Προς το περιεχόμενο
  • 0

ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΕ Ο.Ε.


vaggelis_bar

Ερώτηση

7 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

Περιλαμβάνεται η αναπόσβεστη αξία των παγίων, εκτός ακινήτων και αυτοκινήτων, τα οποία αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του φυσικού προσώπου.

Βλέπε Θέμα 91, Άρθρο 13, ΚΒΣ, Σταματόπουλου - έκδοση 2008

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
Στην αναποσβεστη αξία παγίων,

το ποσό το οποίο αφορά αυτοκίνητο ΦΙΧ, μπαίνει κανονικά;

1066328/1394/Α0012/16.7.2003 Προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας κατά τη μεταβίβαση με επαχθή αιτία ολόκληρης επιχείρησης, εταιρικών μεριδίων ή μερίδων, ποσοστών συμμετοχής και μετοχών μη εισηγμένων στο Χ.Α.Α.(πολ 1053/1.4.2003) 1066328_2003

ΑΡΙΘΜΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ: 1066328-1394

ΕΤΟΣ: 2003

ΕΚΔΟΥΣΑ ΑΡΧΗ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ:

ΓΕΝ. Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛΟΓΙΑΣ

Δ/ΝΣΗ ΦΟΡΟΛ.ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ (Δ12)

ΤΜΗΜΑΤΑ: ΑΆ-ΒΆ

ΤΙΤΛΟΣ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ:

Προσδιορισμός της φορολογητέας αξίας κατά τη μεταβίβαση με επαχθή αιτία ολόκληρης επιχείρησης, εταιρικών μεριδίων ή μερίδων, ποσοστών συμμετοχής και μετοχών μη εισηγμένων στο Χ.Α.Α.

ΚΕΙΜΕΝΟ ΕΓΚΥΚΛΙΟΥ:

Αθήνα, 16 Ιουλίου 2003

Αρ. Πρωτ.: 1066328/1394/Α0012

Σχετικά με το παραπάνω θέμα, σας παρέχουμε τις ακόλουθες διευκρινίσεις:

Ειδικότερα, για τον υπολογισμό αυτόν, διευκρινίζονται τα ακόλουθα:

α) Πάγια

- Προκειμένου για ατομική επιχείρηση λαμβάνεται υπόψη η αναπόσβεστη αξία των παγίων, εκτός από ακίνητα και αυτοκίνητα, τα οποία αποτελούν περιουσιακό στοιχείο του φυσικού προσώπου.

- Προκειμένου για μεταβιβάσεις εταιρικών μερίδων λαμβάνεται υπόψη η αναπόσβεστη αξία όλων των παγίων (και ακινήτων και αυτοκινήτων), τα οποία αποτελούν στην προκειμένη περίπτωση περιουσιακό στοιχείο του νομικού προσώπου, προσαυξημένη με τη θετική διαφορά μεταξύ αντικειμενικής αξίας και τιμής κτήσης των ακινήτων.

Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν έχουν γίνει αποσβέσεις, για τον πιο πάνω υπολογισμό, λαμβάνεται η αξία των βιβλίων μειωμένη με τις αποσβέσεις που θα έπρεπε να είχαν γίνει, γιατί ο υπολογισμός αυτός σκοπό έχει την ανεύρεση της πραγματικής αξίας της επιχείρησης και όχι για άλλους φορολογικούς σκοπούς.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ΕΙΝΑΙ ΞΕΚΑΘΑΡΟ, ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ...

ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ, ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΙΣΜΟΣ ΥΠΕΡΑΞΙΑΣ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ; ΠΕΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ΠΗΡΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ " ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ - ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΚΛΠ " ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΕ ΟΕ, ΕΦΟΣΟΝ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΣΤΗΝ Ο.Ε., ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΥΠΕΡΑΞΙΑ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΦΟΡΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ;

ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0
ΠΗΡΑ ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗ " ΣΥΣΤΑΣΕΙΣ - ΜΕΤΑΤΡΟΠΕΣ ΚΛΠ " ΚΑΙ ΛΕΕΙ ΠΩΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΣΕ ΟΕ, ΕΦΟΣΟΝ Ο ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΤΗΣ ΑΤΟΜΙΚΗΣ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ ΙΔΡΥΤΙΚΟ ΜΕΛΟΣ ΣΤΗΝ Ο.Ε., ΔΕΝ ΥΠΟΛΟΓΙΖΕΤΑΙ ΥΠΕΡΑΞΙΑ, ΠΑΡΑ ΜΟΝΟ ΦΟΡΟΣ ΣΥΓΚΕΝΤΡΩΣΗΣ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥ.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΠΕΡΙΟΡΙΣΜΟΣ ΣΤΑ ΠΟΣΟΣΤΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΟΥ ΚΑΘΕ ΜΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΝΑ ΙΣΧΥΕΙ ΑΥΤΟ;

