Προς το περιεχόμενο

Ειδήσεις, άρθρα από τον τύπο έντυπο και ηλεκτρονικό


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Ότι πήρε νέο δάνειο.. άσχετα αν ήταν σε ρευστό.

 

Πάντως ένα δίκαιο το έχει.. δεν βρίσκεις εύκολα ισολογισμούς κομμάτων στο διαδίκτυο, για κανένα..

το οποίο ως γεγονός είναι απαράδεκτο.

 

Υ.Γ. Πάντως εν αρχή .. Τζήμερος-Σκυλακάκης.

 

http://www.fortunegreece.com/article/nd-chrei-145-ekat-evro-pire-danio-146-ekat/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 3,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Κεφαλογιάννη: Αδιανόητη η συζήτηση περί χρηματισμού βουλευτών
 
Θεσμική διολίσθηση της αντιπολίτευσης "βλέπει" η υπουργός Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη αναφερόμενη στις δηλώσεις των τελευταίων ημερών περί χρηματισμού βουλευτών.

Η κ. Κεφαλογιάννη, μιλώντας το πρωί στην "Κοινωνία Ώρα MEGA", πρόσθεσε ότι αυτές οι δηλώσεις "κάθε άλλο παρά κουβέντες πολιτικές σε ένα δημοκρατικό πολίτευμα είναι" και χαρακτήρισε "αδιανόητη" την σχετική συζήτηση που άνοιξε αλλά και "ιδιαίτερα προσβλητική για το σύνολο των βουλευτών και των πολιτών της χώρας".

 

 

 

 

 

Η Όλγα Κεφαλογιάννη είναι η κολόνα του δημοκρατικού πολιτεύματος

 

Η υπουργός Τουρισμού Όλγα Κεφαλογιάννη δήλωσε σήμερα πως οι δηλώσεις περί χρηματισμού βουλευτών είναι αδιανόητες για ένα δημοκρατικό πολίτευμα, και ιδιαίτερα προσβλητικές για το σύνολο των βουλευτών και των πολιτών της χώρας. Υποθέτω πως τα ατσαλάκωτα ψηφοδέλτια υπέρ της κυρίας Κεφαλογιάννη στις εκλογές του 2007 είναι πολύ τιμητικά για το δημοκρατικό μας πολίτευμα.

Όχι, δεν θα γράψω αυτά που λέει όλη η Κρήτη για την εκλογή της κυρία Κεφαλογιάννη το 2007.

Δεν θα γράψω λέξη για το πώς η κυρία Κεφαλογιάννη ξεπέρασε...

 

κατά 39 ψήφους τον κ. Κωστή Σχοινά -τον δεύτερο της Νέας Δημοκρατίας-, αν και ο κ. Σχοινάς προηγείτο μέχρι το τέλος.
 

Ούτε θα γράψω τις δηλώσεις του κ. Σχοινά για το «σκάφος στο λιμάνι»

 

Ούτε θα αναφερθώ στην υπερπροβολή της κυρίας Κεφαλογιάννη -κόρης του Ιωάννη Κεφαλογιάννη και της Ελένης Βαρδινογιάννη- από το Mega και το Star.
 
Θα αναδημοσιεύσω, όμως, ένα απόσπασμα από άρθρο του Τάκη Καμπύλη στην Καθημερινή το 2009:
 
«Οι Κεφαλογιάννηδες είναι μια μεγάλη οικογένεια. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι είναι στο κέντρο μιας σκοτεινής συνωμοσίας. Έστω κι αν την επομένη των εκλογών, όταν εξελέγη η κόρη του Γιάννη και ανιψιά του Βαρδή Βαρδινογιάννη, η Όλγα, στη μοναδική έδρα μόλις με 39 ψήφους από τον δεύτερο της Ν.Δ. Κωστή Σχοινά, οπαδοί του τελευταίου διαδήλωναν με πανό «Κάτω οι πάτρωνες». Προσπάθησε ο νεαρός πολιτευτής να τους μαζέψει, αλλά το πληρώνει τώρα. Διότι τώρα (δύο χρόνια μετά) θυμήθηκε η επιτροπή δεοντολογίας της Ν.Δ. υπό τον κ. Κράτσα να τον εγκαλέσει με την απειλή ακόμη και διαγραφής, κρατώντας τον σε πολιτική ομηρία ενόψει των επερχόμενων εκλογών.
 
«Ατσαλάκωτα» και τα 11
 
Και τι σύμπτωση: Όταν πληροφορίες περί γκάλοπ φέρνουν την Ολγα Κεφαλογιάννη να υπολείπεται του Σχοινά περισσότερες από 1.000 ψήφους. Κι ακόμη, όταν ένας εξαίρετος -κατά γενική ομολογία στο Ρέθυμνο- δικαστικός, ο Νικήτας Θεολογίτης, ο εισαγγελέας που παρέπεμψε τους Γ. Κεφαλογιάννη και Αρκ. Σπανουδάκη, άνοιξε πριν από λίγες μέρες και τον φάκελο «Επισκοπή». Πρόκειται για κοινότητα του Ρεθύμνου όπου προσμετρήθηκαν ως έγκυρα 11 ψηφοδέλτια (υπέρ της Όλγας Κεφαλογιάννη), όλα «ατσαλάκωτα», σαν να μην είχαν μπει ποτέ σε φάκελο! (O εισαγγελέας πρόσφατα πήρε μετάθεση για τη Ζάκυνθο, ιδία βουλήσει, όπως διέρρευσε.)»
 
Ναι, αποκλείεται να χρηματίζονται βουλευτές. Ούτε οι ψηφοφόροι χρηματίζονται. Είμαι βέβαιος πως στην Ελλάδα δεν χρηματίζεται κανείς. Επίσης, είμαι βέβαιος πως η Όλγα Κεφαλογιάννη συμφωνεί μαζί μου.
 
Εγραψε ο Pitsirikos

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • 3 weeks later...

Εγώ πάντως κατάλαβα....

 

Σκ@τ@ διασταυρώσεις θα γίνουνε πάλι..........................

 

 

Δ15Β 1143684 ΕΞ 2014/20.10.2014

Τρόπος εμφάνισης των αμοιβών των συμβολαιογράφων, στις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων για διασταύρωση πληροφοριών, που υποβάλλονται από 1.1.2014.

3. Ενόψει των προαναφερομένων, στις καταστάσεις φορολογικών στοιχείων που υποβάλλουν οι συμβολαιογράφοι και οι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών πελάτες τους, και που αφορούν το έτος 2014, οι καταχωρήσεις των έσοδων μπορεί να γίνονται είτε με αναφορά στο «ακαθάριστο έσοδο», συμπεριλαμβανομένων και των δικαιωμάτων υπέρ του Ταμείου Νομικών και του Ταμείου Ασφαλίσεως Συμβολαιογράφων (Τ.Α.Σ.), όπως αυτό λαμβάνεται υπόψη, κατά τα αναφερόμενα στην παράγραφο 2 του παρόντος για τη φορολογία εισοδήματος, είτε μόνο στο «καθαρό ποσό», που προκύπτει ως διαφορά του συνολικά εισπραττόμενου ποσού με τα δικαιώματα υπέρ του Ταμείου Νομικών και του Τ.Α.Σ., όπως αυτό προσδιορίζεται με τις διατάξεις της Α.Υ.Ο. ΠΟΛ.1137/15.11.2007.

Τέλος, όσον αφορά τους λήπτες - υπόχρεους απεικόνισης συναλλαγών πελάτες των συμβολαιογράφων, στις καταστάσεις προμηθευτών για το έτος 2014, καταχωρείται ως δαπάνη, το ποσό με βάση το οποίο διενέργησαν τις σχετικές εγγραφές στα τηρούμενα από αυτούς βιβλία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μη ντρέπεστε... λέγονται Eurobank, Λάτσης και Wind
Σήμερα η παγκόσμια δημοσιογραφία συγκλονίζεται από μια σημαντική διαρροή. Η Διεθνής Σύμπραξη Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) έδωσε στη δημοσιότητα μέρος των 28.000 εγγράφων που αποδεικνύουν τη συστηματική φοροαποφυγή δισεκατομμυρίων ευρώ των μεγαλύτερων εταιρειών του κόσμου. Ανάμεσα του βρίσκεται (προς το παρόν) η EFG Eurobank (της οικογένειας Λάτση) και η Wind... αλλά αυτό δεν θα το διαβάσετε σχεδόν πουθενά..
Εδώ και καιρό συζητάμε για την ποιότητα της ελληνικής δημοσιογραφίας αλλά η κατάσταση που παρουσιάσαμε σήμερα, Τετάρτη 6 Νοεμβρίου, κάποια στιγμή θα μελετάται ως case study για το πως μοιάζει ο πάτος της.

