Προς το περιεχόμενο

Γενική Συνέλευση των Μετόχων Α.Ε. με ταυτόχρονη αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Σε Α.Ε. στο λογαριασμό 43 ΠΟΣΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, έχουν συγκεντρωθεί οι κατά καιρούς καταθέσεις μετόχων γιά το σκοπό αυτό.

Αυτό έγινε χωρίς να έχει ληφθεί καμμία απόφαση από τη Γενική Συνέλευση και κατατέθηκαν από τους μετόχους απευθείας στο Ταμείο της εταιρείας, κυρίως επειδή η επιχείρηση αντιμετώπιζε ταμειακή δυσχέρεια.

Τώρα οι μέτοχοι επιθυμούν να κεφαλαιοποιήσουν τα ποσά αυτά, ίσως και επιπλέον των ποσών αυτών.

Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος τη διαδικασία και τυχόν αδυναμίες στην παραπάνω περίπτωση;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ !

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Απόφαση Τακτικής ή Εκτακτης Γενικής Συνέλευσης σχετικά με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου με καταβολή μετρητών και αντίστοιχη τροποποίηση άρθρου 5 καταστατικού.

Τα ποσά προοριζόμενα για αύξηση Μ.Κ. (λογ/σμός "43.00") θεωρούνται ως μετρητά. Σκόπιμο θα ήταν στο σκεπτικό της απόφασης της Γ.Σ. (όχι στο άρθρο 5) να αναγράψετε τον τρόπο πραγματοποίησης της αύξησης δηλ. καταβολές μετόχων από ποσά προοριζόμενα για αύξηση Μ.Κ. ποσού χ.χχχ € πλέον (?) καταβολή μετρητών χ.χχχ €.

Βέβαια τίθεται θέμα - κατά τον έλεγχο της πιστοποίησης καταβολής της αύξησης του Μ.Κ. - εάν γίνονται ταυτόχρονα και αναλήψεις των ποσών που κατατέθηκαν από τους μετόχους, ως προς τον σκοπό για τον οποίο διατέθηκαν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Σε Α.Ε. στο λογαριασμό 43 ΠΟΣΑ ΠΡΟΟΡΙΣΜΕΝΑ ΓΙΑ ΑΥΞΗΣΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ, έχουν συγκεντρωθεί οι κατά καιρούς καταθέσεις μετόχων γιά το σκοπό αυτό.

Αυτό έγινε χωρίς να έχει ληφθεί καμμία απόφαση από τη Γενική Συνέλευση και κατατέθηκαν από τους μετόχους απευθείας στο Ταμείο της εταιρείας, κυρίως επειδή η επιχείρηση αντιμετώπιζε ταμειακή δυσχέρεια. ΔΗΛΑΔΗ ΔΑΝΕΙΟ - ΧΑΡΤΟΣΗΜΟ ....

Τώρα οι μέτοχοι επιθυμούν να κεφαλαιοποιήσουν τα ποσά αυτά, ίσως και επιπλέον των ποσών αυτών.

Γνωρίζει κάποιος συνάδελφος τη διαδικασία και τυχόν αδυναμίες στην παραπάνω περίπτωση;

ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΟΤΕΡΩΝ !

Καταβολή και πιστοποίηση Μετοχικού Κεφαλαίου.

Καταβολή Κεφαλαίου: Παράλληλα με τις παραπάνω ενέργειες πρέπει να γίνει και η καταβολή σε μετρητά του μετοχικού Κεφαλαίου της εταιρείας εκ μέρους των μετόχων της σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό, όπως αυτό προβλέπει το Καταστατικό.

Κάλυψη και πιστοποίηση Καταβολής Μετοχικού Κεφαλαίου: Μέσα στο πρώτο δίμηνο από τη σύσταση της εταιρείας, δηλαδή από την καταχώρηση της εγκριτικής απόφασης στο Μ.Α.Ε., το Διοικητικό Συμβούλιο υποχρεούται να συνέλθει σε ιδική συνεδρίαση με μοναδικό θέμα ημερήσιας διάταξης την πιστοποίηση καταβολής ή μη του αρχικού Μετοχικού Κεφαλαίου.