ΚΑΙ ΣΤΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΑΥΤΗ ΜΕ ΤΟ ΦΟΡΤΗΓΟ ΚΟΒΟΥΜΕ ΤΙΜΟΛΟΓΙΟ ΠΩΛΗΣΗΣ ΚΑΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΜΕ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΞΙΑ ΤΟΥ ΟΧΗΜΑΤΟΣ ΚΑΝΟΝΙΚΑ;

Δες αυτο

Υπεραξία επί Μετατροπών ή Συγχωνεύσεων Ατομικών Επιχειρήσεων

Άρθρο του

Δημήτρη Καραγιάννη

Συγγραφέα – Καθηγητή Λογιστικής

Δεν προκύπτει υπεραξία στην μετατροπή ή συγχώνευση

Ατομικής επιχείρησης σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. κτλ.

Για τις μετατροπές και συγχωνεύσεις ατομικών επιχειρήσεων σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. δημιουργήθηκαν, τον τελευταίο καιρό, πολλά προβλήματα σχετικά με το φόρο υπεραξίας. Επειδή λοιπόν, οι μετατροπές και οι συγχωνεύσεις αυτές είναι πλήρως νομότυπες και δε θεωρούνται μεταβιβάσεις επιχειρήσεων, δεν προκύπτει φόρος υπεραξίας και αυτό αποδεικνύεται εκτός των άλλων και με τις παρακάτω διευκρινήσεις:

  • Όταν μετατρέπεται ή συγχωνεύεται ατομική επιχείρηση σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. κτλ. δεν προκύπτει υπεραξία, αρκεί να τηρηθεί η διαδικασία μετατροπής που αναγράφεται στις σελίδες 71-73 του βιβλίου «Συστάσεις – μετατροπές κτλ. στην πράξη», των καθ. Καραγιάννη, 4η έκδοση 2007. Αν δεν ακολουθηθεί η διαδικασία της μετατροπής (βλ. σελ.71-73 του βιβλίου αυτού), τότε θεωρείται ότι λύεται η ατομική επιχείρηση και ιδρύεται στον ίδιο χώρο Ο.Ε. ή Ε.Ε., οπότε έχουν υπεραξία μόνο τα ποσοστά που συμμετέχουν οι λοιποί εταίροι στην Ο.Ε. ή Ε.Ε. και όχι το ποσοστό του εταίρου που είχε την ατομική επιχείρηση (βλ. και βιβλίο σελ.519, Εγγρ.1054455/03, άρθρο 13 παρ.1 Ν.2238/94).
  • Η μετατροπή ή η συγχώνευση αυτή είναι πλήρως νόμιμη και επιτρεπτή όπως και οι λοιπές μετατροπές ή συγχωνεύσεις (βλ. σχετικά στα άρθρα 17 και 18 παρ.1β του Ν.1676/86, Εγκ.1118094/πολ.1388/28.12.01, Σ.294/πολ.24/88, Εγκ.1052699/30.5.03, άρθρο 5 παρ. 4 ΦΠΑ, σελ. 9 του βιβλίου αυτού κτλ). Δεν ισχύουν όμως τα φορολογικά και τα λοιπά κίνητρα του Ν.Δ. 1297/72 και του Ν.2166/93.
  • Επιτρέπεται η μετατροπή ατομικής επιχείρησης σε Ο.Ε. με βάση τις γενικές διατάξεις του Α.Κ. (άρθρα 367, 479, 741 και επόμενα) και του Εμπορικού Νόμου (άρθρα 18-50).
  • Επιτρέπεται η μετατροπή της ατομικής επιχείρησης σε Ο.Ε. ακόμα και με βάση την αρχή της ελευθερίας των συμβάσεων, όπου η μετατροπή του είδους αυτού (ως σύμβαση) επιτρέπεται ανεξάρτητα από το αντικείμενο εργασιών (άρθρο 5 παρ.1 Συντάγματος).
  • Αποφάσεις και εγκύκλιοι (όπως μερικές από αυτές αναφέρονται και πιο πάνω), επιτρέπουν, με τον όρο «συγχωνεύσεις επιχειρήσεων», τη συγχώνευση ατομικών επιχειρήσεων σε Ο.Ε. (όπου η μετατροπή είναι μέρος της συγχώνευσης) ή με τον όρο «μετασχηματισμοί επιχειρήσεων» (όπου συμπεριλαμβάνονται και όλες οι μετατροπές ατομικών επιχειρήσεων σε Ο.Ε. κτλ.).
  • Στη μετατροπή ατομικής επιχείρησης σε Ο.Ε. δεν οφείλεται ούτε ΦΠΑ (άρθρο 5 παρ.4 Ν.2859/00, Εγκ.10/87), ούτε τέλη χαρτοσήμου (Εγκ.Σ.294/πολ.24/88), ούτε και φόρος υπεραξίας (άρθρα 17-31 Ν.1676/86), διότι δεν πρόκειται για πώληση επιχείρησης, αλλά μόνο φόρος συγκέντρωσης κεφαλαίου 1%
  • Πληθώρα από αποφάσεις του Αρείου Πάγου και Εφετείου αποδέχονται το είδος αυτό της μετατροπής μιας ατομικής επιχείρησης σε Ο.Ε. (αποφάσεις Αρ.Π.584/86, 1207/82, Εφετ. Θεσ/νίκης 1587/85, 1569/83 κτλ.)
  • Στο άρθρο 18 του Ν.3296/04 και στην Εγκ.1012212/πολ.1016/7.2.05 καθώς και στην ΑΥΟ1013687/πολ.1024/1.2.08, αναφέρεται ότι η μείωση 40% στο συντελεστή ισχύει στις συγχωνεύσεις (που είναι το ίδιο πράγμα με τις μετατροπές) ατομικών επιχειρήσεων για σχηματισμό Ο.Ε. ή Ε.Ε. κτλ. Αυτό σημαίνει ότι οι συγχωνεύσεις και οι μετατροπές ατομικών επιχειρήσεων σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. επιτρέπονται, οπότε δεν προκύπτει υπεραξία.

