Προς το περιεχόμενο
  • 0

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥ;


επισκέπτη *ΔΗΜΗΤΡΑ*

Ερώτηση

επισκέπτη *ΔΗΜΗΤΡΑ*

ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥ;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

17 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥ;

Κάνεις μια γνωστοποίηση στον κώδικα ότι τα πρωτογενή στοιχεία θα ενημερώνονται στο λογιστικό γραφείο της..... ΑΦΜ ..... στη διεύθυνση ....... και έπειτα θα επιστρέφουν στην έδρα.

Μιλώντας για Β...

Ενημερώνεις τα βιβλία στο πρόγραμμα, και εντός ενός μηνός, εκτυπώνεις μηνιαία κατάσταση του βιβλίου εσόδων εξόδων για το μήνα που πέρασε....

Η θεωρημένη κατάσταση πάει στην έδρα ή την εγκατάσταση για τυχόν έλεγχο...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
Κάνεις μια γνωστοποίηση στον κώδικα ότι τα πρωτογενή στοιχεία θα ενημερώνονται στο λογιστικό γραφείο της..... ΑΦΜ ..... στη διεύθυνση ....... και έπειτα θα επιστρέφουν στην έδρα.

Μιλώντας για Β...

Ενημερώνεις τα βιβλία στο πρόγραμμα, και εντός ενός μηνός, εκτυπώνεις μηνιαία κατάσταση του βιβλίου εσόδων εξόδων για το μήνα που πέρασε....

Η θεωρημένη κατάσταση πάει στην έδρα ή την εγκατάσταση για τυχόν έλεγχο...

Διαφωνώ με το υπογραμισμένο.

Αρθρο 21

Τόπος τήρησης βιβλίων και στοιχείων.

Χρόνος διαφύλαξης αυτών

1. Τα βιβλία, τα στοιχεία και τα λοιπά δικαιολογητικά των εγγραφών τηρούνται στην έδρα του επιτηδευματία, με εξαίρεση τα βιβλία, τα στοιχεία και τα λοιπά δικαιολογητικά των λοιπών εγκαταστάσεων τα οποία τηρούνται σε αυτές.

Με γνωστοποίηση στον αρμόδιο προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας μπορεί να τηρούνται αυτά σε διαφορετικό τόπο, όταν ο τόπος αυτός βρίσκεται μέσα στη χωρική αρμοδιότητα της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας ή άλλης δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας που εδρεύει στην ίδια πόλη με εξαίρεση στην περίπτωση αυτή τους νομούς Αττικής και Θεσσαλονίκης. Ειδικά για τις ανώνυμες εταιρείες των Νομών Αττικής και Θεσσαλονίκης με γνωστοποίηση στον προϊστάμενο της αρμόδιας δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας, τα βιβλία και στοιχεία μπορεί να τηρούνται σε άλλη εγκατάστασή τους εντός του ίδιου νομού. Για την τήρηση αυτών σε τόπο διάφορο από τον ανωτέρω οριζόμενο απαιτείται έγκριση του αρμόδιου προϊσταμένου δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας.

Τα τηρούμενα με μηχανογραφικό τρόπο βιβλία, με γνωστοποίηση στον αρμόδιο προϊστάμενο ΔΟΥ, μπορεί να ενημερώνονται σε άλλο τόπο, με την προϋπόθεση ότι δεν θα απομακρύνονται τα πρωτογενή φορολογικά στοιχεία και λοιπά δικαιολογητικά των εγγραφών και τα εκτυπωμένα βιβλία θα επιστρέφονται άμεσα μετά την εκτύπωσή τους στην επαγγελματική εγκατάσταση που αφορούν. Ειδικά τα πρόσθετα βιβλία των παραγράφων 1 και 5 του Αρθρου 10 του Κώδικα αυτού, της παραγράφου 11 του Αρθρου 64 του Ν.2065/1992 (ΦΕΚ Α΄ 113) και της Α.Υ.Ο. 1041614/324/ΠΟΛ.1100/4.4.1995 (ΦΕΚ Β΄ 305) τηρούνται στην επαγγελματική εγκατάσταση που ασκείται η σχετική δραστηριότητα.

Μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος τα βιβλία, τα στοιχεία και τα λοιπά δικαιολογητικά κάθε διαχειριστικής περιόδου μπορεί να φυλάσσονται σε διαφορετικό τόπο από αυτόν που ορίζεται με τις διατάξεις της παραγράφου 1 του Αρθρου αυτού, επιφυλασσομένων των διατάξεων της παραγράφου 9 του Αρθρου 18α του παρόντος Κώδικα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
Διαφωνώ με το υπογραμισμένο.

