Jump to content
 • 0
Sign in to follow this  
Guest

ΥΠΕΡΑΞΙΕΣ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ

Question

Guest

:evil: Αν διαβασατε τις νεες αποφασεις για τις μεταβιβασεις επχ/σεων σε συγγενικα προσωπα ειμαι σιγουρος πως πρεπει να πιεσουμε τον gus να βγαλει προγραμμα το συντομοτερο. Ζηταω απο εσας τα φωτα σας στα παρακατω:

Ατομικη επχ/ση εχει κεντρικο (εργαστηριο ειδων σφολιατας))και υποκαστημα (λιανικης πωλησης των προιοντων), πολλα και μεγαλης αξιας αρχικης και αναποσβεστης Παγια. Λογω του λογιστικου προσδιορισμου πλεον των κ.κ,(με τα ιδια οικονομικα στοιχεια του 2002 το καθαρο κερδος ειναι γυρω στα 55.000 €) θελει να αλλαξει την νομικη μορφη της επχ/σης του απο ατομικη σε Ο.Ε. με την συζυγο του, και εδω αρχιζουν τα διαδικαστικα:1) Μπορει στο καταστατικο της Ο.Ε. να αναφερθει οτι προερχεται απο μετατροπη της ατομικης; 2) Ειναι δυνατο να μεταβιβασει ο συζυγος πριν την συσταση το 50% της ατομικης στην συζυγο και οι δυο μαζι να εισφερουν πλεον τα ισα για την ιδρυση της Ο.Ε.; 3) με την υπεραξια τι γινεται θα υπαρχει σε αυτη την περιπτωση ευνοικη αντιμετωπιση με το νεο καθεστως η θα μου πουν οτι το 50% της συζυγου εχει το μειωμενο συντελεστη και του συζυγου ειναι με 20%;

Τα εμπορευματα-αυλες-προιοντα και τα παγια τι θα εχουν ΦΠΑ , χαρτοσημο ή φορο συγκεντρωσης κεφαλαιου; Οσαν αφορα τις συναφειες -εισοδημα τα μεταβιβαζομενα εμπορευσιμα στοιχεια της ατομικης πως θα υπολογιστουν-φορολογηθουν;

2) αν μια αλλη επχ/ση με παρομοια χαρακτηριστικα θελει να μεταβιβασει για οποιονδηποτε λογω το κεντρικο Η το υποκαστημα η υπεραξια θα βγει επι του συνολου της επχ/σης η θα γινει διαχωρισμος της εγκαταστασης που θα μεταβιβαστει;

Συγνωμη αν σα βαζω σε μπελαδες

Share this post


Link to post
Share on other sites

7 answers to this question

Recommended Posts

 • 0

1. Στο καταστατικό θα αναφερθεί ότι ο ένας εκ των δύο εταίρων εισφέρει την ατομική του επιχείρηση στην Ο.Ε. Θα αποτιμηθεί η αξία της απο τους ίδιους τους εταίρους. Όμως ο Φ.Σ.Κ. θα πληρωθεί στην αξία που θα εκτιμήσει την ατομική η Δ.Ο.Υ.

2. Δεν γίνεται μεταβίβαση ατομικής επιχείρησης κατά 50%. Η ατομική θα εισφερθεί στο νεοσυσταθέν νομικό πρόσωπο.

3. Δεν έχει σημασία ότι θα συμμετέχει και ο σύζυγος στην Ο.Ε. Θα φορολογηθεί το 100% της υπεραξίας της ατομικής με συντελεστή 1,2%, αφού πρόκειται για συγγένεια Α βαθμού.

4. Τα είδη που θα μεταβιβαστούν θα έχουν χαρτόσημο και όχι ΦΠΑ.

Πάντως κατά την γνώμη μου, επειδή αντιμετώπισα πρόσφατα ανάλογη περίπτωση, απέφυγε την δημιουργία Ο.Ε. μεταξύ συζύγων (ιδίως όταν η σύζυγος δεν έχει απο πριν εισοδήματα). Ο έλεγχος θα κάνει χρήση της διάταξης της παραγράφου 2 του άρθρου 5 του Ν.2238/94 (Ειδικά, το εισόδημα του ενός συζύγου, το οποίο προέρχεται από επιχείρηση

που εξαρτάται οικονομικά από τον άλλο σύζυγο, προστίθεται στα εισοδήματα του άλλου συζύγου και φορολογείται στο όνομά του) και θα προσθέσει στον σύζυγο την επιχειρηματική αμοιβή της συζύγου. Η μόνη ελπίδα που έχεις είναι να μπεί και κάποιος τρίτος στην Ο.Ε. για να μπορέσεις να επικαλεστείς τις παρακάτω αποφάσεις του Σ.Τ.Ε.

