Προς το περιεχόμενο
  • 0

Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ (6 ΜΗΝΕΣ ) ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΕ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ("άδεια") ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΤΩΝ 30 ΜΗΝΩΝ ?


επισκέπτη lofo

Ερώτηση

Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ (6 ΜΗΝΕΣ ) ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΕ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ("άδεια") ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΤΩΝ 30 ΜΗΝΩΝ ?

Π.Χ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΕ ΛΗΞΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΟΧΕΙΑΣ 29/4/2010 ΕΝΑΡΞΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ 6 ΜΗΝΕΣ ΛΗΞΗ 29/10/2010 ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑ

22 ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

ΕΡΩΤΗΜΑ Η 6 ΜΗΝΕΣ ΣΥΝ Η 22 ΗΜΕΡΕΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 30 ΜΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

20 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

θα πάρει την κανονική της άδεια για το 2010 εφόσον δεν έχει προλάβει να κάνει χρήση αυτής, και μετά θα μετρήσουν οι 30 μήνες άδειας θηλασμού!!:rolleyes: και πρόσεξε γιατί αρχίζει κανονικά πάλι η μισθοδοσία της να τρέχει ( από την ημέρα που άρχισε η άδειά της )και ΑΠΔ κλπ!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

θα πάρει την κανονική της άδεια για το 2010 εφόσον δεν έχει προλάβει να κάνει χρήση αυτής, και μετά θα μετρήσουν οι 30 μήνες άδειας θηλασμού!!:rolleyes: και πρόσεξε γιατί αρχίζει κανονικά πάλι η μισθοδοσία της να τρέχει ( από την ημέρα που άρχισε η άδειά της )και ΑΠΔ κλπ!!

ΛΗΞΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΟΧΕΙΑΣ 29/4/2010 ΕΝΑΡΞΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ 6 ΜΗΝΕΣ ΛΗΞΗ 29/10/2010 + ΑΔΕΙΑ ΚΑΝΟΝΙΚΗ 21 ΜΕΡΕΣ +30 ΜΗΝΕΣ ?

ΠΑΡΑΛΟΓΟ ΝΟΜΙΖΩ ΕΙΝΑΙ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ (6 ΜΗΝΕΣ ) ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΕ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ("άδεια") ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΤΩΝ 30 ΜΗΝΩΝ ?

Π.Χ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΕ ΛΗΞΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΟΧΕΙΑΣ 29/4/2010 ΕΝΑΡΞΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ 6 ΜΗΝΕΣ ΛΗΞΗ 29/10/2010 ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑ

22 ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

ΕΡΩΤΗΜΑ Η 6 ΜΗΝΕΣ ΣΥΝ Η 22 ΗΜΕΡΕΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 30 ΜΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ?

[/quot

ΟΙ 30 ΜΗΝΕΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΡΟΝΤΙΔΑ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ (ΟΧΙ ΘΗΛΑΣΜΟΣ) ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΟΘΕΙ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΣΥΖΥΓΟ

ΟΙ 30 ΜΗΝΕΣ ΜΕΙΟΜΕΝΗΣ ΑΠΑΣΧΟΛΗΣΗΣ ΦΡΟΝΤΙΔΑΣ ΤΟΥ ΤΕΚΝΟΥ (ΕΦΟΣΟΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΕΚΝΟ) ΞΕΚΙΝΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΛΗΞΗ ΤΗΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΛΟΧΕΙΑΣ ΚΑΙ ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΚΡΙΒΟΣ 30 ΜΗΝΕΣ .

ΟΛΕΣ ΟΙ ΑΔΕΙΕΣ ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΕΙ (ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΑΔΕΙΑ , ΑΔΕΙΑ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ , ΑΔΕΙΑ ΑΣΘΕΝΙΑΣ ΑΔΕΙΑ ΑΝΕΥ ΑΠΟΔΟΧΩΝ ) ΥΠΟΛΟΓΙΖΟΝΤΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΥ 30 ΜΗΝΕΣ .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
επισκέπτη Επισκέπτης

Το πλαίσιο που διέπει την ειδική άδεια μητρότητας

Πέτρος Γ. Ραπανάκης, Οικονομολόγος - Εργασιακός Σύμβουλος

1. Νομοθετικό πλαίσιο

Στο άρθρο 142 του Ν 3655/2008 ορίζονται τα εξής:

«Η μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι (6) μηνών.

Αν δεν κάνει χρήση της προβλεπόμενης από την ως άνω ΕΓΣΣΕ ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, η μητέρα δικαιούται αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας την ως άνω ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, στη συνέχεια δε και το μειωμένο ωράριο που προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας, ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλει στην εργαζομένη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και 4 ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο από τον ΟΑΕΔ ποσό, ισούται με το μισό του καθοριζόμενου ανωτέρω.

Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου παραπάνω ποσού, από το οποίο ο ΟΑΕΔ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τον Οργανισμό.

Κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 1 (μέτρα για τους επιδοτούμενους ανέργους) του Ν 3227/2004 (ΦΕΚ Α΄ 31), και η 30874/23.4.2004 (ΦΕΚ Β΄ 1023) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ρυθμίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και οι λοιπές προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια».

2. Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας είναι οι εργαζόμενες που από την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν 3655/2008, ήτοι από την 3η Απριλίου 2008 και μετά, βρίσκονται σε άδεια μητρότητας ή σε ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο άδεια, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005.

Την ειδική αυτή άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενες μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Για να δικαιούται την ειδική άδεια μητρότητας η ασφαλισμένη πρέπει κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας να βρίσκεται σε ενεργό εργασιακή σχέση εξαρτημένης εργασίας και να έχει λάβει επίδομα μητρότητας από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Συνεπώς, πρέπει να έχει συμπληρώσει 200 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση τα δύο προηγούμενα χρόνια από την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού και να μην εργάζεται κατά τον χρόνο της επιδότησής της από το ΙΚΑ.

3. Μη δικαιούχοι

Την ειδική άδεια μητρότητας δεν δικαιούνται οι εργαζόμενες εκείνες των οποίων οι όροι αμοιβής και εργασίας καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) που εμπεριέχουν όρους ευνοϊκότερους όσον αφορά το χρόνο διάρκειας της άδειας θηλασμού και φροντίδας παιδιών σε σχέση με τη γενική ρύθμιση του άρθρου 9, της ΕΓΣΣΕ του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενες:

• στις τράπεζες,

• στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ),

• στα ναυτιλιακά πρακτορεία και ναυτιλιακές επιχειρήσεις όλης της χώρας,

• στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης όλης της χώρας,

• στις διαχειρίστριες εταιρείες ποντοπόρων φορτηγών πλοίων του ΑΝ 89/1967,

• στις επιχειρήσεις Πετρελαίου και Υγραερίων,

• στις πρακτορειακές επιχειρήσεις μέλη της ΔΕΝ,

• στα ναυτικά πρακτορεία,

• στις ξένες αεροπορικές εταιρείες,

• στις ασφαλιστικές εταιρείες θυγατρικές τραπεζών,

δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας με δεδομένο ότι υπάγονται σε συλλογικές συμβάσεις που εμπεριέχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις σε σχέση με την αντίστοιχη ρύθμιση της ΕΓΣΣΕ όσον αφορά το χρόνο διάρκειας της άδειας θηλασμού και φροντίδας των παιδιών τους.

4. Δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που υποβάλλει η δικαιούχος της ειδικής άδειας μητρότητας είναι τα εξής:

α) Βεβαίωση του εργοδότη από την οποία προκύπτει η ενεργός εργασιακή σχέση της νέας μητέρας εργαζόμενης κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας, το είδος, η μορφή, η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, οι μηνιαίες αποδοχές, ο μέσος όρος των ωρών μερικής απασχόλησης, η ημερομηνία πρόσληψης και για συμβάσεις ορισμένου χρόνου η ημερομηνία λήξης τους, καθώς και η λήψη της ετήσιας κανονικής άδειας, που ενδεχομένως χορηγήθηκε μετά την άδεια λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας.

β) Αντίγραφο της απόφασης χορήγησης του επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας - λοχείας) από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στη νέα μητέρα.

γ) Υπεύθυνη δήλωση της δικαιούχου στην οποία αναφέρεται ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει εντός οκτώ (8) ημερών στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ οποιαδήποτε μεταβολή της εργασιακής της σχέσης. Στην ίδια δήλωση πρέπει να αναγράφεται τόσο ο αριθμός Μητρώου του ΙΚΑ, όσο και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου της ασφαλισμένης.

δ) Αριθμός λογαριασμού (ΙΒΑΝ) της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας της δικαιούχου.

ε) Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο (προκειμένου για εργαζόμενες που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών).

στ) Προκειμένου για ασφαλισμένες που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, απαιτείται να προσκομίζουν αντίγραφο της άδειας διαμονής τους που είναι σε ισχύ ή αντίγραφο βεβαίωσης κατάθεσης αιτήματος για ανανέωση της άδειας διαμονής τους.

5. Χρόνος χορήγησης και διάρκεια της ειδικής παροχής

Ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας ορίζεται η επόμενη της:

• λήξης της άδειας λοχείας ή

• της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας ή

• της ετήσιας κανονικής άδειας.

Το δικαίωμα για λήψη της ειδικής αυτής άδειας πρέπει να ασκηθεί από τη νέα μητέρα εντός εξήντα (60) ημερών από τη λήξη των ανωτέρω αναφερομένων αδειών.

Η ασφαλισμένη δύναται, με αμετάκλητη αίτησή της, να κάνει χρήση του συνόλου ή τμήματος της ειδικής άδειας. Επίσης, μπορεί να διακόψει την ειδική άδεια, με έγγραφη συμφωνία του εργοδότη. Σε κάθε περίπτωση το υπόλοιπο της άδειας δεν μεταφέρεται σε άλλη χρονική περίοδο.

Η διάρκεια της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας ορίζεται σε έξι (6) μήνες.

6. Χρόνος χορήγησης της ετήσιας κανονικής άδειας

Ο εργοδότης οφείλει να χορηγεί την ετήσια κανονική άδεια στους μισθωτούς του εντός του ημερολογιακού έτους απασχόλησης το οποίο διανύουν κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1 του Ν 3302/2004.

Συνεπώς, στην εργαζόμενη, που με τη λήξη της άδειας λοχείας επανέρχεται προς εργασία, πρέπει πρώτα να χορηγείται η κανονική άδεια και να επακολουθεί χρονικά η χορήγηση της ειδικής άδειας μητρότητας. Μόνο στην περίπτωση που η λήξη της άδειας λοχείας λαμβάνει χώρα κατά τους πρώτους μήνες του έτους μπορεί να καταστεί δυνατή η χορήγηση πρώτα της ειδικής άδειας και κατόπιν της ετήσιας άδειας.

Παράδειγμα

Σε εργαζόμενη, που η άδεια λοχείας της λήγει στις 30 Ιουνίου 2009 και η οποία έχει ενημερώσει εγγράφως τον εργοδότη της ότι θα κάνει χρήση της ειδικής άδειας πρέπει σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι δεν έχει κάνει χρήση ημερών αδείας του ημερολογιακού έτους 2009 μέχρι αυτό το χρονικό σημείο, να της χορηγηθεί πρώτα η ετήσια κανονική άδεια και μετά να κάνει χρήση της ειδικής άδειας, διαφορετικά θα παρέλθει το έτος 2009 και δεν θα έχει πάρει τη δικαιούμενη άδεια του ημερολογιακού έτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Άλλωστε για τον λόγο αυτό στο έντυπο της βεβαίωσης - δήλωσης του εργοδότη που δίνεται στη νέα μητέρα εργαζόμενη για να την χρησιμοποιήσει στον ΟΑΕΔ, προκειμένου να της χορηγηθεί η ειδική άδεια προστασίας μητρότητας, ο εργοδότης αναφέρει ότι «η ασφαλισμένη έλαβε την κανονική άδεια ή την ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο άδεια (μετά τη λήξη της κυοφορίας - λοχείας) από ... έως ...».

Αντίθετα, στην περίπτωση που η άδεια λοχείας λήγει στις αρχές ενός έτους, π.χ. στις 13 Φεβρουαρίου και ο εργοδότης δεν συναινεί στη χορήγηση της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας είναι προφανές ότι μπορεί να της χορηγηθεί πρώτα η ειδική άδεια και από την επομένη της 12ης Αυγούστου (ημερομηνία λήξης της ειδικής άδειας) έως και την 31η Δεκεμβρίου να της χορηγηθεί η κανονική άδεια.

7. Διάρκεια της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας

Η μισθωτός με αίτηση προς τον εργοδότη της μπορεί να ζητήσει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005, την εναλλακτική χρήση εκ μέρους της του μειωμένου ωραρίου που δικαιούται για το θηλασμό και τη φροντίδα του παιδιού της ως συνεχόμενη ισόχρονη άδεια με αποδοχές. Αν επέλθει συμφωνία μεταξύ της μισθωτού και του εργοδότη της στο εν λόγω θέμα μένει να διακανονισθεί ο χρόνος διάρκειας της ισόχρονης άδειας.

