Jump to content

Ας υπάρξει και κατηγορία ¨Οικονομολογικά Θέματα"


Recommended Posts

Κωστήδες..

Εκτός της ανάπτυξης θεμάτων στην Ομάδα Παρέμβασης που πρέπει να σας στείλουμε, προτέινω να δημιουργηθεί και μια Κατηγορία "Οικονομολογικά Θέματα" με υποκατηγορίες:

(πρόχειρα αναφέρω. : . )

-- Οικονομολογικά θέματα

----Οικονομικές Θεωρίες

------Αριστοτέλης.

------Adam Smith

------David Ricardo

------Karl Marx

------Keyns

------Friedman

------ κτλ

----Οικονομικά συστήματα

------Σοσιαλιστική οργάνωση της οικονομίας

------Νεοφιλελεύθερη οργάνωση της οικονομίας

------κτλ

----Κοινωνικό Κράτος

------Δικαιοσύνη- Αναδιανομή Πλούτου.

------Υγεία

------Παιδεία

------Ασφάλεια

------Περιβάλλον

------κτλ

----Οικονομική Μεγένθυση

--------- Ο κρατικός τομέας

--------- Οι ιδιωτικές επενδύσεις

----Απασχόληση

----Πληθωρισμός

----Εξωτερικό Χρέος

----Ισοζύγια οικονομικών μεγεθών

----ΑΕΠ

----Οικονομική Πολιτική

-------Δημοσιονομική Πολιτική

------------Εθνική στρατηγική

------------Ο ρόλος της Ε,Ε.

-------Νομισματική πολιτική

------------ Λειτουργία του χρήματος

------------ Ο Τραπεζικός ρόλος.

------------ Διεθνείς νομισματικές σχέσεις.

------------O ρόλος της Ε.Ε.

----Φορείς οικονομικής πολιτικής

---- Η εκπάιδευση στην Οικονομική Επιστήμη

----------- Εκπαιδευτικό σύστημα Ελλάδος

----------- Εκπαιδευτικό σύστημα στο εξωτερικό

---- Η ανάπτυξη της Ελληνικής Οικονομίας

---------Ιστορικά οικονομικά γεγονότα

---------Κρατικός Προϋπολογισμός

----Παγκόσμια Οικονομικά Γεγονότα

--------- Οι οικονομικές κρίσεις στον κόσμο.

--------- Οικονομικά συστήματα ξένων κρατών.

----Παγκόσμιοι οικονομικοί σχηματισμοί

---------ΔΝΤ

---------Παγκόσμια Τράπεζα

Γιατί η οικονομική επιστήμη είναι ανθρωπιστική επιστήμη και ελαχίστως αριθμητική ή στατιστική.

Link to post
Share on other sites

Κωστη ,

προσθεσε σε παρακαλω και μια ενοτητα οπου θα αναλυουμε πως εξηγει η θεωρια του Χαους την σημερινη εξελιξη της οικονομιας , το τραπεζικο συστημα και τα Χρηματιστηρια....

Link to post
Share on other sites

Κωστη ,

προσθεσε σε παρακαλω και μια ενοτητα οπου θα αναλυουμε πως εξηγει η θεωρεια του Χαους την σημερινη εξελιξη της οικονομιας , το τραπεζικο συστημα και τα Χρηματιστηρια....

Χρύσα ξέχασες το φαινόμενο της πεταλούδας ,

Φαινόμενο της πεταλούδας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το φαινόμενο της πεταλούδας είναι μια ποιητική μεταφορά, στη θεωρία του χάους για το φαινόμενο της ευαίσθητης εξάρτησης ενός συστήματος από τις αρχικές συνθήκες. Σύμφωνα με μια από τις διατυπώσεις, λέγεται ότι "αν μια πεταλούδα κινήσει τα φτερά της στον Αμαζόνιο, μπορεί να φέρει βροχή στην Κίνα". Διαφορετικές παραλλαγές εκφράζουν ουσιαστικά την ίδια ιδέα: μια απειροελάχιστη μεταβολή στη ροή των γεγονότων οδηγεί, μετά από την πάροδο αρκετού χρόνου, σε μια εξέλιξη της ιστορίας του συστήματος δραματικά διαφορετική από εκείνη που θα λάμβανε χώρα, αν δεν είχε συμβεί η μεταβολή.

