Προς το περιεχόμενο

Οι αλλαγές στον ΚΒΣ το Ποινολογιο και τα μέτρα διασφαλισης συναλλαγών ως ψηφιστηκαν


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Όλες οι αλλαγές στον ΚΒΣ , Ποινολόγιο και τα μέτρα για τη Διασφάλιση των συναλλαγών όπως ψηφίστηκαν :

1) Κατάργηση της απαλλαγής τήρησης βιβλίων σε όσους έχουν έσοδα από παροχή υπηρεσιών κάτω από 5.000,00€. Θα τηρούν πλέον βιβλία Β κατηγορίας. (σχόλιο: οι επιτηδευματίες τώρα ή θα είναι απαλλασσόμενοι τήρησης βιβλίων ή θα τηρούν βιβλία Β ΄ κατηγορίας ή Γ κατηγορίας.) Επανέρχονται σε τήρηση βιβλίων οι ασφαλιστές καταργείται η διάταξη του άρθρου 16 του ν. 3763/09 (ράβε- ξήλωνε). (άρθρο 19§1)

2) Υποχρεωτική ένταξη σε βιβλία Β κατηγορίας ανεξάρτητα τζίρου οι : α)πωλητές αγροτών προϊόντων σε λαϊκές ή πλανοδίως, β) τα πρατήρια καυσίμων για τις βενζίνες και το πετρέλαιο, γ) οι μεταπωλητές ΔΙΠΕΘΕ για το πετρέλαιο θέρμανσης, γ) τα περίπτερα και δ) οι κινητές καντίνες. (άρθρο 19§2) (Σχόλιο: τα πρατήρια υγρών καυσίμων εκδίδουν από 1-4-10 υποχρεωτικά ΑΛΠ για τις πωλήσεις καυσίμων και βιβλία Β΄ Κατηγορίας από 1-5-2010 για τον κλάδο των καυσίμων).Οι υπόλοιποι από 1-7-2010.

3) Καταργήθηκε το βιβλίο Αγορών(άρθρο 19§4,6)

4) Κατάργηση της Ειδικής ένταξης στο βιβλίο Αγορών αφού εντάχθηκαν πλέον σε βιβλία Β΄ κατηγορίας οι : α)πωλητές αγροτών προϊόντων σε λαϊκές ή πλανοδίως, β) τα πρατήρια υγρών καυσίμων, γ) τα περίπτερα και δ) όσοι πωλούν αγαθά σε πόλεις κάτω από 5.000 κατοίκους. (άρθρο 19§3)

5) Δίνεται η δυνατότητα να καταχωρούνται συγκεντρωτικά ανά ημέρα μικροδαπάνες έως 150,00 ανεξάρτητα αν πρόκειται για στοιχείο του ίδιου εκδότη ή διαφορετικών, ισχύει για βιβλία Β & Γ κατηγορίας. (άρθρο 19§7,9) Ισχύει από 1-1-2011.

6) Λόγω κατάργησης του βιβλίου Αγορών για το όριο απογραφής του βιβλίου εσόδων -εξόδων καθορίζεται στο 10% του ορίου Γ κατηγορίας δηλ. ( 1.500.000χ10%= 150.000) (άρθρο 19§8) Ισχύει από 1-1-2011.

7) Για το βιβλίο Αποθήκης: Μη υποχρέωσης τήρησης σε όσους αποκλειστικά επεξεργάζονται αγαθά τρίτων και μη τήρηση πλέον βιβλίο αποθήκης για βοηθητικές ύλες και υλικά συσκευασίας. (άρθρο 19§10) . Ισχύει από δημοσίευση στο ΦΕΚ.

8)Μη τήρηση βιβλίου αποθήκης υποκαταστήματος με εξαρτημένη λογιστική και στην αποθήκη όταν παρέχονται άμεσα τα ποσοτικά υπόλοιπα. (άρθρο 19§11)

9) Δίνεται η δυνατότητα τήρησης μερίδας ενιαίας μερίδας για όλες τις εγκαταστάσεις του ίδιου ή συνεχόμενου κτιριακού χώρου (σχόλιο: προσαρμογή λόγω μη τήρησης του βιβλίου αποθήκης, εξάλλου ισχύει από 22-12-2006) (άρθρο 19§12)

10)Με δεδομένο τη κατάργηση του βιβλίου αποθήκης για τις βοηθητικές ύλες και τα υλικά συσκευασίας συμπαρασύρει για αλλαγές και στο βιβλίο τεχνικών προδιαγραφών και παραγωγής κοστολογίου. (άρθρο 19§15,16)

11) Απαλλάσσονται από τη τήρηση βιβλίων τα υποκαταστήματα ανεξάρτητα από την κατηγορία βιβλίων και του τόπου που βρίσκονται (χιλιομετρική απόσταση) με προϋποθέσεις : Γα τα Α και Β αρκεί να καταχωρούνται στα βιβλία του κεντρικού οι αγορές και οι πωλήσεις. Για τα βιβλία Γ’ κατηγορίας, να καταχωρούνται ιδιαίτερα οι αγορές, οι πωλήσεις και το ταμείο κάθε υποκαταστήματος χωριστά και εφόσον παρέχεται στον έλεγχο άμεσα το υπόλοιπο ταμείου. Εννοείται ότι στα υποκαταστήματα με αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα, συνεχίζει η υποχρέωση τήρησης ίδιων βιβλίων Γ’ κατηγορίας. (άρθρο 19§17-19)

12) Για τα αγοραζόμενα αγροτικά προϊόντα από αγρότες που διακινούνται επιβάλλεται η έκδοση Δελτίου Αποστολής – Τιμολογίου. Κατ’ εξαίρεση του κανόνα, επιβάλλεται στον επιτηδευματία, όταν διακινούνται αγροτικά προϊόντα, τα οποία αγοράζονται από αγρότες του ειδικού καθεστώτος, να εκδίδεται Δ.Α. - Τιμολογίου, έστω και αν προηγείται για την ίδια συναλλαγή η έκδοση Δ.Α . (άρθρο 19§20)

13) Ο επιτηδευματίας αγοραστής προς τον αγρότη για την αγορά προϊόντων του εκδίδει πάντα Δελτίο Αποστολής - Τιμολόγιο και σε καμία περίπτωση μόνο Τιμολόγιο. Αν για τα ην ίδια συναλλαγή έχει εκδοθεί Δ.Α. από τον αγρότη, αυτό αναφέρεται στο Δ.Α. - Τιμολόγιο.

- Όταν αγοραστής είναι το Δημόσιο, ΝΠΔΔ κ.λπ. μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα πρόσωπα, παραμένει το παλιό καθεστώς τιμολόγησης. (άρθρο 19§21)

14) Αλλάζει ο χρόνος έκδοσης ΑΠΥ ελεύθερων επαγγελματιών. Όσοι ασκούν ελεύθερο επάγγελμα (γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, οικονομολόγοι κ.λπ.) εκδίδουν ΑΠΥ στο χρόνο που ορίζεται για τους λοιπούς επιτηδευματίες πλην των περιπτώσεων είσπραξης αμοιβών από το Δημόσιο και ΝΠΔΔ.Έτσι με τις νέες διατάξεις ο χρόνος έκδοσης ΑΠΥ των ελευθέρων επαγγελματιών διαφοροποιείται ανάλογα με την ιδιότητα του αντισυμβαλλόμενου, όπως συνοπτικά απεικονίζεται πιο κάτω:

Κανόνας

Με την ολοκλήρωση της παροχής και όταν η παροχή διαρκεί στο χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής και πάντως όχι αργότερα από το τέλος της χρήσης, όπως ορίζεται αναλυτικά στις διατάξεις του άρθρου 12, παρ. 14 και 15 του Κ.Β.Σ.

Εξαίρεση

Προς το Δημόσιο και τα ΝΠΔΔ, με την είσπραξη (όπως και με το προϊσχύσαν

καθεστώς)

Προσοχή στο χρόνο ισχύος της νέας αυτής διάταξης. (άρθρο 19§22)

15) Όταν τηρούνται βιβλία στο υποκατάστημα (με τις νέες αλλαγές είδαμε οτι τα βιβλία υποκαταστημάτων έχουν καταργηθεί με προϋποθέσεις τα δεδομένα μεταφέρονται στο κεντρικό:

- Για τα βιβλία Α’ ή Β’ κατηγορίας μέχρι την 15η ημέρα του μήνα υποβολής των κατά περίπτωση δηλώσεων.

- Για τα βιβλία Γ’ κατηγορίας μέχρι τη 15η ημέρα του επόμενου μήνα εκείνου που αφορούν οι πράξεις και όταν στο υποκατάστημα εξάγεται αυτοτελές λογιστικό αποτέλεσμα, εντός της προθεσμίας σύνταξης του ισολογισμού (προθεσμίες άρθρου 17 παρ. 8 του ΚΒΣ). (άρθρο 19§23)

16) Δίνεται η δυνατότητα για μια φορά εντός της χρήση με απλή γνωστοποίηση στον προϊστάμενο της Δ.ο.Υ. και όχι μετά από έγκριση, παράτασης ενημέρωσης των βιβλίων μέχρι 50 ημέρες (άρθρο 19§24)

17)_ Αλλάζει ο τρόπος εξόφλησης των συναλλαγών :

α) Τιμολόγια άνω των 3.000,00€ εξοφλούνται από τον λήπτη με επιταγές (όχι δίγραμμες) ή μέσω τραπεζικού λογαριασμού.

Λογιστική Απόδειξη. Σε περίπτωση εκχώρησης επιταγών τρίτων εκδίδεται άμεσα Λογιστική Απόδειξη εκχώρησης αξιογράφων. Με βάση τα ανωτέρω είναι σαφές ότι το όριο των 15.000€, μειώνεται στις 3.000€, ενώ δεν είναι υποχρεωτική η έκδοση δίγραμμης επιταγής, αλλά απλής επιταγής. (Σχόλιο: φαίνεται ότι καταργείται η δίγραμμη επιταγή??)

β) Για όλα τα αγοραζόμενα αγροτικά προϊόντα η εξόφληση φορολογικών στοιχείων αξίας 1.000 ευρώ και άνω γίνεται με επιταγή του αγοραστή ή με κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό.

Η υποχρέωση αφορά:

- Αγορές από παραγωγούς.

- Το αποδιδόμενο ποσό από αντιπρόσωπο που διενεργεί πωλήσεις για λογαριασμό παραγωγού, με βάση εκκαθάριση, μετά την αφαίρεση της δικαιούμενη προμήθειας.

γ) Η υπογραφή του εκδότη στα στοιχεία δεν είναι πλέον υποχρεωτική. (άρθρο 19§25) Ισχύει 2 μήνες μετά από τη ψήφιση.

18) Αλλάζει ο χρόνος υποβολής των συγκεντρωτικών καταστάσεων των τιμολογίων του άρθρου 20 του Κώδικα και ενώ με το προσχέδιο οριζόταν η 25η Μαΐου τελικά οριστικά η υποβολή πάει στις 25η Ιουνίου. Με δεδομένο τη διασπορά ανά ΑΦΜ για την υποβολή τις βλέπω να πιάνουν και λίγο Αύγουστο ??? (άρθρο 19§26). Ισχύει από δημοσίευση στο ΦΕΚ.

19) Επιτέλους νομοθετήθηκε το όριο των 300,00 για μη υποβολή στις συγκεντρωτικές καταστάσεις και δεν χρειάζεται πλέον κάθε χρόνο η έκδοση απόφασης (μικροποσά για ΜΥΦ). (άρθρο 19§26)

20) Δίνεται η δυνατότητα σε όλους η διαφύλαξη των εκδιδόμενων στοιχείων σε μικροφίλμς ή σε DVD εκτός των συνοδευτικών μεταφοράς. (άρθρο 19§27)

Σε Υποκαταστήματα που δεν τηρούνται βιβλία και είναι συνδεδεμένα on line με την έδρα πρέπει άμεσα να παρέχουν στον έλεγχο τη δυνατότητα ανάγνωσης και εκτύπωσης των ποσοτικών υπολοίπων των μερίδων αποθήκης και του ταμείου. (άρθρο 19§28)

21)Δίνεται η δυνατότητα στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ. να απαλλάσσει ή να εντάσσει επιτηδευματίες στην Β κατηγορία(άρθρο 19§29)

22) Με έκθεση κατάσχεσης πάντα θα κατάσχονται βιβλία ή έγγραφα επίσημα ή ανεπίσημα όταν προκύπτει απόκρυψη φορολογητέας ύλης. (άρθρο 19§30-31)

23) Από 1.7.2010 οι επιτηδευματίες που τηρούσαν βιβλία αγορών ή απαλλάσσονταν (εκμεταλλευτές καντινών, δραστηριοποιούμενοι σε πόλεις ή χωριά έως 5.000 κατοίκους, πρακτορεία ΠΡΟΠΟ - ΛΟΤΤΟ κ.λπ.), υποχρεούνται, ενόψει του λογι στικού προσδιορισμού εισοδήματος, να τηρήσουν βιβλία εσόδων - εξόδων. (άρθρο 19§32)

Για πιο λεπτομερή ανάλυση βλέπε ανάλυση, οι τροποποιήσεις του ΚΒΣ του Ιωάννη Τζίμα στο περιοδικό ΠΡΟΣΒΑΣΙΣ τεύχος 225)

2) Οι αλλαγές στο ποινολόγιο Ν. 2533/97

Αφορούν τα άρθρα 75,76 ,77, και 81 του νέου νόμου.