Δεκτό Παντελή... Ότι δηλώσεις στο μητρώο...

Αναφερόμουν στη συνηθέστερη των περιπτώσεων...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Ορε, στο Μητρώο πές και γράψε ότι θές, (γράψε και το τι λέει ο κώδικας)

Με το ΣΔΟΕ από τη Λάρισα, άντε να τα βγάλεις πέρα που θέλουν να το δούν στην επιχε'ιρηση "ντε και καλά"

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Τήρηση βιβλίων και στοιχείων εκτός έδρας

Σ.1473/26/ΠΟΛ.161/14.5.1986

Με αφορμή ερωτήματα και αναφορές που μας υποβλήθηκαν, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε τ' ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με τη διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 16 του Κ.Φ.Σ., όλα τα βιβλία, τα στοιχεία και λοιπά δικαιολογητικά των εγγραφών τηρούνται στην έδρα της επιχείρησης ή του επαγγέλματος του επιτηδευματία, εκτός από τα βιβλία και τα στοιχεία του υποκαταστήματος, που τηρούνται σ' αυτό. Με την ίδια διάταξη παρέχεται το δικαίωμα στον Οικονομικό Εφορο να επιτρέπει την τήρηση των βιβλίων και των στοιχείων σε τόπο διάφορο από εκείνο που ορίζει ο νόμος.

2. Στην παράγραφο 77 της ερμηνευτικής εγκυκλίου Σ.4527/140/30.6.1977 - Εγκύκλιος 40, με την οποία κοινοποιήθηκαν οι διατάξεις του Π.Δ.99/1977, τονίζεται ότι για την ικανοποίηση αιτήματος τήρησης των βιβλίων και στοιχείων της επιχείρησης σε τόπο άλλο από εκείνο που ορίζεται από το νόμο, πρέπει να συντρέχουν σοβαροί λόγοι. Στην περίπτωση δε που ο νέος τόπος τήρησής τους βρίσκεται στην περιφέρεια άλλου Οικονομικού Εφόρου, θα πρέπει να κοινοποιείται και σ' αυτόν η σχετική έγκριση. Συνεπώς, το δικαίωμα που παρέχεται από το νόμο στον Οικονομικό Εφορο, να επιτρέπει δηλαδή την τήρηση των βιβλίων και των στοιχείων εκτός της έδρας της επιχείρησης μετά από αίτηση του επιτηδευματία, πρέπει να ασκείται μόνο όταν γίνεται επίκληση από τον ενδιαφερόμενο και διαπιστώνεται από τον αρμόδιο Οικονομικό Εφορο η ύπαρξη σοβαρών λόγων που δημιουργούν πραγματική αδυναμία για την τήρηση των βιβλίων και στοιχείων στην έδρα της επιχείρησης, όπως είναι για παράδειγμα η έλλειψη του αναγκαίου χώρου για τη στέγαση του λογιστηρίου, η δυσχέρεια για την αντιμετώπιση των δαπανών της δημιουργίας κατάλληλης υποδομής για τη μηχανογραφική τήρηση των βιβλίων κ.λπ. Είναι φανερό ότι οι σοβαροί λόγοι που θα επικαλεστεί ο ενδιαφερόμενος επιτηδευματίας πρέπει να αναφέρονται άμεσα στην επιχείρησή του και όχι σ' αυτόν που του παρέχει τη λογιστική εξυπηρέτηση (λογιστής ή λογιστικό γραφείο).

3. Με την ευκαιρία αυτή κρίνεται σκόπιμο να τονιστεί ότι αντικειμενικές δυσχέρειες ή αδυναμία τήρησης των βιβλίων στην έδρα της επιχείρησης, παρουσιάζονται συνήθως στην περίπτωση που τηρούνται βιβλία τέταρτης κατηγορίας του Κ.Φ.Σ., όπου κατά κανόνα τα τηρούμενα λογιστικά βιβλία είναι πολλά, το πλήθος των λογιστικών εγγραφών σημαντικό και ο αριθμός των υπαλλήλων του λογιστηρίου πολλές φορές μεγάλος. Αντίθετα, στις περιπτώσεις που τηρούνται βιβλία πρώτης, δεύτερης ή τρίτης κατηγορίας του Κ.Φ.Σ. (βιβλίο αγορών ή βιβλίο εσόδων - εξόδων), δεν είναι δυνατό να προβάλλονται σοβαροί λόγοι αδυναμίας τήρησής τους στην έδρα της επιχείρησης, καθόσον δεν απαιτείται ιδιαίτερος χώρος για την τήρηση και διαφύλαξη ενός απλογραφικού βιβλίου, η δε προθεσμία ενημέρωσής τους (6 μέρες), για την οποία δεν απαιτούνται πολλές γραμματικές γνώσεις, παρέχει χρονική άνεση στον επιτηδευματία.

