Προς το περιεχόμενο
  • 0

Χρόνος γένεσης φορολογικής υποχρέωσης στην ενδοκοινοτική απόκτηση με προκαταβολή.


SOULIS

Ερώτηση

ΝΟΜΟΣ 2859/2000 ΦΠΑ

ΑΡΘΡΟ 16. Χρόνος γένεσης φορολογικής υποχρέωσης στην παράδοση αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών.

...

2. Κατ’ εξαίρεση, ο φόρος γίνεται απαιτητός:

α) κατά το χρόνο έκδοσης του τιμολογίου ή άλλου στοιχείου που επέχει θέση τιμολογίου, σύμφωνα με τις διατάξεις του Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων, με εξαίρεση τις παροχές υπηρεσιών οι οποίες φορολογούνται στον τόπο εγκατάστασης του λήπτη, σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 14,

β) προκειμένου για παροχή υπηρεσιών, κατά το χρόνο έκδοσης του φορολογικού στοιχείου, όταν αυτό εκδίδεται σε χρόνο προγενέστερο της παροχής των υπηρεσιών,

γ) κατά το χρόνο έκδοσης του τιμολογίου ή άλλου στοιχείου που επέχει θέση τιμολογίου και το αργότερο τη 15η του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο γεννήθηκε η φορολογική υποχρέωση, προκειμένου για παραδόσεις αγαθών που απαλλάσσονται από το φόρο, σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 28,

δ) κατά το χρόνο είσπραξης της προκαταβολής που πραγματοποιείται πριν την παράδοση αγαθών σύμφωνα με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 28 ή την ολοκλήρωση της παροχής των υπηρεσιών οι οποίες φορολογούνται στον τόπο εγκατάστασης του λήπτη, σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 14,

ε) κατά το χρόνο που έχει συμφωνηθεί η καταβολή κάθε δόσης σε περίπτωση παροχής υπηρεσιών, για τις οποίες η αντιπαροχή καταβάλλεται περιοδικά,

στ) κατά τη λήξη κάθε ημερολογιακού έτους, προκειμένου για υπηρεσίες οι οποίες φορολογούνται στον τόπο εγκατάστασης του λήπτη, σύμφωνα με την περίπτωση α΄ της παραγράφου 2 του άρθρου 14, εφόσον πρόκειται για υπηρεσίες που παρέχονται συνεχώς και η παροχή τους συνεχίζεται και μετά τη λήξη του ημερολογιακού έτους και δεν έχουν οριστεί ή πραγματοποιηθεί τμηματικές καταβολές έναντι λογαριασμού ή πληρωμές στη διάρκεια της περιόδου παροχής τους,

ζ) κατά το χρόνο είσπραξης της αντιπαροχής, στην περίπτωση παράδοσης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών που πραγματοποιούνται ύστερα από επιταγή δημόσιας αρχής ή στο όνομά της ή σε εκτέλεση νόμου.

και πιο αναλυτικά...

ΠΟΛ.1002/4.1.2010 Ειδικό στοιχείο για σκοπούς ΦΠΑ επί ενδοκοινοτικών πράξεων.

Έχουμε λοιπόν την αλλαγή του άρθρου 16 και την υποχρέωση έκδοσης "ειδικού στοιχείου για σκοπούς ΦΠΑ" στην εισπραττόμενη προκαταβολή με υποχρέωση δήλωσης της προκαταβολής στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα παραδόσεων.

ΑΡΘΡΟ 18.Χρόνος γένεσης φορολογικής υποχρέωσης στην ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών και απαιτητό του φόρου.

1.Η φορολογική υποχρέωση γεννάται κατά το χρόνο που πραγματοποιείται η ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών. Η ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών πραγματοποιείται κατά το χρόνο που τα αγαθά τίθενται στη διάθεση του προσώπου που τα αποκτά.

Όταν ο προμηθευτής των αγαθών αναλαμβάνει την υποχρέωση αποστολής τους, η ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών πραγματοποιείται κατά το χρόνο κατά τον οποίο αρχίζει η αποστολή.

2.Ο φόρος γίνεται απαιτητός από το Δημόσιο κατά το χρόνο έκδοσης του τιμολογίου ή άλλου στοιχείου που επέχει θέση τιμολογίου και το αργότερο τη 15η του επόμενου μήνα από αυτόν κατά τον οποίο γεννήθηκε η φορολογική υποχρέωση.