24).Επιτέλους μετά από την επιβολή του ευρώ τα πρόστιμα του ΚΒΣ στρογγυλοποιούνται για: μη υπόχρεους και Α΄΄ κατηγορίας σε 300€ (ήταν 293) και 400€, για Β΄΄ 600€ (ήταν 586) και 800€, και για Γ΄΄ 900€(ήταν 880) και 1.200 €.

Τα πρόστιμα 400€, 800€ και 1.200€ επιβάλλονται : για παραβάσεις μη έκδοσης, μη καταχώρησης στα πρόσθετα, η έκδοση καθενός αθεώρητου στοιχείου, η μη καταχώρηση κάθε στοιχείου ή εγγράφου αγοράς, πώλησης, εσόδου, εξόδου, η κάθε μη καταχώρηση ή η ανακριβής καταχώρηση στοιχείου απογραφής, η καθεμία καταχώρηση ανύπαρκτης πώλησης ή ανύπαρκτου εσόδου και στοιχείου απογραφής κλπ. Επίσης τα προσαυξημένα πρόστιμα επιβάλλονται και σε παραβάσεις της παρ. 8 , δηλαδή .(άρθρο 75§3).

25) Για να επιβληθεί πρόστιμο ισόποσο της συναλλαγής το όριο από 880€ αυξάνει σε 1.200€. (άρθρο 75§3).

26) Καταβολή του 1/5 του προστίμου σε 2 ημέρες για να γίνει συμβιβασμός. Με την επιφύλαξη των διατάξεων του δευτέρου εδαφίου της παραγράφου 6, του άρθρου 9 διοικητικός ή δικαστικός συμβιβασμός δεν συντελείται αν κατά την υπογραφή των οικείων πράξεων ή το αργότερο εντός των δύο επόμενων εργάσιμων για τις δημόσιες οικονομικές υπηρεσίες ημερών, δεν καταβληθεί ποσό ίσο με το ένα πέμπτο (1/5) του οφειλόμενου, κύριου και πρόσθετου φόρου ή προστίμου, γενομένης σχετικής μνείας για την υποχρέωση αυτή του υπόχρεου στο πρακτικό του συμβιβασμού». (άρθρο 75§4).

27).Καταργείται το αφορολόγητο όριο του άρθρου 9 του Ν. 2238/94 σε περιπτώσεις παραβάσεων ΚΒΣ, όπως μη έκδοση κλπ. (πρόκειται για τις παραβάσεις για τις οποίες ορίζεται προσαυξημένο πρόστιμο 400€, 800€. 1200€). Επίσης καταργείται το αφορολόγητο και σε παραβάσεις πλαστών και εικονικών τιμολογίων.,5§10α΄β΄ (άρθρο 75§5).

28) Αναστολή λειτουργίας του καταστήματος για 1 μήνα σε α) παρεμπόδιση ελέγχου με βία ή απειλές, β) η επανάληψη μέσα στη χρήση παραβάσεων μη έκδοσης ή ανακριβούς έκδοσης με απόκρυψη συναλλαγής από διαφορετικούς ελέγχους, και γ) από το ίδιο έλεγχο οι προηγούμενες παραβάσεις όταν διαπιστώνεται για 3 συναλλαγές. (άρθρο 76§1).

29) Προστίθεται νέο ποινικό αδίκημα και με ποινή 2 μηνών, όποιος δεν εκδίδει ή εκδίδει ανακριβώς τα προβλεπόμενα στοιχεία ή δεν καταχωρεί στα πρόσθετα τις συναλλαγές για τις οποίες προβλέπεται το κλείσιμο καταστήματος ( η προηγούμενη κύρωση). (άρθρο 76§2).

30) σε υποθέσεις παθητικής δωροδοκίας υπαλλήλου εκτός από τη στερητική της ελευθερίας ποινής επιβάλλεται υποχρεωτικά και χρηματική ποινή από 10.000€ έως 500.000€(άρθρο 77).

31) Δικαιούται αμοιβή από το Δημόσιο όποιος καταγγείλει και πιστοποιηθεί δωροδοκία υπαλλήλου φορολογικής ή τελωνειακής αρχής Η αμοιβή ισούται με το ¼ της χρηματικής ποινής που επιβάλλεται στον υπάλληλο. (άρθρο 77).

32) Δικαιούται αμοιβή από το Δημόσιο όποιος καταγγείλει φορολογική ή τελωνειακή παράβαση. Η αμοιβή ισούται με το 1/10 των προστίμων που επιβάλλονται στον παραβάτη. (άρθρο 77).

33) Προστίθεται νέο άρθρο το 9Α εμβόλιμο στο ν. 2523/97. Σύνταξη εκθέσεων άμεσα και επιβολή προστίμων με την διαπίστωση των οριζομένων παραβάσεων στην εγκατάσταση του επιτηδευματία. Πρόκειται για τις παραβάσεις:, μη επίδειξης πρόσθετων βιβλίων, μη καταχώρησης στα πρόσθετα, μη έκδοση ΑΛΠ, ή ΑΠΥ, μη έκδοση ΔΑ ή τιμολογίου, μη έκδοση φορτωτικής.

34) Σε περίπτωση προσφυγής στο εισόδημα βεβαιώνεται το 25% του φόρου(άρθρο 81§2).

35) Σε περίπτωση προσφυγής στο ΦΠΑ βεβαιώνεται το 25% του φόρου(άρθρο 81§3).

3) Μέτρα διασφάλισης των συναλλαγών

36). Για όλες τις συναλλαγές επιτηδευματιών συνολικής αξίας άνω των 3.000 €, με άλλους επιτηδευματίες και πρόσωπα της παρ. 3 του άρθρου 2 του ΚΒΣ (δημόσιο, δημόσιες επιχειρήσεις κ.λπ.) τα δεδομένα των φορολογικών στοιχείων που εκδίδονται, θα διαβιβάζονται ηλεκτρονικά σε βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών.

37). Φορολογικά στοιχεία αξίας ή λοιπά έγγραφα που εκδίδονται ή συντάσσονται αντί φορολογικών στοιχείων, συνολικής αξίας άνω των 3.000 €, τα οποία εκδίδονται για συναλλαγές μεταξύ επιτηδευματιών εξοφλούνται μέσω επαγγελματικών τραπεζικών λογαριασμών του εκδότη − πωλητή αγαθών ή υπηρεσιών και του λήπτη των αντίστοιχων στοιχείων ή επιταγών που εξοφλούνται μέσω των ίδιων λογαριασμών, οι οποίοι διασυνδέονται με ασφαλή ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του Υπουργείου Οικονομικών, καμπτόμενου προς τούτο του τραπεζικού απορρήτου. Οι Τράπεζες δεν επιτρέπεται να χρεώνουν αμοιβές για την λειτουργία των επαγγελματικών λογαριασμών.

38). Τα φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας χιλίων πεντακοσίων 1.500 € και άνω που εκδίδονται για πώληση αγαθών ή παροχή υπηρεσιών σε ιδιώτες εξοφλούνται από τους λήπτες τους (δηλαδή τους ιδιώτες), αγοραστές των αγαθών ή των υπηρεσιών, μέσω τράπεζας, με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες και με επιταγές. Δεν επιτρέπεται εξόφληση των στοιχείων αυτών με μετρητά.

39). Το βάρος της απόδειξης της συναλλαγής φέρει και ο λήπτης του φορολογικού στοιχείου ο οποίος οφείλει, να επιβεβαιώνει από ηλεκτρονική βάση δεδομένων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του Υπουργείου Οικονομικών και την ακρίβεια των στοιχείων καθώς και τη φορολογική συνέπεια του αντισυμβαλλόμενου εκδότη, για φορολογικά στοιχεία συνολικής αξίας άνω των 3.000 €.

Eumilos

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 2 weeks later...

Επειδή πολλές φορές διαβάζοντας ένα νόμο δεν εστιάζουμε σε πολλά πράγματα, δημοσιεύω στο forum το παρακάτω παράδειγμα με όλες τις αλλαγές που επιφέρει ο νέος φορολογικός νόμος 3842/10 σε θέματα κυρώσεων από πλευράς του ΚΒΣ – Ποινολογίου και τι θα γίνεται από τώρα και μετά, ύστερα από μια επίσκεψη κάποιου συνεργείου ελέγχου (Παλαιά και νέα μέτρα).

Από φορολογικό έλεγχο του ΣΔΟΕ της 10/6/2010 σε καφετέρια με βιβλία Β΄ κατηγορίας καταλογίζεται πρόστιμο για μη έκδοση 4 ΑΛΠ σε τέσσερις παρέες πελατών αξίας 5,00, 20,00, 10,00 και 15,00 και συνολικά 50,00 (Σύνηθες περίπτωση και εδικά το καλοκαίρι?).

Εφαρμογή των διατάξεων σε θέματα διοικητικών και ποινικών κυρώσεων Συνέπειες

1) Επειδή πρόκειται για παράβαση μη έκδοσης αποδείξεων καταλογίζεται ΄΄ το νέο Ενισχυμένο πρόστιμο ΄΄ 800,00€ ανά απόδειξη,

Άρα 4χ800,00€=3.200,00€

2) Επειδή πρόκειται για παράβαση που από έναν έλεγχο καταλογίζονται 3 παραβάσεις και άνω, Αναστέλλεται η λειτουργία του καταστήματος για ένα (1) Μήνα. ( Η γνωστή κορδέλα κλειστό λόγω φοροδιαφυγής).

3)Περαιτέρω, επειδή για αυτή τη παράβαση αναστέλλεται η λειτουργία του καταστήματος, θα υποβληθεί από το ΣΔΟΕ και μηνυτήρια Αναφορά στον Εισαγγελέα γιατί αποτελεί πλέον Αδίκημα Φοροδιαφυγής.( Ποινή 2 μήνες φυλάκιση)

4) Απώλεια του αφορολόγητου της κλίμακας το άρθρου 9 του ν. 22385/94 το οποίο για τη χρήση 2010 είναι 12.000,00€ και ο συντελεστής του Α κλιμακίου είναι 18%. Αυτό σε απλά Ελληνικά θα στοιχίσει στην επιχείρηση επί πλέον ποσό φόρου εισοδήματος 12.000χ18% =2.160,00€? .Θεωρώ ότι είναι από τις πιο επώδυνες χρηματικές Κυρώσεις. Η κύρωση αυτή θα καταλογίζεται ακόμη και για μη έκδοση 1 ΑΛΠ?.

5) Επίσης από το συνεργείο ελέγχου επειδή αφορά παράβαση για μη έκδοση ΑΛΠ, Επί Τόπου θα συντάξει Άμεσα την Έκθεση Ελέγχου και την Απόφαση Επιβολής Προστίμου και κατά συνέπεια θα αναγράψει και το ύψος του σχετικού προστίμου και στη συγκεκριμένη περίπτωση 3.200,00€.

6) Αν η επιχείρηση καταθέσει προσφυγή θα βεβαιωθεί ποσό 3.200,00€χ25%=800,00

7) Αν η επιχείρηση συμβιβαστεί για να επέλθει ο συμβιβασμός θα πρέπει να πληρώσει:

3.200χ1/2=1.600,00€

Από τα 1.600 το 30% με την υπογραφή ή σε 2 ημέρες από την ημέρα του συμβιβασμού και το υπόλοιπο σε μηνιαίες δόσεις. Αρα 1600χ30%=480 και το υπόλοιπο 1600-480=1.120 θα βεβαιωθεί. ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Αφού έγινε συμβιβασμός σταματά και η ποινική δίωξη (περίπτωση 3η ανωτέρω).

8) Εξαίρεση και από τον αυτοέλεγχο γιατί πρόκειται από τις παραβάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 30 του ΚΒΣ.

9) Με το σύστημα ELENXIS θα συγκεντρώνει πιο πολλά μόρια για επιλογή για έλεγχο. (risk analysys)

10) Τέλος, σε τακτικό έλεγχο τα βιβλία θα κριθούν Ανακριβή που σημαίνει :

Προσαύξηση των ακαθαρίστων εσόδων με 4%

Προσαύξηση του ΜΣΚΚ με 40%

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι από 1/6/2010 και μετά όποιος έχει παράβαση πχ μη έκδοσης, κλπ θα έχει να αντιμετωπίσει ένα φοβερό οπλικό σύστημα της εφορίας οι δε ποινές πολλές και εξοντωτικές. Ο κόσμος πρέπει 'Αμεσα να ενημερωθεί.