Υπάρχει ήδη ένα άρθρο elink.gif που εξηγεί με κάποια στοιχεία την υπόθεση LuxLeaks (εδώ link elink.gif για το άρθρο από το διεθνές TPP) αλλά έτσι και αλλιώς η συντακτική ομάδα του TPP ετοιμάζει ένα ουσιαστικό αφιέρωμα που αξίζει να διαβάσετε. Μέχρι τότε όμως διαβάστε αυτό:

Το σκάνδαλο σε μια παράγραφο

Αυτό που αποκαλύπτει σήμερα το ICIJ μέσω των συνεργαζόμενων με αυτό ΜΜΕ ανά τον κόσμο (δυστυχώς το TPP δεν έχει το status των ΝΕΩΝ, τα οποία ανέλαβαν τη διερεύνηση του ελληνικού τμήματος) είναι μια τεράστια υπόθεση φοροαποφυγής, στην οποία ενέχονται εκτός από πολυεθνικές και ισχυρά πολιτικά συμφέροντα. Πρόκειται για ένα νόμιμο σύστημα σύμφωνα με το οποίο οι εταιρείες μπορούν να πετυχαίνουν ξεχωριστές συμφωνίες με κράτη προκειμένου να έχουν ειδική φορολόγηση. Το ICIJ σήμερα αποκάλυψε ότι οι αρχές του Λουξεμβούργου μέσω ελεγκτικών εταιριών έκαναν συμφωνίες με μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες στον κόσμο προκειμένου να μεταφέρεται στο Δουκάτο η φορολόγηση των κερδών των εταιριών, νόμιμα, απλά... και εντελώς ανήθικα, αφού ουσιαστικά οι μεγάλες εταιρείες με αυτό τον τρόπο δεν φορολογούνται στις χώρες που δραστηριοποιούνται.

Πόσο μεγάλο είναι το σκάνδαλο 

Σύμφωνα με τους ερευνητές του ICIJ το σκάνδαλο είναι τεράστιο αφού τα ποσά για τα οποία μιλάμε είναι σχεδόν 2 φορές όσο το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν της Ελλάδας, ενώ η φοροαποφυγή υπολογίζεται σε μερικά δισεκατομμύρια ευρώ.

Ποιες εταιρείες αφορά το σκάνδαλο στην Ελλάδα

Μέχρι στιγμής από τη δημοσίευση των εγγράφων έχουν αποκαλυφθεί οι συναλλαγές 5 εταιρειών ενώ έχει προγραμματιστεί η δημοσίευση για άλλες 4 (7,10,12 και 30 Νοεμβρίου). Οι εταιρείες που εμπλέκονται είναι:
 
1. Badcock & Brown
2. EFG Group
3. Macquarie Group
4. Olayan Investments Company Establishment
5. Weather Investments

Η EFG Group είναι ένα διεθνές ιδιωτικό τραπεζικό ίδρυμα με έδρα τη Ζυρίχη που ελέγχεται από την οικογένεια Λάτση ενώ η Weather Investments έχει τον έλεγχο της Wind Hellas. Η Olayan ήταν υποψήφια στις ελληνικές ιδιωτικοποιήσεις ενώ έχει ποσοστό και στην Chipita. Είχε πάρει μέρος στο διαγωνισμό για τον Αστέρα Βουλιαγμένης με συνεργάτη τον Κωνσταντακόπουλο αλλά δεν επιλέχθηκε τελικά. Η Badcock & Brown έχει επενδύσει στην Ελλάδα σε αιολικά πάρκα.

Είναι δηλαδή σαφές ότι μιλάμε για εταιρείες με τεράστιο κύκλο εργασιών που παίζουν στα υψηλότερα κλιμάκια της οικονομίας της χώρας.

Ποιες άλλες εταιρείες έχουν αποκαλυφθεί παγκόσμια

Μέχρι στιγμής από τα συνεργαζόμενα με το ινστιτούτο ICIJ μέσα έχει αποκαλυφθεί ότι:
 
  • Οι Pepsi, IKEA, AIG, Coach, Deutsche Bank, Abbott Laboratiories και περίπου ακόμα 340 εταιρίες έχουν κάνει κρυφές συμφωνίες με τις αρχές του Λουξεμβούργου που τους επιτρέπουν να φοροαποφεύγουν στις χώρες όπου δραστηριοποιούνται.
  • Η PriceWaterHouseCoopers έχει βοηθήσει πολυεθνικές εταιρείες να ολοκληρώσουν τουλάχιστον 548 συμφωνίες με τις αρχές του Λουξεμβούργου από το 2002 μέχρι το 2010. Αυτό το κρυφό σύστημα έχει βοηθήσει τις εταιρείες μέσω ενός πολύπλοκου φορολογικού συστήματος να γλιτώσουν δισεκατομμύρια φόρων. Οι οικονομικές αρχές του Λουξεμβούργου έκλειναν γραπτές συμφωνίες με τις επιχειρήσεις.
  • Πολλές από τις κρυφές συμφωνίες εκμεταλλεύονται διεθνείς συμφωνίες μεταξύ κρατών που επιτρέπουν τα ειδικά φορολογικά καθεστώτα, όπως αυτό που ισχύει για το Λουξεμβούργο.
 
Που πήγε η είδηση, οεο;

Στην Ελλάδα υπάρχουν δύο ακόμα ουρές του σκανδάλου, καθόλου αμελητέες. Την πρώτη και σημαντικότερη θα μας επιτρέψετε να την κρατήσουμε για λίγο ακόμα μέχρι να δημοσιεύσουμε τις αμέσως επόμενες ημέρες το μεγάλο μας αφιέρωμα. Η δεύτερη λέγεται ελληνική δημοσιογραφία... ή μάλλον η έλλειψή της.
 
Την αποκάλυψη έκαναν τα ΝΕΑ. Στην ένθετη φωτογραφία αριστερά μπορείτε να δείτε τον τρόπο με τον οποίο επέλεξε η εφημερίδα του κυρίου Ψυχάρη να δημοσιεύσει αυτή την παγκόσμια αποκλειστική είδηση (είναι το κουτάκι πάνω αριστερά). Δεν θα βρείτε φυσικά ονόματα εταιριών. Ωστόσο να δώσουμε έναν πόντο στην εφημερίδα που πήρε μέρος στην έρευνα και τελικά έπαιξε το θέμα. Ας πάμε όμως παρακάτω και ας επιλέξουμε το εντελώς ανακριβές σύστημα της Alexa για να δούμε πως έπαιξαν το θέμα στις πρώτες τους σελίδες οι 10 πρώτες ιστοσελίδες* της χώρας μας:

1. Το Zougla.gr έχει την είδηση των Luxemburg Leaks και ρεπορτάζ 900 λέξεων αλλά αναφέρει μόνο τις εταιρείες που δεν δραστηριοποιούνται στην Ελλάδα. Καμία αναφορά σε Eurobank, Λάτση ή Wind.
 
2. Το Protothema.gr δεν έχει καμία αναφορά στο σκάνδαλο. Έχει όμως διαφήμιση της Wind.

3. Το Newsit.gr δεν έχει επίσης καμία αναφορά στο LuxLeaks. Έχει επίσης διαφήμιση της Wind.
 
4. Το tro-ma-ktiko.blogspot.gr δεν έχει επίσης καμία αναφορά. Περιέργως όμως έχει μια τεράστια διαφήμιση της Eurobank (Να υποθέσουμε δηλαδή ότι δεν είναι ανώνυμο το blog και μπορεί να κόβει τιμολόγια; )

5. Το κραταιό και έγκυρο in.gr... Επίσης ούτε μια λέξη στη πρώτη το σελίδα για το LuxLeaks. Διαφήμιση Wind: Παρούσα!

6. News247.gr... καμία αναφορά, καμία διαφήμιση (πως θα τη βγάλει την HuffPost;)

7. Το NewsBomb.gr επίσης δεν έχει καμία απολύτως αναφορά και επίσης σχεδόν καμία διαφήμιση (όλοι σαν το TPP έχουν καταντήσει).

