Προς το περιεχόμενο
  • 0

Πρόγραμμα "Μεταποίηση στις νέες συνθήκες"


Χονδράκης Χρήστος

Ερώτηση

Επιχειρησιακό Πρόγραμμα:

ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ ΚΑΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ 2007 - 2013

Φορέας υλοποίησης:

Γενική Γραμματεία Βιομηχανίας - Διεύθυνση Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων (ΔΜΜΕ) και o Ενδιάμεσος Φορέας του Επιχειρησιακού Προγράμματος Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα (ΕΦΕΠΑΕ)

Περιγραφή:

Αποσκοπεί μέσω της χρηματοδοτικής ενίσχυσης στην αναβάθμιση του τεχνολογικού και οργανωτικού εκσυγχρονισμού των υφιστάμενων Μικρών και Πολύ Μικρών Επιχειρήσεων και στη δημιουργία νέων μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Ειδικότεροι στόχοι του Προγράμματος «ΜΕΤΑΠΟΙΗΣΗ ΣΤΙΣ ΝΕΕΣ ΣΥΝΘΗΚΕΣ» είναι:

Ø Υποστήριξη και αύξηση των παραγωγικών επενδύσεων που συμβάλλουν στην ενίσχυση της ανταγωνιστικής παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και τη διεθνή αγορά.

Ø Αναπροσανατολισμός της μεταποιητικής δραστηριότητας και των «παραδοσιακών» της κλάδων προς κλάδους και προϊόντα υψηλότερης προστιθέμενης αξίας.

Ø Ανάπτυξη νέων προϊόντων ή διαφοροποίηση προϊόντων και της παραγωγικής βάσης προς κλάδους υψηλής προστιθέμενης αξίας με έμφαση στην ποιοτική αναβάθμιση, την τυποποίηση και την πιστοποίηση των ελληνικών προϊόντων και επιχειρήσεων.

Ø Αναβάθμιση της επιχειρηματικής βάσης σε τομείς που υστερούν ως προς την ανάπτυξη της επιχειρηματικότητας ή λειτουργούν υπό ανεπίκαιρες μορφές.

Ø Ανάπτυξη επιχειρηματικότητας ευκαιρίας / σύσταση νέων μεταποιητικών επιχειρήσεων.

Ø Ενίσχυση του ρόλου των συνοδευτικών υπηρεσιών (μεταποιητικών υπηρεσιών) στο παραγωγικό σύστημα, με έμφαση στην ενίσχυση επενδυτικών σχεδίων για την ενίσχυση της παρουσίας των ελληνικών επιχειρήσεων στην εγχώρια και τις διεθνείς αγορές.

Ø Ανάπτυξη και εφαρμογή τεχνολογικής και μη τεχνολογικής καινοτομίας.

Ø Επιχειρηματική αξιοποίηση του ζητήματος της προστασίας του περιβάλλοντος με παρεμβάσεις για αξιοποίηση αποβλήτων, ανακύκλωσης κτλ.

Ø Διατήρηση για τις υφιστάμενες ή/και αύξηση των θέσεων εργασίας και δημιουργία νέων θέσεων για τις υπό σύσταση επιχειρήσεις.

Τα επιχειρηματικά σχέδια που θα υποβληθούν θα πρέπει να στοχεύουν και να περιλαμβάνουν (αναμενόμενα) αποτελέσματα σύμφωνα με τους ανωτέρω γενικούς και ειδικότερους στόχους του προγράμματος.

Αποδέκτες:

Α) Υφιστάμενες Μικρές και Πολύ Μικρές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές και οι οποίες έχουν αρχίσει την δραστηριότητά τους πριν την 31/12/2007 και λειτουργούν αδιαλείπτως από τότε. Επιλέξιμες θεωρούνται οι εταιρείες με νομική μορφή ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ΟΕ, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί.

Β) Νέες και υπό σύσταση Μικρές και Πολύ Μικρές Επιχειρήσεις (start-up επιχειρήσεις)

Ø Ως νέες επιχειρήσεις θεωρούνται οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ελληνικό χώρο στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές και οι οποίες έχουν αρχίσει την δραστηριότητά τους μετά την 1/1/2008 και λειτουργούν αδιαλείπτως από τότε. Επιλέξιμες θεωρούνται οι εταιρείες με νομική μορφή ΑΕ, ΕΠΕ, ΕΕ, ΟΕ, οι ατομικές επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί.