4. Οπως είναι γνωστό η σημαντική πρόοδος και η βελτίωση στα τεχνικά μέσα και στις μεθόδους στον ηλεκτρονικό τομέα, που έχει σημειωθεί στην εποχή μας, χρησιμοποιείται σε μεγάλη έκταση από τις επιχειρήσεις για την αντιμετώπιση και επίλυση λειτουργικών, οργανωτικών και άλλων προβλημάτων τους. Ενας τομέας στον οποίο εφαρμόζεται με επιτυχία η ηλεκτρονική πρόοδος είναι και η ενημέρωση των λογιστικών βιβλίων και η έκδοση των φορολογικών στοιχείων των επιχειρήσεων με τη χρήση Η/Υ. Είναι επίσης γνωστό ότι πολλές επιχειρήσεις, που τηρούν βιβλία τέταρτης κατηγορίας και δεν έχουν την οικονομική ευχέρεια να αποκτήσουν δικά τους τεχνικά μέσα για τη μηχανογράφηση των λογιστικών τους εργασιών, αναθέτουν την εργασία αυτή σε επιχειρήσεις (λογιστικά γραφεία) που διαθέτουν για το σκοπό αυτό τον απαραίτητο εξοπλισμό και το ειδικευμένο προσωπικό που χρειάζονται. Στις περιπτώσεις αυτές, που τα μηχανογραφικώς τηρούμενα βιβλία της επιχείρησης ενημερώνονται εκτός της έδρας της (σε λογιστικά γραφεία), δεν είναι απαραίτητη η σχετική έγκριση του αρμόδιου Οικονομικού Εφόρου, με την προϋπόθεση βέβαια ότι όλα τα πρωτογενή φορολογικά στοιχεία και λοιπά δικαιολογητικά (τιμολόγια αγοράς, στελέχη τιμολογίων πώλησης και αποδείξεων λιανικής πώλησης, αποδείξεις δαπανών κ.λπ.), από τα οποία ενημερώνονται τα προβλεπόμενα από τον ΚΦΣ βιβλία, δεν απομακρύνονται από την έδρα της επιχείρησης, τα δε βιβλία, αμέσως μετά την εκτύπωσή τους από τον Η/Υ, μεταφέρονται στην έδρα της επιχείρησης, γιατί ουσιαστικά δεν πρόκειται για τήρηση βιβλίων, αλλά για μηχανογραφική ενημέρωσή τους εκτός έδρας. Αν όμως τα πρωτογενή αυτά στοιχεία απομακρύνονται από την έδρα της επιχείρησης, έστω και προσωρινά, απαιτείται γι' αυτό σχετική έγκριση του αρμόδιου Οικονομικού Εφόρου.

5. Κατά την εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 4 του άρθρου 16, ο Οικονομικός Εφορος, προκειμένου να ικανοποιήσει αίτημα τήρησης των βιβλίων εκτός της έδρας της επιχείρησης, έχει την ευχέρεια να επιβάλλει σ' αυτήν πρόσθετες υποχρεώσεις που, κατά την άποψή του και με βάση τα πραγματικά δεδομένα, κρίνονται απαραίτητες για τη διασφάλιση του προληπτικού φορολογικού ελέγχου (π.χ. τήρηση στην έδρα της επιχείρησης θεωρημένου πρόχειρου βιβλίου Ταμείου, μη έγκριση της απομάκρυνσης από την έδρα των πρωτογενών φορολογικών στοιχείων και δικαιολογητικών όταν τα βιβλία ενημερώνονται σε μηχανογραφικό κέντρο τρίτου κ.λπ. Δηλαδή, με την παροχή οποιασδήποτε διευκόλυνσης, για την εκτός έδρας τήρηση ή ενημέρωση των βιβλίων και των στοιχείων του επιτηδευματία, πρέπει παράλληλα να επιβάλλονται ανάλογες υποχρεώσεις που να εξασφαλίζουν τη δυνατότητα διενέργειας οποιουδήποτε φορολογικού ελέγχου.

