δηλώσεις Ε1, μετά ενημέρωση αλλά και τακτοποίηση τιμολογίων - τσεκάρισμα ενημέρωσης μαζί με βασική ενασχόληση στα εργατικά, μετά σιγά σιγά Ε3 και Ε5, δηλωσεις απλές και μετά δηλώσεις πιο σύνθετες, εν τέλει να μην τα πολυλογώ έχω αποκλειστική ευθύνη της μισθοδοσίας, όλων των Ε3 και Ε5 Β' κατηγορίας και μοιρασμένη ευθύνη για τα Γ' κατηγορίας καθώς και οτιδήποτε άλλο μπορεί να χρειαστεί στη δουλειά μας χωρίς καμία εξαίρεση. Μου πήρε αρκετούτσικα χρόνια, και ακόμα μαθαίνω πράγματα κυρίως για Γ' κατηγορίας βιβλία - και για μένα αυτό είναι το κλειδί, αν κάποιος συνεχίζει για πάντα να προσπαθεί να μαθαίνει καινούρια πράγματα δεν θα μείνει ποτέ πίσω και πάντα θα γίνεται καλύτερος. Οι πανεπιστημιακές βάσεις (ΑΣΟΕΕ) βοήθησαν λίγο έως καθόλου θα έλεγα αλλά δεν τις ακυρώνω κιόλας σαν τρόπο σκέψης και εκπαίδευση γενικών γνώσεων. Δεν μπορώ να πω ότι διάβασα τα άπειρα βιβλία αλλά τα τελευταία 3 χρόνια παίζει να έχω διαβάσει ότι ΠΟΛ και νόμο έχει βγει σχετικά και άσχετα με τις επιχειρήσεις που έχουμε, διαβάζω σχετικά και μη άρθρα από περιοδικά και σχόλια από το φόρουμ αυτό.

Για τα σεμινάρια έχω να πω ότι είναι χρήσιμα, απλά πολλά από αυτά έχουν υπερβολικές χρεώσεις και δεν αξίζουν όλες οι εισηγήσεις, μέσα στο 2010 και 2011 μέχρι τώρα πρέπει να πήγα σε 5-6 σχετικά με φορολογία, 3 με εργατικά, 2 για ΦΠΑ και άλλα 3 για άλλα αντικείμενα που δεν έχουν σχέση με τις επιχειρήσεις που έχουμε στο γραφείο (π.χ ελεγκτική και διεθνή λογιστικά πρότυπα), αλλά προσπαθώ να μαθαίνω ότι μπορώ καινούριο για να μην περιορίζω τους ορίζοντές μου στους υπάρχοντες πελάτες.

Να παρατηρήσω για τα σεμινάρια ότι συνιστώ τα οικονομικότερα: Αυτά του οικονομικού επιμελητηρίου με 0 χρέωση, και αυτά του Λογιστικού συλλόγου Αθηνών με 50 ευρώ και μερικά της ΕΦΕΕΑ αξίζουν επίσης για τα μέλη της (το κόστος είναι σχετικά χαμηλό και η συνδρομή περίπου 50 ευρώ το εξάμηνο). Επίσης σε κάποια από αυτά πήρα πολύτιμες σημειώσεις που έχουν σωστή και συμπυκνωμένη γνώση όλων των τελευταίων αλλαγών των νόμων που κάνουν τη ζωή μας πιο εύκολη.