Δεν βλέπω όμως να αναφέρεται τίποτα για προκαταβολή στην ενδοκοινοτική απόκτηση..

Η λογική λέει ότι αφού οι αλλαγές έγιναν βάσει Ευρωπαϊκών οδηγιών (σχετικά με το κοινό σύστημα φόρου προστιθέμενης αξίας για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής που συνδέεται με τις ενδοκοινοτικές πράξεις) και εξυπηρετούν την ανάγκη διασταύρωσης μέσω των ανακεφαλαιωτικών..

θα πρέπει και στην περίπτωση προκαταβολής για απόκτηση αγαθών ή λήψη υπηρεσιών από χώρα της ΕΟΚ, ο Προμηθευτής να εκδίδει παραστατικό για την λήψη της προκαταβολής και μαζί με τον Πελάτη να δηλώνουν την συναλλαγή στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα της ίδιας περιόδου.

Επί του πρακτέου..

-Πελάτης παρήγγειλε στη Ιταλία μηχανήματα συνολικής αξίας 150.000,00 ευρώ τα οποία θα έρθουν σταδιακά σε διάστημα δύο-τριών μηνών.

-Ταυτόχρονα έμβασε προκαταβολή στον Ιταλικό οίκο, ύψους 45.000,00, για την οποία οίκος εξέδωσε κανονικά fatura/invoice ..

Θα ακολουθήσουμε την διαδικασία της ΠΟΛ 1002 και θα δηλώσουμε την προκαταβολή στον ανακεφαλαιωτικό του τρέχοντος μηνός?

ο Ιταλός θα κάνει το ίδιο?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

Άντε πάλι.. το βρήκα.. :rolleyes:

Αρ.Πρωτ.: 1091531/7453/1653/Δ0014

25/09/2009

ΘΕΜΑ: - Υποβολή ανακεφαλαιωτικών πινάκων για πράξεις που πραγματοποιούνται από 01/01/2010.

- Κοινοποίηση οδηγιών για την συμπλήρωση των εντύπων των ανακεφαλαιωτικών πινάκων.

Εντυπο Φ5

ΑΝΑΚΕΦΑΛΑΙΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΕΝΔΟΚΟΙΝΟΤΙΚΩΝ ΑΠΟΚΤΗΣΕΩΝ ΑΓΑΘΩΝ ΚΑΙ ΛΗΨΕΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ.

Α. Γενικές Οδηγίες

.......

55. Χρόνος δήλωσης των συναλλαγών:

Η ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών καθώς και η λήψη υπηρεσιών δηλώνονται στους ανακεφαλαιωτικούς πίνακες την ημερολογιακή περίοδο (ημερολογιακό μήνα) που ο φόρος καθίσταται απαιτητός από το δημόσιο.

Στην ενδοκοινοτική απόκτηση αγαθών ο φόρος καθίσταται απαιτητός κατά το χρόνο έκδοσης του τιμολογίου ή άλλου στοιχείου που επέχει θέση τιμολογίου και το αργότερο τη 15η του επόμενου μήνα από αυτόν που πραγματοποιείται η ενδοκοινοτική απόκτηση των αγαθών. Η ενδοκοινοτική απόκτηση πραγματοποιείται κατά το χρόνο που τα αγαθά τίθενται στη διάθεση του προσώπου που τα αποκτά και όταν ο προμηθευτής των αγαθών αναλαμβάνει την υποχρέωση αποστολής τους, κατά τον χρόνο που αρχίζει η αποστολή των αγαθών.

Στην περίπτωση που η αντιπαροχή καταβάλλεται πριν την απόκτηση των αγαθών, ως προκαταβολή ο φόρος καθίσταται απαιτητός από το δημόσιο κατά το χρόνο έκδοσης του τιμολογίου από τον αντισυμβαλλόμενο και την είσπραξη της προκαταβολής.

Στην ενδοκοινοτική λήψη υπηρεσιών ο φόρος καθίσταται απαιτητός από το δημόσιο και οι συναλλαγές πρέπει να δηλώνονται στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα κατά το χρόνο α) πραγματοποίησης της παροχής των υπηρεσιών, β) είσπραξης στην περίπτωση που η αντιπαροχή καταβάλλεται πριν την λήψη των υπηρεσιών ως προκαταβολή, γ) που έχει συμφωνηθεί η καταβολή κάθε δόσης, στην περίπτωση που η αντιπαροχή έχει συμφωνηθεί να καταβάλλεται περιοδικά.