6. Είναι αυτονόητο, τέλος, ότι στην περίπτωση που εκλείψουν οι λόγοι για τους οποίους δόθηκε σε επιτηδευματία η δυνατότητα της τήρησης των βιβλίων και των στοιχείων εκτός της έδρας της επιχείρησής του ή αν διαπιστωθεί μεταγενέστερα ότι η έγκριση που δόθηκε δημιουργεί δυσχέρειες στην Υπηρεσία, π.χ. δυσχεραίνει τη διενέργεια φορολογικών ελέγχων γενικά, μπορεί ο Οικονομικός Εφορος, με νέα απόφασή του, να ανακαλέσει ή να τροποποιήσει την αρχική του απόφαση, επιβάλλοντας στη δεύτερη αυτή περίπτωση την τήρηση ορισμένων προϋποθέσεων που να διασφαλίζουν, κατά την άποψή του, τη δυνατότητα διενέργειας φορολογικών ελέγχων, όπως τονίστηκε παραπάνω.

7. Οι κ.κ. Επιθεωρητές Οικονομικών Εφοριών, στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται να παρέχουν τη βοήθειά τους, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, όταν αυτό ζητείται από τους Οικονομικούς Εφόρους, για την αντιμετώπιση και επίλυση προβλημάτων σχετικών με το πιο πάνω θέμα.

Συνεχίζει να ισχύει. (Βλέπετε Εγκύκλιο 3/1992, παράγρ. 21.1.1.).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

...όπως λεει και ο Απόστολος, δες Ερμηνευτικη 3/1992:

• 21.1. Ο Επιτηδευματίας έχει τη δυνατότητα, με απλή γνωστοποίηση στον προϊστάμενο της Δ.Ο.Υ., να τηρήσει τα βιβλία και στοιχεία σε άλλο τόπο με την προϋπόθεση ότι ο τόπος αυτός βρίσκεται στην ίδια χωρική αρμοδιότητα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. Επομένως, ο επιτηδευματίας μπορεί να τηρήσει τα βιβλία και τα στοιχεία σε άλλη επαγγελματική του εγκατάσταση ή σε εγκατάσταση άλλου επιτηδευματία (λογιστικό γραφείο κ.λ.π.), αρκεί η εγκατάσταση αυτή να είναι στην ίδια χωρική αρμοδιότητα.

Σε όσες περιπτώσεις τα βιβλία και στοιχεία του επιτηδευματία τηρούνται σε άλλο τόπο, μέσα όμως στη χωρική αρμοδιότητα της αρμόδιας Δ.Ο.Υ., πρέπει να μην εμποδίζεται η άσκηση των δικαιωμάτων του προϊστάμενου της Δ.Ο.Υ., που απορρέουν από τις διατάξεις της παραγράφου 1 του άρθρου 36 του Κώδικα , σύμφωνα με τις οποίες δικαιούται να λαμβάνει γνώση, να ελέγχει και να θεωρεί τα βιβλία και στοιχεία του επιτηδευματία σε οποιαδήποτε εργάσιμη για τον υπόχρεο ώρα. Έτσι στις περιπτώσεις αυτές είναι απαραίτητο ο χώρος στον οποίο τηρούνται τα βιβλία και τα στοιχεία του επιτηδευματία να είναι στη διάθεση του προϊσταμένου της Δ.Ο.Υ. κατά τις ώρες λειτουργίας της επιχείρησης, ώστε πέρα από τη θεώρηση τους να διενεργούνται οι αναγκαίες, για τον έλεγχο, ελεγκτικές διασταυρώσεις και επαληθεύσεις.

Που ερμηνεύεται ως εξής: Αμα τηρούμε στα γραφεία μας βιβλία από κανένα μπαρ, πιτσαρια, κλπ νυκτερινα μαγαζιά, θα τρέχουμε μες στη νύχτα να ανοίξουμε το γραφείο μας... :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗΧΑΝΟΓΡΑΦΙΚΗΣ ΤΗΡΗΣΗΣ ΤΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΑΠΟ ΛΟΓΙΣΤΙΚΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΠΟΙΕΣ ΟΙ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΑΥΤΟΥ;

Δήμητρα απο τις ερωτήσεις σου αντιλαμβάνομαι σημαντική έλλειψη εμπειρίας η οποία αποκτάται με πολύ διάβασμα και πολλή πρακτική εξάσκηση.

Μήπως , άν εισαι κάπου μισθωτή δεν έπρεπε να έχεις αναλάβει ? ή αν έχεις Λογιστικό γραφείο να κοιτάξεις να συνεργαστείς με κάποιον έμπειρο συνάδελφο?.