http://' target="_blank">

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ

1) Διαδικασία μετατροπής μιας ατομικής επιχείρησης σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή σε Κοινωνία Αστικού Δικαίου

Είναι πολύ συνηθισμένη η περίπτωση εκείνη που μια ατομική επιχείρηση μετατρέπεται σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. καθώς επίσης και η περίπτωση μετατροπής μιας Ο.Ε. σε Ε.Ε. ή Ε.Ε. σε Ο.Ε. ή σε Κοινωνία Αστικού Δικαίου κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές γίνονται κυρίως μετατροπές από βιβλία β' κατηγορίας σε βιβλία β' κατηγορίας του Κ.Β.Σ. Η διαδικασία μετατροπής σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι σε γενικές γραμμές ίδια. Για το λόγο αυτό, αμέσως πιο κάτω, αναπτύσσεται μια διαδικασία μετατροπής ατομικής επιχείρησης σε προσωπική εταιρία. Η ίδια αυτή διαδικασία ακολουθείται και στις άλλες περιπτώσεις (π.χ. μετατροπή από Ο.Ε. σε Ε.Ε. κλπ.) λαμβάνοντας υπόψη φυσικά επί πλέον και τις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε περίπτωση χωριστά (βλέπε περισσότερα για τη μετατροπή Ο.Ε. σε Ε.Ε. στη σελίδα 730, και για τη μετατροπή ατομικής επιχείρησης σε Ο.Ε. στη σελ. 47).

Η διαδικασία λοιπόν μετατροπής μιας ατομικής επιχείρησης σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή Κοινωνία Αστικού Δικαίου ακολουθεί τα εξής στάδια:

1) Συντάσσεται απογραφή στα βιβλία της ατομικής επιχείρησης. Αν η επιχείρηση τηρεί βιβλία α' ή β' κατηγορίας, τότε η απογραφή καταχωρείται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου αυτού. Κάτω από την απογραφή καταχωρείται ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης με την ίδια ημερομηνία της μετατροπής. Επίσης, η συνιστώμενη Ο.Ε. ή Ε.Ε. αν είναι υποχρεωμένη να τηρήσει στο εξής βιβλία α' ή β' κατηγορίας το Κ.Β.Σ., τότε θα πρέπει να καταχωρήσει τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία που πήρε αναλυτικά σε ξεχωριστές σελίδες του βιβλίου της. Φυσικά, αν η επιχείρηση που μετατρέπεται τηρεί βιβλία γ' κατηγορίας, τότε συντάσσεται κανονικά η απογραφή της, όπως ακριβώς γίνεται και στο τέλος της κάθε χρήσης.