Συμμετοχή συζύγων σε προσωπική εταιρία - Εταιρία μόνο μεταξύ των συζύγων

Αρθρο 6 παρ. 1, Ν.Δ.3323/1955

Σ.τ.Ε. 1358/1990, 1360/1990, 1007/1991

Κατά την αληθή έννοια της παραπάνω διατάξεως, βάσει της οποίας το εισόδημα της συζύγου, που προέρχεται από προσωπική μεταξύ των συζύγων εταιρία, προστίθεται στο εισόδημα του συζύγου, ως προσωπική εταιρία μεταξύ των συζύγων νοείται η αποκλειστικώς και μόνο μεταξύ των συζύγων υφισταμένη, όχι δε και η εταιρία, στην οποία μετέχουν οι σύζυγοι μετά τρίτων.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Θεωρώ λοτι δεν πρέπει να φορολογηθεί το 100% της υπεραξίας αλλά εκείνο το ποσοστό μόνο της συζύγου με το οποίο θα μετέχει στην ΟΕ.

Αλλωστε, στην ουσία έίνια μια έμμεση μεταβίβαση μεριδίου της ατομικής μέσω της σύστασης ΟΕ. Σε αντίστοιχη παλλαιότερα περίπτωση αυτο έκανα.

Επίσης, για να ξεπεράσεις το σκόπελο των Σ.τ.Ε. 1358/1990, 1360/1990, 1007/1991, καλο είνια να υπάρχει κάποια δωρεά από τρίτο πρίν την σύσταση της ΟΕ. Το καλλύτερο θα ήταν να υπάρχουν ίδια χρήματα της συζύγου από δική της εργασία παλλαιότερα.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Εγώ Αλέκο συμφωνώ μαζί σου και έτσι προσπαθώ να περάσω ανάλογη περίπτωση. Γιατί αν π.χ. στην Ο.Ε. συμμετέχει ο σύζυγος με 90% και η σύζυγος με 10%, δεν είναι σωστό να φορολογηθεί το σύνολο της ατομικής, αφού στην ουσία μεταβιβάζει το 90% της ατομικής ο σύζυγος στον εαυτό του. Όμως η Δ.Ο.Υ. επιμένει ότι εισφέρεται η ατομική σε νομικό πρόσωπο ολόκληρη. Φυσικά στην ερώτηση μου, τότε γιατί δέχεστε φορολόγηση με 1,2% και όχι με 20% (είναι συγγενής το νομικό πρόσωπο με τον επιχειρηματία? ) δεν πήρα ικανοποιητική απάντηση.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Αγαπητέ συνάδελφε,

Το θέμα που θέτετε είναι ένα από τα κατ’ εξοχήν σημαντικά θέματα που δυστυχώς δεν είναι 100% λυμένα από τη νομοθεσία και τις εγκυκλίους που κατά καιρούς έχει εκδώσει το Υπ. Οικονομικών.Σας θέτω υπόψη σας δύο εξίσου επιστημονικές τοποθετήσεις (αντίθετες όσον αφορά την τελική γνωμάτευσή τους) και σας επισημαίνω ότι τελικά είναι θέμα πραγματικό όσον αφορά την κρίση του Εφόρου.

Η λογική κλίνει περισσότερο προς τη δεύτερη άποψη, απλά όπως σας είπα και στην αρχή, είναι θέμα εκτίμησης και του αρμόδιου Εφόρου.

Απάντηση 1η

Από τις διατάξεις της παρ. 1(αα) του άρθρου 13 του Ν. 2238/1994 ορίζεται ότι, φορολογείται αυτοτελώς λογιζόμενο ως εισόδημα με συντελεστή 20% κάθε κέρδος ή ωφέλεια που προκύπτει από τη μεταβίβαση ολόκληρης της επιχείρησης με τα άυλα στοιχεία αυτής όπως αέρας, επωνυμία, σήμα, προνόμια κ.λ.π.

