Προς το περιεχόμενο
  • 0

Ενας τροπος αντιμετωπισης ασφαλισης μουσικου στο ΙΚΑ


picos

Ερώτηση

Αγαπητοι συναδελφοι μια μικρη βοηθεια,

θελω να απασχολησω εναν μουσικο (ο οποιος επεμενε να κοψει ΑΠΥ) σε ενα πελατη μου για μια μερα.Δεν θελω να μπλεξω με ΑΠΥ πρακρατησεις κλπ οποτε επελεξα να κανω κανονικα

1)αναγραφη στο ΕΒΚΝΠ

2)προσληψη

3)συμβαση ορισμενου χρονου

4) συμβαση μερικης απασχολησης (για να τα εχω καλα και με το ΣΕΠΕ)

5)Πινακα χρειαζεται?(δεν εχω προλαβει να ρωτησω στο ΣΕΠΕ)

6)καταγγελια συμβασης ορ.χρονου

7)στο τελος εκδοση βεβαιωσης αποδοχων

οι ερωτησεις τωρα

1) βρηκα μια συμβαση για μουσικους του 2005 που αναφερει ελαχιστο μισθο 90€

στο ΙΚΑ ειδα οτι μπαινουν στα τεκμαρτα 14η μουσικοι β , 15η μουσικοι α ,22η!!!! αρτιστες επιλεγω την 15η για να τα εχω καλα με ολους (εργοδοτες ελεγχο κλπ) ειναι σωστο ομως να τους ασφαλισω με τεκμαρτα ή πρεπει να παω βασει συμβασης ?

2) τον ολο τροπος χειρισμου απο 1-6 τον βρισκετε σωστο ή καπου εχει λαθος?

Αυτο που με ανησυχει ειναι οτι αυτοι τρελλαινονται να κοψουν ΑΠΥ και δεν δινουν στοιχεια (αλλα ουτως η αλλως θα εμφανιστουν στην ΑΠΔ ειτε με ΑΠΥ ειτε χωρις)

Δεν εχω το δικαιωμα να τους απασχολησω με τον τροπο μου και να παρουσιασω ετσι την εργασιακη σχεση μας?

3)ΙΚΑ ΒΑΡΕΑ εταμ ειναι το σωστο? 105 πακετο

Ευχαριστω εκ των προτερων.

Π.Δ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

Δεν τρελαίνονται να κόψουν ΑΠΥ. Είναι υποχρεωμένοι, και μάλιστα όχι μόνο υπάρχει παρακράτηση φόρου 20%, αλλά έχουν και κρατήσεις ΙΚΑ!!! Όλοι οι καλλιτέχνες...

Δλδ εσύ το βρίσκεις λογικό πρόσληψη για 1 ημέρα??? <_<

Αφού το ΙΚΑ δεν το γλυτώνεις, δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το πρόβλημα να παρακρατήσεις ένα φόρο και να τον αποδώσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Δεν τρελαίνονται να κόψουν ΑΠΥ. Είναι υποχρεωμένοι, και μάλιστα όχι μόνο υπάρχει παρακράτηση φόρου 20%, αλλά έχουν και κρατήσεις ΙΚΑ!!! Όλοι οι καλλιτέχνες...

Δλδ εσύ το βρίσκεις λογικό πρόσληψη για 1 ημέρα??? <_<

Αφού το ΙΚΑ δεν το γλυτώνεις, δεν καταλαβαίνω ποιό είναι το πρόβλημα να παρακρατήσεις ένα φόρο και να τον αποδώσεις.

τον γνωριζω τον χειρισμο με την ΑΠΥ, αλλα η λογικη σταματα εκει που αρχιζει το ΙΚΑ.Αυτο που θελω να επιβεβαιωσω ειναι οτι μπορω να το χειριστω το θεμα και ετσι.Δεν με χαλαει να κανω αυτη τη διαδικασια.Ουτως η αλλως αν κοψουν ΑΠΥ κανονικα θα πρεπει να κανω και συμφωνητικο μαζι τους να το καταθεσω στην Δου, να τους γραψω ουτως η αλλως στο ΙΚΑ με την ημερομηνια που κοβουν την ΑΠΥ (ουσιαστικα αυθημερον).Σε ενδεχομενο ελεγχο του ΙΚΑ θα γλιτωσω τις πολλες ερωτησεις αν τους κανω την ζωη ευκολη ακολουθωντας την πρωτη διαδικασια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

...........................

