Προς το περιεχόμενο
  • 0

Εναρξη επαγγελματος: μουσικος εκτελεστης-που πρεπει να απευθυνθώ, τι χρειαζομαι, τι ισχυει ως προς τη φορολογια κλπ


επισκέπτη Επισκέπτης-MAria-

Ερώτηση

επισκέπτη Επισκέπτης-MAria-

Καλημέρα.

Είμαι μουσικός και θέλω να κάνω έναρξή εργασιών, να εκδώσω δικό μου δελτίο παροχής υπηρεσιών και να μπορώ να κόβω αποδείξεις για τις δουλειες μου.

Πηγα στην εφορια της περιοχής μου αλλα δεν ειχαν ιδέα περι τίνος πρόκειται, και με εστειλαν στο ΙΚΑ (γιατι ΙΚΑ θέλω να δηλώσω σαν ασφαλιστικό φορεα, οχι ΤΕΒΕ) για να παρω μια βεβαίωση που όμως οι ιδιοι οι εφοριακοι δεν ηξεραν ακριβως με τι επρεπε να ειναι σχετικη (μια μου λεγαν για τα ένσημα, μετα κοιταζονταν μεταξύ τους και μετα κατεληξαν στο"ρωτηστε στο ΙΚΑ να σας πουν").

Στο ΙΚΑ πάλι που πηγα και τους εξήγησα τι θελω να κανω, μου απαντησαν "πρώτα θα κάνετε την έναρξη στη εφορία και μετα θα έρθετε σε μας" !!!!!!

Επειδή λοιπόν δεν βγαζω νοημα, μηπως μπορείτε να με βοηθήσετε λέγοντας μου ακριβως τις ενεργειες που πρέπει να κανω, τι πρεπει να ζητησω και απο που κλπ?

Επίσης πως φορολογούμαι, ισχύει το αφορολογητο των 10,000Ευρω?

Τι άλλες υποχρεώσεις εχω απο τη στιγμή που εκδίδω το δελτίο?

Το μονο που ξέρω ειναι οτι:

-Ο τίτλος πρεπει να ειναι Εκτελεστής Μουσικών Έργων

-Δεν βαζω ΦΠΑ

-Δεν υπαγομαι σε επιμελητήριο

Συγγνώμη για τις μαζεμένες ερωτήσεις αλλά πρεπει να διαφωτιστώ επειγόντως!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

14 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

Οι μουσικοί έχουν ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΑ ασφάλιση ΙΚΑ

θα πάρεις βεβαίωση από το ΙΚΑ για να κάνεις έναρξη στη ΔΟΥ

Βεβαίωση ότι έχεις απογραφεί στο ΙΚΑ και ότι έχεις ΑΜ ΙΚΑ

χωρίς επιμελητήριο όπως λές

ΠΡΟΣΟΧΉ : Δεν έχεις ΦΠΑ, πολλές ΔΟΥ όμως σε βάζουν στο κανονικό καθεστώς. Μην το δεχθείς. Αν επιμένουν πάρε τλφ στο υπουργείο τλφ 36.47.202-5 ή 36.44.605-8

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ειχα και εγω το ιδιο προβλημα για καποιον που ηθελε να κανει εναρξη με τον ιδιο καδ , αλλα με την διαφορα οτι θα δουλευε σε οτα με συμβαση μισθωσης εργου. εναρξη δεν εκανε ακομα ,αλλα υπαρχει η απορια εαν εχει φπα η' οχι λογω του οτι θα εργαστει με συμβαση μισθωσης εργου.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
επισκέπτη Επισκέπτης-FROZEN-

Ο καλλιτέχνης χρεώνει ΦΠΑ όταν παρέχει υπηρεσίες απευθείας στο κοινό, και δε χρεώνει όταν τις παρέχει σε επιτηδευματίες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
επισκέπτη Επισκέπτης

Από προσωπική εμπειρία. Μουσικός και ο ίδιος έχω βγάλει δελτίο δύο φορές. Η μία αρκετά παλιά 1995 και διακοπή περίπου 2000 δεν ξέρω άν ισχύουν τα ίδια πράγματα αλλά πιστεύω ότι θα πάρεις μια ιδέα.

