Jump to content
  • 0
Sign in to follow this  
LEKA

εχει ασχοληθει καποιος με κυπριακες εταιρείες;

Question

Καλημέρα σε ολους!

Ενας φορολογουμενος λογω του οτι προσωρινα θελει να τηρησει την ανωνυμια του σκεφτηκε να ιδρυσει μια κυπριακη εταιρεια η οποια θα ειναι 100% μετοχοσ μιας Ελληνικής ΕΠΕ.

Οι μετοχες της κυπριακης θα ανοικουν 100% στον φορολογουμενο.

Μετα απο μερικους μηνες θα διαλυσει την Κυπριακη, γιατι δεν θα εχει προβλημα με την ανωνυμια του.

Για να γίνει αυτο θα πρεπει η Κυπριακη να πουλησει την ΕΠΕ στον φορολογουμενο, ο οποιος θα ειναι ο διαχ/στης της Κυπριακης.

σε αυτη τη περιπτωση ουσιαστικα αγοραζει και πουλαει το ιδιο ατομο, τιθεται θεμα υπεραξιας;

Share this post


Link to post
Share on other sites

5 answers to this question

Recommended Posts

  • 0

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ.\

Το θέμα μου ειναι τι γινεται κατα τη διαλυση της κυπριακης, για την εναρξη και την λειτουργεια ενημερωθηκα απο ειδικους κυπριους συμβουλους, ομως οταν ρωτησα αν τιθεται θεμα υπεραξιας οταν θα αγορασει ο φορολογουμενος την ελληνικη ΕΠΕ του, μοπυ ειπαν οτι στη Κυπρο δεν τιθεται θεμα υπεραξιας, αλλα πρεπει να ρωτησω στη Ελλαδα. Η ερωτηση μου λοιπον ειναι αν μπορει να αποδειχθει οτι η κυπριακη εταιρεια και ο φορολογουμενος ειναι το ιδιο πραγμα και αποφευχθει η υπεραξια.

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

διαλυση εταιριας και συνεχιση ιδιας μορφης στον ιδιο χωρο πρεπει να εχει χαρτοσημο,,,καποιος πιο εμειρος συναδερφος αλλα θα υποβληθερι σηλωση υπεραξιας,,και το θεμα ειναι τι αξια θα βαλεις στην πωληση,,,

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

Για διαβασε αυτη.

<H2 class=postTitle>Μεταβίβαση μετοχών κυπριακής Ε.Π.Ε. (Limited Liability Company) από ημεδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο</H2>

1012522/10134/Β0012/ΠΟΛ.1008/30.1.2009

Με αφορμή γραπτά και προφορικά ερωτήματα που έχουν υποβληθεί στην υπηρεσία μας αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 13 του Ν.2238/1994, φορολογείται αυτοτελώς λογιζόμενο ως εισόδημα με συντελεστή 20% κάθε κέρδος ή ωφέλεια που προέρχεται από τη μεταβίβαση εταιρικών μερίδων ή μεριδίων, ποσοστών συμμετοχής σε κοινωνία αστικού δικαίου που ασκεί επιχείρηση ή επάγγελμα ή σε κοινοπραξία, εκτός κοινοπραξίας τεχνικών έργων της παρ. 2 του άρθρου 2 του ΚΒΣ. Η διάταξη της περ. α’ της παραγράφου αυτής εφαρμόζεται και για μεταβιβάσεις μεριδίων αλλοδαπών Ε.Π.Ε. από ημεδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Για τον υπολογισμό της ωφέλειας, που προκύπτει από τη μεταβίβαση μεριδίων αλλοδαπής Ε.Π.Ε., αφαιρείται το κόστος απόκτησής τους από τη συμφωνηθείσα αξία πώλησης των μεριδίων.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 13 του Ν.2238/1994 ορίζεται, ότι φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 5% η πραγματική αξία πώλησης μετοχών ημεδαπών Α.Ε. μη εισηγμένων στο Χρηματιστήριο Αθηνών, οι οποίες μεταβιβάζονται από φυσικά ή νομικά πρόσωπα, ημεδαπά ή αλλοδαπά.

Η διάταξη αυτή εφαρμόζεται και για μεταβιβάσεις μετοχών αλλοδαπών Α.Ε. μη εισηγμένων σε διεθνώς αναγνωρισμένο χρηματιστηριακό θεσμό από ημεδαπά φυσικά ή νομικά πρόσωπα. Στην περίπτωση αυτή, ο φόρος επιβάλλεται επί της συμφωνηθείσας αξίας πώλησης των μετοχών.

3. Επίσης, από τις διατάξεις του προτελευταίου εδαφίου της παρ. 1 και του τελευταίου εδαφίου της παρ. 2 του πιο πάνω άρθρου προκύπτει, ότι όταν δικαιούχοι των εισοδημάτων των παραγράφων αυτών είναι πρόσωπα που αναφέρονται στην παρ. 1 του άρθρου 101, με την καταβολή του πιο πάνω φόρου δεν εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων, αλλά τα κέρδη από τις συναλλαγές αυτές φορολογούνται με τις γενικές διατάξεις.

