Προς το περιεχόμενο
  • 0

ΑΜΟΙΒΕΣ ΕΤΑΙΡΩΝ ΕΠΕ-ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΗ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ


JIM

Ερώτηση

Θα ήθελα να ρωτήσω τι ισχύει με τις αμοιβές εταίρων ΕΠΕ , οι οποίοι εργάζονται στην ΕΠΕ ,χωρίς να έχουν την ιδιότητα του ελεύθερου επαγγελματία?Είναι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ ,λόγω της ιδιότητας τους ως εταίροι, θα πρέπει να ασφαλιστούν και κάπου αλλού;Με την παρακράτηση του 25% και του χαρτοσήμου 1,2% εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση ; Η παράκράτηση αυτή δηλώνεται απο τον εταίρο στην φορολογική δήλωση για να συμψηφιστεί με άλλα εισοδήματα;Η παρακράτηση γίνεται μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών ΤΕΒΕ; Η αμοιβή είναι δυνατόν να καταβάλεται αν τρίμηνα ή στο τέλος του χρόνου;Τελικά υπάρχει λόγος (κέρδος) να γίνεται αυτό πέρα απο το να τραβάνε ρευστό οι εταίροι απο την ΕΠΕ;

Ευχαριστώ εκ των προτέρων γιατί οι Νόμοι και οι ΠΟΛ ,δεν με βοήθησαν με μπέρδεψαν χειρότερα .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

21 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

το που μπερδευτήκατε δεν το καταλαβα

τελος πάντων

οι εταιροι ΕΠΕ μπορουν

α) να λαμβανουν αμοιβη για την προσφερόμενη εργασία τους ως αμοιβές ετέρων ΕΠΕ.

αν τις λαμβάνουν κάθε μήνα θεωρούνται μισθός και γίνεται παρακράτηση 25% φόρου και 1,2% χαρτοσήμου.

αυτά αποδίδονται κάθε δίμηνο με την περιοδική δηλωση ΦΜΥ εκει που λέει εξ εμπορικών.

αν τις λαμβάνουν με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, καθε τρίμηνο-εξάμηνο κλπ, θεωρούνετια αμοιβές εξ κινητων αξιών γίνεται πάλιη ίδια παρακράτηση η απόδοση όμως γίνεται μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα απο αυτόν που καταβλήθηκαν

με την παρακράτηση αυτή υπάρχει εξαντλήσει της φορολογικής υποχρέωσης οπότε οι εταίροι αναγράφουν το καθαρό ποσο στον 659 και τελειώνουν με αυτά

β) μπορεί να γίνει πρόσληψη στο ΙΚΑ και να παίρνουν μισθό α μπαίνουν ενσημα και να φορολογουνται με την κλίμακα των μισθωτών, οπότε και στο τέλος στην φορολογική τους δήλωση θα θεωρούνται μισθωτοι και θα φορολογούνται ως μισθωτοι

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Η παρακράτηση γίνεται μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών ΤΕΒΕ;

Είναι ασφαλισμένοι στο ΤΕΒΕ ,λόγω της ιδιότητας τους ως εταίροι, θα πρέπει να ασφαλιστούν και κάπου αλλού;

Η αποιβή που θα λαμβάνουν θα πρέπει να θεωρείται παραγωγική (π.χ. υπηρεσίες λογιστή ή προγραμματιστή κτλπ) ή μπορει να είναι και κάτι αφηρημένο (π.χ. για τις εργασίες που προσφέρει στην εταιρία);Υπάρχει κίνδυνος απόρριψης αυτών των εξόδων απο τον έλεγχο;

Η προέγκριση των αμοιβών απο το Δ.Σ. ,για την τρέχουσα χρονιά θα πρέπει να γίνεται στην αρχη της χρονιάς (με την έγκριση των οικονομικών καταστάσεων) ή μπορεί να γίνεται και μεταγενέστερα π.χ. τον 6ο μήνα για αμοιβές που θα δοσθούν τον 12ο;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Δαπάνες που δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων με βάση διοικητικές λύσεις και τη δικαστηριακή νομολογία

1017621/10262/Β0012/ΠΟΛ.1029/17.2.2006

ΜΙΣΘΟΙ, ΑΠΟΛΑΒΕΣ ΜΕΛΩΝ Δ.Σ. ΑΝΩΝΥΜΗΣ ΕΤΑΙΡΕΙΑΣ

ΚΑΙ ΕΤΑΙΡΩΝ Ε.Π.Ε.

(Κ.Φ.Ε., άρθρο 31, παρ. 1, περ. α’)

Α. ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΙΣ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

Αμοιβές εταίρων Ε.Π.Ε.

1. Οι αμοιβές που καταβάλλει ΕΠΕ σε εταίρους της - ελεύθερους επαγγελματίες (π.χ. μηχανικοί, λογιστές) για υπηρεσίες που της παρέχουν ανάλογες με τα ελεύθερα επαγγέλματα τα οποία ασκούν, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της, καθόσον οι εταίροι αυτοί είναι ασφαλισμένοι σε ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο, όχι για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην εταιρεία, αλλά λόγω του επαγγέλματος που ασκούν (μηχανικοί, λογιστές). Συνεπεία δε της ασφαλίσεώς τους σε ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο λόγω του επαγγέλματός τους και όχι για τις παρεχόμενες στην ΕΠΕ υπηρεσίες τους, η αμοιβή τους αποτελεί εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και όχι από εμπορικές επιχειρήσεις, στο ακαθάριστο ποσό της οποίας διενεργείται παρακράτηση φόρου 20% (1026206/10267/Β0012/21.11.2003), (1088597/10956/Β0012/24.11.2003)

Οι αμοιβές που λαμβάνει εταίρος Ε.Π.Ε. λόγω των παρεχόμενων σε αυτή φορολογικών συμβουλών, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της όταν για τις υπηρεσίες αυτές δεν είναι ασφαλισμένος σε κάποιον ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο

1026206/10267/Β0012/21.11.2003

Απαντώντας στην από 17.3.2003 σχετική αίτησή σας αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της υποπερ. αα’ της περ. α’ της παρ. 12 του άρθρου 31 του Ν.2238/1994, όπως οι διατάξεις αυτές προστέθηκαν με την παρ. 2 του άρθρου 5 του Ν.3091/2002, στα γενικά έξοδα διαχείρισης τα οποία εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, περιλαμβάνονται και οι μισθοί και οι κάθε είδους απολαβές των εταίρων των Ε.Π.Ε., εφόσον τα πρόσωπα αυτά για τις υπηρεσίες που παρέχουν στις εταιρίες έχουν ασφαλιστεί σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της περ. στ’ της παρ. 3 του άρθρου 28 του ίδιου πιο πάνω νόμου, οι οποίες προστέθηκαν με την παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν.3091/2002, θεωρείται ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις ο μισθός και οι κάθε είδους απολαβές που καταβάλλονται από Ε.Π.Ε. σε εταίρους της για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε αυτή, εφόσον οι εταίροι είναι ασφαλισμένοι για τις υπηρεσίες αυτές σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο, εκτός του ΙΚΑ. Επί των εισοδημάτων αυτών ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 35%, με βάση τις διατάξεις της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 55 του ίδιου νόμου, όπως ισχύουν αυτές μετά την τροποποίησή τους με την παρ. 3 του άρθρου 8 του Ν.3091/2002.

3. Επιπλέον, με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 48 του νόμου αυτού, ορίζεται ότι στο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και οι αμοιβές από την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή ή φοροτέχνη. Στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών αυτών ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% βάσει των διατάξεων του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 58 του ίδιου νόμου.

4. Από τη σχετική αίτησή σας προκύπτει ότι λογιστής - φοροτέχνης, ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ, κατέχει μερίδια Ε.Π.Ε. και παρέχει συγχρόνως σε αυτή υπηρεσίες (συμβουλές και οδηγίες σε θέματα φορολογίας εισοδήματος, ΚΒΣ, ΦΠΑ κ.ά.), για τις οποίες αμείβεται. Οι τυπικές δε εργασίες του λογιστή - φοροτέχνη (καταχωρίσεις στα βιβλία κ.λπ.) εκτελούνται από άλλον λογιστή - μη εταίρο.

5. Από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, προκύπτει ότι η αμοιβή που καταβάλλει η υπόψη Ε.Π.Ε. στον συγκεκριμένο εταίρο της για τις υπηρεσίες που της παρέχει, δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά της, καθόσον ο εταίρος αυτός είναι ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ όχι για τις υπηρεσίες που προσφέρει στην εταιρία, αλλά λόγω του επαγγέλματος που ασκεί (λογιστής - φοροτέχνης). Συνεπεία δε της ασφάλισής του στο ΤΕΒΕ λόγω του επαγγέλματός του και όχι για τις παρεχόμενες στην Ε.Π.Ε. υπηρεσίες του, η αμοιβή του αποτελεί εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και όχι από εμπορικές επιχειρήσεις, στο ακαθάριστο ποσό της οποίας διενεργείται παρακράτηση φόρου 20%.

8/Ν.3091/2002

Αρθρο 8

Κατάργηση επιχειρηματικής αμοιβής εταίρων –

διαχειριστών Ε.Π.Ε. και συναφείς διατάξεις

1. Η περίπτωση ε’ της παραγράφου 3 του άρθρου 28 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αντικαθίσταται ως εξής:

«ε) Η επιχειρηματική αμοιβή του ομόρρυθμου εταίρου και του κοινωνού, που προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 10.»

2. Στην περίπτωση στ’ της παραγράφου 3 του άρθρου 28 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος προστίθεται εδάφιο ως εξής:

«Επίσης, ο μισθός και οι κάθε είδους απολαβές που καταβάλλονται από εταιρία περιορισμένης ευθύνης σε εταίρους της για υπηρεσίες που παρέχουν σ’ αυτή, εφόσον οι εταίροι είναι ασφαλισμένοι για τις υπηρεσίες αυτές σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο εκτός του Ιδρύματος Κοινωνικών Ασφαλίσεων.»

3. Η περίπτωση α’ της παραγράφου 1 του άρθρου 55 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αντικαθίσταται ως εξής:

«α) Στα εισοδήματα της περίπτωσης στ’ της παραγράφου 3 του άρθρου 28 με συντελεστή τριάντα πέντε τοις εκατό (35%). Ο συντελεστής παρακράτησης εφαρμόζεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται και των αναλογούντων τελών χαρτοσήμου.

Ο φόρος παρακρατείται από την ανώνυμη εταιρία ή την εταιρία περιορισμένης ευθύνης κατά την καταβολή των μισθών και για την απόδοσή του εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 59. Με την παρακράτηση του πιο πάνω φόρου εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τους μισθούς που λαμβάνουν.»

4. Η παράγραφος 3 του άρθρου 60 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αντικαθίσταται ως εξής:

«3. Οσοι παρακρατούν φόρο σύμφωνα με τις διατάξεις των παραγράφων 9, 10, 11, 12 και 13 του άρθρου 13, των περιπτώσεων β’, γ’, δ’, στ’ και ζ’ της παραγράφου 1 του άρθρου 55 και της παραγράφου 4 του άρθρου 57, υποχρεούνται να αποδίδουν αυτόν με σχετική δήλωση, που πρέπει να υποβάλλουν μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του επόμενου από την παρακράτηση μήνα στη δημόσια οικονομική υπηρεσία στην περιφέρεια της οποίας έγινε η καταβολή των ποσών για τα οποία παρακρατήθηκε ο φόρος, ο οποίος αποδίδεται εφάπαξ με την υποβολή της οικείας δήλωσης.»

5. Η παράγραφος 1 του άρθρου 109 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αντικαθίσταται ως εξής:

«1. Ο φόρος υπολογίζεται στο συνολικό φορολογητέο εισόδημα όλων των υποχρέων νομικών προσώπων του άρθρου 101 με φορολογικό συντελεστή τριάντα πέντε τοις εκατό (35%).

Ειδικά, τα εισοδήματα που αποκτούν από την εκμίσθωση οικοδομών και γαιών οι Ιεροί Ναοί, οι Ιερές Μητροπόλεις, οι Ιερές Μονές, η Αποστολική Διακονία, η Ιερά Μονή Πάτμου, η Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου και ιερές Σταυροπηγιακές Μονές Κύπρου, τα ημεδαπά νομικά πρόσωπα που νόμιμα έχουν συσταθεί ή συνιστώνται και τα οποία επιδιώκουν αποδεδειγμένα κοινωφελείς σκοπούς, καθώς και τα ημεδαπά κοινωφελή ιδρύματα φορολογούνται με συντελεστή δέκα τοις εκατό (10%).»