8. To iefimerida.gr δεν έχει καμία αναφορά στο θέμα και έχει διαφήμιση Wind και Eurobank στις δύο πρώτες θέσεις.

9. To NewsBeast.gr επίσης χωρίς καμία αναφορά και επίσης με διαφημίσεις Wind και Eurobank.

10. Capital.gr δεν έχει καμία απολύτως αναφορά στο σκάνδαλο και έχει διαφήμιση Eurobank.

 Χωρίς κανένα ακόμα σχόλιο.

* Υ.Γ.1: Μπορεί να συμβαίνει μόνο ένα από τα δύο: Ή οι Έλληνες είναι τρελοί και άλλα site διαβάζουν από αυτά που λένε ότι διαβάζουν, ή οι Έλληνες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο internet αγοράζουν αφειδώς ψεύτικη επισκεψιμότητα. Η απάντηση σε λίγες ημέρες.

Υ.Γ.2: Κρατήστε την παραπάνω λίστα και επισκεφτείτε τα site που σας ανέφερα παραπάνω και φαίνεται ότι δεν έχουν διαφήμιση της μίας ή της άλλης εταιρίας. Προσωπικά πιστεύω ότι στις επόμενες 2-3 ημέρες οι Eurobank και Wind θα αυξήσουν «απότομα» την διαφημιστική τους δαπάνη.

Υ.Γ.3: Με την κατάσταση στα media όπως περιγράφεται παραπάνω εξαρτάται από εσάς να διαδοθεί η είδηση. Είναι η σειρά σας δηλαδή, που λέγαμε και μικροί...

http://www.thepressproject.gr/article/68866

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Κατερίνα Σαββαΐδου: Ο λύκος που φυλάει τους λύκους

savaidou1415492907.jpg

 

Η Γενική Γραμματέας Εσόδων, δηλαδή ο υπ. αριθμ. 1 αρμόδιος στη χώρα για την είσπραξη φόρων, ήταν ανώτατο στέλεχος στην PwC στα 4 χρόνια που αυτή έστηνε σχήματα φοροαποφυγής για τις μεγαλύτερες ελληνικές πολυεθνικές. Για τη θέση της Γ.Γ. την πρότεινε ο υπουργός Οικονομικών, ο πρώην εργοδότης του οποίου επίσης εμπλέκεται στα LuxLeaks. Και αυτό δεν είναι παρά η άκρη του μίτου της διαπλοκής μεταξύ PwC και δημοσίου

Του Νικόλα Λεοντόπουλου

Σε έναν κόσμο λογικής, οι αποκαλύψεις του ICIJ σχετικά με τα LuxLeaks, και η συμμετοχή σε αυτά ελληνικών εταιρειών, θα οδηγούσε τις ελληνικές αρχές σε επείγουσα δράση εναντίον του «κυκλώματος»: εναντίον των εμπλεκόμενων εταιρειών αλλά και εναντίον της PwC, της εταιρείας δηλαδή που έστησε όλο αυτό το σύστημα.

Σε αυτόν τον κόσμο, ο Γενικός Γραμματέας Εσόδων, ο άνθρωπος που νυχθημερόν ασχολείται με τη συλλογή εσόδων, θα ήταν τώρα (ή πιο σωστά από καιρό) επί ποδός πολέμου κατά της PwC.

Ας μεταβούμε λοιπόν νοερά στο αρχηγείο αυτού του πολέμου. Εκεί, στην οδό Καραγεώργη Σερβίας 8, συναντούμε την Κατερίνα Σαββαΐδου, ετών 41. Ανέλαβε το πόστο του γενικού γραμματέα Δημοσίων Εσόδων τον Ιούνιο του 2014.

Η κ. Σαββαΐδου μονομιάς έκανε σαφές πως προτεραιότητά της είναι η πάταξη της φοροαποφυγής: «Να μην επιτρέψεις στον άλλον να φθάσει στο σημείο να φοροδιαφύγει. Αυτό το επιτυγχάνεις μόνο εφόσον κλείσεις όλα τα “παράθυρα” της φοροαποφυγής», επεσήμανε σε στενούς της συνεργάτες, σύμφωνα με Το Βήμα. Πρόκειται για δήλωση με υψηλή αίσθηση της ειρωνίας καθώς προερχόταν από μια ειδικό της... φοροαποφυγής.

Μέχρι τον Ιούνιο του 2014, η κ. Σαββαΐδου ήταν ανώτατο στέλεχος στην PriceWaterhouseCooopers(PwC), μία από τις λεγόμενες Big Four, τις μεγάλες ελεγκτικές εταιρείες του κόσμου. Στην υπόθεση των LuxLeaks, η PwC είναι η πραγματική πρωταγωνίστρια: Η εταιρεία που έστησε για περισσότερες από 340 πολυθενικές ένα σοφιστικέ μηχανισμό φοροαποφυγής σε συνεργασία με τις αρχές του Λουξεμβούργου. Ανάμεσα τους και 9 εταιρείες που σχετίζονται με την Ελλάδα...

  Είναι δυνατόν ο Tax Senior Manager της PwC
να μη γνώριζε τι έκανε η 
PwC;
link21415492358.jpg

Όχι μόνον η προϋπηρεσία της κ. Σαββαΐδου στην PwC δεν αποτελεί μυστικό αλλά το ΥπΟικ στην ανακοίνωσηεπιλογής της είχε φροντίσει να τονίσει πως η νέα Γ.Γ. ήταν «Senior Manager στην εταιρία “PwC-Ελλάς”, επικεφαλής μιας ομάδας περίπου 100 δικηγόρων και φοροτεχνικών συμβούλων». Ήταν «επίσης, Knowledge Manager όλης της εταιρείας, που στελεχώνεται από περίπου 900 υπαλλήλους».

Σύμφωνα με το Ελληνοαμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, η κ. Σαββαΐδου, ως Tax Senior Manager της PwC είναι (ακόμα ;) μέλος της Επιτροπής Φορολογίας του επιμελητηρίου, μιας επιτροπής της οποίας η αποστολή ρητώς «δεν παραβλέπει τις ευκαιρίες για σύννομη φορολογική ελάφρυνση». Τον ίδιο ακριβώς όρο («tax saving») χρησιμοποιεί το ICIJ στη σύνοψη των ευρημάτων του (key findings) για να περιγράψει τo σκοπό των συμφωνιών στο Λουξεμβούργο.

(Δύο μέρες πριν τη δημοσιοποίηση των LuxLeaks, οργανώθηκε το 6ο Tax Forum στη Θεσσαλονίκη με σπόνσορες ανάμεσα σε άλλους την PwC. Κεντρικοί ομιλητές ήταν δύο: η Κατερίνα Σαββαίδου, πρώην PwC / πλέον Γ.Γ. Εσόδων. Και ο Γιώργος Μαυραγάνης, πρώην KPMG / πλέον υφυπουργός Οικονομικών.)


efim11415490987.jpg
Και όμως, παρόλο που η κ. Σαββαΐδου ήταν Tax Senior Manager στην PwC, η ελληνική κυβέρνηση την είχε διορίσει ήδη από τον Ιούλιο του 2013 (βλ. ΦΕΚ παραπλεύρως) σε επιτροπή του Υπουργείου Οικονομκών ενώ (όπως θα δούμε παρακάτω) ταυτόχρονα με τη θέση της στην PwC έκανε δηλώσεις σε διεθνή μέσα ως «σύμβουλος της κυβέρνησης».

Από το προσωπικό της LinkedIn προκύπτει ότι έμεινε στην PwC από τον Ιανουάριο του 2010 ως τον Ιούνιο του 2014, περίοδος που εν μέρει συμπίπτει με την περίοδο των LuxLeaks. Για παράδειγμα, δύο από τα tax rulings που επιτρέπουν, κατά το ICIJ, σε ελληνικές εταιρείες να κάνουν φοροαποφυγή στο Λουξεμβούργο (ένα ruling για το EFG Group του Ομίλου Λάτση, και ένα για τη Wind Hellas) έχουν ημερομηνία Φεβρουαρίου και Μαρτίου 2010 αντίστοιχα, αφού δηλαδή η κ. Σαββαΐδου έχει αναλάβει ως senior manager στην PwC.

Σε κάθε όμως περίπτωση, η κ. Σαββαΐδου ήταν ενεργός μάνατζερ στην PwC όταν όλα αυτά τα σχήματα φοροαποφυγής ήταν σε ισχύ: δηλαδή από το 2010 ως το 2014.

sig1415494532.jpg
Και το ΦΕΚ στο οποίο αναφερθήκαμε πιο πάνω, με το οποίο διορίστηκε το 2013 στην επιτροπή του ΥπΟικ (ενώ συνέχισε να εργάζεται στην PwC) ανέφερε ρητά πως "ε) Κατά την έναρξη κάθε συνεδρίασης κάθε µέλος του Γνωµοδοτικού Συµβουλίου οφείλει να δηλώνει ενδεχόµενη σύγκρουση συµφερόντων."
 