Ø Υπό σύσταση επιχειρήσεις. Δικαίωμα συμμετοχής στο Πρόγραμμα έχουν φυσικά πρόσωπα τα οποία έχουν γεννηθεί πριν το 1982, τα οποία επιθυμούν να ιδρύσουν μικρές και πολύ μικρές επιχειρήσεις στους τομείς της μεταποίησης και των υπηρεσιών που δρουν υποστηρικτικά σε αυτές. Οι επιχειρήσεις αυτές θα συσταθούν μετά την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής του προγράμματος με βασικό αντικείμενο δραστηριοτήτων που θα αντιστοιχεί σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ. Βασική προϋπόθεση είναι ότι τα φυσικά πρόσωπα θα συστήσουν εταιρεία (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ε.Ε., Ο.Ε.) ή ατομική επιχείρηση ή συνεταιρισμό και θα τηρούν βιβλία Β’ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ πριν την πρώτη εκταμίευση της αναλογούσας επιχορήγησης.

Ø Στην κατηγορία αυτή ανήκουν επίσης οι λοιπές επιχειρήσεις του τομέα της μεταποίησης ή άλλων τομέων που επιθυμούν να επεκταθούν σε μεταποιητικές δραστηριότητες σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ. Οι εταιρείες αυτές θα πρέπει να συστήσουν νέα εταιρεία (Α.Ε., Ε.Π.Ε., Ε.Ε., Ο.Ε.) και θα τηρούν βιβλία Β’ ή Γ΄ κατηγορίας του ΚΒΣ πριν την πρώτη εκταμίευση της αναλογούσας επιχορήγησης. Οι ατομικές επιχειρήσεις της κατηγορίας αυτής θα πρέπει να κάνουν έναρξη νέας δραστηριότητας στη ΔΟΥ που θα αντιστοιχεί σε έναν τουλάχιστον από τους επιλέξιμους ΚΑΔ.

Αποκλείονται τα πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα π.χ. σωματεία, σύλλογοι, ΟΤΑ κ.α.

Επιλεξιμότητα Franchise:

Δεν είναι επιλέξιμες οι επιχειρήσεις δικαιόχρησης (franchising) καθώς επίσης κοινοπραξίες και αστικές μη κερδοσκοπικές εταιρείες.

Προθεσμία υποβολής αιτήσεων:

Οι προτάσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά από τις 29-07-2010 μέχρι τις 30-09-2010 ώρα 14:00.

Ημερομηνία έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών:

Ως χρόνος έναρξης επιλεξιμότητας δαπανών ορίζεται η ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της αίτησης για συμμετοχή στο παρόν Πρόγραμμα

Περιοχή εφαρμογής:

ΟΛΗ Η ΕΛΛΑΔΑ

Όροι και προϋποθέσεις:

Α) Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση στην κατηγορία Α, θεωρούνται οι υφιστάμενες επιχειρήσεις, για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις :

1. Έχουν δραστηριότητα, η οποία ταξινομείται σε έναν από τους επιλέξιμους κλάδους του πίνακα ΚΑΔ

2. Έχουν καταστατική έδρα στην Ελλάδα και κέντρο άσκησης της δραστηριότητάς τους μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας.

3. Επιλέξιμες επιχειρήσεις θεωρούνται όλοι οι τύποι μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά την έννοια του άρθρου 3 του ορισμού ΜΜΕ του Κανονισμού 800/2008, οι οποίες για δύο συνεχόμενες χρήσεις (2008, 2009) απασχολούσαν 0 έως λιγότερο από 50 άτομα με σχέση εξαρτημένης εργασίας (εκφραζόμενα σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας ΕΜΕ) και το όριο του κύκλου εργασιών ή εκείνο του συνόλου του ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. Ευρώ και δεν έχουν απολέσει την ιδιότητα της μικρής ή πολύ μικρής επιχείρησης κατά την έννοια του Άρθρου 4 του ανωτέρου κανονισμού.

4. Η επιχείρηση πρέπει να μην βρίσκεται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση, να μην εκκρεμεί σε βάρος της ανάκτηση ενίσχυσης.