Για περιοδικά και βιβλία υπάρχουν πολλά και καλά και δεν θέλω να διαφημίσω ποια μου αρέσουν και ποια όχι. Πάντως για τους νέους συναδέλφους είτε κάνεις αυτό που είπε ο συνάδελφος Επιμενίδης και είναι το να λιώσεις ΚΦΕ, ΚΒΣ, Εργατικό δίκαιο, και αν τα ξέρεις απέξω και ανακατωτά τότε η πρακτική εφαρμογή γίνεται ευκολότερη, είτε έχεις τα βιβλία, έχεις και τις βασικές γνώσεις και μια μικρή εμπειρία σαν βοηθός, και σημαντικό για μένα είναι και ένα δίκτυο επαφών (δεν εννοώ να ρωτάς συνέχεια στο forum μόνο...tongue.gif) από άλλους συναδέλφους λογιστές ή και εφοριακούς που έχουν εμπειρεία και μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν, και βλέπεις τον κάθε πελάτη σαν ξεχωριστή περίπτωση (γιατί έτσι και είναι), ξοδεύεις πολύ περισσότερο χρόνο από ότι ένας πιο έμπειρος λογιστής, αλλά μέσα από την προσπάθεια να μάθεις, γίνεσαι και καλύτερος λογιστής ακόμα και αν κάψεις και κανένα (αλλά σε αυτή την περίπτωση να είσαι έτοιμος να τα πληρώσεις από την τσέπη σου για να είσαι σωστός και δίκαιος με τον εαυτό σου και τον πελάτη).

Το επάγγελμα είναι κάθε άλλο παρά εύκολο, θες πάρα πολύ χρόνο για να χτίσεις και να διατηρήσεις "ικανή" πελατειακή βάση, και δεν πληρώνει και τόσο καλά (ή και κάμποσοι πελάτες πετάνε και τρελά φέσια) παρά μόνο μετά από χρόνια και αν το κυνηγήσεις πέρα για πέρα και έχεις τις γνώσεις για να μπορείς να "σταθείς" άνετα και φυσικά ο ανταγωνισμός είναι θα έλεγα άγριος, κυρίως από συναδέλφους που χτυπάνε τις τιμές σε τρελά επίπεδα (50 € το μήνα για επιχείρηση με ένα τόνο τιμολόγια καθημερινά και 10 άτομα προσωπικό ή και 15 € το μήνα για τήρηση βιβλίων ταξί είναι τα καλύτερα που έχω αντιμετωπίσει...laugh.gif). Πάντως πάντα το πίστευα και το πιστεύω ότι ο σωστός επαγγελματίας θα βρει το δρόμο του εύκολα ή δύσκολα ακόμα και σε αυτό το περιβάλλον.

Και μια παρατήρηση. Πολλοί νέοι συνάδελφοι έχουν περάσει από το γραφείο ως βοηθοί λογιστές τα χρόνια που πέρασαν.

Θα αναφέρω μόνο τις περιπτώσεις των ατόμων που δήλωσαν ότι θέλουν να ασχοληθούν με το επάγγελμα αυτό (δεν έχει νόημα να αναφερθώ στους αρκετούς που ποτέ δεν ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα και το είδαν σαν κάτι προσωρινό).

Παρότι πολλοί δηλώνουν ότι θα ασχοληθούν με αυτό, ελάχιστοι είναι αυτοι που πραγματικά ενδιαφέρονται να μάθουν τα πάντα και να χτίσουν τις βάσεις είτε για κάτι δικό τους, είτε για μια καλύτερη θέση στο λογιστήριο μιας εταιρείας κτλπ.

Ειλικρινά δεν μπορώ να καταλάβω το γιατί, και μιλάω ακόμα και για έξυπνα άτομα που όμως δεν θέλουν να κουραστούν και λίγο παραπάνω για να δουν τι και πως.

Εντύπωση μου έκανε δε όταν πρότεινα στο προσωπικό πέρυσι, μια ώρα την έβδομάδα μετά τη λήξη του ωραρίου να τους δείχνω λίγα πράγματα επιπλέον από αυτά που ασχολούνται για φορολογία, εργατικά, και πρακτικά δεν ενδιαφέρθηκαν... Μιλάμε για μια ώρα που εμένα προσωπικά δεν μου περίσευε, αλλά ήθελα ειλικρινά να έχουν τη δυνατότητα αυτά τα παιδιά να μάθουν κάτι παραπάνω και να μάθουν πολύ περισσότερα και γιατί όχι να γίνουν και καλύτεροι από εμένα, ποτέ δεν είδα κάποιον ανταγωνιστικά, το επάγγελμά μας είναι ανοιχτό και προτιμώ να έχω ένα φίλο λογιστή στην ανοιχτή αγορά παρά κάποιον δυσαρεστημένο ότι "του έκοψα τα φτερά" που δε θα μου μιλήσει ποτέ ξανά.