Το ερώτημα που τίθεται είναι φυσικά το ακόλουθο: Είναι δυνατόν ένας «tax senior manager», ένας «knowledge manager», επικεφαλής του νομικού – φοροτεχνικού τμήματος της εταιρείας, να μην έχει γνώση του συστήματος φοροαποαφυγής που η εταιρεία του κατ’εξακολούθηση έστηνε για λογαριασμό σειράς επιχειρήσεων;

Θα μπορούσε να αντιτάξει κανείς ότι αυτές οι εννιά επιχειρήσεις έχουν την έδρα τους στο Λουξεμβούργο, συνεπώς τα σχήματα φοροαποφυγής θα τα αναλάμβανε η PwC Λουξεμβούργου. Αυτό όμως δύσκολα θα μπορούσε να συμβεί χωρίς τη γνώση και τη συμμετοχή της ελληνικής PwC αφού στη μεγάλη τους πλειοψηφία τα tax rulings αφορούν τις προσπάθειες των εταιρειών να μην πληρώσουν φόρους στη χώρα μας για λεφτά που έβγαλαν στην Ελλάδα. Επιπροσθέτως, πολλές από τις φορολογικές συμφωνίες αφορούν επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ελλάδα. Πώς είναι δυνατόν η ελληνική PwC να μη γνώριζε;
  Coca-Cola & EFG: Δύο κραυγαλέες περιπτώσεις
ασυμβίβαστου για την 
PwC
Το έργο των accounting firms μπορεί σε γενικές γραμμές να διαιρεθεί σε δύο δραστηριότητες, αντιφατικές η μία προς την άλλη: αφενός να ελέγχουν τα βιβλία των πελατών τους (ως ελεγκτικές εταιρείες). Από την άλλη, όπως και οι ίδιες παραδέχονται, να βοηθούν τους πελάτες τους να πληρώνουν λιγότερους φόρους. Το αν αυτό εκτός από ανήθικο είναι και παράνομο είναι άλλη ιστορία. Οι ίδιες οι ελεγκτικές εταιρείες επιχειρηματολογούν ότι είναι νόμιμο, και όμως, σύμφωνα όμως με στατιστικές (πηγή: συνεδριάσεις Επιτροπής Δημόσιων Λογαριασμών, Βουλή των Κοινοτήτων, pdf), οι φορολογικές λύσεις που προσφέρουν, οσάκις προσβληθούν σε δικαστήριο, κρίνονται παράνομες σε ποσοστό από 50% ως 75%! Aν διαβάζετε αυτή τη γραμμή κάποιος έχει αντιγράψει το κείμενο χωρίς την άδειά μας

Ο στοιχειώδης κανόνας αποφυγής σύγκρουσης συμφερόντων είναι η εταιρεία λογιστών να μην μπλέκει την ελεγκτική δουλειά με την παροχή συμβουλών φοροαποφυγής. Μπορεί δηλαδή να κάνει το ένα (έλεγχο βιβλίων) ή το άλλο (παροχή συμβουλών) με έναν πελάτη αλλά όχι και τα δύο μαζί.

Μια απλή διασταύρωση όμως των εταιρειών που έλεγχε η PwC και των tax rulings του Λουξεμβούργου δείχνει ότι τελικά έκανε και τα δύο μαζί.

Έτσι η PwC για τις χρονιές 2009 και 2010, σύμφωνα με τα LuxLeaks, πετυχαίνει tax rulings στο Λουξεμβούργο για λογαριασμό του EFG Group (Όμιλος Λάτση) και της Coca-Cola SBC (Όμιλος Δαυίδ-Λεβέντη).

taxr31415495607.jpg

Ταυτόχρονα, σύμφωνα με τις Εκθέσεις Διαφάνειας για τις χρονιές 2009 και 2010, η PwC «ορίσθηκε ως νόμιμος ελεγκτής για τη διενέργεια υποχρεωτικών ελέγχων των ετησίων οικονομικών καταστάσεων» τόσο για την Coca-Cola SBC όσο και για την Eurobank, τη θυγατρική (εκείνη την εποχή) του EFG Group. 

asdf1415497402.jpg

Για πολλά χρόνια, οι Big Four αντιστέκονταν στην ποινικοποίηση της σύγκρουσης συμφερόντων. Τελικά το σκάνδαλο της Enron οδήγησε το 2002 στο διάσημο νόμο Sarbanes–Oxley Act (ή SOX από τα αρχικά των δύο αμερικανών πολιτικών που τον νομοθέτησαν, του Ελληνοαμερικανού γερουσιαστή Paul Sarbanes και του βουλευτή Michael G. Oxley) με τον οποίο οριοθετήθηκαν οι περιπτώσεις σύγκρουσης συμφερόντων στις ΗΠΑ. Αλλά όχι στην Ευρώπη όπου μόνο μετά το 2011 πάρθηκαν ανάλογες πρωτοβουλίες από την Κομισιόν και τον Επίτροπο Μισέλ Μπαρνιέ. Το τελικό πλαίσιο θέτει για πρώτη φορά κανόνες μετά όμως από σημαντικές υποχωρήσεις σχετικά με το αρχικό σχέδιο Μπαρνιέ...
  Πρόσβαση στα πιο μύχια μυστικά
Η τοποθέτηση της κ. Σαββαΐδου προκαλεί τέλος ένα δύσκολο ερώτημα - δύσκολο όχι μόνο να απαντηθεί αλλά ακόμα και να διατυπωθεί: Από την πιο σημαντική θέση διοίκησης του ελληνικού φοροεισπρακτικού μηχανισμού έχει πρόσβαση στα πιο μύχια κρατικά μυστικά. Πόσο συμβατή είναι αυτή η επιλογή με ένα πρόσωπο που μέχρι πρότινος εργαζόταν ως μάνατζερ για μια εταιρεία με ευθέως ανταγωνιστικά προς το ελληνικό δημόσιο συμφέροντα;

sav11415497763.jpg
Αντί για τέτοιου είδους ερωτήσεις, τα ελληνικά ΜΜΕ παρείχαν κρίσιμες πληροφορίες σχετικά με την κ. Σαββαΐδου από ανώνυμες πηγές εντός του ΥπΟικ, όπως η ακόλουθη: «Τις περισσότερες φορές δεν έφευγε ούτε για φαγητό το μεσημέρι, αλλά έτρωγε την σαλάτα της με βιολογικά προϊόντα, που είναι αδυναμία της στο γραφείο, προσέχοντας πάντα να μην λερώσει τα απλωμένα χαρτιά».

Και όμως ένα απλό γκουγκλάρισμα για το ποιόν της PwC θα αρκούσε. Ας σταθούμε σε ένα μόνο περιστατικό. Βουλευτές του βρετανικού κοινοβουλίου ανακάλυψαν το 2013 πως η εταιρεία είχε στήσει ένα υπερεθνικό σύστημα με επτά (7) επίπεδα ώστε το πιο ακριβό συγκρότημα γραφείων στο Λονδίνο, αξίας 600 εκατ. λιρών (κοντά στο 1 δισ. ευρώ), να μην πληρώνει φόρους από ενοίκια.

Η ροή του χρήματος περνούσε από τους συνήθεις κόμβους, δηλαδή χώρες με ντοκτορά στη φορολογική διαφθορά. Όχι, κακώς πήγε το μυαλό σας στα PIGS, Πορτογαλία, Ιταλία, Ελλάδα, Ισπανία. Εδώ μιλάμε για επιστημονική διαφθορά και όχι για τις αποδείξεις που δεν κόβει ο υδραυλικός ή ο ιδιοκτήτης ταβέρνας. Οι κόμβοι που η PwC χρησιμοποίησε στην προσπάθειά της να κρύψει το χρήμα δεν ήταν στη Μύκονο, τη Νάπολη ή τη Βαρκελώνη αλλά στο Λουξεμβούργο, το Ντελαγουέρ (δηλαδή ΗΠΑ), το Τζέρσεϊ (δηλ. Βρετανία)...

