Προς το περιεχόμενο

Mόνο Συζήτηση: Κωδ. 001002 Θέμα : Επιστολή σχετικά με το άρθρο 17 του νέου Εργασιακού Νόμου με τίτλο "Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις".


DAS

Προτεινόμενες αναρτήσεις

επισκέπτη ΣΤΕΦΑΝΟΣ

-YΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Απόλλωνος 6 Αθήνα 10557

Fax: 210 3314541

[email protected]

-YΦΥΠΟΥΡΓΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Ασκληπιού 10

Αθήνα 106 80

Fax: 210 3392381

[email protected]

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

συμφωνώ οτι η ουσία της επιστολής πρέπει να προτρέπει την απροσκοπτη υποβολη ΑΠΔ εκ'μερους των εργοδοτων διαφορετικά θα δημιουργηθεί χάος.

1) το ΙΚΑ δεν θα ξερει τι και ποιος του οφειλει

2) ανασφαλιστοι εργαζομενοι

3) σημαντικοτατη αυξηση της αδηλωτης εργασίας, με δικαιολογια μαλιστα πλεον , αφου δεν θα εχουν την δυνατοτητα να στελνουν ΑΠΔ ειτε ηλεκτρονικα είτε χειρογραφα.

3) σημαντικοτατη γραφειοκρατικη επιβαρυνση των τμ.εσοδων και των ελεγκτικων μηχανισμών με καταγγελιες, τακτικους ελεγχους κλπ

Εσύ νομίζεις ότι το ΙΚΑ από εδώ και μπρος θα ενδιαφέρεται ποιός και πόσο του χρωστάει ή πόσοι "ασφαλισμένοι" θα

είναι ανασφάλιστοι ???????????

Αρκεί και μόνο ότι δεν θα πληρώνει συντάξεις και παροχές.

Εσείς τι νομίζετε??? Μόνο οι νεοεισερχόμενοι στην εργασία δεν θα παίρνουν συντάξεις?????? Οι παλαιοί που θα παίρναμε,

είμαστε πιό όμορφοι?????

Εαν περάσει η διάταξη έτσι αλοίμονό μας.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ αυτό που βλέπω να γίνεται είναι..

Ο εργοδότης που θα έχει πρόβλημα να καταθέσει το σύνολο του ποσού.. να τρώει και ένα επί πλέον πρόστιμο.. πέρα της καθυστέρησης των εισφορών και της ΑΠΔ .. αλλά εκτός αυτού να μένουν και οι εργαζόμενοι απλήρωτοι.. :)

Εγω παλι Αθανασιε βλεπω τον εργοδοτη να μην καταθετει κανενα ποσο διοτι φυσικα...."δεν θα απασχολει προσωπικο". :D

Διαφωνω εν μερη με την διαταξη..

Συμφωνα με μελετες των ειδικων, τον 7/2011 προβλεπεται η οικονομικη υφεση και η στασιμοτητα αναπτυξης στην Ελλαδα να βρισκεται στο αποκορυφωμα της.

Η πλειονοτητα των επιχειρησεων θα λειτουργουν-οσες βεβαια επιβιωσουν- στα ορια του break even δλδ στο απολυτο σημειο ισσοροπιας τους...

Θα επρεπε λοιπον να περιοριστουν στην υποχρεωτικη καταθεση του μικτου μισθου, οπως προανεφερα, ουτως ωστε να αφησουν ενα μικρο περιθωριο στις επιχειρησεις - οχι χαριστικο - ειτε να αποπληρωσουν ειτε να ρυθμισουν την οφειλη τους μονο για τις εργοδοτικες εισφορες.. ενω παραλληλα το ιδρυμα να εχει εξασφαλισει προσθετους πορους καλυψης των αναγκων του μεσω των αντιστοιχων εισφορων του εργαζομενου.

Αν εχουν προθεση να δωσουν κινητρα αναπτυξης σε αυτη τη δυσκολη συγκυρια...αυτο πρεπει να κανουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θανάση το σκέφτηκα..

Πρέπει να ήταν "δάχτυλος" της κας Κατσέλη ..