Σκέψου το γιατί οι ευθύνες είναι μεγάλες και θα μπλέξεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Aπόστολε αν κατάλαβα καλά θεωρείς ότι δεν μπορεί να τηρήσει ο κάθε συνάδελφος τα βιβλία των πελατών του στο γραφείο του;

Αν είναι έτσι θεωρώ ότι δεν ισχύει.

Το άρθρο 21 του Π.Δ. από μόνο του αναιρεί την παραπάνω ΠΟΛ.

Αλήθεια τότε υπήρχε σχετικό άρθρο στον ΚΦΕ (αν θυμάμαι καλά έτσι λεγόταν τότε).

Ειδικά για τα Γ' κατηγορίας υπήρχε και η ΠΟΛ. η 278/88 την οποία προσωπικά έχω κάνει χρήση και στα Β'.

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

Αθήνα, 24 Οκτωβρίου 1988

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ

ΠΟΛ. 278

ΘΕΜΑ: Έλεγχος των βιβλίων κατά τον προληπτικό έλεγχο εφαρμογής διατάξεων του Κ.Φ.Σ. και του Φ.Π.Α. την ημέρα του Σαββάτου.

Με αφορμή ερωτήματα που μα υποβλήθηκαν, από το Εμπορικό και το Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, από τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών και από ορισμένους επαγγελματίες, αναφορικά με το αντικείμενο του θέματος, σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα, παρέχοντας και σχετικές οδηγίες:

1. Όπως είναι γνωστό, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 45 του ΚΦΣ (Π.Δ. 99/1977), ο Οικονομικός Έφορος ή ο υπάλληλος που ορίζεται από αυτόν, έχει το δικαίωμα, οποιαδήποτε εργάσιμη για την επιχείρηση ώρα, να λαβαίνει γνώση να ελέγχει και να θεωρεί όλα τα βιβλία και τα στοιχεία που ορίζονται από τις διατάξεις του ΚΦΣ ή από άλλους νόμους.

2. Με τις αποφάσεις μας 77803/2173/30.7.1987, 82493/2307/18.8.1987 και Ε. 1287/749/29.1.1988 καθιερώθηκε πρόσθετη απασχόληση των Εφοριακών υπαλλήλων σε εθελοντική βάση, κατά την ημέρα του Σαββάτου, για την εφαρμογή των διατάξεων του Φ.Π.Α. (Ν. 1642/1986).

Παράλληλα δε διενεργείται και προληπτικός έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων του ΚΦΣ.

Οδηγίες για τη διενέργεια του ελέγχου αυτού έχουν δοθεί με τις διαταγές μας Ε. 12072/6318/11.9.87 και Ε. 4130/πολ. 111/21.3.88.

Ειδικότερα, με τη διαταγή μας Ε. 4130/πολ.111/21.3.1988 έχει τονιστεί ότι κατά τους ελέγχους αυτούς πρέπει, πέραν των άλλων, να ελέγχεται η εφαρμογή των αποφάσεων Σ. 1935/166/πολ. 183/17.6.1987, Σ. 1911/165/πολ. 184/17.6.1987, Σ. 3673/314 πολ. 357/21.12.1987 και κυρίως αν για κάθε συναλλαγή εκδίδονται και παραδίδονται στον πελάτη τα στοιχεία που προβλέπονται για κάθε περίπτωση (αποδείξεις λιανικής πώλησης ή παροχής υπηρεσιών) και αν καταχωρούνται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΣ στα τηρούμενα βιβλία της επιχείρησης.

3. Από τα προηγούμενα σαφώς προκύπτει ότι κατά τους φορολογικούς ελέγχους, μεταξύ των οποίων και ο προληπτικός έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων του ΚΦΣ, πέρα από την παρακολούθηση και τη διαπίστωση της κανονικής έκδοσης των φορολογικών στοιχείων των συναλλαγών, παρέχεται η δυνατότητα στα ελεγκτικά όργανα σε οποιαδήποτε εργάσιμη για την επιχείρηση ώρα, να ελέγχουν και να θεωρούν τα τηρούμενα βιβλία και γενικά να προβαίνουν σε ελεγκτικές επαληθεύσεις για την εξακρίβωση της πραγματικής φορολογητέας ύλης και ακόμη αν τα στοιχεία των συναλλαγών καταχωρούνται στα τηρούμενα βιβλία από τον επιτηδευματία μέσα στις προθεσμίες που ορίζει ο νόμος, να διενεργούν ποσοτικές επαληθεύσεις κ.λπ.