2) Συντάσσεται καταστατικό της Ο.Ε. ή Ε.Ε., σε 3 τουλάχιστον αντίγραφα, όπου αναγράφεται και ο ισολογισμός της ημέρας μετατροπής. Η καθαρή θέση που προκύπτει, κατά τη σύνταξη του ισολογισμού, θεωρείται ως ποσό εισφοράς της ατομικής επιχείρησης.

Τα δύο από τα τρία αντίγραφα του καταστατικού, υπογεγραμμένα απ' όλους τους εταίρους, στέλνονται στη Δ.Ο.Υ. της έδρας της εταιρίας και καταβάλλεται ο φόρος συγκέντρωσης του κεφαλαίου που είναι 1% πάνω στο εταιρικό κεφάλαιο. Το ένα αντίγραφο παραμένει στη Δ.Ο.Υ. και με το άλλο αντίγραφο, περνάει ο λογιστής πρώτα από το ανάλογο επιμελητήριο όπου κάνει προεγγραφή της εταιρίας και στη συνέχεια με το ίδιο αυτό αντίγραφο σφραγισμένο και από το επιμελητήριο πηγαίνει και το παραδίνει στο πρωτοδικείο για δημοσίευση. Εκεί πληρώνονται διάφορα έξοδα όπως π.χ. για το ταμείο σύνταξης των νομικών 0,5% του εταιρικού κεφαλαίου, για το ταμείο πρόνοιας των δικηγόρων και διάφορα άλλα έξοδα. Το αντίγραφο αυτό παραμένει στο πρωτοδικείο, ενώ το τρίτο αντίγραφο επικυρωμένο από το πρωτοδικείο επιστρέφει στη Δ.Ο.Υ. (μαζί και με τα άλλα δικαιολογητικά της παρακάτω περίπτωσης 4) και δημιουργείται έτσι ο φάκελος της εταιρίας. Η εταιρία μπορεί να πάρει από το πρωτοδικείο όσα αντίγραφα θέλει επικυρωμένα.

4) Στη συνέχεια, η Ο.Ε. ή Ε.Ε. για να πάρει από τη Δ.Ο.Υ. τον Α.Φ.Μ., εκτός από το επικυρωμένο από το πρωτοδικείο αντίγραφο του εταιρικού, προσκομίζονται στη Δ.Ο.Υ. και τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) Αντίγραφο ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης της επαγγελματικής εγκατάστασης θεωρημένο από τη Δ.Ο.Υ. του ιδιοκτήτη ή επικυρωμένο αντίγραφο του τίτλου κυριότητας αν είναι ιδιόκτητη η εγκατάσταση ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 όταν πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση του χώρου για επαγγελματική εγκατάσταση.

β) Προσκομίζονται για το καθένα από τα μέλη της Ο.Ε. ή Ε.Ε., βεβαίωση εγγραφής ή απαλλαγής από το ΤΕΒΕ ή ΤΑΕ κλπ.

γ) Προσκομίζεται στη Δ.Ο.Υ. για το κάθε μέλος της Ο.Ε. ή Ε.Ε. και από μία βεβαίωση εγγραφής ή απαλλαγής από το Επιμελητήριο, όταν αυτό το απαιτεί ρητά ο νόμος.

δ) Τα μέλη της Ο.Ε. ή Ε.Ε. πρέπει να έχουν όλα Α.Φ.Μ., αλλιώς πρέπει να πάρουν πριν ακόμα γίνει έναρξη εργασιών στην Ο.Ε. ή Ε.Ε.

5) Από το νόμιμο εκπρόσωπο της Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή από τρίτο πρόσωπο (π.χ. από το λογιστή κλπ.) εξουσιοδοτημένο όμως με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής συμπληρώνονται στη Δ.Ο.Υ. τα διάφορα έντυπα (π.χ. το έντυπο Μ3 – δήλωση έναρξης βλέπε σελ. 19, το έντυπο Μ7 σελ. 22 από τους διαχειριστές, το έντυπο Μ8 από τα μέλη της Ο.Ε. ή Ε.Ε. με το είδος και τα ποσοστά συμμετοχής τους κλπ.) το αργότερο μέσα σε 30 μέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης του καταστατικού (άρθρο 36 παρ. 1 Ν. 2859/00).