Αυτή δεν έλεγε ότι δεν χρειάζεται να πληρώσουν οι επιχειρήσεις Εφορία, ΙΚΑ κ.λ.π. και ότι θα παίρνανε φτηνά δάνεια γι'αυτά?

Ε να λοιπόν.. με το άρθρο αυτό , η επιχείρηση δεν χρειάζεται να ανησυχεί ..

θα καταθέτει τα χαρτιά της μισθοδοσίας στην τράπεζα και η τράπεζα θα αναλαμβάνει (έναντι ευτελούς αντιτίμου) την μεταφορά ανάλογου ποσού από τροφοδότη δανειακό λογ/μό , στον λογαριασμό της μισθοδοσίας.

Έτσι η επιχείρηση δεν θα είναι ποτέ εκπρόθεσμη στις μισθοδοτικές της υποχρεώσεις. :D

Υ.Γ. Αυτονόητο είναι ότι για να δεχθεί η Τράπεζα τα παραπάνω.. θα αναλαμβάνει (πάλι έναντι ευτελούς αντιτίμου) και την έκδοση της μισθοδοσίας της επιχείρησης, αποστολή ΑΠΔ, υπολογισμό και αποστολή ΦΜΥ, Ε7 κ.λ.π. για να μην εξαρτάτε ο επιχειρηματίας από κάτι ανεκδιήγητους λογιστάς.. :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ε να λοιπόν.. με το άρθρο αυτό , η επιχείρηση δεν χρειάζεται να ανησυχεί ..

θα καταθέτει τα χαρτιά της μισθοδοσίας στην τράπεζα και η τράπεζα θα αναλαμβάνει (έναντι ευτελούς αντιτίμου) την μεταφορά ανάλογου ποσού από τροφοδότη δανειακό λογ/μό , στον λογαριασμό της μισθοδοσίας.

Με τρελλαινεις οταν σκεφτεσαι... :D

για τα καινουργια δανεια του ΤΕΜΠΜΕ με εγγυηση του Δημοσιου λες ε?

και αν ο εργοδοτης δεν αποπληρωσει τις δοσεις του δανειου και φυγει στην Αργεντινη?? ποιος μπαινει φυλακη Αθανασιε???...ο Παγκαλος??,ειναι ασυμφορος αυτος...τρωει πολυ!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εσύ νομίζεις ότι το ΙΚΑ από εδώ και μπρος θα ενδιαφέρεται ποιός και πόσο του χρωστάει ή πόσοι "ασφαλισμένοι" θαείναι ανασφάλιστοι ???????????Αρκεί και μόνο ότι δεν θα πληρώνει συντάξεις και παροχές.Εσείς τι νομίζετε??? Μόνο οι νεοεισερχόμενοι στην εργασία δεν θα παίρνουν συντάξεις?????? Οι παλαιοί που θα παίρναμε,είμαστε πιό όμορφοι?????Εαν περάσει η διάταξη έτσι αλοίμονό μας.

Ελαχιστοι ομως γνωριζουν,ακομα και σημερα, αυτη την διαταξη και ποσο θα τους επηρεάσει. Πρεπει να δοθεί δημοσιοτητα στο θέμα και απο τις αντιδράσεις μπας και δεν την εφαρμοσουν ή την αλλάξουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε πρώτη φάση να ξεκαθαρίσουμε πως η επιστολή ΔΕΝ είναι του κίμωνα ή του κάθε κίμωνα , αλλα είναι της ομάδας μας .

Σε δευτερη φάση , ξαναδείτε την επιστολή ρετουσαρισμένη :D

Εαν έχετε τελικές προτάσεις , ρίξτε τις στο τραπέζι .

Εαν όχι , την στέλνω .

Φιλιά πολλά .

Αξιότιμοι κύριοι,

Σύμφωνα με το άρθρο 17 του νόμου 3846/2010 με τίτλο «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή προβλέπονται τα εξής :

Άρθρο 17

Ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

1. Στο τέλος της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν. 2972/2001 (ΦΕΚ 291 Α΄), όπως ισχύει, προστίθενται εδάφια, ως ακολούθως:

«Οι ΑΠΔ, οι οποίες υποβάλλονται για διαστήματα μισθολογικών περιόδων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και επιβάλλεται η πρόσθετη επιβάρυνση που προβλέπεται από τη διάταξη της περίπτωσης α΄ της παραγράφου αυτής.