Η διάρκεια της ισόχρονης αυτής άδειας είναι σύμφωνα με την εκτίμηση του Υπουργείου Απασχόλησης κατά προσέγγιση 3,5 μήνες.

Ο τρόπος «μετατροπής» της άδειας θηλασμού και φροντίδας παιδιών σε συνεχείς ημέρες επί πενθημέρου στηρίζεται στα παρακάτω δεδομένα:

• Για κάθε 8ωρο που θα παρείχε τις υπηρεσίες της η μισθωτός υπολογίζεται και μία ώρα άδειας.

• Το μειωμένο κατά μια ώρα ημερήσιο ωράριο εργασίας θα είχε διάρκεια 30 μηνών.

• Οι εργάσιμες εβδομάδες του έτους ανέρχονται σε 52 – 6 = 46.

• Οι έξι (6) εβδομάδες που δεν προσμετρώνται στο διάστημα υπολογισμού του μειωμένου ωραρίου αφορούν το διάστημα εκείνο του έτους που η μισθωτός ούτως ή άλλως δεν θα εργαζόταν αφού θα έκανε χρήση της ετήσιας κανονικής της άδειας καθώς επίσης και λόγω της σύμ πτωσης ημερών αργίας με εργάσιμες ημέρες.

Συνεπώς, έχουμε:

Εργάσιμες Eβδομάδες διαστήματος: 46 x 2,5 έτη = 115 εβδομάδες

Εργάσιμες ημέρες: 115 x 5 = 575 ημέρες

• Συνολικές ώρες προς διακανονισμό:

Εργάσιμες ημέρες διαστήματος x 1ώρα = 575 ώρες

• Αριθμός εργασίμων ημερών αδείας σε συνεχείς ημέρες: Συνολικές ώρες προς διακανονισμό / 8 = 575/8 = 72 εργάσιμες ημέρες, ήτοι περίπου 3,5 μήνες.

8. Χρονική περίοδος υποβολής της αίτησης - Έκδοση εγκριτικής απόφασης

Η δικαιούχος υποβάλλει, η ίδια ή διά αντιπροσώπου, στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ, αίτηση εντός αποκλειστικής προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας), ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας ή και της ετήσιας κανονικής άδειας.

Οι Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης της νέας μητέρας με τα σχετικά δικαιολογητικά εκδίδουν απόφαση περί χορήγησης ή μη της σχετικής παροχής εντός προθεσμίας 7 ημερών.

Στην εγκριτική απόφαση προϋπολογίζονται τα αναλογούντα δώρα και το επίδομα αδείας, και η καταβολή αυτών πρέπει να πραγματοποιείται στις νόμιμες προθεσμίες σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

9. Χορηγούμενο ποσό

Το ποσό της παροχής είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ.

Σημειώνεται ότι ο βασικός μισθός:

– Από 1.1.2008 είναι 680,59 €.

– Από 1.9.2008 είναι 701,00 €.

– Από 1.5.2009 είναι 739,56 €.

Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και 4 ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα, κατά μέσο όρο στη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο ποσό ισούται με το μισό του ανωτέρω καθοριζόμενου ποσού.

Η αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας υπολογίζονται με βάση τα προαναφερόμενα ποσά και σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας.

Όπου υπάρχει αδυναμία υπολογισμού, οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ θα συνεργάζονται με τις οικείες υπηρεσίες του

ΣΕΠΕ. Σημειώνεται ότι στα ανωτέρω ποσά δεν υπάρχουν προσαυξήσεις.

Η παροχή καταβάλλεται σε έξι (6) μηνιαίες δόσεις, όπως ορίζεται από την απόφαση αναγνώρισης της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΑΕΔ και γίνεται με πίστωση του σχετικού λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας της δικαιούχου την ημερομηνία που ορίζεται με βάση την εγκριτική απόφαση του Οργανισμού.

10. Δώρα εορτών

Στις ημερολογιακές ημέρες απασχόλησης με βάση τις οποίες υπολογίζονται τα επιδόματα εορτών που καταβάλλει ο εργοδότης δεν συμπεριλαμβάνονται οι ημέρες του διαστήματος της ειδικής άδειας μητρότητας. Κατά συνέπεια, νέα εργαζόμενη μητέρα με μικτό μηνιαίο μισθό 1.200,00 € που κάνει χρήση της ειδικής άδειας από την 5η Μαρτίου 2009 έως και την 4η Σεπτεμβρίου 2009 (και η οποία κατά το προηγούμενο διάστημα και έως την 4η Μαρτίου ήταν σε άδεια μητρότητας) δικαιούται ως επίδομα Πάσχα την αναλογία των 63 ημερολογιακών ημερών του διαστήματος από 1ης Ιανουαρίου έως και την 4η Μαρτίου υπολογιζόμενη στο σύνολο των 120 ημερολογιακών ημερών του διαστήματος από 1.1 έως 30.4.

Άρα, το Επίδομα Πάσχα που οφείλει να καταβάλει ο εργοδότης στη νέα μητέρα είναι ίσο με:

(63/120 x 1200,00 x 1,04166) / 2 = 328,12 €

11. Ασφάλιση

Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι δε προβλεπόμενες εισφορές (20%) υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου ποσού, από το οποίο ο ΟΑΕΔ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένης (6,67%) και την αποδίδει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μαζί με την προβλεπόμενη εργοδοτική εισφορά (13,33%) που βαρύνει τον ΟΑΕΔ.

12. Φορέας καταβολής της ειδικής παροχής

Αρμόδια υπηρεσία για την καταβολή της ειδικής παροχής είναι η Τοπική Υπηρεσία παροχών ΟΑΕΔ ή το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ 2) του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας της νέας μητέρας.

Αρμόδιο όργανο για την αναγνώριση του σχετικού δικαιώματος είναι ο προϊστάμενος της ανωτέρω αναφερόμενης αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ.

13. Διακοπή της ειδικής παροχής

Η παροχή διακόπτεται λόγω:

α) Πρόσληψης και απασχόλησης της δικαιούχου νέας μητέρας σε νέο εργοδότη.

β) Αίτησης διακοπής της δικαιούχου.

Αυτονόητα, διακόπτεται η ανωτέρω παροχή και σε κάθε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο λύεται η εργασιακή σχέση (λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου κατά τη διάρκεια της παροχής, κ.λπ). Η παροχή αυτή δεν διακόπτεται σε περίπτωση ασθένειας.

Προκειμένου για υπηκόους τρίτων χωρών, η παροχή διακόπτεται εφόσον η άδεια διαμονής λήξει μέσα στην περίοδο καταβολής και δεν προσκομιστεί βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος για ανανέωση.

