Προς το περιεχόμενο
  • 0

ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ DIGI RETAIL


pandp

Ερώτηση

Στο ΕΣΠΑ FORUM μαζευτήκαμε αρκετοί σύμβουλοι που συνοψίσαμε τις απόψεις μας σε ένα κείμενο αναφορικά με ΑΙΤΗΜΑ ΠΑΡΑΤΑΣΗΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΣΤΟ DIGI RETAIL μέχρι 30 Απριλίου. Επειδή το TAX HEAVEN είναι πλέον εξειδικευμένο φόρυμ για λογιστές, ζητούμε τη συμμετοχή τους ώστε την Τρίτη που θα κατατεθεί, οι αιτούμενοι να είναι όσο το δυνατόν περισσότεροι.

Παραθέτουμε το κείμενο του αιτήματος:

Στα πλαίσια του αμφιλεγόμενου περιεχομένου του Οδηγού Προγράμματος και σε συνέχεια της πρώτης μας επιστολής που αφορούσε ένα πλέγμα ευρύτερων προβλημάτων της δράσης, θα επιθυμούσαμε να σας επισημάνουμε εκ νέου τους προβληματισμούς μας σχετικά με ορισμένα σημεία τα οποία χρήζουν της ιδιαίτερης προσοχής σας, με σκοπό την οριστική αποσαφήνιση εκ μέρους σας και την επαναδιατύπωση τους όπου απαιτείται. Τα συγκεκριμένα σημεία έχουν εντοπιστεί από μεγάλο ποσοστό επιχειρηματιών και συμβούλων και ιεραρχηθεί ως ιδιαίτερα κρίσιμα, και τα οποία δημιουργούν προβλήματα αφενός στην εκπλήρωση των προϋποθέσεων συμμετοχής και αφετέρου στην ασφαλή αξιολόγηση των υποβληθέντων επενδυτικών σχεδίων.

Τα κείμενα εντός των εισαγωγικών αποτελούν τις απαντήσεις σας στην πρώτη επιστολή.

1) "Τα ζητούμενα στοιχεία δεν διαφέρουν σε τίποτα από αυτά που θα περιλαμβάνονταν σε ένα προσωρινό Ε3"

Η απάντηση που δίνεται στο εν λόγω σημείο δεν μας βρίσκει σύμφωνους λόγω του ότι στο έντυπο Ε3 δεν αποτυπώνουμε τα ποσά ανά μήνα σε αντίθεση με την εκτύπωση ανακεφαλαίωσης χρήσης. Σε διαφορετική περίπτωση, η ένσταση μας εντοπίζεται στην αντίθεση σας για την μη χρησιμοποίηση του προσωρινού Ε3 το οποίο αρνείστε να κάνετε δεκτό. Παράλληλα σας αναφέρουμε για πολλοστή φορά ότι αφενός η εκτύπωση ανακεφαλαίωσης χρήσης συντάσσεται συνήθως τον μήνα που διανύουμε (Μάρτιος) από τους λογιστές γεγονός που καθιστά δύσκολη την προσκόμιση του και τους υπολογισμούς βάσει του εν λόγω εντύπου και αφετέρου δεν εξασφαλίζει την ασφαλή αξιολόγηση των προτάσεων, καθώς τα στοιχεία που εμπεριέχονται σε αυτή είναι προσωρινά.

Επιπλέον σας παραθέτουμε επικαιροποιημένα στοιχεία για τις προθεσμίες υποβολής των εντύπων Ε3 προς τεκμηρίωση των όσων επικαλούμαστε:

- για ατομικές με Β΄κατηγορίας βιβλία από 4-19 Απρίλη, μετά τη παράταση που δόθηκε

- για ατομικές με Γ΄κατηγορίας βιβλία από 18 Απρίλη μέχρι 4 Μαϊου

- για Ο.Ε και Ε.Ε. με Β΄κατηγορίας βιβλία από από 1 μέχρι 15 Απρίλη

- για Ο.Ε και Ε.Ε με Γ΄κατηγορίας βιβλία μέχρι 15 Απρίλη

- για Α.Ε. από 10 μέχρι 25 Μαϊου

- για ΕΠΕ. μέχρι 10 Μαϊου

2) "Η ανάγκη για προσωρινά στοιχεία προκύπτει από τις ημερομηνίες προκήρυξης και λήξης υποβολής."

