Jump to content

Διαφορα ακαθαριστων εσοδων δηλωσης και εκκαθαριστικης. Υπολογισμος διαφορας ΦΠΑ


Recommended Posts

Guest ΚΩΣΤΗΣ ΒΑΚΡΙΝΟΣ

Κρίνοντας απο το γεγονός πως οι συναλλαγματικές διαφορές (πιστωτικές στο γεγονός που αναφέρεις) αποτελούν έκτακτα και ανόργανα ΕΣΟΔΑ (και όχι κέρδη), θεωρώ πως έπρεπε να έχουν συμπεριληφθεί στην εκκαθαριστική και συνεπώς ορθά (ορθά κατά τον νόμο) στην περαίωση αναζητείται ΦΠΑ (προσαυξημένος κατά 30%).

Το "αχρησιμοποίητες αποζημιώσεις προσωπικού" δεν το καταλαβαίνω... Κάποια περαιτέρω εξήγηση ????

Χρόνια πολλά, κυρίως με υγεία.

Link to comment
Share on other sites

Κρίνοντας απο το γεγονός πως οι συναλλαγματικές διαφορές (πιστωτικές στο γεγονός που αναφέρεις) αποτελούν έκτακτα και ανόργανα ΕΣΟΔΑ (και όχι κέρδη), θεωρώ πως έπρεπε να έχουν συμπεριληφθεί στην εκκαθαριστική και συνεπώς ορθά (ορθά κατά τον νόμο) στην περαίωση αναζητείται ΦΠΑ (προσαυξημένος κατά 30%).

Το "αχρησιμοποίητες αποζημιώσεις προσωπικού" δεν το καταλαβαίνω... Κάποια περαιτέρω εξήγηση ????

Χρόνια πολλά, κυρίως με υγεία.

To γεγονος και μονο οτι ειναι εκτακτα εσοδα και οχι εκτακτα κερδη σημαινει οτι πρεπει να συμπεριληφθουν στην εκκαθαριστικη;

Δεν αναφερομαι σε συναλλαγματικες διαφορες οι οποιες ειναι η διαφορα μεταξυ πραγματικης και φορολογητεας αξιας στις εξαγωγες.

Πιστωτικη συναλλαγματικη διαφορα μπορει να προκυψει και στην εξοφληση προμηθευτη.

Θα μπει αυτο στην εκκαθαριστικη στα εσοδα;

Απο που προβλεπεται αυτο;

Το "αχρησιμοποίητες αποζημιώσεις προσωπικού" προεκυψε απο :

-υπολογισμο προβλεψεων αποζημιωσεων προσωπικου το 2002 (με αναμορφωση των φορολογητεων κερδων ως μη αναγνωρισμενη δαπανη)

-το 2003 καποιος υπαλληλος αποχωρησε οικειοθελως. Το ποσο της προβλεψης για το συγκεκριμενο υπαλληλο που ειχε δημιουργηθει το 2002 αποτελει εσοδο για την χρηση του 2003. (και παλι εγινε αναμορφωση των φορολογητεων κερδων αλλα αναποδα).

Στην ΠΟΛ.1130/2.10.2008 γραφει

...........................

Αρθρο 7

Περαίωση υποθέσεων λοιπών φορολογικών αντικειμένων

Σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 7, όπως πλέον ισχύουν, η περαίωση καθεμίας ανέλεγκτης υπόθεσης φορολογίας εισοδήματος συνεπάγεται αυτοδίκαια και την περαίωση ως ειλικρινών των ανέλεγκτων υποθέσεων των λοιπών φορολογικών αντικειμένων, με την επιφύλαξη όσων αναφέρονται παρακάτω:

1. Για την περαίωση κάθε μιας εκκρεμούς υπόθεσης φόρου προστιθέμενης αξίας, εξετάζεται:

α) Αν σε κάποια από τις ανέλεγκτες χρήσεις υφίσταται περίπτωση επαύξησης των δηλούμενων ακαθάριστων εσόδων κατά τα οριζόμενα στη παράγραφο 4 του άρθρου 6 ή τα δεδομένα των υποβληθεισών σχετικών δηλώσεων εμφανίζουν διαφορές σε σχέση με τα αντίστοιχα δεδομένα της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος και των εντύπων που τη συνοδεύουν, επί των επιπλέον ακαθάριστων εσόδων υπολογίζεται Φ.Π.Α. με την εφαρμογή ως συντελεστή του μέσου σταθμικού που προκύπτει από τη σχέση: συνολικός φόρος εκροών της εκκαθαριστικής δήλωσης της συγκεκριμένης χρήσης (κωδικός 637) προς σύνολο φορολογητέων εκροών (κωδικός 607), επί 100, προσαυξημένου κατά 30%.

Σε περίπτωση που δεν είναι δυνατόν να προσδιορισθεί ο μέσος σταθμικός συντελεστής κατά τα ανωτέρω οριζόμενα ή αυτός που προσδιορίζεται είναι μηδενικός, τότε χρησιμοποιείται ο συντελεστής που ορίζεται στη παράγραφο 1 του άρθρου 21 του ν.2859/2000 περί Φ.Π.Α., με την επιφύλαξη των διατάξεων της παραγράφου 4 του ίδιου άρθρου.