14. Επίλυση διαφορών

Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ ΟΑΕΔ και της αιτούσης επιλύεται σε πρώτο βαθμό από την Επιτροπή Επίλυσης Ασφαλιστικών Διαφορών (ΕΕΑΔ) της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης του Οργανισμού και σε δεύτερο βαθμό από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ.

Οι ενστάσεις κατά των σχετικών απορριπτικών αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων ασκούνται εντός ανατρεπτικής προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή τους στην ενδιαφερόμενη.

15. Διενέργεια επιτόπιου ελέγχου από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ

Για την ασφαλή χορήγηση της ειδικής παροχής, κατά τη διάρκεια αυτής διενεργείται τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος στις επιχειρήσεις, όπου ελέγχονται η απασχόληση ή μη της ενδιαφερόμενης καθώς επίσης και οι ώρες απασχόλησης για τις μερικώς απασχολούμενες. Το αντίγραφο του ελέγχου αποτελεί στοιχείο του φακέλου που τηρείται στον ΟΑΕΔ για κάθε δικαιούχο της ειδικής αυτής παροχής, νέα μητέρα.

16. Υποδείγματα

Ακολουθούν υποδείγματα εντύπων:

α) Αίτηση της ασφαλισμένης μητέρας προς τον ΟΑΕΔ για την χορήγηση της ειδικής παροχής.

β) Βεβαίωση - Δήλωση του εργοδότη από την οποία προκύπτει η ενεργός εργασιακή σχέση της μητέρας.

http://www.epixeirisi.gr/?pgtp=1&aid=1239192011

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Το πλαίσιο που διέπει την ειδική άδεια μητρότητας

Πέτρος Γ. Ραπανάκης, Οικονομολόγος - Εργασιακός Σύμβουλος

1. Νομοθετικό πλαίσιο

Στο άρθρο 142 του Ν 3655/2008 ορίζονται τα εξής:

«Η μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι (6) μηνών.

Αν δεν κάνει χρήση της προβλεπόμενης από την ως άνω ΕΓΣΣΕ ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, η μητέρα δικαιούται αμέσως μετά τη λήξη της άδειας λοχείας την ως άνω ειδική άδεια προστασίας της μητρότητας, στη συνέχεια δε και το μειωμένο ωράριο που προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Κατά τη διάρκεια της ως άνω ειδικής άδειας, ο ΟΑΕΔ υποχρεούται να καταβάλει στην εργαζομένη μητέρα μηνιαίως ποσό ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ, καθώς και αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας με βάση το προαναφερόμενο ποσό.

Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και 4 ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα, κατά τη διάρκεια του εξαμήνου, που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο από τον ΟΑΕΔ ποσό, ισούται με το μισό του καθοριζόμενου ανωτέρω.

Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι δε προβλεπόμενες εισφορές υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου παραπάνω ποσού, από το οποίο ο ΟΑΕΔ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένου και την αποδίδει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μαζί με την προβλεπόμενη εισφορά εργοδότη που βαρύνει τον Οργανισμό.

Κατά τη διάρκεια της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας, έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του άρθρου 1 (μέτρα για τους επιδοτούμενους ανέργους) του Ν 3227/2004 (ΦΕΚ Α΄ 31), και η 30874/23.4.2004 (ΦΕΚ Β΄ 1023) κοινή απόφαση των Υπουργών Εσωτερικών Δημόσιας Διοίκησης και Αποκέντρωσης, Οικονομίας και Οικονομικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας.

Με απόφαση του Υπουργού Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ρυθμίζονται η διαδικασία, ο τρόπος και οι λοιπές προϋποθέσεις εφαρμογής των διατάξεων του παρόντος άρθρου, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια».

2. Δικαιούχοι

Δικαιούχοι της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας είναι οι εργαζόμενες που από την ημερομηνία δημοσίευσης του Ν 3655/2008, ήτοι από την 3η Απριλίου 2008 και μετά, βρίσκονται σε άδεια μητρότητας ή σε ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο άδεια, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005.

Την ειδική αυτή άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενες μητέρες οι οποίες είναι ασφαλισμένες στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και απασχολούνται σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις με σχέση εξαρτημένης εργασίας, ορισμένου ή αορίστου χρόνου, με πλήρη ή μερική απασχόληση.

Για να δικαιούται την ειδική άδεια μητρότητας η ασφαλισμένη πρέπει κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας να βρίσκεται σε ενεργό εργασιακή σχέση εξαρτημένης εργασίας και να έχει λάβει επίδομα μητρότητας από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ. Συνεπώς, πρέπει να έχει συμπληρώσει 200 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση τα δύο προηγούμενα χρόνια από την πιθανή ή την πραγματική ημέρα τοκετού και να μην εργάζεται κατά τον χρόνο της επιδότησής της από το ΙΚΑ.

3. Μη δικαιούχοι

Την ειδική άδεια μητρότητας δεν δικαιούνται οι εργαζόμενες εκείνες των οποίων οι όροι αμοιβής και εργασίας καθορίζονται από Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας (ΣΣΕ) που εμπεριέχουν όρους ευνοϊκότερους όσον αφορά το χρόνο διάρκειας της άδειας θηλασμού και φροντίδας παιδιών σε σχέση με τη γενική ρύθμιση του άρθρου 9, της ΕΓΣΣΕ του έτους 1993, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει.

Κατά συνέπεια, οι εργαζόμενες:

• στις τράπεζες,

• στις Αγροτικές Συνεταιριστικές Οργανώσεις (ΑΣΟ),

• στα ναυτιλιακά πρακτορεία και ναυτιλιακές επιχειρήσεις όλης της χώρας,

• στις Δημοτικές Επιχειρήσεις Ύδρευσης - Αποχέτευσης όλης της χώρας,

• στις διαχειρίστριες εταιρείες ποντοπόρων φορτηγών πλοίων του ΑΝ 89/1967,

• στις επιχειρήσεις Πετρελαίου και Υγραερίων,

• στις πρακτορειακές επιχειρήσεις μέλη της ΔΕΝ,

• στα ναυτικά πρακτορεία,

• στις ξένες αεροπορικές εταιρείες,

• στις ασφαλιστικές εταιρείες θυγατρικές τραπεζών,

δεν έχουν δικαίωμα να κάνουν χρήση της ειδικής άδειας μητρότητας με δεδομένο ότι υπάγονται σε συλλογικές συμβάσεις που εμπεριέχουν ευνοϊκές ρυθμίσεις σε σχέση με την αντίστοιχη ρύθμιση της ΕΓΣΣΕ όσον αφορά το χρόνο διάρκειας της άδειας θηλασμού και φροντίδας των παιδιών τους.