5. Οι υφιστάμενες επιχειρήσεις πρέπει να λειτουργούν νομίμως, δηλαδή να έχουν την κατά περίπτωση εν ισχύ άδεια λειτουργίας ή εγκατάστασης όπου αυτό απαιτείται (ή βεβαίωση από την αρμόδια νομαρχιακή υπηρεσία ότι έχει υποβληθεί πλήρης φάκελος για την ανανέωσή της). Βιομηχανικές ή βιοτεχνικές μονάδες που στερούνται νόμιμης άδειας λειτουργίας ή νόμιμου απαλλακτικού από αυτήν καθώς και βιομηχανικές ή βιοτεχνικές μονάδες των οποίων η άδεια έχει λήξει χρονικά και δεν έχουν κάνει αίτηση για έκδοση νέας άδειας λειτουργίας μέχρι την ημερομηνία προκήρυξης του προγράμματος, απορρίπτονται εξ’ αρχής από το πρόγραμμα.

6. Ο αιτούμενος προϋπολογισμός και οι κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών του επιχειρηματικού σχεδίου πρέπει να συμφωνούν με τα οριζόμενα στον Οδηγό του προγράμματος.

7. Οι δαπάνες του προτεινόμενου έργου δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους. Επίσης δεν έχουν υποβληθεί για ένταξη και δεν θα υποβληθούν σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους. Η προϋπόθεση αυτή αφορά τόσο το σύνολο του έργου όσο και τις επιμέρους ενέργειες.

8. Δεν έγινε έναρξη του έργου πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης (δηλαδή ανάληψη νομικών δεσμεύσεων, παραγγελίες με προκαταβολή, έκδοση τιμολογίων, δελτίων αποστολής, συμβάσεις κτλ).

9. Η επιχείρηση διαθέτει ή δεσμεύεται να μεριμνήσει για τις κατάλληλες υποδομές για την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο. Ως υποδομές νοούνται τόσο οι κτιριακές υποδομές όσο και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που απευθύνονται στο πελατειακό κοινό (π.χ. ιστοσελίδες και λοιπές ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως ηλεκτρονικά σημεία πληροφόρησης ή/και εξυπηρέτησης κ.λ.π.).

10. Η επιχείρηση δεν εμπίπτει στα κριτήρια διαχωρισμού πράξεων των Ταμείων ΕΤΠΑ, ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης) και ΕΤΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας), όπως αυτά συμπεριλαμβάνονται στο ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V του Οδηγού). Επιχειρήσεις εμπίπτουσες στα κριτήρια αυτά χρηματοδοτούνται, στην παρούσα φάση, αποκλειστικά από το ΕΓΤΑΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί κατά την υλοποίηση ότι εντάχθηκε στο παρόν Πρόγραμμα ως δικαιούχος, επιχείρηση που εμπίπτει στα ως άνω Κριτήρια Διαχωρισμού, το έργο θα απενταχθεί και η τυχόν χορηγηθείσα Δημόσια Χρηματοδότηση θα πρέπει να επιστραφεί εντόκως.

11. Η επιχείρηση δεν είναι προβληματική επιχείρηση όπως αυτές ορίζονται από τις διατάξεις του άρθρου 2. παρ. 2.1, σημεία 9,10,11 των κατευθυντηρίων γραμμών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (2004/C/244/02) (Παράρτημα II).

12. Υφιστάμενες Επιχειρήσεις με έναρξη πριν από την 31/12/2007, που εμφανίζουν κατά την τελευταία τριετία (ή κατά περίπτωση διετία) αρνητικό μέσο υπόλοιπο προ φόρων και αποσβέσεων (ζημίες) δεν είναι επιλέξιμες για χρηματοδότηση (κριτήριο ένταξης – απόρριψης).

Β) Επιλέξιμες προς χρηματοδότηση στην κατηγορία Β, θεωρούνται οι νέες και υπό σύσταση (start-up) επιχειρήσεις, για τις οποίες συντρέχουν αθροιστικά οι παρακάτω προϋποθέσεις :

1. Έχουν δραστηριότητα ή επιθυμούν να αναπτύξουν δραστηριότητα, η οποία ταξινομείται σε έναν από τους επιλέξιμους κλάδους του πίνακα ΚΑΔ.

2. Έχουν καταστατική έδρα στην Ελλάδα και κέντρο άσκησης της δραστηριότητάς τους μέσα στα όρια της ελληνικής επικράτειας.

