Προς το περιεχόμενο

Μερικές σκέψεις και προτάσεις για τις επιχειρησιακές συμβάσεις.


doctor

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Συνοψίζω γιατί θα μείνουμε στα λόγια ..... :)

Το αρχικό κείμενο του Δημήτρη θα πρέπει να επενδυθεί με την επιχειρηματολογία για την επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών ΙΚΑ από τον ΟΑΕΔ (έτσι ώστε να μην μας κολλήσουν σε αυτό), αλλά και να υπάρχει και εναλλακτική πρόταση πχ η άποψη του Αλεκου , την οποία βεβαίως μπορούν αντικρούσουν με τη κάρτα εργασίας που είναι το καινούργιο φρούτο και το στηλιτεύει ο Δημήτρης σε άλλο θέμα και θα πρέπει να επιχειρηματολογήσουμε και επ'αυτου .

Δηλαδή μιλάμε για ολοκληρωμένη μελέτη και πρόταση η οποία θα πρέπει να γίνει το συντομότερο και να λάβει τη μέγιστη δημοσιότητα .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Με λίγα λόγια θα πρέπει να επικεντρωθούμε στα σημεία που αναφέρει και ο Δημήτρης :

- Την σε κάθε περίπτωση μη μείωση των μισθών και άρα της αγοραστικής δύναμης και άρα της ζήτησης στην αγορά κλπ

- Την μείωση του κόστους εργασίας , αλλά με γνώμονα τις εισφορές η οποία μπορεί να συνεπικουρείται και με επιπλέον φορολογικά κίνητρα και απαλλαγές έτσι ώστε και οι εργοδότες να μη τσιγκλίσουν .

- Την ελαχιστοποίηση της αδήλωτης εργασίας που αυτό θα φέρει 2 τεράστια οφέλη στην Οικονομία (πέρα από τις παράπλευρες ωφέλειες), την αύξηση των εισφορών και το σημαντικότερο τη ασφαλιστική συνείδηδη και στον εργοδότη αλλά και στον υπάλληλο (η αδήλωτη εργασία μπορεί να συνοδεύεται και με μία πρόταση πχ αύξηση 50% το τυχόν φόρου εισοδήματος για τον εργοδότη και ταυτόχρονα πρόστιμο και στον εργαζόμενο)

- Την αύξηση του εισπρατόμενου ποσού στα ασφαλιστικά ταμεία τα οποία θα έχουν καλύτερη ρευστότητα με βάση τα παραπάνω το οποίο θα βοηθήσει και στην παρ΄οχή των συντάξεων αλλά και στην ιατροφαρμακευτική περίθλαψη (με βασει και την μείωση του κόστους φαρμάκου).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Το 10% εργοδοτικές εισφορές είναι αρκετά καλό και μειώνει την αδήλωτη εργασία, αλλά με μηδενικές εργοδοτικές εισφορές ουσιαστικά εκμηδενίζεται η αδήλωτη εργασία, αφού σε συνδυασμό με υψηλά πρόστιμα σε τέτοια περίπτωση, οι εργοδότες θα τους πιέζουν τους υπαλλήλους να ασφαλιστούν. Τα ωφέλη από το 10% στο 0% σε σχέση με το ποσοστό της αδήλωτης εργασίας που θα μειωθεί - αν εφαρμοστεί το 0% - πιστεύω ότι θα υπερκαλύψουν τη ζημιά. Και θα υπάρχει και ουσιατική διαφορά σε σχέση με την παπαροκάρτα που σκέφτηκαν.

Όπως και να έχει το κείμενο όμως πρέπει να προωθηθεί.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/6774

Μειώνονται 25% ως το 2013 οι ασφαλιστικές εισφορές

Monday December 20, 2010 08:00 PM

Την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 25% μέχρι το 2013, εξήγγειλε μιλώντας σήμερα στο 2ο Συνέδριο Κοινωνικής Ασφάλισης του Economist o Αναπληρωτής υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιώργος Κουτρουμάνης.