Δλδ εσύ το βρίσκεις λογικό πρόσληψη για 1 ημέρα??? <_<

...........................

Λογικότατο...

Χρόνια το δουλεύω έτσι....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

IKA ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. : 43 Υποβολή Α.Π.Δ. και καταβολή εισφορών από εργοδότες που ασφαλίζουν μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς επί πνευματικών δικαιωμάτων τους από την χρήση του έργου τους.

Αθήνα, 4/6/2009

Αριθμ. Πρωτ. Τ01/550

Δ Ι Ο Ι Κ Η Σ Η

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΑΣΦ/ΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ & ΕΣΟΔΩΝ

ΤΜΗΜΑ : ΕΙΔΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ

Ταχ. Διεύθυνση : Αγ. Κων/νου 8

10241 ΑΘΗΝΑ

Πληροφορίες : Ε. Νικηφοριάδου

Αριθ. τηλεφώνου : 210 52 15 261

FAX : 210 52 23 228

E – mail : [email protected]

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΑΡ. : 43

ΘΕΜΑ: Υποβολή Α.Π.Δ. και καταβολή εισφορών από εργοδότες που ασφαλίζουν μουσικοσυνθέτες και στιχουργούς επί πνευματικών δικαιωμάτων τους από την χρήση του έργου τους.

Όπως σας είναι γνωστό, με τις διατάξεις του άρθρου 4 του ν.1296/82 στην ασφάλιση του Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. για τους κλάδους σύνταξης, ασθένειας και Ε.Τ.Ε.Α.Μ. υπήχθησαν - μεταξύ άλλων - και οι μουσικοσυνθέτες, ποιητές και στιχουργοί.

Με την παρ. 2 του άρθρου 5 του ίδιου νόμου ορίσθηκε ότι για όλα τα υπαγόμενα στο Ι.Κ.Α. – Ε.Τ.Α.Μ. με τον νόμο αυτόν πρόσωπα, οφείλονται εισφορές για το σύνολο των αμοιβών, δικαιωμάτων κ.λ.π. που υποχρεούνται να καταβάλλουν στα πρόσωπα αυτά για την χρησιμοποίηση του έργου τους οι κατά την παρ. 1 του άρθρου αυτού εργοδότες.

ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ – ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Με τις διατάξεις του ν. 2121/93 ρυθμίσθηκαν θέματα πνευματικής ιδιοκτησίας, συγγενικών δικαιωμάτων και διάφορα πολιτιστικά θέματα.

Σύμφωνα με το άρθρο 1, οι πνευματικοί δημιουργοί, με την δημιουργία του έργου αποκτούν επ΄ αυτού πνευματική ιδιοκτησία, που περιλαμβάνει το δικαίωμα εκμετάλλευσης του έργου (περιουσιακό δικαίωμα) και το δικαίωμα προστασίας του προσωπικού τους δεσμού με αυτό (ηθικό δικαίωμα).

Κατά το άρθρο 2, ως έργο νοείται κάθε πρωτότυπο πνευματικό δημιούργημα λόγου, τέχνης ή επιστήμης που εκφράζεται με οποιαδήποτε μορφή, μεταξύ δε αυτών αναφέρονται τα γραπτά κείμενα (ποιήματα, στίχοι κ.λ.π.) και οι μουσικές συνθέσεις.

Επομένως, οι στιχουργοί, οι ποιητές και οι συνθέτες μουσικής περιλαμβάνονται στους πνευματικούς δημιουργούς.

Κατά το άρθρο 12, το περιουσιακό δικαίωμα μπορεί να μεταβιβασθεί μεταξύ ζώντων ή να μεταβιβασθεί λόγω θανάτου.