Προβλήματα που θα ενσκήψουν από την εφαρμογή των παραπάνω:

Για την κύρωση της απώλειας του αφορολόγητου τι θα γίνεται σε επιχειρήσεις ΠΧ ΟΕ, ΕΕ, κλπ Ποιοί θα χάνουν το αφορολόγητο; Οι εταίροι ή δεν θα εφαρμόζεται εδώ.

Πως θα αποτιμηθεί τελικά η απώλεια του αφορολόγητου 12.000χ18% ή όπως θα ισχύει σε όσους δεν συγκεντρώνουν αποδείξεις 12.000χ10%.

Εντάξει χάνεται το αφορολόγητο, εάν όμως ο φορολογούμενος έχει συγκεντρώσει παραπάνω αποδείξεις, οι επί πλέον τι θα γίνονται; θα αναγνωρίζονται;

Σε περιπτώσεις που θα καταλογίζονται παραβάσεις μετά την έκδοση των εκκαθαριστικών (παραβάσεις που διαπιστώνονται εκ των υστέρων) , πως θα εφαρμόζεται η απώλεια του αφορολόγητου; Θα εκδίδεται μετά νέο εκκαθαριστικό;

Το ΣΔΟΕ δεν έχει μέχρι σήμερα το δικαίωμα να εκδίδει Αποφάσεις Επιβολής προστίμου οι οποίες εκδίδονται μόνο από τη Δ.Ο.Υ. (Αναμένεται μάλλον νομοθετική ρύθμιση.

Υπενθυμίζουμε οτι σε περιπτώσεις συμβιβασμού δεν ασκείται ποινική δίωξη.

Τέλος από ότι φαίνεται το κλείσιμο των καταστημάτων θα είναι υποχρεωτικό.

Eumilos 10-5-2010

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 weeks later...

Αν και από το υπουργείο Οικονομικών/ΚΒΣ ακόμη δεν δόθηκε στη δημοσιότητα η ερμηνευτική, ήδη πολλές αλλαγές ισχύουν από τη δημοσίευση του νόμου και οι περισσότερες από μεθαύριο 1/6/2010, από τη ΚΥ-ΣΔΟΕ δόθηκαν οδηγίες σ όλες τις περιφερειακές Διευθύνσεις σχετικά με την άμεση επιβολή προστίμων κατά τη διάρκεια του ελέγχου και τις τροποποιήσεις του ΚΒΣ.

1) Κοινοποιήθηκαν προ εκτυπωμένες εκθέσεις του ΚΒΣ σε τρία υποδείγματα και θα συντάσσονται σε 4πλούν.

2) Μετά την επί τόπου σύνταξη και υπογραφή της έκθεσης αυτής το συνεργείο θα προχωρεί και σε έκδοση και υπογραφή από όλους τους ελεγκτές της Απόφασης Επιβολής Προστίμου. (ΑΕΠ). Κοινοποιήθηκε σχετικό υπόδειγμα ΑΕΠ

Σχόλιο: αν στο χρόνο ελέγχου και παραμονής του συνεργείου σε κάθε επιχείρηση (έλεγχος & θεώρηση βιβλίων, στοιχείων, έκδοσης ΥΣΕ κλπ), προσθέσουμε και το χρόνο σύνταξης της έκθεσης ελέγχου ( όσο και προ-εκτυπωμένη να είναι) και της έκδοσης ΑΕΠ, εκτιμούμαι ότι θα απαιτείται επί πλέον 1 ώρα τουλάχιστον ακόμη παραμονή. Η κάθε έκθεση είναι τρισέλιδη

Σύμφωνα με την εγκύκλιο θα συντάσσεται άμεσα έκθεση ελέγχου και ΑΕΠ αποκλειστικά στις περιπτώσεις :

* Μη επίδειξη Πρόσθετων βιβλίων

* Μη καταχώρηση στα πρόσθετα βιβλία (παρ. 1 & 5 του άρθρου 10 του ΚΒΣ), εξαιρείται το βιβλίο Μεριδολογίου

* Μη έκδοση φορολογικών στοιχείων ( άρθρο 11 Δελτίο Αποστολής, άρθρο 12 Τιμολόγιο, άρθρο 13 ΑΛΠ, άρθρο 13α εισιτήρια κλπ, άρθρο 16 φορτωτική)

Επισημάνσεις

α) Σύμφωνα με τις οδηγίες το νέο άρθρο 9Α του 2523/97 δηλαδή Άμεση επιβολή προστίμων κατά τη διάρκεια του ελέγχου ισχύει από 1/6/10 και για παραβάσεις που διαπιστώνονται στην επαγγελματική εγκατάσταση του επιτηδευματία.

β) στην έκθεση ελέγχου υπάρχει ειδική παράγραφος και για τις απόψεις του ελεγχόμενου σχετικά με τις παραβάσεις.

γ) Αν με το ΥΣΕ καταλογίζονται και άλλες παραβάσεις πέραν από αυτές τις συγκεκριμένες, για τις υπόλοιπες θα ακολουθείται η γνωστή διαδικασία.(Επίδοση κλήσης για ακρόαση, σύνταξη έκθεσης ελέγχου και αποστολή στη Δ.Ο.Υ. κλπ)

δ) Προβλήματα παρουσιάζονται σε περιπτώσεις μεγάλου αριθμού παραβάσεων δηλαδή αν καταλογίζονται παραβάσεις πάνω από 15, πως θα γνωρίζει τα συνεργείο το ιστορικό για να επιβάλλει το σχετικό ή να περιορισθεί στο πλαφον μέχρι το 15πλασιο. Η λύση που δίνεται είναι η τηλεφωνική επικοινωνία του συνεργείου με την Υπηρεσία του.

Παράδειγμα: Είναι σε εξέλιξη έλεγχος σε κέντρο διασκέδασης και διαπιστώνεται μη έκδοση 35 ΑΛΠ και καταλογίζονται 35 παραβάσεις..

* Αν πρόκειται για πρώτη φορά παράβαση στη χρήση θα καταλογιστούν 15 παραβάσεις.

* Αν πρόκειται για δεύτερη παράβαση στη χρήση (υποτροπή) θα καταλογιστούν 30 παραβάσεις

* Αν τελικά πρόκειται για τρίτη φορά στη χρήση θα καταλογιστούν όλες και οι 35. (δεν ισχύει ο περιορισμός)

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι σε αυτές τις περιπτώσεις το συνεργείο πρέπει να έχει αυτή τη πληροφορία για να καταλογίσει το σωστό σχετικό πρόστιμο. Με δεδομένο όμως, ότι όλοι αυτοί οι έλεγχοι γίνονται αργά τη νύχτα όπου ο φωτισμός είναι αδύναμος, θα υπάρχουν προβλήματα στη σύνταξη των εντύπων ( ΥΣΕ, έκθεση, ΑΕΠ, κλπ), καθώς και με το περασμένο της ώρας, αν θα είναι εφικτή η επικοινωνία του συνεργείου με τη βάση.

Κατά την άποψή μας με την εφαρμογή του ELENXIS και με την ασύρματη επικοινωνία των φορητών με το TAXIS, το σύστημα θα δουλέψει απερίσπαστα και χωρίς προβλήματα.

Ύψος προστίμων

Σύμφωνα με τη παρ. 4 τη εγκυκλίου τα πρόστιμα είναι

Βιβλία μη έκδοση ή μη καταχώρηση σε πρόσθετα

Α και μη υπόχρ 400,00

Β 800,00

Γ΄ 1.200,00

Αν η έκδοση αφορά αξία άνω των 1.200,00 το πρόστιμο είναι ισόποσο

ΜΗ επίδειξη πρόσθετων βιβλίων - πρόστιμα

Β 600Χ5=3.000,00

Γ 900Χ5=4.500,00

Πρόκειται για την εγκύκλιο 5324/25-5-10 μπορούν να την βρουν οι διαχειριστές και να τη ανεβάσουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Όλες οι αλλαγές στον ΚΒΣ , Ποινολόγιο και τα μέτρα για τη Διασφάλιση των συναλλαγών όπως ψηφίστηκαν :

1) Κατάργηση της απαλλαγής τήρησης βιβλίων σε όσους έχουν έσοδα από παροχή υπηρεσιών κάτω από 5.000,00€.

Αυτό γιατί??? Αφου το πρωτο εδαφιο δεν αλλάζει!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 month later...

Η Ισχύς αναλυτικά των διατάξεων του νέου νόμου 3842/2010 που αφορούν τον K.B.Σ. και το Ποινολόγιο επιγραμματικά.

(Βασικές ερμηνευτικές 1091/10 και 1092/10)

Α) Ισχύς από 23.4.2010

1. Χρόνος υποβολής συγκεντρωτικης καταστασης τιμολογίων στις 25/6 και όριο συγκεντρωτικών καταστάσεων 300,00€.

σχετ. πολ. 1090/10.

2. Αναστολή λειτουργίας επαγγελματικών εγκαταστάσεων επιτηδευματιών

(πολ.1092/10).

Β) Ισχύς από 1.5.2010

1. Ένταξη στη δεύτερη κατηγορία βιβλίων των εκμεταλλευτών πρατηρίων υγρών καυσίμων. (πολ. 1023/10, 1032/10, 1036/10)

Γ) Ισχύς από 1.6.2010

1. Δυνατότητα τήρησης βιβλίων ανώτερης κατηγορίας από την πρώτη

2. Δυνατότητα μη τήρησης βιβλίων υποκαταστημάτων

3. Υποχρέωση εκδόσεως από αγοραστή επιτηδευματία αγροτικών προϊόντων συνενωμένου στοιχείου Δ.A-Tιμολογίου

4. Παράταση χρόνου ενημέρωσης βιβλίων με γνωστοποίηση αντί της έγκρισης

5. Συναλλαγές μέσω τραπεζικού λογαριασμού ή με επιταγή (απλή και όχι δίγραμμη)

6. Δυνατότητα και όχι υποχρέωση υπογραφής του εκδότη στα στοιχεία του K.B.Σ.

7. Mη τήρηση βιβλίων υποκαταστήματος που είναι συνδεδεμένο on line με την έδρα

8. Διαφύλαξη στοιχείων πλην συνοδευτικών σε μικροφίλμς ή σε ηλεκτρονική μορφή.

9. Kατάσχεση επίσημων ή ανεπίσημων βιβλίων και κατάργηση απόδειξης παραλαβής

10. Διεύρυνση του ποινικού αδικήματος

H προβλεπόμενη ποινή φυλάκισης στις περιπτώσεις αυτές είναι τουλάχιστον δύο (2) μηνών και υφίσταται αυστηρότερη πρόβλεψη για τις περιπτώσεις που και μετά την αναστολή λαμβάνει χώρα ή διαπιστώνεται υποτροπή. Περαιτέρω προβλέπεται ότι και εν προκειμένω το υπόψη αδίκημα είναι αυτοτελές και ανεξάρτητο από τα αδικήματα που προβλέπονται και τιμωρούνται με τις λοιπές ποινικές διατάξεις του N. 2523/1997.

11. Νέα Πρόστιμα για παραβάσεις του K.B.Σ. - Κυρώσεις, ποινές.

<BR style="mso-special-character: line-break"><BR style="mso-special-character: line-break">

Δ) Ισχύς από 1.7.2010

1. Περιορισμός απαλλασσόμενων επιτηδευματιών.

2. Κατάργηση ένταξης σε βιβλία πρώτης κατηγορίας.

3. Νέος τρόπος έκδοσης αποδείξεων είσπραξης συνδρομών εφημερίδων, περιοδικών και τηλεκαρτών

4. Ένταξη στη δεύτερη κατηγορία βιβλίων των περιπτέρων. (πολ.1067/10)

5. Ένταξη στη δεύτερη κατηγορία βιβλίων τoυ εκμεταλλευτή κινητής καντίνας. (πολ. 1066/10)

6. Ένταξη στη δεύτερη κατηγορία βιβλίων και νέος τρόπος έκδοσης στοιχείων πώλησης των εφημερίδων, περιοδικών και τηλεκαρτών A.Y.O. 1068/18.5.2010 (με εγκατάσταση).

7. Για πωλήσεις εκτός εγκαταστάσεως μετάθεση χρόνου έναρξης σε 1/10/10 υποχρεωτικής χρήσης φορολογικών μηχανισμών, για τους επιτηδευματίες που διαθέτουν λιανικώς ( πλανοδίως ή από πάγκο) στο κοινό εφημερίδες και περιοδικά (πολ.1097/10).

8. Ένταξη στη δεύτερη κατηγορία βιβλίων του πωλητή αγροτικών προϊόντων στις κινητές λαϊκές αγορές ή πλανοδίως και μετάθεση του χρόνου εφαρμογής από 1/10/10.

(Πολ. 1065/10).

Ε) Ισχύς από 1.1.2011

1. Κατάργηση βιβλίου αγορών.

