Προς το περιεχόμενο

ΘΑΝΑΤΟΣ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΩΝ


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ανδρογυνο στο οποιο πεθανει η συζυγος,υποβαλλει ξεχωριστη Δηλωση(Ε1)

Η Συζυγος που απεβιωσε και ξεχωριστη ο Συζυγος ?

Και ως προς το Ε9 ? Υποβαλλει η συζυγος με διαγραφη ακινητων η οχι?

ο δε συζυγος υποβαλλει με τυχον κληρονομια η με τη μεταβολη χηρεια?

Οι κληρονομοι τεκνα,χρειαζεται να εχουν καποιο δικαιολογητικο για την

συμπληρωση του Ε9,Ακινητα απο κληρονομια?

Ευχαριστω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΓΕΝΙΚΑ

Αν ο αποθανών άφησε διαθήκη τότε υπόχρεοι υποβολής δήλωσης φόρου εισοδήματος είναι τα πρόσωπα που ορίζονται σ’ αυτήν. Αν όμως ο αποθανών δεν άφησε διαθήκη ή αν αυτή δεν είναι έγκυρη ή ματαιώθηκε στο σύνολο της ή κατά ένα μέρος λόγω αποποίησης της κληρονομιάς από τους κληρονόμους, υπόχρεοι υποβολής είναι οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι, αυτοί δηλαδή που δικαιούνται την κληρονομιά με βάση την τάξη διαδοχής. Υπάρχουν τέσσερις τάξεις διαδοχής. Στην πρώτη κατατάσσονται οι κατιόντες. Με αυτούς μαζί κληρονομεί και ο ή η σύζυγος το 1/4 της κληρονομικής μερίδας.

ΤΑΞΕΙΣ ΔΙΑΔΟΧΗΣ

ΠΡΩΤΗ ΤΑΞΗ - ΚΑΤΙΟΝΤΕΣ:

Στην πρώτη τάξη τοποθετούνται οι κατιόντες (παιδιά, εγγόνια κλπ.). Ο πλησιέστερος από αυτούς αποκλείει τον απώτερο της ίδιας ρίζας (δηλαδή το τέκνο αποκλείει τον εγγονό κλπ.)

Τα τέκνα κληρονομούν κατ’ ισομοιρία (με το ίδιο ποσοστό). Στην τάξη αυτή πάει και ο ή η σύζυγος ο οποίος κληρονομεί πάντα το 25% και το υπόλοιπο 75% μοιράζεται στους υπόλοιπους. Το αυτοκίνητο δηλώνεται μόνο από την σύζυγο και όχι από λοιπούς κληρονόμους. Το κληρονομεί δηλαδή μόνο η σύζυγος.

ΥΠΟΒΟΛΗ ΔΗΛΩΣΗΣ

Σε περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου θα πρέπει κατ’ αρχήν οι κληρονόμοι να υποβάλλουν δήλωση αποδοχής κληρονομιάς. Ένα αντίτυπο της δήλωσης αυτής κρατάνε οι κληρονόμοι. Επίσης θα πρέπει να υποβάλλουν εντός 4μήνου από τον θάνατο ή την δημοσίευση της διαθήκης δήλωση φόρου κληρονομιάς. Η δήλωση αυτή σημαίνει και αποδοχή της κληρονομιάς.

Οι κληρονόμοι υποβάλλουν την δήλωση φορολογίας εισοδήματος του αποβιώσαντα για όσο διάστημα έζησε αυτός εντός του έτους. Η σύζυγος του κληρονομούμενου θα υποβάλλει Ε1 ξεχωριστά.

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ : Φορολογούμενος απεβίωσε στις 15/5/2000. Οι κληρονόμοι θα υποβάλλουν δήλωση φορολογίας Ε1 για το χρονικό διάστημα από 1/1/2000 έως 15/5/2000. Η σύζυγος του θα υποβάλλει δήλωση μόνη της για το διάστημα 1/1/2000 έως 31/12/2000.

Δεν υποβάλλουν οι κληρονόμοι Ε9 στο όνομα του θανόντα για την διαγραφή των ακινήτων του. Αντίθετα Ε9 θα υποβάλλουν οι ίδιοι για να δηλώσουν τα ακίνητα που κληρονόμησαν.

Οι κληρονόμοι λοιπόν, θα αναγράψουν στο επάνω μέρος της πρώτης σελίδας «ΥΠΟΒΑΛΛΕΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΟΥΣ ΛΟΓΩ ΘΑΝΑΤΟΥ ΤΟΥ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΜΕΝΟΥ».