Κατά συνέπεια, δικαιούχοι πνευματικών δικαιωμάτων είναι αφ΄ ενός οι ίδιοι οι δημιουργοί (μουσικοσυνθέτες, στιχουργοί, ποιητές, μεταφραστές στίχων) αλλά και όσοι γίνονται δικαιούχοι με άλλον τρόπο (π.χ. εκδότες μουσικών έργων που κατέχουν βάσει σύμβασης τα εκδοτικά δικαιώματα, κληρονόμοι που κατέστησαν δικαιούχοι βάσει εκχώρησης, πώλησης ή δωρεάς των πνευματικών δικαιωμάτων του δημιουργού).

Στο σημείο αυτό τονίζεται ότι, αν και προβλέπεται από τον ν.2121/93 η μεταβίβαση του περιουσιακού δικαιώματος, υπαγόμενα στην ασφάλιση πρόσωπα (από την χρήση των πνευματικών δικαιωμάτων τους) είναι μόνο οι ίδιοι οι πνευματικοί δημιουργοί (μουσικοσυνθέτες, ποιητές, στιχουργοί κ.λ.π.) και όχι πρόσωπα φυσικά ή νομικά (π.χ. κληρονόμοι, εκδότες μουσικών έργων κ.λ.π.) στα οποία τυχόν περιήλθαν τα δικαιώματα των πνευματικών δημιουργών.

Και τούτο, επειδή η ασφάλιση είναι καθαρά προσωπαγής.

ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΙ ΣΥΛΛΟΓΙΚΗΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΝΕΥΜΑΤΙΚΩΝ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΩΝ

Σύμφωνα με το άρθρο 54 του αυτού νόμου, οι δημιουργοί μπορούν να αναθέτουν σε οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης και προστασίας, που έχουν αποκλειστικά αυτόν τον σκοπό, την διαχείριση ή την προστασία ή την διαχείριση και προστασία του περιουσιακού τους δικαιώματος ή εξουσιών που απορρέουν από αυτό.

Οι αρμοδιότητες των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης καθορίζονται από το άρθρο 55 του νόμου και οι κυριότερες είναι :

--

Η κατάρτιση συμβάσεων με τους χρήστες για τους όρους εκμετάλλευσης των έργων καθώς και για την οφειλόμενη αμοιβή.

--

Η εξασφάλιση στους δημιουργούς ποσοστιαίας αμοιβής κατά τα οριζόμενα στον νόμο.

--

Η κατανομή της εισπραχθείσας αμοιβής μεταξύ των δημιουργών.

--

Κάθε διοικητική ή δικαστική ή εξώδικη ενέργεια για την νόμιμη προστασία των δικαιωμάτων των δημιουργών ή των δικαιούχων τους.

Ο οργανισμός συλλογικής διαχείρισης των δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας των μουσικοσυνθετών και στιχουργών είναι η Ελληνική Εταιρία Προστασίας Πνευματικής Ιδιοκτησίας (Α.Ε.Π.Ι.).

Η διαδικασία με την οποία συγκεντρώνονται τα πνευματικά δικαιώματα και διανέμονται στους δικαιούχους είναι η εξής :

Μετά το τέλος του Α΄ και Β΄ εξαμήνου κάθε έτους, οι φωνογραφικές εταιρίες εντός του επομένου τριμήνου – από το τέλος του κάθε εξαμήνου αντίστοιχα - αφ΄ ενός συντάσσουν καταστάσεις των πραγματοποιηθεισών στο εξάμηνο πωλήσεων αφ΄ ετέρου υπολογίζουν τα ποσοστά κάθε δικαιούχου επί της τιμής πωλήσεως των δίσκων, cd κ.λ.π. που πωλήθηκαν και το σύνολο αυτών των στοιχείων αποστέλλουν στην Α.Ε.Π.Ι.

Η Α.Ε.Π.Ι., η οποία ενεργεί για λογαριασμό των δικαιούχων, μετά την παραλαβή των ως άνω στοιχείων, ασχολείται με τον έλεγχο και την τεκμηρίωση του περιεχομένου των εξαμηνιαίων καταστάσεων απόδοσης των δικαιωμάτων.

Αφού οριστικοποιήσει τα ποσά που περιέχονται στις καταστάσεις αυτές, προχωρεί στην διανομή αυτών.

Τα δικαιώματα, όμως, αυτά δεν είναι σταθερά για τους δικαιούχους, διότι εξαρτώνται από τις προτιμήσεις των καταναλωτών, όπως αυτές κυμάνθηκαν κατά το εξεταζόμενο εξάμηνο.