6. Η περίπτωση α’ της παραγράφου 4 του άρθρου 109 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος αντικαθίσταται ως εξής:

«α) Ο φόρος που προκαταβλήθηκε ή παρακρατήθηκε, σύμφωνα με τις διατάξεις των άρθρων 12, 13 παράγραφος 1, 55, 111 και 114 του παρόντος, στο εισόδημα που υπόκειται σε φόρο.»

(προσοχη ο συντελεστης εχει γίνει 25%)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Ερμηνεία των διατάξεων του Ν.3091/2002

1021577/10206/Β0012/ΠΟΛ.1038/5.3.2003

Αρθρο 5

Φορολογία επιχειρήσεων,

έκπτωση δαπανών από τα ακαθάριστα έσοδα

1. Με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 5 του νόμου αυτού, αντικαθίσταται το πρώτο εδάφιο της παρ. 1 του άρθρου 31 του ΚΦΕ. Με τις νέες διατάξεις ο λογιστικός προσδιορισμός των καθαρών κερδών, δηλαδή με έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των δαπανών που αναφέρονται ρητά σ’ αυτό το άρθρο, γίνεται από εμπορικές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία και στοιχεία Β’ και Γ’ κατηγορίας του ΚΒΣ τα οποία κρίνονται επαρκή και ακριβή.

Σημειώνεται ότι στη ρύθμιση αυτή δεν εμπίπτουν οι τεχνικές επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ (επιχειρήσεις πώλησης ανεγειρόμενων οικοδομών, επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κατασκευή τεχνικών έργων γενικά, καθώς και με την εκτέλεση μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών εγκαταστάσεων), για τις οποίες ο προσδιορισμός των κερδών τους θα εξακολουθεί να γίνεται τεκμαρτά όπως προβλέπεται από τις διατάξεις του άρθρου 34 του ΚΦΕ, δηλαδή εφαρμόζοντας στα ακαθάριστα έσοδά τους, τους οικείους συντελεστές καθαρών κερδών (15% - 10%, 12%, 25%).

2. Με τις διατάξεις της παρ. 2 του άρθρου αυτού, αντικαταστάθηκε το δεύτερο και επόμενα εδάφια της υποπερ. αα’ της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ΚΦΕ.

Στις νέες διατάξεις παραλείφθηκαν, για νομοτεχνικούς λόγους, τα αναφερόμενα στα προϊσχύσαντα δεύτερο και τρίτο εδάφια της υποπερ. αα’ σχετικά με την έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων της μισθοδοσίας συγγενών του εργοδότη, καθόσον το περιεχόμενό τους καλύπτεται από τα αναφερόμενα στο πρώτο εδάφιο.

Επίσης, με τις νέες διατάξεις περιλαμβάνονται πλέον στις εκπιπτόμενες δαπάνες των Ε.Π.Ε. οι μισθοί και οι κάθε είδους απολαβές που καταβάλλουν στους εταίρους τους, εφόσον τα εν λόγω πρόσωπα, για τις υπηρεσίες που παρέχουν σ’ αυτές, έχουν ασφαλισθεί σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή Ταμείο, ενώ με βάση τις προϊσχύσασες διατάξεις οι εν λόγω δαπάνες δεν εξέπιπταν από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιριών αυτών.

Κατά συνέπεια, οι μισθοί που καταβάλλει Ε.Π.Ε. προς τους εταίρους της αναγνωρίζονται πλέον προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα αυτής, ως δαπάνη μισθοδοσίας προσωπικού, εφόσον βέβαια συντρέχουν και οι προβλεπόμενες από το νόμο λοιπές προϋποθέσεις αναγνώρισης της σχετικής δαπάνης (παραγωγικότητα της δαπάνης, καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών, ύπαρξη νόμιμων δικαιολογητικών κ.λπ.).

Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή, σύμφωνα με την περ. δ’ του άρθρου 30 του νόμου αυτού, για μισθούς και λοιπές απολαβές που βαρύνουν διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από 1.1.2003 και μετά.

3. Με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου αυτού, αντικαταστάθηκαν τα δύο πρώτα εδάφια της υποπερ. γγ’ της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ΚΦΕ.

Στις νέες διατάξεις δεν περιλαμβάνονται πλέον τα ακίνητα που μεταβιβάζονται λόγω δωρεάς προς το Δημόσιο, τους Δήμους και τις Κοινότητες του Κράτους, τα ΑΕΙ, τα κρατικά και δημοτικά νοσηλευτικά ιδρύματα, τα νοσοκομεία που αποτελούν ΝΠΙΔ και επιχορηγούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό, καθώς και το Ταμείο Αρχαιολογικών Πόρων. Επομένως, η αξία των ακινήτων που δωρίζουν οι επιχειρήσεις προς τα προαναφερθέντα νομικά πρόσωπα δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα, προκειμένου για τον προσδιορισμό των φορολογητέων κερδών τους. Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή, σύμφωνα με την περ. α’ του άρθρου 30 του νόμου αυτού, για δωρεές που πραγματοποιούνται από την 1.1.2003 και μετά.

Περαιτέρω, με την ίδια παράγραφο αντικαταστάθηκε και το τελευταίο εδάφιο της υποπερ. γγ’ της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ΚΦΕ. Με τις νέες αυτές διατάξεις προβλέπεται ότι τα έξι τελευταία εδάφια της περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ΚΦΕ εφαρμόζονται ανάλογα και για τις δωρεές ή χορηγίες στις οποίες προβαίνουν οι επιχειρήσεις, προκειμένου να αναγνωρισθούν ως δαπάνες εκπεστέες από τα ακαθάριστα έσοδά τους, ενώ με τις προϊσχύσασες διατάξεις προβλεπόταν η ανάλογη εφαρμογή των πέντε τελευταίων εδαφίων της περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 8. Σημειώνεται ότι με το τελευταίο εδάφιο της περ. δ’ της παρ. 1 του άρθρου 8 του ΚΦΕ, που προστέθηκε με την παρ. 11 του άρθρου 2 του νόμου αυτού, προβλέπεται ότι για να εκπεσθούν από το εισόδημα του φορολογούμενου οι χρηματικές δωρεές και χορηγίες πρέπει αυτές να υπερβαίνουν συνολικά τα 100 ευρώ. Επομένως, ο περιορισμός αυτός ισχύει πλέον και για την έκπτωση των χορηγιών και δωρεών των επιχειρήσεων προς τα νομικά πρόσωπα που ορίζει ο νόμος. Ποσά που στο σύνολό τους δεν υπερβαίνουν το όριο αυτό, δεν αναγνωρίζονται προς έκπτωση από τα ακαθάριστα έσοδα της χρήσης εντός της οποίας δόθηκαν.

Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή, σύμφωνα με την περ. α’ του άρθρου 30 του νόμου αυτού, για δωρεές ή χορηγίες που πραγματοποιούνται από 1.1.2003 και μετά.

4. Με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου αυτού, αντικαταστάθηκε το πρώτο εδάφιο της υποπερ. δδ’ της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ΚΦΕ.

Με τις νέες διατάξεις τροποποιήθηκαν οι περιορισμοί ως προς το ύψος των εκπιπτόμενων ασφαλίστρων που καταβάλλουν οι επιχειρήσεις για ομαδική ασφάλιση ζωής του εργατοϋπαλληλικού προσωπικού τους.

Συγκεκριμένα, αντί του περιορισμού που ίσχυε για έκπτωση μέχρι το 5% των ετήσιων ακαθάριστων αμοιβών για κάθε εργαζόμενο και μέχρι 441 ευρώ, προβλέπεται πλέον ότι το ποσό της έκπτωσης για τα εν λόγω ασφάλιστρα δεν μπορεί να υπερβαίνει το ποσοστό 10% του αφορολόγητου ποσού του πρώτου κλιμακίου της κλίμακας (α) της παρ. 1 του άρθρου 9 του ΚΦΕ, που ισχύει για μισθωτό χωρίς παιδιά, δηλαδή το ποσό των 1.000 ευρώ για κάθε ένα ασφαλιζόμενο, χωρίς περαιτέρω να τίθεται κανένας άλλος περιορισμός ως προς το ύψος της εκπιπτόμενης δαπάνης για τα εν λόγω ασφάλιστρα.

Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή, σύμφωνα με την περ. β’ του άρθρου 30 του νόμου αυτού, για καταβαλλόμενα ασφάλιστρα που αφορούν διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από 1.1.2003 και μετά.

Κατά τα λοιπά, εξακολουθούν να ισχύουν όσα έχουν γίνει δεκτά με την υπ’ αριθ. 1047166/10364/Β0012/ΠΟΛ.1142/24.4.1997 εγκύκλιό μας.

5. Με τις διατάξεις της παρ. 5 του άρθρου 5 του νόμου αυτού, προστίθενται τρία νέα εδάφια στην περ. γ’ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ΚΦΕ.

Με τις νέες διατάξεις, σε όσες επιχειρήσεις που τηρούν ακριβή και επαρκή βιβλία και στοιχεία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ δεν υπάρχει υποχρέωση σύνταξης απογραφής για την κρινόμενη χρήση είτε λόγω του αντικειμένου των εργασιών της επιχείρησης (απαλλαγή με σχετικές αποφάσεις του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών) είτε λόγω ύψους ακαθάριστων εσόδων, για την εξεύρεση του κόστους πωληθέντων (λογιστικός προσδιορισμός καθαρών κερδών) λαμβάνεται ως απογραφή έναρξης ποσοστό 10% των αγορών (εμπορευμάτων ή πρώτων υλών κ.λπ.) της προηγούμενης χρήσης και ως απογραφή λήξης λαμβάνεται ποσοστό 10% αυτών των αγορών της τρέχουσας χρήσης.

Με τις ίδιες διατάξεις προβλέπεται ότι, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει υποχρέωση σύνταξης απογραφής, αν διενεργηθεί από την επιχείρηση προαιρετική απογραφή (έναρξης - λήξης), ως αποθέματα έναρξης και λήξης λαμβάνονται αυτά που προκύπτουν από τις προαιρετικές απογραφές (πραγματικά αποθέματα) και όχι αυτά που προσδιορίζονται με την εφαρμογή του ποσοστού 10% επί των αγορών (τεκμαρτά αποθέματα). Αν επιλεχθεί η προαιρετική σύνταξη απογραφής, τότε δημιουργείται για την επιχείρηση υποχρέωση σύνταξης τέτοιας απογραφής για μία τριετία από τη σύνταξη της πρώτης προαιρετικής απογραφής λήξης, διαφορετικά επιβάλλονται οι προβλεπόμενες από τις διατάξεις του Ν.2523/1997 κυρώσεις για την μη σύνταξη απογραφής.

Για παράδειγμα, εάν συνταχθεί για πρώτη φορά προαιρετική απογραφή λήξης στις 31.12.2003, τότε η επιχείρηση υποχρεώνεται να διενεργεί συνεχείς απογραφές μέχρι την απογραφή λήξης της 31.12.2006.

Παράδειγμα

Ατομική εμπορική επιχείρηση με αντικείμενο εργασιών την εμπορία ενδυμάτων, τηρεί βιβλία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ τα οποία κρίνονται ακριβή και επαρκή. Από τα τηρούμενα βιβλία της κατά τη διαχειριστική περίοδο από 1/1-31/12/2003 προκύπτουν τα εξής δεδομένα:

- Ακαθάριστα έσοδα

235.000 ευρώ

- Αγορές εμπορευμάτων

180.000 ευρώ

- Αμοιβές προσωπικού

7.500 ευρώ

- ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ

2.000 ευρώ

- Διάφορα έξοδα

2.100 ευρώ

- Ενοίκιο

4.000 ευρώ

- Απογραφή έναρξης εμπ/των 1.1.2003

126.000 ευρώ

- Απογραφή λήξης εμπ/των 31.21.2003

110.000 ευρώ

Τα καθαρά κέρδη της επιχείρησης για τη διαχειριστική περίοδο από 1/1-31/12/2003 θα προσδιοριστούν ως εξής:

Ακαθάριστα έσοδα

235.000 ευρώ

Απογραφή έναρξης

126.000 ευρώ

Αγορές

180.000 ευρώ

Απογραφή λήξης

110.000 ευρώ

Κόστος πωληθέντων

196.000 ευρώ

Μικτό κέρδος

39.000 ευρώ

Αμοιβές προσωπικού

7.500 ευρώ

ΔΕΗ, ΟΤΕ, ΕΥΔΑΠ

2.000 ευρώ

Ενοίκια

4.000 ευρώ

Λοιπές δαπάνες

2.100 ευρώ

15.600 ευρώ

Καθαρά κέρδη

23.400 ευρώ

Οι διατάξεις αυτής της παραγράφου, σύμφωνα με την περ. β’ του άρθρου 30 του νόμου αυτού, ισχύουν για διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από 1.1.2003 και μετά.

