Προς το περιεχόμενο

Εκπρόθεσμη ή συμπληρωματική ΑΠΔ & πρόστιμο 30%


Επισκέπτης

Προτεινόμενες αναρτήσεις

Για εργοδότη που υποχρεούται σε τιμηνιαία υποβολή ΑΠΔ, υπέβαλλα το 4ο τρίμηνο του 2003 με τα στοιχεία 12ος/03 έως 12ος/03 από λάθος, δηλ.δεν συμπεριέλαβα 10ο/03 και 11ο/03. Το λάθος ανακαλύφθηκε μόλις τώρα από εμένα(οχι από έλεγχο του ΙΚΑ) και μετά από επικοινωνία με `e-mail` με το ΙΚΑ πήρα την απάντηση οτι πρέπει να υποβάλλω συμπληρωματική δήλωση και να αναγράψω τα στοιχεία ασφάλισης του 10ου και 11ου/03 και οτι θα μου επιβληθεί το πρόστιμο της εκπρόθεσμης ΑΠΔ, δηλ 30% επί των εισφορών.

Επειδή το ποσό των εισφορών είναι αρκετά μεγάλο, ψάχνοντας τον νόμο 2972/2001 με τον οποίο εισήχθη το καθεστώς της ΑΠΔ, βρίσκω τα εξής:

α) Αρθρο 3, παρ.2, εδάφιο δεύτερο : Για τους εργοδότες που είναι φυσικά πρόσωπα με συνεχή δραστηριότητα,τα στοιχεία της ΑΠΔ αναφέρονται σε κάθε ημερολογιακό τρίμηνο απασχόλησης.

β) Αρθρο 3, παρ.3 : Οι ΑΠΔ υποβάλλονται μέσα στον επόμενο μήνα από τη λήξη του τριμήνου που αναφέρεται.

Από τα ανωτέρω βγάζω το συμπέρασμα οτι η ΑΠΔ του 4ου τριμήνου που υπέβαλλα κανονικά μέσα στις προθεσμίες του άρθρου 3, παρ.3,θεωρείται εμπρόθεσμη, απλά περιέχει ελλιπή στοιχεία ασφάλισης. Αρα κατά τη γνώμη μου δεν μπορεί να μου επιβληθεί πρόστιμο για εκπρόθεσμη ΑΠΔ.

Επίσης από το άρθρο 7 του ίδιου νόμου ορίζονται οι περιπτώσεις επιβολής προστίμων:

α) σε όσους δεν υποβάλλουν ΑΠΔ ( δεν υπάγομαι)

β) σε όσους υποβάλλουν εκπρόθεσμη ΑΠΔ(πιστεύω οτι δεν υπάγομαι για τον λόγο που ανέφερα παραπάνω).

γ) σε όσους υποβάλλουν ΑΠΔ με ανακριβή στοιχεία (πιστεύω οτι δεν υπάγομαι διότι στην παρ.4 του ίδιου άρθρου δίδεται ο ορισμός της ανακριβούς ΑΠΔ <ανακριβής θεωρείται η ΑΠΔ στην οποία προκύπτει διαφορά μεταξύ των εισφορών που δηλώνονται από τον εργοδότη και αυτών που προκύπτουν ΑΠΟ ΤΟΝ ΕΛΕΓΧΟ απο διαφορά ημερών εργασίας, αποδοχών ή κλάδου ασφάλισης και λοιπών στοιχείων που προσδιορίζουν την ορθή υπαγωγή στην ασφάλιση >.

Δεν υπάρχει πρόβλεψη στον νόμο 2972/2001 για επιβολή προστίμου σε συμπληρωματική ΑΠΔ με την οποία δηλώνονται ή μεταβάλλονται στοιχεία ασφάλισης που αφορούν ασφαλιστική περίοδο για την οποία έχει υποβληθεί ΑΠΔ.

Και φυσικά είναι βασική αρχή του Δικαίου να μην επιβάλλεται ποινή ή πρόστιμο για αδίκημα που δέν προβλέπεται από νόμο.

Παρακαλώ πολύ για τον προβληματισμό και τη γνώμη των συναδέλφων ,αν έχω δίκιο στις ανωτέρω επισημάνσεις μου και τι μπορώ να κάνω ή να επικαλεσθώ στο Υποκατάστημα ΙΚΑ που θα απευθυνθώ.

Ευχαριστώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πηγη : www,ika,gr

ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗ ΔΗΛΩΣΗ

ΓΕΝΙΚΑ

Συμπληρωματική (04) είναι η Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που αναφέρεται σε χρονική περίοδο απασχόλησης η οποία έχει ήδη συμπεριληφθεί σε Κανονική (01), Έκτακτη (02) ή Επανυποβληθείσα (03) ΑΠΔ, το περιεχόμενο της οποίας συμπληρώνει. Αυτό σημαίνει ότι δεν τροποποιούνται, ούτε διορθώνονται στοιχεία που είχαν δηλωθεί με την υποβληθείσα ΑΠΔ. Η Συμπληρωματική ΑΠΔ υποβάλλεται οπωσδήποτε σε χρόνο μεταγενέστερο του χρόνου υποβολής της Κανονικής, Έκτακτης ή Επανυποβληθείσας ΑΠΔ, στην οποία αναφέρεται και αποκλειστικά για έναν ή περισσότερους από τους παρακάτω λόγους:

1. Παράλειψη ασφάλισης με την Κανονική, Έκτακτη ή Επανυποβληθείσα ΑΠΔ ενός ή περισσότερων εργαζομένων (οι εργαζόμενοι δεν αναφέρονται στην Κανονική, Έκτακτη ή Επανυποβληθείσα ΑΠΔ).