Ο όρος χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά (καταγεγραμμένα) από τον μετεωρολόγο Έντουαρντ Λόρεντζ κατά τη δεκαετία του 1960, όταν μελετούσε, μέσω αριθμητικής επίλυσης σε υπολογιστή, ένα σύστημα διαφορικών εξισώσεων που προσομοίωνε τα καιρικά φαινόμενα ενός εξιδανικευμένου, απλουστευμένου μοντέλου "ατμόσφαιρας". Ο Λόρεντζ παρατήρησε, σχεδόν τυχαία, ότι όταν εισήγαγε στον υπολογιστή του τις τιμές του προγράμματος από μια προηγούμενη εκτέλεση και "έτρεχε" ξανά το πρόγραμμα, τα αποτελέσματα απέκλιναν σημαντικά με την πάροδο του χρόνου από τα προηγούμενα, ώσπου, μετά από έναν "χρονικό ορίζοντα" δεν είχαν πρακτικά καμιά ομοιότητα. Δεδομένου ότι το πρόγραμμα ήταν ντετερμινιστικό (η ίδια είσοδος έδινε πάντα την ίδια έξοδο, αποκλείοντας φυσικά τις μηχανικές βλάβες), η απόκλιση των αποτελεσμάτων οφειλόταν στο γεγονός ότι τα νούμερα που ξανα-εισήγαγε "με το χέρι" ο Λόρεντζ είχαν μικρότερη ακρίβεια (λιγότερα δεκαδικά ψηφία) από εκείνα που εσωτερικά αποθήκευε ο υπολογιστής. Ο Λόρεντζ συμπέρανε ότι, στο συγκεκριμένο μοντέλο, και η ελάχιστη ακόμη έλλειψη ακρίβειας είναι καθοριστική - κάτι που αργότερα αποκαλύφθηκε ότι είναι γενικό χαρακτηριστικό μιας ολόκληρης κλάσης συστημάτων, των λεγόμενων χαοτικών.

Αργότερα, ο Λόρεντζ επινόησε ένα ακόμη απλούστερο σύστημα τριών μόλις διαφορικών εξισώσεων που περιείχαν δύο μη γραμμικούς όρους και περιέγραφαν, στην ουσία τους, ρεύματα μεταφοράς θερμότητας μέσα σε ένα ρευστό. Το σύστημα αυτό επιδείκνυε επίσης χαοτική και ευαίσθητη συμπεριφορά: οι τροχιές του, σε έναν χώρο τριών διαστάσεων, παραμένουν παγιδευμένες σε μια πεπερασμένη περιοχή και "κουλουριάζονται" χωρίς ποτέ να τέμνονται ή να κλείνουν (δηλ. να επαναλαμβάνονται περιοδικά). Όλες οι τροχιές, μετά από αρκετό χρόνο, συγκεντρώνονται τελικά σε μια περιοχή με φράκταλ διάσταση που ονομάστηκε παράξενος ελκυστής. Είναι ενδιαφέρον ότι τα "πορτρέτα" του χώρου των φάσεων του ελκυστή του Λόρεντζ, όταν σχεδιαστούν σε 3 διαστάσεις, μοιάζουν κάπως με ένα ζεύγος συμπλεγμένων φτερών πεταλούδας (μερικοί το παρομοιάζουν επίσης με "κουκουβάγια"). Ωστόσο, ο Λόρεντζ χρησιμοποίησε τον όρο αρκετά αργότερα, και στις πρώτες δισδιάστατες προβολές του ελκυστή που πήρε το σχήμα δεν μοιάζει ιδιαίτερα με πεταλούδα. Η επιλογή της πεταλούδας θυμίζει ακόμη την "καταγωγή" του ελκυστή από τη μετεωρολογία - η μεταφορά ενός γλάρου αντί πεταλούδας είχε επίσης χρησιμοποιηθεί νωρίτερα.