Πάντως ακόμα το ένα άτομο (και παλιός φίλος μου) στο οποίο πρέπει να έκανα και 20-25 ώρες ιδιαίτερα σεμινάριο πάνω σε ότι ήξερα για να μπορέσει να βρει μια καλύτερη δουλειά και παρότι δεν βαριόταν και φυσικά το έκανα για χάρη του, για άσχετο λόγο μου έκοψε και την καλημέρα...laugh.gif Πάντως δεν πτοούμαι από αυτό το περιστατικό, πάντως ένιωσα πολύ χάλια από το ότι έχασα τόση ενέργεια και ώρες τσάμπα όταν συνέβει αυτό.

Τέλος, πολλά λογιστικά γραφεία κυνηγάνε αποκλειστικά νέους και νέες για "δωρεάν εργασία" ή αποκλειστικά για πρακτική ΤΕΙ (το τελευταίο είναι πάντως 100% νομότυπο), δεν μπορώ να πω ότι το εγκρίνω και ταυτόχρονα η λειτουργεία τέτοιων γραφείων έχει πρόβλημα από την απειρία και τις συνεχές αλλαγές σε προσωπικό όλη την ώρα... Φθηνό εργατικό δυναμικό μεν, όχι και τόσο αποτελεσματικό δε, σε πολλούς δεν τους πειράζει αυτό, εγώ προσωπικά το βλέπω σαν κάτι που θα δημιουργήσει προβλήματα στους πελάτες τους κάποια στιγμή με τον ένα ή άλλο τρόπο (π.χ κακή ενημέρωση των βιβλίων κτλπ) αλλά δε μου πέφτει λόγος, ο καθένας αποφασίζει ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να λειτουργήσει την επιχείρησή του. (και όσο υπάρχουν μέτρα όπως η περαίωση ή οι πελατειακές σχέσεις λογιστών-εφοριακών, η σωστή λειτουργία και υπηρεσίες ενός λογιστή είναι δευτερεύων... αλλά αυτό σιγά σιγά θα αλλάξει).

Ελπίζω τα προσωπικά μου βιώματα καθώς και οι 1-2 συμβουλές μαζί με τις συμβουλές των εμπειρότερων συναδέλφων πιο πάνω να βοηθήσουν νέους συναδέλφους και μπορώ να πω μέτα βεβαιότητας ότι υπάρχουν λογιστικά γραφεία που τους ενδιαφέρει βέβαια ο εργαζόμενος βοηθός να είναι αποδοτικός και να "βγάζει δουλειά" αλλά τους ενδιαφέρει αυτός ο εργαζόμενος να μάθει και κάτι για όσο διάστημα δουλεύει εκεί (αν ο εργαζόμενος το επιδιώξει..).

Ανακεφαλαιώνω:

1. Βιβλίογραφία - Είτε την ξετινάζεις, είτε την ξέρεις αρκετά ώστε να μπορείς να ανατρέξεις και να εμβαθύνεις κατά περίπτωση πελάτη.

2. Σεμινάρια (επιλεγμένα π.χ άμα πας σε ένα σεμινάριο που είναι εισηγήτρια η κα Καρύδα για ΦΠΑ αποκλείεται να βγεις χαμένος όσα και να δώσεις, εγώ πριν από μερικές εβδομάδες πήγα τσάμπα στο σεμινάριο του οικονομικού επιμελητηρίου που ήταν περίπου 20 ώρες και έπαθα πλάκα με τις γνώσεις και τη μεταδοτικότητα αυτής της εξαιρετικής γυναίκας).

3. Δίκτυο βοήθειας και συνεργασίας συναδέλφων ή συναφών στο χώρο

4. Ένα minimum εμπειρείας σε μικρό ή μεσαίο λογιστικό γραφείο (σε μεγάλο οι πιθανότητες να μάθεις είναι μικρές)

5. Πείσμα και αποδοχή του γεγονότος ότι για τα πρώτα βήματα χρειάζεται πολύς κόπος και χρόνος.