6) Για τη μεταβίβαση της ατομικής επιχείρησης, ως "συνόλου", λόγω μετατροπής ή συγχώνευσης σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή σε Κοινωνία Αστικού Δικαίου, η καθαρή θέση της δεν υπόκειται σε χαρτόσημο 2,4%, αλλά σε φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου 1% (Εγκ. Υπ. Οικ. Σ. 294/45/πολ. 24/1988, πολ. 1388/28.12.01). Θα επιβαρύνονταν η καθαρή θέση της ατομικής επιχείρησης σε χαρτόσημο 2,4% (και όχι σε φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου 1%), όταν η ατομική επιχείρηση μεταβιβάζονταν σε άλλον λόγω πώλησης, διότι μόνο "λόγω πώλησης" η καθαρή θέση επιβαρύνεται με χαρτόσημο 2,4% (άρθρο 15 παρ. 1α Κ.Τ.Χ., Εγκ. Υπ. Οικ. 1008293/πολ. 1103/90, Κ 5296/πολ. 133/76, Στ. Ε. 567/71, 1610/75, βλέπε και σελ. 511 - 520).

7) Στη συνέχεια, η Ο.Ε. ή Ε.Ε. παίρνει από τη Δ.Ο.Υ. τον Α.Φ.Μ. και θεωρεί τα βιβλία και στοιχεία της. Θα πρέπει να γνωρίζει ο λογιστής, ότι για τη θεώρηση των βιβλίων και στοιχείων λαμβάνονται υπόψη οι υποχρεώσεις του Κ.Β.Σ. που απορρέουν από την ατομική επιχείρηση με βάση το ύψος των ακαθάριστων εσόδων αυτής (π.χ. από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων της ατομικής επιχείρησης προκύπτει η υποχρέωση τήρησης της συγκεκριμένης κατηγορίας βιβλίων του Κ.Β.Σ., του βιβλίου αποθήκης κλπ.) (άρθρο 4 του Κ.Β.Σ.).

8) Γίνεται διακοπή της δραστηριότητας της ατομικής επιχείρησης. Για το λόγο αυτό, αφού γίνει πρώτα διακοπή από το αντίστοιχο επιμελητήριο, προσκομίζονται στη συνέχεια στη Δ.Ο.Υ.: α) τα βιβλία (όταν αυτά είναι α' ή β' κατηγορίας του Κ.Β.Σ) και όλα τα θεωρημένα στοιχεία του Κ.Β.Σ. για ακύρωση (τα αθεώρητα στοιχεία δεν ακυρώνονται, πολ. 1264/6.11.00), β) συμπληρώνεται μία υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 ότι δεν υπάρχουν αποθέματα στην επιχείρηση, πάγια ή εμπορεύσιμα και γ) συμπληρώνονται στη Δ.Ο.Υ. τα έντυπα "Μ4 - δήλωση διακοπής εργασιών" (βλέπε σελ. 23) και το "Μ7 - Δήλωση σχέσεων φορολογουμένου" (σελ. 22) επειδή έγινε η διακοπή λόγω μετατροπής σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. Στη συνέχεια, ο φορολογούμενος, συνήθως με όλες τις εκκαθαριστικές δηλώσεις του Φ.Π.Α. των τελευταίων ετών στα χέρια του, περνάει από τα διάφορα τμήματα της Δ.Ο.Υ, τα οποία βεβαιώνουν τη διακοπή και τελευταίο το τμήμα του Κ.Β.Σ. βεβαιώνει ότι ακυρώθηκαν τα βιβλία και στοιχεία. Στο τέλος, ο φορολογούμενος προσέρχεται στο τμήμα Μητρώου απ' όπου και παίρνει την αντίστοιχη βεβαίωση για τη διακοπή των εργασιών της ατομικής του επιχείρησης, δ) Στη συνέχεια, γίνεται διακοπή από το ΤΕΒΕ ή ΤΑΕ κλπ.

Προσοχή: Δεν ισχύουν για τις μετατροπές αυτού του είδους τα φορολογικά και λοιπά κίνητρα που παρέχονται από το Ν.Δ. 1297/72 και το Ν. 2166/93.

ΣΗΜ.: Για τα ακίνητα που μεταβιβάζει η ατομική επιχείρηση στην Ο.Ε. ή Ε.Ε., αν αυτά υπόκεινται σε Φ.Μ.Α., τότε πληρώνεται κανονικά ο φόρος μεταβίβασης, ενώ για τη μεταβίβαση φορτηγών αυτοκινήτων εκδίδεται τιμολόγιο από την ατομική επιχείρηση με 19% Φ.Π.Α. πάνω στην αναπόσβεστη αξία. Αν η ατομική επιχείρηση δεν τηρεί βιβλία γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ., τότε η αναπόσβεστη αξία υπολογίζεται και πάλι με τον τρόπο που θα υπολογίζονταν αν τηρούσε βιβλία γ' κατηγορίας. Η τυχόν όμως αξία που θα υπολογίσει η Δ.Ο.Υ. στην μεταβίβαση αυτοκινήτων φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 20% (άρθρο 13 παρ. 1α &β Ν. 2238/94).