[Επεξεργασία]Παρανοήσεις σχετικά με το φαινόμενο της πεταλούδας

Μερικές φορές, το φαινόμενο της πεταλούδας παρερμηνεύεται στην κοινή αντίληψη. Για παράδειγμα, η ιδέα ότι κάτι τόσο ασήμαντο όσο μια πεταλούδα μπορεί να "προκαλέσει" έναν τυφώνα (ή να τον αποτρέψει) έχει θεωρηθεί από κάποιους ως επιχείρημα υπέρ της άποψης ότι ένα "ασήμαντο" άτομο, μια "περιθωριακή" ιδέα ή ένα φαινομενικά άσχετο γεγονός μπορούν να παίξουν έναν καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη της Ιστορίας. Ωστόσο, η ουσία της συμπεριφοράς ενός χαοτικού συστήματος είναι ότι, στην πράξη, είναι απρόβλεπτη σε "βάθος χρόνου". Συνεπώς, ενώ πράγματι ένα ασήμαντο γεγονός μπορεί να αλλάξει άρδην την πορεία της ιστορίας, δεν είμαστε σε θέση να ξέρουμε ποια θα ήταν η εξέλιξη του συστήματος χωρίς το γεγονός και άρα, δεν μπορούμε να σχεδιάσουμε τις ενέργειές μας ώστε να πετύχουμε ένα επιθυμητό σημαντικό αποτέλεσμα σε βάθος χρόνου - μπορούμε να προγραμματίζουμε αποτελεσματικά μόνο μέχρι τον χρονικό ορίζοντα που χαρακτηρίζει το σύστημα. Η γνώση ότι ένα ασήμαντο γεγονός οδήγησε σε κάτι "μεγάλο" μπορεί, μερικές φορές, να αποκτηθεί εκ των υστέρων, αν και συνήθως ακόμη κι αυτό είναι αδύνατον.

Στο συγκεκριμένο παράδειγμα, η πεταλούδα δεν θα μπορούσε να "προκαλέσει" από μόνη της τον τυφώνα, παρά μόνο χάρη στις ατμοσφαιρικές συνθήκες που συνυπήρχαν με την επέμβασή της. Η άμεση αιτία ενός τυφώνα είναι αναγκαστικά "μεγάλη", κάτι που κάνει την βραχυπρόθεσμη μετεωρολογική πρόβλεψη δυνατή. Αν η πεταλούδα κινήσει τα φτερά της την "λάθος" στιγμή, είναι εξίσου πιθανό να αποτρέψει έναν τυφώνα που αλλιώς θα συνέβαινε (ή να οδηγήσει σε κάτι τελείως διαφορετικό). Για να "προκαλέσει" έναν τυφώνα, πρέπει να δράσει σε μια ακριβώς υπολογισμένη στιγμή - κάτι που ακριβώς είναι αδύνατον να προβλεφθεί.

Υ.Γ.Αν και εμπεριέχεται στην θεωρία του Χάους , μ' αρέσει να ακούω για πεταλούδες biggrin.gifbiggrin.gifbiggrin.gif

Καλημέρα

Link to post
Share on other sites

δεν τις ξεχασα τις πεταλουδες Στελιο , αλλα εχω επικεντρωσει στο φαινομενο του καφε...

Πως γινεται οταν πινει ο Σταυρουλακης καφε σε κεινη την απαισιαtongue.gif παραλια εγω εδω κατι να παθαινω....

Link to post
Share on other sites

δεν τις ξεχασα τις πεταλουδες Στελιο , αλλα εχω επικεντρωσει στο φαινομενο του καφε...

Πως γινεται οταν πινει ο Σταυρουλακης καφε σε κεινη την απαισιαtongue.gif παραλια εγω εδω κατι να παθαινω....