β) Εάν το πιστωτικό υπόλοιπο Φ.Π.Α έχει επαναπροσδιοριστεί είτε στην τελευταία κλεισμένη χρήση μετά από οριστικό έλεγχο είτε σε κάποια από τις ανέλεγκτες μετά από προσωρινό έλεγχο χωρίς να έχει γίνει αντίστοιχη αναπροσαρμογή στις επόμενες περιοδικές ή την εκκαθαριστική δήλωση, η διαφορά πιστωτικού υπολοίπου προσαυξάνει την οφειλή του Φ.Π.Α. της χρήσης αυτής.

γ) Σε περιπτώσεις εκκρεμών αιτημάτων επιστροφής πιστωτικού υπολοίπου Φ.Π.Α., η διαδικασία επιστροφής κατά τις κείμενες διατάξεις (σχετ. Α.Υ.Ο.Ο. ΠΟΛ.1073/2004) προηγείται της περαίωσης της υπόθεσης. Το τυχόν πιστωτικό υπόλοιπο που προκύπτει από την εκκαθαριστική δήλωση Φ.Π.Α. της τελευταίας περαιούμενης χρήσης προσαυξάνει το ποσό της οφειλής βάσει της περαίωσης της χρήσης αυτής, εφόσον η χρήση από την οποία προέρχεται ή έστω μία από τις επόμενες αυτής περαιούμενες χρήσεις βαρύνεται με αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη.

Θεωρείται ότι υφίσταται αποκρυβείσα φορολογητέα ύλη για την εφαρμογή των ανωτέρω εφόσον συντρέχουν τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του άρθρου 2 του ν.3259/2004, όπως ισχύει, σε συνδυασμό με τις οδηγίες της παραγράφου 6 του άρθρου 6 της παρούσας εγκυκλίου.

Εδω δεν εχουμε τετοια περιπτωση.

Να το παλεψω;

Λετε να γλιτωσω τα 5048;

Link to comment
Share on other sites

...........

Να το παλεψω;

Λετε να γλιτωσω τα 5048;

Τάσο η λογική λέει ότι δεν τα οφείλεις.

Σε παρόμοιες περιπτώσεις διαφορών, το τακτοποίησα τηλεφωνικώς με τον ελεγκτή.

είχαμε πάντως και μια περίπτωση που ο ελεγκτής επέμεινε επί μακρόν.. αλλά ματαίως.

Link to comment
Share on other sites

Guest ΚΩΣΤΗΣ ΒΑΚΡΙΝΟΣ

Προσπαθόντας (όπου αυτό γίνεται δυνατό ή όπου μπορεί η σκέψη μου να φτάσει) να εναρμονίσω λογιστικό σχέδιο και ανάγκες φορολογίας εισοδήματος ή ΦΠΑ (στην πραγματικότητα ξέρω πως η πλήρης εναρμόνιση είναι αδύνατη και αυτό συμβαίνει μόνο στην Ελλάδα από όσα ξέρω) ακολουθώ το εξής δόγμα : Τα έσοδα (όπως οι συν/κες διαφορές και οι οποίες βεβαίως θα συμφωνήσω αγαπητέ anast, μπορεί να προέρχονται και κατά την εξώφληση προμηθευτή, μην πω κυρίως από εκεί...) του λογιστικού σχεδίου, τα θεωρώ και έσοδα (επαναλαμβάνω όχι κέρδη ή ζημίες) για τις ανάγκες της Φ.Ε. και ΦΠΑ.

Τόσο τις πιστωτικές συν/κες διαφορές (έσοδα και μάλιστα ως έσοδα μπαίνει ζήτημα pro-rata...) όσο και τις χρεωστικές (έξοδα) τις συμπεριλαμβάνω και στο Ε3 και στην περιοδική-εκκαθαριστική ΦΠΑ.

Δεν ισχυρίζομαι πως έχω δίκαιο, άλλωστε η εναρμόνιση λογιστικού σχεδίου και ΦΕ-ΦΠΑ αυτομάτως (επαναλαμβάνω στη Ελλάδα) καταργεί κάθε έννοια δικαίου. Απλώς σου περιγράφω την πρακτική που ακολουθώ (χρονοβόρα είναι η αλήθεια) και η οποία μέχρι σήμερα δεν μου έχει δημιουργήσει προβλήματα.

Πέρα από το συγκεκριμένο πρόβλημα που αντιμετωπίζεις (και το οποίο καθόλου δεν υποτιμώ) είναι μιά καλή αφορμή να συμφωνήσουμε (όσοι λογιστές εγγράφουν συν/κες διαφορές -και δεν θεωρώ οτι πρέπει να είναι και πολλοί !-), μέσω διαλόγου, ποιά τακτική πρέπει να ακολουθούμε. Υπάρχουν πολλά "κέρδη", "έσοδα", "ζημιές" και "έξοδα" για τα οποία δεν υπάρχει κάτι σαφές ως προς τα αν αναγράφονται σε έντυπα ΦΕ και ΦΠΑ. Μάλιστα γνωρίζω συναδέλφους, έγκριτους κατά την γνώμη μου, οι οποίοι τις αποσβέσεις παγίων δεν τις αναγράφουν ως έξοδα στην εκκαθαριστική ΦΠΑ, πρακτική που προσωπικά με βρίσκει αντίθετο.

Τι λες ?

Αυτονόητο είναι πως η πρόσκληση αφορά κάθε ενδιαφερόμενο.

Και πάλι χρόνια πολλά.

Link to comment
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...