Η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προσκομίσει την ΑΠΔ με ψηφιακό μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η ΑΠΔ που υποβάλλεται με τον τρόπο αυτόν, παραλαμβάνεται από το αρμόδιο υποκατάστημα, μόνο αν ο εργοδότης συνυποβάλλει το αναλυτικό-καθολικό ισοζύγιο κινούμενων λογαριασμών του προηγούμενου μήνα, καθώς και την ανάλυση πελατών του ίδιου μήνα.

Επιπλέον, ο εργοδότης καλείται να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας με διάρκεια ισχύος ενός έτους από την έκδοσή της, ισόποση με το σύνολο των εισφορών των υποβληθεισών Α.Π.Δ., για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.

Η Α.Π.Δ. που υποβάλλεται στο υποκατάστημα θεωρείται εμπρόθεσμη αν υποβληθεί έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της επόμενης κατά περίπτωση ΑΠΔ.

Μετά την ως άνω ημερομηνία επιβάλλονται οι κυρώσεις της περίπτωσης β΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 2972/2001, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 9 του ν. 3232/2004.»

Σχετικά με το παραπάνω άρθρο του νόμου έχουμε να σας γνωρίσουμε τα εξής :

Η είσπραξη των εργοδοτικών εισφορών καθώς και των εισφορών του ασφαλισμένου ήταν, είναι και θα πρέπει να παραμείνει, αντικείμενο ελέγχου του ελεγκτικού μηχανισμού του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Με την ψήφιση του συγκεκριμένου άρθρου πιστεύουμε πως γίνεται κατανοητό σε εσάς πώς πλέον ελεγκτές των εργοδοτών τους γίνονται οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, αφού θα πρέπει να ελέγχουν σε μηνιαία βάση την εμπρόθεσμη καταβολή τόσο των κρατήσεων για τις εισφορές του ασφαλισμένου όσο και των κρατήσεων των εργοδοτικών εισφορών.

Αυτό θα συμβαίνει διότι σε περίπτωση μή καταβολής των εν λόγω εισφορών από την πλευρά του εργοδότη, δε θα ενημερώνετε το ασφαλιστικό ιστορικό τους, λόγω της μη παραλαβής των σχετικών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.).

Θεωρούμε πως με το συγκεκριμένο άρθρο θίγονται αφενός τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και αφετέρου ατονεί η βούληση του νομοθέτη όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της εισφοροδιαφυγής γενικότερα που ταλανίζει το ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων .

Σαν διαδικτυακή ομάδα σκέψης και παρέμβασης λογιστών-φοροτεχνικών γνωρίζουμε το ζήτημα καλύτερα και πληρέστερα από οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική τάξη και φρονούμε πώς με το συγκεκριμένο άρθρο του Νόμου εάν παραμείνει ως έχει, τα αποτελέσματά του θα είναι με μαθηματική ακρίβεια τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που σκοπεύει να επιλύσει.

Η αδυναμία ρευστότητας των επιχειρήσεων λόγω της οικονομικής ύφεσης θα τις αναγκάσει να προβούν σε ακραίες παραβατικές λύσεις και η εισφοροδιαφυγή θα είναι εκτός οποιουδήποτε ελέγχου και διασταύρωσης.

Στόχος μας είναι να προτρέψουμε το Ίδρυμα να προσαρμόσει το μηχανογραφικό του σύστημα έτσι ώστε, μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής των Α.Π.Δ. - επόμενων από αυτή που δεν τακτοποιήθηκαν οι αντίστοιχες εισφορές - να αντλεί μόνο τα στοιχεία ασφαλιστικής εικόνας των εργαζομένων και να ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη για τις κυρώσεις που τον επιβαρύνουν σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

Είμαστε στην διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις.

Με τιμή,

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΚΕΨΗΣ

ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ- ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

το διατυπωνω για τελευταια φορα...