Ελπίζουμε να έχετε κατανοήσει ότι η περίοδος προκήρυξης της δράσης δεν ήταν η ενδεδειγμένη λόγω της πρωτοτυπίας να απαιτούνται προσωρινά φορολογικά στοιχεία μιας και τα επίσημα δεν έχουν ακόμη κατατεθεί. Αυτό θέτει σε κίνδυνο την δράση γενικότερα και εγείρει κινδύνους αξιοπιστίας σε όλες τις φάσεις του προγράμματος.

3) "Ενδεχόμενα λάθος ή ψευδή στοιχεία που θα εντοπίζονταν από το υποβληθέν Ε3 σε μεταγενέστερο στάδιο, θα προκαλούσαν σωρεία καθυστερήσεων και προβλημάτων στην υλοποίηση καθώς: α) θα άλλαζαν διαρκώς οι πίνακες κατάταξης, συνεπώς δεν θα υπήρχε η δυνατότητα έκδοσης αποτελεσμάτων, β) δεν θα ήταν δυνατή η ένταξη των επιχειρήσεων χωρίς την υποβολή των τελικών στοιχείων κλπ. Ως εκ τούτου, ζητείται ένα ελάχιστο σύνολο πρόσθετων στοιχείων, που τεκμηριώνουν τα προσωρινά στοιχεία της χρήσης 2010 και τα οποία εξασφαλίζουν την ισότιμη μεταχείριση των επιχειρήσεων και την πιο γρήγορη υλοποίηση της δράσης. Ωστόσο, επειδή η αξιολόγηση δεν είναι άμεση (δηλαδή κατά σειρά εισερχόμενης πρότασης) αλλά συγκριτική, δεν είναι δυνατή η εκ των υστέρων επαλήθευση των στοιχείων από μεταγενέστερο Ε3."

Η λύση της παράτασης που αιτούμαστε, γλιτώνει από μελλοντικά προβλήματα, αφού το 99% όσων υποβάλλουν φάκελο με τα ανωτέρω πρόσθετα στοιχεία, θα αποζημιωθεί με την επίδειξη του Ε3 (πρόσφατο παράδειγμα τα ΠΕΠ, που ζητάνε και θεώρηση από την ΔΟΥ - Τα Ε1 & E3 των ετών που χρησιμοποιήθηκαν για την αξιολόγηση της επενδυτικής πρότασης είτε σε πρωτότυπη μορφή είτε επικυρωμένα σε κάθε σελίδα τους από την αρμόδια ΔΟΥ) το οποίο θα έχει εν το μεταξύ καταθέσει η επιχείρηση και το οποίο θα έχει (έστω και λίγο) διαφοροποιημένα στοιχεία από τα κατατεθειμένα, και τότε θα πρέπει να δοθεί συνολική λύση απείρως πιο δύσκολη.

4) Θα επιθυμούσαμε παράλληλα να μας διευκρινήσετε την κατάσταση που παρατηρείται με τα βενζινάδικα λόγω παραπόνων που εκφράζονται από συμβούλους και επιχειρηματίες ανά την επικράτεια. Λόγω αλλαγής εντός του έτους στον τρόπο υπολογισμού των εσόδων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση από το βιβλίο Εσόδων-Εξόδων και την απογραφή να υπολογιστεί η κερδοφορία. Πρέπει να αναμένουν το τελικό Ε3 και την εκκαθαριστική ΦΠΑ.