Ο κ. Κουτρουμάνης είπε, ότι η μείωση θα ξεκινήσει σε ποσοστό 10% από το μέσον του 2011 και θα μπορούν να υπαχθούν στη ρύθμιση, επιχειρήσεις οι οποίες είναι συνεπείς στην καταβολή των ασφαλιστικών τους εισφορών και έχουν ενταχθεί στο σύστημα ηλεκτρονικού ελέγχου των επιχειρήσεων της εργασίας και της ασφάλισης που εγκαθιστά στο υπουργείο Εργασίας. Η ένταξη των επιχειρήσεων στο σύστημα, το οποίο θα είναι διασυνδεδεμένο με το ΙΚΑ τον ΟΑΕΔ και το Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας, θα ξεκινήσει την 1η Ιουλίου του 2011 οπότε γίνεται υποχρεωτική η πληρωμή των εισφορών μέσω των τραπεζών.

Οι εργαζόμενοι θα εντάσσονται με την κάρτα εργασίας που θα βασίζεται στον Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης. Η κάρτα αυτή θα χρησιμοποιείται και σαν κάρτα ελέγχου για την είσοδο και την έξοδο από τον χώρο εργασίας και με τον τρόπο αυτό θα ελέγχεται το ωράριο και κάθε εργασιακή μεταβολή.

Το σύστημα των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων, θα ξεκινήσει από τις μεγάλες επιχειρήσεις, στην αρχή προαιρετικά ενώ στη συνέχεια θα γίνει υποχρεωτικό για όλες τις επιχειρήσεις.

Η μείωση των εισφορών θα γίνει προοδευτικά και θα είναι ανάλογη της ένταξης των επιχειρήσεων στο σύστημα με στόχο να φθάσει το 25% ως το 2013, ενώ θα επιμεριστεί αναλογικά στις εισφορές εργοδοτών και εργαζομένων.

Ο κ. Κουτρουμάνης διευκρίνισε ότι δεν θα υπάρξει κίνδυνος για τα οικονομικά των Ταμείων από την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ η εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής παρακολούθησης θα επιτρέψει τον έλεγχο της αδήλωτης εργασίας το κόστος της οποίας για τα Ταμεία υπολογίζεται στα 10 δις ευρώ.

Το μέτρο περιλαμβάνεται στο σχέδιο νόμου για "την αναβάθμιση του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και τον περιορισμό της αδήλωτης εργασίας" που θα παρουσιάσει αυτή την εβδομάδα στο Υπουργικό Συμβούλιο, η υπουργός Εργασίας κ. Λ. Κατσέλη, και υπολογίζεται να έχει ψηφιστεί μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Πηγή: Express.gr

Αρκετά καλή πρόταση.... εξασφαλίζει εν μέρει τη ρευστότητα στο ίδρυμα....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Έστειλα το link του παρόντος θέματος στο Υπουργείο Απασχόλησης και μάλλον το διάβασαν! Κάποτε το είχε πει ο Κώστας (Κάρολος) ότι πολλοί από το Υπ.Οικονομικών διαβάζουν τα θέματα εδώ και παίρνουν γνώμες και ιδέες. Αυτό είναι πολύ καλό και ελπιδοφόρο.

Επί του θέματος τώρα, η πρόταση του Υπ. Απασχόλησης σαν ιδέα είναι πολύ καλή, κινείται στη λογική όσων έχουμε συζητήσει, όμως ο τρόπος που πάνε να το "τρέξουν" είναι πολύπλοκος και "μέσω Λαμίας". Το θέμα είναι απλό: με τα ισχύοντα ποσοστά εισφορών, τα 10 δις που λέει ο Κουτρουμάνης θα γίνουν σύντομα 25-30 και στα μέσα του 2011 το να βρεις συνεπή επιχείρηση θα είναι το ίδιο πιθανό με το να βρεις παρθένα πουτάνα...

Όπως και η εγκύκλιος με τις διαβαθμίσεις των προστίμων για παραβάσεις της εργατικής νομοθεσίας, έτσι και η εξαγγελθείσα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κινείται στο πλαίσιο της σαδιστικής γραφειοκρατίας και της δημοσιο-υπαλληλικής δαιδαλώδους νοοτροπίας που ακόμη και τα πιο απλά τα (δια)χειρίζεται με λογικές του 1980.