ΤΙ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΝΥΠΟΒΑΛΛΟΝΤΑΙ

Οι κληρονόμοι είναι υποχρεωμένοι να συμπεριλάβουν στην δήλωση που καταθέτουν για λογαριασμό του αποβιώσαντος τα εξής δικαιολογητικά :

1. Βεβαιώσεις κλπ. για το σύνολο των εισοδημάτων του θανόντος για όσο χρόνο αυτός έζησε στο έτος

2. Ληξιαρχική πράξη θανάτου

3. Πιστοποιητικό της αρμόδιας δημοτικής ή κοινοτικής αρχής από το οποίο να προκύπτει το είδος και ο βαθμός συγγένειας με τον κληρονομούμενο. Δεν απαιτείται το πιστοποιητικό αυτό αν υποβάλλεται κληρονομητήριο.

4. Πιστοποιητικό του γραμματέα πρωτοδικών ότι δεν έχει δημοσιευτεί διαθήκη. Σε περίπτωση δημοσίευσης της αντίγραφο της διαθήκης και πιστοποιητικό του γραμματέα πρωτοδικών ότι δεν έχει δημοσιευτεί νεότερη.

5. Φωτοτυπία της δήλωσης φόρου κληρονομιάς.

6. Φωτοτυπία της συμβολαιογραφικής πράξης αποδοχής της κληρονομιάς (αν έχει γίνει).

ΠΡΟΘΕΣΜΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Οι κληρονόμοι έχουν προθεσμία 4 μηνών να αποποιηθούν την κληρονομιά (η προθεσμία αυτή είναι ένα έτος αν ο κληρονόμος διαμένει στο εξωτερικό). Η προθεσμία αυτή ξεκινά από τότε που θεωρείται ότι οι κληρονόμοι έμαθαν την επαγωγή και τον λόγο της.

Οι εξ αδιαθέτου κληρονόμοι θεωρείται ότι έμαθαν την κληρονομιά κατά την ημερο-μηνία θανάτου του φορολογούμενου, ενώ οι εκ διαθήκης κληρονόμοι θεωρείται ότι έμαθαν την κληρονομιά την ημέρα δημοσίευσης της διαθήκης.

Η προθεσμία υποβολής της δήλωσης για τους κληρονόμους παρατείνεται δύο μήνες μετά την λήξη της προθεσμίας για την αποποίηση της κληρονομιάς, εφόσον η λήξη της προθεσμίας αυτής συμπίπτει με ημερομηνία πριν από την παρέλευση 6 μηνών από τον θάνατο του υπόχρεου φορολογούμενου.

Άρα η προθεσμία υποβολής της δήλωσης είναι 6 μήνες από την ημερομηνία θανάτου του κληρονομούμενου για τους εξ αδιαθέτου κληρονόμους ή 6 μήνες από την δημοσίευση της διαθήκης για τους εκ διαθήκης κληρονόμους. Όλα αυτά με την προϋπόθεση ότι η λήξη της παραπάνω προθεσμίας συμπίπτει πριν από την παρέ-λευση 6 μηνών από τον θάνατο του κληρονομούμενου.

Έτσι αν ο φορολογούμενος ήταν συνταξιούχος και υποχρεούταν να υποβάλλει δήλω-ση στις 20/5 κάθε έτους, τότε :

· Αν απεβίωσε στις 20/9/2001 θα πρέπει να υποβάλλουν οι κληρονόμοι την δή-λωση της χρήσης 2001 μέχρι τις 20/5/2002.

· Αν απεβίωσε στις 20/12/2001 θα πρέπει να υποβάλλουν οι κληρονόμοι την δήλωση της χρήσης 2001 μέχρι τις 20/6/2002.

· Αν απεβίωσε στις 10/2/2002 θα πρέπει να υποβάλλουν οι κληρονόμοι την δήλωση της χρήσης 2001 μέχρι τις 10/8/2002, και την δήλωση της χρήσης 2002 κανονικά στην προθεσμία της (μέχρι την 20/5/2003).

ΑΚΟΛΟΥΘΟΥΜΕΝΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ

Αρχικά για να γίνει η μεταγραφή των ακινήτων που κληρονομούνται στο υποθηκοφυλακείο θα πρέπει να γίνει συμβολαιογραφική πράξη αποδοχής της κληρονομιάς. Θα πρέπει λοιπόν οι κληρονόμοι να προσκομίσουν στον συμβολαιογράφο :

1. Ληξιαρχική πράξη θανάτου η οποία εκδίδεται από το ληξιαρχείο του δήμου στον οποίο κατοικούσε ο αποθανών

2. Πιστοποιητικό του δημάρχου από το οποίο προκύπτουν οι πλησιέστεροι συγγενείς του θανόντος

3. Πιστοποιητικό του γραμματέα πρωτοδικών ότι δεν έχει δημοσιευτεί διαθήκη (εξ αδιαθέτου κληρονομιά) ή ότι δεν έχει δημοσιευτεί νεότερη (κληρονομική διαδοχή)

4. Πιστοποιητικό της Δ.Ο.Υ. ότι δηλώθηκε η κληρονομιά και το διπλότυπο καταβολής του φόρου κληρονομιάς (αν προκύπτει φόρος).