αν στην επιστολη δεν κανουμε αναφορα στο αρθρ.40 του ασφαλιστικου νομοσχεδιου το μετρο στην εφαρμογη του θα ναυαγησει!!

αν διαφωνειτε..απλα ξεχαστε οτι ειπα και ας προχωρησει ως εχει η ενεργεια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σχετικά με το παραπάνω άρθρο του νόμου έχουμε να σας γνωρίσουμε τα εξής :

Η είσπραξη των εργοδοτικών εισφορών καθώς και των εισφορών του ασφαλισμένου ήταν, είναι και θα πρέπει να παραμείνει, αντικείμενο ελέγχου του ελεγκτικού μηχανισμού του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το συγκεκριμένο άρθρο, oπως γίνεται κατανοητό και σε εσάς, επιβάλλει στους εργαζόμενους να γίνουν ελεγκτές των εργοδοτών τους για την εξασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους, αφού θα πρέπει να ελέγχουν σε μηνιαία βάση την εμπρόθεσμη καταβολή τόσο των κρατήσεων για τις εισφορές του ασφαλισμένου όσο και των κρατήσεων των εργοδοτικών εισφορών. Διότι σε περίπτωση μη καταβολής των εισφορών από την πλευρά του εργοδότη, δε θα ενημερώνετε το ασφαλιστικό ιστορικό τους, λόγω της μη παραλαβής των σχετικών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.) χωρίς να φταίνε σε κάτι οι εργαζόμενοι. Αποτέλεσμα αυτού θα είναι η τιμωρία των εργαζομένων με διακοπή ασφαλιστικής κάλυψης λόγο υπαιτιότητας εργοδότη.

..................................

.................................

Μια πρόταση και από μένα με λίγο διαφορετικό τρόπο έκφρασης.......όπως και να έχει ας φύγει

Αν και είμαι απαισιόδοξος αυτή την φορά. Γιατί πιστεύω ότι αυτός ακριβώς ήταν και ο σκοπός του νόμου: Πρώτων να κάνει ελεγκτές τους εργαζόμενους αφού αδυνατεί να ελέγχει το ΙΚΑ και δεύτερων αν δεν θέλουν να γίνουν ελεγκτές να διακοπεί η ασφάλιση. Δεν θέλει να πληρώνει πλέον για όσους δεν έχει εισπράξει. Μου φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται και πολύ για την ανασφάλιστη εργασία όσο για τις παροχές που δίνει χωρίς να έχει εισπράξει τα αντίστοιχα ποσά..

Δεν κατέχω και πολύ τα ασφαλιστικά θέματα, είναι οι φτωχικές μου απόψεις επί του θέματος..... προσπεράστε τα αν έχω γράψει άσχετα πράγματα :D

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επισκέπτη ΝΙΚ.ΑΛΕΞΙΟΥ

Μια πρόταση και από μένα με λίγο διαφορετικό τρόπο έκφρασης.......όπως και να έχει ας φύγει Αν και είμαι απαισιόδοξος αυτή την φορά. Γιατί πιστεύω ότι αυτός ακριβώς ήταν και ο σκοπός του νόμου: Πρώτων να κάνει ελεγκτές τους εργαζόμενους αφού αδυνατεί να ελέγχει το ΙΚΑ και δεύτερων αν δεν θέλουν να γίνουν ελεγκτές να διακοπεί η ασφάλιση. Δεν θέλει να πληρώνει πλέον για όσους δεν έχει εισπράξει. Μου φαίνεται ότι δεν ενδιαφέρεται και πολύ για την ανασφάλιστη εργασία όσο για τις παροχές που δίνει χωρίς να έχει εισπράξει τα αντίστοιχα ποσά..Δεν κατέχω και πολύ τα ασφαλιστικά θέματα, είναι οι φτωχικές μου απόψεις επί του θέματος..... προσπεράστε τα αν έχω γράψει άσχετα πράγματα :D

πολυ σωστος ειναι ο τροπος σκεψης σου και ετσι δυστυχως θα γινει αν εφαρμοστεί.