2. Όριο τήρησης βιβλίου απογραφών επιτηδευματιών με βιβλία B κατηγορίας 15.000,00

3. Xρόνος έκδοσης A.Π.Y. ελεύθερων επαγγελματιών

Εναρμόνιση χρόνου έκδοσης των αποδείξεων παροχής υπηρεσιών των ασκούντων ελευθέριο επάγγελμα με τον χρόνο έκδοσης των αποδείξεων και των λοιπών περιπτώσεων παροχής υπηρεσιών όλων των επιτηδευματιών, πλην της περίπτωσης είσπραξης των σχετικών αμοιβών τους από το Δημόσιο και τα N.Π.Δ.Δ. Έτσι με τις νέες διατάξεις η απόδειξη παροχής υπηρεσίας των ελεύθερων επαγγελματιών εκδίδεται με την ολοκλήρωση της παροχής. Όταν δε η παροχή υπηρεσίας διαρκεί, η απόδειξη παροχής υπηρεσίας εκδίδεται κατά το χρόνο που καθίσταται απαιτητό μέρος της αμοιβής, για το μέρος αυτό και την υπηρεσία που παρασχέθηκε. Πάντως η απόδειξη παροχής υπηρεσίας δεν μπορεί να εκδοθεί πέραν της διαχειριστικής περιόδου που παρασχέθηκε η υπηρεσία.

5. Διασφάλιση και έλεγχος συναλλαγών

(πολ.1091/10)

Μέχρι να το καταπιεί....το Φιδάκι....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 6 months later...

Να δούμε πότε θα σταματήσουν οι αλλαγές……….

Με το Ν. 3888/10 έγιναν σημαντικές αλλαγές στις διατάξεις της Ποινικής δίωξης και αναμένονται και άλλες με το νέο φορολογικό. Αυτό που αλλάζει ριζικά το τοπίο που ξέραμε μέχρι σήμερα, είναι ότι τώρα ασκείται άμεσα ποινική δίωξη σε πιο πολλές περιπτώσεις και θάλεγα και όχι και όλες ιδιαίτερα σοβαρές..

Συνοπτικά έχουν :

Ι) Πότε ασκείται Άμεσα η ποινική δίωξη, δηλαδή με την ολοκλήρωση του ελέγχου και ζητείται κατά προτεραιότητα η εκδίκαση της υπόθεσης (με τη σύνταξη της σχετικής έκθεσης) :

α. Άρθρο 19§1 πλαστά & εικονικά τιμολόγια

¨Όταν η αξία των εικονικών τιμολογίων (προσοχή ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή μέρος) υπερβαίνει σε αξία 150.000 (κακούργημα)

Ποινή: κάθειρξη 10 έτη

Παράδειγμα: Γίνεται έλεγχος και διαπιστώνεται λήψη εικονικών τιμολογίων αξίας 160.000,00. Μαζί με την έκθεση του ΚΒΣ συντάσσεται άμεσα και μηνυτήρια Αναφορά για τον εισαγγελέα.

β. Άρθρο 19§5 μη έκδοση στοιχείων, μη ενημέρωση πρόσθετων κλπ

¨Όταν διαπιστώνεται μη έκδοση ή ανακριβής έκδοση στοιχείων ή μη καταχώρηση στα πρόσθετα (για τα οποία δεν εκδόθηκαν στοιχεία)

  • Αριθμός αποδείξεων πάνω από 10 ( με 10 όχι)
  • ή Υπερβαίνουν σε αξία τα 500,00€ ( ανεξαρτήτως πλήθους)
Ποινή: 4 μήνες.
Είναι δηλαδή οι προϋποθέσεις κλεισίματος των καταστημάτων, άρθρο 13§1 του 2523/97
Παράδειγμα1: Διαπιστώθηκε σε Κέντρο διασκέδασης μη έκδοση 11 ΑΛΠ αξίας 490,00. Μαζί με την έκθεση ΚΒΣ συντάσσεται άμεσα και μηνυτήρια Αναφορά για τον εισαγγελέα.( γιατί το πλήθος είναι >10)
Παράδειγμα 2: Διαπιστώθηκε σε συνεργείο αυτοκινήτων μη έκδοση 1 ΑΠΥ αξίας 510,00. Μαζί με την έκθεση ΚΒΣ συντάσσεται άμεσα και μηνυτήρια Αναφορά για τον εισαγγελέα.. ( γιατί η ΑΠΥ έχει αξία > 500,00)
Παράδειγμα 3: Διαπιστώθηκε από ‘έλεγχο κλειστής αποθήκης μη έκδοση ενός τουλάχιστον στοιχείου 1,580,00. Μαζί με την έκθεση ΚΒΣ συντάσσεται και άμεσα μηνυτήρια Αναφορά για τον εισαγγελέα.. ( γιατί η έχει αξία > 500,00)
Η αξία των 500,00 είναι πολύ μικρή και αναμένεται τα στα δικαστήρια να γίνει κατακλυσμός από τέτοιες αναφορές. Και έχουν και λίγο φόρτο εργασίας……

γ. Άρθρο 18§1 ΦΠΑ κλπ μη απόδοση, έκπτωση, επιστροφή
Όταν σε ετήσια βάση υπερβαίνει το ποσό των 75.000,00€. (κακούργημα)
Ποινή: κάθειρξη 10 έτη.
Παράδειγμα1: Διαπιστώθηκε από προσωρινό έλεγχο σε Κέντρο διασκέδασης
Ότι οφείλεται ΦΠΑ για το 1/1/10- 30/11/10 ποσό 80.000,00 Μαζί με την έκθεση προσωρινού ελέγχου ΦΠΑ, συντάσσεται και μηνυτήρια άμεσα Αναφορά.

Σημείωση : Σε όλες τις παραπάνω αν θα γίνει συμβιβασμός σταματά η ποινική δίωξη..


ΙΙ) Άσκηση ποινικής δίωξης στις λοιπές περιπτώσεις.

α. Άρθρο 19 Πλαστά & εικονικά
(για αξία μικρότερη των 150.000,00)
Μέσα σε ένα (1) μήνα από :
Τη μέρα που άσκησε προσφυγή
‘η Τη μέρα που πέρασε άπρακτη η προθεσμία της προσφυγής (60 ημέρες)
ή Εκπρόθεσμη άσκηση προσφυγής.
( Προσοχή: Για την άρση του αξιοποίνου απαιτείται συνολικός διοικητικός ή δικαστικός συμβιβασμός. Δεν εφαρμόζονται δηλαδή οι ποινικές διατάξεις. ισχύει και δω δηλαδή ότι και προηγούμενα)-
β. Άρθρο 18 και 17 ΦΠΑ και εισόδημα
(Για μικρότερες αξίες)
Τελεσίδικη κρίση του διοικητικού δικαστηρίου ( Εφετείου)


ΙΙΙ. Περιπτώσεις πλαστών & εικονικών τιμολογίων – αντιμετώπιση από πλευράς ποινικών διατάξεων

Για τα πλαστά, εικονικά κλπ συνοπτικά ανά περίπτωση ευθύνης εκδότη ή λήπτη ισχύει:

1) Πλαστό για υπαρκτή συναλλαγή
  • Άσκηση ποινικής δίωξης στον εκδότη.
  • Μη άσκηση ποινικής δίωξης στον λήπτη.

2) Πλαστό & εικονικό για ανύπαρκτη συναλλαγή

  • Άσκηση ποινικής δίωξης στον εκδότη.
  • Άσκηση ποινικής δίωξης στον λήπτη.
3) & εικονικό ως προς τον εκδότη ( υπαρκτή συναλλαγή)
  • Άσκηση ποινικής δίωξης στον εκδότη.
  • Άσκηση ποινικής δίωξης στον λήπτη.

(Αν ο λήπτης δεν γνώριζε τη πλαστότητα το δικαστήριο τον απαλλάσσει, ελλείψει δόλου.)

4) Εικονικό για ανύπαρκτη συναλλαγή

  • Άσκηση ποινικής δίωξης στον εκδότη.
  • Άσκηση ποινικής δίωξης στον λήπτη.

Όλα τα παραπάνω τελούν με την προϋπόθεση μήπως αλλάξουν με το νέο φορολογικό…. Αν γίνουν αλλαγές θα επανέλθω με νέα δημοσίευση…

Eumilos 5/2/2011

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 month later...

Διασφάλιση συναλλαγών

Ήδη με την ΠΟΛ 1027/2011 δόθηκαν οδηγίες για το τρόπο εξόφλησης από τους ιδιώτες για τις αγορές των αγαθών και των υπηρεσιών.

Επισημάνσεις.

* Το όριο των 1.500,00€ θα ισχύει από 1-1-2012. Ειδικά για την περίοδο 1-4-2011 (ήγγικε η ..Πρωταπριλιά…) μέχρι και 31/12/2011 το όριο τέθηκε στα 3.000,00€ (προσαρμογή … γαρ).

* Ως αποδεκτοί τρόποι πληρωμής-εξόφλησης είναι: η πληρωμή μέσω τραπεζικού λογαριασμού, ή επιταγών, ή καρτών (πιστωτικών και χρεωστικών).

* Καθιερώνονται ειδικές ρυθμίσεις για συναλλαγές σε ημέρες και ώρες μη λειτουργίας των τραπεζών ή άτομα που είναι στη λίστα του ΄΄ΤΕΙΡΕΣΙΑ.΄΄ κλπ. Θα γίνονται δεκτά μετρητά, με την προϋπόθεση οτι θα εκδίδεται απόδειξη αθεώρητη είσπραξης και ο πωλητής-έμπορος-επιτηδευματίας, θα καταθέσει το ποσό αυτό εντός 2 ημερών στον τραπεζικό του λογαριασμό, συσχετίζοντας την απόδειξη που έκοψε με το ένταλμα της τράπεζας.?

* Θα επιβάλλονται ιδιαίτερα πρόστιμα για παραλείψεις που διαπιστώνονται σε διαφορετικό χρόνο ανά φορολογικό έλεγχο. Το πρόστιμο είναι από 117 έως 1.170 ευρώ και συμβιβάζεται στο 1/3. (άρθρ. 4 του ν. 2523/97 και όχι του άρθρου 5).

* Δεν υπάγονται στον παραπάνω τρόπο πληρωμής: Οι περιπτώσεις του άρθρου 13§4 του ΚΒΣ, δηλαδή οι πληρωμές του νερού, ΔΕΗ, του ΟΤΕ, οι αμοιβές συμβολαιογράφου όταν αναγράφονται στο συμβόλαιο… κλπ.

Βλπ. Περισσότερα……….. Πολ. 10279/9-2-2011.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 8 months later...

Αναβαθμισμένη μετά και όλες τις αλλαγές μέχρι 25/11/11

Από φορολογικό έλεγχο του ΣΔΟΕ της 10/6/2010 σε καφετέρια με βιβλία Β΄ κατηγορίας καταλογίζεται πρόστιμο για μη έκδοση 4 ΑΛΠ σε τέσσερις παρέες πελατών αξίας 5,00, 20,00, 10,00 και 15,00 και συνολικά 50,00

1) Επειδή πρόκειται για παράβαση μη έκδοσης αποδείξεων καταλογίζεται ΄΄ το νέο Ενισχυμένο πρόστιμο ΄΄ 800,00€ ανά απόδειξη,

Άρα 4χ800,00€=3.200,00€

2) Επειδή πρόκειται για παράβαση που από έναν έλεγχο καταλογίζονται 3 παραβάσεις και άνω, Αναστέλλεται η λειτουργία του καταστήματος για ένα (1) Μήνα. ( Η γνωστή κορδέλα κλειστό λόγω φοροδιαφυγής).

3)Περαιτέρω, επειδή για αυτή τη παράβαση αναστέλλεται η λειτουργία του καταστήματος, θα υποβληθεί από το ΣΔΟΕ και μηνυτήρια Αναφορά στον Εισαγγελέα γιατί αποτελεί πλέον Αδίκημα Φοροδιαφυγής. Επίσης θα συνταχθεί κσι μηνυτήρια Αναφορά.

4) Απώλεια του αφορολόγητου της κλίμακας το άρθρου 9 του ν. 22385/94 το οποίο για τη χρήση 2010 είναι 12.000,00€ (αφορολόγητο από 1/1/11 σε 5.000)

ΜΕ συντελεστή 10%. Αυτό σε απλά Ελληνικά θα στοιχίσει στην επιχείρηση επί πλέον ποσό φόρου εισοδήματος 12.000χ10% =1.200,00€?

5) Επίσης από το συνεργείο ελέγχου επειδή αφορά παράβαση για μη έκδοση ΑΛΠ, Επί Τόπου θα συντάξει Άμεσα την Έκθεση Ελέγχου και την Απόφαση Επιβολής Προστίμου και κατά συνέπεια θα αναγράψει και το ύψος του σχετικού προστίμου και στη συγκεκριμένη περίπτωση 3.200,00€…… ή θα συντάξει έκθεση ελέγχου θα τη διαβιβάσει στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. για να εκδώσει η τελευταία την ΑΕΠ.

( από ότι φαίνεται το Επί Τόπου δεν πεπάρτησε …… πάει στα αΖήτητα???