3. Επιλέξιμες νέες επιχειρήσεις θεωρούνται όλοι οι τύποι μικρών και πολύ μικρών επιχειρήσεων κατά την έννοια του άρθρου 3 του ορισμού ΜΜΕ του Κανονισμού 800/2008, οι οποίες για δύο συνεχόμενες χρήσεις απασχολούσαν 0 έως λιγότερο από 50 άτομα με σχέση εξαρτημένης εργασίας (εκφραζόμενα σε Ετήσιες Μονάδες Εργασίας ΕΜΕ) και το όριο του κύκλου εργασιών ή εκείνο του συνόλου του ισολογισμού δεν υπερβαίνει τα 10 εκατ. Ευρώ και δεν έχουν απολέσει την ιδιότητα της μικρής ή πολύ μικρής επιχείρησης κατά την έννοια του Άρθρου 4 του ανωτέρου κανονισμού.

4. Η νέα επιχείρηση πρέπει να μην βρίσκεται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση, να μην εκκρεμεί σε βάρος της ανάκτηση ενίσχυσης.

5. Οι νέες επιχειρήσεις, καθώς και οι υπό σύσταση επιχειρήσεις θα πρέπει να προσκομίσουν την άδεια λειτουργίας κατά την αποπληρωμή του έργου.

6. Ο αιτούμενος προϋπολογισμός και οι κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών του επιχειρηματικού σχεδίου πρέπει να συμφωνούν με τα οριζόμενα στον Οδηγό του προγράμματος.

7. Οι δαπάνες του προτεινόμενου έργου δεν έχουν χρηματοδοτηθεί και δεν έχουν ενταχθεί σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους. Επίσης δεν έχουν υποβληθεί για ένταξη και δεν θα υποβληθούν σε άλλο πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από εθνικούς ή κοινοτικούς πόρους. Η προϋπόθεση αυτή αφορά τόσο το σύνολο του έργου όσο και τις επιμέρους ενέργειες.

8. Δεν έγινε έναρξη του έργου πριν την ημερομηνία ηλεκτρονικής υποβολής της πρότασης (δηλαδή ανάληψη νομικών δεσμεύσεων, παραγγελίες με προκαταβολή, έκδοση τιμολογίων, δελτίων αποστολής, συμβάσεις κτλ).

9. Η επιχείρηση διαθέτει ή δεσμεύεται να μεριμνήσει για τις κατάλληλες υποδομές για την ελαχιστοποίηση των εμποδίων πρόσβασης ατόμων με αναπηρία, όπου αυτό είναι απαραίτητο και αναγκαίο. Ως υποδομές νοούνται τόσο οι κτιριακές υποδομές όσο και οι ηλεκτρονικές εφαρμογές που απευθύνονται στο πελατειακό κοινό (π.χ. ιστοσελίδες και λοιπές ηλεκτρονικές εφαρμογές όπως ηλεκτρονικά σημεία πληροφόρησης ή/και εξυπηρέτησης κ.λ.π.).

10. Η επιχείρηση δεν εμπίπτει στα κριτήρια διαχωρισμού πράξεων των Ταμείων ΕΤΠΑ, ΕΓΤΑΑ (Ευρωπαϊκό Γεωργικό Ταμείο Αγροτικής Ανάπτυξης) και ΕΤΑ (Ευρωπαϊκό Ταμείο Αλιείας), όπως αυτά συμπεριλαμβάνονται στο ΕΠ «Ανταγωνιστικότητα και Επιχειρηματικότητα» (βλ. ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ V του Οδηγού). Επιχειρήσεις εμπίπτουσες στα κριτήρια αυτά χρηματοδοτούνται, στην παρούσα φάση, αποκλειστικά από το ΕΓΤΑΑ και το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων. Στην περίπτωση που διαπιστωθεί κατά την υλοποίηση ότι εντάχθηκε στο παρόν Πρόγραμμα ως δικαιούχος, επιχείρηση που εμπίπτει στα ως άνω Κριτήρια Διαχωρισμού, το έργο θα απενταχθεί και η τυχόν χορηγηθείσα Δημόσια Χρηματοδότηση θα πρέπει να επιστραφεί εντόκως.

11. Η υπό σύσταση επιχείρηση , σε κάθε περίπτωση θα πρέπει, το αργότερο μέχρι την εκταμίευση της πρώτης δόσης της ενίσχυσης, να πληροί τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

· να ασκεί επιχειρηματική δραστηριότητα (αποκλείονται δηλαδή τα πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα π.χ. σωματεία, σύλλογοι, ΟΤΑ κ.α.),

· να μη βρίσκεται υπό πτώχευση, εκκαθάριση ή αναγκαστική διαχείριση, να μην αποτελεί προβληματική επιχείρηση, να μην εκκρεμεί σε βάρος της ανάκτηση ενίσχυσης .