Με βάση λοιπόν τις εξαγγελίες της κυβέρνησης, θεωρώ ότι η αποστολή εκ μέρους μας παρεμφερούς προτάσεως-επιστολής θα αποτελούσε μετά Χριστόν προφητεία. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ναι, μόλις άκουσα την Κατσέλη στην ΝΕΤ και είναι κοντά σε αυτά που πρότεινε ο Δημήτρης !!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ρε λίγο να ακούγανε τους Ελληνες λογιστές φοροτέχνες και να ξεχνάγανε τους μεγαλοοικονομολόγους by usa and eu (βάζοντας και λίγη ανιδιοτέλεια) εδώ και μερικά χρόνια δεν θα είχαμε αυτό το κατάντημα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Συνάδελφοι το θέμα της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας δεν είναι οι πενιχροί

μισθοί στον ιδιωτικό τομέα ,παντα σε σύγκριση με τις αλλες ευρωππαικές χώρες,αλλα οι υπέρογγοι

φ'οροι και οι ασφαλιστικές εισφορές.Ο ιδιωτικός τομέας π΄ληρώνει με τις αυξήσεις των φόρων τους

τεραστιους μισθούς του δημοσίου και μάλιστα των προνομιούχων δεκο,τι θα πεί κανώτερος μισθός στις

δεκο 4000,00 ε,είδαμε πολλούς τετοιους μισθους στον ιδιωτικό τομέα?Αυτό είναι το πρόβλημα αν το

καταλάβουν και εφαρμόσουν μια διαφορετική πολιτική ,τοτε θα έρθουν επενδύσεις και ανάκαμψη.Επίσης

τεράστιο πρόβλημα είναι οι εκροές χρημάτων απο τους μετανάστες μέσω ειδικών γραφείων συναλλάγματος

χωρίς καμία επιβάρυνση,λέω εγω αν οι εργαζόμενοι μετανάστες (νομιμοι παράνομοι)είναι 500000 και

παίρνουν ημερομίσθιο 30 ευρώ,βαστάνε 5 ευρώ για καθημερινά έξοδα ,αρα μιλάμε για εκροή αφορολόγητη

12,500,000,ας βάλει έναν φόρο 20% αρα εσοδο καθημερινά 2,500,00.Αυτά τα χρήματα νόμιμα -παράνομα

δεν καταναλώνονται στην εγχώρια αγορά,αρα χάνονται.Ετσι θα βουλώναμε καμιά τρύπα χωρίς να χρειάζεται

να περιορίζουμε έτσι βάναυσα τους μισθούς στον ιδιωτικό ,που έτσι και αλλιώς ειναι στην πλειοψηφία ΄

τους χαμηλοί.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα έπρεπε να ντρεπεστε ,

προσπαθειτε να κλεψετε την ιδέα και την δόξα απο το ΟΕΕ που πρότεινε αυτο το μέτρο

και απο τους κατα τοπους συλλόγους οι οποιοι ομόφωνα είχαν αποδεχτει την προταση του ΟΕΕ.

Ντροπή σας και πάλι ,

ευχομαι να σας κανουν μηνυση για κλοπή πνευματικης ιδιοκτησίας .

Ειστε απαραδεκτοι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σκοπος της κοινωνικης ασφαλισεως

Οι περισσοτεροι απο τους εργαζομενους - ανεξαρτητως αν παρεχουν εξαρτημενη εργασια ή εργαζονται με δικη τους ευθυνη -

εξαρτουν την εξασφαλιση των μεσων συντηρησεως αυτων και των οικογενειων τους απ' την προσωπικη τους εργασια.

Ετσι, αν για οποιοδηποτε λογο η προσωπικη τους εργασια παυσει να αποδιδει, κινδυνευουν να μεινουν χωρις εισοδημα.

Εκτος αυτου, υπαρχουν και ορισμενα γεγονοτα, ως επι το πλειστον τυχαια, οπως η ασθενεια, ο θανατος, ο τοκετος κ.α., τα οποια δημιουργουν απροβλεπτες και δυσβαστακτες δαπανες, που διαταρασσουν την οικογενειακη οικονομια του εργαζομενου.

