Προς το περιεχόμενο

Λογιστικός Χειρισμός Εμπορικού Σήματος με βάση τα ελληνικά λογιστικά πρότυπα


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Συνάδελφοι θα ήθελα να μάθω για τον λογιστικό χειρισμό των εμπορικών σημάτων σε περίπτωση που είναι εσωτερικά δημιουργούμενα και σε περίπτωση που είναι αποκτώμενα από άλλους (πχ αναγνώριση, καταχώρηση, αποσβέσεις). Με βάση τα ΔΛΠ έχω βρει πληροφορίες στο ΔΠΧΠ 3, όμως με βάση τα ελληνικά πρότυπα δεν έχω βρει απαντήσεις.

Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

16.01 Δικαιώματα βιομηχανικής ιδιοκτησίας

16.01.00 Διπλώματα Ευρεσιτεχνίας

16.01.01 Αδειες Παραγωγής και Εκμεταλλεύσεως (Licences)

16.01.02 Σήματα

16.01.03 Μέθοδοι

16.01.04 Πρότυπα

16.01.05 Σχέδια

. . . . . . .

16.01.99

1) Είναι τα άϋλα περιουσιακά στοιχεία, με την κατοχή και αξιοποίηση των οποίων η οικονομική μονάδα αποκτά πλεονεκτήματα μονοπωλιακής ή εξειδικευμένης δράσεως στην αγορά, για το χρονικό διάστημα που διαρκεί η προστασία του σχετικού δικαιώματος ή η γνώση του τρόπου παραγωγής ενός προϊόντος ή της μεθόδου κατεργασίας υλικών.

2) Τα ανωτέρω περιουσιακά στοιχεία καταχωρούνται στους υπολογαριασμούς του 16.01 με την αξία κτήσεώς τους, μόνο εφόσον προσδοκάται η αποδοτική χρησιμοποίησή τους, απαγορευόμενης της αποθεματοποιήσεως εξόδων στους λογαριασμούς αυτούς, εφόσον δεν προσδοκάται οποιοδήποτε αποτέλεσμα από την πραγματοποίηση των εξόδων αυτών. Σε περίπτωση που η παραγωγική χρησιμοποίηση διακοπεί, πριν από την παρέλευση του αρχικά υπολογισθέντος ως παραγωγικού χρόνου, το αναπόσβεστο υπόλοιπο πρέπει να μεταφερθεί στα αποτελέσματα χρήσεως. Η προαναφερόμενη αξία κτήσεως αποτελείται:

α) Σε περίπτωση αγοράς από τρίτους, από το ποσό που καταβάλλεται στους τρίτους, μαζί με τα τυχόν πραγματοποιούμενα ειδικά έξοδα αγοράς (συμβολαιογραφικά, τέλη χαρτοσήμου των σχετικών συμβάσεων κλπ.).

β) Σε περίπτωση συγχωνεύσεως ή εισφοράς είδους, από την αξία εκτιμήσεως της αρμόδιας επιτροπής του άρθρου 9 του Ν.2190/1920.

γ) Σε περίπτωση δημιουργίας (παραγωγής) από την ίδια την οικονομική μονάδα, από το σύνολο των εξόδων που πραγματοποιούνται για την ιδιοπαραγωγή τους.

3) Η αξία κτήσεως κάθε ενός από τα ανωτέρω δικαιώματα αποσβένεται, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. γ’ της παρ. 4 του άρθρου 43 του Ν.2190/1920, με ισόποση ετήσια απόσβεση, μέσα σε χρόνο ίσο με το μικρότερο από:

α) το χρόνο παραγωγικής χρησιμοποιήσεώς του ή

β) το χρόνο που το δικαίωμα προστατεύεται από το νόμο.

16.05 Λοιπά δικαιώματα

1) Είναι τα άϋλα εκείνα στοιχεία που δεν εντάσσονται σε κανένα από τους λογαριασμούς 16.00 - 16.04, όπως είναι π.χ. τα μισθωτικά δικαιώματα, δηλαδή το ποσό που καταβάλλεται στο μισθωτή ακινήτου, που χρησιμοποιείται για επιχειρηματική δραστηριότητα, ως αποζημίωσή του για τη μεταβίβαση στην οικονομική μονάδα, των δικαιωμάτων του επί αυτού, που απορρέουν από τη σχετική σύμβαση μισθώσεως και το νόμο που ισχύει κάθε φορά.

2) Τα δικαιώματα αυτά αποσβένονται, σύμφωνα με τις διατάξεις της περ. δ’ της παρ. 4 του άρθρου 43 του Ν.2190/1920, σε ισόποσες δόσεις μέσα στο συμβατικό χρόνο ισχύος του δικαιώματος.

ΙΙ. Εξοδα πολυετούς αποσβέσεως

Είναι τα έξοδα τα οποία πραγματοποιούνται για την ίδρυση και αρχική οργάνωση της οικονομικής μονάδας, για την απόκτηση διαρκών μέσων εκμεταλλεύσεως, καθώς και για την επέκταση και την αναδιοργάνωσή της. Τα έξοδα αυτά εξυπηρετούν την δραστηριότητα της οικονομικής μονάδας για χρονική περίοδο μεγαλύτερη του έτους και για το λόγο αυτό αποσβένονται τμηματικά. Τα έξοδα αυτά παρακολουθούνται στους λογαριασμούς 16.10 έως και 16.19.

σε κάθε περίπτωση όλα τα έξοδα που έγιναν για την απόκτηση τους (συμβολαιογραφικά, έξοδα κατοχύρωσης κ.λ.π. αυξάνουν την αξία του σήματος)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...