6. Με τις διατάξεις της παρ. 6 του άρθρου αυτού, αντικαταστάθηκε το πέμπτο εδάφιο της περ. στ’ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ΚΦΕ. Με τις νέες διατάξεις μεταβάλλεται ο τρόπος υπολογισμού των αποσβέσεων των πάγιων στοιχείων των επιχειρήσεων. Ειδικότερα, καθιερώνονται δύο συντελεστές αποσβέσεων, ένας χαμηλός κι ένας υψηλός. Οι συντελεστές αυτοί θα καθοριστούν με Προεδρικό Διάταγμα το οποίο φυσικά θα αντικαταστήσει το ισχύον Π.Δ.100/1998. Περαιτέρω, με τις ίδιες διατάξεις προβλέπεται ότι η χρησιμοποίηση ενός εκ των δύο συντελεστών είναι στη διακριτική ευχέρεια της επιχείρησης, πλην όμως ο συντελεστής που θα επιλεγεί κατά την πρώτη εφαρμογή θα ακολουθείται πάγια και στις επόμενες χρήσεις και θα αφορά όλα τα πάγια στοιχεία που ανήκουν στην ίδια κατηγορία (π.χ. χαμηλός συντελεστής για όλα τα κτίρια, υψηλός συντελεστής για όλα τα μηχανήματα κ.λπ.) και τα οποία αποκτήθηκαν μέσα στην ίδια χρήση. Αν όμως στη συνέχεια η επιχείρηση σε επόμενη χρήση αποκτήσει νέο πάγιο περιουσιακό στοιχείο, τότε διατηρεί γι’ αυτό το δικαίωμα επιλογής του μειωμένου ή υψηλού συντελεστή απόσβεσης.

Είναι αυτονόητο ότι κατά τα λοιπά εξακολουθούν να ισχύουν οι διατάξεις της περ. στ’ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ΚΦΕ και επομένως οι επιχειρήσεις διατηρούν το δικαίωμα για εφάπαξ απόσβεση των πάγιων στοιχείων αξίας κτήσης μέχρι 600 ευρώ, για χρησιμοποίηση της φθίνουσας μεθόδου απόσβεσης των πάγιων στοιχείων, για τη μη διενέργεια ή τη διενέργεια αποσβέσεων με συντελεστή 50% του ισχύοντος ποσοστού από τις νέες επιχειρήσεις για τις τρεις (3) πρώτες διαχειριστικές χρήσεις που έπονται αυτής εντός της οποίας άρχισε η παραγωγική λειτουργία.

Τα ανωτέρω έχουν εφαρμογή, σύμφωνα με την περ. β’ του άρθρου 30 του νόμου αυτού, για διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από την 1.1.2003 και μετά, δηλαδή για τα πάγια περιουσιακά στοιχεία που κτώνται μέσα στις χρήσεις αυτές. Επομένως, για τα υφιστάμενα πάγια περιουσιακά στοιχεία που έχουν αποκτηθεί μέχρι και την 31.12.2002 οι επιχειρήσεις θα συνεχίσουν να υπολογίζουν αποσβέσεις με βάση το Π.Δ.100/1998.

7. Με τις διατάξεις της παρ. 8 του άρθρου αυτού, αλλάζει ο τρόπος έκπτωσης από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων των δαπανών για επισφαλείς χρεώστες.

Συγκεκριμένα, με βάση τις νέες διατάξεις, οι επιχειρήσεις θα εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά τους τα ποσά των επισφαλών απαιτήσεων που έχουν αποσβεσθεί με οριστικές εγγραφές, ενώ με τις προϊσχύσασες διατάξεις οι επιχειρήσεις υπολόγιζαν και αφαιρούσαν προβλέψεις από τα ακαθάριστα έσοδά τους, αδιάφορα εάν είχαν ή όχι επισφαλείς απαιτήσεις. Με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών θα καθοριστούν τα δικαιολογητικά και κάθε άλλο θέμα για την έκπτωση των πιο πάνω δαπανών.

Τα ανωτέρω ισχύουν, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. β’ του άρθρου 30 του νόμου αυτού, για διαχειριστικές περιόδους που αρχίζουν από την 1.1.2003 και μετά.

Επειδή πολλές επιχειρήσεις έχουν σχηματίσει ήδη προβλέψεις για απόσβεση επισφαλών απαιτήσεων με βάση τις αντικατασταθείσες διατάξεις της περ. θ’ της παρ. 1 του άρθρου 31 του ΚΦΕ και εμφανίζουν το αναπόσβεστο αυτό υπόλοιπο των μη πραγματοποιηθεισών προβλέψεων στα βιβλία τους, γίνεται δεκτό ότι τα ποσά των αποδεδειγμένων επισφαλών απαιτήσεων που δικαιούνται να αφαιρέσουν από τα ακαθάριστα έσοδα με βάση τις νέες διατάξεις, θα μεταφέρουν σε χρέωση του λογαριασμού 44 «Προβλέψεις» (δευτεροβάθμιος λογαριασμός 44.11 «Προβλέψεις για επισφαλείς απαιτήσεις»), μέχρι πλήρους απόσβεσής τους.