Δεδομένου δε ότι η διανομή των δικαιωμάτων γίνεται με τον επιμερισμό χιλιάδων μικροποσών σε χιλιάδες δικαιούχους – μέλη της Α.Ε.Π.Ι., απαιτείται για την διαδικασία αυτή ένα νέο – περίπου – τρίμηνο.

Μετά την διανομή των δικαιωμάτων (η οποία γίνεται π.χ. στις 31/12/08 για τις πωλήσεις περιόδου 1/1 – 30/6/08 και στις 30/6/09 για τις πωλήσεις περιόδου 1/7 – 31/12/08), η Α.Ε.Π.Ι., προς εξυπηρέτηση των μελών της, συντάσσει τις μισθολογικές καταστάσεις με υπολογισμό των εργοδοτικών και των εργατικών εισφορών, τις οποίες παραδίδει στις εργοδότριες εταιρίες δηλ. τα εργοστάσια εγγραφής (με τα οποία συναλλάσσονται οι μικροί έμποροι) και τις φωνογραφικές εταιρίες.

Η Υπηρεσία μας, λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαιτερότητες των ανωτέρω (χρόνους για την συλλογή των πωλήσεων, την κατάρτιση καταστάσεων και την διανομή των πνευματικών δικαιωμάτων καθώς και την διαβίβαση και ανταλλαγή στοιχείων μεταξύ Α.Ε.Π.Ι. και εργοδοτών), προτίθεται να προωθήσει νομοθετική ρύθμιση όσον αφορά τον χρόνο υποβολής Α.Π.Δ. και καταβολής των εισφορών, πέραν των προθεσμιών που προβλέπονται από την ισχύουσα νομοθεσία.

Προκειμένου, όμως, να τακτοποιηθεί άμεσα το θέμα αυτό και μέχρι την έναρξη ισχύος της ως άνω σχεδιαζόμενης νομοθετικής ρύθμισης, θα ισχύουν τα ακόλουθα :

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ

Οι εισφορές που αφορούν πνευματικά δικαιώματα του Α΄ εξαμήνου κάθε έτους (π.χ. 1/1 – 30/6/08) είναι καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις Δημόσιες Υπηρεσίες ημέρα του Μαρτίου του επόμενου έτους (2009).

Αντίστοιχα, οι εισφορές που αφορούν πνευματικά δικαιώματα του Β΄ εξαμήνου κάθε έτους (π.χ. 1/7 – 31/12/08) είναι καταβλητέες μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις Δημόσιες Υπηρεσίες ημέρα του Σεπτεμβρίου του επόμενου έτους (2009).

ΥΠΟΒΟΛΗ Α.Π.Δ.

Οι εργοδότες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της δισκογραφίας και ασφαλίζουν στιχουργούς και μουσικοσυνθέτες επί των αμοιβών τους από πνευματικά δικαιώματα (που απεικονίζονται στις εξαμηνιαίες καταστάσεις της Α.Ε.Π.Ι.), θα περιλαμβάνουν τους ανωτέρω ασφαλισμένους στην Α.Π.Δ. που θα υποβάλουν το Α΄ τρίμηνο κάθε έτους για τα πνευματικά δικαιώματα (αμοιβές) που αφορούν το Α΄ εξάμηνο του προηγούμενου έτους δηλ. η Α.Π.Δ. του Α΄ τριμήνου 2009 θα αφορά πνευματικά δικαιώματα περιόδου 1/1 – 30/6/2008.

Ομοίως, στην Α.Π.Δ. του Γ΄ τριμήνου 2009 θα περιλαμβάνται τα πνευματικά δικαιώματα της περιόδου 1/7 – 31/12/2008.

ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΤΗΣ Α.Π.Δ. (π.χ. για τις αποδοχές περιόδου 1/1 – 30/6/08)

Γενικά στοιχεία Α.Π.Δ.

--

Τα πεδία 11 και 12 συμπληρώνονται με το τρίμηνο, στο τέλος του οποίου γίνεται η καταβολή, δηλ. στο πεδίο 11 αναγράφεται «1/2009» και στο πεδίο 12 «3/2009».