4. Δικαιολογητικά

Τα δικαιολογητικά που υποβάλλει η δικαιούχος της ειδικής άδειας μητρότητας είναι τα εξής:

α) Βεβαίωση του εργοδότη από την οποία προκύπτει η ενεργός εργασιακή σχέση της νέας μητέρας εργαζόμενης κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας, το είδος, η μορφή, η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, οι μηνιαίες αποδοχές, ο μέσος όρος των ωρών μερικής απασχόλησης, η ημερομηνία πρόσληψης και για συμβάσεις ορισμένου χρόνου η ημερομηνία λήξης τους, καθώς και η λήψη της ετήσιας κανονικής άδειας, που ενδεχομένως χορηγήθηκε μετά την άδεια λοχείας ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας.

β) Αντίγραφο της απόφασης χορήγησης του επιδόματος μητρότητας (κυοφορίας - λοχείας) από το ΙΚΑ-ΕΤΑΜ στη νέα μητέρα.

γ) Υπεύθυνη δήλωση της δικαιούχου στην οποία αναφέρεται ότι αναλαμβάνει την υποχρέωση να γνωστοποιήσει εντός οκτώ (8) ημερών στην Υπηρεσία του ΟΑΕΔ οποιαδήποτε μεταβολή της εργασιακής της σχέσης. Στην ίδια δήλωση πρέπει να αναγράφεται τόσο ο αριθμός Μητρώου του ΙΚΑ, όσο και ο Αριθμός Φορολογικού Μητρώου της ασφαλισμένης.

δ) Αριθμός λογαριασμού (ΙΒΑΝ) της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδας της δικαιούχου.

ε) Αστυνομική Ταυτότητα ή Διαβατήριο (προκειμένου για εργαζόμενες που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών).

στ) Προκειμένου για ασφαλισμένες που είναι υπήκοοι τρίτων χωρών, απαιτείται να προσκομίζουν αντίγραφο της άδειας διαμονής τους που είναι σε ισχύ ή αντίγραφο βεβαίωσης κατάθεσης αιτήματος για ανανέωση της άδειας διαμονής τους.

5. Χρόνος χορήγησης και διάρκεια της ειδικής παροχής

Ως ημερομηνία έναρξης της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας ορίζεται η επόμενη της:

• λήξης της άδειας λοχείας ή

• της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας ή

• της ετήσιας κανονικής άδειας.

Το δικαίωμα για λήψη της ειδικής αυτής άδειας πρέπει να ασκηθεί από τη νέα μητέρα εντός εξήντα (60) ημερών από τη λήξη των ανωτέρω αναφερομένων αδειών.

Η ασφαλισμένη δύναται, με αμετάκλητη αίτησή της, να κάνει χρήση του συνόλου ή τμήματος της ειδικής άδειας. Επίσης, μπορεί να διακόψει την ειδική άδεια, με έγγραφη συμφωνία του εργοδότη. Σε κάθε περίπτωση το υπόλοιπο της άδειας δεν μεταφέρεται σε άλλη χρονική περίοδο.

Η διάρκεια της ειδικής παροχής προστασίας της μητρότητας ορίζεται σε έξι (6) μήνες.

6. Χρόνος χορήγησης της ετήσιας κανονικής άδειας

Ο εργοδότης οφείλει να χορηγεί την ετήσια κανονική άδεια στους μισθωτούς του εντός του ημερολογιακού έτους απασχόλησης το οποίο διανύουν κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1 του Ν 3302/2004.

Συνεπώς, στην εργαζόμενη, που με τη λήξη της άδειας λοχείας επανέρχεται προς εργασία, πρέπει πρώτα να χορηγείται η κανονική άδεια και να επακολουθεί χρονικά η χορήγηση της ειδικής άδειας μητρότητας. Μόνο στην περίπτωση που η λήξη της άδειας λοχείας λαμβάνει χώρα κατά τους πρώτους μήνες του έτους μπορεί να καταστεί δυνατή η χορήγηση πρώτα της ειδικής άδειας και κατόπιν της ετήσιας άδειας.

Παράδειγμα

Σε εργαζόμενη, που η άδεια λοχείας της λήγει στις 30 Ιουνίου 2009 και η οποία έχει ενημερώσει εγγράφως τον εργοδότη της ότι θα κάνει χρήση της ειδικής άδειας πρέπει σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι δεν έχει κάνει χρήση ημερών αδείας του ημερολογιακού έτους 2009 μέχρι αυτό το χρονικό σημείο, να της χορηγηθεί πρώτα η ετήσια κανονική άδεια και μετά να κάνει χρήση της ειδικής άδειας, διαφορετικά θα παρέλθει το έτος 2009 και δεν θα έχει πάρει τη δικαιούμενη άδεια του ημερολογιακού έτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Άλλωστε για τον λόγο αυτό στο έντυπο της βεβαίωσης - δήλωσης του εργοδότη που δίνεται στη νέα μητέρα εργαζόμενη για να την χρησιμοποιήσει στον ΟΑΕΔ, προκειμένου να της χορηγηθεί η ειδική άδεια προστασίας μητρότητας, ο εργοδότης αναφέρει ότι «η ασφαλισμένη έλαβε την κανονική άδεια ή την ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο άδεια (μετά τη λήξη της κυοφορίας - λοχείας) από ... έως ...».

Αντίθετα, στην περίπτωση που η άδεια λοχείας λήγει στις αρχές ενός έτους, π.χ. στις 13 Φεβρουαρίου και ο εργοδότης δεν συναινεί στη χορήγηση της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας είναι προφανές ότι μπορεί να της χορηγηθεί πρώτα η ειδική άδεια και από την επομένη της 12ης Αυγούστου (ημερομηνία λήξης της ειδικής άδειας) έως και την 31η Δεκεμβρίου να της χορηγηθεί η κανονική άδεια.

7. Διάρκεια της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας

Η μισθωτός με αίτηση προς τον εργοδότη της μπορεί να ζητήσει σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005, την εναλλακτική χρήση εκ μέρους της του μειωμένου ωραρίου που δικαιούται για το θηλασμό και τη φροντίδα του παιδιού της ως συνεχόμενη ισόχρονη άδεια με αποδοχές. Αν επέλθει συμφωνία μεταξύ της μισθωτού και του εργοδότη της στο εν λόγω θέμα μένει να διακανονισθεί ο χρόνος διάρκειας της ισόχρονης άδειας.

Η διάρκεια της ισόχρονης αυτής άδειας είναι σύμφωνα με την εκτίμηση του Υπουργείου Απασχόλησης κατά προσέγγιση 3,5 μήνες.

