Προς το περιεχόμενο
  • 0

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΣ ΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΕΝΑΡΞΗ ΣΤΗ ΔΟΥ?


S.S.

Ερώτηση

Συνάδελφοι καλημέρα.

Γίνεται κάτι τέτοιο. Τι επιπτώσεις θα έχει στη σύνταξη του ΙΚΑ?

Ο ΟΑΕΕ θα του χορηγήσει κάποια απαλλαγή ή όχι?

Ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

4 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

O συνταξιούχος λόγω γήρατος που θα κάνει έναρξη εργασιών και θα ασφαλιστεί στο ΤΕΒΕ δεν έχει επιπτώσεις στη σύνταξη του σύμφωνα με το Ν.2676/1999-άρθρο 63. Θα πρέπει όμως να ενημερώσει το ΙΚΑ για την απασχόληση αυτή και να πληρώνει αυξημένες εισφορές στο ΤΕΒΕ.

ΝΟΜΟΣ ΥΠ΄ ΑΡΙΘ. 2676 - 5 Ιανουαρίου 1999

Οργανωτική και λειτουργική αναδιάρθρωση των φορέων κοινωνικής ασφάλισης και άλλες διατάξεις.

Αρθρο 63 Απασχόληση συνταξιούχων

1. Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος ή θανάτου φορέων κύριας ασφάλισης αρμοδιότητας Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων που αναλαμβάνουν εργασία υπόκεινται στους εξής περιορισμούς: α) Για όσους δεν έχουν συμπληρώσει το 55ο έτος της ηλικίας τους αναστέλλεται η καταβολή της σύνταξης, β) Μετά τη συμπλήρωση του 55ου έτους το ποσό της σύνταξης ή του αθροίσματος των συντάξεων σε περίπτωση συρροής, που υπερβαίνει τις 250.000 δραχμές μηνιαίως, καταβάλλεται μειωμένο κατά 70%. Το ποσό αυτό προσαυξάνεται κατά 20% για κάθε τέκνο που είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου έτους ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία.

Ειδικότερα για τους δικαιούχους κατωτάτων ορίων συντάξεων η σύνταξη τους περιορίζεται στο οργανικό ποσό, όπως αυτό προκύπτει από τα ασφαλιστικά δεδομένα, εφόσον δεν έχουν συμπληρώσει οι άνδρες το 65ο και οι γυναίκες το 60ό έτος της ηλικίας τους.

2. Αν ο συνταξιούχος αναπηρίας, που αναλαμβάνει εργασία, κερδίζει από αυτήν, ανάλογα με το βαθμό της αναπηρίας του, περισσότερα από όσα κερδίζει υγιής απασχολούμενος, σύμφωνα με τους γενικούς όρους αμοιβής, διακόπτεται η σύνταξη.

3. Για τον απασχολούμενο συνταξιούχο καταβάλλονται οι προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις για τους λοιπούς ασφαλισμένους εισφορές εργοδότη και ασφαλισμένου, οι οποίες βαρύνουν τον εργοδότη και τον ασφαλισμένο αντίστοιχα.

4. Σε περίπτωση απασχόλησης συνταξιούχου λόγω γήρατος ή θανάτου, χωρίς αναστολή της σύνταξης, ο αντίστοιχος χρόνος ασφάλισης δεν λαμβάνεται υπόψη για τη προσαύξηση της σύνταξης ή για τη θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος από άλλο φορέα.

Ο συνταξιούχος δικαιούται να ζητήσει και ο ίδιος την αναστολή της συντάξεως. Με την αναστολή της σύνταξης ο χρόνος απασχόλησης λαμβάνεται υπόψη τόσο για θεμελίωση νέου συνταξιοδοτικού δικαιώματος, σύμφωνα με τις διατάξεις των παρ. 9 και 10 του άρθρου 47 του Ν. 2084/1992, όσο και για προσαύξηση της σύνταξης της οποίας η καταβολή έχει ανασταλεί. Ο υπολογισμός για την προσαύξηση της ήδη καταβαλλόμενης σύνταξης γίνεται με ποσοστό 1,714% επί του ποσού που έχουν καταβληθεί εισφορές, το οποίο δεν μπορεί να είναι μεγαλύτερο του 25πλάσιου του ημερομισθίου του ανειδίκευτου εργάτη για κάθε έτος συντάξιμης υπηρεσίας ή 300 ημέρες εργασίας, που θα πραγματοποιηθούν μετά την αναστολή της σύνταξης.