Δύο υπουργοί και ένας τροϊκανός:
Το φαν κλαμπ της Γενικής Γραμματέως

Τέτοιες υποθέσεις, για  το τι πραγματικά κάνει η PwC και γενικότερα οι Big Four, υπάρχουν αμέτρητες. Δεν χρειαζόταν δηλαδή να περιμένει κανείς τα LuxLeaks. Και όμως, όταν ανακοινώθηκε η επιλογή της κ. Σαββαΐδου, αντί ενστάσεων, ακούστηκαν εγκώμια, εντός και εκτός Ελλάδας.

Τρεις ανώτατοι αξιωματούχοι ερίζουν για την πρόσληψη της. Όλοι τους, αν πιστέψουμε τα δημοσιεύματα εφημερίδων ήταν ενθουσιώδεις υποστηρικτές της:

Πρώτα απ'όλα αποτελούσε πρόταση του υπουργού Οικονομικών Γκίκα Χαρδούβελη, σύμφωνα με τοεπίσημο ανακοινωθέν του υπουργείου.

Επιπροσθέτως, στο Βήμα διαβάζουμε πως «κομβικό ρόλο στην επιλογή έπαιξε ο υφυπουργός Οικονομικών Γιώργος Μαυραγάνης», ο οποίος «είχε θητεύσει με επιτυχία στην KPMG», δηλαδή μία από τις υπόλοιπες Big Four. Με άλλα λόγια, στην Ελλάδα η μάχη κατά της φοροδιαφυγής είναι στα χέρια δύο πρώην στελεχών των εταιρειών με ειδικότητα τη... φοροαποφυγή.

Τέλος, η κ. Σαββαΐδου δεν θα 'χε πάρει την θέση, αν δεν την είχε εγκρίνει ο Γενικός Επιθεωρητής του Υπουργείου Οικονομικών της... Γαλλίας, ο κ. Λε Πετίτ, ο οποίος σύμφωνα με το Πρώτο Θέμα, συμμετείχε στην 5μελή επιτροπή επιλογής και «πέρασε από κόσκινο» τους υποψηφίους. (Ωραία εθνική κυριαρχία όπου τον Έλληνα γενικό γραμματέα Εσόδων εγκρίνει ένας... Γάλλος).
  Το Bloomberg ψάχνει τη φοροδιαφυγή στα υπόγεια των μπαρ
Ήταν άνοιξη προς καλοκαίρι του 2014, η εποχή του success story, στο οποίο ατυχώς δεν προσέτρεξαν μόνον τα εγχώρια πρόθυμα ΜΜΕ αλλά και μερικά από τα εγκυρότερα μέσα διεθνώς. Το ελληνικό success story, η ανάκαμψη (rebound), η αναγέννηση (revival), σαν κάθε καλό δράμα με χάπι έντ, χρειαζόταν χαρακτήρες, ήρωες. Και τους βρήκε.

bl11415499317.jpg
Κατά το πρακτορείο Bloomberg το νέο πρόσωπο της Ελλάδας είναι δύο γυναίκες, η Αικατερίνη Σαββαΐδου, νέα γενική γραμματέας Δημοσίων Εσόδων, και η Αναστασία Σακελλαρίου, πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Μέσα στο καλοκαίρι το αμερικάνικο μέσο δημοσίευσε δύο διθυραμβικά προφίλ για τις δύο Ελληνίδες. (Και αν στην περίπτωση Σαββαΐδου, το πρακτορείο πέρασε στο ντούκου τη θητεία της στην PwC, στην περίπτωση της Σακελλαρίου θεώρησε τριτεύουσας σημασίας ότι η πρόεδρος του ΤΧΣ διώκεται για κακούργημα που σχετίζεται με την άσκηση των καθηκόντων της κατά την προηγούμενη θητεία της σε τράπεζα).

bl21415499310.jpg
Το Bloomberg στο προφίλ της Σαββαΐδουεπισημαίνει πως είναι «κομμένη και ραμμένη γι αυτή τη δουλειά». Δύο μήνες πριν, τον Απρίλιο του 2014 (πριν πάρει τη νέα της θέση), η Σαββαΐδου έχει κάνει δηλώσεις στο Bloomberg στο πλαίσιο ενός ρεπορτάζ με τίτλο (σε ελεύθερη μετάφραση) «Οι διώκτες της φοροδιαφυγής στην Ελλάδα στρέφουν την προσοχή τους στα υπόγεια των νυχτερινών κλαμπ». Το ρεπορτάζ εστιάζει δηλαδή στο «κορυφαίο» ζήτημα: αν οι μπάρμαν στα ποτάδικα της νύχτας κόβουν απόδειξη στους πελάτες τους και στη μάχη του ΥπΟικ να τους πιάσει στα πράσα.

Παρότι η Σαββαΐδου ήταν ακόμα ενεργός senior manager στην PwC, στο ρεπορτάζ έκανε δηλώσεις με το το καπέλο του «κυβερνητικού συμβούλου». (Δείτε παραπάνω, το ΦΕΚ του διορισμού της). 

Ο κ. Πετίτ και το Bloomberg, απρόσμενοι φαν της κ. Σαββαΐδου. Οι ίδιοι δηλαδή παράγοντες (διεθνή ΜΜΕ και εκπρόσωποι των δανειστών) που επί χρόνια πυροβολούσαν τους Έλληνες για το ότι δεν πληρώνουν φόρους, τώρα έδωσαν το χρίσμα του σε ένα ανώτατο στέλεχος πολυεθνικής που τα πηγαίνει περίφημα σε αυτό ακριβώς το σπορ.
  Η διαπλοκή ελληνικού δημοσίου - PwC
Γνωρίζουμε τον αντίλογο που εκφράζεται από όσους υποστήριξαν την επιλογή Σαββαΐδου: Είναι σα να προσλάβεις ένα χάκερ. Η παρομοίωση θα ευσταθούσε μόνον αν αυτός που προσέλαβε τον χάκερ (το ΥπΟικ) αλλά και ο ίδιος ο χάκερ (Σαββαΐδου), αναγνώριζαν ότι ο προηγούμενος εργοδότης του χάκερ ήταν εγκληματικό στοιχείο. Δεν βλέπουμε καμιά τέτοια διάθεση... Τουναντίον, το ελληνικό κράτος σπεύδει σε κάθε ευκαιρία να διαπλακεί με τις ελεγκτικές εταιρείες, και με την PwC ιδιαιτέρως, σε σημείο που στην ουσία «ιδιωτικοποιεί» κομμάτια της δικής του αρμοδιότητας.

§  Το 2009, πριν καν την αρχή της κρίσης, διαβάζουμε πως το Υπουργείο Οικονομικών, θα ανέθετε στην PwC το κυνήγι των μικροοφειλετών, την ίδια ακριβώς εποχή που η εταιρεία υπέρβαλλε στις αρχές του Λουξεμβούργου πατέντες για τη φοροελάφρυνση των μεγαλο-πελατών της.

§  Το 2010, της ανατέθηκε (από κοινού με την KPMG) ο έλεγχος δαπανών του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους - μία ακόμα περίπτωση πρόσβασης σε νευραλγικό τομέα του δημοσίου.

§  Το 2011 ήταν σύμβουλος αποκρατικοποιήσεων για τις ΟΣΕ / ΤΡΕΝΟΣΕ.

§  Και πολύ πρόσφατα, τον Οκτώβριο του 2014, ο κ. Χαρδούβελης ανέθεσε στην PwC μελέτη για τον τρόπο εφαρμογής του αναβαλλόμενου φόρου των τραπεζών. Το έκανε σύμφωνα με τα ρεπορτάζ των εφημερίδων, «παρακάμπτοντας πλήρως τις υπηρεσίες του υπουργείου» του. Ανέθεσε δηλαδή την επίλυση ενός ζητήματος δημοσίου συμφέροντος σε μια ιδιωτική εταιρεία η οποία εκ της φύσεως της διαπλέκεται με τις ελληνικές τράπεζες... Και αν κρίνουμε από το αποτέλεσμα, σύμφωνα τουλάχιστον με όσα έχουν υποστηρίξει τόσο ο Γιάννης Βαρουφάκης εδώ όσο και η Wall Street Journal εδώ, οι τράπεζες έμειναν ενθουσιασμένες από τη λύση...

Και αυτά αφορούν μόνο τη διαπλοκή της PwC με το ελληνικό δημόσιο. Το μεγάλο θέμα όμως είναι η διαπλοκή της εταιρείας με το ευρύτερο σύστημα εξουσίας στην Ελλάδα. Αλλά γι αυτό θα μιλήσουμε αναλυτικότερα τις επόμενες μέρες...