Σε κάθε περίπτωση αύξησης του Μετοχικού Κεφαλαίου η παραπάνω αναφερόμενη πιστοποίηση της καταβολής ή μη αυτού από το Δ.Σ., πρέπει να γίνεται μέσα σε ένα μήνα από τη λήξη της προθεσμίας καταβολής που όρισε το αρμόδιο όργανο κατά τη λήψη της απόφασης αύξησης (άρθρο 11 του Κ.Ν. 2190/1920).

Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι η προθεσμία της καταβολής της αύξησης δεν μπορεί να ορισθεί μικρότερη του ενός μηνός ή εφόσον οι μετοχές είναι εισηγμένες στο Χ.Α. τις 15 ημέρες και μεγαλύτερη των τεσσάρων μηνών από την ημέρα λήψης της σχετικής απόφασης από το αρμόδιο όργανο (Γ.Σ. ή Δ.Σ.) στην περίπτωση όμως που δεν έχουν αναληφθεί από τους παλαιούς μετόχους της, διατίθενται ελεύθερα από το Δ.Σ. της εταιρείας (άρθρο 13 παρ. 5 του Κ.Ν. 2190/1920).

Μέσα σε είκοσι ημέρες από τη λήξη της προθεσμίας πιστοποίησης ή μη καταβολής του Μετοχικού Κεφαλαίου η εταιρεία υποχρεούται να υποβάλλει το πρακτικό αυτό με τη σχετική ανακοίνωση για το Εθνικό Τυπογραφείο, στη Νομαρχία της έδρας της εταιρείας ή στο Υπουργείο Ανάπτυξης (άρθρο 11 του Κ.Ν. 2190/1920).

Αν περάσει άπρακτη η παραπάνω προθεσμία των είκοσι ημερών, τότε ανακαλείται η άδεια σύστασης της εταιρείας, στην περίπτωση του αρχικού Μετοχικού Κεφαλαίου (άρθρο 11 παρ. 5 και άρθρο 48 παρ. 1 του Κ.Ν. 2190/1920).

Με τα παραπάνω δικαιολογητικά πρέπει να συνυποβληθεί και το διπλότυπο είσπραξης της Δ.Ο.Υ., γα τη δημοσίευση της παραπάνω ανακοίνωσης της πιστοποίησης καταβολής του Μετοχικού Κεφαλαίου στο Φ.Ε.Κ.

Όσον αφορά την καταβολή των μετρητών για κάλυψη του αρχικού Μετοχικού Κεφαλαίου, τυχόν αυξήσεων, καθώς και καταθέσεων μετοχών με προορισμό την μελλοντική αύξηση αυτού, θα πραγματοποιείται υποχρεωτικά με κατάθεση σε ειδικό τραπεζικό λογαριασμό επ ονόματι της εταιρείας (άρθρο 11 παρ. 6 του Κ.Ν. 2190/1920).

Για τον σκοπό αυτό οι μέτοχοι που θα καταθέσουν τα χρήματα στην Τράπεζα και στον ειδικό προς τούτο λογαριασμό της εταιρείας, θα πρέπει να απαιτούν να αναγράφεται το ονοματεπώνυμό τους στο εκδιδόμενο από την Τράπεζα παραστατικό για να είναι δυνατός ο έλεγχος της καταβολής από την αρμόδια αρχή.

Έλεγχος Πιστοποίησης Καταβολής Μετοχικού Κεφαλαίου

Η Διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας, όταν παραλαμβάνει έγγραφα που έχουν σχέση με πιστοποίηση ή αύξηση Μετοχικού Κεφαλαίου Ανώνυμης Εταιρείας εκδίδει απόφαση που ορίζει τους ελεγκτές για να ελέγξουν την καταβολή του Μετοχικού Κεφαλαίου.