--

Το πεδίο 13 συμπληρώνεται με τον μήνα στον οποίο γίνεται η καταβολή, δηλ. 3/2009.

--

Το πεδίο 14 παραμένει κενό.

--

Τα πεδία 15 και 16 με τις αποδοχές (αμοιβές) και τις καταβλητέες εισφορές του Α΄ εξαμήνου του 2008.

--

Το πεδίο 17 με τα ποσά (αποδοχές και εισφορές) των πεδίων 15 & 16.

Εγγραφές Α.Π.Δ.

--

Τα πεδία 18 με τον ΚΑΔ 9231.

--

Τα πεδία 27, 28, 29 παραμένουν κενά.

--

Το πεδίο 30 με Κωδικό Ειδικότητας 273090 για τους στιχουργούς ή ποιητές και 275010 για τους μουσικοσυνθέτες.

--

Το πεδίο 32 με πακέτο κάλυψης 154.

--

Το πεδίο 33 με την μισθολογική περίοδο, κατά την οποία γίνεται η καταβολή εισφορών, δηλ. εν προκειμένω ο 3/2009.

--

Τα πεδία 34 και 35 με το διάστημα, στο οποίο αφορούν οι αμοιβές για τις οποίες υποβάλλεται η Α.Π.Δ., δηλ. 1/1/2008 και 30/6/2008.

--

Το πεδίο 36 με τον τύπο αποδοχών 16.

--

Το πεδίο 37 παραμένει κενό.

--

Το πεδίο 39 με τις αποδοχές (αμοιβή).

--

Τα πεδία 40, 41, 42 και 46 με τα ποσά εισφορών.

--

Τα πεδία 43, 44 και 45 παραμένουν κενά.

ΕΠΙΒΟΛΗ Π.Ε.Π.Ε.Ε.

Π.Ε.Π.Ε.Ε. που επιβλήθηκαν λόγω εκπρόθεσμης υποβολής Α.Π.Δ., θα πρέπει να επανεξετασθούν ως εξής :

Εάν οι σχετικές Α.Π.Δ. έχουν τυχόν υποβληθεί εντός των ανωτέρω προθεσμιών, οι Π.Ε.Π.Ε.Ε. που συντάχθηκαν θα ακυρωθούν οίκοθεν από τα Υποκ/ματα.

¶λλως, παραμένουν σε ισχύ.

ΑΚΡΙΒΕΣ ΑΝΤΙΓΡΑΦΟ

Η ΤΜΗΜΑΤΑΡΧΗΣ Ο ΓΕΝΙΚΟΣ Δ/ΝΤΗΣ

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ & ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ

ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΗΣ ΜΕΡΙΜΝΑΣ

Φ. ΡΟΥΜΠΛΗ ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΒΕΛΛΑΣ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

και κοιμασαι ηρεμος υποθετω....

Κοίτα, κάθε βδομάδα έχω προσλήψεις απολύσεις και εγγραφή στο πορτοκαλί...

Επιθεώρηση δεν πηγαίνω καθόλου (αν και πρέπει δλδ) γιατί:

1. δεν έχει νόημα η σύμβαση μερικής, αφού ασφαλίζονται με τεκμαρτά...

2. εργάζονται Παρ-Κυρ, οπότε και απολύονται, επομένως με καλύπτει το 15ήμερο...

Είναι βαβούρα, αλλά στους αντίστοιχους ελέγχους από το ...ίδρυμα έχω βγει πεντακάθαρος...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Η εγκύκλιος 43 του ΙΚΑ, αναφέρεται στους μουσικοσυνθέτες και στα πνευματικά δικαιώματα. Δεν έχει καμμία σχέση με τους μουσικούς.Παρεπιπτόντως έχει γίνει επανακοινοποίηση αυτής με ημερομηνία 17/6/2009... <_<

http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/EG_43_2009.pdf

Υπάρχει σύμβαση εργασίας των μουσικών για τα κέντρα διασκέδασης...

index.pdf

Όπως επίσης και εγκύκλιος του ΙΚΑ για τον τρόπο ασφάλισης των τραγουδιστών και μουσικών που μετέχουν σε συναυλίες.

http://www.ika.gr/gr/infopages/memos/EG_81_2007.pdf

Είναι αρκετά πολύπλοκο το θέμα της ασφάλισης των μουσικών, και πιστεύω ότι η κάθε περίπτωση πρέπει να αντιμετωπίζεται χωριστά. Δεν υπάρχει αυτό που λέμε "τυφλοσούρτι"... Σε κάθε περίπτωση πράπει να βλέπουμε το θέμα σφαιρικά. Ασφαλιστικά και Φορολογικά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

καλησπέρα,

θέλω να ρωτήσω κατι?

