Προς το περιεχόμενο
  • 0

Λειτουργικές μισθώσεις και ερμηνεία τους στα ΔΛΠ


kismet

Ερώτηση

14. Μισθώσεις γης και κτιρίων κατατάσσονται ως λειτουργικές ή χρηματοδοτικές μισθώσεις με τον ίδιο τρόπο όπως οι μισθώσεις άλλων περιουσιακών στοιχείων. Όμως, ένα χαρακτηριστικό της γης είναι ότι κανονικά έχει απεριόριστη οικονομική ζωή και, αν η κυριότητα δεν αναμένεται να μεταβιβαστεί στο μισθωτή μέχρι τη λήξη της μίσθωσης, ο μισθωτής συνήθως δε λαμβάνει ουσια στικά όλους τους κινδύνους και τις ωφέλειες που συνοδεύουν την κυριότητα. Στην περίπτωση αυτή η μίσθωση της γης θα είναι λειτουργική μίσθωση. Η καταβολή που γίνεται κατά την έναρξη η την απόκτηση μισθίου που αντιμετωπίζεται λογιστικά ως λειτουργική μίσθωση αντιπροσωπεύει προκαταβολή μισθωμάτων που αποσβένονται κατά τη διάρκεια της μισθωτικής περιόδου σύμφωνα με τη διάρθρωση των ωφελειών που παρέχονται.

Καλησπερα σε ολους,

Επειδη προσπαθω να καταλαβω τι θελει να πει ο "ποιητης" στην παραγραφο 14 των ΔΛΠ 17 και ειδικα το τελευταιο κομματι. Μπορει καποιος να μου δωσει περισσοτερες εξηγησεις για το τι σημαινει "καταβολη". Δηλαδη αν εννοει απλα την πληρωμη των μισθιων ή εννοει μια πληρωμη ενος επιπροσθετου κοστους.

Ευχαριστω

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

3 απαντήσεις σε αυτή την ερώτηση

Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • 0

Προφανώς ενοεί τις δαπάνες από την πλευρά του μισθωτή .

Σου παραθέτω κομάτι σημειώσεων που έχω για τις λειτουργικές μισθώσεις.

Θεωρώ ότι ενοεί το σημείο που έχω μαρκάρει με έντονα γράμματα

...

Οι εκμισθωτές πρέπει να παρουσιάζουν στον Ισολογισμό τους τα περιουσιακά στοιχεία που προορίζονται για λειτουργική μίσθωση σύμφωνα με τη φύση του κάθε στοιχείου.

Τα έσοδα μισθωμάτων από λειτουργικές μισθώσεις πρέπει να καταχωρούνται στα αποτελέσματα σύμφωνα με την ευθεία μέθοδο σε όλη τη διάρκεια της μίσθωσης, εκτός και αν η χρήση μιας άλλης μεθόδου καταχώρησης αντιπροσωπεύει καλύτερα την χρονική κατανομή των μειούμενων ωφελειών του εκμισθωτή, από το εκμισθούμενο περιουσιακό στοιχείο, έστω και αν οι εισπράξεις δεν γίνονται σ΄ αυτή τη βάση.

Δαπάνες που πραγματοποιούνται για την απόκτηση των εσόδων αυτών, συμπεριλαμβανομένων και των αποσβέσεων, λογίζονται στα έξοδα της χρήσης στην οποία πραγματοποιούνται.

Η απόσβεση των εκμισθωμένων περιουσιακών στοιχείων πρέπει να γίνεται με την ίδια μέθοδο που εφαρμόζει ο εκμισθωτής για όμοια περιουσιακά στοιχεία σύμφωνα με τα οριζόμενα στο Δ.Λ.Π. 16 «Ενσώματες Ακινητοποιήσεις» και στο Δ.Λ.Π. 36 «Άυλα περιουσιακά στοιχεία».

Οι αρχικές άμεσες δαπάνες που πραγματοποιούνται για την κατάρτιση μιας λειτουργικής μίσθωσης, είτε λογίζονται στα έξοδα της χρήσης στην οποία πραγματοποιούνται, είτε είναι αναβαλλόμενες και κατανέμονται χρονικά καθ’ όλη τη διάρκεια της μίσθωσης αναλογικά με την καταχώρηση των εσόδων από μισθώματα.

Οι οικονομικές μονάδες πρέπει να εξετάζουν εάν ένα εκμισθωμένο περιουσιακό στοιχείο έχει απαξιωθεί και η αξία του έχει απομειωθεί. Για το σκοπό αυτό πρέπει να εφαρμόζονται τα οριζόμενα στο σχετικό Δ.Λ.Π. 36 «Απομείωση Αξίας Περιουσιακών Στοιχείων», που ασχολείται με την απαξίωση των περιουσιακών στοιχείων και θέτει τις προϋποθέσεις για το πως μια επιχείρηση πρέπει να επανεξετάζει τη λογιστική αξία των περιουσιακών στοιχείων της, πως πρέπει να προσδιορίζει το ανακτήσιμο ποσό και πότε πρέπει να καταχωρεί ή να αναστρέφει μια ζημιά απαξίωσης.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Αν αφορα αρχικες αμεσες δαπανες, δεν θα επρεπε να ελεγε "ΓΙΑ την έναρξη η ΓΙΑ την απόκτηση μισθίου" ?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 0

Εχω την αισθηση οτι αναφέρεται σε περιπτώσεις του εξωτερικού που αγοραζεις π.χ. γη για 99 χρονια και μετα περιερχεται ξανα στον ελεγχο του Δημοσίου.

Μια θυγατρική μας στα Βαλκάνια αγορασε οικόπεδο εναντι ποσού 1000 και αγορασε την εκμεταλευση της γης για 99 χρονια ταυτοχρονα θα δίνει για 5 καθε μηνα ως ενοικιο επιπλέον. Βασει της παραπάνω παραγραφου τους ειχα πει να καταχωρησουν τωρα

Χ Οικόπεδα 1000

Π Ταμείο 1000

και στην συνεχεια να αποσβεσουν το Οικόπεδο σε 99 χρονια. Δηλαδη να θεωρησουν τα 1000 ως προκαταβολή μισθωματων

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.
×
×
  • Δημιουργία νέου...