Ο τρόπος «μετατροπής» της άδειας θηλασμού και φροντίδας παιδιών σε συνεχείς ημέρες επί πενθημέρου στηρίζεται στα παρακάτω δεδομένα:

• Για κάθε 8ωρο που θα παρείχε τις υπηρεσίες της η μισθωτός υπολογίζεται και μία ώρα άδειας.

• Το μειωμένο κατά μια ώρα ημερήσιο ωράριο εργασίας θα είχε διάρκεια 30 μηνών.

• Οι εργάσιμες εβδομάδες του έτους ανέρχονται σε 52 – 6 = 46.

• Οι έξι (6) εβδομάδες που δεν προσμετρώνται στο διάστημα υπολογισμού του μειωμένου ωραρίου αφορούν το διάστημα εκείνο του έτους που η μισθωτός ούτως ή άλλως δεν θα εργαζόταν αφού θα έκανε χρήση της ετήσιας κανονικής της άδειας καθώς επίσης και λόγω της σύμ πτωσης ημερών αργίας με εργάσιμες ημέρες.

Συνεπώς, έχουμε:

Εργάσιμες Eβδομάδες διαστήματος: 46 x 2,5 έτη = 115 εβδομάδες

Εργάσιμες ημέρες: 115 x 5 = 575 ημέρες

• Συνολικές ώρες προς διακανονισμό:

Εργάσιμες ημέρες διαστήματος x 1ώρα = 575 ώρες

• Αριθμός εργασίμων ημερών αδείας σε συνεχείς ημέρες: Συνολικές ώρες προς διακανονισμό / 8 = 575/8 = 72 εργάσιμες ημέρες, ήτοι περίπου 3,5 μήνες.

8. Χρονική περίοδος υποβολής της αίτησης - Έκδοση εγκριτικής απόφασης

Η δικαιούχος υποβάλλει, η ίδια ή διά αντιπροσώπου, στην αρμόδια υπηρεσία του ΟΑΕΔ, αίτηση εντός αποκλειστικής προθεσμίας 60 ημερών από τη λήξη της άδειας μητρότητας (τοκετού και λοχείας), ή της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας ή και της ετήσιας κανονικής άδειας.

Οι Υπηρεσίες του ΟΑΕΔ μετά την υποβολή της σχετικής αίτησης της νέας μητέρας με τα σχετικά δικαιολογητικά εκδίδουν απόφαση περί χορήγησης ή μη της σχετικής παροχής εντός προθεσμίας 7 ημερών.

Στην εγκριτική απόφαση προϋπολογίζονται τα αναλογούντα δώρα και το επίδομα αδείας, και η καταβολή αυτών πρέπει να πραγματοποιείται στις νόμιμες προθεσμίες σύμφωνα με την εργατική νομοθεσία.

9. Χορηγούμενο ποσό

Το ποσό της παροχής είναι ίσο με τον κατώτατο μισθό, όπως κάθε φορά καθορίζεται με βάση την ΕΓΣΣΕ.

Σημειώνεται ότι ο βασικός μισθός:

– Από 1.1.2008 είναι 680,59 €.

– Από 1.9.2008 είναι 701,00 €.

– Από 1.5.2009 είναι 739,56 €.

Σε περίπτωση απασχόλησης μέχρι και 4 ώρες ημερησίως ή μέχρι 13 ημέρες το μήνα, κατά μέσο όρο στη διάρκεια του εξαμήνου που προηγείται της άδειας κυοφορίας, το καταβαλλόμενο ποσό ισούται με το μισό του ανωτέρω καθοριζόμενου ποσού.

Η αναλογία δώρων εορτών και επιδόματος αδείας υπολογίζονται με βάση τα προαναφερόμενα ποσά και σύμφωνα με τις διατάξεις της ισχύουσας εργατικής νομοθεσίας.

Όπου υπάρχει αδυναμία υπολογισμού, οι υπηρεσίες του ΟΑΕΔ θα συνεργάζονται με τις οικείες υπηρεσίες του

ΣΕΠΕ. Σημειώνεται ότι στα ανωτέρω ποσά δεν υπάρχουν προσαυξήσεις.

Η παροχή καταβάλλεται σε έξι (6) μηνιαίες δόσεις, όπως ορίζεται από την απόφαση αναγνώρισης της αρμόδιας υπηρεσίας του ΟΑΕΔ και γίνεται με πίστωση του σχετικού λογαριασμού της Εθνικής Τράπεζας της δικαιούχου την ημερομηνία που ορίζεται με βάση την εγκριτική απόφαση του Οργανισμού.

10. Δώρα εορτών

Στις ημερολογιακές ημέρες απασχόλησης με βάση τις οποίες υπολογίζονται τα επιδόματα εορτών που καταβάλλει ο εργοδότης δεν συμπεριλαμβάνονται οι ημέρες του διαστήματος της ειδικής άδειας μητρότητας. Κατά συνέπεια, νέα εργαζόμενη μητέρα με μικτό μηνιαίο μισθό 1.200,00 € που κάνει χρήση της ειδικής άδειας από την 5η Μαρτίου 2009 έως και την 4η Σεπτεμβρίου 2009 (και η οποία κατά το προηγούμενο διάστημα και έως την 4η Μαρτίου ήταν σε άδεια μητρότητας) δικαιούται ως επίδομα Πάσχα την αναλογία των 63 ημερολογιακών ημερών του διαστήματος από 1ης Ιανουαρίου έως και την 4η Μαρτίου υπολογιζόμενη στο σύνολο των 120 ημερολογιακών ημερών του διαστήματος από 1.1 έως 30.4.

Άρα, το Επίδομα Πάσχα που οφείλει να καταβάλει ο εργοδότης στη νέα μητέρα είναι ίσο με:

(63/120 x 1200,00 x 1,04166) / 2 = 328,12 €

11. Ασφάλιση

Ο χρόνος της ειδικής άδειας προστασίας της μητρότητας λογίζεται ως χρόνος ασφάλισης στον κλάδο σύνταξης του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, οι δε προβλεπόμενες εισφορές (20%) υπολογίζονται επί του κατά περίπτωση αναφερόμενου ποσού, από το οποίο ο ΟΑΕΔ παρακρατεί την προβλεπόμενη εισφορά ασφαλισμένης (6,67%) και την αποδίδει στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, μαζί με την προβλεπόμενη εργοδοτική εισφορά (13,33%) που βαρύνει τον ΟΑΕΔ.

12. Φορέας καταβολής της ειδικής παροχής

Αρμόδια υπηρεσία για την καταβολή της ειδικής παροχής είναι η Τοπική Υπηρεσία παροχών ΟΑΕΔ ή το Κέντρο Προώθησης Απασχόλησης (ΚΠΑ 2) του ΟΑΕΔ του τόπου κατοικίας της νέας μητέρας.