π.χ. σε αμοιβη μουσικου με κρατησεις ικα και φορο πως υπολογιζονται οι κρατησεις.

νομιζω πως πχ. αμοιβη = 1000,00

ικα 16% = 160,00

φορος 20% = 200,00

καθαρο πληρωτεο = (1000-160-200) 640,00

σωστα?????

ευχαριστω εκ των προτερων!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

καλημέρα, σωστά το υπολόγισες!! πρόσεξε όμως να κάνεις και την εγγραφή στα βιβλία σου για τις εργοδοτικές εισφορές για να στείλεις σωστή ΑΠΔ:)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Για αυτο με το ΦΠΑ εχεις δικιο αφου απο 01/07/10 πλεον και οι μουσικοι εχουν φπα. Για τα ποσοστα του ικα ειναι συμφωνα με την ειδικοτητα που μου υπεδειξε οτι εχει κανει την εναρξη του, αν εννοεις αυτο με τα χαμηλοτερα ποσοστα, αλλα θα το ξανα κοιταξω.

υπαρχει καπου γραμμενο (π.χ. σε καποιον νομο) οτι οι κρατησεις ικα γινονται πανω στην δηλωθεν αμοιβη . Καπου υπαρχει αλλα δεν μπορω να το βρω με τιποτα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
επισκέπτη ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ

ΕΡΓΑΖΟΜΑΙ Ως ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΓΡΑΦΕΙΟΥ ΣΕ ΜΙΑ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΣΑΒ/ΚΑ ΔΟΥΛΕΥΩ ΩΣ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΡΙΑ, ΕΧΩ ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΔΟΥΛΕΙΑ ΚΑΙ Ο ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟΣ ΝΑ ΜΟΥ ΚΟΛΛΗΣΕΙ. ΓΙΝΕΤΑΙ ΠΑΡΑΛΛΗΛΑ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΥΟ; ΚΑΠΟΥ ΑΚΟΥΣΑ ΟΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΑΠΛΑ ΤΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΕΝΣΗΜΑ ΠΟΥ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙ ΤΟ ΙΚΑ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΗ ΔΕΝ ΠΙΑΝΟΝΤΑΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΕΙ. ΑΥΤΟ ΒΕΒΑΙΑ ΔΕΝ ΜΕ ΑΦΟΡΑ. ΑΠΛΑ ΜΕ ΕΝΔΙΑΦΕΡΕΙ ΓΙΑ ΝΑ ΕΙΜΑΙ ΝΟΜΟΤΥΠΗ.

ΞΕΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπέρα, θα ήθελα την επιβεβαίωση σας για κάποια θέματα για τα οποια έχω μπερδευτεί:

έναρξη μουσικου με ΚΥΡΙΑ δραστηριότητα υπηρεσίες ωδείου 85521202 και λοιπές δευτερεύουσες

18201000 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΑΝΑΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΗΧΟΓΡΑΦΗΣΗΣ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ

90031104 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΝΟΡΧΗΣΤΡΩΤΗ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ

90031107 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΥΣΟΥΡΓΟΥ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ

59203000 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΚΔΟΣΕΩΝ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ

78101101 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΥΡΕΣΗΣ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΩΝ ΓΙΑ ΘΕΑΜΑΤΑ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ

90021201 ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΩΝ ΘΕΑΜΑΤΩΝ ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΥΣΑ

Η ΚΥΡΙΑ και οι 3 πρώτες δευτερεύουσες αποτελούν εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα

Οι 3 τελευταίες είναι παροχή υπηρεσίας

ΣΩΣΤΑ?

έχει και ΑΠΥ και ΤΠΥ.