6) Αν η επιχείρηση καταθέσει προσφυγή θα βεβαιωθεί ποσό 3.200,00€χ50%=1.6000

7) Αν η επιχείρηση συμβιβαστεί και για να επέλθει ο συμβιβασμός θα πρέπει να πληρώσει:

Το ποσό του προστίμου μειώνεται στο ½

(Η μείωση του προστίμου είναι κίνητρο – δέλεαρ… για συμβιβασμό1)

3.200χ1/2 = 1.600,00€

Από τα 1.600 το 30% με την υπογραφή ή σε 2 ημέρες από την ημέρα του συμβιβασμού και το υπόλοιπο σε μηνιαίες δόσεις. Αρα 1600χ30%=480 και το υπόλοιπο 1600-480=1.120 θα βεβαιωθεί. ΣΗΜΕΙΩΣΗ. Αφού έγινε συμβιβασμός σταματά και η ποινική δίωξη (περίπτωση 3η ανωτέρω).

8) Εξαίρεση και από τον αυτοέλεγχο γιατί πρόκειται από τις παραβάσεις που αναφέρονται στο άρθρο 30 του ΚΒΣ.

9) Με το σύστημα ELENXISθα συγκεντρώνει πιο πολλά μόρια για επιλογή για Τακτικό έλεγχο. (risk analysis). Με βάση την ΠΟλ. 1178/23-8-11 η μη έκδοση ΑΛΠ κάτω των 1.200,00 έχει 300 μόρια, άρα 4χ300=1.200 μόρια. Το Βάζουν μπρος από το 2007……

(1200 μόρια και βγαίνεις στον …..αφρό για τακτικό??)

10) Τέλος, σε τακτικό έλεγχο τα βιβλία θα κριθούν Ανακριβήπου σημαίνει :

Δεν γίνεται αποδεκτός ο λογιστικός προσδιορισμός και προσδιορίζονται νέα ακαθάριστα έσοδα και νέα καθαρά κέρδη ως παρακάτω:.

α) Προσαύξηση των ακαθαρίστων εσόδων με 4%

β) Προσαύξηση του ΜΣΚΚ με 40%

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

9) Με το σύστημα ELENXISθα συγκεντρώνει πιο πολλά μόρια για επιλογή για Τακτικό έλεγχο. (risk analysis). Με βάση την ΠΟλ. 1178/23-8-11 η μη έκδοση ΑΛΠ κάτω των 1.200,00 έχει 300 μόρια, άρα 4χ300=1.200 μόρια. Το Βάζουν μπρος από το 2007……

(1200 μόρια και βγαίνεις στον …..αφρό για τακτικό??)

Τόβαλαν μπρόςς..?.. να δούμε αν θα πάρει, ..και τι αποτελεσματα θα έχει......(ήταν να μπει αν θυμάμαι καλά από το 2007...)

βλ ΑΥΟ 1233/11

http://www.taxheaven.gr/laws/circular/index/circular/13083

σταδιακά-σταδιακά????

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 10 months later...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ ????????? Αλλάζουν οι μέρες κατάθεσης των

Προσφυγών.........???..............

Επισημαίνεται ότι με τη διάταξη του άρθρου πέμπτου κεφ. Β’ παρ. 2 του Ν 4079/2012 (ΦΕΚ Α’ 180/20.9.2012) ορίζεται ότι, για πράξεις που εκδίδονται ή παραλείψεις που συντελούνται μετά τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου, η προθεσμία άσκησης των φορολογικών και τελωνειακών προσφυγών είναι πλέον τριάντα (30) και όχι εξήντα (60) ημέρες.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ως άνω διάταξη:

“2.α. Στο τέλος της παραγράφου 2 του άρθρου 66 του ν. 2717/1999 (Α’ 97) προστίθενται λέξεις ως εξής:

«και στις φορολογικές και τελωνειακές προσφυγές εν γένει τριάντα (30) ημερών που αρχίζει όπως ορίζεται στην προηγούμενη παράγραφο».

β. Οι ρυθμίσεις της παραγράφου αυτής καταλαμβάνουν πράξεις που εκδίδονται ή παραλείψεις που συντελούνται μετά τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.”

Πηγή: Δελτίο Τύπου ΔΣΑ, 26.9.2012

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 weeks later...

ΣΗΜΑΝΤΙΚΌ ????????? Αλλάζουν οι μέρες κατάθεσης των

Προσφυγών.........???..............

Επισημαίνεται ότι με τη διάταξη του άρθρου πέμπτου κεφ. Β’ παρ. 2 του Ν 4079/2012 (ΦΕΚ Α’ 180/20.9.2012) ορίζεται ότι, για πράξεις που εκδίδονται ή παραλείψεις που συντελούνται μετά τη δημοσίευση του ανωτέρω νόμου, η προθεσμία άσκησης των φορολογικών και τελωνειακών προσφυγών είναι πλέον τριάντα (30) και όχι εξήντα (60) ημέρες.

Επειδή η αλλαγή έφερε μεγάλη σύγχυση άν άλλαξε ή όχι , ειναι οριστικο, και ειναι 30 ημέρες

βλ. σχετική αναλυση Κ. Γραβιά.

http://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/14838

εξάλλου κοινοποιήθηκε και ο νόμος με την Δ33Α 5038629 Εξ 2012/12-10-12, Γεν. Δ/νση Τελωνείων & ΕΦΚ και ισχύει επί καταλογιστικών πράξεων που εκδιδονται μετά την 20/9/2012... άρα προσοΧή..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 years later...

1.Τα νέα πρόστιμα για μη έκδοση Αύγουστος 2016

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/30327

2.1. Τα νέα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων

Κατατέθηκε την περασμένη Πέμπτη η τροπολογία σχετικά με τα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων. Μπορείτε να διαβάσετε τη σχετική είδηση του κόμβου (Τα νέα πρόστιμα για τη μη έκδοση αποδείξεων) προκειμένου να σχηματίσετε ολοκληρωμένη άποψη επί του θέματος. Να σημειώσω ότι τα πρόστιμα αυτά αφορούν μόνο στις επιχειρήσεις και στους επαγγελματίες γενικότερα που υπάγονται στο καθεστώς Φ.Π.Α. και όχι σε όσους απαλλάσσονται από το Φ.Π.Α. (π.χ. ιατρούς, φροντιστήρια, κ.λπ.). Για το θέμα αυτό αναφερθήκαμε και στο briefing της ημέρας (21.7.2016). Ας δούμε δυο παραδείγματα σχετικά με τα πρόστιμα μη έκδοσης αποδείξεων:

 

Συνολικό ποσό αποδείξεων (με Φ.Π.Α.)

 

 

Καθαρό ποσό

 

 

Φ.Π.Α.

 

 

24%

 

 

Το 50% του μη αποδοθέντος Φ.Π.Α.

 

 

2.583,20

 

 

2.083,23

 

 

499,97

 

 

249,99

 

 

Έλεγχος (πρώτη φορά)

 

 

Πρόστιμο

 

 

250,00

 

 

Επιβάλλεται το πρόστιμο των 250,00 επειδή είναι μεγαλύτερο από το 50% του μη αποδοθέντος φ.π.α.

Συνολικό ποσό αποδείξεων (με Φ.Π.Α.)

 

 

Καθαρό ποσό

 

 

Φ.Π.Α.

 

 

24%

 

 

Το 50% του μη αποδοθέντος Φ.Π.Α.

 

 

4.500,00

 

 

3.629,03

 

 

870,97

 

 

435,48

 

 

Έλεγχος (πρώτη φορά)

 

 

Πρόστιμο

 

 

435,48

 

 

Επιβάλλεται το πρόστιμο των 435,48 που αφορά στο 50% του μη αποδοθέντος φ.π.α., επειδή είναι μεγαλύτερο από το πρόστιμο των 250,00.

Επειδή πολλά γράφηκαν και ακούστηκαν για το θέμα των προστίμων και των ελέγχων γενικότερα, μπορείτε να διαβάσετε και το άρθρο της επιστημονικής ομάδας του κόμβου με τίτλο Στην «τσιμπίδα» των έμμεσων τεχνικών ελέγχου όσοι δεν κόβουν αποδείξεις.

 Πηγή: Taxheaven © Δείτε

περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/30363

2.1. Διευκρινήσεις για τα  πρόστιμα  ΦΠΑ άρθ 58Α΄

Οι διατάξεις του άρθρου 51 του ν. 4410/2016, εφαρμόζονται στις περιπτώσεις διάπραξης και διαπίστωσης της παράβασης μη έκδοσης ή έκδοσης ή λήψης ανακριβούς φορολογικού στοιχείου από τον έλεγχο, από την ημερομηνία έναρξης ισχύος του νόμου, ήτοι από τις 25.7.2016 και σε καμία περίπτωση δεν εφαρμόζονται σε παραβάσεις που ο χρόνος διάπραξής τους είναι προγενέστερος της ημερομηνίας αυτής και διαπιστώνονται σε μεταγενέστερο χρόνο.

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/31597

3. Σεμινάριο 18/12/15  ΟΕΕ για τα πρόστιμα (Αργυρός video αξίζει τον κόπο να το παρακολουθήσετε))

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/26855

4. Παραγραφή, παύση ποινικής δίωξης και μη εκτέλεση σχετικών ποινών που επιβλήθηκαν για ποινικά αδικήματα που έχουν τελεσθεί μέχρι 31.3.2016
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/30570/hl/%CE%A0%CE%B1%CF%81%CE%B1%CE%B3%CF%81%CE%B1%CF%86%CE%AE,%20%CF%80%CE%B1%CF%8D%CF%83%CE%B7%20%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%AE%CF%82%20%CE%B4%CE%AF%CF%89%CE%BE%CE%B7%CF%82%20%CE%BA%CE%B1%CE%B9%20%CE%BC%CE%B7%20%CE%B5%CE%BA%CF%84%CE%AD%CE%BB%CE%B5%CF%83%CE%B7%20%CF%83%CF%87%CE%B5%CF%84%CE%B9%CE%BA%CF%8E%CE%BD%20%CF%80%CE%BF%CE%B9%CE%BD%CF%8E%CE%BD

5.  Τα μειωμένα πρόστιμα των εκπρόθεσμων δηλώσεων Ε9

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/30544/hl/%CE%A4%CE%B1%20%CE%BC%CE%B5%CE%B9%CF%89%CE%BC%CE%AD%CE%BD%CE%B1%20%CF%80%CF%81%CF%8C%CF%83%CF%84%CE%B9%CE%BC%CE%B1%20%CF%84%CF%89%CE%BD%20%CE%B5%CE%BA%CF%80%CF%81%CF%8C%CE%B8%CE%B5%CF%83%CE%BC%CF%89%CE%BD%20%CE%B4%CE%B7%CE%BB%CF%8E%CF%83%CE%B5%CF%89%CE%BD%20%CE%959

βλ και πρόστιμα στην εργασία για τον ΕΝΦΙΑ ΑΥΓ- 2016

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/30672

6. Μια ενδιαφέρουσα Απόφαση  - Φορολογικό Ποινολόγιο (N. 2523/1997)
Μη έκδοση αποδείξεων λιανικής πώλησης κατ εξακολούθηση άρθρο 19 παρ. 5 εδ. α). - κηρύσσεται αθώος ο νόμιμος εκπρόσωπος ετερόρρυθμης εταιρίας (με αντικείμενο καφετέρια-αναψυκτήριο συνολικής δυναμικότητας 120 καθισμάτων) για μη έκδοση τριών αποδείξεων σε τρία τραπέζια εν όψει του ότι μέχρι την ώρα του ελέγχου και αιχμής της λειτουργίας του καταστήματος (10.10 πρωινή) είχαν ήδη εκδοθεί 121 αποδείξεις διαφόρων ποσών ενώ, αν ο κατηγορούμενος είχε σχετική πρόθεση, θα είχε παραλείψει την έκδοση περισσότερων και μεγαλύτερου ποσού αποδείξεων προς αποφυγή καταβολής του αντίστοιχου ΦΠA, συνεκτιμωμένου και του γεγονότος ότι ουδέποτε στο παρελθόν είχε αντιμετωπίσει αντίστοιχη κατηγορία μολονότι η επιχείρηση υφίστατο τακτικούς ελέγχους.  (περιοδ. ΛΟΓΙΣΤΗΣ ΑΥΓ.2016)
Mονομελούς Πλημμελειοδικείου Aθηνών 62281/2015

7. Παραγραφή

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/22902

7.βΧρόνος διαφύλαξης βιβλίων (αρχείων)

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/22867

Παραγραφή ΦΠΑ πιστωτικού υπολοίπου (τώρα 5 χρόνια)7.γ. 