6. Να ξέρεις ή να μάθεις πως μπορείς να "πουλάς τον εαυτό σου" και τις υπηρεσίες σου στους πελάτες (μπορεί να είσαι τέλειος, αλλά άμα δεν πείσεις τον πελάτη ότι εσύ αξίζεις δεν πρόκειται να τον "πιάσεις"). Και δεν εννοώ να κοροιδεύεις τον κόσμο, απλά να ξέρεις πως να προβάλεις τις γνώσεις σου, ή την εμπειρία σου, ή το γεγονός ότι είσαι σωστότερος ή καλύτερος ή φθηνότερος, ή οτιδήποτε άλλο θα σου πείσει και θα σου φέρει ένα πελάτη.

Αυτά για μένα είναι τα ουσιώδη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κάτι παρόμοιο με αυτό που έκαναν για το μάθημα της ιστορίας οι υποψήφιοι των πανελλήνιων στο μάθημα της ιστορίας.

''Διαφωτισμο ή αιωνα των φωτων εχουν ονομασει την οικονομικη, πνευματικη, πολιτιστικη και γενικοτερα ιδεολογικη κινηση που εκτινεται χρονικα απο την ενδοξη επανασταση στην Αγγλια (1688) εως και τη γαλλικη επανασταση''

Θα γερασω και ακομα θα θυμαμαι την εισαγωγη απο τις 145 σελιδες :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σου ευχομαι με την σειρα μου καλη αρχη.

Να πιστεψεις σε αυτο που επελεξες να κανεις και παρολες τις δυσκολιες που ισως θα συναντησεις να μην κανεις πισω.

Το θετικο αποτελεσμα των προσπαθειων δεν ερχεται ποτε αμεσως, να εχεις υπομονη και να διαβαζεις συνεχεια.Η εμπειρια ειναι αποτελεσμα πολλων παραγοντων να το ξερεις αυτο.

Να εισαι ειλικρινης με τους συναδελφους, σε οποιο χωρο επιλεξεις να αρχισεις, πανω απο ολα. Και πανω απο ολα να μαθαινεις απο τα λαθη σου. Και μην κανεις ποτε το λαθος ο πελατης να σε δει πρωτα φιλικα και μετα ως επαγγελματια.

Να προσθεσω οτι να βοηθας παντα τους συναδελφους -μην πας με κριτηριο εαν εχεις λαβει βοηθεια- επισης να ξερεις οτι σε αυτη την δουλεια κανεις δεν τα ξερει ολα, συνεχως μαθαινουμε ειτε μεσα απο το πελατολογιο μας ειτε μεσα απο την συμμετοχη μας σε αυτο το Φορουμ.

Καλη αρχη και καλη δυναμη.

υγ. και εγω νεος ειμαι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους παλιούς και νέους συναδέλφους που ασχοληθήκατε με τον προβληματισμό μου και μου δώσατε τις συμβουλές και απόψεις σας.

Θα ήθελα να πω απλά ότι δεν επικροτώ την δωρεάν εργασία αλλά έτσι όπως είναι πλέον τα πράγματα αναγκαζόμαστε να κάνουμε αρκετές υποχωρήσεις, λανθασμένα βέβαια, ώστε να αποκτήσουμε τις βασικές γνώσεις για να προχωρήσουμε ένα βήμα παραπέρα. Άλλωστε ούτε και εμένα μου αρέσει που είμαι 27 ετών με ελάχιστα ένσημα και ανασφάλιστος. Για να έχω όμως κάποιο μέλλον κάνω και μερικές υποχωρήσεις. Έτσι το βλέπω όπως και πολλοί νέοι αυτή τη περίοδο αλλά το γνωρίζω ότι κάνω τεράστιο λάθος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 weeks later...

Κι εγώ είμαι νέος στην αγορά και έχω αποφοιτήσει απο ΤΕΙ..Έχω τη διάθεση και τη δίψα για να μάθω,αλλα πιστεύω οτι δε δίνονται ευκαιρίες.. Ψαχνω να βρω εδώ κ μήνες μία δουλειά σε λογιστικό γραφείο αλλά όλα είναι οικογενειακά και γενικά θέλουν άτομα με εμπερία..κ ρωταω, εμείς πως θα αποκτήσουμε εμπειρία αν δεν αρχίσουμε από κάπου??