τελος η φιλοσοφία "ο εργαζεμενος προστατευεται" αν ο εργοδοτης του καταχραζεται τις ασφαλιστικές του εισφορές.

το ΙΚΑ θελουν πλεον να δινει παροχες μονο για οτι εισπράττει, alacarte.

το μεγαλυτερο αντιασφαλιστικό/αντιεργατικό νομοθετημα τηων τελευταιων δεκαετιών. που ειναι η ΓΣΕΕ? (οπωσδήποτε να λαβει την επιστολη σας και η ΓΣΕΕ)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επισκέπτη ΞΕΝΙΑ

κοινοποίηστε την επιστολή διαμαρτυρίας και εδω:

ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ/ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ

ΙΟΥΛΙΑΝΟΥ 24, 10434 ΑΘΗΝΑ

ΓΡΑΦΕΙΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟΥ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗ: ΣΑΒΒΑΣ ΡΟΜΠΟΛΗΣ

Fax: 210 33.27.719-0

[email protected]

Γ.Σ.Ε.Ε.

Πατησίων 69 & Αινιάνος 2, 10434 Αθήνα

Fax : 210-820219, 210-8202186, 210-8202187

[email protected]

[email protected]

[email protected]

[email protected]

A.Δ.Ε.Δ.Υ

Ψύλλα 2 και Φιλελλήνων – 10557 Αθήνα

FAX: 210.3246165

[email protected]

[email protected]

Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο ΑΘΗΝΩΝ

προεδρος: Σαλουφάκου Στάβυ

τηλ: 2108219662

φαξ: 2108839271

[email protected]

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επισκέπτη ΣΤΕΦΑΝΟΣ

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=1815589

να δει που θα παέι ακόμα η αδηλωτη εργασία ο υπουργο,ς αν εφαρμοστει η διάταξη για τις ΑΠΔ του ΙΚΑ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΜΕ ΑΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΠΔ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ.ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ???

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εκ των υστέρων , σε περίπτωση που δεν καταβληθούν οι δηλωθείσες εισφορές, θα θεωρούνται ως μη υποβληθείσες οι ΑΠΔ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΔΙΟΡΘΩΣΤΕ ΜΕ ΑΝ ΚΑΝΩ ΛΑΘΟΣ ΑΛΛΑ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΙΣ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΕΣ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΤΗΣ ΑΠΔ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΑ Η ΥΠΟΒΟΛΗ ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΤΗΣ ΚΑΤΑΒΟΛΗΣ ΤΩΝ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΤΗΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΤΡΙΜΗΝΟΥ.ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΑΥΤΟ???

Δυστυχώς φίλε μου , δεν πρέπει να κάνεις λάθος .

Άρθρο 17

Ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

1. Στο τέλος της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν. 2972/2001 (ΦΕΚ 291 Α΄), όπως ισχύει, προστίθενται εδάφια, ως ακολούθως:

«Οι ΑΠΔ, οι οποίες υποβάλλονται για διαστήματα μισθολογικών περιόδων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και επιβάλλεται η πρόσθετη επιβάρυνση που προβλέπεται από τη διάταξη της περίπτωσης α΄ της παραγράφου αυτής.

Αν δεν έχει γίνει λάθος στην διατύπωση , τότε πολύ φοβάμαι πως πρέπει να ισχύει αυτό που μου είπε πρίν λίγο ο Κώστας (Καρολος) και έχει συνδιαστική σχεση με το άρθρο 40 του ασφαλιστικού Νομοσχεδίου.

Αφου αν ισχυσει και αυτό , τότε οι εισφορές του ΙΚΑ θα καταβάλλονται μαζί με την μισθοδοσία.

Άρθρο 40

Συναλλαγές μέσω διατραπεζικού συστήματος

1. Από 1.1.2011 η καταβολή των συντάξεων, του συνόλου των παροχών, των αποδοχών των υπαλλήλων καθώς και των λοιπών πληρωμών των Ασφαλιστικών Φορέων διενεργείται μέσω του διατραπεζικού συστήματος πληρωμών (Διατραπεζικά Συστήματα Α.Ε.). Μέσω του ιδίου συστήματος γίνεται από αυτούς και η είσπραξη των ασφαλιστικών εισφορών τους.