· να τηρεί βιβλία Β' ή Γ΄ κατηγορίας του Κ.Β.Σ., να είναι φορολογικά και ασφαλιστικά ενήμερη,

· να έχει καταστατική έδρα και η παραγωγική της δραστηριότητα να είναι στην Ελλάδα,

· να είναι εγγεγραμμένη στο αρμόδιο επιμελητήριο (όπου απαιτείται).

Υπογραμμίζεται ότι όλες οι ανωτέρω συνθήκες αποτελούν για κάθε μία από τις παραπάνω δύο κατηγορίες επιχειρήσεων, αθροιστικά, απαραίτητες προϋποθέσεις επιλεξιμότητας και συμμετοχής στο πρόγραμμα. Η μη ικανοποίηση κάθε μίας εξ’ αυτών αποτελούν συνθήκη αποκλεισμού της πρότασης.

Τι χρηματοδοτείται:

Ενδεικτικές ενέργειες των εν δυνάμει επιχειρηματικών σχεδίων είναι:

Ø Παραγωγή και προώθηση νέων ή διαφοροποιημένων προϊόντων ή και υπηρεσιών.

Ø Αύξηση της εξωστρέφειας / εξαγωγικού προσανατολισμού των επιχειρήσεων.

Ø Εξυπηρέτηση υποχρεώσεων επιχειρηματικής υπεργολαβίας.

Ø Ανάπτυξη νέων δραστηριοτήτων / προϊόντων / υπηρεσιών.

Ø Διαφοροποίηση της παραγωγικής βάσης της επιχείρησης.

Ø Ανάπτυξη δραστηριοτήτων πράσινης επιχειρηματικότητας ή νέων δραστηριοτήτων ανακύκλωση / αξιοποίηση απορριμμάτων, παραπροϊόντων κλπ.

Ø Εισαγωγή νέων τεχνολογιών, πρωτοτυπιών και καινοτομιών (τεχνολογικών και μη τεχνολογικών) στην παραγωγική διαδικασία

Ø Ενίσχυση της εξωστρεφούς εικόνας και δραστηριότητας της επιχείρησης

Επίσης πρόσθετες επιλέξιμες ενδεικτικές ενέργειες, αλλά συνδυαζόμενες τουλάχιστον με μια εκ των ανωτέρω είναι οι ακόλουθες:

Ø Ενσωμάτωση τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, ανάπτυξη και πιστοποίηση συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης, προμήθεια και εγκατάσταση συστημάτων και εξοπλισμού προστασίας του περιβάλλοντος και υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Ø Μετεγκατάσταση της επιχείρησης σε οργανωμένη επιχειρηματική περιοχή

Ø Ανάπτυξη και πιστοποίηση συστημάτων διασφάλισης ποιότητας.

Ø Ανάπτυξη και εφαρμογή πληροφοριακών συστημάτων (S/W & H/W), εφαρμογές ηλεκτρονικού εμπορίου κτλ.

Ø Βελτίωση της οργανωτικής και επιχειρησιακής λειτουργίας της επιχείρησης

Κατά τη διαμόρφωση του συνολικού προτεινόμενου προϋπολογισμού από την επιχείρηση, είναι υποχρεωτική η σύνδεση των αιτούμενων δαπανών με τις παρακάτω κατηγορίες επιλέξιμων δαπανών

ΚΑΤΗΓΟΡΙΑ ΔΑΠΑΝΗΣ και ΜΕΓΙΣΤΟ ΕΠΙΛΕΞΙΜΟ ΠΟΣΟΣΤΟ Ή ΠΟΣΟ ΣΤΟΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟ ΤΟΥ ΕΡΓΟΥ

Διαμόρφωση κτιρίων και χώρων 20%

Προμήθεια μηχανημάτων, εξοπλισμού και λογισμικού 100%

- Δαπάνες για ΑΠΕ (μόνο για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις) 15%