Περίπτωση πρώτη:

1) Συμμετοχή σε ορχήστρα ως μουσικός σε κέντρο διάσκεδασης ή άλλη μουσική εκδήλωση σωματείου-δήμου κτλ. Εκδίδει ΑΠΥ με ΦΠΑ 13% Φόρος 20% (αν είναι πάνω από 300€) ΙΚΑ οχι εφόσον έχει ΟΑΕΕ ασφάλιση

Περίπτωση δεύτερη:

2) Καλλιτεχνικά δικαιώματα σε δισκογραφική (ΑΠΥ) ΦΠΑ 13%-ΦΟΡΟΣ(>300)-ΙΚΑ υποχρεωτικά

Περίπτωση τρίτη:

3)Αμοιβή εκδήλωσης ως μαέστρος (ΑΠΥ ) ΦΠΑ 13%-ΦΟΡΟΣ(>300)

Περίπτωση τέταρτη:

4)Αμοιβη΄για διοργάνωση καλλιτεχνικού προγράμματος -εύρεση καλλιτεχνών .Εκδίδει ΤΠΥ με ΦΠΑ 23% .Μόνο

Αν γνωρίζει κάποιος το σχετικό θέμα και μπορούσε να βοηθήσει ....ευχαριστώ,,....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
επισκέπτη Γιώργος Μαυρίδης

Οι τρεις πρώτες είναι καλλιτεχνικές δραστηριότητες άρα: ΑΠΥ/13%/20% /ΙΚΑ=45,06%

η τέταρτη δεν χρειάζεται να είσαι καλλιτέχνης για να την ασκήσεις οπότε: Τιμολόγιο/23%/ΤΕΒΕ

Μιλώ από εμπειρία ως καλλιτέχνης οχι ως λογιστής

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Θα ήθελα να ρωτήσω τι γίνεται στη περίπτωση που ο καλλιτέχνης κόψει μπλοκάκι ΦΠΑ, ΙΚΑ αλλά γραφτεί και στο βιβλίο ΙΚΑ. Τις εισφορές πως θα τις υπολογίσω; Στο ποσό που αναγράφεται στο μπλοκάκι ή στο βιβλίο ΙΚΑ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

καλησπερα

 

μουσικος οργανων που παιζει σε ιδιωτη  πως ασφαλιζεται  συναδελφοι? ποιος στελνει ΑΠΔ και που? 

αμα ο μουσικος παιζει σε πανηγυρια μονος του?  αμα τον καλουν συλλογοι που δεν επιθυμουν τετοιες υποχρεωσεις?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

καλησπερα

 

μουσικος οργανων που παιζει σε ιδιωτη  πως ασφαλιζεται  συναδελφοι? ποιος στελνει ΑΠΔ και που? 

αμα ο μουσικος παιζει σε πανηγυρια μονος του?  αμα τον καλουν συλλογοι που δεν επιθυμουν τετοιες υποχρεωσεις?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπέρα συνάδελφοι.
Για να εισπράττει κάποιος μουσικός χρήματα απο πνευματικά δικαιώματα τραγουδιού, θα πρέπει να κάνει την διαδικασία στο ΙΚΑ για έκδοση βιβλιαρίου ή θα πρέπει να κάνει και έναρξη; Τα φώτα σας παρακαλώ γιατί δεν το γνωρίζω το αντικείμενο.
Εργάζεται με ασφάλιση ΙΚΑ σε άλλο αντικείμενο.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Εχω την εντύπωση οτι μόνο με μπλοκάκι μπορεί να εισπράξει τα δικαιώματα που έχουν υποχρεωτικά κρατήσεις ΙΚΑ.Γιατί δεν μιλάς με την εταιρία που θα σου δώσει τα δικαιώματα?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

μουσικοι και ζωγραφοι που προσφερουν τις υπηρεσιες τους σε πνευματικο πολιτιστικο κεντρο (μαθηματα σε παιδια ) και θελουν να ασφαλιστουν στο ΙΚΑ πως τους ασφαλιζετε?εθνικη συμβαση εργασιας (που καταργειται) κατωτατος μισθος τελοςπαντων και συμβαση εκ περιτροπης γαιτι ειναι μερικες κερες το μηνα απο κατι ωρες;; σωστο ειναι ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.

×
×
  • Δημιουργία νέου...