• Στα πέντε έτη (5) καθορίζεται με τον νέο Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας ο χρόνος παραγραφής της αξίωσης για επιστροφή πιστωτικού υπολοίπου ΦΠΑ που «γεννήθηκε» μετά την 1.1.2014. Για πιστωτικό υπόλοιπο που δημιουργήθηκε πριν από τις 31.12.2013, εξακολουθεί να ισχύει η προηγούμενη τριετής προθεσμία παραγραφής που προβλέπεται από τον Κώδικα ΦΠΑ

8. Πρόστιμα αρχικών και τροποποιητικων δηλώσεων Φόρου εισοδήματος.

https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/29433

Ι. Πρόστιμα εκπρόθεσμων αρχικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015 

  Φορολογικό έτος 2015

Πρόστιμα - Προσαυξήσεις φόρου - Λοιπές επιβαρύνσεις

Επιβολή διαδικαστικού πρόστιμου του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ. (ν. 4174/2013) Προσαύξηση φόρου (0,73% ανά μήνα καθυστέρησης από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου)

Αποτέλεσμα εκκαθάρισης φορολογικής δήλωσης

Φυσικά πρόσωπα Νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και τήρησηαπλογραφικού συστήματοςβιβλίων Νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και τήρησηΔιπλογραφικού συστήματοςβιβλίων  
Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι μηδενικό. 100 100 100 -
Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι πιστωτικό. 100 100 100 -
Αν το αποτέλεσμα της εκκαθάρισης της αρχικής δήλωσης είναι χρεωστικό. 100 250 500 0,73% ανά μήνα

ΙΙ. Πρόστιμα εκπρόθεσμων τροποποιητικών δηλώσεων φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2015

  Φορολογικό έτος 2015

 

Επιβολή διαδικαστικού πρόστιμου του άρθρου 54 του Κ.Φ.Δ. 
(ν. 4174/2013)
Προσαύξηση φόρου (0,73% ανά μήνα από την καταληκτική ημερομηνία καταβολής του φόρου)

Αποτέλεσμα εκκαθάρισης αρχικήςφορολογικής δήλωσης εισοδήματος

Αποτέλεσμα εκκαθάρισης εκπρόθεσμηςτροποποιητικής φορολογικής δήλωσης εισοδήματος

Φυσικά πρόσωπα - νομικά πρόσωπα μη υπόχρεα σε τήρηση αρχείων Νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και τήρησηαπλογραφικού συστήματοςβιβλίων Νομικά πρόσωπα και φυσικά πρόσωπα με επιχειρηματική δραστηριότητα και τήρησηδιπλογραφικού συστήματοςβιβλίων  
Μηδενικό Χρεωστικό 100,00 250,00* 500,00* Ναι
Μηδενικό Πιστωτικό 100,00 100,00 100,00 Όχι
Πιστωτικό Μείωση πιστωτικού 100,00 100,00 100,00 Όχι
Πιστωτικό Αύξηση πιστωτικού 100,00 100,00 100,00 Όχι
Πιστωτικό Χρεωστικό 100,00 250,00* 500,00* Ναι
Χρεωστικό Αύξηση χρεωστικού 100,00 250,00 500,00 Ναι
Χρεωστικό Μείωση χρεωστικού 100,00 100,00 100,00 Όχι
Χρεωστικό Πιστωτικό 100,00 100,00 100,00 Όχι


*Σε περίπτωση που το χρεωστικό οφείλεται μόνο στο τέλος επιτηδεύματος το πρόστιμο περιορίζεται στα 100,00 ευρώ σύμφωνα με την απόφαση ΠΟΛ.1080/2016

Σημείωση: Η προσαύξηση (0,73% ) του άρθρου 73 του Κ.Φ.Δ. επιβάλλεται σύμφωνα με τα ανωτέρω μόνο στην περίπτωση που υπάρξει καθυστέρηση στην καταβολή του φόρου. Οι καταληκτικές ημερομηνίες πληρωμής των δόσεων για την δήλωση φορολογίας εισοδήματος όπως ισχύουν σήμερα είναι: 

Α' δόση : έως 29.07.2016

Β' δόση : έως 30.09.2016

Γ' δόση : έως  30.11.2016

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/29433

9. ΒΕΒΑΙΩΣΕΙΣ ΟΠΕΚΕΠΕ
Χωρίς πρόστιμο θα υποβάλλονται οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2014 και μετά σε περίπτωση που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον οπεκεπε
(οπως και οι βεβαιώσεις των συνταξιούχων με τα αναδρομικά..)  

……. Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα ανωτέρω γίνεται δεκτό ότι λόγω της καθυστερημένης έκδοσης βεβαιώσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, γεγονός ανυπαίτιο, έκτακτο και απρόβλεπτο για τον φορολογούμενο, οι τροποποιητικές δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος για τα φορολογικά έτη 2014 και μετά, που υποβάλλονται ειδικά από όσους λαμβάνουν αγροτικές επιδοτήσεις / ενισχύσεις από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, θα υποβάλλονται χωρίς πρόστιμο στην περίπτωση που οι σχετικές βεβαιώσεις εκδόθηκαν καθυστερημένα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ. 
Περισσότερα...

ΔΕΑΦ Α 1122149 ΕΞ2016/11.8.2016 
https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/30678

10. Συμβιβασμός μέχρι 2013 και από 1/1/2014;

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/24323

11. Ευθύνες λογιστών

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/22337

12. Η βασική ερμηνευτική πολ. 1252/15

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/22291

13. ΦΟΡΟΔΟΞΙΕΣ   H πετυχημένη στήλη στην ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ της 

Grant Thornton

*Επιτρέπεται η υποβολή εκπρόθεσμης αρχικής ή τροποποιητικής δήλωσης, χωρίς την επιβολή κυρώσεων για παραγεγραμμένα έτη (δηλαδή μέχρι τη χρήση 2009) στο αμέσως επόμενο μη παραγεγραμμένο έτος (που σήμερα είναι η χρήση 2010), εφόσον δεν έχει εκδοθεί εντολή ελέγχου. Η παραπάνω δυνατότητα παρέχεται μόνο για εισοδήματα που δεν υπήρχε υποχρέωση να δηλωθούν όταν αποκτήθηκαν, π.χ. μερίσματα, κέρδη από πώληση μετοχών, τόκοι κλπ., καθώς και για ποσά που δεν αποτελούν εισόδημα αλλά καλύπτουν τεκμήρια, όπως εκποίηση περιουσιακών στοιχείων, αφού με την παράλειψη δήλωσής τους δεν παραβιάστηκε κάποια φορολογική διάταξη. Αντίστοιχα, για τον σχηματισμό ανάλωσης κεφαλαίου προηγούμενων ετών θα λαμβάνονται υπ’ όψιν συγκεντρωτικά τα δηλωθέντα εισοδήματα παλαιότερων χρήσεων, εφόσον πληρούνται τα παραπάνω κριτήρια.

 Παράταση παραγραφής. Στην πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας (1623/2016), αναφορικά με την παράταση της δεκαετούς παραγραφής του δικαιώματος του Δημοσίου να επιβάλει φόρους, το Δικαστήριο δεν έκρινε ως αντίθετη στην αρχή της ασφάλειας δικαίου, σαφήνειας και προβλεπτικότητας των ρυθμίσεων γενικώς την παράταση της δεκαετούς παραγραφής, αλλά την ανάλογη εφαρμογή της για την επιβολή προστίμων ΚΒΣ. Δηλαδή, κρίθηκε μόνο ότι δεν είναι νόμιμη η παράταση της δεκαετούς παραγραφής που προέβλεπε ο ν. 2238/1994 σε υποθέσεις προστίμων ΚΒΣ.

• Μέτρα διασφάλισης του Δημοσίου. Τα μέτρα διασφάλισης του Δημοσίου μπορούν να επιβληθούν σε πρόσωπο που αναπληρώνει τον νόμιμο εκπρόσωπο (π.χ. διευθύνοντα σύμβουλο ή πρόεδρο Δ.Σ.) σε περίπτωση απουσίας ή κωλύματος μόνο σε περίπτωση που η αρμόδια αρχή αποδείξει ότι κατά τον κρίσιμο χρόνο το πρόσωπο αυτό πράγματι αναπλήρωσε τον νόμιμο εκπρόσωπο στην άσκηση των καθηκόντων του (ΣτΕ 121/2016).

• Ειδικότερες οι διατάξεις του εγκλήματος της φοροδιαφυγής: Οι διατάξεις του εγκλήματος της φοροδιαφυγής (κατάρτιση πλαστών ή εικονικών τιμολογίων) αποκλείουν ως ειδικότερες την εφαρμογή των διατάξεων περί πλαστογραφίας. Αν, όμως, με την κατάρτιση των πλαστών φορολογικών στοιχείων υπάρχει πρόθεση όχι μόνο φοροδιαφυγής, αλλά και παράνομης ωφέλειας, βλάβης τρίτου ή πρόκληση περαιτέρω ζημίας στο Δημόσιο, τότε οι ειδικές διατάξεις της φοροδιαφυγής δεν εκτοπίζουν εξ ολοκλήρου την εφαρμογή των διατάξεων της πλαστογραφίας.

• Μη έκδοση - ανακριβής έκδοση/λήψη φορολογικών στοιχείων: Ελάχιστο ύψος προστίμου αθροιστικά ανά φορολογικό έλεγχο καθορίζεται πλέον για παραβάσεις μη έκδοσης και ανακριβούς έκδοσης ή λήψης φορολογικών στοιχείων που διαπιστώνονται μετά τις 25.07.2016. Σε 250 ευρώ ανέρχεται το ελάχιστο πρόστιμο στους υπόχρεους τήρησης απλογραφικών βιβλίων, ενώ αυξάνεται στα 500 ευρώ για τους υπόχρεους τήρησης διπλογραφικών. Το ανωτέρω ελάχιστο ύψος αυξάνεται επίσης σε περίπτωση επανάληψης της ίδιας φορολογικής παράβασης εντός πενταετίας.

• Πρόστιμα σχετικά με ΑΦΜ: Σε περίπτωση που φορολογούμενος, φυσικό, νομικό πρόσωπο ή νομική οντότητα, δεν λάβει ΑΦΜ ως όφειλε (εγγραφή στο φορολογικό μητρώο-απόδοση ΑΦΜ) ή εγγράφεται στο φορολογικό μητρώο περισσότερες φορές, του επιβάλλεται πρόστιμο 2.500 ευρώ. Μέχρι 31.12.2013 το πρόστιμο για την χρήση περισσότερων ΑΦΜ από ένα πρόσωπο ανερχόταν σε 4.400 ευρώ.

 Αναλογικό παράβολο προσφυγών, εφέσεων και αντεφέσεων: Σύμφωνα με προτεινόμενη τροποποίηση του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας, το παράβολο που καταβάλλουν οι φορολογούμενοι επί φορολογικών ή τελωνειακών διαφορών καθορίζεται σε 1% επί του αντικειμένου της διαφοράς (από 2% σήμερα) μέχρι του ποσού των 15.000 (από 10.000 σήμερα). Συνεπώς, δεν φαίνεται στην πράξη να προκύπτει ελάφρυνση των φορολογουμένων.

• Μείωση του απαιτούμενου πληρωτέου φόρου για άσκηση έφεσης: Σύμφωνα με προτεινόμενη τροποποίηση, σε περίπτωση άσκησης έφεσης κατά πρωτόδικης απόφασης επί φορολογικής διαφοράς, ο εκκαλών υποχρεούται στην καταβολή ποσού ίσου με το 20% του οφειλόμενου κύριου φόρου (μέχρι τώρα 50%). Η καταβολή γίνεται μέχρι την ημερομηνία της πρώτης δικασίμου, με ποινή απαραδέκτου της έφεσης. Διευκρινίζεται ότι η συγκεκριμένη υποχρέωση καταλαμβάνει μόνο τις περιπτώσεις άσκησης έφεσης κατά πρωτόδικων αποφάσεων επί φορολογικών και τελωνειακών διαφορών αντίστοιχα και όχι την άσκηση προσφυγής που, λόγω ποσού, εισάγεται σε πρώτο βαθμό στο Εφετείο. Εχει, δηλαδή, πρακτική σημασία σε περιπτώσεις εφέσεων επί ένδικων διαφορών μέχρι 150.000 ευρώ.

 Απαλλαγή από τόκους και πρόστιμα σε οφειλέτες του Δημοσίου: Σε πρόσφατη γνωμοδότησή του το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους κατέληξε ότι δικαιούται απαλλαγή από τους τόκους και το πρόστιμο εκπρόθεσμης καταβολής κάθε οφειλέτης του Δημοσίου, εφόσον επικαλείται και αποδεικνύει άγνοια για την ύπαρξη της αντίστοιχης οφειλής. Η άγνοια θα πρέπει να οφείλεται σε περιστατικό ανωτέρας βίας και όχι σε δική του υπαιτιότητα.

Παράλειψη τήρησης της υποχρέωσης επίδοσης στη φορολογική αρχή αντιγράφου της προσφυγής οδηγεί σε απόρριψη του ένδικου μέσου ως απαράδεκτου, μόνον εφόσον η φορολογική αρχή δεν έλαβε πράγματι έγκαιρα γνώση για τη συγκεκριμένη προσφυγή. Εάν, συνεπώς, η ενημέρωση εξασφαλίζεται με οποιονδήποτε τρόπο, όπως για παράδειγμα με την εμπρόθεσμη κατάθεση αντιγράφου της προσφυγής στο πρωτόκολλο της αρχής, αλλά και όταν το δικαστήριο δεν επικαλείται ούτε προκύπτει ότι έχει υποστεί δικονομική βλάβη, η προσφυγή δεν μπορεί να απορρίπτεται ως απαράδεκτη.