Στην περίπτωση σας υφίσταται οριστική διάλυση της Ο.Ε. (νομικό πρόσωπο) με ταυτόχρονη διακοπή των εργασιών στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. και έναρξη εργασιών με την ίδρυση νέας ατομικής επιχείρησης (φυσικό πρόσωπο), με την ίδια δραστηριότητα της λυθείσας Ο.Ε. της οποίας υπήρξατε, κατά τη διάρκεια της λειτουργίας της, εταίρος με ποσοστό 50%.

Η ταυτότητα της λυθείσας Ο.Ε. της οποίας υπήρξατε εταίρος, αποτελούσε νομικό πρόσωπο διάφορο των μελών της - ομορρύθμων εταίρων (Σχετ. ΥΠ.ΟΙΚ. 1125582/1993 ΠΟΛ 1139 και Γνωμ. 774/1992).

Στην προκειμένη περίπτωση και σύμφωνα με τα προαναφερθέντα δεν υφίσταται μεταβίβαση εταιρικού μεριδίου, αλλά έμμεση μεταβίβαση του συνόλου ωφέλειας της λυθείσας επιχείρησης (Ο.Ε.) στη νεοσυσταθείσα ατομική επιχείρηση, η οποία είναι νέο πρόσωπο (φυσικό) διάφορο της Ο.Ε.

Στην περίπτωσή σας και προκειμένου να υπολογιστεί ο φόρος υπεραξίας σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 13 του Ν. 2238/1994, θεωρούμε ότι ορθά η αρμόδια Δ.Ο.Υ. υπολόγισε το φόρο στο 100% της υπεραξίας.

Απάντηση 2η

Οι διατάξεις του αρθρ. 13 παραγρ. 1 του Ν. 2238/94, εφαρμόζονται κατ’ αρχάς για μεταβιβάσεις εταιρικών μεριδίων ή ολόκληρης επιχείρησης που γίνονται με αντάλλαγμα (επαχθή αιτία). Μπορεί όμως ο προϊστάμενος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. να υπολογίσει φόρο υπεραξίας εφόσον διαπιστώσει από τα πραγματικά περιστατικά ότι υποκρύπτεται μεταβίβαση επιχείρησης και συνεπώς ωφέλεια που πρέπει να φορολογηθεί με βάση το ως άνω άρθρο. Στην περίπτωση σας έχουμε ουσιαστικά όχι διακοπή της Ο.Ε. λόγω διάλυσης ή παύσης εργασιών, αλλά μεταβίβαση του 50% και συνέχιση των εργασιών της επιχείρησης ατομικά κάτι που θα έπρεπε να αναφέρεται στο διαλυτικό της Ο.Ε. Υπάρχει λοιπόν θέμα υπολογισμού υπεραξίας αλλά στο 50% γιατί ουσιαστικά αυτό μεταβιβάστηκε. Η αλλαγή νομικής μορφής και μόνο δεν είναι στοιχείο που αποδεικνύει απόκρυψη ωφέλειας.

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

ΔΗΜΗΤΡΗ ΜΠΟΥΧΑΛΗ μήπως έχεις ολόκληρα τα έγγραφα και τους αριθμούς τους;

Είναι έγγραφα του Υπ.Οικ.;

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Δυστυχώς Αλέκο είναι απάντηση που είχα πάρει για παρόμοιο πρόβλημα που είχα μέσω `e-gov`, μου είχε απαντήσει ο Κος Μίχος από το Εψιλον. Εαν έχεις κωδικούς στο `e-forologia` ψάξε εκεί ή αν μπορείς επικοινώνησε με τον Κο Μιχο [email protected]

Share this post


Link to post
Share on other sites
 • 0

Σε περίπτωση που συστήθηκε ΟΕ μεταξύ συζύγων και τόσο η σύζυγος όσο και ο σύζυγος είχαν αρκετά κέρδη από επιχειρηματικές δραστηριότητες στο παρελθόν λέτε ότι θα προκύψει πρόβλημα σε περίπτωση ελέγχου.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  

 • Recently Browsing   0 members

  No registered users viewing this page.

×
×
 • Create New...