5. Οι συνταξιούχοι λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου υποχρεούνται, πριν αναλάβουν εργασία, που υπάγεται στην ασφάλιση φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, να δηλώσουν τούτο στο φορέα ή στους φορείς κύριας ασφάλισης από τους οποίους συνταξιοδοτούνται.

Παράλειψη της δηλώσεως συνεπάγεται καταλογισμό σε βάρος του συνταξιούχου του ποσού των συντάξεων που έλαβε κατά το χρονικό διάστημα της εργασίας του με πρόστιμο που ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το νόμιμο τόκο υπερημερίας.

6. Οι διατάξεις του παρόντος άρθρου δεν έχουν εφαρμογή: α) στον επιζώντα των συζύγων, β) στους αυτοτελώς απασχολούμενους, οι οποίοι όμως υποχρεούνται να καταβάλλουν τις προβλεπόμενες από τις οικείες διατάξεις εισφορές προσαυξημένες κατά 40%, γ) στους συνταξιούχους του Ο.Γ.Α., δ) στους πολύτεκνους των οποίων το ένα τουλάχιστον των τέκνων είναι ανήλικο ή σπουδάζει σε ανώτερες ή ανώτατες σχολές και μέχρι τη συμπλήρωση του 24ου ή είναι ανίκανο για κάθε βιοποριστική εργασία, ε) στις εξ ιδίου δικαιώματος πολεμικές συντάξεις, στις συντάξεις που καταβάλλονται με βάση τις διατάξεις των νόμων 1897/1990 και 1977/1991 και στ) στα πρόσωπα για τα οποία ισχύουν οι διατάξεις των Καν. (ΕΟΚ) 1408/71 και 574/72, καθώς και των διμερών συμβάσεων κοινωνικής ασφάλειας. Η προσαύξηση της περ. β΄ αποδίδεται στο ΛΑΦΚΑ.

7. Για όσους έχουν καταστεί συνταξιούχοι ή έχουν θεμελιώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα μέχρι τη δημοσίευση του νόμου αυτού και έχουν ηλικία μικρότερη των 55 ετών, έχει εφαρμογή η διάταξη της περίπτωσης β΄ της παρ. 1 του παρόντος άρθρου.

8. Με απόφαση του Υπουργού Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, ορίζονται το ύψος των προστίμων που θα καταβάλλουν οι ασφαλισμένοι, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην παράγραφο 5 του παρόντος, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την εφαρμογή της διάταξης, ο χρόνος και ο τρόπος απόδοσης στο ΛΑΦΚΑ της περιπτώσεως β΄ της παραγράφου 6 του παρόντος, η διαδικασία ελέγχου, ο τρόπος καταλογισμού και είσπραξης των συντάξεων, η σειρά μείωσης στην περίπτωση που καταβάλλονται συντάξεις από περισσότερους του ενός Ασφαλιστικούς Οργανισμούς, ο τρόπος επιμερισμού της μείωσης αυτής, καθώς και κάθε αναγκαία λεπτομέρεια για την εφαρμογή του παρόντος. Για τη διαπίστωση της απασχόλησης των συνταξιούχων η Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων και οι αρμόδιοι ασφαλιστικοί οργανισμοί δύνανται να λαμβάνουν γνώση από το Κ.Ε.Π.Υ.Ο. των απαραίτητων για την εφαρμογή του παρόντος στοιχείων.

Με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομικών και Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως, αναπροσαρμόζεται το ποσό των 250.000 δραχμών της περιπτώσεως β΄ της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού.

9. Κάθε διάταξη που ρυθμίζει διαφορετικά το θέμα καταργείται, εκτός των διατάξεων του εδαφίου α΄ της παραγράφου 14 του άρθρου 8 του Ν. 2592/1998 και αυτών που προβλέπουν διακοπή ή αναστολή της καταβολής της σύνταξης σε περίπτωση απασχόλησης του συνταξιούχου σε εργασία υπαγόμενη στην ασφάλιση του φορέα από τον οποίο συνταξιοδοτείται.

10. Η ισχύς των διατάξεων του άρθρου αυτού αρχίζει δύο (2) χρόνια από τη δημοσίευση του παρόντος νόμου.

ΕΓΚΥΚΛΙΟΙ Τ.Ε.Β.Ε.

Εγκύκλιος 50/18-7-2005

Προσαύξηση εισφορών στους αυτοτελώς απασχολούμενους συνταξιούχους.