Αγορά τεχνογνωσίας 10%

Δαπάνες απασχόλησης πρόσθετου προσωπικού-

εργαζομένων σε μειονεκτική θέση 60.000 €

Δαπάνες για τη μετεγκατάσταση υφιστάμενων

και νέων επιχειρήσεων σε ΒΕ.ΠΕ. 10%

Άυλες δαπάνες (συνολικά) 20%

- Παροχή υπηρεσιών παρακολούθησης και διοίκησης έργου 4.000€

- Εκπόνηση μελετών και ερευνών 10.000€

Μελέτη και πιστοποίηση Συστημάτων Διαχείρισης

(Ποιότητας, δοκιμών κ.α.) 10.000€ έκαστη

Διάρκεια ολοκλήρωσης έργου:

Δεκαοκτώ (18) μήνες από την ημερομηνία έκδοσης της απόφασης ένταξης της επιχείρησης με δυνατότητα εξάμηνης (6) παράτασης, εφόσον το αίτημα υποβληθεί πριν την τυπική ημερομηνία ολοκλήρωσης του φυσικού και οικονομικού αντικειμένου του έργου. Κατ’ εξαίρεση, δύναται να δοθεί πρόσθετη παράταση τριών μηνών μόνο σε περιπτώσεις τεκμηριωμένης ανωτέρας βίας.

Ενίσχυση:

Ενισχύονται έργα προϋπολογισμού από 50.000,00€ έως 400.000,00€ (μη περιλαμβανομένου του Φ.Π.Α.).

Ποσοστό Δημόσιας Χρηματοδότησης επί του συνολικού εγκεκριμένου προϋπολογισμού της πρότασης 40%.

Είναι δυνατή η εκχώρηση της δημόσιας χρηματοδότησης (εκτός της προκαταβολής) σε τράπεζα για την παροχή βραχυπρόθεσμου δανείου που θα αντιστοιχεί σε μέρος ή στο σύνολο της δημόσιας χρηματοδότησης που χρησιμοποιείται για την υλοποίηση της επένδυσης.

Μετά την υπογραφή της απόφασης ένταξης, είναι δυνατή η χορήγηση προκαταβολής, μέχρι το 50% της δημόσιας χρηματοδότησης, εφόσον ο δικαιούχος προσκομίσει ισόποση εγγυητική επιστολή

Προϋπολογισμός:

200.000.000,00€ (Δημόσια Δαπάνη), το οποίο κατανέμεται κατά 70% δηλ. 140.000.000,00€ για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις και κατά 30% δηλ. 60.000.000,00€ για τις νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις. Το πρόγραμμα δεν προβλέπει επιλαχούσες προτάσεις.

Κυριότερες υποχρεώσεις ενισχυόμενων επιχειρήσεων:

Επιχειρήσεις των οποίων επενδύσεις θα υπαχθούν, μετά την υπαγωγή τους και για τρία (3) χρόνια μετά από την ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου πρέπει να τηρούν τις παρακάτω υποχρεώσεις:

Ø Να τηρούν τους όρους της υπαγωγής

Ø Να μην διακόπτουν την παραγωγική δραστηριότητα της επένδυσης, εκτός αν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα

Ø Να μην παύσουν τη λειτουργία της επιχείρησης εκτός αν συντρέχουν λόγοι ανωτέρας βίας που προκαλούνται από φυσικά φαινόμενα. Στις περιπτώσεις αυτές απαιτείται ενημέρωση του αρμόδιου ΕΦΔ που έχει την ευθύνη επίβλεψης της πορείας του έργου μετά την παραλαβή και αποπληρωμή του έργου

Ø Να μην μεταβιβάζουν για οποιοδήποτε λόγο πάγια περιουσιακά στοιχεία που έχουν ενισχυθεί, εκτός εάν αυτά αντικατασταθούν από άλλα κυριότητας του φορέα και ανάλογης αξίας, που ανταποκρίνονται στην εξυπηρέτηση της παραγωγικής λειτουργίας της επιχείρησης, με υποχρέωση γνωστοποίησης της αντικατάστασης τους εντός τριών (3) μηνών στην αρμόδια υπηρεσία.

Ø Μετά την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου, η αντικατάσταση εξοπλισμού/λογισμικού είναι δυνατή, κατόπιν υποβολής σχετικού αιτήματος στον αρμόδιο φορέα με αγορά νέου παρόμοιου εξοπλισμού/λογισμικού (όμοιας ή καλύτερης τεχνολογίας) και εντός 6 μηνών από την έγκριση του αιτήματος (με τήρηση όλων των παραστατικών που αφορούν τόσο στο νέο όσο και στο παλαιό εξοπλισμό).

