Jump to content

συντηρητης εγκαταστασεων κεντρικης θερμανσης


Recommended Posts

Θα ηθελα να μαθω αν ενας συντηρητης εγκαταστασεων κεντρικης θερμανσης (καυστηρων) εχει τη δυνατοτητα να κοβει αποδειξεις παροχης υπηρεσιων με ποσοστο φπα 9% σε ιδιωτες για τις εργασιες συντηρησης και οχι για την εγκατασταση καυστηρα.

Επισης ποιος ειναι ο ενδεδειγμενος τροπος για να εκδιδει τις αποδειξεις παροχης υπηρεσιων? πρεπει να τηρει συγκεντρωτικο δελτιο αποστολης και να εκδιδει αποδειξεις παροχης υπηρεσιων γραφοντας με τα υλικων ή να εκδιδει δελτιο αποστολης για τα υλικα που χρησιμοποιησε και να το επισυναπτει με την αποδειξη παροχης υπηρεσιων?

ΧΑΙΡΕΤΗΣ ΝΙΚΟΣ

Link to comment
Share on other sites

Θα ηθελα να μαθω αν ενας συντηρητης εγκαταστασεων κεντρικης θερμανσης (καυστηρων) εχει τη δυνατοτητα να κοβει αποδειξεις παροχης υπηρεσιων με ποσοστο φπα 9% σε ιδιωτες για τις εργασιες συντηρησης και οχι για την εγκατασταση καυστηρα.

Σημαντικές εκπτώσεις θα έχουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων που προχωρούν σε εργασίες στα ακίνητά τους, με την προϋπόθεση όμως ότι λαμβάνουν για όλες τις επισκευές τη σχετική απόδειξη. Συγκεκριμένα, για τις οικοδομικές εργασίες που γίνονται σε παλαιές κατοικίες, ιδιοκατοικούμενες ή εκμισθωμένες, προβλέπονται φορολογικές εκπτώσεις. Μάλιστα, οι φορολογούμενοι που αποκτούν ενοίκια θα πληρώνουν μικρότερο φόρο όταν θα προχωρούν στην επισκευή των ακινήτων που εκμισθώνουν.

Με αυτά τα φορολογικά κίνητρα το υπουργείο Οικονομικών ευελπιστεί ότι οι φορολογούμενοι θα ξεκινήσουν επιτέλους να ζητούν αποδείξεις από τους επαγγελματίες που δραστηριοποιούνται στον χώρο της οικοδομής, όπως ελαιοχρωματιστές, υδραυλικούς, ηλεκτρολόγους και μαραγκούς.

Σημειώνεται ότι όλες οι εργασίες επισκευής και ανακαίνισης παλαιών κατοικιών υπάγονται πλέον σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 9% αντί του κανονικού συντελεστή 19%. Ο μειωμένος ΦΠΑ εφαρμόζεται και για τα υλικά, εφόσον η αξία τους δεν υπερβαίνει το 1/3 της συνολικής αξίας.

Στο μέτρο αυτό υπάγονται οι εργασίες επισκευής που γίνονται σε ακίνητα που χρησιμοποιούνται για την κατοικία προσώπων, κενά ακίνητα που έχουν κατασκευαστεί για να χρησιμοποιηθούν ως κατοικίες, ακίνητα τα οποία εκμισθώνονται ως επιπλωμένα διαμερίσματα με αστική σύμβαση μίσθωσης και ακίνητα μεικτής χρήσης, δηλαδή για κατοικία και για επαγγελματική χρήση.

Στην τελευταία περίπτωση, για την εφαρμογή του μειωμένου συντελεστή ΦΠΑ εξετάζεται η κύρια χρησιμοποίηση του ακινήτου. Για παράδειγμα, το ακίνητο που χρησιμοποιείται ως ιατρείο με την ύπαρξη ενός δωματίου για την προσωρινή ανάπαυση του ιατρού κατά την εργασία του, θεωρείται επαγγελματική στέγη και δεν μπορεί να εφαρμοστεί μειωμένος συντελεστής. Αντίθετα, σε κατοικία η οποία δηλώνεται και ως επαγγελματική στέγη λογιστή, μπορεί να εφαρμοστεί ο μειωμένος συντελεστής.

Επίσης, ο μειωμένος ΦΠΑ δεν εφαρμόζεται για ακίνητα τα οποία χρησιμοποιούνται για επαγγελματική στέγη, ή στα πλαίσια ξενοδοχειακής εκμετάλλευσης, όπως εκμετάλλευση ξενοδοχείων ή ενοικιαζομένων δωματίων.