Αρμόδιο όργανο για την αναγνώριση του σχετικού δικαιώματος είναι ο προϊστάμενος της ανωτέρω αναφερόμενης αρμόδιας Υπηρεσίας του ΟΑΕΔ.

13. Διακοπή της ειδικής παροχής

Η παροχή διακόπτεται λόγω:

α) Πρόσληψης και απασχόλησης της δικαιούχου νέας μητέρας σε νέο εργοδότη.

β) Αίτησης διακοπής της δικαιούχου.

Αυτονόητα, διακόπτεται η ανωτέρω παροχή και σε κάθε περίπτωση που για οποιονδήποτε λόγο λύεται η εργασιακή σχέση (λήξη σύμβασης ορισμένου χρόνου κατά τη διάρκεια της παροχής, κ.λπ). Η παροχή αυτή δεν διακόπτεται σε περίπτωση ασθένειας.

Προκειμένου για υπηκόους τρίτων χωρών, η παροχή διακόπτεται εφόσον η άδεια διαμονής λήξει μέσα στην περίοδο καταβολής και δεν προσκομιστεί βεβαίωση κατάθεσης αιτήματος για ανανέωση.

14. Επίλυση διαφορών

Οποιαδήποτε διαφορά προκύψει μεταξύ ΟΑΕΔ και της αιτούσης επιλύεται σε πρώτο βαθμό από την Επιτροπή Επίλυσης Ασφαλιστικών Διαφορών (ΕΕΑΔ) της αρμόδιας Περιφερειακής Διεύθυνσης του Οργανισμού και σε δεύτερο βαθμό από το Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΕΔ.

Οι ενστάσεις κατά των σχετικών απορριπτικών αποφάσεων των αρμοδίων οργάνων ασκούνται εντός ανατρεπτικής προθεσμίας 30 ημερών από την κοινοποίησή τους στην ενδιαφερόμενη.

15. Διενέργεια επιτόπιου ελέγχου από τις υπηρεσίες του ΟΑΕΔ

Για την ασφαλή χορήγηση της ειδικής παροχής, κατά τη διάρκεια αυτής διενεργείται τουλάχιστον ένας επιτόπιος έλεγχος στις επιχειρήσεις, όπου ελέγχονται η απασχόληση ή μη της ενδιαφερόμενης καθώς επίσης και οι ώρες απασχόλησης για τις μερικώς απασχολούμενες. Το αντίγραφο του ελέγχου αποτελεί στοιχείο του φακέλου που τηρείται στον ΟΑΕΔ για κάθε δικαιούχο της ειδικής αυτής παροχής, νέα μητέρα.

16. Υποδείγματα

Ακολουθούν υποδείγματα εντύπων:

α) Αίτηση της ασφαλισμένης μητέρας προς τον ΟΑΕΔ για την χορήγηση της ειδικής παροχής.

β) Βεβαίωση - Δήλωση του εργοδότη από την οποία προκύπτει η ενεργός εργασιακή σχέση της μητέρας.

http://www.epixeirisi.gr/?pgtp=1&aid=1239192011

ΔΕΝ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΑΣ ΣΤΟ ΕΡΩΤΗΜΑ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

νομίζω ότι η ισόχρονη με το μειωμένο ωράριο θηλασμού άδεια πρέπει να χορηγηθεί πριν το εξάμηνο του ΟΑΕΔ.

Συνεπώς παρέλκει η διευκρίνιση

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Το πλαίσιο που διέπει την ειδική άδεια μητρότητας

Πέτρος Γ. Ραπανάκης, Οικονομολόγος - Εργασιακός Σύμβουλος

1. Νομοθετικό πλαίσιο

Στο άρθρο 142 του Ν 3655/2008 ορίζονται τα εξής:..................

......................................

6. Χρόνος χορήγησης της ετήσιας κανονικής άδειας

Ο εργοδότης οφείλει να χορηγεί την ετήσια κανονική άδεια στους μισθωτούς του εντός του ημερολογιακού έτους απασχόλησης το οποίο διανύουν κατά τα οριζόμενα στο άρθρο 1 του Ν 3302/2004.

Συνεπώς, στην εργαζόμενη, που με τη λήξη της άδειας λοχείας επανέρχεται προς εργασία, πρέπει πρώτα να χορηγείται η κανονική άδεια και να επακολουθεί χρονικά η χορήγηση της ειδικής άδειας μητρότητας. Μόνο στην περίπτωση που η λήξη της άδειας λοχείας λαμβάνει χώρα κατά τους πρώτους μήνες του έτους μπορεί να καταστεί δυνατή η χορήγηση πρώτα της ειδικής άδειας και κατόπιν της ετήσιας άδειας.

Παράδειγμα

Σε εργαζόμενη, που η άδεια λοχείας της λήγει στις 30 Ιουνίου 2009 και η οποία έχει ενημερώσει εγγράφως τον εργοδότη της ότι θα κάνει χρήση της ειδικής άδειας πρέπει σε κάθε περίπτωση, με δεδομένο ότι δεν έχει κάνει χρήση ημερών αδείας του ημερολογιακού έτους 2009 μέχρι αυτό το χρονικό σημείο, να της χορηγηθεί πρώτα η ετήσια κανονική άδεια και μετά να κάνει χρήση της ειδικής άδειας, διαφορετικά θα παρέλθει το έτος 2009 και δεν θα έχει πάρει τη δικαιούμενη άδεια του ημερολογιακού έτους, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Άλλωστε για τον λόγο αυτό στο έντυπο της βεβαίωσης - δήλωσης του εργοδότη που δίνεται στη νέα μητέρα εργαζόμενη για να την χρησιμοποιήσει στον ΟΑΕΔ, προκειμένου να της χορηγηθεί η ειδική άδεια προστασίας μητρότητας, ο εργοδότης αναφέρει ότι «η ασφαλισμένη έλαβε την κανονική άδεια ή την ισόχρονη προς το μειωμένο ωράριο άδεια (μετά τη λήξη της κυοφορίας - λοχείας) από ... έως ...».

Αντίθετα, στην περίπτωση που η άδεια λοχείας λήγει στις αρχές ενός έτους, π.χ. στις 13 Φεβρουαρίου και ο εργοδότης δεν συναινεί στη χορήγηση της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας είναι προφανές ότι μπορεί να της χορηγηθεί πρώτα η ειδική άδεια και από την επομένη της 12ης Αυγούστου (ημερομηνία λήξης της ειδικής άδειας) έως και την 31η Δεκεμβρίου να της χορηγηθεί η κανονική άδεια.

