Προς το περιεχόμενο

Τελικά μήπως τα πάντα τελούνται επί- φύσεως ?


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Η επίφυση ( εκεί που ο γάλλος φιλόσοφος Καρτέσιος πρότεινε ότι βρίσκεται η «έδρα της ψυχής» ) είναι ενδοκρινής αδένας του σώματος. Είναι η μόνη περιοχή του σώματος που διαθέτει φωτοευαίσθητα κύτταρα, τα οποία την καθιστούν φωτοευαίσθητο ενδοκρινή αδένα, δίνοντας της προηγμένες ικανότητες. Έχει το μέγεθος περίπου ενός μπιζελιού και βρίσκεται τοποθετημένη ανάμεσα στα ημισφαίρια του εγκεφάλου, στην τρίτη κοιλία, πτυχωμένη σε ένα αυλάκι το οποίο δημιουργείται από την καμπυλότητα των δύο θαλαμικών σωμάτων. Λόγω της ομοιότητάς της με καρπό κωνοφόρου δέντρου ονομάζεται και κωνάριο(η παλιά ιατρική ορολογία). Οι λειτουργίες τις επίφυσης είναι πολύ σημαντικές ως προς την επιρροή που έχουν σε πολλά όργανα και αδένες του σώματος.

Ο Ενδοκρινής , κωνοειδής , αυτός αδένας:

1) Παράγει την ορμόνη μελατονίνη (ορμόνη του σκότους)

2) Δημιουργεί το αίσθημα της νύστας μέσω της έκκρισης της παραπάνω ορμόνης

3) Μετατρέπει τα σήματα του νευρικού συστήματος σε "ενδοκρινή σήματα" (δηλαδή ουσίες)

Πιο αναλυτικά:

Μετατρέπει την ορμόνη μελατονίνη την οποία παράγει σε σεροτονίνη (ορμόνη ηρεμίας) κατ’ αναλογία με την ποσότητα του φωτός που δέχονται τα φωτοευαίσθητα κύτταρά του.

Ανάλογα με την έκκριση σεροτονίνης ή μελατονίνης και της ποσότητας τους, οι υπόλοιποι ενδοκρινείς αδένες λαμβάνουν "σήματα" που αφορούν τη λειτουργία τους

Ρυθμίζει τον κιρκαδικό ρυθμό (ρυθμός μιας ημέρας περίπου). και τον βιορυθμό στα όντα, μέσω τις έκκρισης αυτών των δύο ουσιών.

ΣΕΡΕΤΟΝΙΝΗ

Η σεροτονίνη έχει βασικό δομικό της λίθο το αμινοξύ τρυπτοφάνη το οποίο ο οργανισμός μας το λαμβάνει μέσω της διατροφής. Από την τρυπτοφάνη στη διάρκεια της ημέρας παράγεται στον οργανισμό μας η σερετονίνη, μια σημαντική χημική ουσία του εγκεφάλου που ευθύνεται για τη διάθεσή μας. Η δράση της σεροτονίνης είναι πολλαπλή, η βασική της όμως λειτουργία θα μπορούσε να συνοψιστεί στο ότι πρόκειται για την ουσία που "φιλτράρει" τις πληροφορίες που εισέρχονται μέσω των πέντε μας αισθήσεων στον εγκέφαλο. Η παραγωγή της σεροτονίνης στον εγκέφαλο είναι άμεσα συνδεδεμένη με την διάρκεια και την ένταση της ηλιοφάνειας ( θυμίζει την φωτοσύνθεση?!). Η χαμηλότερη παραγωγή της κατά τη διάρκεια του χειμώνα συσχετίζεται με την κατάθλιψη.

Πολλοί μοντέρνοι νεύρο- επιστήμονες πιστεύουν πως τελικά η αντίληψη της πραγματικότητας βασίζεται απλά και μόνο στην ποσότητα της σερετονίνης που ρέει στους εγκεφάλους μας η οποία μπορεί να διαταραχθεί από φάρμακα ή από άλλους εξωγενείς παράγοντες.

ΜΕΛΑΤΟΝΙΝΗ

Τη νύχτα η έλλειψη φωτός επιτρέπει στην επίφυση του εγκεφάλου να επιτελέσει ανεμπόδιστη το έργο της, που έγκειται στην απελευθέρωση αυτής της ορμόνης.

Η ορμόνη αυτή παράγεται χάρις στο ένζυμο ΗΙΟΜΤ, το οποίο ανευρίσκεται μόνο στην επίφυση και σε μικρές ποσότητες στον αμφιβληστροειδή. Καθώς αυξάνονται τα επίπεδα της μελατονίνης στο αίμα, εισερχόμαστε σε μια κατάσταση υπνηλίας μέχρι που τελικά κοιμόμαστε. Το φως, ακόμα και το τεχνητό, διακόπτει την παραγωγή της μελατονίνης, Λιγότερες λοιπόν ώρες στο τεχνητό φως...(φωτορύπανση)

Εάν διαταραχθεί ή έκκριση της μελατονίνης, το άτομο κατά τη διάρκεια της ημέρας, έχει «τζετ λάγκ», δηλαδή ζαλάδες, νευρικότητα, ατονία, κατάθλιψη, μελαγχολία, άγχος, φοβίες και άλλα...Επίσης το παρατεταμένο ξενύχτι μειώνει την έκκριση της ορμόνης. Η έλλειψή της έχει σαν αποτέλεσμα την κακή κατάσταση του ανοσοποιητικού μας συστήματος με όλα τα επακόλουθα. Η μελατονίνη καθορίζει και τη διαδικασία της γήρανσης, αφού έχει βρεθεί ότι τα μικρά παιδιά έχουν πιο υψηλά ποσοστά αυτής της ορμόνης τα οποία μειώνονται με την ηλικία. Ίσως έτσι εξηγούνται οι δυσκολίες στον ύπνο όσο μεγαλώνει κανείς... Η μελατονίνη παίζει ρόλο επίσης στη ζωντάνια και τη συχνότητα των ονείρων.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...