ΣΧΕΤ.: Οι αρ. 5/2001 & 66/2003 εγκύκλιοι

Αναφορικά με το θέμα και ύστερα από ερωτήματα που έχουν τεθεί από τα Περ/κά Τμήματα συμπληρωματικά σας γνωρίζουμε τα εξής:

Η προσαύξηση 40% που υπολογίζεται στο ασφάλιστρο των αυτοτελώς απασχολούμενων συνταξιούχων άλλων Ταμείων, όπως ορίζεται από τις διατάξεις του αρ. 63 παρ. 6 του Ν. 2676/99 εισπράττεται υπέρ ΛΑΦΚΑ με έναρξη από 5/1/2001.

Το ποσό αυτό δεν προσαυξάνει κανέναν από τους δύο κλάδους του ασφαλίστρου (σύνταξης - ασθένειας) και δεν υπολογίζεται για προσαύξηση του ποσού σύνταξης που θα δικαιούται ο ασφαλισμένος όταν θεμελιώσει προϋποθέσεις.

Αν σε ασφαλισμένο που είναι συνταξιούχος άλλου Ταμείου και υπόκειται στις ως άνω διατάξεις για οποιοδήποτε λόγο δεν έχει γίνει η ανάλογη προσαύξηση του 40% υπέρ Λ.Α.Φ.Κ.Α. αυτή θα εισπράττεται αναδρομικά στις τρέχουσες ασφαλιστικές εισφορές με τέλη καθυστέρησης λαμβανομένων υπόψη των ανωτέρω σχετικών εγκυκλίων.

Αυτές οι οφειλές δεν είναι ασφαλιστικές εισφορές, αλλά μπορούν να υπαχθούν σε ρύθμιση (μη μηχανογραφική).

Εάν ασφαλισμένος έχει οφειλή από την προσαύξηση αυτή, προκειμένου να πάρει βεβαίωση ταμειακής ενημερότητας (Ν. 2084/92) θα πρέπει πρώτα να εξοφλήσει ή να υπαχθεί σε σχετική ρύθμιση.

Της παρούσης να λάβουν γνώση όλοι οι υπάλληλοι της αρμοδιότητάς σας.

http://www.tebe.gr/asfalisi/autoapasxoloum_syntaks.htm

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
επισκέπτη Αριστος

Καλησπέρα

Διάβασα το νέο νόμο περί ασφάλισης ή μη στον ΟΑΕΕ των συνταξιούχων αν θέλουν να κάνουν έναρξη ατομικής επιχείρησης.

Θέλω να ρωτήσω αν συνταξιούχος του ΙΚΑ μπορεί να κάνει έναρξη στην οικία του ατομικής επιχείρησης

συγκεκριμένα παραδοση μαθημάτων κατασκευής αντικειμένων λαικής τέχνης.Θα υπάγεται στον ΟΑΕΕ έτσι δεν είναι?

Μπορεί να πάρει απαλλαγή ή θα τον υποχρεώσουν να ασφαλιστεί στον ΟΑΕΕ???

Είναι 61 ετών(πάνω από 55 ετών δηλαδή).

Αν κατάλαβα καλά,μετά τα 55 (ηλικία)πρέπει να καταβάλει τις εισφορές στον ΟΑΕΕ προσαυξημένες κατά 50%.

Π.χ.αν ήταν να πληρώσει 400/δίμηνο θα πληρώσει 600?

Επίσης αν υπερβαίνει η σύνταξη τα 60 ημερομίσθια ανειδ.εργάτη τότε το ποσό που υπερβαίνει τη σύνταξη περικόπτεται....

Ξέρετε αν υπάρχουν κάποιες εξαιρέσεις σε αυτή την περίπτωση ώστε να πάρει απαλλαγή και να μην πληρώνει εισφορές?

Ευχαριστώ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ΚΑΛΗΜΕΡΑ! ΕΧΕΙ ΑΛΛΑΞΕΙ ΚΑΤΙ ΣΤΟ ΘΕΜΑ; ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟς ΤΟΥ ΙΚΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΜΜΕΤΕΧΕΙ ΣΕ ΙΚΕ ΚΑΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΔΙΑΧ/ΣΤΗΣ ΧΩΡΙς ΝΑ ΧΑΣΕΙ ΤΗΝ ΣΥΝΤΑΞΗ;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

έχω μείνει στον νόμο 3863/2010..αρθ.16 παρ.2

 

 

εάν είναι διαχειριστής θα υπαχθεί στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ άρα όπως τα περιγράφει το αρθ.16 παρ.2 του παραπάνω νόμου..

 

εάν δεν είναι διαχειριστής νομίζω πως δεν έχει καμία επίπτωση αφού δεν θα ασκήσει δραστηριότητα υπαγόμενη στην ασφάλιση του ΟΑΕΕ..

 

καλησπέρα..

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...