Δυνατότητα υπαγωγής περισσότερων φορολογικών παραβάσεων στα ευνοϊκότερα πρόστιμα του ν. 4337/2015 παρέχει το νέο νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή. Ειδικότερα, προβλέπεται παράταση μέχρι και τις 30.10.2016 στην προθεσμία για την υποβολή ανέκκλητης δήλωσης αποδοχής φορολογικής παράβασης, που είναι απαραίτητη για την υπαγωγή παλαιότερων εκκρεμών υποθέσεων στις ευνοϊκές διατάξεις. Ενδεικτικά, το πρόστιμο για μη υποβολή δήλωσης ΦΠΑ μειώνεται στο 50% επί του ποσού του φόρου από το 120% που ίσχυε με τον προϊσχύσαντα ν. 2523/97. Υπενθυμίζεται πως για τα πρόστιμα τα σχετικά με τις φορολογικές παραβάσεις γίνεται δεκτό τεκμήριο αναδρομικής εφαρμογής του νέου ηπιότερου νόμου (ΣτΕ 4256/2001).

 Σε 20ετή παραγραφή υπόκεινται οι απαιτήσεις των φορέων κοινωνικής ασφάλισης που εντάσσονται στον ΕΦΚΑ από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές. Η παραγραφή αρχίζει από την πρώτη μέρα του επόμενου έτους εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία. Η ρύθμιση αυτή δεν καταλαμβάνει απαιτήσεις που έχουν παραγραφεί μέχρι 11.5.2016.

 Ανάκληση φορολογικής δήλωσης. Δεν επιτρέπεται η ανάκληση φορολογικής δήλωσης απευθείας ενώπιον του δικαστηρίου μετά τη θέση σε ισχύ του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν. 4174/2013). Πριν από τη θέση σε ισχύ της νομοθεσίας αυτής, ήταν δυνατή η ανάκληση της φορολογικής δήλωσης και κατευθείαν ενώπιον του δικαστηρίου, όταν υπήρχε νομική πλάνη. Οι τροποποιητικές δηλώσεις πρέπει να υποβάλλονται ενώπιον της αρμόδιας ΔΟΥ και, εφόσον απορριφθούν, ο φορολογούμενος μπορεί να υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή (ΔΕφΑθ 3158/2015).

 Η φοροδιαφυγή είναι ποινικά αξιόποινη εφόσον το ύψος του φόρου που αναλογεί στα καθαρά εισοδήματα που έχουν αποκρυβεί υπερβαίνει ανά φορολογικό έτος τις 100.000 ευρώ (ή αντίστοιχα 50.000 ευρώ για τον ΦΠΑ) ανά είδος φόρου. Από την έναρξη ισχύος των νέων επιεικέστερων διατάξεων παύει η ποινική διαδικασία για πρόσωπα που διώκονταν για φοροδιαφυγή για μικρότερα ποσά (π.χ. 15.000 ευρώ για φόρο που αναλογεί στο εισόδημα, 3.000 ευρώ για ΦΠΑ, σύμφωνα με τον ν. 2523/1997), όπως αυτά ίσχυαν παλαιότερα.

Στα φορολογικά αδικήματα που διαπράττονται από 1.1.2014 ασκείται ποινική δίωξη, ακόμα και εάν ο φορολογούμενος αποδεχθεί τη διορθωτική πράξη προσδιορισμού του φόρου και καταβάλει το σύνολο του φόρου και των προσαυξήσεων. Αντίθετα, σύμφωνα με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, όταν η φοροδιαφυγή ανάγεται σε χρονική περίοδο έως 31.12.2013, η περαίωση της διαφοράς, η πληρωμή δηλαδή του φόρου, θα πρέπει να έχει ως συνέπεια τη μη άσκηση ποινικής δίωξης (Γνωμοδότηση Εισ.Α.Π. 4/2015).

• Τα όργανα της διοίκησης φαίνεται ότι είναι υποχρεωμένα να αποστείλουν μηνυτήρια αναφορά στον εισαγγελέα για τα εγκλήματα φοροδιαφυγής, ακόμη και εάν είναι προφανές από τις περιστάσεις ότι ο φορολογούμενος δεν έδρασε με δόλο.

• Μολονότι η έκδοση και η λήψη πλαστών και εικονικών στοιχείων τιμωρείται ως αυτοτελές έγκλημα, εάν τα φορολογικά στοιχεία χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη του εγκλήματος της φοροδιαφυγής ασκείται ποινική δίωξη μόνο για τη φοροδιαφυγή, ακόμη και εάν η ποινή που προβλέπεται γι’ αυτήν είναι χαμηλότερη σε σχέση με αυτή που προβλέπεται για την έκδοση και λήψη πλαστών και εικονικών στοιχείων.

• Δεν πρέπει να καταλογίζονται πρόστιμα για τη μη έκδοση παραστατικού σε αδικαιολόγητη προσαύξηση περιουσίας ελεύθερου επαγγελματία, αφού οι διατάξεις γι’ αυτήν δεν έχουν την έννοια ότι το επίμαχο εισόδημα συνιστά πράγματι καρπό της άσκησης ελευθερίου επαγγέλματος, ώστε να επιβάλλεται υποχρέωση έκδοσης φορολογικού στοιχείου. Πρόστιμο μπορεί να επιβληθεί μόνο όταν η φορολογική αρχή τεκμηριώσει ότι ο επιτηδευματίας εισέπραξε το επίμαχο ποσό ως αμοιβή για την παροχή υπηρεσιών (ΣτΕ 886/2016).

• Σύμφωνα με τη νομολογία των ποινικών δικαστηρίων, διαχειριστές εταιρειών έχουν κηρυχθεί αθώοι για τη μη καταβολή του ΦΠΑ κατόπιν εξωλογιστικού προσδιορισμού. Η μη απόδοση του ΦΠΑ συνιστά ποινικό αδίκημα όταν ο φόρος προκύπτει από τις πραγματικές πωλήσεις του επιτηδευματία και όχι όταν προσδιορίζεται θεωρητικά (εξωλογιστικά). Αλλωστε, ο τελευταίος δεν αποτελεί ΦΠΑ, αλλά στην πραγματικότητα οικονομική κύρωση που επιβάλλουν τα αρμόδια φορολογικά όργανα (ΕφΑθ 3311/2011).
• Η διακράτηση ΦΠΑ άνω του ποσού των 50.000 ευρώ που προβλέπεται από τον ν. 4337/2015 είναι έγκλημα διαρκές και όχι στιγμιαίο, με συνέπεια να εφαρμόζεται επ’ αυτού η αυτόφωρη διαδικασία.

Σε περίπτωση τέλεσης (ή απόπειρας) εγκλήματος φοροδιαφυγής, η ποινική δίωξη ασκείται αυτεπαγγέλτως, κατόπιν υποβολής μηνυτήριας αναφοράς από τον γενικό γραμματέα Δημοσίων Εσόδων. Τυχόν άσκηση ενδικοφανούς προσφυγής ή προσφυγής ενώπιον των Δικαστηρίων δεν επηρεάζει την ποινική διαδικασία. Το ποινικό δικαστήριο μπορεί να αναστείλει την ποινική δίκη μέχρι την τελεσίδικη κρίση του διοικητικού δικαστηρίου.

• Δεν είναι δυνατή η προσφυγή στα διοικητικά δικαστήρια κατά πράξης των φορολογικών αρχών χωρίς να προηγηθεί η διαδικασία της ενδικοφανούς προσφυγής.

 Εχει κριθεί από τα Δικαστήρια ως αντισυνταγματική η μη αναγνώριση δαπάνης για αγαθά ή υπηρεσίες που ελήφθησαν από εξωχώρια εταιρεία, με έδρα σε μη συνεργάσιμο φορολογικά κράτος, με μόνο τυπικό κριτήριο την εθνικότητα της εταιρείας που πωλεί τα αγαθά ή παρέχει τις υπηρεσίες (ΔΕφΑθ 6123/2013).

• Η δέσμευση τραπεζικών λογαριασμών και οποιουδήποτε είδους περιουσιακών στοιχείων από το ΣΔΟΕ, κρίθηκε από το ΣτΕ (1260/2015) αντισυνταγματική και αντίθετη στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, καθώς συνεπάγεται σοβαρή επέμβαση στα περιουσιακά δικαιώματα και την οικονομική και επαγγελματική ελευθερία του φορολογουμένου.

• Με τις διατάξεις των νέων Ελληνικών Λογιστικών Προτύπων που ισχύουν από 1.1.2015, δεν υπάρχει υποχρέωση έκδοσης αποδείξεων παροχής υπηρεσιών για δωρεάν υπηρεσίες, όπως προέβλεπαν παλαιότερα ο ΚΒΣ και ο ΚΦΑΣ, εκτός εάν οι υπηρεσίες αυτές υπάγονται σε ΦΠΑ, οπότε εξακολουθεί να ισχύει η υποχρέωση έκδοσης στοιχείου αυτοπαράδοσης για σκοπούς ΦΠΑ.

• Εκτελεστικά μέλη Δ.Σ. εταιρειών μπορεί να ευθύνονται ποινικώς για φοροδιαφυγή για πολλά έτη μετά τη λήξη των καθηκόντων τους. Η παραγραφή των ποινικών φορολογικών αδικημάτων στην πράξη δεν αρχίζει ουσιαστικά αν δεν έχει πραγματοποιηθεί φορολογικός έλεγχος, σύμφωνα με τις πρόσφατες ρυθμίσεις του ν. 4337/2015.

Επί αναγκαστικού πλειστηριασμού ακινήτου, αν οφείλεται ΦΠΑ στο Δημόσιο, ή υφίστανται χρέη σε τράπεζα (με υποθήκη σε ακίνητο) καθώς και σε προμηθευτές, σύμφωνα με τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας θα ικανοποιηθούν ως εξής: Η τράπεζα σε ποσοστό 65%, το Δημόσιο για το ΦΠΑ σε ποσοστό 25% και οι προμηθευτές σε ποσοστό 10%. Ερωτήματα προκαλεί το γεγονός πως, σύμφωνα με τον Κώδικα Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων, για τις ίδιες απαιτήσεις το Δημόσιο ικανοποιείται πριν από τις τράπεζες. Παρόλο που ο Κώδικας Είσπραξης Δημοσίων Εσόδων τροποποιήθηκε πρόσφατα, εντούτοις το άρθρο αυτό δεν άλλαξε, με αποτέλεσμα να βρίσκεται σε αντίφαση με τον Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας προκαλώντας σύγχυση και ερωτήματα.

Η μη απόδοση του ΦΠΑ επισύρει σημαντικές διοικητικές και ποινικές κυρώσεις, ακόμη για τους νομίμους εκπροσώπους και διευθυντές εταιρειών. Τα στελέχη αυτά είναι αλληλέγγυα υπεύθυνα για την πληρωμή του ΦΠΑ. Πρακτικά, εάν γίνει έλεγχος σε μία εταιρεία και αυτή βρεθεί να μην έχει αποδώσει σωστά τον ΦΠΑ, οι φορολογικές αρχές επιδιώκουν την είσπραξη του ΦΠΑ κατευθείαν από την προσωπική περιουσία των νομίμων εκπροσώπων (συνήθως του διευθύνοντος συμβούλου), εκτός εάν η εταιρεία συμμορφωθεί από μόνη της και καταβάλλει τον φόρο.

• Εάν ο ΦΠΑ που δεν έχει αποδοθεί υπερβαίνει σε κάποιο έτος το ποσό των 50.000 ευρώ, προβλέπεται ποινή φυλάκισης τουλάχιστον δύο (2) ετών. Εφόσον το ποσό του φόρου υπερβαίνει τις 100.000 ευρώ, η πράξη που τελείται είναι κακουργηματική και επιβάλλεται η ποινή της κάθειρξης (με πλαίσιο ποινής 5-20 έτη). Επίσης, σύμφωνα με το ισχύον καθεστώς, ακόμη και αν πληρωθεί ο φόρος που καταλογίσθηκε, μπορεί να ασκηθεί ποινική δίωξη, λόγω της κατάργησης του διοικητικού συμβιβασμού. Βέβαια, πρόσφατη γνωμοδότηση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου διευκρίνισε ότι εφόσον η μη απόδοση φόρου ανάγεται σε χρονική περίοδο έως 31.12.2013, η περαίωση της διαφοράς θα πρέπει να έχει ως συνέπεια τη μη άσκηση ποινικής δίωξης (Γνωμοδότηση 4/2015).