Για την καλυψη των εργαζομενων ταξεων εναντι ολων αυτων των κινδυνων (και πολλων αλλων ακομα, οπως η ανεργια,

η στρατευση, τα οικογενειακα βαρη, η στεγαση κ.λ.π.) εχουν δημιουργηθει οι κοινωνικες ασφαλισεις.

Σκοπος, λοιπον, της κοινωνικης ασφαλισεως ειναι η με νομο συγκροτηση ασφαλιστικης ομαδας και η εναντι καταβολης ασφαλιστρου μεταβιβαση

σ' αυτην των οικονομικων συνεπειων, που πληττουν νομοτελειακά τα μελη της ομαδας απο τυχαια και μη τυχαια γεγονοτα,

τα οποια παντως, ειναι καθορισμενα ρητως απο πριν.

Ο μηχανισμος της ασφαλισεως στηριζεται στη δημιουργια κοινου αποταμιευματος με εισφορες, απο το οποιο θα ικανοποιουνται οι καθορισμενες

με νομο αναγκες των ασφαλισμενων. Εισφορες καταβαλλουν οι ασφαλισμενοι, οι εργοδοτες (οταν προκειται για ασφαλιση προσωπων που παρεχουν εξαρτημενη εργασια), διαφοροι τριτοι, πολλες φορες δε και το Κρατος.

H συγχρονη αντιληψη για τις κοινωνικες ασφαλισεις απαιτει οπως στη συγκεντρωση του ασφαλιστικου αποθεματος

(των πορων δηλαδη) συνεισφερουν τρεις πηγες: α)οι ασφαλισμενοι , β) οι εργοδοτες, γ) το Κρατος και παυσουν να συνεισφερουν οι τριτοι,

γιατι οι υπερ τριτων εισφορες ή φοροι ειναι αδικοι.

Η θεωρητικως σωστη αυτη αντιληψη, ομως, βρισκει διαρκη εμποδια στην πραξη και η καθιερωση τετοιων εισφορων συνεχιζεται ακαθεκτη.

Με την κοινωνικη ασφαλιση επιτυγχανονται δυο στοχοι. Πρωτα, ο κοινωνικος σκοπος της εξασφαλισεως ανετων όρων και συνθηκων διαβιωσεως και εργασιας στους ασφαλισμενους. Εδω, ειναι πολυ σημαντικος και ο ψυχολογικος παραγοντας - περα απο τον οικονομικο - γιατι οταν ο εργαζομενος

γνωριζει πως σε περιπτωση ασθενειας ή αλλης δυσχερειας, αυτος και η οικογενεια του δεν θα στερηθουν παντελως τα μεσα θεραπειας και διαβιωσεως, αισθανεται ασφαλης, εργαζεται καλυτερα και αποδιδει περισσοτερο. Δευτερο, ο οικονομικος σκοπος, της διατηρησεως,

δηλαδη, της οικονομικης ικανοτητας του πληθυσμου, πραγμα το οποιο εχει ευμενη αντικτυπο σε ολες της εκδηλωσεις της οικονομιας,

ιδιωτικης και δημοσιας.

Προκειται κυριως, για τη διατηρηση της αγοραστικης ικανοτητας των εργαζομενων και γενικα του πληθυσμου,

που αποτελει τη βασικη κινητηρια δυναμη για την αναπτυξη της βιομηχανιας και του εμποριου.

Η ιστορικη εξελιξη του θεσμου των κοινωνικων ασφαλισεων

Η κοινωνικη ασφαλιση, καρπος μακροχρονιων αγωνων των εργαζομενων ταξεων και πολλων φωτισμενων προσωπικοτητων (φιλοσοφων, κοινωνιολογων, οικονομολογων, πολιτικων), ελαβε σαρκα και οστα μολις πριν απο εναν αιωνα. Ειναι, δηλαδη, θεσμος των νεοτερων χρονων.

Κατα την αρχαιοτητα και το μεσαιωνα ηταν τελειως αγνωστη - παρα την υπαρξη των επαγγελματικων συντεχνιων, που απεβλεπαν στην προστασια

ορισμενων ταξεων εργαζομενων με τη δημιουργια κλειστων επαγγελματων.