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

ΚΕΦΑΛΑΙΟ Β'

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΕΣ ΜΕΤΑΤΡΟΠΗΣ

"1) Διαδικασία μετατροπής μιας ατομικής επιχείρησης σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή σε Κοινωνία Αστικού Δικαίου

Είναι πολύ συνηθισμένη η περίπτωση εκείνη που μια ατομική επιχείρηση μετατρέπεται σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. καθώς επίσης και η περίπτωση μετατροπής μιας Ο.Ε. σε Ε.Ε. ή Ε.Ε. σε Ο.Ε. ή σε Κοινωνία Αστικού Δικαίου κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές γίνονται κυρίως μετατροπές από βιβλία β' κατηγορίας σε βιβλία β' κατηγορίας του Κ.Β.Σ. Η διαδικασία μετατροπής σε όλες τις παραπάνω περιπτώσεις είναι σε γενικές γραμμές ίδια. Για το λόγο αυτό, αμέσως πιο κάτω, αναπτύσσεται μια διαδικασία μετατροπής ατομικής επιχείρησης σε προσωπική εταιρία. Η ίδια αυτή διαδικασία ακολουθείται και στις άλλες περιπτώσεις (π.χ. μετατροπή από Ο.Ε. σε Ε.Ε. κλπ.) λαμβάνοντας υπόψη φυσικά επί πλέον και τις ιδιαιτερότητες που έχει η κάθε περίπτωση χωριστά (βλέπε περισσότερα για τη μετατροπή Ο.Ε. σε Ε.Ε. στη σελίδα 730, και για τη μετατροπή ατομικής επιχείρησης σε Ο.Ε. στη σελ. 47).

Η διαδικασία λοιπόν μετατροπής μιας ατομικής επιχείρησης σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή Κοινωνία Αστικού Δικαίου ακολουθεί τα εξής στάδια:

1) Συντάσσεται απογραφή στα βιβλία της ατομικής επιχείρησης. Αν η επιχείρηση τηρεί βιβλία α' ή β' κατηγορίας, τότε η απογραφή καταχωρείται στις τελευταίες σελίδες του βιβλίου αυτού. Κάτω από την απογραφή καταχωρείται ο ισολογισμός και τα αποτελέσματα χρήσης με την ίδια ημερομηνία της μετατροπής. Επίσης, η συνιστώμενη Ο.Ε. ή Ε.Ε. αν είναι υποχρεωμένη να τηρήσει στο εξής βιβλία α' ή β' κατηγορίας το Κ.Β.Σ., τότε θα πρέπει να καταχωρήσει τα εμπορεύσιμα περιουσιακά στοιχεία που πήρε αναλυτικά σε ξεχωριστές σελίδες του βιβλίου της. Φυσικά, αν η επιχείρηση που μετατρέπεται τηρεί βιβλία γ' κατηγορίας, τότε συντάσσεται κανονικά η απογραφή της, όπως ακριβώς γίνεται και στο τέλος της κάθε χρήσης.

2) Συντάσσεται καταστατικό της Ο.Ε. ή Ε.Ε., σε 3 τουλάχιστον αντίγραφα, όπου αναγράφεται και ο ισολογισμός της ημέρας μετατροπής. Η καθαρή θέση που προκύπτει, κατά τη σύνταξη του ισολογισμού, θεωρείται ως ποσό εισφοράς της ατομικής επιχείρησης.