Αντί επιλόγου: Ένα ερώτημα για τους Χαρδούβελη και Σαββαΐδου
Ο Γκίκας Χαρδούβελης πήγε στο υπουργείο Οικονομικών από τη Eurobank, όπου θήτευσε ως πολυετής και πολύτιμος συνεργάτης του Ομίλου Λάτση. (Για το σοβαρό πρόβλημα σύγκρουσης συμφερόντων μεταξύ των δύο ιδιοτήτων, διαβάστε εδώ την ανάλυση του Γιάννη Βαρουφάκη). Ταυτόχρονα, στο δημόσιο μεταγράφηκε η κ. Σαββαΐδου με τον τρόπο που είδαμε, και με τη θερμή, όπως προείπαμε, σύσταση του κ. Χαρδούβελη.

Τώρα αποκαλύπτεται πως η πρώην εταιρεία της κ. Σαββαΐδου (πιθανώς με τη συμμετοχή της), εκπόνησε ένα σχήμα φοροαποφυγής με ωφελημένο τον πρώην εργοδότη του κ. Χαρδούβελη. Η επιχείρηση είχε πολλούς κερδισμένους και ένα μόνο θύμα, το ελληνικό δημόσιο, στο οποίο υπηρετούν πλέον οι κ.κ. Χαρδούβελης και Σαββαΐδου. Ερώτηση αφελής: Δεν υπάρχει ηθικό και πολιτικό θέμα και για τους δύο;

http://www.thepressproject.gr/luxleaks/details.php?aid=68887

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιάννη, εντάξει... να κοιτάζουμε πίσω από τις λέξεις... δεν διαφωνώ...

 

Αν όμως είναι αδούλευτος, είναι εξωγήινος...

 

Αν έχει δουλέψει, είναι διαπλεκόμενος....

 

Και το ότι αναφέρεται στο Star ως αντικειμενικό όλων των μέσων ενημέρωσης, ότι προβάλλανε όλα τους τις βιολογικές σαλάτες, τουλάχιστον άτοπο.... μόνο τέτοια παίζει το συγκεκριμένο, και έχει τοποθετηθεί επ' αυτού ότι θα διαφοροποιεί τις ειδήσεις σε σχέση με τους άλλους ως πολιτική του καναλιού.

 

Δεν το αποφεύγεις, όποιος και να είσαι, ότι και να κάνεις.....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Στέφανε δεν μιλάμε για κάποιον που είχε δουλέψει και τον "χαρακτηρίζουμε" διαπλεκόμενο....

 

Μιλάμε για την Tax Senior Manager της PwC

Έχουμε ήδη ως δεδομένο ότι η PwC εμπλέκεται στο στήσιμο της φοροαποφυγής μέσω Λουξεμβούργου.

Έχουμε επίσης την Eurobank να έχει κάνει χρήση αυτών των "ευκολιών" και τον προϊστάμενο της κας ΓΓΔΕ υπουργό (ο οποίος την πρότεινε γι αυτή τη θέση) να έχει μια διαδρομή αλε-ρετουρ Eurobank-Υ.Οικ. από την εποχή Σημίτη μέχρι τον Παπαδήμο και τώρα το Σαμαρά.

 

Το θέμα με το Star είναι στη λογική πως η αναφορά από τα ΜΜΕ στα πρόσωπα που ασκούν εξουσία είναι τέτοια που να μην "ενοχλεί" και να μην εστιάζει στην ουσία.

 

Βασικά το ζήτημα είναι πως τουλάχιστον όσοι έχουμε μια διαδρομή στον συγκεκριμένο επαγγελματικό χώρο και έχουμε "καταγράψει" τις αλλαγές, τις "μεταρρυθμίσεις" των τελευταίων 10ετιών στο φορολογικό σύστημα, χωρίς να λέμε ότι ήταν τέλεια πριν, σίγουρα αντιλαμβανόμαστε πως οι "εμπειροι τεχνοκράτες" αποδείχτηκαν περισσότερο εξωγήινοι από τους προηγούμενους. Τελικά η μεταρρύθμιση κατέληξε απορρύθμιση. Επι της διαδικασίας γιατί επί της ουσίας πρόκειται για αναδιανομή υπέρ των ισχυρών μέσω της φορολογικής πολιτικής.

Εγώ τουλάχιστον έχω καταλήξει. Οι τωρινοί είναι όχι απλώς εξωγήινοι αλλά από άλλο γαλαξία.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν λέω ότι δεν υπάρχει διαπλοκή...

Όλοι όμως όσοι έχουν μπει σε τέτοιες θέσεις κλειδιά, στελέχη σε πολυεθνικές έχουν διατελέσσει.... Τι θα βάλεις στη θέση αυτή, βοηθό λογιστή..????

Αναφορικά με την φοροαποφυγή, άμα είχα εταιρία και μου λέγανε ότι με αυτόν τον τρόπο φοροαποφεύγεις (όχι φοροδιαφεύγεις) και καταβάλλεις λιγότερους φόρους, θα το έκανα κι εγώ. Χαρακτήρισέ με όπως θες (ως προς ποια ηθική και ποιανού άραγε??), αλλά θα το έκανα. Για επιχειρήσεις μιλάμε, γνώμονας ήταν είναι και θα είναι το κέρδος τους. Έτσι δεν είναι..????
 

Το παράδειγμα του σταρ, το θεωρώ ατυχές.... ΜΟΝΟ τέτοια δείχνει!

 

 

Όσο για το κομμάτι της φορολόγησης, αυτά είναι παθογένειες δεκαετιών.... Καμία σχέση με Σαβαίδου.....

Επί των διαδικασιών, βήματα (άλματα θα έλεγα) όμως έχουν γίνει.... Τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουν γίνει μαζεμένα όσα δεν έχουν γίνει δεκαετίες πριν..... Όχι τέλεια, αλλά το περιμέναμε (τουλάχιστον εγώ).... Μέχρι να μάθουνε να δουλεύουνε σε νέα βάση και με νέο τρόπο, μέχρι να στήσουνε νέες διαδικασίες μέχρι μέχρι μέχρι θα μας ρημάξουν το συκώτι... Το ξέρω, το περιμένω, το έχω αποδεχτεί.... Εάν θέλω να το αποφύγω, θα αλλάξω επάγγελμα ή χώρα....

 

Επί της ουσίας, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να γίνουμε "χρηστή διοίκηση". Τουλάχιστον έχει σταματήσει η περαίωση, η συνάφεια, ο αυτοέλεγχος και λοιπές μαλακίες...... Αλλά είναι ακόμα πολλά να γίνουν....... Είναι και το παρακράτος που διατηρεί ακόμα τις αντιστάσεις του......... Να σου πω την αλήθεια, δεν έχω καταλήξει ακόμα αν μπορεί να αλλάξει εν κινήσει ή αν πρέπει να πέσει φωτιά και μπούρμπερη και να το ξαναστήσουμε πάλι από την αρχή.....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Τουλάχιστο είμαστε σε καλό δρόμο για την "χρηστή διοίκηση?!" :unsure: 

 

εκεί δε θα "χτυπάει" το πνεύμα του νομοθέτη!!     

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δεν λέω ότι δεν υπάρχει διαπλοκή...

Όλοι όμως όσοι έχουν μπει σε τέτοιες θέσεις κλειδιά, στελέχη σε πολυεθνικές έχουν διατελέσσει.... Τι θα βάλεις στη θέση αυτή, βοηθό λογιστή..????

..................

 

Και βοσκό θά 'βαζα αν είχα "εγγυήσεις" για την ηθική του.

Η αριστοκρατική οπτική της πολιτικής ικανότητας δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Η πολιτική καθοδηγεί την τεχνοκρατική διαχείριση. Όχι το αντίθετο.

Η θέση του ΓΓΔΕ είναι πολιτική. Και οι πολιτικοί ορκίζονται να υπηρετούν τους πολλούς.

Θεωρώ δε ότι οι πολιτικές αποφάσεις στη δημοκρατία δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός.

 

...............

Αναφορικά με την φοροαποφυγή, άμα είχα εταιρία και μου λέγανε ότι με αυτόν τον τρόπο φοροαποφεύγεις (όχι φοροδιαφεύγεις) και καταβάλλεις λιγότερους φόρους, θα το έκανα κι εγώ. Χαρακτήρισέ με όπως θες (ως προς ποια ηθική και ποιανού άραγε??), αλλά θα το έκανα. Για επιχειρήσεις μιλάμε, γνώμονας ήταν είναι και θα είναι το κέρδος τους. Έτσι δεν είναι..????

 

.............