Η καθιερωση του θεσμου της κοινωνικης ασφαλισεως επιτευχθηκε με τη συνεργασια και τη συμμετοχη στα σχετικα βαρη τριων παραγοντων:

α) Των εργαζομενων, που συμμετεχουν ενεργα με τις εισφορες τους.

β) Του κοινωνικου συνολου, που μετεχει, επισης, με τις εισφορες του ειτε αμεσα (εργοδοτικες εισφορες) ειτε εμμεσα με τις καλουμενες υπερ τριτων εισφορες.

γ) Του Κρατους, το οποιο - εκτος της προσφορας του νομικου πλαισιου - οχι σπανια ενισχυει την προσπαθεια και οικονομικα ειτε με αμεσες

επιχορηγησεις απο τον προυπολογισμο του ειτε με την παραχωρηση ορισμενων πορων του.

(συνεχιζεται στο βιβλιο του Μιλτιαδη Λεονταρη (Οικονομολογου-Εργασιολογου) "ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ ΔΙΚΑΙΟ".

Εννοια ασφαλισης

Η κοινωνικη ασφαλιση αποβλεπει στην προστασια γενικα των εργαζομενων (αδιαφορα αν προκειται για υπαλληλους, εργατοτεχνιτες, μαθητευομενους), καθως και των μελων της οικογενειας τους, οταν δεν ειναι σε θεση να αντιμετωπισουν τις απαραιτητες οικονομικες αναγκες

της ζωης, ιδιαιτερα δέ οταν καταστουν ανικανοι προς εργασια λογω ασθενειας ή ατυχηματος ή αναπηριας ή συνεπεια ηλικιας κλπ.

Ειναι ζωτικη αναγκη για καθε ανθρωπο να εχει ενα συμπαραστατη σε ολα τα σταδια της ζωης του.

Χρειαζεται επισης βοηθεια για να αντιμετωπισει εκτακτες δαπανες, που προκαλουνται συνηθως απο απροβλεπτα γεγονοτα,

οπως ειναι ο θανατος, η ασθενεια, το ατυχημα κλπ.

Ειναι γνωστο οτι η ιδιωτικη αποταμιευση για την αντιμετωπιση των κινδυνων απο την εργασια και τη ζωη γενικα, ελαχιστοι απο τους

εργαζομενους μπορουν να πραγματοποιησουν. Ερχεται ομως το ΙΚΑ και δινει τη βεβαιοτητα στα προστατευμενα απ' αυτο προσωπα (ασφαλισμενους), οτι δεν θα εγκαταλειφθουν οταν δεν μπορουν να εργαστουν, τα δε απροβλεπτα γεγονοτα που τυχον θα τα πληξουν δεν θα τα βρουν απροστατευτα ή απροετοιμαστα και δεν θα τα αφανισουν.

Αλλωστε, με την κοινωνικη ασφαλιση προστατευονται παραλληλα και οι εργοδοτες, οι οποιοι ετσι απαλλασσονται απο την υποχρεωση που απορρεει απο το κοινο δικαιο, για περιθαλψη και αποζημιωση των μισθωτων που εργαζονται στην επιχειρηση τους, οταν ασθενησουν, υποστουν ατυχημα κλπ., αποφευγοντες επομενως σημαντικη χρηματικη δαπανη.

Απο το βιβλιο "Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΣΤΟ ΙΚΑ"

Κων.Δ.Λαναρα πτυχιουχου νομικης σχολης πανεπιστημιου Θεσσαλονικης τ.Διευθυντου ΙΚΑ.

- Ποιος ειμαι? Ειμαι η Αθλιοτητα. Και, μυλορδοι μου, εχω να σας πω λιγα λογια.

Καινουργια ανατριχιλα διαπερασε την αιθουσα κι εγινε σιωπη.

Ο Γκουίνπλαιν συνεχισε:

- Mυλορδοι, βρισκοσαστε ψηλά. Πολυ ωραια. Θα πρεπει να πιστεψουμε πως ο Θεος ειχε τους λογους του

για να το κανει αυτο. Εχετε εξουσια, πλουτη, χαρα, εισαστε ο ηλιος ο ακινητος στο ζενιθ του, η εξουσια η διχως ορια,

η χαρα η αξεπεραστη, η απεραντη λησμοσυνη των αλλων. Πολυ καλα.