Η λογική για να έχεις δελτίο είναι ότι το βασικά είσαι μουσικός μισθωτός σε κάποια επιχείρηση (κέντρο διασκέδασης, ορχήστρα κτλ.) έχεις ασφάλιση στο ΙΚΑ (βασικό πολύ, βασικό!!!!) και το δελτίο το θέλεις για εξτρά εμφανίσεις σε συναυλίες, ηχογραφίσεις κτλ. Σε αυτή την περίπτωση κόβεις δελτίο για την εξτρά εμφάνιση, δεν εχεις ΦΠΑ, έχεις παρακράτηση φόρου (20%) ΚΑΙ παρακράτηση για το ΙΚΑ (αυτή την παρακράτηση μερικοί λογιστές όταν έκοβα δελτίο την διαπραγματευόντουσαν, άλλοι την έκοβαν άλλοι όχι, άλλοι σε ρωτούσαν - μιλάμε πάντα για τα λογιστήρια στις επιχειρήσεις που κάνεις εξτρα εμφάνιση). Στο τέλος της χρονιάς με ανάλογα με τη δήλωση που έκανες παίρνεις πίσω όλη ή μέρος (ή καθόλου αν έχεις μεγάλα εισοδήματα) την παρακράρτηση. Σχετικά με την παρακράτηση για το ΙΚΑ δεν έχω άποψη γιατί εγώ δεν έτυχε να κόψω πολλά δελτία με τέτοια παρακράτηση και η ταλαιπωριά και το χαρτομάνι που χρειαζόταν για να πάρεις ένα-δύο ένσημα, δεν άξιζε τον κόπο.

Πριν δύο χρόνια έβγαλα πάλι δελτίο. Στο μεταξύ έχω δική μου επιχείρηση και είμαι ασφαλισμένος στο ΤΕΒΕ. Το δελτίο το έβγαλα (για την ακρίβειο ο λογιστής μου) χωρίς κανένα πρόβλημα. Έχω κόψει δεκάδες δελτία κυρίως σε δημόσιο (δήμους, νομαρχίες κτλ.) και το σύστημα λειτουργεί όπως το περιέγραψα παραπάνω (εκτός από την παρακράτηση του ΙΚΑ με την οποία δεν ασχολούμε - γιατί έχω ΤΕΒΕ - αλλά και κανείς στα λογιστήρια του δημοσίου δεν την ανέφερε ποτέ).

Κατά τη γνώμη μου (άν και δεν με συμφέρει), το δελτίο αυτό που έχω τώρα έχει εκδοθεί παρανομα. Αφού δεν έχω σχέση μισθωτού σαν μουσικός εκτελεστής με κάποια επιχείρηση δεν έχω δικαίωμα να έχω ΔΠΥ με αυτό τον κωδικό. Ίσως να υπάρχει άλλος κωδικός που να μπορεί να καλύψει την περίπτωσή μου, αλλά αφού στην εφορία θεώρησαν το δελτίο "αέρα" γιατί να ασχοληθώ????

Αν δεν έχεις μισθωτή σχέση με κάποια επιχείρηση (ΙΚΑ δηλ.) θα είναι δύσκολο γιατί θα σου ζητήσουν να ασφαλιστείς σε κάποιο φορέα (δηλ. ΤΕΒΕ - άν και κάποιος φίλος στην επαρχεία μου είπε ότι έχει το ίδιο με ΟΓΑ!!!). Αυτή η περίπτωση δεν νομίζω ότι σε συμφέρει γιατί θα πληρώνεις ΤΕΒΕ συνέχεια και για να αξίζει τον κόπο θα πρέπει να έχεις αρκετά εισοδήματα. Αν μπορείς να μαζέψεις τις πληρωμές σου σε διάστημα ενός-δύο μηνών και έχεις χρόνο για τρέξιμο, μπορείς να κάνεις έναρξη & εγγραφή στο ΤΕΒΕ, να πληρώνεις ένα δήμηνο, να κάβεις μαζεμένα όλα τα δελτία που χρειάζεσε και μετά πριν παρέλθει το δήμηνο να κάνεις διακοπή και .... του χρόνου πάλι. Αυτό είναι μια ιδέα δεν ξέρω αν γίνεται, δεν ξέρω επίσης άν σε ενδιαφέρει να έχεις κάποια ασφάλιση οπότε θέλεις να πληρώνεις ΤΕΒΕ (αν και το ΤΕΒΕ δεν είναι ασφάλιση είναι χαράτσι και πεταμένα λεφτά...).