Για να χορηγήσει η Δ.Ο.Υ. το τελευταίο πιστοποιητικό θα πρέπει οι κληρονόμοι να προσκομίσουν τα αντίγραφα των δηλώσεων του κληρονομούμενου από τα οποία να προκύπτει ότι τα μισθώματα δηλώθηκαν κατά την τελευταία διετία πριν την μεταβί-βαση, ή να υποβάλλουν οι κληρονόμοι υπεύθυνη δήλωση ότι τα περιουσιακά αυτά στοιχεία δεν απέφεραν κανένα εισόδημα μέσα στην τελευταία προ του θανάτου πε-νταετία. Στο χρονικό αυτό διάστημα της διετίας ή πενταετίας δεν περιλαμβάνεται το διάστημα από τις αρχές του έτους μέχρι την ημερομηνία θανάτου του φορολογούμε-νου διότι αυτά θα δηλωθούν από τους κληρονόμους. Άρα αν για παράδειγμα φορολο-γούμενος απεβίωσε στις 6/8/1998, πρέπει οι κληρονόμοι να προσκομίσουν πιστο-ποιητικό ότι δηλώθηκαν τα μισθώματα της χρήσης 1996 (οικονομικό έτος 1997) και της χρήσης 1997 (οικονομικό έτος 1998).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 8 years later...

(μπορεί να είναι ηλίθια η ερώτηση αλλά αξίζει να μάθουμε...) η μητέρα πέθανε το 2010, αν κάνει δήλωση η κόρη σαν κληρονόμος εκτός από τα ακίνητα που υπάρχουν μπορεί να χρησιμοποιήσει και το κεφάλαιο που τυχόν θα έχει σχηματιστεί όλα αυτά τα χρόνια?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 months later...

έχω μερίδιο από το οίκημα της μητριάς μου μετά τον θάνατο του πατέρα μου; το οίκημα έχει αποκτηθεί μετά το γάμο τους με δάνειο από την εργατική κατοικία στο όνομά της.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

έχω μερίδιο από το οίκημα της μητριάς μου μετά τον θάνατο του πατέρα μου; το οίκημα έχει αποκτηθεί μετά το γάμο τους με δάνειο από την εργατική κατοικία στο όνομά της.

Και βέβαια. Το 1/4

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 10 months later...
επισκέπτη ΣΤΑΘΗΣ

Η... πεθερά μου πέθανε 24/7/2012 χωρίς να αφήσει διαθήκη. Ως σήμερα δεν έχω υποβάλλει την δήλωσή της του 2012 ηλεκτρονικά, όπως έκανα τα προηγούμενα χρόνια (έχω πληρεξούσιο αλλά δεν είχα δηλώσει τον εαυτό μου σαν εκπρόσωπό της στην ΔΟΥ, οπότε στην ηλεκτρονική δήλωση φαινόταν σαν να την κάνει μόνη της...! ). Τώρα, με την σιωπηρή παράταση, πρέπει να την υποβάλλω αυτές τις μέρες ούτως ή άλλως, ή μπορώ να την υποβάλλω έως έξι μήνες μετά, αφού πάω πρώτα στην ΔΟΥ την Ληξιαρχική Πράξη Θανάτου..;;;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων όποιον απαντήσει....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επισκέπτη ΣΤΑΘΗΣ

Μήπως ξέρει κανείς;;;

Ισχύουν αυτά που έγραφε πιό πάνω ο ΑΚΗΣ το 2003, ισχύει δηλαδή και τώρα η διορία των έξι μηνών μετά την επίσημη προθεσμία υποβολής δηλώσεων ηλεκτρονικά (31/7/2012), άσχετα αν η πεθερά μου σαν συνταξιούχος δεν υποχρωνόταν να υποβάλει την δήλωση ηλεκτρονικά;;... Σε ποιό Νόμο ή Εγκύκλιο μπορώ να βρω τα περί εξαμήνου κλπ..;;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μήπως ξέρει κανείς;;;

Ισχύουν αυτά που έγραφε πιό πάνω ο ΑΚΗΣ το 2003, ισχύει δηλαδή και τώρα η διορία των έξι μηνών μετά την επίσημη προθεσμία υποβολής δηλώσεων ηλεκτρονικά (31/7/2012), άσχετα αν η πεθερά μου σαν συνταξιούχος δεν υποχρωνόταν να υποβάλει την δήλωση ηλεκτρονικά;;... Σε ποιό Νόμο ή Εγκύκλιο μπορώ να βρω τα περί εξαμήνου κλπ..;;

Το 6μηνο αφορά το φόρο κληρονομιάς, όχι τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος. Αυτή πάει κανονικά στις προθεσμίες που ισχύουν για όλους