Αλλά υπαρχει πανω απο σας και κατι αλλο. Μυλορδοι ερχομαι να σας αναγγειλω μια σπουδαια ειδηση.

Το ξερετε αραγε πως υπαρχει και το ανθρωπινο γενος?

Αποσπασμα απο το βιβλιο του Βικτωρος Ουγκω "Ο ΑΝΘΡΩΠΟΣ ΠΟΥ ΓΕΛΑ".

Ουδεν σχολιο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 4 weeks later...

Από τη μια οι ευσεβείς πόθοι και οι ονειροπολήσεις των κυβερνώντων και από την άλλη η "ζούγκλα", ο μεσαίωνας και η πλήρης αναρχία στον ιδιωτικό τομέα:

Μορφή «επιδηµίας» παίρνουν οι ατοµικές συµβάσεις καθώς και τα εργοδοτικά αιτήµατα για επιχειρησιακές συµβάσεις εργασίας µε µειώσεις µισθών στον ιδιωτικό τοµέα.

Όπως επισημαίνουν Τα Νέα, πρόκειται κυρίως για επιχειρήσεις στη Βόρεια Ελλάδα και ενώ νέα στοιχεία δείχνουν ότι η αγορά εργασίας έχει µετατραπεί σε «ζούγκλα» με τις συμβάσεις-«λάστιχο».

Σύµφωνα µε επίκαιρη µελέτητου του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ (∆ηµ.Κατσορίδας - Γ.Λεχουρίτης) σήµερα καταγράφονται:

* 600.000, αδήλωτοι - ανασφάλιστοι εργαζόµενοι µισθωτοί.

* 300.000 «ψευδοαυτοαπασχολούµενοι», δηλαδή παρουσιάζονται ως ελεύθεροι επαγγελµατίες («μπλοκάκια»), ενώ στην πραγματικότητα παρέχουν εξαρτηµένη εργασία.

* 200.000 εργαζόµενοι µε µερική απασχόληση, ενώ παρέχουν εργασία πλήρους ωραρίου.

*350.000 εργαζόµενοι µόνιµα συµβασιούχοι.

* Πάνω από ένας στους τέσσερις εργαζόµενους εργάζεται ανασφάλιστος στην Ελλάδα, ενώ εκτιµάται ότι οι ανασφάλιστοι ανέρχονται στους 1.100.000.

* Η αδήλωτη εργασία στους Έλληνες µισθωτούς φθάνει σχεδόν το 23% και στους µετανάστες το 32%.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231074130

Υ.Γ. Αντί ν' αφήσουν τις παπαριές για κάρτες εργασίας που θα είναι συνδεδεμένες λέει με το Υπουργείο Απασχόλησης και λοιπές αηδίες, πρέπει ΤΩΡΑ να γίνει μείωση των εισφορών, αν δεν θέλουν να τιναχθούν όλα στον αέρα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στο 25% η «μαύρη» εργασία

Πάνω από μισό εκατομμύριο οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα

Περισσότεροι από 500 χιλιάδες είναι οι ανασφάλιστοι εργαζόμενοι στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ανάλυση των αποτελεσμάτων των ελέγχων που διενήργησαν τα μικτά κλιμάκια Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας και της Ειδικής Υπηρεσίας Ελέγχου και Ασφάλισης.

Η χρονική περίοδος καλύπτει το διάστημα από 1 Φεβρουαρίου 2010 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2010.

Σύμφωνα με τα συγκεντρωτικά στοιχεία του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας, ελέγχθηκαν συνολικά 27.538 που αντιστοιχούν στο 3% των συνολικών επιχειρήσεων στη χώρα.

Στις επιχειρήσεις αυτές εργάζονταν συνολικά 77.666 εργαζόμενοι από τους οποίους οι 19.435, δεν βρέθηκαν καταχωρημένοι στα ειδικά βιβλία.