θεωρώ πώς αυτή είναι η απάντηση που ζητάς!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ΔΙΑΒΑΣΕ ΚΑΛΑ ΤΗΝ ΕΡΩΤΗΣΗ ΜΟΥ ( ΚΑΛΗ Η ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΣΟΥ ΑΛΛΑ ΔΕΝ ΑΠΑΝΤΑ ΣΤΟΝ ΣΥΝΟΛΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΤΟΥ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ )

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Η ΧΟΡΗΓΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΙΔΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ (6 ΜΗΝΕΣ ) ΤΟΥ ΟΑΕΔ ΠΡΟΣΜΕΤΡΑΤΕ ΣΤΟ ΧΡΟΝΟ ΜΕΙΩΜΕΝΟΥ ΩΡΑΡΙΟΥ ("άδεια") ΘΗΛΑΣΜΟΥ ΤΩΝ 30 ΜΗΝΩΝ ?

Π.Χ. ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΗ ΜΕ ΛΗΞΗ ΑΔΕΙΑΣ ΛΟΧΕΙΑΣ 29/4/2010 ΕΝΑΡΞΗ ΕΙΔΙΚΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ 6 ΜΗΝΕΣ ΛΗΞΗ 29/10/2010 ΛΑΜΒΑΝΕΙ ΤΗΝ ΚΑΝΟΝΙΚΗ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑ

22 ΕΡΓΑΣΙΜΕΣ ΗΜΕΡΕΣ

ΕΡΩΤΗΜΑ Η 6 ΜΗΝΕΣ ΣΥΝ Η 22 ΗΜΕΡΕΣ ΑΦΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ 30 ΜΗΝΕΣ ΤΗΣ ΑΔΕΙΑΣ ΘΗΛΑΣΜΟΥ ?

Ναι προσμετράται.. ναι αφαιρούνται..

Το μειωμένο ωράριο ξεκινά με την λήξη της άδειας λοχείας και διαρκεί 2,5 έτη ότι και να μεσολαβήσει..

εξάμηνο, κανονική άδεια, ασθένεια, πόλεμος, λιμός, σεισμός, καταποντισμός, χρεωκοπία κ.λ.π.

Γι'αυτό 3,5 μήνες ισόχρονη άδεια με αποδοχές ( εάν συμφωνεί ο εργοδότης)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Ναι προσμετράται.. ναι αφαιρούνται..

Το μειωμένο ωράριο ξεκινά με την λήξη της άδειας λοχείας και διαρκεί 2,5 έτη ότι και να μεσολαβήσει..

εξάμηνο, κανονική άδεια, ασθένεια, πόλεμος, λιμός, σεισμός, καταποντισμός, χρεωκοπία κ.λ.π.

Γι'αυτό 3,5 μήνες ισόχρονη άδεια με αποδοχές ( εάν συμφωνεί ο εργοδότης)

ΟΥΦ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Ναι προσμετράται.. ναι αφαιρούνται..

Μάλλον κουράστηκα γιαυτό δεν καταλαβαίνω αυτήν την απάντηση!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Σε περίπτωση που η άδεια λήγει στης 20/05/2012 μπορεί ο εργοδότης να της χορηγήσει πρώτα την ετήσια καλοκαιρινη άδεια και έπειτα να κάνει την χρήση του εξάμηνου ή πρέπει να κάνει πρώτα χρήση του εξάμηνου και μετά να λάβει την ετήσια άδεια? Το ρωτάω γιατί στον ΟΑΕΔ Αχαρνών επιμένουν οτί πρέπει να λάβει πρωτα το εξάμηνο και έπειτα την ετήσια άδεια , αλλά εμείς θέλουμε το αντίθετο????

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Σε περίπτωση που η άδεια λήγει στης 20/05/2012 μπορεί ο εργοδότης να της χορηγήσει πρώτα την ετήσια καλοκαιρινη άδεια και έπειτα να κάνει την χρήση του εξάμηνου ή πρέπει να κάνει πρώτα χρήση του εξάμηνου και μετά να λάβει την ετήσια άδεια? Το ρωτάω γιατί στον ΟΑΕΔ Αχαρνών επιμένουν οτί πρέπει να λάβει πρωτα το εξάμηνο και έπειτα την ετήσια άδεια , αλλά εμείς θέλουμε το αντίθετο????

συνήθως λαμβάνουν πρωτα την ετησια αδεια και μετα το εξάμηνο

η λογικη είναι να κάνουν χρηση της κανονικής αδείας μεσα στο τρέχων έτος

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

συνήθως λαμβάνουν πρωτα την ετησια αδεια και μετα το εξάμηνο

η λογικη είναι να κάνουν χρηση της κανονικής αδείας μεσα στο τρέχων έτος

Και εγώ αυτό λέω , αλλά στον οαεδ αχαρνών δεν το δόχονται κια της κόβουν το εξάμηνο εάν πάρει πρώτα την άδεια. Υπάρχει καποια εγγύκλιος ή πολ που να αναφέρει την υποχρεωτική λήψη της αδείας μετά το εξάμηνο εαν η άδεια λοχχίας λήγει πριν την 01/06/2012?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Το πότε θα ληφθεί η άδεια αφορά τον εργοδότη και τον εργαζόμενο με βάση τις ισχύουσες διατάξεις. Αν είναι δυνατόν να αποφασίζει ο .... ΟΑΕΔ Αχαρνών για το πότε θα λάβει την άδεια του ο εργαζόμενος.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπέρα. Η ισόχρονη μπορεί να χορηγηθεί στην εργαζόμενη μετά το 6μηνο οαεδ με την προϋπόθεση οτι συμφωνεί ο εργοδότης???

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Ισόχρονη = μειωμένο ωράριο , εγω πάντα μετά  το 6μηνο την  βάζω ως τελευταίο διάστημα απουσίας   και δεν είχα πρόβλημα , αντιθετα είχα με την κανονική άδεια όταν έληγε η Άδεια Λοχείας εως 31/5 (σε 2 περιπτώσεις -έληγε η αδεια λοχείας  αρχες του  νέου έτους -θελαν την κανονικη μετά το εξάμηνο ,και αντίθετα ) ,, 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Η μητέρα που είναι ασφαλισμένη του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ και εργάζεται με σχέση εργασίας ορισμένου ή αορίστου χρόνου σε επιχειρήσεις ή εκμεταλλεύσεις, μετά τη λήξη της άδειας λοχείας και της ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας, όπως προβλέπεται από το άρθρο 9 της ΕΓΣΣΕ των ετών 2004-2005, δικαιούται να λάβει ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι (6) μηνών.

 

1)ισόχρονης προς το μειωμένο ωράριο άδειας  Κανονική μισθοδοσία ΑΠΔ  25ημ, 25ημ,  12,ημ  ???                                                                                                                                        2)ειδική άδεια προστασίας μητρότητας έξι (6)  Απο ΟΑΕΔ  οχι εργοδότης  ???

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...