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επισκέπτη ΣΤΑΘΗΣ

Ευχαριστώ γιά την απάντηση Andy, αλλά νομίζω ότι, και από αυτά που γράφει ο ΑΚΗΣ πιό πάνω αλλά και από το Βήμα Λογιστών (Φορολογικές Δηλώσεις κληρονόμων) του epixeirisi.gr, προκύπτει ότι το εξάμηνο αφορά ΚΑΙ τις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος...! Δεν ξέρω σε ποιό Νόμο ή ΠΟΛ ή... κλπ αναφέρονται οι προθεσμίες αυτές και αν πρέπει να υποβάλλω την Δήλωση χειρόγραφα πιά, μετά την διαγραφή της από το Μητρώο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ευχαριστώ γιά την απάντηση Andy, αλλά νομίζω ότι, και από αυτά που γράφει ο ΑΚΗΣ πιό πάνω αλλά και από το Βήμα Λογιστών (Φορολογικές Δηλώσεις κληρονόμων) του epixeirisi.gr, προκύπτει ότι το εξάμηνο αφορά ΚΑΙ τις Δηλώσεις Φορολογίας Εισοδήματος...! Δεν ξέρω σε ποιό Νόμο ή ΠΟΛ ή... κλπ αναφέρονται οι προθεσμίες αυτές και αν πρέπει να υποβάλλω την Δήλωση χειρόγραφα πιά, μετά την διαγραφή της από το Μητρώο.

Όντως δεν είναι σωστό. Σου παραθέτω τα κομμάτια από τον ΚΦΕ που σε αφορούν:

Άρθρο 61 παρ. 3 περ.γ

γ) Σε περίπτωση θανάτου του φορολογουμένου, οι κληρονόμοι του για το σύνολο του εισοδήματος που απέκτησε μέχρι τη χρονολογία του θανάτου του.

Με αποφάσεις του Υπουργού Οικονομικών καθορίζονται οι λεπτομέρειες εφαρμογής των διατάξεων αυτής της παραγράφου

Άρθρο 62 παρ.1 περ. στ

στ) Στην περίπτωση γ' της παραγράφου 3 του προηγούμενου άρθρου, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται για περίοδο δύο (2) μηνών μετά τη λήξη της προθεσμίας για την αποποίηση της κληρονομιάς, εφόσον η λήξη αυτής της προθεσμίας συμπίπτει με ημερομηνία πριν από την παρέλευση έξι (6) μηνών από το θάνατο του υπόχρεου φορολογουμένου. Η προθεσμία αυτή υπολογίζεται ανάλογα και για τους εκ διαθήκης κληρονόμους του αποβιώσαντος, εφόσον αυτοί δεν καλούνται στην κληρονομιά κατά την τάξη της εξ αδιαθέτου διαδοχής.

Αν δημοσιευθεί διαθήκη με την οποία ο αποβιώσας διαθέτει την περιουσία του διαφορετικά από ό,τι προβλέπεται κατά την τάξη της εξ αδιαθέτου διαδοχής, για τους μη τετιμημένους, οι οποίοι είχαν, κατ' αρχή, υποχρέωση υποβολής δήλωσης ως εξ αδιαθέτου κληρονόμοι του αποβιώσαντος, δεν επιβάλλονται κυρώσεις για τη μη υποβολή δήλωσης. Κατά την εφαρμογή των διατάξεων του προηγούμενου εδαφίου, τυχόν κυρώσεις που επιβλήθηκαν στους μη τετιμημένους, αλλ' εξ αδιαθέτου κληρονόμους του αποβιώσαντος, αίρονται οίκοθεν από τη φορολογική αρχή, μετά τη δημοσίευση της διαθήκης αυτού, ανεξάρτητα από την υποβολή δήλωσης από τους κληρονόμους με βάση την οικεία διαθήκη.

Αν δημοσιευθεί διαθήκη με την οποία η κληρονομιαία περιουσία διατίθεται διαφορετικά από ό,τι προβλέπεται στη εξ αδιαθέτου διαδοχή, για τους τετιμημένους, οι οποίοι δεν καλούνται άμεσα κατά την τάξη αυτής της διαδοχής, η προθεσμία υποβολής της δήλωσης παρατείνεται για περίοδο δύο (2) μηνών μετά την πάροδο της προθεσμίας αποποίησης της κληρονομιάς, εφόσον η λήξη της προθεσμίας αυτής συμπίπτει με ημερομηνία πριν από την παρέλευση έξι (6) μηνών από τη δημοσίευση της διαθήκης του υπόχρεου. Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου εφαρμόζονται αναλόγως και σε περιπτώσεις διαδοχικών αποποιήσεων κληρονομιάς ή δημοσίευσης πλειόνων διαθηκών

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...