Παρά το γεγονός ότι στο σύνολο των εργαζομένων των επιχειρήσεων αυτών οι αλλοδαποί αντιπροσωπεύουν το 27,29% (21.199 εργαζόμενοι), στα ποσοστά της αδήλωτης εργασίας η αναλογία ανατρέπεται.

Από τους 19.435 που εντοπίστηκαν να εργάζονται ανασφάλιστοι, οι 6.687 ή το 31,54% είναι αλλοδαποί και οι 12.748 ή το 22,58% ημεδαποί.

Το μεγαλύτερο ποσοστό ανασφάλιστων εργαζόμενων, εντοπίστηκε στην περιφέρεια Αττικής 26,29% και ακολουθούν η περιφέρεια Μακεδονίας με 36,25%, Θεσσαλίας με 24,66%, η περιφέρεια Ηπείρου με 19,21% και η περιφέρεια Κρήτης με 17,21%.

Κατά τη διάρκεια των ελέγχων επιβλήθηκαν πρόστιμα 9.368.500 ευρώ. Στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τα πρόστιμα που αφορούν αποκλειστικά στην αδήλωτη εργασία και δεν περιλαμβάνονται πρόστιμα που επιβλήθηκαν για άλλες παραβάσεις της Εργατικής νομοθεσίας.

«Βασική μας επιδίωξη είναι η δημιουργία έσω του νέου νόμου για το ΣΕΠΕ ενός ευέλικτου και ισχυρού μηχανισμού ο οποίος θα μπορεί να συντονίζει τον έλεγχο της αγοράς εργασίας και της ασφάλισης και θα μπορεί να αντιμετωπίσει επιθετικά το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας» τόνισε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας Μιχάλης Χάλαρης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ελέγχθηκαν επιχειρήσεις οι οποίες απασχολούν εργαζόμενους ασφαλισμένους στο ΙΚΑ και δεν συμπεριλαμβάνονται ασφαλισμένοι του ΟΓΑ και του ΟΑΕΕ.

http://news.in.gr/economy/article/?aid=1231074987

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να προσθέσω πάντως ότι η επιχειρησιακή σύμβαση τελικά δεν είναι τόσο εύκολα πραγματοποιήσιμη όπως λένε......

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 weeks later...

Να ανοίξω το θέμα του Δημήτρη σε μια νέα κατέυθυνση με τον ίδιο όμως στόχο:

Την μείωση των εργοδοτικών εισφορών.

Το κείμενο είναι μέρος εισήγησης της Ομάδας Συνεργασίας Οικονομολόγων για τα Χανιά την οποία εκπροσωπώ στο ΟΕΕ Δυτ Κρήτης ως Αντιπρόεδρος του ΔΣ.

Θα ήθελα την βοήθειά σας ώστε να τεκμηριώσω τα παρακάτω καλύτερα και αν έχει σωστή βάση να προωθηθούν σωστά από το ΟΕΕ, από ημερίδες που θα διοργανωθούν, από την Ομάδα μας εδώ και από όπου άλλού σκευτείτε.

"Ο προβληματισμός ξεκινά από την θεώρηση ότι η στενότητα και η ανισορροπία των συντελεστών παραγωγής αποτελούν βασική αιτία μιας οικονομικής κρίσης.

Από τους Συντελεστές Παραγωγής, Περιβάλλον (φυσικοί πόροι), Εργασία και Κεφάλαιο θεωρούμε ότι επιβαρύνεται δυσανάλογα η Εργασία (άνθρωπος) και το Περιβάλλον (φυσικοί πόροι).

Σε αυτό έχει αναπτυχθεί η θεωρεία της «Πράσινης Φορολόγησης» η οποία επεμβαίνει ακριβώς σε αυτό το πρόβλημα.

Στην ουσία δημιουργεί μια «τσουχτερή» αύξηση φόρων στην αλόγιστη κατανάλωση της Ενέργειας, στην αλόγιστη κατανάλωση φυσικών πόρων και στην Ρύπανση. Η φορολογία εφαρμόζεται τόσο σε επίπεδο Καταναλωτή όσο και σε επίπεδο Επιχειρήσεων. Το μέτρο αυτό αν συνδυαστεί με την μείωση του κόστους των Εργοδοτικών εισφορών θα οδηγήσει στο επιθυμητό:

Την εξισορρόπηση των συντελεστών παραγωγής και στο φρενάρισμα της άδικης επιβάρυνσης της εργασίας και του περιβάλλοντος εις όφελος του έτερου συντελεστή, του Κεφαλαίου.