Η βεβαίωση που ζητούν από το ΙΚΑ είναι ότι έχεις ήδη ασφάλιση από κάποια επιχείρηση, όπως έγραψα και παραπάνω είναι βασική προυπόθεση για να βγάλεις δελτίο.

Αν αποφασίσεις για ΤΕΒΕ πάλι πας ΙΚΑ αυτή τη φορά για βεβαίωση ότι δεν απασχολείς προσωπικό.

Σχετικά με το αφορολόγητο άν δεχτούμε ότι είσαι μισθωτός πρέπει να ισχύει. Αν όμως έχεις ΤΕΒΕ τότε σε θεωρούν ελ. επαγγελματία και δεν ξέρω τι γίνεται (αν απ' ότι έχω μάθει, ούτε αυτοί ξέρουν ακόμα - σημειώσε πάντος ότι οι καλλιτέχνες γενικά απ' ότι θυμάμαι όταν αυτή ήταν η κύρια απασχόληση μου, έχουν πάντα μικροδιαφορές στη φορολόγηση).

Τέλος. Δεν ξέρω για πιο λόγο θέλεις το δελτίο, θα με βοηθούσε να σου δώσω μερικές επιπλέον ιδέες αν γνώριζα πως ακριβώς θέλεις να το χρησιμοποιήσεις. Να προσέξεις όμως κάτι. Πολλά Ωδεία και Μουσικές Σχολές ζητούν δελτίο για να σε πληρώνουν για τα μαθήματα που κάνεις. Αυτό το κάνουν για να γλυτώσουν το ΙΚΑ. Με το δελτίο αυτό που συζητάμε δεν έχεις δικαίωμα να κόβεις αποδείξεις για μαθήματα!!!! Ο κωδικός είναι ξεκάθαρος "εκτελεστής μουσικών έργων" δεν αναφέρει πουθενά για διδασκαλία κτλ. Αν κόψεις τέτοια απόδειξη θα εκτεθείς (με όλες τις συνέπειες) και για να είμαστε τυπικοί (με βάση το νόμο) και αυτός που θα δεχτεί τέτοιο δελτίο παρανομεί.

Όταν είχα το πρώτο δελτίο έκοψα αποδείξεις που είχαν σχέση με μουσική αλλά όχι με μουσική εκτέλεση σε μια μεγάλη Α.Ε. (εισηγμένη μάλιστα στο ΧΑ). Το δελτίο "πέρασε" από τους βοηθούς στο λογιστήριο αλλά όταν ήρθε η ώρα για τον έλεγχο από τον "μεγάλο" (CFO) πριν τον έλεγχο τον ορκοτών είχα μια εφιαλτική εβδομάδα στην οποία προσπαθούσαμε να "στήσουμε" ότι είχα πάρει μέρος σε πάρτυ που είχε διοργανώσει η εταιρία για να δικαιολογήσουμε την παρουσία μου εκεί σαν εκτελεστής μουσικός. Έτρεχα να τυπώσω προσκλήσεις και αφίσσες για το πάρτυ-παραμύθι έτσι ώστε να υπάρχουν αποδείξεις ότι συνεργάστηκα με την εταιρία σαν εκτελεστής μουσικών έργων. Δεν ξέρω την αλήθεια αλλά ο CFO μου είπε μετά ότι του τα "ψιλοσκώτισαν" για το συγκεκριμενο τιμολόγιο.