Τα δύο από τα τρία αντίγραφα του καταστατικού, υπογεγραμμένα απ' όλους τους εταίρους, στέλνονται στη Δ.Ο.Υ. της έδρας της εταιρίας και καταβάλλεται ο φόρος συγκέντρωσης του κεφαλαίου που είναι 1% πάνω στο εταιρικό κεφάλαιο. Το ένα αντίγραφο παραμένει στη Δ.Ο.Υ. και με το άλλο αντίγραφο, περνάει ο λογιστής πρώτα από το ανάλογο επιμελητήριο όπου κάνει προεγγραφή της εταιρίας και στη συνέχεια με το ίδιο αυτό αντίγραφο σφραγισμένο και από το επιμελητήριο πηγαίνει και το παραδίνει στο πρωτοδικείο για δημοσίευση. Εκεί πληρώνονται διάφορα έξοδα όπως π.χ. για το ταμείο σύνταξης των νομικών 0,5% του εταιρικού κεφαλαίου, για το ταμείο πρόνοιας των δικηγόρων και διάφορα άλλα έξοδα. Το αντίγραφο αυτό παραμένει στο πρωτοδικείο, ενώ το τρίτο αντίγραφο επικυρωμένο από το πρωτοδικείο επιστρέφει στη Δ.Ο.Υ. (μαζί και με τα άλλα δικαιολογητικά της παρακάτω περίπτωσης 4) και δημιουργείται έτσι ο φάκελος της εταιρίας. Η εταιρία μπορεί να πάρει από το πρωτοδικείο όσα αντίγραφα θέλει επικυρωμένα.

4) Στη συνέχεια, η Ο.Ε. ή Ε.Ε. για να πάρει από τη Δ.Ο.Υ. τον Α.Φ.Μ., εκτός από το επικυρωμένο από το πρωτοδικείο αντίγραφο του εταιρικού, προσκομίζονται στη Δ.Ο.Υ. και τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α) Αντίγραφο ιδιωτικού συμφωνητικού μίσθωσης της επαγγελματικής εγκατάστασης θεωρημένο από τη Δ.Ο.Υ. του ιδιοκτήτη ή επικυρωμένο αντίγραφο του τίτλου κυριότητας αν είναι ιδιόκτητη η εγκατάσταση ή υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 όταν πρόκειται για δωρεάν παραχώρηση του χώρου για επαγγελματική εγκατάσταση.

β) Προσκομίζονται για το καθένα από τα μέλη της Ο.Ε. ή Ε.Ε., βεβαίωση εγγραφής ή απαλλαγής από το ΤΕΒΕ ή ΤΑΕ κλπ.

γ) Προσκομίζεται στη Δ.Ο.Υ. για το κάθε μέλος της Ο.Ε. ή Ε.Ε. και από μία βεβαίωση εγγραφής ή απαλλαγής από το Επιμελητήριο, όταν αυτό το απαιτεί ρητά ο νόμος.

δ) Τα μέλη της Ο.Ε. ή Ε.Ε. πρέπει να έχουν όλα Α.Φ.Μ., αλλιώς πρέπει να πάρουν πριν ακόμα γίνει έναρξη εργασιών στην Ο.Ε. ή Ε.Ε.

5) Από το νόμιμο εκπρόσωπο της Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή από τρίτο πρόσωπο (π.χ. από το λογιστή κλπ.) εξουσιοδοτημένο όμως με θεωρημένο το γνήσιο της υπογραφής συμπληρώνονται στη Δ.Ο.Υ. τα διάφορα έντυπα (π.χ. το έντυπο Μ3 – δήλωση έναρξης βλέπε σελ. 19, το έντυπο Μ7 σελ. 22 από τους διαχειριστές, το έντυπο Μ8 από τα μέλη της Ο.Ε. ή Ε.Ε. με το είδος και τα ποσοστά συμμετοχής τους κλπ.) το αργότερο μέσα σε 30 μέρες από την ημερομηνία δημοσίευσης του καταστατικού (άρθρο 36 παρ. 1 Ν. 2859/00).

6) Για τη μεταβίβαση της ατομικής επιχείρησης, ως "συνόλου", λόγω μετατροπής ή συγχώνευσης σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. ή σε Κοινωνία Αστικού Δικαίου, η καθαρή θέση της δεν υπόκειται σε χαρτόσημο 2,4%, αλλά σε φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου 1% (Εγκ. Υπ. Οικ. Σ. 294/45/πολ. 24/1988, πολ. 1388/28.12.01). Θα επιβαρύνονταν η καθαρή θέση της ατομικής επιχείρησης σε χαρτόσημο 2,4% (και όχι σε φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου 1%), όταν η ατομική επιχείρηση μεταβιβάζονταν σε άλλον λόγω πώλησης, διότι μόνο "λόγω πώλησης" η καθαρή θέση επιβαρύνεται με χαρτόσημο 2,4% (άρθρο 15 παρ. 1α Κ.Τ.Χ., Εγκ. Υπ. Οικ. 1008293/πολ. 1103/90, Κ 5296/πολ. 133/76, Στ. Ε. 567/71, 1610/75, βλέπε και σελ. 511 - 520).