Ø Να διατηρήσουν τις υφιστάμενες θέσεις απασχόλησης που έχουν δηλώσει κατά την υποβολή της πρότασης για χρονικό διάστημα ενός (1) έτους από την ολοκλήρωση του επενδυτικού σχεδίου.

Εάν ενισχυθείσα επιχείρηση παραβεί τις υποχρεώσεις υπαγωγής μετά την ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου και για μία τριετία, επιστρέφεται το σύνολο ή μέρος της ενίσχυσης ανάλογα με τον τύπο της παραβίασης και τα σχετικά οριζόμενα στην απόφαση ένταξης της επιχείρησης

Κρίσιμα σημεία:

Ø Σε κάθε περίπτωση για τις υφιστάμενες επιχειρήσεις, το ύψος του προϋπολογισμού του προτεινόμενου επενδυτικού σχεδίου από την επιχείρηση δεν δύναται να υπερβαίνει το 100% του Μέσου Όρου του Κύκλου εργασιών της επιχείρησης της τελευταίας τριετίας (2007, 2008 και 2009 ή κατά περίπτωση διετίας ή τουλάχιστον της μίας πλήρους και ολοκληρωμένης διαχειριστικής χρήσης).

Ø Υπογραμμίζεται ότι κάθε επιχείρηση δικαιούται να υποβάλει μία μόνο πρόταση.

Επίσης υπογραμμίζεται ότι κάθε επιλέξιμο φυσικό πρόσωπο έχει δικαίωμα συμμετοχής σε μία (1) μόνο πρόταση στο παρόν πρόγραμμα. Σε περίπτωση συμμετοχής σε περισσότερες από μία προτάσεις στο Πρόγραμμα, οι προτάσεις στις οποίες αυτό το φυσικό πρόσωπο συμμετέχει, θα απορρίπτονται όλες, ανεξαρτήτως της συμμετοχής άλλων προσώπων.

Ø Οι επιχειρήσεις που θα συμμετέχουν στο πρόγραμμα θα πρέπει να λαμβάνουν μέριμνα για τη διευκόλυνση της πρόσβασης σε αυτές ατόμων με ειδικές ανάγκες.

Ø Ο ΕΦΕΠΑΕ αναλαμβάνει την παρακολούθηση της τήρησης των υποχρεώσεων των Δικαιούχων μετά την ολοκλήρωση της επένδυσης και για πέντε (5) έτη με διοικητικούς ή/και επιτόπιους ελέγχους των επιχειρήσεων.

Ø Η ιδιωτική συμμετοχή δύναται να αποτελείται από ιδία συμμετοχή και τραπεζικό δανεισμό. Σε κάθε περίπτωση η ιδία συμμετοχή δεν μπορεί να είναι μικρότερη του 25% του αντίστοιχου προϋπολογισμού.

Ø Σημειώνεται ότι ως ημερομηνία ολοκλήρωσης έργου θα λαμβάνεται η ημερομηνία στην οποία πραγματοποιήθηκε και η τελευταία πράξη που αφορούσε την ολοκλήρωση του έργου (π.χ. αν έχει ολοκληρωθεί το φυσικό και οικονομικό αντικείμενο του έργου και υπολείπεται η έκδοση της άδειας λειτουργίας τότε ως ημερομηνία ολοκλήρωσης του έργου θα εκληφθεί η ημερομηνία έκδοσης της άδειας λειτουργίας εφόσον δεν υπερβαίνει το συμβατικό χρόνο ολοκλήρωσης του έργου

Ø Επιδοτούνται μεταφορικά μέσα μεταφοράς εμπορευμάτων και προϊόντων υποχρεωτικά μόνο εντός της επιχείρησης όπως ανεβατόρια, clark, περονοφόρα, κ.λ,π.

Κάθε πρόταση αξιολογείται οπωσδήποτε από δύο διαφορετικούς αξιολογητές. Σε περίπτωση που η απόκλιση της βαθμολογίας των δύο αξιολογητών είναι πάνω από 20% του άριστα, η πρόταση ανατίθεται, με την διαδικασία της κλήρωσης, σε τρίτο αξιολογητή, και ως επικρατούσες προς περαιτέρω χρήση αξιολογήσεις θεωρούνται εκείνες όπου οι βαθμολογίες εμφανίζουν την μικρότερη μεταξύ τους απόκλιση

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

8 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

Έχει κανείς το έντυπο υποβολής ?