Ελπίζω να βήθησα - Αν θέλεις κάτι (γιατί έπεσα από τύχη στο forum αυτό) - filoaman [at] yahoo [dot] com

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
επισκέπτη ΘΑΝΑΣΗΣ

Είμαι εκτελστής μουσικών έργων ασφαλισμένος στο ικα ως καθηγητής σε ωδείο και παράλληλα έχω μπλοκ παροχής υπηρεσιών για αμοιβές από συναυλίες. Εδώ και 8 χρόνια παίρνω κανονικά ταμείο ανεργίας το καλοκαίρι, ενώ φέτος για πρώτη φορά, μου είπαν στον Ο.Α.Ε.Δ. ότι αν οι αμοιβές στο μπλοκ είναι πάνω από 5000 ευρώ δεν δικαιούμαι. Μήπως πραγματικά ξέρετε τι ισχύει;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
επισκέπτη τσουκαλας αγγελος

Εγω ειμαι απο κερκυρα κ εδω εμεις παιζουμε πχ 20 φορες το χρονο οπου βρουμε (πανυγηρια,εκδηλωσεις που μας καλουν ως ορχηστρα κ διαφορα τετοια.)αν δεν κοβουμε αποδειξεις εχουμε προβλημά; αλλα αν ισχυει αυτο με το τεβε ή να πληρωνουμε καποιο ποσο στανταρ τον χρονο δεν μας συμφερει γιατι δεν εχουμε στανταρ δουλεια.οποιος ξερει ας μου πει τι να κανω.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

καλησπερα, ειμαι μουσικός και χρειάζεται να κάνω έναρξη επιτηδευματία με δελτίο παροχής ώστε να εισπράξω απο την δισκογραφική εταιρία τα χρήματα από τις πωλήσεις προσωπικού μου δίσκου..να πάω εφορία;να πάω ι.κ.α; με τι χαρτιά; ταυτόχρονα είμαι γραμμένη άνεργη στον ο.α.ε.δ...πρεπει να ξεγραφτώ; Όταν βγαλω δελτίο παροχης, τι θα πληρώνω στην εφορία από κάθε μου εισπραξη;;;

Ευχαριστω προκαταβολικώς! :rolleyes:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Νομίζω ότι το να βγάλεις δίσκο είναι κάποιο στάδιο στην καριέρα σου που σου λέει ότι έφτασε η ώρα να επισκεφθείς ένα λογιστή από κοντά.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

καλησπερα, ειμαι μουσικός και χρειάζεται να κάνω έναρξη επιτηδευματία με δελτίο παροχής ώστε να εισπράξω απο την δισκογραφική εταιρία τα χρήματα από τις πωλήσεις προσωπικού μου δίσκου..να πάω εφορία;να πάω ι.κ.α; με τι χαρτιά; ταυτόχρονα είμαι γραμμένη άνεργη στον ο.α.ε.δ...πρεπει να ξεγραφτώ; Όταν βγαλω δελτίο παροχης, τι θα πληρώνω στην εφορία από κάθε μου εισπραξη;;;

Ευχαριστω προκαταβολικώς! :rolleyes:

Καλή μου,κατά πρώτον σου εύχομαι ότι καλλίτερο επιθυμείς στην ζωή σου και καλή τύχη στην νέα σου δουλειά.

Δεν είναι εύκολο να σε κατατοπίσουμε από το site όπως σου έγραψε και ο καλός συνάδελφος. Επειδή γνωρίζω

ότι είναι δύσκολες οι καταστάσεις,καλό είναι να συμβουλευτείς,από κοντά κάποιον γνωστό σου λογιστή (δεν μπορεί

να μην γνωρίζεις κανένα) και αυτός σε πρώτη φάση θα σε κατατοπίσει. Αργότερα όταν με το καλό φτάσεις σε ένα

επίπεδο να μπορείς να βγάζεις κανένα καλό μεροκάματο αποφασίζεις πιό άνετα.

Καλή επιτυχία.