7) Στη συνέχεια, η Ο.Ε. ή Ε.Ε. παίρνει από τη Δ.Ο.Υ. τον Α.Φ.Μ. και θεωρεί τα βιβλία και στοιχεία της. Θα πρέπει να γνωρίζει ο λογιστής, ότι για τη θεώρηση των βιβλίων και στοιχείων λαμβάνονται υπόψη οι υποχρεώσεις του Κ.Β.Σ. που απορρέουν από την ατομική επιχείρηση με βάση το ύψος των ακαθάριστων εσόδων αυτής (π.χ. από το ύψος των ακαθάριστων εσόδων της ατομικής επιχείρησης προκύπτει η υποχρέωση τήρησης της συγκεκριμένης κατηγορίας βιβλίων του Κ.Β.Σ., του βιβλίου αποθήκης κλπ.) (άρθρο 4 του Κ.Β.Σ.).

8) Γίνεται διακοπή της δραστηριότητας της ατομικής επιχείρησης. Για το λόγο αυτό, αφού γίνει πρώτα διακοπή από το αντίστοιχο επιμελητήριο, προσκομίζονται στη συνέχεια στη Δ.Ο.Υ.: α) τα βιβλία (όταν αυτά είναι α' ή β' κατηγορίας του Κ.Β.Σ) και όλα τα θεωρημένα στοιχεία του Κ.Β.Σ. για ακύρωση (τα αθεώρητα στοιχεία δεν ακυρώνονται, πολ. 1264/6.11.00), β) συμπληρώνεται μία υπεύθυνη δήλωση του Ν. 1599/86 ότι δεν υπάρχουν αποθέματα στην επιχείρηση, πάγια ή εμπορεύσιμα και γ) συμπληρώνονται στη Δ.Ο.Υ. τα έντυπα "Μ4 - δήλωση διακοπής εργασιών" (βλέπε σελ. 23) και το "Μ7 - Δήλωση σχέσεων φορολογουμένου" (σελ. 22) επειδή έγινε η διακοπή λόγω μετατροπής σε Ο.Ε. ή Ε.Ε. Στη συνέχεια, ο φορολογούμενος, συνήθως με όλες τις εκκαθαριστικές δηλώσεις του Φ.Π.Α. των τελευταίων ετών στα χέρια του, περνάει από τα διάφορα τμήματα της Δ.Ο.Υ, τα οποία βεβαιώνουν τη διακοπή και τελευταίο το τμήμα του Κ.Β.Σ. βεβαιώνει ότι ακυρώθηκαν τα βιβλία και στοιχεία. Στο τέλος, ο φορολογούμενος προσέρχεται στο τμήμα Μητρώου απ' όπου και παίρνει την αντίστοιχη βεβαίωση για τη διακοπή των εργασιών της ατομικής του επιχείρησης, δ) Στη συνέχεια, γίνεται διακοπή από το ΤΕΒΕ ή ΤΑΕ κλπ.

Προσοχή: Δεν ισχύουν για τις μετατροπές αυτού του είδους τα φορολογικά και λοιπά κίνητρα που παρέχονται από το Ν.Δ. 1297/72 και το Ν. 2166/93.

ΣΗΜ.: Για τα ακίνητα που μεταβιβάζει η ατομική επιχείρηση στην Ο.Ε. ή Ε.Ε., αν αυτά υπόκεινται σε Φ.Μ.Α., τότε πληρώνεται κανονικά ο φόρος μεταβίβασης, ενώ για τη μεταβίβαση φορτηγών αυτοκινήτων εκδίδεται τιμολόγιο από την ατομική επιχείρηση με 19% Φ.Π.Α. πάνω στην αναπόσβεστη αξία. Αν η ατομική επιχείρηση δεν τηρεί βιβλία γ' κατηγορίας του Κ.Β.Σ., τότε η αναπόσβεστη αξία υπολογίζεται και πάλι με τον τρόπο που θα υπολογίζονταν αν τηρούσε βιβλία γ' κατηγορίας. Η τυχόν όμως αξία που θα υπολογίσει η Δ.Ο.Υ. στην μεταβίβαση αυτοκινήτων φορολογείται αυτοτελώς με συντελεστή 20% (άρθρο 13 παρ. 1α &β Ν. 2238/94)."

Καλησπερα

Παρακαλω,υπαρχει καποιος που να εχει κανει την παραπανω διαδικασια?

Ρωταω για να δω αν οντως ισχυει επι του πρακτεου,μια και οι ελεγκτες στην εφορια φαινεται να μην την εχουν υπ οψιν τους,και επιμενουν πρωτα στη διακοπη και κατοπιν στην εναρξη της ΟΕ

ευχαριστω πολυ

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...