Πού εφαρμόζεται ο συντελεστής 9%

Ο μειωμένος συντελεστής εφαρμόζεται στις εργασίες αντικατάστασης, επισκευής ή συντήρησης υδραυλικών, ηλεκτρολογικών, ξυλουργικών, υαλικών, πλακιδίων, καυστήρων, ανελκυστήρων και λοιπών εγκαταστάσεων, βαφής τοίχων και κουφωμάτων και γενικά κάθε εργασία που πραγματοποιείται σε ακίνητο, με την προϋπόθεση ότι οι εργασίες αυτές πραγματοποιούνται σε παλαιό ακίνητο το οποίο, κατά τον χρόνο πραγματοποίησης των εργασιών αυτών, χρησιμοποιείται ως ιδιωτική κατοικία ή προορίζεται να χρησιμοποιηθεί ως ιδιωτική κατοικία μετά την ανακαίνιση.

Ο μικρός συντελεστής εφαρμόζεται και στις εργασίες που γίνονται για την ανακαίνιση, επισκευή και συντήρηση όψεων, κοινόχρηστων χώρων και εγκαταστάσεων σε πολυκατοικίες, όπως ανελκυστήρων, καυστήρων πετρελαίου ή φυσικού αερίου κ.λπ. Το μέτρο αυτό ισχύει και για τις πολυκατοικίες στις οποίες υπάρχουν διαμερίσματα, καταστήματα και γραφεία.

Ειδικά για την αλλαγή εγκατάστασης χρήσης καυσίμου από πετρέλαιο σε φυσικό αέριο ή την τοποθέτηση νέας εγκατάστασης φυσικού αερίου που θα γίνει στην πολυκατοικία, η δαπάνη επιμερίζεται στους ιδιοκτήτες. Το όφελος που θα έχει ο κάθε ιδιοκτήτης είναι έκπτωση έως 700 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημά του.

Στο μεταξύ, οι φορολογούμενοι που εισπράττουν ενοίκια θα πληρώνουν μικρότερο φόρο όταν θα προχωρούν στην επισκευή ή τη συντήρηση των ακινήτων που εκμισθώνουν. Από την αρχή του έτους ισχύει νέα διάταξη με την οποία αυξάνεται σημαντικά και συγκεκριμένα στο 40% από 15% το ποσοστό επί του εισοδήματος από ακίνητα μέχρι το οποίο αναγνωρίζεται η έκπτωση των δαπανών για έξοδα επισκευής και συντήρησής τους.

Στόχος του συγκεκριμένου μέτρου είναι όχι μόνο να ελαφρυνθούν φορολογικά οι ιδιοκτήτες ακινήτων που δηλώνουν εισοδήματα από μισθώματα, αλλά και να περιοριστεί η φοροδιαφυγή στον κλάδο της οικοδομής αφού χιλιάδες επιτηδευματίες, οι οποίοι ασκούν δραστηριότητες σχετικές με οικοδομές, θα υποχρεωθούν να εκδίδουν αποδείξεις για τις εργασίες επισκευής και συντήρησης που εκτελούν σε κατοικίες, οικοτροφεία, σχολεία, φροντιστήρια, αίθουσες κινηματογράφων ή θεάτρων, ξενοδοχεία, νοσοκομεία ή κλινικές.

Για παράδειγμα, φορολογούμενος εκμισθώνει ένα διαμέρισμα και εισπράττει ετησίως 3.000 ευρώ από ενοίκια. Στην περίπτωση που προχωρήσει στην επισκευή και συντήρηση της κατοικίας που εκμισθώνει, δικαιούται έκπτωση για τη δαπάνη μέχρι ποσοστού 40% των εισπραχθέντων ενοικίων. Δηλαδή η εφορία θα του αναγνωρίσει και θα του αφαιρέσει από το εισόδημα που απέκτησε από τα ενοίκια το ποσό των 1.200 ευρώ (το 40% των 3.000 ευρώ). Ετσι, τελικά θα φορολογηθεί για καθαρό εισόδημα από ακίνητα 1.800 ευρώ και θα πληρώσει λιγότερο φόρο

Link to comment
Share on other sites

 Share

  • Recently Browsing   0 members

    • No registered users viewing this page.
×
×
  • Create New...