.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
επισκέπτη Μάριον

Καλησπέρα παιδιά, είμαι μουσικός από την Κρήτη, και θέλω να μάθω αν κάποιος ξέρει να μου πει, τι γίνεται με την ασφάλισή μας από τη στιγμή που κάνουμε έναρξη επαγγέλματος (ένσημα, ιατροφαρμακευτική κάλυψη κλπ), γιατί έμαθα πριν από λίγες μέρες κάτι που δεν ξέρω αν ισχύει. Μου είπαν ότι αν όταν κάνεις έναρξη, έχεις από πριν έστω και ένα ένσημο σαν μουσικός, απαλλάσσεσαι από το να πληρώνεις ΤΕΒΕ. Ξέρει κανείς αν ισχύει αυτό? Και πώς πέρνουμε ένσημα και έχουμε κάλυψη σε γιατρούς κλπ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Καλησπέρα παιδιά, είμαι μουσικός από την Κρήτη, και θέλω να μάθω αν κάποιος ξέρει να μου πει, τι γίνεται με την ασφάλισή μας από τη στιγμή που κάνουμε έναρξη επαγγέλματος (ένσημα, ιατροφαρμακευτική κάλυψη κλπ), γιατί έμαθα πριν από λίγες μέρες κάτι που δεν ξέρω αν ισχύει. Μου είπαν ότι αν όταν κάνεις έναρξη, έχεις από πριν έστω και ένα ένσημο σαν μουσικός, απαλλάσσεσαι από το να πληρώνεις ΤΕΒΕ. Ξέρει κανείς αν ισχύει αυτό? Και πώς πέρνουμε ένσημα και έχουμε κάλυψη σε γιατρούς κλπ?

Οι εργαζόμενοι στο θέαμα και ακρόαμα ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ.

Σε κάθε έκδοση ΑΠΥ θα σου παρακρατούνε 16,5% για ΙΚΑ και αφού συμπληρώνει και ο

εργοδότης την δική του ασφαλιστιή εισφορά υποβάλει κάθε τρίμηνο ΑΠΔ για να ενημερωθεί

το ΙΚΑ.

Όταν συμπηρωθεί ο κατάλληλος αριθμός "μεροκάματων",που υπολογίζονται από τις υπη-

ρεσίες του ΙΚΑ,ασφαλίζεσαι και βγάζεις βιβλιάριο ασθενείας.

Αυτά με λίγα λόγια.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
επισκέπτη Επισκέπτης

Θέλω να κάνω έναρξη επαγγέλματος μουσικού για να κόβω νόμιμα αποδείξεις και να εισπράττω τα ποσοστά από τα πνευματικά μου δικαιώματα. Δεν θέλω να πληρώνω κοινωνική ασφάλιση, δεν θέλω να έχω περίθαλψη από γιατρούς, δεν θέλω να πάρω σύνταξη. Θέλω να εργάζομαι μέχρι τα 70 μου χρόνια και μετά να αυτοκτονήσω.*

Όποιος ειδήμονας γνωρίζει, ας δώσει ξεκάθαρη απάντηση για τις κύριες αλλά και τις εναλλακτικές επιλογές που έχω στην Ελλάδα του 2012 για να εργάζομαι νόμιμα.

*(Σύμφωνα με το πανεπιστήμιο Wayne State το επάγγελμα του μουσικού είναι το δεύτερο πιό πιθανό για τέλεση αυτοκτονίας, και ας μην απορήσει κανείς με το σενάριό μου. http://www.businessi...de-2010-10?op=1 ).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

έναρξη μουσικού για να να εισπράττει τα ποσοστά από τα πνευματικά του δικαιώματα γίνεται στην εφορία..με ΚΑΔ?
θα έχει μειωμένο ΦΠΑ κατα 13%?

Θα έχει κρατήσεις ΙΚΑ κάθε φορά που κόβει ΑΠΥ ή Τιμολόγιο και απαλλαγή απο ΤΕΒΕ..;

Θα έχει παρακράτηση 20% σε κάθε ΑΠΥ - Τιμολόγιο;

Δεν εγγράφεται σε κάποιο επιμελητήριο σωστά;

Κάτι άλλο;

Ευχαριστώ προκαταβολικά

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

έναρξη μουσικού για να να εισπράττει τα ποσοστά από τα πνευματικά του δικαιώματα γίνεται στην εφορία..με ΚΑΔ?

θα έχει μειωμένο ΦΠΑ κατα 13%?

Θα έχει κρατήσεις ΙΚΑ κάθε φορά που κόβει ΑΠΥ ή Τιμολόγιο και απαλλαγή απο ΤΕΒΕ..;

Θα έχει παρακράτηση 20% σε κάθε ΑΠΥ - Τιμολόγιο;

Δεν εγγράφεται σε κάποιο επιμελητήριο σωστά;

Κάτι άλλο;

Ευχαριστώ προκαταβολικά

κάποιο που γνωρίζει ή είχε αντίστοιχη περίπτωση;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...