8. Επίσης, με τις διατάξεις της παρ. 9 του άρθρου αυτού, προβλέπεται ότι με απόφαση του Υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών ρυθμίζονται θέματα καταχώρισης ορισμένων δαπανών του άρθρου αυτού (όπως αποζημίωση απολυόμενων μισθωτών) στα βιβλία Β’ κατηγορίας του ΚΒΣ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Αν μπορούσατε να μου συμβουλευαται άν ισχύουν οι κάτωθι ειδικές πςριπτώσεις :

ΕΠΕ

1. Οι αμοιβές που καταβάλλει ΕΠΕ σε εταίρους της - ελεύθερους επαγγελματίες π.χ. μηχανικοί, λογιστές) για υπηρεσίες που της παρέχουν ανάλογες με τα ελεύθερα επαγγέλματα τα οποία ασκούν, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της, καθόσον οι εταίροι αυτοί είναι ασφαλισμένοι σε ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο, όχι για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην εταιρεία, αλλά λόγω του επαγγέλματος που ασκούν (μηχανικοί, λογιστές)

Οι αμοιβές αυτές υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20%.

Οι ΑΠΥ αυτές ΔΕΝ εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ΕΠΕ

.....................

Οι μη-ελεύθεροι επαγγελματίες (ατομικές επιχ/σεις) που είναι έταιροι στην ΕΠΕ και προσφέρουν υπηρεσίες ανάλογες με τα επαγγέλματα τα οποία ασκούν και οποιοι είναι ασφαλισμένοι σε ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο, όχι για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην εταιρεία, αλλά λόγω του επαγγέλματος που ασκούν υποχρεούνται να εκδίδουν για τις αμοιβές αυτές Τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών.

Οι αμοιβές αυτές δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20%.

Τα ΤΠΥ εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της ΕΠΕ

...................

ΑΕ

Μισθός μελών ΔΣ σε ΑΕ

Αμοιβές μελών ΔΣ που αποτελούν εισόδημα από Ελευθέρια Επαγγέλματα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που συμμετέχουν στο Δ.Σ. και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρεία ως σύμβουλοι, μηχανικοί, δικηγόροι κ.λπ. εκτός από τα κύρια καθήκοντά τους ως μέλη του Δ.Σ., (εκτώς από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.) , υποχρεούνται να εκδίδουν για τις αμοιβές αυτές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Οι αμοιβές αυτές υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20%.

Οι ΑΠΥ αυτές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της ΑΕ

........................

Αμοιβές μελών ΔΣ που αποτελούν εισόδημα από μη -ελευθέρια Επαγγέλματα

Οι μη-ελεύθεροι επαγγελματίες που συμμετέχουν στο Δ.Σ. και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρεία ως (π.χ. σύμβουλος επικοινωνίας, στυλιστας κ.λπ.) εκτός από τα κύρια καθήκοντά τους ως μέλη του Δ.Σ., (εκτώς από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.) , υποχρεούνται να εκδίδουν για τις αμοιβές αυτές Τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών.

Οι αμοιβές αυτές δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20%.

Τα ΤΠΥ εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της ΑΕ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
Αν μπορούσατε να μου συμβουλευαται άν ισχύουν οι κάτωθι ειδικές πςριπτώσεις :

ΕΠΕ

1. Οι αμοιβές που καταβάλλει ΕΠΕ σε εταίρους της - ελεύθερους επαγγελματίες π.χ. μηχανικοί, λογιστές) για υπηρεσίες που της παρέχουν ανάλογες με τα ελεύθερα επαγγέλματα τα οποία ασκούν, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της, καθόσον οι εταίροι αυτοί είναι ασφαλισμένοι σε ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο, όχι για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην εταιρεία, αλλά λόγω του επαγγέλματος που ασκούν (μηχανικοί, λογιστές)

Οι αμοιβές αυτές υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20%.

Οι ΑΠΥ αυτές ΔΕΝ εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα της ΕΠΕ

Οι αμοιβές που λαμβάνει εταίρος Ε.Π.Ε. λόγω των παρεχόμενων σε αυτή φορολογικών συμβουλών, δεν εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της όταν για τις υπηρεσίες αυτές δεν είναι ασφαλισμένος σε κάποιον ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο

1026206/10267/Β0012/21.11.2003

Απαντώντας στην από 17.3.2003 σχετική αίτησή σας αναφορικά με το πιο πάνω θέμα, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της υποπερ. αα’ της περ. α’ της παρ. 12 του άρθρου 31 του Ν.2238/1994, όπως οι διατάξεις αυτές προστέθηκαν με την παρ. 2 του άρθρου 5 του Ν.3091/2002, στα γενικά έξοδα διαχείρισης τα οποία εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων, περιλαμβάνονται και οι μισθοί και οι κάθε είδους απολαβές των εταίρων των Ε.Π.Ε., εφόσον τα πρόσωπα αυτά για τις υπηρεσίες που παρέχουν στις εταιρίες έχουν ασφαλιστεί σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο.

2. Περαιτέρω, με τις διατάξεις του δεύτερου εδαφίου της περ. στ’ της παρ. 3 του άρθρου 28 του ίδιου πιο πάνω νόμου, οι οποίες προστέθηκαν με την παρ. 2 του άρθρου 8 του Ν.3091/2002, θεωρείται ως εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις ο μισθός και οι κάθε είδους απολαβές που καταβάλλονται από Ε.Π.Ε. σε εταίρους της για τις υπηρεσίες που παρέχουν σε αυτή, εφόσον οι εταίροι είναι ασφαλισμένοι για τις υπηρεσίες αυτές σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο, εκτός του ΙΚΑ. Επί των εισοδημάτων αυτών ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 35%, με βάση τις διατάξεις της περ. α’ της παρ. 1 του άρθρου 55 του ίδιου νόμου, όπως ισχύουν αυτές μετά την τροποποίησή τους με την παρ. 3 του άρθρου 8 του Ν.3091/2002.

3. Επιπλέον, με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 48 του νόμου αυτού, ορίζεται ότι στο εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα περιλαμβάνονται, μεταξύ άλλων, και οι αμοιβές από την άσκηση του επαγγέλματος του λογιστή ή φοροτέχνη. Στο ακαθάριστο ποσό των αμοιβών αυτών ενεργείται παρακράτηση φόρου με συντελεστή 20% βάσει των διατάξεων του πρώτου εδαφίου της παρ. 1 του άρθρου 58 του ίδιου νόμου.