4. Με βάση τις διατάξεις του εταιρικού δικαίου, η Ε.Π.Ε. αποτελεί ενδιάμεσο εταιρικό τύπο, μεταξύ των προσωπικών εταιρειών και του αμιγούς κεφαλαιουχικού τύπου της Α.Ε., με στοιχεία και από τους δύο τύπους. Η Ε.Π.Ε. σε αντίθεση με την Α.Ε. δεν μπορεί να προσφύγει στο κοινό για άντληση κεφαλαίων, ενώ είναι δυνατός κατά το καταστατικό ο αποκλεισμός της μεταβίβασης των εταιρικών μεριδίων.

5. Όπως μας έχει γνωρίσει το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού (Τμήμα Εφόρου Εταιρειών) της Κύπρου, βάσει του νόμου περί εταιρειών (Κεφ. 113), εταιρείες με μετοχικό κεφάλαιο μπορεί να είναι ιδιωτικές ή δημόσιες. Στις ιδιωτικές εταιρείες το δικαίωμα της μεταβίβασης των μετοχών είναι περιορισμένο (άρθρο 29), στις δε δημόσιες είναι ελεύθερο (πρώτο παράρτημα του Πίνακα Α του Κεφ. 113).

6. Εξάλλου, στο άρθρο 1 της Οδηγίας 77/91/ΕΟΚ του Συμβουλίου (δεύτερης οδηγίας), όπως ισχύει, περί συντονισμού των εγγυήσεων εκ μέρους των εταιρειών προκειμένου αυτές να καταστούν ισοδύναμες όσον αφορά στη σύσταση της Α.Ε. και τη διατήρηση και τις μεταβολές του κεφαλαίου της, ορίζεται, ότι τα μέτρα συντονισμού που προβλέπονται από την οδηγία εφαρμόζονται στις νομοθετικές, κανονιστικές και διοικητικές διατάξεις των κρατών – μελών που ισχύουν, μεταξύ άλλων, για τις εταιρείες της Κύπρου με τη μορφή της δημόσιας Ε.Π.Ε. με μετοχές και της δημόσιας Ε.Π.Ε. με εγγύηση που διαθέτει μετοχικό κεφάλαιο.

7. Επίσης, στο άρθρο 1 της Οδηγίας 89/667/ΕΟΚ του Συμβουλίου (δωδέκατη οδηγία), όπως ισχύει, στον τομέα του δικαίου των εταιρειών σχετικά με τις Ε.Π.Ε. με έναν και μόνο εταίρο, ορίζεται ότι τα μέτρα συντονισμού που προβλέπονται στην οδηγία εφαρμόζονται στις νομοθετικές και διοικητικές πράξεις των κρατών – μελών που ισχύουν, μεταξύ άλλων, για τις εταιρείες της Κύπρου με τη μορφή της ιδιωτικής Ε.Π.Ε. με μετοχές ή με εγγύηση.

8. Μετά από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, συνάγεται ότι σε περίπτωση μεταβίβασης λόγω πώλησης από ημεδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο μετοχών κυπριακής ιδιωτικής Ε.Π.Ε. (Private Limited Liability Company – 12η Οδηγία) έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 13 του Ν.2238/1994.

Επίσης, σε περίπτωση που ημεδαπό φυσικό ή νομικό πρόσωπο πωλεί μετοχές κυπριακής δημόσιας Ε.Π.Ε. (Public Limited Liability Company – 2η Οδηγία), έχουν εφαρμογή οι διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου 13 του Ν.2238/1994.

Τέλος, διευκρινίζεται, ότι τα πιο πάνω ισχύουν και για τη μεταβίβαση μετοχών αντίστοιχων εταιρικών τύπων άλλων χωρών, όταν περιλαμβάνονται στις δύο οδηγίες που αναφέρονται πιο πάνω (δωδέκατη και δεύτερη οδηγία, αντίστοιχα).

Share this post


Link to post
Share on other sites
  • 0

εχω μια υποθεση με κυπριακη εταιρια ιδιωτικη της οποιας ειναι μετοχος φυσικο προσωπο στην Ελλαδα,,

Τωρα ο ελληνας μετοχος θλει να πουλησει ολες τις μετοχες ,,και οι ιθυνοντες στην Κυπρο κομπαζουν,,και εχουν καποιοα διαφωνια ,.

Με ρωτησε λοιπον ο Ελληνας αν μπορει οι Κυπριοι να τον βλαψουν ειτε φορολογικα ειτε με μηνυσεις,,γιατι δε συμφωνουν οι ιδιοι με την πωληση των μετοχων και απορρεουν καποιες υποχρεωσεις απο τη συμμετοχη,,οπως πληρεξουσια,,χρηση ονοματος κλπ κλπ.

Μαλιστα προειδοποιουν οτι θα κινηθουν νομικα,,, επειδη υπαρχει μια ψιλοοφειλη στα χιλιατοσο απο τιμ,

Εγω μπορω να κανω κατι;;;;; :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Answer this question...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

  • Recently Browsing   0 members

    No registered users viewing this page.

×
×
  • Create New...