κ ΓΡΙΒΑΣ ΠΕΤΡΟΣ μπράβο σας, μπορεί να ήσασταν ο μόνος που θα το κάνατε αυτό, να θυσιάζατε χρόνο δικό σας πολύτιμο,για να μάθουν κάποια πράγματα παραπάνω οι υπαλληλοί σας..

Μία ερώτηση ακόμα θέλω να κάνω σε κάτι που είχε πει ο χρήστης epimenidis, όταν λέτε "Με τον τρόπο αυτό θα βάλεις τον εαυτό σου στο καλούπι που θέλεις εσύ και όχι το άλλο καλούπι (πολλές φορές λανθασμένο) που έχει βάλει άλλος συνάδελφος τον εαυτό του". τι εννοείτε??

Το ξέρω οτι μπορεί να έχουν υποθεί παλιότερα, αλλα είμαι καινούριο μέλος στο forum..Θελω αν μπορείτε να μου πείτε τη γνώμη σας σε αυτό..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Χωρις να ειμαι στο μυαλο του epimenidi αυτο που εχω να σου πω εγω ειναι οτι την δουλεια σου και το πως εσυ θα ρυθμιζεις γενικα την εργασια σου εξαρταται απο εσενα βασει των εμπειριων που εχεις συλλεξει. Θες λογιστικο γραφειο εκει οπου εχεις αποτανθει δεν εχεις βρει ανταποκριση, συνεχισε την προσπαθεια και θα ανταμοιφθεις θα το δεις, και αυτο μια εμπερεια ειναι που δοκιμαζει τις αντοχες σου.

Η γνωση δεν ερχεται παντα μεσα απο γραφειο, εξω υπαρχουν εκατονταδες βιβλια αξιολογων ανθρωπων του χωρου μας, αγορασε τα, μελετησε τα, πηγαινε στο υπουργειο παρε οτι Πολ εχει βγει, μελετησετες ολες, κανε ενα ιστορικο με αυτες, μελετησε τον νομο 3842, τον 2238, 2589, προεδρικο διαταγμα 186/1992 περι κωδικα, επισης βρες τι ισχυει περι φορολογικων μηχανισμων, πηγαινε σε υπηρεσιες ρωτα το καθετι που θες να μαθεις, μην αναλαβεις τιποτα εαν δεν εισαι ετοιμος στα βασικα σημεια, λαβε μερος σε σεμιναρια, εχει κοστος αλλα να επιλεγεις αυτα που σε βοηθουν στην αρχη σε βασικες εννοιες και μετα προχωρα στα εξεζητημενα. Να μαθεις να χρησιμοποιες το site στο οποιο εισαι μελος, να μαθεις να ρωτας εφοσον εχεις εξαντλησει ολη την νομολογια για αυτο που θες. Για να μαθεις την νομολογια σου παρεθεσα τους βασικους νομους ποιο πανω. Μετα ειναι δικο σου θεμα το πως θα μαθεις να ψαχνεις αυτο που θες.

Σκεψου, μελετησε και ξεκινα με νεες βασεις για ευρεση εργασιας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σ' ευχαριστώ πολύ για τις συμβουλές σου george177 και εχω αρχισει ηήδη να ψάχνομαι για αυτά που μου είπες..Μια χαζή ερώτηση αν ξέρει κανένας, γίνεται δηλαδή να πάρω από το υπουργείο οτι πολ έχει βγει και όταν λες ιστορικό τι εννοείς??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και φυσικα μπορεις να τις παρεις..τι ειναι απορρητα εγγραφα?

Οταν λεω ιστορικο καθε Πολ αναγραφει συνηθως καποια παλαιοτερη διαταξη ή εγυκλιο ή αλλη Πολ. Για να κατανοησεις αυτο που διαβαζεις - εφοσον εχεις μελετησει τους νομους που σου παρεθεσα - πρεπει να ψαξεις και αυτες που αναγραφονται στις Πολ που θα παρεις απο το υπουργειο που θα πας.