2. Από 1.7.2011 οι αποδοχές των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα κατατίθενται από τους εργοδότες ταυτόχρονα και συνολικά με τις ασφαλιστικές εισφορές και το φόρο μισθωτών υπηρεσιών σε τράπεζα και μεταφέρονται και αποδίδονται από αυτή στους λογαριασμούς των δικαιούχων μισθωτών, στους Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης και το Δημόσιο, αντίστοιχα. Για το σκοπό αυτό κάθε υπόχρεη επιχείρηση υπογράφει σχετική σύμβαση με την τράπεζα που επιλέγει. Οι συμβαλλόμενες τράπεζες δεν θεωρούνται δημόσιοι υπόλογοι και ευθύνονται μόνο για τυχόν λάθη από δική τους υπαιτιότητα.

3. Η όλη διαδικασία, τα χρονικά πλαίσια καθώς και κάθε άλλη αναγκαία λεπτομέρεια καθορίζονται με Κοινή Απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το θέμα είναι ότι το άρθρο 17 του Νόμου 3846/2010 έχει ισχύ απο την ψήφιση του Νόμου , οπότε αν ερμηνευουμε σωστά και εάν δεν εχει γίνει λάθος στην διατύπωση , τότε η ΑΠΔ του Β τριμήνου του 2010 θα θεωρηθεί εκπρόθεσμη απο την στιγμή που οι εισφορές του Ιουνίου του 2010 δεν θα έχουν καταβληθεί στις 21-30 Ιουλίου .

Δεν ξέρω , ειλικρινά έχω μπερδευτεί , αν είναι έτσι η επιστολή πρέπει να συμπληρωθει.

Λέτε αδέλφια , λέτε .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επισκέπτη ΣΤΕΦΑΝΟΣ

παιδια και ετσι να ειναι, πρεπει η επιστολη για το αρθρο 17 να φυγει αμεσα και να αφορά ξεκαθαρα μονο αυτη την ρυθμιση.

Οσο για το αρθρο 40 θα ξαναστειλουμε σε λιγες ημερες 2η επιστολη, συνδιαστική.

σημ: το αρθρο 40 εχει ρητη εναρξη εφαρμογης στις 01/07/2011, το αρθρο 17 για τις ΑΠΔ εχω την αισθηση οτι θα εφαρμιστει αμεσα απο το Β'τριμηνο του 2010.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επισκέπτη ΣΤΕΦΑΝΟΣ

παιδια και ετσι να ειναι, πρεπει η επιστολη για το αρθρο 17 να φυγει αμεσα και να αφορά ξεκαθαρα μονο αυτη την ρυθμιση.Οσο για το αρθρο 40 θα ξαναστειλουμε σε λιγες ημερες 2η επιστολη, συνδιαστική.σημ: το αρθρο 40 εχει ρητη εναρξη εφαρμογης στις 01/07/2011, το αρθρο 17 για τις ΑΠΔ εχω την αισθηση οτι θα εφαρμιστει αμεσα απο το Β'τριμηνο του 2010.

το οτι το αρθρο 17 για τις ΑΠΔ θα εφαρμιστει αμεσα απο το Β'τριμηνο του 2010 βασιζεται και στο οτι νομοθετηθηκε νωριτερα (εχει ηδη γινει νομος του κρατος) απο το αρθρο 40 που περιλαμβανεται στο ασφαλιστικο νομοσχέδιο το οποίο δεν αναμενεται να ψηφιστει απο την ολομελεια της Βουλης νωριτερα απο το τελος Ιουνίου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

εκ των υστέρων , σε περίπτωση που δεν καταβληθούν οι δηλωθείσες εισφορές, θα θεωρούνται ως μη υποβληθείσες οι ΑΠΔ

Δηλαδή για τις ΑΠΔ που θα θεωρούνται ως μη υποβληθείσες θα διαγραφονται/ακυρώνονται και τα ηδη περασμενα ενσημα στους εργαζομενους ή θα αφορά μόνο την επιβολή του αντίστοιχου προστιμου σαν να μην είχε υποβληθεί?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αξιότιμοι κύριοι,