Πρέπει να τελείωσε ο Φωτακαδιώτης δηλώσεις Φ.Ε , συγκεντρωτικές και αναρωτιέται αραχτός

στην βεράντα του μεταξύ φρεντουτσίνο και τσικουδιάς τι να λείπει στο taxheven

για να διεκδικήσει το βραβείο πληρότητας και επιχειρηματικότητας 2010 , και για να τρέξει

λίγο τους Κωστήδες .tongue.giftongue.giftongue.gif

Link to post
Share on other sites

Στέλιο τους βλέπω χαλαρούς τελευτάια χα χ α!!! :lol:

Υ.Γ. Δεν ξέρω άμα πάρω βραβείο επιχειρηματικότητας (χλωμό το βλέπω λόγω των ... αποταμιεύσεων μου...) αλλά το "φαντασίας" το χτυπάω άνετα...

Ας έιναι καλά το λιμανάκι μας και ο μέτριος με λουκουμάκι...

Link to post
Share on other sites

Πως γινεται οταν πινει ο Σταυρουλακης καφε σε κεινη την απαισιαtongue.gif παραλια εγω εδω κατι να παθαινω....

Συγνώμη Χρύσα, τώρα το έιδα :lol:

Link to post
Share on other sites

Γιατί η οικονομική επιστήμη είναι ανθρωπιστική επιστήμη και ελαχίστως αριθμητική ή στατιστική.

Άστα Κώστα να παν στο γεροδιάολο!

1. Είναι κοινωνική επιστήμη, και παρόλο που στη κυρίαρχη ορθοδοξία ασχολείται "με τον μεμονωμένο άνθρωπο" στην πραγματικότητα η ενασχόληση της είναι με τις αλληλεπιδράσεις κοινωνιών που αποτελούνται από ανθρώπους. Βέβαια τα Μαθηματικά (σε αντιδιαστολή με την Αριθμητική), είναι αναντικατάστατα γιατί διευκολύνουν την λογική συνέπεια των διατυπώσεων. Όπως και η Στατιστική είναι αναντικατάστατη για να ξέρουμε γιατί μιλάμε.

2. Είναι περίεργη επιστήμη. Αν στα Αγγλικά γκουγκλίσει κάποιος "heterodox Chemistry" δεν θα του βγάλει τίποτα, αν γκουγκλίσει "heterodox Physics" θα του βγάλει 9 αποτελέσματα. Το "heterodox Physics" μάλιστα έρχεται δεύτερο μετά το "heterodox Economics" που επιστρέφει 29.600 αποτελέσματα! http://rwer.wordpress.com/2010/06/21/why-%E2%80%9Cheterodox-economics%E2%80%9D/

3. Είναι σχιζοφρενική επιστήμη. Στη Χημεία έχει δοθεί Νόμπελ σε ανθρώπους που πρέσβευαν μεν διαφορετικές θεωρίες, αλλά αυτές οι θεωρίες βασίζονταν σε διαφορετικά δεδομένα. Στα Οικονομικά το "Νόμπελ" (Το Ειδικό Βραβείο της Τράπεζας της Σουηδίας) του 1972 δόθηκε από κοινού στους Myrdal και Von Hayek, οι οποίοι έχοντας υπόψη το ίδιο ακριβώς set στοιχείων διατύπωναν διαμετρικά αντίθετες θεωρίες. Ο Gunar Myrdal δεν το αποδέχτηκε γιατί "αφού δόθηκε στον Χάγιεκ, ξεφτιλίστηκε".

Όσο αφορά τους Έλληνες θεράποντες της κατά Κάρλαϊλ "Ερεβώδους Επιστήμης", έχουμε το φαινόμενο ότι όταν γράφουν στα αγγλικά χρησιμοποιούν όρους που εύκολα μεταφράζονται σε "φερεγγυότητα/αφερεγγυότητα" (solvency/insolvency) "αθέτηση υποχρεώσεων" (default- είναι και νομικός όρος τρομάρα του), ενώ στο ίδιο άρθρο που οι ίδιοι έχουν γράψει στα ελληνικά, χρησιμοποιούν τον όρο "χρεωκοπία".

Αλάργα να αγαπιώμαστε.

Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...