Ετσι θα φτιαξεις ενα ιστορικο για καθε νεα Πολ εχοντας μαζι και αυτες που περιεχονται στις νεες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σ' ευχαριστώ για τις πληροφορίες να σαι καλά..ήδη άρχιζα να διαβάζω πολ..για να δούμε που θα με βγάλει...

Πριν ξεκινησεις με τις Πολ διαβασε τους νομους που σου παρεθεσα ποιο πανω αυτοι ειναι η βαση για να καταλαβεις τι διαβαζεις....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι αυτό κάνω, ήδη διαβάζω τον Ν.2238/1994 και μετα έχουν σειρά οι υπόλοιποι κ μετά οι ΠΟΛ γτ δε θα καταλαβαίνω τι γίνεται...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 5 years later...

Καλησπέρα, είμαι νέος και στο site κ στο επάγγελμα ,είμαι άνεργος απόφοιτος οικονομικού ψάχνω για δουλειά αλλά πέραν του ότι δεν υπάρχει ζήτηση όταν υπάρχει κάποια θέση ζητάνε μεγάλη εμπειρία που εγώ δεν έχω. Θέλω κάπως μονος μου διαβάζοντας η με κάποιο πρόγραμμά στον υπολογιστή να μάθω πιο πρακτικά πράγματα όπως πως πχ περάναμε τις κατηγόριες στα βιβλία εσοδων έξοδών ,αν έχετε να μου προτείνετε  κάποια βιβλία για στην σωστή συμπλήρωση των βιβλίων αυτών ή κάποια προγράμματα να ασχοληθώ θα ήταν πολύ χρησμό για έμενα και για άλλους νέους στην θέση μου(δεν έβγαλα «άκρη» με τα ήδη υπάρχοντα θέματα στο forum εξάλλου είναι παλιά τα πιο πολλά) . Ευχαριστώ προκαταβολικά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

18 ώρες πριν, Nixd said:

Καλησπέρα, είμαι νέος και στο site κ στο επάγγελμα ,είμαι άνεργος απόφοιτος οικονομικού ψάχνω για δουλειά αλλά πέραν του ότι δεν υπάρχει ζήτηση όταν υπάρχει κάποια θέση ζητάνε μεγάλη εμπειρία που εγώ δεν έχω. Θέλω κάπως μονος μου διαβάζοντας η με κάποιο πρόγραμμά στον υπολογιστή να μάθω πιο πρακτικά πράγματα όπως πως πχ περάναμε τις κατηγόριες στα βιβλία εσοδων έξοδών ,αν έχετε να μου προτείνετε  κάποια βιβλία για στην σωστή συμπλήρωση των βιβλίων αυτών ή κάποια προγράμματα να ασχοληθώ θα ήταν πολύ χρησμό για έμενα και για άλλους νέους στην θέση μου(δεν έβγαλα «άκρη» με τα ήδη υπάρχοντα θέματα στο forum εξάλλου είναι παλιά τα πιο πολλά) . Ευχαριστώ προκαταβολικά.

 

 

Καλώς ήρθες.

Λίγο δύσκολο να κάνεις πρακτική με "θεωρία". Δυστυχώς το εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας μας, είναι πολύ πίσω και οι τελειόφοιτοι δεν έχουν τις απαραίτητες γνώσεις για την αγορά εργασίας.

Κάνε υπομονή και ψάξε για δουλειά όσο μπορείς.

Εκεί που ήσουν, ήμουνα....

Καλή επιτυχία σε ότι κι αν κάνεις

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Καλημέρα επειδή και εγώ έτσι ήμουν στην αρχή μόνο με 3 μήνες εμπειρία...δεν νομίζω να σου μάθουν πολλά πράγματα περισσότερο θα τρέχεις σε εξωτερικές δουλείες..

Εγώ ξεκίνησα μόνος μου σιγά σιγά με πολύ διάβασμα στην αρχή με δηλώσεις και σιγά σιγά θα έρθουν και οι εταιρείες

Απλά να έχεις υπομονή και λεφτά για να κρατηθείς στο χώρο μέχρι το πρόσημο είναι θετικό  

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...