Ειδικότερα η ενδοκοινοτική λήψη υπηρεσιών θεωρείται ότι πραγματοποιείται και ο φόρος καθίσταται απαιτητός για τις πράξεις αυτές κατά τη λήξη κάθε ημερολογιακού έτους εφόσον: α) πρόκειται για υπηρεσίες που λαμβάνονται συνεχώς και η λήψη τους συνεχίζεται και μετά τη λήξη του ημερολογιακού έτους και β) δεν συνεπάγονται τμηματικές καταβολές έναντι λογαριασμού ή πληρωμές στη διάρκεια της περιόδου λήψης των. Η λήξη του ημερολογιακού έτους αποτελεί το χρόνο δήλωσης των πράξεων αυτών στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα κατά το μέρος που έχουν πραγματοποιηθεί.

Οι εκπτώσεις που χορηγούνται και οι επιστροφές των αγαθών που πραγματοποιούνται, δηλώνονται κατά το χρόνο πραγματοποίησής τους.

Θα τους έπεφτε ο κώλος να το είχαν συμπεριλάβει και στο άρθρο 18?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

και εχω τωρα προκαταβολες που κανω στο εξωτερικο. και βαζω ανακεφαλαιωτικο κανονικα και παρακολουθω και δεν βαζω το τιμολογιο το οποιο θα μπει ιντραστατ. Η ερωτηση μου....αν η δουλεια χαλασει...την προκαταβολη και που εχω βαλει εγω στο vies πως θα μου γυρισει?

με πιστωτικο PROFORMA INVOICE (πιστωτικο προτιμολογιο)???στεκει κατι τετοιο?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

και εχω τωρα προκαταβολες που κανω στο εξωτερικο. και βαζω ανακεφαλαιωτικο κανονικα και παρακολουθω και δεν βαζω το τιμολογιο το οποιο θα μπει ιντραστατ. Η ερωτηση μου....αν η δουλεια χαλασει...την προκαταβολη και που εχω βαλει εγω στο vies πως θα μου γυρισει?

με πιστωτικο PROFORMA INVOICE (πιστωτικο προτιμολογιο)???στεκει κατι τετοιο?

Με αρνητικό ειδικό στοιχείο μήπως;

ενας ενας παιδια μην σκοτωνεστε να απαντησετε....

Κυριακάτικα ο κόσμος βγαίνει βόλτα με την κοπέλλα/αρραβωνιστικιά/οικογένεια κατά περίπτωση. Γι αυτό υπάρχουν και οι Δευτέρες... :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

τις προκαταβολες εγω τις καταθετω και ο αλλο εκδιδει proforma invoice την συγκεκριμενη περιπτωση...νομιζω ειδικο στοιχειο εκδιδω οταν μου καταθετουν και αναλογα και το αρνητικο φιλε frozen...

τις κυριακες και εγω ετσι τις μεταχειριζομαι χεχε, απλα 1-2 ωριτσες ενιοτε για οργανωση της εβδομαδας (και για να μην χαλαρωνουμε)παιζουν και κυριακη

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

καλημέρα σας

 

με το ΚΦΑΣ καταργείται  η υποχρέωση έκδοσης "ειδικού στοιχείου για σκοπούς ΦΠΑ" στην εισπραττόμενη προκαταβολή ?

 

Κάπου το διάβασα αλλά δεν το ξαναβρήκα :(

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

καλημέρα σας

 

με το ΚΦΑΣ καταργείται  η υποχρέωση έκδοσης "ειδικού στοιχείου για σκοπούς ΦΠΑ" στην εισπραττόμενη προκαταβολή ?

 

Κάπου το διάβασα αλλά δεν το ξαναβρήκα :(

 

Όπως το διάβασες, ξέχασέ το! :)

 

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/11967

 

(Η κατωτέρω διάταξη αποσύρθηκε τελικώς από το νομοσχέδιο)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

 

είπα και εγώ, ........το φαντάστηκα !!!

 

Lucky ευχαριστώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...