4. Από τους παραπάνω επαγγελματικούς φορείς (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών, Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών) και από ορισμένους επαγγελματίες, με υπομνήματα και αναφορές τους τονίζεται ότι ο προληπτικός έλεγχος του Σαββάτου πρέπει να περιορίζεται μόνο στη διαπίστωση της έκδοσης των στοιχείων και ότι στον έλεγχο και τη θεώρηση των βιβλίων, επειδή την ημέρα αυτή (Σάββατο) δεν εργάζονται οι λογιστές, λόγω της πενθήμερης εργασίας τους.

5. Παρά το ότι θα μπορούσε να υποστηριχθεί ότι περιορισμός του δικαιώματος του ελέγχου επί των βιβλίων της επιχείρησης κατά τον χρόνο της λειτουργίας της δεν μπορεί να γίνει, όχι μόνο γιατί αυτό δεν προβλέπεται από τις διατάξεις του ΚΦΣ αλλά κυρίως γιατί η υποχρέωση της τήρησης και ενημέρωσης τους κρίνεται στο πρόσωπο του επιτηδευματία και όχι σ΄ αυτόν που παρέχει τη λογιστική εργασία, είναι φανερό ότι στις επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας (λογιστικά κατά τη διπλογραφική μέθοδο) οι εργασίες αυτές (της τήρησης και ενημέρωσης των βιβλίων) γίνονται αποκλειστικά από ειδικό τμήμα λογιστηρίου. Έτσι, σ΄ αυτές τις επιχειρήσεις, που κατά την ημέρα του Σαββάτου δεν λειτουργεί το τμήμα του λογιστηρίου συνεπεία της πενθήμερης εργασίας των λογιστών, υφίσταται πραγματικά αντικειμενική αδυναμία να παρέχουν πληροφορίες σχετικές είτε σε θέματα ενημέρωσης τους είτε σε θέματα επαληθεύσεων του φορολογικού ελέγχου.

Με βάση τη δεδομένη αυτή κατάσταση εκτιμάται ότι ο προληπτικός έλεγχος της ημέρας του Σαββάτου, όταν διαπιστώνει ότι το τμήμα του λογιστηρίου της επιχείρησης που τηρεί βιβλία Γ΄ κατηγορίας αποδεδειγμένα δεν εργάζεται την ημέρα αυτή (Σάββατο), μπορεί να περιορίζεται στο αν εκδίδονται κανονικά αποδείξεις λιανικής πώλησης, αν τα διακινούμενα αγαθά (με αυτοκίνητο κ.λπ.) συνοδεύονται από δελτίο αποστολής ή τιμολόγιο πώλησης - δελτίο αποστολής, αν τα αναγραφόμενα στα φορολογικά στοιχεία είδη συμφωνούν με τα πωληθέντα αγαθά σε ό,τι αφορά το είδος, την ποσότητα και την αξία τους κ.λπ., όχι όμως να ζητά για έλεγχο και θεώρηση τα βιβλία της επιχείρησης και να καταλογίζει παραβάσεις για μη επίδειξη των βιβλίων αφού το προσωπικό του λογιστηρίου δεν εργάζεται.

Αυτό δεν σημαίνει ούτε ότι περιορίζεται το δικαίωμα του ελέγχου σε ό,τι αφορά τη θεώρηση των βιβλίων, ούτε ότι παύει να προβαίνει σε ελεγκτικές επαληθεύσεις και εξακριβώσεις των δεδομένων των βιβλίων. Οι διαδικασίες αυτές του ελέγχου μπορεί να γίνουν την εργάσιμη για το λογιστήριο ημέρα της Δευτέρας.

Συνεπώς, όπως και παραπάνω σημειώθηκε, λόγω της αντικειμενικής αδυναμίας στο να παρέχουν οι επιχειρήσεις που τηρούν βιβλία Γ΄ κατηγορίας πληροφορίες και εξηγήσεις σχετικά με την ενημέρωση τους κ.λπ., κρίνεται σκόπιμο να μη ζητούνται για έλεγχο και θεώρηση τα βιβλία όταν από αναμφισβήτητα στοιχεία (π.χ. θεωρημένες καταστάσεις της Επιθεώρησης Εργασίας) προκύπτει ότι το τμήμα του λογιστηρίου δεν εργάζεται την ημέρα του Σαββάτου.

Εξυπακούεται πάντως ότι η αντιμετώπιση αυτή, που εντάσσεται μέσα στο γενικότερο κλίμα της αμοιβαίας συνεργασίας φορολογουμένων και φορολογικών αρχών, δεν μπορεί να περιλαμβάνει και τα πρόσθετα βιβλία του άρθρου 13 του ΚΦΣ τα οποία, ως εκ του σκοπού τους, πρέπει να τηρούνται και να ενημερώνονται σύμφωνα με τις διατάξεις του ΚΦΣ.