Από τα οφέλη που θα προκύψουν από αυτήν την φορολόγηση μέρος αυτών θα οδηγηθούν στα Ασφαλιστικά Ταμεία ως αντιστάθμισμα της μείωσης των εργοδοτικών εισφορών που προαναφέραμε.

Οφέλη προκύπτουν αναμφισβήτητα από το γεγονός ότι τιμωρείται η αντικοινωνική συμπεριφορά ορισμένων καταναλωτών που υπερκαταναλώνουν και επιχειρήσεων που ρυπαίνουν. Διότι περί αντικοινωνικής συμπεριφοράς πρόκειται. Οδηγεί σε οικονομικά πρότυπα απεξαρτημένα από τα στερεά καύσιμα, επεκτείνει την διάρκεια ζωής των φυσικών πόρων, αναστέλλει την κλιματική αλλαγή. Συγκρινόμενη δε με τα γνωστά μέτρα δημοσιονομικής πολιτικής (αύξηση ΦΠΑ, μείωση μισθών) έχει αποδειχθεί στην πράξη πιο αποδοτική για την αύξηση της ανταγωνιστικότητας της χώρας καθώς και του ΑΕΠ.

Η εφαρμογή τέτοιας φορολογίας συσχετίζεται με την αναδιανομή εισοδήματος αφού η υψηλή φορολογία θα βαρύνει καταναλωτές και επιχειρήσεις με υψηλή κατανάλωση άρα με υψηλά εισοδήματα.

Γενικά θα μπορούσαμε να πούμε ότι στην ουσία υπάρχει μετακίνηση του φορολογικού βάρους από την εργασία στην αλόγιστη κατανάλωση φυσικών πόρων και στην ρύπανση.

Τα παραπάνω είναι ολοκληρωμένες θεωρίες επιφανών Οικονομολόγων οι οποίες έχουν εφαρμοστεί και στην πράξη σε αρκετά Κράτη του Εξωτερικού. Ενδεικτικά η εφαρμογή της στην Δανία (μια χώρα με υψηλότατες επιδόσεις στην ανάπτυξη και χαμηλότατη ανεργία) έχει άριστα αποτελέσματα, όπως και σε Ουγγαρία και Ιρλανδία (Σημείωση: Η Ιρλανδία να μην συσχετιστεί με την λέξη αποτυχία αφού αυτή έχει αναφορά μονάχα για το Τραπεζικό σύστημα της Χώρας)

Ενδεικτικά με το θέμα έχουν ασχοληθεί ενεργά οι πρώην Επίτροποι της Ελλάδας στην Ε.Ε. κ Παλαιοκρασσάς Ιωάννης (Οικονομολόγος, τ. Υπουργός) και κ. Δήμας Σταύρος (Δικηγόρος). Τον Δεκέμβριο του 2010 υπήρξε θέμα «Ανάπτυξη και Πράσινοι Φόροι» σε Διεθνές Συμπόσιο που διοργάνωσε η Βελγική Προεδρία. (Υ.Γ. Μην κολήσεται επειδή είναι δεξιοι. Ετυχαν αυτοί στο ψάξιμο μου. Πιστεύω ότι θα έχουν ασχοληθεί αρκετοί από όλες τις παρατάξεις.)

Υ.Γ. Στην Ομάδα μας εδώ δεν μας απαγορέυει να προωθούμε και σωστές σκέψεις οποιουδήποτε. Δεν είμαστε υποχρεωμένοι απλά να βρίσκουμε λύσεις αλλά - πιστεύω - και να προωθούμε ήδη υπάρχουσες.

Τι λέτε;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 8 months later...
επισκέπτη Ιωαννης Παπαϊωαννου

Αν σε μια επιχειρησιακή σύμβαση τα 3/5 συμφωνησουν και υπογραψουν, τα 2/5 θα απωληθουν και θα αποζημειωθουν ή πρεπει να φυγουν χωρις αποζημειωση

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...