Προς το περιεχόμενο
  • 0

Απαλλαγή Φορολογίας Νέων Επιχειρήσεων


TASOS80

Ερώτηση

Συνάδελφοι καλησπέρα,

Σύμφωνα με το άρθρο 69 του Ν.3842/2010, ατομικές επιχειρήσεις καθώς και ΟΕ που έκαναν έναρξη απο 01.01.2010 και τα μέλη τους είναι 35 ετών και κάτω δικαιούνται απαλλαγή από την φορολογία για τα 3 πρώτα χρόνια και για κέρδη έως 30.000 ευρώ. Γνωρίζει κάποιος τι ισχυεί για ΕΕ (έναρξη 08/2010), όπου Ετερόρρυθμος εταίρος (10% συμμετοχή) είναι άνω των 35 και ομόρρυθμος εταίρος (90%) είναι 30 ετών? Και οι δυο κάνουν έναρξη για πρώτη φορά και αναρωτιέμαι μήπως δικαιούται την απαλλαγή μόνο ο ομόρρυθμος εταίρος?

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

Σε περίπτωση που υπάρχει μεταβίβαση επιχείρησης, για παράδειγμα από πατέρα σε γιο λόγω συνταξιοδότησης, υπάρχει η απαλλαγή φορολογίας?

Δεν αναφέρεται κάτι στον Ν.3842 αλλά σε παρόμοια περίπτωση μου θύμισε λίγο από Ν.3296 που τους εξαιρούσε.

Λογικά υπάρχει η απαλλαγή αλλά φαίνεται λίγο περίεργο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλή σας μέρα!

Υπάρχει ένα θέμα που με απασχολεί και ακόμα δεν έχω καταφέρει να βρω μια σαφή απάντηση.

Εγινε τον Οκτώβριο σύσταση Ο.Ε. από 2 μέλη κάτω των 35 ετών και οι 2, εκ των οποίων ο ένας είχε κάνει έναρξη ΑΤΟΜΙΚΗΣ επιχείρησης το 2005.

Σύμφωνα με το Νόμο «7. Απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος τα κέρδη από την άσκηση ατομικής εμπορικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος, μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, όσων υποβάλλουν δήλωση έναρξης εργασιών για πρώτη φορά, για το έτος της έναρξης και για τα δύο επόμενα έτη, εφόσον ο φορέας της επιχείρησης κατά την έναρξη δεν έχει συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας του. Με τις ίδιες προϋποθέσεις απαλλάσσονται του φόρου εισοδήματος, μέχρι τριάντα χιλιάδες (30.000) ευρώ, οι ομόρρυθμες εταιρείες εφόσον συμμετέχουν σε αυτές αποκλειστικά φυσικά πρόσωπα τα οποία κατά την έναρξη δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους».

Άρα εφ'όσον συμμετέχουν 2 φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν συμπληρώσει το τριακοστό πέμπτο έτος της ηλικίας τους, δικαιούται η Ο.Ε. την απαλλαγή. (νομίζω είναι ξεκάθαρη η διατύπωση μέχρι εδώ του νόμου)

Σύμφωνα μη την ΠΟΛ.1135/4.10.2010 "Επίσης, από τη διατύπωση των διατάξεων προκύπτει, ότι το όριο της απαλλαγής μέχρι των 30.000 ευρώ δεν δικαιούνται οι φορείς των ατομικών εμπορικών επιχειρήσεων ή οι ελεύθεροι επαγγελματίες που έχουν ή είχαν ασκήσει στο παρελθόν άλλη ατομική επιχείρηση ή ελευθέριο επάγγελμα, έστω και αν δεν έχουν συμπληρώσει το 35ο έτος της ηλικίας τους."

Ωστόσο η απορία μου είναι η εξής: Μπορεί ΠΟΛ να διατυπώνει κάτι δυσμενέστερο από κάποιο νόμο και να έχει ισχύ; Από όσο ξέρω Εφόσον ο νόμος έχει ευνοϊκότερες διατάξεις δεν μπορεί μια ΠΟΛ να υπερισχύσει του νόμου.

Θα ήθελα τις απόψεις σας επί του θέματος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Επίσης από την εισηγητική έκθεση του νόμου βλέπουμε τα εξής:

" Άρθρο 69

Κίνητρα για την ανάπτυξη νεανικής επιχειρηματικότητας

Με το άρθρο αυτό θεσπίζεται αφορολόγητο για μία τριετία από την έναρξη εργασιών, για νέους μέχρι 35 ετών που αποκτούν κέρδη μέχρι 30.000 ευρώ ετησίως, από την άσκηση ατομικής επιχείρησης ή ελευθέριου επαγγέλματος. Η απαλλαγή αυτή ισχύει ανάλογα και για κέρδη ομόρρυθμης εταιρείας στην οποία συμμετέχουν νέοι μέχρι 35 ετών. Η ρύθμιση στοχεύει στη ενίσχυση της νεανικής επιχειρηματικότητας και αποτελεί κίνητρο για την ίδρυση αλλά και τη στήριξη νέων επιχειρήσεων".

Ο νομοθέτης με τις διατάξεις αυτές θέλησε να βοηθήσει την νεανική επιχειρηματικότητα όσον αφορά την ίδρυση και την ενίσχυση νέων επιχειρήσεων. Άρα όταν μια ομόρρυθμη εταιρεία συστήνεται το έτος 2010 και απαρτίζεται από ομόρρυθμα μέλη-φυσικά πρόσωπα ηλικίας κάτω των 35 ετών, θα έπρεπε κατά τη γνώμη μας να δικαιούται την απαλλαγή, ασχέτως αν τα φυσικά πρόσωπα είχαν στο παρελθόν ή διατηρούν ατομική επιχείρηση με χρόνο έναρξης εργασιών πριν το 2010.

http://www.taxheaven.gr/laws/circular/index/circular/11866

ΠΗΓΗ: Άρθρο Κων/νου Γραβιά

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Διαβάζοντας αυτό το άρθρο και βλέποντας και άλλον να έχει παρόμοια άποψη με εμένα επί του θέματος αποφάσισα να ρωτήσω τα μέλη του φόρουμ.

Να υποθέσω δηλαδή ότι την ίδια γνώμη έχεις και εσύ; Ότι πρέπει να θεωρήσω οτι δικαιούται η Ο.Ε. της ευνοϊκής φοροαπαλλαγής;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Ρε τι είναι αυτοί...... :rolleyes:

Πήρα τηλέφωνο φίλο και συμμαθητή μου που αμοίβεται με μπλοκάκι και είχε 22 χιλιάρικα εισόδημα με έναρξη στο τέλος του 2010 και του είπα πόσο αναμένεται να πληρώσει εφορία για φέτος και του έφυγε η μαγκιά.

Πάνω από όλα σταθερό φορολογικό σύστημα..... :wacko:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...