Jump to content
  • 0

Κατηγορίες επενδύσεων και είδη ενισχύσεων του νέου Αναπτυξιακού Νόμου 3908/2011


Question

Κατηγορίες Επενδύσεων

1. Γενική Επιχειρηματικότητα

Αφορά: κάθε επιχειρηματία

Προβλέπει: Φοροαπαλλαγές κλιμακούμενες έως και 10 χρόνια, μέχρι το 100% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης

2. Περιφερειακή Συνοχή

Αφορά: επενδυτές με σχέδια που καλύπτουν τοπικές ανάγκες ή αξιοποιούν τοπικά ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.

Προβλέπει: όλα τα είδη των ενισχύσεων. Το ποσοστό επιχορήγησης και επιδότησης leasing μπορεί να φτάσει μέχρι και το 70% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης. Για τις νέες επιχειρήσεις, το παραπάνω ποσοστό προσαυξάνεται κατά 10%.

3. Τεχνολογική Ανάπτυξη

Αφορά: επιχειρήσεις που σχεδιάζουν να επενδύσουν στην καινοτομία και να εκσυγχρονίσουν τεχνολογικά την επιχείρηση τους.

Προβλέπει: όλα τα είδη των ενισχύσεων. Το ποσοστό επιχορήγησης και επιδότησης leasing μπορεί να φτάσει μέχρι και το 80% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης.

4. Νεανική Επιχειρηματικότητα

Αφορά: επιχειρήσεις νέων, 20 μέχρι 40 ετών.

Προβλέπει: ενίσχυση για το σύνολο σχεδόν των δαπανών (και των λειτουργικών) για 5 χρόνια από την έναρξη λειτουργίας. Η συνολική ενίσχυση μπορεί να φτάσει μέχρι 1.000.000 ευρώ.

5. Μεγάλα Επενδυτικά Σχέδια

Αφορά: επενδυτές με σχέδια ύψους τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ.

Προβλέπει: όλα τα είδη των ενισχύσεων μεμονωμένα ή συνδυαστικά. Το ύψος της ενίσχυσης μειώνεται όσο αυξάνει το ύψος της επένδυσης. Η επιχορήγηση-επιδότηση δεν μπορεί να ξεπερνά το 60% της συνολικής ενίσχυσης.

6. Ολοκληρωμένα Πολυετή Επενδυτικά Σχέδια

Αφορά: επιχειρηματίες με σχέδια υλοποίησης ολοκληρωμένων πολυετών (2-5 έτη) σχεδίων επιχειρήσεων, για τις οποίες έχει παρέλθει τουλάχιστον πενταετία από τη σύστασή τους, άνω των 2.000.000 ευρώ. Στόχος είναι ο τεχνολογικός, διοικητικός, οργανωτικός, και επιχειρησιακός εκσυγχρονισμός.

Προβλέπει: φοροαπαλλαγές μέχρι το 100% του ανώτατου επιτρεπόμενου ύψους ενίσχυσης.

7. Σχέδια Συνέργειας και Δικτύωσης (Clustering)

Αφορά: επιχειρηματικά σχήματα συνέργειας και δικτύωσης 10 τουλάχιστον επιχειρήσεων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και πέντε στην υπόλοιπη Ελλάδα, υπό μορφή κοινοπραξίας. Προβλέπει τη δυνατότητα παροχής κάθε είδους ενίσχυσης.

Είδη ενισχύσεων

α. Φορολογική απαλλαγή. Απαλλαγή από 8 έως 10 χρόνια από την καταβολή φόρου εισοδήματος επί των πραγματοποιούμενων προ φόρων κερδών, τα οποία προκύπτουν με βάση τη φορολογική νομοθεσία, από το σύνολο των δραστηριοτήτων της επιχείρησης. Το ποσό της φορολογικής απαλλαγής συνιστά ισόποσο αφορολόγητο αποθεματικό.

β. Επιχορήγηση. Δωρεάν παροχή χρηματικού ποσού από το Δημόσιο για την κάλυψη τμήματος των ενισχυόμενων δαπανών του επενδυτικού σχεδίου.

γ. Επιδότηση χρηματοδοτικής μίσθωσης (leasing). Κάλυψη από το Δημόσιο τμήματος των καταβαλλόμενων δόσεων χρηματοδοτικής μίσθωσης που συνάπτεται για την απόκτηση νέου μηχανολογικού και λοιπού εξοπλισμού

δ. Ευνοϊκά δάνεια μέσω του ΕΤΕΑΝ. Χρηματοδότηση του ποσού που προβλέπεται να καλυφθεί με τραπεζικό δανεισμό με δάνεια χαμηλού κόστους, από τις τράπεζες που συνεργάζονται με το ΕΤΕΑΝ.