5) Παράλληλα θα θέλαμε να επανεξετάσετε το θέμα της αγροτικής-γεωργικής ιδιότητας, σύμφωνα με τα προαναφερθέντα στη προηγούμενη επιστολή μας. Τα δύο αυτά μεγάλα προβλήματα, δηλαδή τα απαιτούμενα λογιστικά στοιχεία χρήσεως 2010 και η αγροτική-γεωργική ιδιότητα όπως την προσδιορίζετε μέχρι τώρα κι όχι με βάση τα γεωργικά-αγροτικά εισοδήματα, θα οδηγήσουν σε πολύ μικρή απορρόφηση των σχετικών κονδυλίων. Εκτιμούμε ότι Πανελλαδικά δεν θα φτάσει ούτε το 30% κι ειδικά στις Περιφέρειες της επαρχίας ούτε το 10%. Δείτε τι έγινε και με το πρόγραμμα e-security, που ξεκίνησε Μάϊο 2009 κι ακόμα υπάρχουν αδιάθετα κονδύλια, ενώ στην αρχή είχαν υπερκαλυφθεί με τις ηλεκτρονικές υποβολές. Κι εκεί υπήρχαν μικρότερα προβλήματα από ότι εδώ. Σε παλαιότερα προγράμματα, εάν η κυβέρνηση ήθελε να χρηματοδοτήσει την αγορά, πρόσθετε ΕΚ ΤΩΝ ΥΣΤΕΡΩΝ κονδύλια σε δράση και χρηματοδοτούσε χαμηλότερες βαθμολογίες (ενδεικτικά, το πρόγραμμα "ΕΓΝΑΤΙΑ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗ" χρηματοδοτήθηκε ΤΡΕΙΣ φορές με αποτέλεσμα να περάσουν προτάσεις με κάτω του ελάχιστου ορίου!), ενώ σ΄αυτό το πρόγραμμα δεν θα διατεθούν ούτε τα υπάρχοντα κονδύλια ή θα χρειαστεί μια τριετία για να γίνει αυτό.

Αντιλαμβανόμενοι την ευαισθησία σας και την επιδίωξη σας για μαζική απορρόφηση των κονδυλίων της εν λόγω δράσης που δύναται να δώσει ώθηση στον χώρο του λιανεμπορίου που πλήττεται συνεχώς λόγω της δυσμενούς οικονομικής συγκυρίας, ζητάμε μια εύλογη παράταση για τους λόγους που σας τεκμηριώσαμε η οποία θα ενισχύσει τα έως τώρα χαμηλά ποσοστά συμμετοχής. Δεν πιστεύουμε εν τέλει ότι πλήττεται η ισότιμη ενημέρωση των πολιτών αν δοθεί παράταση μέχρι 30.04.2010 κι αλλάξουν οι προϋποθέσεις για την αγροτική-γεωργική ιδιότητα. Αντιθέτως, αν διατηρηθεί η υφιστάμενη κατάσταση πλήττεται η ισότιμη συμμετοχή των πολιτών στις επιδοτήσεις, καθώς δεν θα μπορέσει να συμμετάσχει ένας μεγάλος αριθμός επιχειρήσεων της επαρχίας, σύμφωνα και με τα αναφερθέντα στην προηγούμενη επιστολή μας. Επίσης είμαστε υποχρεωμένοι να αναφέρουμε ότι στα προγράμματα digi lodge και e-securiy δεν υπήρχε κανένας τέτοιος περιορισμός.

Τέλος, η παράταση που αιτούμαστε θεωρούμε ότι θα αποτελέσει καθοριστικό παράγοντα στην αύξηση της απορροφητικότητας των διαθέσιμων πόρων της δράσης, με άμεσο επακόλουθο τη διοχέτευση ρευστότητας στην αγορά η οποία, μέσω της αναμόχλευσης των ίδιων των κονδυλίων, θα πολλαπλασιάσει τα ευεργετικά της αποτελέσματα στις επιχειρήσεις.

Σας παρακαλούμε όπως λάβετε σοβαρά υπόψη σας τα ανωτέρω σημεία για την ικανοποίηση των λογικών αιτημάτων μας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

0 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δεν υπάρχουν απαντήσεις σε αυτήν την ερώτηση ακόμη

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...