6. Τέλος, σημειώνεται ότι κατά τα υπόλοιπα σημεία ο προληπτικός έλεγχος εφαρμογής των διατάξεων του ΚΦΣ και του ΦΠΑ την ημέρα του Σαββάτου θα διενεργείται σύμφωνα με τις οδηγίες που δόθηκαν με τις διαταγές μας Ε. 12072/6318/11.9.87 και Ε. 4130/πολ. 111/21.3.88.

Οι Επιθεωρητές Οικονομικών Εφοριών, στους οποίους κοινοποιείται η παρούσα, παρακαλούνται να επιλύουν άμεσα αμφισβητήσεις σχετικές με το ρυθμιζόμενο θέμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
επισκέπτη *ΔΗΜΗΤΡΑ*

ΕΙΜΑΙ ΦΟΙΤΗΤΡΙΑ ΓΙΑ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΠΟΥ ΑΠΟΡΟΥΝ ΚΑΙ ΡΩΤΑΩ ΚΑΠΟΙΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΜΟΥ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
Γιατρέ, θέλω να εγχειρίσω την θεία μου. Στους πνεύμονες. Πώς θα ξεκινήσω την εγχείρηση ?

Μηχανικέ, τώρα που ξεκινάω να χτίζω, τα θεμέλια πώς ακριβώς θα τα ξεκινήσω ?

Μήπως, λέω μήπως..., να διαβάζουμε και λιγάκι ?

Εντάξει Κωστή η κοπέλα διευκρίνησε ότι είναι φοιτήτρια και κάνει την εργασία της.

Γιαυτόν ακριβώς το λόγο αξίζει ένα μπράβο παραπάνω,διότι ψάχνει το θέμα και όχι

όπως κάποιοι άλλοι που το ψάχνουν στου κασίδη το κεφάλι.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Αν η Δήμητρα είναι φοιτήτρια (σεβαστό) .. θα μπορούσε σεβόμενη και αυτή τους όρους του Forum να υποβάλει τις ερωτήσεις της ως επισκέπτης στην ανάλογη ενότητα.. και αφού διευκρίνιζε πρώτα τον σκοπό της ερώτησης..

Έτσι όπως συμπεριφέρθηκε είχε και τις ανάλογες απαντήσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Δεν καταλαβαίνω γιατί τόσο άγχος για την ΔΗΜΗΤΡΑ;

Είναι φοιτήτρια που εργάζεται σαν βοηθός λογιστή.

Πού το κακό.

Καλά κάνει και ρωτάει.

Ασχημα κάνουμε εμείς που δεν απαντάμε

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
επισκέπτη ΚΩΣΤΗΣ ΒΑΚΡΙΝΟΣ

Αγαπητοί "FAFOYTIS", "SOULIS" και όλοι όσοι ασχοληθήκατε με την ερώτηση, νομίζω πως όλοι μας (μάλλον και από την σχολική ακόμα ηλικία) όταν είχαμε πρόβλημα ή απορίες, ψάχναμε με μεράκι, ερευνούσαμε, πολιορκούσαμε το πρόβλημα και κουράζαμε το μυαλό μας. Δεν ψάχναμε κατευθείαν στα "λυσάρια"... Ετσι δεν είναι? Από το πρωί σήμερα η κ. Δήμητρα θέτει ερωτήσεις ως να είναι ερωτήσεις κάποιου κουίζ ή κάποιων ερωτήσεων σε θέματα διαγωνισμού ή εξετάσεων ή εργασίας στο σπίτι. Δείτε ξανά τις σημερινές ερωτήσεις της και θα το διαπιστώσετε. Συγχωρέστε με λοιπόν, αλλά δική μου γνώμη είναι πως για τέτοιο σκοπό και με τέτοιο τρόπο ερωτήσεις, χρειάζονται και αντίστοιχες απαντήσεις. Σε κάθε περίπτωση, νομίζω πως όχι μόνο συμφωνούμε όλοι, αλλά και προς τα εκεί πρέπει να κατευθύνουμε, το επάγγελμα αυτό (καλώς ή κακώς) θέλει ψάξιμο στα προβλήματα που προκύπτουν. Θέλει μεράκι. Θέλει αγάπη. Θέλει όραμα. Οχι ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
επισκέπτη ΚΩΣΤΗΣ ΒΑΚΡΙΝΟΣ