Σύμφωνα με το άρθρο 17 του νόμου 3846/2010 με τίτλο «Εγγυήσεις για την εργασιακή ασφάλεια και άλλες διατάξεις» που ψηφίστηκε πρόσφατα στη Βουλή προβλέπονται τα εξής :

Άρθρο 17

Ρυθμίσεις ΙΚΑ-ΕΤΑΜ

1. Στο τέλος της περίπτωσης γ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 7 του ν. 2972/2001 (ΦΕΚ 291 Α΄), όπως ισχύει, προστίθενται εδάφια, ως ακολούθως:

«Οι ΑΠΔ, οι οποίες υποβάλλονται για διαστήματα μισθολογικών περιόδων, για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και επιβάλλεται η πρόσθετη επιβάρυνση που προβλέπεται από τη διάταξη της περίπτωσης α΄ της παραγράφου αυτής.

Η υποβολή ΑΠΔ επόμενων, μετά τη βεβαίωση οφειλής, μισθολογικών περιόδων, δεν γίνεται δεκτή μέσω διαδικτύου, εφόσον ο εργοδότης εξακολουθεί να μην καταβάλλει τις αντίστοιχες εισφορές και δεν έχει υπαχθεί σε καθεστώς ρύθμισης. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης υποχρεούται να προσκομίσει την ΑΠΔ με ψηφιακό μαγνητικό μέσο στο αρμόδιο υποκατάστημα του ΙΚΑ-ΕΤΑΜ.

Η ΑΠΔ που υποβάλλεται με τον τρόπο αυτόν, παραλαμβάνεται από το αρμόδιο υποκατάστημα, μόνο αν ο εργοδότης συνυποβάλλει το αναλυτικό-καθολικό ισοζύγιο κινούμενων λογαριασμών του προηγούμενου μήνα, καθώς και την ανάλυση πελατών του ίδιου μήνα.

Επιπλέον, ο εργοδότης καλείται να καταθέσει εγγυητική επιστολή τράπεζας με διάρκεια ισχύος ενός έτους από την έκδοσή της, ισόποση με το σύνολο των εισφορών των υποβληθεισών Α.Π.Δ., για τις οποίες δεν έχουν καταβληθεί εισφορές.

Η Α.Π.Δ. που υποβάλλεται στο υποκατάστημα θεωρείται εμπρόθεσμη αν υποβληθεί έως την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της επόμενης κατά περίπτωση ΑΠΔ.

Μετά την ως άνω ημερομηνία επιβάλλονται οι κυρώσεις της περίπτωσης β΄ της παρ. 1 του άρθρου 7 του ν. 2972/2001, όπως αντικαταστάθηκε με την παράγραφο 4 του άρθρου 9 του ν. 3232/2004.»

Σχετικά με το παραπάνω άρθρο του νόμου έχουμε να σας γνωρίσουμε τα εξής :

Η είσπραξη των εργοδοτικών εισφορών καθώς και των εισφορών του ασφαλισμένου ήταν και πρέπει να παραμείνει αντικείμενο ελέγχου του ελεγκτικού μηχανισμού του Ιδρύματος Κοινωνικής Ασφάλισης.

Το συγκεκριμένο άρθρο, oπως γίνεται κατανοητό και σε εσάς, επιβάλλει στους εργαζόμενους να γίνουν ελεγκτές των εργοδοτών τους αφού θα πρέπει να ελέγχουν σε μηνιαία βάση την εμπρόθεσμη καταβολή τόσο των κρατήσεων για τις εισφορές του ασφαλισμένου όσο και των κρατήσεων των εργοδοτικών εισφορών με σκοπό την εξασφάλιση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων τους.

Αυτό θα συμβαίνει διότι σε περίπτωση μή καταβολής των εν λόγω εισφορών από την πλευρά του εργοδότη, δε θα ενημερώνετε το ασφαλιστικό ιστορικό τους, λόγω της μη παραλαβής των σχετικών Αναλυτικών Περιοδικών Δηλώσεων (Α.Π.Δ.).