Αντίγραφο της απόφασης αυτής κοινοποιείται και στην ενδιαφερόμενη εταιρεία για να ενημερωθεί περί αυτού.

Κατά τον έλεγχο προσκομίζονται τα εξής βιβλία και στοιχεία:

-Γενικό Ημερολόγιο ή Ημερολόγιο Διαφόρων Πράξεων.

-Αποδείξεις συμψηφιστικών εγγραφών.

-Αναλυτικό Καθολικό (τραπεζικός λογαριασμός καταθέσεων μετόχων).

-Γενικό Καθολικό.

-Τα Φ.Ε.Κ. που δημοσιεύθηκαν, η ανακοίνωση της αύξησης του Μετοχικού.

-Κεφαλαίου ως και της πιστοποίησης της καταβολής του Κεφαλαίου.

-Το βιβλίο πρακτικών του Δ.Σ. που καταχωρήθηκε η πιστοποίηση της καταβολής του Κεφαλαίου.

Από τα παραπάνω βιβλία και στοιχεία, οι ελεγκτές διαπιστώνουν την καταβολή του Κεφαλαίου και συντάσσουν τη σχετική έκθεση την οποία υποβάλλουν στη Δ/νση της Νομαρχίας για την ενημέρωση του φακέλου της εταιρείας.

Στη συνέχεια, η αρμόδια Δ/νση του Υπ. Ανάπτυξης ή της Νομαρχίας εκδίδει απόφαση για την αμοιβή των ελεγκτών που πραγματοποίησαν τον έλεγχο την οποία αποστέλλουν στην εταιρεία για την πληρωμή αυτών.

Η εταιρεία με την παραλαβή της απόφασης αυτής καταβάλλει στους ελεγκτές την ορισθείσα αμοιβή.

Περισσότερες πληροφορίες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αν τα χρήματα αυτά επιστραφούν στους εταίρους,εφ όσον υπάρχει ταμείο,η πάνε σε λογ/μους του 53

και γίνει κανονικά η αύξηση μετά ,νομίζω δεν θα υπάρξει πρ'οβλημα ,εκτος κανένα χαρτοσημάκι σε

έλεγχο και αν βρεθεί γιατί πολλές φορές ειναι καλύτερο να βλέπουν τέτοια και να υπάρχει και γκρίνια

απο μας ,για να μην βλέπονται άλλα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

θα πρέπει να πάρεται αποφαση ΔΣ για την καταβολή αυτή

στην αποφαση θα αναφέρετε οτι αυτο γίνεται για επενδύσεις (και οχι ταμειακη διευκολυνση)

μπορείε να κανετε την πιστοποιηση με τα καταθετήρια, αρκει να φέρουν τα ονοματα των καταθετων - μετοχών

η διαιδικασία δεν μπορεί να διαρκέσει παραπάνω απο ενα χρονο απο την ημερα λήψης της αποφασης απο το ΔΣ

αν λοιπον πάρετε μια αποφαση του ΔΣ για καταθεση στις 10/7/2008 και τα καταθετήρια έχουν το όνομα του καταθέτη και οχι γενικώς καταθεση (που μπορει να ειναι και απο την εταιρία) τότε στην πιστοποίηση γράφεται αυξηση μκ με βάση την απόφαση του ΔΣ της 10/7/2008 και αναφέρεται τα καταθετήρια

αν δεν γίνει μεχρι 10/7/2009 τα χρ'ηματα επ[ιστρεφονται στους καταθέτες

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 1 year later...
επισκέπτη Επισκέπτης

ΚΑΙ ΑΝ ΔΣ 24/02/09 ΚΑΙ ΠΡΩΤΗ ΚΑΤΑΘΕΣΗ ΣΕ 43 24/02/09 ΚΑΙ ΜΕΧΡΙ 30/06/10 ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΓΙΝΕΙ ΓΣ ΟΠΩΣ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ ΗΤΟΙ ΕΝΑ ΧΡΟΝΟ ΤΙ ΠΡΟΒΛΕΠΕΤΑΙ??

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...