Απλά "ΑΛΕΚΟ" μεσολάβησαν κάποιοι διαξιφισμοί, ήδη διαγραμμένοι, τους οποίους, ίσως δεν πρόλαβες να διαβάσεις.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Ας ηρεμήσουμε λίγο, συνάδελφοι. Νομίζω ότι η ΔΗΜΗΤΡΑ έλαβε τις σωστές απαντήσεις και κατευθύνσεις, και με τις παραπομπές στο αρ. 21 και με τις σχετικές εγκύκλιοι που έχουν εκδοθεί. Η μόνη "παρατήρηση" που (φιλικότατα) θα της έκανα, είναι να λέει από την αρχή την ιδιότητά της, όπως προείπαν και άλλοι συνάδελφοι, προκειμένου να μας προδιαθέτει κατάλληλα. Έχουμε κουραστεί με τους διάφορους που ρωτάν διάφορα κάνοντας πειράματα στου κασίδη το κεφάλι, όπως είπε και ο Βαγγέλης. Και να γίνει και κατανοητό ότι το παρόν φόρουμ δεν είναι κόμβος επαγγελματικός, αλλά κόμβος επαγγελματιών. Δεν έχουμε καμιά υποχρέωση να απαντάμε, θέλουμε και το κάνουμε και όταν το κάνουμε (αφιερώνοντας χρόνο από τη δουλειά μας) παραθέτουμε αποσπάσματα από νόμους, αποφάσεις, κλπ με αριθμούς και ημερομηνίες. Αυτό, προύποθέτει και το σχετικό ψάξιμο. Ούτε ο Παντελής, ούτε ο Απόστολος ή ο Θανάσης ή οποιοσδήποτε άλλος συνάδελφος έχει κανένα κουμπί να του βγαίνουν ξαφνικά οι νόμοι και οι αποφάσεις στο μυαλό. Βλέπει, ψάχνει και απαντάει - αν θέλει και λέγοντας την άποψή του. Κάποιοι θέλουν το εύκολο. Είναι πλέον στην διακριτική ευχέρεια των διαχειριστών να χειριστούν ανάλογα το θέμα.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Πρώτα πρώτα στην ουσία του θέματος.

...όπως λεει και ο Απόστολος, δες Ερμηνευτικη 3/1992:

Που ερμηνεύεται ως εξής: Αμα τηρούμε στα γραφεία μας βιβλία από κανένα μπαρ, πιτσαρια, κλπ νυκτερινα μαγαζιά, θα τρέχουμε μες στη νύχτα να ανοίξουμε το γραφείο μας... :P

Έ λοιπόν, εγώ το έπαθα!

Με ξύπνησαν άγρια μεσάνυχτα, και μου είπαν (στο τηλέφωνο) να τους πάω το θεωρημένο.

Τους είπα να γράψουν ότι δεν το βρήκαν.

Πήγα με το χαρτί τους και το θεωρημένο (και τις αθεώρητες εκτυπώσεις του βιβλίου) στην Πειραιώς (εκεί ήταν τότε! ) και οι ίδιοι έγραψαν ότι προσκομίστηκαν "εντός πενθημέρου", ότι τα έλεγξαν και τα βρήκαν εντάξει, και ουδείς πρόβλημα!

Να πω και γω κάτι για την *ΔΗΜΗΤΡΑ*: Χρόνια σου πολλά!

Κοιτάχτε, προσωπικά δεν με πειράζει να ρωτάνε φοιτητές ή/και άπειροι συνάδελφοι. Ακόμα και όταν κάνουν τις πιο απλές ερωτήσεις. Μη ξεχνάμε πως όλοι από τους "επώνυμους" του φόρουμ, έχουν κάνει ερώτηση που ξεκινάει "επειδή δεν μου έχει ξανατύχει", ή "έχει περάσει καιρός και δεν είμαι σίγουρος".

Και, έχουμε πλέον μάθει να μη πολυθέλουμε για πελάτη τον επιτηδευματία που προτιμάει τον ξάδερφο ή τον φίλο που καταφεύγει σε forum για στοιχειώδη, να του κρατάει το βιβλία.

Εκνευρίζζζζζζζζζομαι, με τους "έξυπνους" που ξεκινάνε με ένα "συνάδελφοι" και κάνουν ακόμα και σοφιστικέ ερωτήσεις, ενώ είναι φανερό ότι πρόκειται για μηχανικό, γιατρό, γεωπόνο, λογισμικάριο, ασφαλιστή, κλπ. για να μη ρωτήσουν απ' ευθείας επαγγελματία και να κάνουν φιγούρα!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...