Όλες οι ενισχύσεις συνυπολογίζονται για τον καθορισμό του συνολικού ποσοστού ενίσχυσης που χορηγείται στο επενδυτικό σχέδιο. Το όφελος από την παραπάνω χρηματοδότηση συνυπολογίζεται στο συνολικό ποσοστό ενίσχυσης, το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει τα όρια του Χάρτη Περιφερειακών Ενισχύσεων.

--------------------------

Κείμενο αναπτυξιακού νόμου: http://www.taxheaven...w/index/law/296

http://www.swiftminds.gr

Link to post
Share on other sites

3 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

Ξεκινάει από ο νέος επενδυτικός νόμος 3908/2011:

• Η έναρξη της ηλεκτρονικής υποβολής των αιτήσεων υπαγωγής στο νέο επενδυτικό νόμο για τον πρώτο κύκλο υποβολής των αιτήσεων θα γίνει την 21/04/2011 και θα διαρκέσει έως την 31/05/2011.

• Ο•συνολικός διατιθέμενος προϋπολογισμός για την κατηγορία της "επιχειρηματικότητας των νέων"•για τον πρώτο κύκλο του νέου επενδυτικού νόμου ανέρχεται σε €150 εκατ.

• Στα μέσα Μαΐου θα γίνει η προκήρυξη των ειδικών καθεστώτων για τηνεπιχειρηματικότητα των νέων, τα clusters και τα μεγάλα επενδυτικά σχέδια που θα υποβάλλονται καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους.

• Ταυτόχρονα, ενεργοποιείται άμεσα το ΕΤΕΑΝ, με την προκήρυξη του Ταμείου Επιχειρηματικότητας για τη στήριξη των ΜμΕ κυρίως επιχειρήσεων με χαμηλότοκα δάνεια ύψους 1,2 δις €.

• Όλες οι κατηγορίες των επενδυτικών σχεδίων που θα χρηματοδοτηθούν από τον νέο επενδυτικό νόμο θα μπορούν να λαμβάνουν χρηματοδότηση από το ταμείο ΕΤΕΑΝ με ευνοϊκούς όρους δανεισμού και πιο συγκεκριμένα με επιτόκιο 4,4%.

Σύμφωνα με τις εξαγγελίες με το νέο σύστημα ενίσχυσης των επενδυτικών σχεδίων, υιοθετούνται για πρώτη φορά καινοτόμες διαδικασίες που εξασφαλίζουν ταχύτητα, με σύντομες και σαφώς καθορισμένες προθεσμίες, διαφάνεια και αντικειμενικότητα, καθώς οι κύριες πράξεις γίνονται ηλεκτρονικά και υπάρχει δυνατότητα δημόσιας παρακολούθησης καιαπλότητα, καθώς τα έγγραφα που απαιτούνται είναι πολύ λιγότερα και τυποποιημένα.

Απομένει να τα δούμε και στην πράξη...

Link to post
Share on other sites
  • 0

Δεν υπαρχει περιπτωση να καταθεσει καποιος εργο στον αναπτυξιακο μεχρι μαιο. Ας βγαλουνε πρωτα τα λαμπρα αστερια τις ΚΥΑ για να πλαισιωσουν το νομο και μετα βλεπουμε!Ανακοικνωνουν την εναρξη την υποβολης και δεν εχουν ολοκληρωση ακομα τις παραμετρους του Νομου.Ελλαδαρα ολε :D

Link to post
Share on other sites
  • 0

Καλημερα.

Ανοιγει ο 2ος κυκλος του αναπτυξιακου νομου μεχρι τις 31 Οκτωβριου.

Θελω να ενημερωθω οσον αφορα επενδυση σε γεωργικη παραγωγη, και παραγωγη προϊοντος.

Προποθεσεις ενταξης,αν παιζει ρολο η εργασια μου τωρα, κοστος επενδυσης κτλ.

Εχω ψαξει αρκετα στο νετ αλλα θελω να δω αν υπαρχει κατι επιπλεον.

Εχω βρει αρκετα πιο κατω:

http://www.capitalinvest.gr/info.php?category_id=34&product_id=122

Γνωριζει καποιος καποιο link με ολες τις λεπτομερειες του αναπτυξιακου ανα προιον με προυποθεσεις ενταξης κτλ.;

Επισης για επενδυσεις κατω των 200.000 θα υπαρξει προφανως κατι αλλο στο μελλον;

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...