Υπάρχει σαν ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Χ στον ΟΔΗΓΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ που υπάρχει στο site του ΕΣΠΑ.

Αλλα μην τον κατεβάσεις ακόμα γιατί σήμερα αύριο, θα βγεί τροποποιητικός "διευρημένος" οδηγός με +5% ποσοστά στις επιδοτήσεις, αλλαγές στο ελάχιστο όριο επένδυσης, κ.λ.π. (κατα την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ της παρασκευής).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Υπάρχει σαν ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ Χ στον ΟΔΗΓΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ που υπάρχει στο site του ΕΣΠΑ.

Αλλα μην τον κατεβάσεις ακόμα γιατί σήμερα αύριο, θα βγεί τροποποιητικός "διευρημένος" οδηγός με +5% ποσοστά στις επιδοτήσεις, αλλαγές στο ελάχιστο όριο επένδυσης, κ.λ.π. (κατα την ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ της παρασκευής).

ok thnks

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Kalisperase olous!

Kat'arxin na zitiso signomi gia ta greeklish, alla exo provlima me to pliktrologio..

Eimai fisikotherapeutria, kai endiaferomai na anoixo fysikotherapeuthrio.

Rotisa mia etairia symboulon sxetika me to kainourio programma tou espa (Δράση 1: «Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρηματιών (σε φάση start-up)»), ki an tha mporousa ki ego na entaxtho.

Mou eipan oti prepei na koitaxo an mporo na kano enarxi epaggelmatos me kad 74. An nai tote mporo na kano ki ego aitisi.

Mipos xerei kapoios an mporo na kano enarxi me kodiko kad 74?

Eyxaristo ek ton proteron..

Maria

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Kalisperase olous!

Kat'arxin na zitiso signomi gia ta greeklish, alla exo provlima me to pliktrologio..

Eimai fisikotherapeutria, kai endiaferomai na anoixo fysikotherapeuthrio.

Rotisa mia etairia symboulon sxetika me to kainourio programma tou espa (Δράση 1: «Σχέδιο στήριξης επιχειρηματικών πρωτοβουλιών ανέργων και νέων επιχειρηματιών (σε φάση start-up)»), ki an tha mporousa ki ego na entaxtho.

Mou eipan oti prepei na koitaxo an mporo na kano enarxi epaggelmatos me kad 74. An nai tote mporo na kano ki ego aitisi.

Mipos xerei kapoios an mporo na kano enarxi me kodiko kad 74?

Eyxaristo ek ton proteron..

Maria

Θα πρέπει πριν τον σύμβουλο να επισκεφτείτε λογιστή . Συμβουλή - μακρία απο συμβουλους επιχείρησεων

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Θα πρέπει πριν τον σύμβουλο να επισκεφτείτε λογιστή . Συμβουλή - μακρία απο συμβουλους επιχείρησεων

Alloi mou lene oti me ti voitheia tou symvoulou exo perissoteres elpides na entaxtho sto programma, kai alloi na min tous empisteuomai.. Den xero ti na kano..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Alloi mou lene oti me ti voitheia tou symvoulou exo perissoteres elpides na entaxtho sto programma, kai alloi na min tous empisteuomai.. Den xero ti na kano..

Αν μπορείς να βγάλεις μεροκάματο χωρίς επιδοτήσεις κάνε έναρξη , αν όχι μην κάνεις . Αν ημουνα ο λογιστής σου αυτό θα σου πρότεινα κ ως απόδειξη σου έχω πελάτες μου που έχουν καταστραφεί από "συμβουλους" κ επιδοτήσεις . Στην Ελλάδα πρέπει να υπάρχουν μόνο φορολογικές απαλλαγές , όχι επιδοτήσεις .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπερα. Συμφωνα με τον οδηγο του προγραμματος ο καδ που εχεις σαν φυσικοθεραπευτρια δεν ειναι επιλεξιμος. Για οσους προσθετουν καδ μετα απο 12/10/2011 που εγινε η προδημοσιευση του οδηγου πρεπει να εχουν ΟΛΟΥΣ τους ΚΑΔ επιλεξιμους(και αυτους που ειχαν πριν)...αρα εσυ δεν μπορεις να μπεις στο προγραμμα γιατι εχεις ηδη ΚΑΔ μη επιλεξιμο...Σου ειπε λαθος δλδ ο "συμβουλος" γιατι στο προγραμμα και καδ επιλεξιμο να ανοιξεις τωρα δεν μπαινεις. :/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...