2. Παράλειψη δήλωσης ημερών ασφάλισης για ασφαλισμένο που αναφέρεται στην Κανονική, Έκτακτη ή Επανυποβληθείσα ΑΠΔ (επιπλέον ημέρες ασφάλισης).

3. Παράλειψη δήλωσης ημερών ασφάλισης για ασθένεια ασφαλισμένου που αναφέρεται στην Κανονική, Έκτακτη ή Επανυποβληθείσα ΑΠΔ .

4. Παράλειψη δήλωσης ενός ή περισσότερων τύπων αποδοχών για ασφαλισμένους που αναφέρονται στην Κανονική, Έκτακτη ή Επανυποβληθείσα ΑΠΔ (επιπλέον τύπος αποδοχών).

5. Παράλειψη δήλωσης αποδοχών για ασφαλισμένο που αναφέρεται στην Κανονική, Έκτακτη ή Επανυποβληθείσα ΑΠΔ (επιπλέον αποδοχές, χωρίς ημέρες ασφάλισης).

6. Αναδρομική ασφάλιση που δικαιούται ασφαλισμένος σε εκτέλεση δικαστικής απόφασης, εφόσον αφορά περίοδο απασχόλησης από 1/1/02 και μετά (για περιόδους απασχόλησης μέχρι 31/12/01 συντάσσεται Π.Ε.Ε.).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

• Αρμόδιο Υποκατάστημα ΙΚΑ.

Συμπληρωματική ΑΠΔ σε έντυπη μορφή ή μαγνητικό μέσο υποβάλλεται στο Υποκ/μα του ΙΚΑ, στην ασφαλιστική περιοχή του οποίου ανήκει η έδρα της επιχείρησης ή έχει απογραφεί το οικοδομοτεχνικό έργο.

• Μέσο υποβολής

Η Συμπληρωματική ΑΠΔ υποβάλλεται είτε σε έντυπη μορφή (τρία αντίγραφα), είτε σε μαγνητικό μέσο, ανεξάρτητα από την μορφή που ο εργοδότης έχει υποχρέωση να υποβάλλει την Κανονική ΑΠΔ (δηλ. νομικό πρόσωπο μπορεί να υποβάλλει Συμπληρωματική ΑΠΔ σε έντυπη μορφή).

Στους εργοδότες, που έχουν υποβάλει Κανονική ΑΠΔ μέσω διαδικτύου, παρέχεται η δυνατότητα να συμπληρώσουν το περιεχόμενο αυτής, υποβάλλοντας, εντός της προθεσμίας που έχει ορισθεί για την υποβολή ΑΠΔ μέσω διαδικτύου, Συμπληρωματική ΑΠΔ με τον ίδιο τρόπο. Μετά τη λήξη της εν λόγω προθεσμίας, η υποβολή της Συμπληρωματικής ΑΠΔ μπορεί να γίνει μόνο στο κατά τόπο αρμόδιο Υποκατάστημά του ΙΚΑ (Η υποβολή Συμπληρωματικής ΑΠΔ μέσω διαδικτύου είναι δυνατή για πρώτη φορά από την υποβολή μέσω διαδικτύου της μηνιαίας ΑΠΔ του Απριλίου 2004 και της τριμηνιαίας ΑΠΔ του β’ τριμήνου 2004).

Εάν ο εργοδότης επιλέξει την υποβολή σε μαγνητικό μέσο, τότε αυτό είναι απαραίτητο να συνοδεύεται με αναλυτική εκτύπωση του περιεχομένου της ΑΠΔ καθώς και με το γνωστό “Συνοδευτικό Έντυπο ΑΠΔ Υποβαλλόμενης σε Ηλεκτρονική Μορφή” συμπληρωμένο με τα συνολικά ποσά, όπως και στην περίπτωση υποβολής Κανονικής, Έκτακτης ή Επανυποβληθείσας ΑΠΔ.

Για λόγους καλύτερης διαχείρισης προτείνεται η Συμπληρωματική ΑΠΔ να υποβάλλεται σε έντυπη μορφή, εκτός αν το πλήθος των εγγραφών είναι τόσο μεγάλο ώστε η συμπλήρωσή του χειρόγραφα να είναι δυσχερής και χρονοβόρα.