Επίσης μας προκαλεί μεγάλη εντύπωση η διατύπωση του συγκεκριμένου άρθρου , απο το οποίο προκύπτει επίσης πώς θεωρούνται ως μη υποβληθείσες και επιβάλλεται η πρόσθετη επιβάρυνση που προβλέπεται, οι ΑΠΔ οι οποίες υποβάλλονται για διαστήματα μισθολογικών περιόδων για τα οποία δεν έχουν καταβληθεί οι οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές.

Η παραπάνω διατύπωση σε συνδυασμό με τις νέες καταληκτικές ημερομηνίες υποβολής των ΑΠΔ καθώς και τις καταληκτικές ημερομηνίες καταβολής των εισφορών , θα έχει ώς αποτέλεσμα να θεωρηθούν ως μή υποβληθείσες σχεδόν όλες οι ΑΠΔ του Β τριμήνου του 2010 αφού τελευταία ημέρα πληρωμής των εισφορών του Ιουνίου είναι η 30η Ιουλίου , ενώ οι καταληκτικές ημερομήνιες αποστολής ΑΠΔ αναλογα με το τελικό ψηφίο του ΑΜΕ είναι προγενέστερες της 30ης Ιουλίου.

Θεωρούμε πως με το συγκεκριμένο άρθρο θίγονται αφενός βάναυσα τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων και αφετέρου ατονεί η βούληση του νομοθέτη όσον αφορά το φλέγον ζήτημα της εισφοροδιαφυγής γενικότερα που ταλανίζει το ίδρυμα κοινωνικών ασφαλίσεων.

Σαν διαδικτυακή ομάδα σκέψης και παρέμβασης λογιστών-φοροτεχνικών γνωρίζουμε το ζήτημα καλύτερα και πληρέστερα από οποιαδήποτε άλλη επαγγελματική τάξη και φρονούμε πώς με το συγκεκριμένο άρθρο του Νόμου εάν παραμείνει ως έχει, τα αποτελέσματά του θα είναι με μαθηματική ακρίβεια τα ακριβώς αντίθετα από αυτά που σκοπεύει να επιλύσει, για τους λόγους αυτούς σας προτείνουμε την κατάργησή του.

Η αδυναμία ρευστότητας των επιχειρήσεων λόγω της οικονομικής ύφεσης θα τις αναγκάσει να προβούν σε ακραίες παραβατικές λύσεις και η εισφοροδιαφυγή θα είναι εκτός οποιουδήποτε ελέγχου και διασταύρωσης.

Στόχος μας είναι να προτρέψουμε το Ίδρυμα να προσαρμόσει το μηχανογραφικό του σύστημα έτσι ώστε, μέσω της ηλεκτρονικής υποβολής των Α.Π.Δ. - επόμενων από αυτή που δεν τακτοποιήθηκαν οι αντίστοιχες εισφορές - να αντλεί μόνο τα στοιχεία ασφαλιστικής εικόνας των εργαζομένων και να ενημερώνει άμεσα τον εργοδότη για τις κυρώσεις που τον επιβαρύνουν σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

Είμαστε στην διάθεσή σας για τυχόν διευκρινίσεις.

Με τιμή,

ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΔΙΑΔΙΚΤΥΑΚΗ ΟΜΑΔΑ ΣΚΕΨΗΣ

ΚΑΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΗΣ ΛΟΓΙΣΤΩΝ- ΦΟΡΟΤΕΧΝΙΚΩΝ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πιστεύω και εγώ πως για το άρθρο 40 του ασφαλιστικου πρέπει να ετοιμάσουμε νέα επιστολή, αύριο κιόλας .

Αυτο που είναι επείγον είναι το αρθρο 17 που εχει ηδη ψηφιστεί .

Ρίξτε μια ματιά ξανά στην επιστολή και εαν συμφωνείτε πείτε μου για να την στείλω σε καναλια γεσεε γεσεβε γουσουβου γουσουμου και όπου αλλου θέλετε .

Αλλαγες και διορθώσεις ας γίνουν με copy paste για να είναι ολοκληρωμένη .

Επηξα ρε γαμωτο μου , μπλόκαρα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.

×
×
  • Δημιουργία νέου...