4. Από τη σχετική αίτησή σας προκύπτει ότι λογιστής - φοροτέχνης, ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ, κατέχει μερίδια Ε.Π.Ε. και παρέχει συγχρόνως σε αυτή υπηρεσίες (συμβουλές και οδηγίες σε θέματα φορολογίας εισοδήματος, ΚΒΣ, ΦΠΑ κ.ά.), για τις οποίες αμείβεται. Οι τυπικές δε εργασίες του λογιστή - φοροτέχνη (καταχωρίσεις στα βιβλία κ.λπ.) εκτελούνται από άλλον λογιστή - μη εταίρο.

5. Από όλα όσα αναφέρθηκαν πιο πάνω, προκύπτει ότι η αμοιβή που καταβάλλει η υπόψη Ε.Π.Ε. στον συγκεκριμένο εταίρο της για τις υπηρεσίες που της παρέχει, δεν εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδά της, καθόσον ο εταίρος αυτός είναι ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ όχι για τις υπηρεσίες που προσφέρει στην εταιρία, αλλά λόγω του επαγγέλματος που ασκεί (λογιστής - φοροτέχνης). Συνεπεία δε της ασφάλισής του στο ΤΕΒΕ λόγω του επαγγέλματός του και όχι για τις παρεχόμενες στην Ε.Π.Ε. υπηρεσίες του, η αμοιβή του αποτελεί εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και όχι από εμπορικές επιχειρήσεις, στο ακαθάριστο ποσό της οποίας διενεργείται παρακράτηση φόρου 20%.

.....................

Οι μη-ελεύθεροι επαγγελματίες (ατομικές επιχ/σεις) που είναι έταιροι στην ΕΠΕ και προσφέρουν υπηρεσίες ανάλογες με τα επαγγέλματα τα οποία ασκούν και οποιοι είναι ασφαλισμένοι σε ασφαλιστικό οργανισμό ή ταμείο, όχι για τις υπηρεσίες που προσφέρουν στην εταιρεία, αλλά λόγω του επαγγέλματος που ασκούν υποχρεούνται να εκδίδουν για τις αμοιβές αυτές Τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών.

Οι αμοιβές αυτές δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20%.

Τα ΤΠΥ εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της ΕΠΕ

Αυτό δεν το κατάλαβα

Η ισχύει το παραπάνω ή πάνε με 25%+ χαρτόσημο

ατομική επιχείρηση ??????

αυτοί κόβουν τιμολόγιο παροχής ή τιμολογιο πώλησης

πια παρακράτηση??????

...................

ΑΕ

Μισθός μελών ΔΣ σε ΑΕ

Αμοιβές μελών ΔΣ που αποτελούν εισόδημα από Ελευθέρια Επαγγέλματα.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες που συμμετέχουν στο Δ.Σ. και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρεία ως σύμβουλοι, μηχανικοί, δικηγόροι κ.λπ. εκτός από τα κύρια καθήκοντά τους ως μέλη του Δ.Σ., (εκτώς από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.) , υποχρεούνται να εκδίδουν για τις αμοιβές αυτές αποδείξεις παροχής υπηρεσιών.

Οι αμοιβές αυτές υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20%.

Οι ΑΠΥ αυτές εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της ΑΕ

με ειδικό συμφωνητικό γι αυτή την δουλεια που θα εγκριθει απο ΓΣ

........................

Αμοιβές μελών ΔΣ που αποτελούν εισόδημα από μη -ελευθέρια Επαγγέλματα

Οι μη-ελεύθεροι επαγγελματίες που συμμετέχουν στο Δ.Σ. και προσφέρουν τις υπηρεσίες τους στην εταιρεία ως (π.χ. σύμβουλος επικοινωνίας, στυλιστας κ.λπ.) εκτός από τα κύρια καθήκοντά τους ως μέλη του Δ.Σ., (εκτώς από τις συνεδριάσεις του Δ.Σ.) , υποχρεούνται να εκδίδουν για τις αμοιβές αυτές Τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών.

Οι αμοιβές αυτές δεν υπόκεινται σε παρακράτηση φόρου 20%.

Τα ΤΠΥ εκπίπτουν από τα ακαθάριστα έσοδά της ΑΕ

Ισχύει οτι και παραπάνω ειναι επαγγελματίες που οι ατομικές τους εταιρίας ειναι προμηθευτές τις ΑΕ δεν έχουν παρακράτηση έτσι κιαλλιως

το ερώτημα εδω είναι αν μπορούν αν περάσει δλδ το τιμολόγιο και δεν πρέπει να πληρώνονται ως μέλη ΔΣ που προσφέρουν υπηρεσία στην ΑΕ με παρακράτηση 35% + 1,2% χαρτόσημο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Να διασταυρώσω κι εγώ κάτι που με απασχολεί γαι το ίδιο θέμα?

Σε Ιατρική εταιρεία ΕΠΕ που τα μέλη είναι ασφαλισμένα στο ΤΣΑΥ, για υπηρεσίες που προσφέρει ο ένας εταίρος άσχετες με την Ιατρική ειδικότητά του, καθαρά για το ρόλο του ως Διαχειριστή της ΕΠΕ και η γενική συνέλευση έχει ορίσει για αυτές τις υπηρεσίες ένα μηνιαίο μισθό, το ποσό αυτό υπολογίζεται με τον ίδιο τρόπο δηλ αμοιβή -μείον ασφαλιστική εισφορά ΤΣΑΥ επι συντελεστη φόρου ΚΛΠ ή πρέπει να εγγραφεί στο τεβε ?

Βέβαια είδα πιο πάνω το απόσπασμα που αναφέρει :

"Επίσης, με τις νέες διατάξεις περιλαμβάνονται πλέον στις εκπιπτόμενες δαπάνες των Ε.Π.Ε. οι μισθοί και οι κάθε είδους απολαβές που καταβάλλουν στους εταίρους τους, εφόσον τα εν λόγω πρόσωπα, για τις υπηρεσίες που παρέχουν σ’ αυτές, έχουν ασφαλισθεί σε οποιονδήποτε ασφαλιστικό οργανισμό ή Ταμείο, ενώ με βάση τις προϊσχύσασες διατάξεις οι εν λόγω δαπάνες δεν εξέπιπταν από τα ακαθάριστα έσοδα των εταιριών αυτών."

άλλα διατηρώ κάποια αμφιβολία για το γεγονός ότι πρόκειται για μια ιατρική εταιρεία και ασφάλιση στο ΤΣΑΥ.