• Τρόπος συμπλήρωσης

Ο τρόπος συμπλήρωσης των πεδίων της δεν διαφοροποιείται απ΄ αυτόν της Κανονικής ΑΠΔ, εκτός του πεδίου (1) “Τύπος Δήλωσης” όπου αναγράφεται ο κωδικός 04 - Συμπληρωματική.

Ο χρόνος αναφοράς της Συμπληρωτικής ΑΠΔ είναι ίδιος μ΄ αυτόν της ΑΠΔ την οποία συμπληρώνει (μήνας ή τρίμηνο).

Όταν πρόκειται για κοινές επιχειρήσεις στο πεδίο 33 “Μισθολογική Περίοδος” αναγράφεται η ίδια μισθολογική περίοδος (μήνας) που είχε καταχωρηθεί στην ΑΠΔ που συμπληρώνεται.

• Απαιτούμενα δικαιολογητικά ( Έντυπο Υποβολής Συμπληρωματικής ΑΠΔ)

Με την Συμπληρωματική ΑΠΔ (σε έντυπη μορφή ή σε μαγνητικό μέσο) συνυποβάλλεται το ειδικό “Έντυπο Υποβολής Συμπληρωματικής ΑΠΔ” (συν/νο υπόδειγμα), που φέρει προεκτυπωμένους τους λόγους υποβολής της. Στο έντυπο αυτό ο εργοδότης σημειώνει για ποιόν ή ποιούς λόγους υποβάλλει την Συμπληρωματική ΑΠΔ και τα σχετικά δικαιολογητικά που προσκομίζει (κάρτες πρόσληψης, θεωρημένη κατάσταση προσωπικού, ιατρική βεβαίωση κλπ.)

ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΕΙΣΦΟΡΩΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Η υποχρέωση καταβολής εισφορών είναι ανεξάρτητη από την υποχρέωση υποβολής στοιχείων ασφάλισης με την οποιουδήποτε τύπου ΑΠΔ (Κανονική, Έκτακτη, Επανυποβολή ή Συμπληρωματική).

Η υποχρέωση και ο χρόνος καταβολής των ασφαλιστικών εισφορών συνδέεται με την χρονική περίοδο εντός της οποίας παρασχέθηκε η ασφαλιστέα στο ΙΚΑ εργασία και δεν επέρχεται καμία διαφοροποίηση ούτε και για τις εισφορές που περιλαμβάνονται σε Συμπληρωματική ΑΠΔ.

Για τον τόπο καταβολής των εισφορών της Συμπληρωματικής ΑΠΔ ισχύουν όσα προβλέπονται και για την Κανονική ΑΠΔ.

Η καταβολή και κατ' επέκταση ο καταλογισμός των εισφορών στην περίπτωση της Συμπληρωματικής ΑΠΔ θα παρακολουθούνται από το Υποκ/μα ΙΚΑ της έδρας του εργοδότη ή απογραφής οικοδομοτεχνικού έργου, ανεξάρτητα αν η Συμπληρωματική ΑΠΔ αναφέρεται σε απασχολούμενους της έδρας ή έδρας και παραρτημάτων ή μόνο παραρτημάτων της επιχείρησης ή Υποκ/των ΙΚΑ εκτέλεσης έργου.

ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΣΥΜΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΗΣ ΑΝΑΛΥΤΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΙΚΗΣ ΔΗΛΩΣΗΣ

Στους εργοδότες που υποβάλλουν Συμπληρωματική ΑΠΔ επιβάλλονται, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 7 του Ν.2972/01, όπως αντικαταστάθηκαν απ’ αυτές του άρθρου 9 παρ. 4 του Ν. 3232/04, κυρώσεις (πρόσθετη επιβάρυνση εισφορών) στις εξής περιπτώσεις:

• Εκπρόθεσμη:

I. Όταν υποβάλλουν τη Συμπληρωματική ΑΠΔ μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής της αντίστοιχης Κανονικής ΑΠΔ και πριν τη λήξη της προθεσμίας υποβολής μέσω διαδικτύου της αμέσως επόμενης Κανονικής ΑΠΔ, επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση εισφορών ποσοστού 10% επί του ποσού των εισφορών που δηλώνεται σ’ αυτή (τη Συμπληρωματική).

II. Όταν υποβάλλουν τη Συμπληρωματική ΑΠΔ μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής μέσω διαδικτύου της αμέσως επόμενης Κανονικής ΑΠΔ, απ’ αυτήν που συμπληρώνουν, επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση εισφορών ποσοστού 30% επί του ποσού των εισφορών που δηλώνεται σ’ αυτή (τη Συμπληρωματική).

• Ανακριβής: όταν υποβάλλουν την Συμπληρωτική ΑΠΔ με ανακριβή στοιχεία (η ανακρίβεια των οποίων διαπιστώνεται μετά από έλεγχο με συνέπεια να προκύπτει διαφορά μεταξύ δηλωθεισών εισφορών από τον εργοδότη και των εισφορών που προκύπτουν από τον έλεγχο), επιβάλλεται πρόσθετη επιβάρυνση εισφορών σε ποσοστό 30% επί του ποσού της διαφοράς των εισφορών.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...