Η υποχρέωση έκδοσης τιμολογίου γεννάται κατά τον χρόνο που πραγματοποιείται η αποστολή ή η παράδοση των αγαθών ή των υπηρεσιών. Ο χρόνος έκδοσης τιμολογίου αποσυνδέεται από την εφαρμογή της αρχής του δεδουλευμένου σχετικά με την αναγνώριση των πωλήσεων. Δηλαδή η υποχρέωση αναγνώρισης των εσόδων είναι θέμα πραγματικών περιστατικών, σύμφωνα με τα σχετικά κριτήρια αναγνώρισης (π.χ., παράδοση αγαθών, παροχή υπηρεσίας), και δεν προϋποθέτει την έκδοση τιμολογίου, η οποία μπορεί και να γίνεται σε μεταγενέστερο χρόνο. Αυτό ισχύει ανεξάρτητα εάν τηρούνται απλογραφικά ή διπλογραφικά βιβλία (ν. 4308/2014).

Grant Thornton

14.Tα πρόστιμα ΑΠΔ  (ΙΚΑ)

https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/24479

Ανάλυση του Α. Σακελλαριάδη

15. Tα πρόστιμα για τις Δηλώσεις Πόθεν Έσχες (pothen.gr )

• Ηλεκτρονικά θα υποβάλλονται από φέτος οι Δηλώσεις Περιουσιακής Κατάστασης και Οικονομικών Συμφερόντων («πόθεν έσχες») με τη χρήση προσωπικών κωδικών του Taxisnet. Ειδικά για το 2016, η προθεσμία υποβολής αρχίζει την 1η Οκτωβρίου και λήγει την 31η Δεκεμβρίου. Κατά τα επόμενα έτη η δήλωση υποβάλλεται το αργότερο 3 μήνες μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος. Οι υπόχρεοι καταχωρίζουν τα υφιστάμενα περιουσιακά στοιχεία που υπάρχουν κατά την 31η Δεκεμβρίου του προηγουμένου έτους.
• Αυστηρά είναι τα πρόστιμα και οι ποινικές κυρώσεις για τη μη υποβολή, εκπρόθεσμη και ανακριβή ή ελλιπή υποβολή δήλωσης «πόθεν έσχες». Συγκεκριμένα, προβλέπονται:
• 150 έως 400 ευρώ για την εκπρόθεσμη υποβολή.
• Εως 100.000 ευρώ και φυλάκιση εάν ο υπόχρεος δεν καταθέσει δήλωση μετά την πάροδο 30 ημερών από τη λήξη της σχετικής προθεσμίας ή έχει καταθέσει ανακριβή ή ελλιπή δήλωση.
• 10.000 έως 500.000 ευρώ και φυλάκιση άνω των 2 ετών εάν διαπιστωθεί ότι με την παράλειψη υποβολής της δήλωσής του ή με την υποβολή ανακριβούς ή ελλιπούς δήλωσης ο υπόχρεος αποσκοπούσε στην απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου που απέκτησε επωφελούμενος από την ιδιότητά του.
20.000 έως 1.000.000 ευρώ και κάθειρξη έως 10 έτη εάν η συνολική αξία της αποκρυπτόμενης περιουσίας (τόσο του υποχρέου όσο και των λοιπών προσώπων για τα οποία υποβάλει δήλωση) υπερβαίνει τις 300.000 ευρώ.
• Μόνο χρηματική ποινή επιβάλλεται σε περίπτωση που αποδειχθεί η ύπαρξη αμέλειας.
• Δεν θα δημοσιοποιούνται στο Διαδίκτυο οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης («πόθεν έσχες») όλων των υπόχρεων, όπως ανακοινώθηκε από το υπουργείο Δικαιοσύνης. Συγκεκριμένα, διευκρινίστηκε πως οι δηλώσεις περιουσιακής κατάστασης κατά κανόνα δεν δημοσιεύονται. Εξαιρούνται μόνον οι δηλώσεις που υποβάλλουν πολιτικά εκτεθειμένα πρόσωπα, όπως ο πρωθυπουργός, οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων που εκπροσωπούνται στο εθνικό ή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, οι υπουργοί και οι υφυπουργοί, οι βουλευτές, οι δήμαρχοι και όσοι διαχειρίζονται τα οικονομικά συμφέροντα των προαναφερθέντων πολιτικών κομμάτων. Ακόμα και στην περίπτωση των δηλώσεων που δημοσιοποιούνται, εξαιρούνται εκείνα τα στοιχεία που είναι ικανά να προκαλέσουν βλάβη στη ζωή ή στην περιουσία του δηλούντος και της οικογένειάς του (διεύθυνση κατοικίας, αριθμός φορολογικού μητρώου κ.λπ.).

16. Τα  πρόστιμα   για παραβάσεις  φοροδιαφυγής

Διευκρινήσεις ΠΟΛ 1142/20-9-2016.

ΕΓΚΛΗΜΑΤΑ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗΣ - ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ» (άρθρα 66-71) του ν.4174/2013 (Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας - Κ.Φ.Δ.), όπως αυτό προστέθηκε στον Κ.Φ.Δ., με το άρθρο 8 του ν.4337/2015 (Φ.Ε.Κ. Α' 129/17.10.2015))
https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/24541

1. Κατάργηση αδικημάτων φοροδιαφυγής του ν.2523/1997 (άρθρο 71 του Κ.Φ.Δ.)
2. Εγκλήματα φοροδιαφυγής (άρθρο 66 του Κ.Φ.Δ.)
Α. Εγκλήματα φοροδιαφυγής στους φόρους, τέλη και εισφορές
Β. Εγκλήματα φοροδιαφυγής για περιπτώσεις έκδοσης, αποδοχής, φορολογικών στοιχείων και για τη νόθευση φορολογικών στοιχείων
3. Αυτουργοί, συνεργοί, συμμέτοχοι (άρθρο 67 του Κ.Φ.Δ.)
4. Ποινική δίωξη, παραγραφή, αρμόδιο δικαστήριο, παράσταση πολιτικής αγωγής, μάρτυρες, υποχρεώσεις των οργάνων της Φορολογικής Διοίκησης (άρθρο 68 του Κ.Φ.Δ.)
5. Περιπτώσεις διαπίστωσης αδικημάτων φοροδιαφυγής που τελέσθηκαν έως 31-12-2013 (σχετ. η με αριθ. 4/2015 Γνωμοδότηση του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου).

6. Λοιπές επισημάνσεις
Πινακάκια από το Σχόλιο της Δευτέρας.

i) Εγκλήματα φοροδιαφυγής στους φόρους, τέλη και εισφορές

Αντικείμενο φοροδιαφυγής

Ύψος ανά διαχειριστική χρήση

Ποινές που επιβάλλονται

Φόρος εισοδήματος, ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή στον ειδικό φόρο ακινήτων (Ε.Φ.Α.)

Άνω των 100.000 ευρώ

Φυλάκιση έως 2 έτη

Άνω των 150.000 ευρώ

Κάθειρξη

Φ.Π.Α

Άνω των 50.000 ευρώ

Φυλάκιση έως 2 έτη

Άνω των 100.000 ευρώ

Κάθειρξη

Φόρος κύκλου εργασιών, φόρος ασφαλίστρων, παρακρατούμενοι και επιρριπτόμενοι φόροι, τέλη ή εισφορές

Άνω των 100.000 ευρώ

Φυλάκιση έως 2 έτη

Άνω των 150.000 ευρώ

Κάθειρξη

Φόρος πλοίων

Άνω των 100.000 ευρώ

Φυλάκιση έως 2 έτη

Άνω των 150.000 ευρώ

Κάθειρξη

ii. Εγκλήματα φοροδιαφυγής για περιπτώσεις έκδοσης, αποδοχής, φορολογικών στοιχείων και για τη νόθευση φορολογικών στοιχείων

Πλαστά, εικονικά, νοθευμένα, κ.λπ. στοιχεία

Ύψος ανά διαχειριστική χρήση

Ποινές που επιβάλλονται

Παρατηρήσεις

Έκδοση ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων για ανύπαρκτη συναλλαγή στο σύνολό της ή για μέρος αυτής

Άνω των 75.000 ευρώ

Φυλάκιση για 1 έτος

Δείτε την υποσημείωση υπ΄ αριθμ. 1

Άνω των 200.000 ευρώ

Κάθειρξη έως 10 έτη

Δείτε την υποσημείωση υπ΄ αριθμ. 1

Έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή νόθευση αυτών

Ανεξαρτήτως αναγραφόμενης συναλλαγής

Φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών

Ανεξαρτήτως εάν διαφεύγει ή μη την πληρωμή φόρου

Υποσημείωση 1: Αναφορικά με τις παραπάνω περιπτώσεις, επισημαίνεται ότι, η έκδοση πλαστών ή εικονικών φορολογικών στοιχείων, η αποδοχή εικονικών φορολογικών στοιχείων ή η νόθευση τέτοιων στοιχείων, τιμωρείται σύμφωνα με τις ανωτέρω διακρίσεις και ανεξάρτητα από την διαφυγή ή μη της πληρωμής φόρου, εκτός εάν τα στοιχεία αυτά χρησιμοποιήθηκαν για τη διάπραξη ή την υποστήριξη κάποιας από τις πράξεις των παραγράφων 1 έως 4 του άρθρου 66 του Κ.Φ.Δ., με αποτέλεσμα στις περιπτώσεις αυτές, ο δράστης να τιμωρείται μόνο για την τέλεση εγκλήματος φοροδιαφυγής των περιπτώσεων 1 έως 4 ως αυτουργός ή συμμέτοχος (σχετ. το πρώτο εδάφ. της παρ. 5 του άρθρου 66 του Κ.Φ.Δ. και το τρίτο εδάφιο της παρ. 5 του ίδιου άρθρου). Εν προκειμένω και όσον αφορά τις περιπτώσεις της παραγράφου 5 του άρθρου 66 του Κ.Φ.Δ., σημειώνεται ότι η τέλεση του εγκλήματος φοροδιαφυγής, τιμωρείται με κριτήριο την συμπλήρωση ή μη του οριζόμενου, για κάθε φορολογικό ή διαχειριστικό έτος, ορίου ως προς τους κατά περίπτωση καταλογιζόμενους φόρους, τέλη ή εισφορές, συνεπεία των προαναφερόμενων πράξεων (δηλ. της κατά τα ως άνω έκδοσης ή λήψης κ.λπ., φορολογικών στοιχείων).

iii. Αυτουργοί, συνεργοί, συμμέτοχοι

Διαβάστε με προσοχή όσα αναφέρονται στην εν λόγω εγκύκλιο για το ζήτημα αυτό. Επί τη ευκαιρία να θυμίσω το πολύ ενδιαφέρον άρθρο της Νένας Διονυσοπούλου με θέμα Υποχρεώσεις λογιστών - Συνέργεια στην τέλεση εγκλημάτων φοροδιαφυγής (Νομοθετική και πρακτική επισκόπηση).

Πηγή: Taxheaven © Δείτε περισσότερα https://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/31201

(Το σχόλιο της Δευτέρας /26/9/16)/Κ.Γραβιάς)

17.Πρόστιμα για παραβίαση φορολογικού απορρήτου. (άρθ.17Α ν.4174/14)

1. Η παραβίαση του απορρήτου των στοιχείων και πληροφοριών που τηρούνται στη Φορολογική Διοίκηση από τα πρόσωπα του άρθρου 17 που υπάγονται στις διατάξεις του άρθρου 2 του Κώδικα Κατάστασης Δημοσίων Πολιτικών Διοικητικών Υπαλλήλων και Υπαλλήλων Ν.Π.Δ.Δ. (ν.3528/2007, Α' 26) συνιστά σε κάθε περίπτωση τα πειθαρχικά παραπτώματα της παράβασης καθήκοντος και της παραβίασης της υποχρέωσης εχεμύθειας, τα οποία μπορεί να επισύρουν την ποινή της οριστικής παύσης κατά τις περιπτώσεις γ' και η' της παρ. 1 του άρθρου 107 και η' της παρ. 1 του άρθρου 109 του Κώδικα αυτού.

2. Με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων επιβάλλεται στα πρόσωπα των παραγράφων 1 και 2 του άρθρου 17 που παραβιάζουν το απόρρητο και αποκαλύπτουν σε τρίτους στοιχεία και πληροφορίες που τηρούνται στη Φορολογική Διοίκηση και περιήλθαν σε γνώση τους,

Πρόστιμο ύψους από χίλια (1.000) έως εκατό χιλιάδες (100.000) ευρώ, ανάλογα με τη βαρύτητα της παραβίασης και τις συντρέχουσες περιστάσεις……..

3. Η μη τήρηση του απορρήτου από το προσωπικό ή τους διοικούντες τις αναδόχους εταιρείες, οι οποίες διαχειρίζονται έργα του Υπουργείου Οικονομικών, τιμωρείται με πρόστιμο ποσού διακοσίων χιλιάδων (200.000) ευρώ, ανά παράβαση, το οποίο επιβάλλεται στην εταιρεία με απόφαση του Γενικού Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων.

 

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...