 

Έτσι είναι στον καπιταλισμό. Αλλα (γι αυτό) εγώ δεν είμαι οπαδός..

Όσο για σένα........ δε θα σε χαρακτηρίσω. Απλά θα σου πω πως δε θα έκανα επιχείρηση μαζί σου.

Θα μου πείς (και σε πιστεύω) πως το συνεταίρο σου (το φίλο σου) θα τον αντιμετώπιζες διαφορετικά.

Δεκτό αλλά στην κοινωνία που εγώ ονειρεύομαι θα υπάρχει ένα κοινωνικό συμβόλαιο που πρέπει να τηρούμε όλοι. Αυτοβούλως

Και το κυριότερο........ ο σκοπός της λειτουργίας των επιχειρήσεων δεν θα 'ναι το κέρδος.

 

 

...............

Επί των διαδικασιών, βήματα (άλματα θα έλεγα) όμως έχουν γίνει.... Τα τελευταία 4-5 χρόνια έχουν γίνει μαζεμένα όσα δεν έχουν γίνει δεκαετίες πριν..... Όχι τέλεια, αλλά το περιμέναμε (τουλάχιστον εγώ).... Μέχρι να μάθουνε να δουλεύουνε σε νέα βάση και με νέο τρόπο, μέχρι να στήσουνε νέες διαδικασίες μέχρι μέχρι μέχρι θα μας ρημάξουν το συκώτι... Το ξέρω, το περιμένω, το έχω αποδεχτεί.... Εάν θέλω να το αποφύγω, θα αλλάξω επάγγελμα ή χώρα....

 

Επί της ουσίας, έχουμε ακόμα πολύ δρόμο για να γίνουμε "χρηστή διοίκηση". Τουλάχιστον έχει σταματήσει η περαίωση, η συνάφεια, ο αυτοέλεγχος και λοιπές μαλακίες...... Αλλά είναι ακόμα πολλά να γίνουν....... Είναι και το παρακράτος που διατηρεί ακόμα τις αντιστάσεις του......... Να σου πω την αλήθεια, δεν έχω καταλήξει ακόμα αν μπορεί να αλλάξει εν κινήσει ή αν πρέπει να πέσει φωτιά και μπούρμπερη και να το ξαναστήσουμε πάλι από την αρχή.....

 

Το να κάνει βήματα από μόνο του δε λέει κάτι. Ίσω μόνο πως ξεπιάνεσαι και λειτουργεί ο οργανισμός.

Στην περίπτωσή μας σημασία έχει η κατεύθυνση του βηματισμού.

Χαρακτήρισέ με όπως θες αλλά εγώ δεν βλέπω τα βήματα αυτά θετικά. Όχι γιατί δεν είναι κάποια προς τα εκεί (αν και είναι απλά εκσυγχρονιστικά ως προς τις μεθόδους και τίποτα περισσότερο)  αλλά γιατί το συνολικό ισοζύγιο είναι αρνητικό κοιτώντας το από πολιτική άποψη.

Αλλά είναι μεγάλη κουβέντα και δεν μπορούμε να την κάνουμε εδώ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Και βοσκό θά 'βαζα αν είχα "εγγυήσεις" για την ηθική του.

Η αριστοκρατική οπτική της πολιτικής ικανότητας δεν με βρίσκει σύμφωνο.

Η πολιτική καθοδηγεί την τεχνοκρατική διαχείριση. Όχι το αντίθετο.

Η θέση του ΓΓΔΕ είναι πολιτική. Και οι πολιτικοί ορκίζονται να υπηρετούν τους πολλούς.

Θεωρώ δε ότι οι πολιτικές αποφάσεις στη δημοκρατία δεν μπορεί να είναι υπόθεση ενός.

Η πολιτικη για αυτη τη θεση ειναι ξεκαθαρη κ προκαθορισμενη. Αυτος /ή που καθεται εκει ακολουθει προσχεδιασμενη πορεια κ το ξερει. Τωρα, αν ενας βοσκος θα μπορουσε να ανταπεξελθει μονο κ μονο επειδη ειναι ηθικος, ισοπεδωνεις τελειως τις σπουδες, την εμπειρια κ την προυπηρεσια... Δεν ξερω βεβαια αν θεωρεις ως προυπηρεσια το κουλαντρισμα των προβατων.... :)

 

 

Έτσι είναι στον καπιταλισμό. Αλλα (γι αυτό) εγώ δεν είμαι οπαδός..

Όσο για σένα........ δε θα σε χαρακτηρίσω. Απλά θα σου πω πως δε θα έκανα επιχείρηση μαζί σου.

Θα μου πείς (και σε πιστεύω) πως το συνεταίρο σου (το φίλο σου) θα τον αντιμετώπιζες διαφορετικά.

Δεκτό αλλά στην κοινωνία που εγώ ονειρεύομαι θα υπάρχει ένα κοινωνικό συμβόλαιο που πρέπει να τηρούμε όλοι. Αυτοβούλως

Και το κυριότερο........ ο σκοπός της λειτουργίας των επιχειρήσεων δεν θα 'ναι το κέρδος.

 

 Για να μην ξεφυγει η κουβεντα, την κραταμε ακομα επι του εφικτου, ετσι; Γιατι κι εγω θα ηθελα 10 διμετρες γαλανοματισες αλλα δεν το κανω θεμα...

Δλδ εσυ ως λογιστης τι κανεις καθε μερα; Συμβουλευεις τον εργοδοτη σου να χαμηλωσει τις τιμες πωλησεις ωστε να πεσει η τιμη στην αγορα για να ωφεληθουν οι καταναλωτες; Ή μηπως να δινει αυξησεις στο προσωπικο ωστε να ωφελουνται οι εργαζομενοι; Ή να μην πουλαει σε πελατες που εχουν ως σκοπο μονο το κερδος;

Για τον 902 το εχω πει πολλες φορες... Το ξαναλεω.. Χθες μπηκα στο ποντικι, φιγουραρει μια διαφιμηση της alpha που προπαγανδιζει την επικερδη συμμετοχη του κοινου σε αγορες ολου του κοσμου.. Να το διατυπωσω αλλιως.. Μεσω της εφημεριδας του κκε προπαγανδιζεται η συμετοχη των πολιτων σε χρηματοπιστωτικα προιοντα τραπεζων μεσω διεθνοποιημενων αγορων... Καμια κριτικη απο μενα, προσπαθει να φερει χρηματα για να πληρωσει το προσωπικο του κ να διασφαλισει τη συνεχιση της λειτουργιας του..

Περιμενω με ανυπομονησια τη δικη σου...

 

Το να κάνει βήματα από μόνο του δε λέει κάτι. Ίσω μόνο πως ξεπιάνεσαι και λειτουργεί ο οργανισμός.

Στην περίπτωσή μας σημασία έχει η κατεύθυνση του βηματισμού.

Χαρακτήρισέ με όπως θες αλλά εγώ δεν βλέπω τα βήματα αυτά θετικά. Όχι γιατί δεν είναι κάποια προς τα εκεί (αν και είναι απλά εκσυγχρονιστικά ως προς τις μεθόδους και τίποτα περισσότερο)  αλλά γιατί το συνολικό ισοζύγιο είναι αρνητικό κοιτώντας το από πολιτική άποψη.

Αλλά είναι μεγάλη κουβέντα και δεν μπορούμε να την κάνουμε εδώ.

Στα πλασια του εφικτου κ της πραγματικοτητας, η ελευθερη οικονομια δεν αλλαζει. Οποτε, επιδιωκουμε τη βελτιστη λυση σε αυτο που ζουμε....

Τιποτα δεν ειναι τελειο, τιποτα δεν υπαρχει χωρις να κρυβονται εξυπηρετησεις απο πισω... Ειπαμε, οι παλιοι κομματικοι μηχανισμοι καλα κρατουν, ακομη κ επι των ημερων μας...

1η φορα ομως εγινε καταργηση της θεωρησης..

1η φορα ελεγχος ποθεν εσχες τραπεζικων λογαριασμων...

1η φορα εγινε τοσο μεγαλη αλλαγη στις ηλεκτρονικες συναλλαγες...

Οι συναλλαγες στις εφοριες μειωθηκαν, και ξερεις τι εννοω... Δεν ειναι μονο διαδικαστικες οι αλλαγες, εχουν κ βαθυτερο νοημα... Σιγουρα δεν πανε προς το επιθυμητο για σενα (και οχι μονο) σημειο, αλλα αυτο ειναι οντως μια αλλη μεγαλη κουβεντα, οχι επι του παροντος...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αμα είσαι πρόβατο θέλεις και τσομπάνη!