Θα ήμουν ευγνώμων για κάποια επιβεβαίωση για να μην κάνω κάποιο τραγικό λάθος..

ευχαριστώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Ευχαριστώ a.a.

Η παρακτράτηση 20% μπήκε από λάθος (copy – paste)

Aπλά αναροτιώμουνα αν π.χ. εικονολύπτης έχοντας ΤΠΥ και ασφάληση στο ΤΕΒΕ ο οποίος είναι και έταιρος ΕΠΕ (με πολύ μικρό ποσοστό άν και δεν έχει σημασία) μπορεί να κόψει ΤΠΥ στην ΕΠΕ μετά από έγριση των εταίρων και να εκπέσει από τα ακαθάριστα εσοδά της ή πρέπει να θεωρηθεί ότι αφού προσφέρει εργασία στην ΕΠΕ πρέπει αυτή να του δώσει αμοιβή (μετά από έγριση των εταίρων) θεωρούμενη ως αμοιβή από εμπορικές επιχ/σεις με παρατράτηση 25%

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
Κυριε διαχειριστά a.a. μπορειτε να μου διαβεβαιώσετε οτι αυτά που υπολόγισα ειναι σωστά;

Επειδη ο κος Διαχειριστης απουσιαζει προσωρινα... :P θα σας διαβεβαιωσω εγω, σωστα ειναι.

επισης..

στο τελος του χρονου φροντιστε να σας προσκομισει τη πρωτοτυπη βεβαιωση του ασφαλιστικου του φορεα

με τις 2μηνιαιες καταβολες εισφορων προκειμενου να μην επαναυπολογισθουν στην εκκαθαριση της δηλωσης του.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Η ερώτηση που γενάται βέβαια είναι η εξής αν κατάλαβα καλά.Αφού οι υπηρεσίες που προσφέρει

ελεύθερος επαγγελματίας εταίρος δεν εκπίπτουν απο τα έσοδα της ΕΠΕ πώς φορολογούνται στο όνομα

του ελεύθερου επαγγελματία?,γιατί το λογικό ,αν και στα δικά μας λιμέρια δεν ισχύει πάντα ,οταν καποια

επιχείρηση έχει κάτι σαν έσοδο απο άλλη η άλλη το έχει σαν έξοδο.Τι γίνεται δώ ρε ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
στην θεωρηση των βιβλιων τι πατε????

ενημρωση απο το ΤΣΑΥ και απαλακτικό απο το ΤΕΒΕ

ετσι???

άρα!!!!!!!

Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας, καθυστερησα να απαντησω λόγω φόρτου εργασίας.

Στη θεώρηση πήγαμε μόνο βεβαιώσεις ΤΣΑΥ χωρίς απαλακτικό ΤΕΒΕ, επειδή είναι ιατρική εταιρεία με εταιρους δύο γιατρούς.

Άρα??? Μπορώ να υπολογίζω αμοιβές αφαιρώντας ως ασφαλιστικές εισφορές το ΤΣΑΥ ή όχι, υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης σε άλλο φορέα για αυτές τις αμοιβες (ικα ή τεβε)? θέλω να το επιβεβαιώσω γιατι πρόκειται για μέγαλα ποσά και φοβάμαι μην απορριφθούν σε ενδεχόμενο έλεγχο..

Και πάλι ευχαριστώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ακριβως nska

τα παραπονα σας στον κ. Βούλγαρη αγαπητέ Ιωάννη

θα ξέρεις καλα οτι οι ατομικές λύσεις αλλα και γενικότερα οι απαντήσεις του υπουργείου ειναι τις λογικής

τα καλα και συμφέροντα

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
ακριβως nska

τα παραπονα σας στον κ. Βούλγαρη αγαπητέ Ιωάννη

θα ξέρεις καλα οτι οι ατομικές λύσεις αλλα και γενικότερα οι απαντήσεις του υπουργείου ειναι τις λογικής

τα καλα και συμφέροντα

Ευχαριστώ αλλά επιβεβαιώνεται αλλη μια φορά οτι εκει που τελειώνει η λογική αρχίζει το Υ.Οικονομικών,

ολα κατα το δοκούν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
Τα τσιγάρα τα ποτά και τα ξενύχτια...... κτλ κτλ κτλ... ξέρεις εσύ....... :rolleyes::rolleyes::D

1000

-185

-12

--------

803

-281,05

----------

521,95 καθαρά.....

Μπα!!καθαρος ειμαι ... B)

Ξανακοιταξε το Στεφανε ..

ειμαστε στο 2009 και προκειται για ΕΠΕ :rolleyes:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
Μπα!!καθαρος ειμαι ... :D

Ξανακοιταξε το Στεφανε ..

ειμαστε στο 2009 και προκειται για ΕΠΕ :rolleyes:

Επλανήθην..... :rolleyes:

Σωστός ο 69+1...... :rolleyes:

Αρθρο 55

Παρακράτηση φόρου στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις

1. Στο εισόδημα από εμπορικές επιχειρήσεις η παρακράτηση του φόρου ενεργείται ως εξής:

α)Στα εισοδήματα που αναφέρονται στην περίπτωση στ' της παραγράφου 3 του άρθρου 28 με συντελεστή τριάντα πέντε τοις εκατό (35%) για τους μισθούς που καταβάλλονται από ανώνυμη εταιρεία στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου και είκοσι πέντε τοις εκατό (25%) για μισθούς και κάθε είδους απολαβές που καταβάλλει η εταιρεία περιορισμένης ευθύνης σε εταίρους της. [Οι διατάξεις του εδαφίου αυτού έχουν εφαρμογή για μισθούς που καταβάλλονται από 1.1.2009 και μετά.]

Ο συντελεστής παρακράτησης εφαρμόζεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των ασφαλιστικών εισφορών που καταβάλλονται και των αναλογούντων τελών χαρτοσήμου.

Ο φόρος παρακρατείται από την ανώνυμη εταιρία ή την εταιρία περιορισμένης ευθύνης κατά την καταβολή των μισθών και για την απόδοσή του εφαρμόζονται ανάλογα οι διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 59. Με την παρακράτηση του πιο πάνω φόρου εξαντλείται η φορολογική υποχρέωση των δικαιούχων για τους μισθούς που λαμβάνουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...