Δε γίνεται!!!!!!

Κι άμα είναι και πολλά τα πρόβατα!

ε ακόμα καλύτερα!

μπορεί να βρούνε και κανένα καλό τσομπάνη!! (μπορεί και οχι!)

ανάλογα με το πνεύμα του νομοθέτη  :P

αρκεί το πρόβατο να βρίσκεται στην "αρένα της πολιτικής" με έναν καλό τσομπάνη! :unsure:  

τέσπα οκ οι αλλαγές είναι φοβερές!!! (απίστευτες! τι να πώ!)

που τέτοια πράματα πρίν λίγο καιρό!

αλλά αφού δεν αλλάζει η ελεύθερη οικονομία 

τι! καλά είμαστε κι εδώ!

συνάδελφοι!!!!!!!

Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΕΤΑΙ!!!!!! (παρά τις καταργήσεις κλπ κλπ)

τώρα πως γίνεται να πλήττεται ο κλάδος των λογιστών 

ενώ δεν υπάρχει κάν!

αυτό ποτέ δε το κατάλαβα!

δεν θέλουμε τσομπάνηδες!!!!!!!!!

θέλουμε συνειδήσεις!!!!

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η πολιτικη για αυτη τη θεση ειναι ξεκαθαρη κ προκαθορισμενη. Αυτος /ή που καθεται εκει ακολουθει προσχεδιασμενη πορεια κ το ξερει. Τωρα, αν ενας βοσκος θα μπορουσε να ανταπεξελθει μονο κ μονο επειδη ειναι ηθικος, ισοπεδωνεις τελειως τις σπουδες, την εμπειρια κ την προυπηρεσια... Δεν ξερω βεβαια αν θεωρεις ως προυπηρεσια το κουλαντρισμα των προβατων.... :)

 

..............

 

Εγώ τα ισοπεδώνω;

Δηλαδή οι οικονομικές σπουδές και η εμπειρία της Σαββαίδου στην PWC  (ήταν Tax Senior Manager της PwC) ήταν κριτήριο για την επιλογή στη θέση της ΓΓΔΕ; 

Κι αν η θέση απαιτεί τέτοια προσόντα για να ακολουθήσεις μια προκαθορισμένη φορολογική πολιτική πως τα κατάφερε ο προηγούμενος (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών , κάτοχος διπλώματος MEng στην τεχνολογία λογισμικού (Software Engineering (Hon) - 1993) από το Imperial College of Science Technology and Medicine του Λονδίνου και εκτεταμένη εμπειρία στον σχεδιασμό, ανάλυση και προγραμματισμό.) με εντελώς ασύμβατο αντικείμενο; Είχε γνώσεις επί του αντικειμένου δια της επιφοιτήσεως; και γιατί αυτή η επιφοίτηση δεν μπορεί να επιδράσει και επί ενός άλλου με άλλο αντικείμενο και άλλη εμπειρία;

Το θέμα είναι αν είμαστε ταγμένοι να υπηρετήσουμε συγκεκριμένα συμφέροντα και ποιά;

 

 

 

..............

  

 Για να μην ξεφυγει η κουβεντα, την κραταμε ακομα επι του εφικτου, ετσι; Γιατι κι εγω θα ηθελα 10 διμετρες γαλανοματισες αλλα δεν το κανω θεμα...

............

 

Δεν είμαι οπαδός του κατά κόσμον "εφικτού". Για μένα όλα είναι εφικτά στην φάση της διεκδίκησης. Κι αν δεν τα καταφέρω θα έχω κάνει βήματα.

Έχεις ακούσει την ιστορία με τον παππού που έλεγε στον εγγονό να προσπαθεί να πιάσει τη σκιά του;

- Γιατί παππού να την κυνηγώ αφού όλο φεύγει;

- Για να κάνεις βήματα μπροστά παιδί μου

 

Για τα βίτσια σου δεν το κάνω θέμα :)  αλλά μην περιμένεις να σου χτυπήσουν την πόρτα. Πρέπει να τις κυνηγήσεις. Διαφορετικά θα μείνεις με την ονείρωξη.

 

 

..................

Δλδ εσυ ως λογιστης τι κανεις καθε μερα; Συμβουλευεις τον εργοδοτη σου να χαμηλωσει τις τιμες πωλησεις ωστε να πεσει η τιμη στην αγορα για να ωφεληθουν οι καταναλωτες; Ή μηπως να δινει αυξησεις στο προσωπικο ωστε να ωφελουνται οι εργαζομενοι; Ή να μην πουλαει σε πελατες που εχουν ως σκοπο μονο το κερδος;

.....................

 

Να είσαι βέβαιος πως δεν έχω δώσει ποτέ συμβουλή για μειώσεις μισθών. Στο θέμα των τιμών δεν έχω ανακατευτεί. Ειναι αλλων αρμοδιότητα και λόγω της φύσης της εταιρείας.

 

 

.........

Για τον 902 το εχω πει πολλες φορες... Το ξαναλεω.. Χθες μπηκα στο ποντικι, φιγουραρει μια διαφιμηση της alpha που προπαγανδιζει την επικερδη συμμετοχη του κοινου σε αγορες ολου του κοσμου.. Να το διατυπωσω αλλιως.. Μεσω της εφημεριδας του κκε προπαγανδιζεται η συμετοχη των πολιτων σε χρηματοπιστωτικα προιοντα τραπεζων μεσω διεθνοποιημενων αγορων... Καμια κριτικη απο μενα, προσπαθει να φερει χρηματα για να πληρωσει το προσωπικο του κ να διασφαλισει τη συνεχιση της λειτουργιας του..

Περιμενω με ανυπομονησια τη δικη σου...

 

Στα πλασια του εφικτου κ της πραγματικοτητας, η ελευθερη οικονομια δεν αλλαζει. Οποτε, επιδιωκουμε τη βελτιστη λυση σε αυτο που ζουμε....

..................

 

Δεν κατάλαβα τι σχέση έχει ο 902 και η εφημερίδα του ΚΚΕ με το ποντίκι.

Δεν θα προσπαθήσω ωστόσο να σου εξηγήσω τη διαφορά. Αν δεν το έχεις καταλάβει ακούγοντας τους άλλους δεν θα μπορέσω να σε πείσω εγώ με δυο γραμμές κείμενο.

Πάντως διαφωνώ και ελπίζω πέρα από τις δικές σου διαφωνίες να αντιλαμβάνεσαι ότι εκεί σκοπός δεν είναι το κέρδος.

Συμφωνώ ωστόσο ότι η "ελεύθερη οικονομία" δηλαδή ο καπιταλισμός δεν αλλάζει. Γι αυτό θεωρώ πως μόνη λύση είναι η ανατροπή του.

 

 

................

Τιποτα δεν ειναι τελειο, τιποτα δεν υπαρχει χωρις να κρυβονται εξυπηρετησεις απο πισω... Ειπαμε, οι παλιοι κομματικοι μηχανισμοι καλα κρατουν, ακομη κ επι των ημερων μας...

1η φορα ομως εγινε καταργηση της θεωρησης..

1η φορα ελεγχος ποθεν εσχες τραπεζικων λογαριασμων... ***

1η φορα εγινε τοσο μεγαλη αλλαγη στις ηλεκτρονικες συναλλαγες...

Οι συναλλαγες στις εφοριες μειωθηκαν, και ξερεις τι εννοω... Δεν ειναι μονο διαδικαστικες οι αλλαγες, εχουν κ βαθυτερο νοημα... Σιγουρα δεν πανε προς το επιθυμητο για σενα (και οχι μονο) σημειο, αλλα αυτο ειναι οντως μια αλλη μεγαλη κουβεντα, οχι επι του παροντος...

 

Σου είπα και χθές.

Αυτά είναι απλά εκσυγχρονισμός. Αυτονόητες αλλαγές που φέρνει ο χρόνος. Αλλά κι αυτά ακόμη εφαρμόστηκαν όχι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού αλλά για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και συγκεκριμένων ιδεολογικών αντιλήψεων.

***  Το πόθεν έσχες το θυμάμαι ως αίτημα από τη δεκαετία του 1980.

Τότε δεν εφαρμόστηκε γιατί δεν υπήρχαν τα εργαλεία για την αποφυγή του. (Διακίνηση κεφαλαίων, τραπεζικά εργαλεία, συναλλαγματικά εργαλεία, off shore κλπ). Τώρα που υπάρχουν επί της ουσίας  ισχύει για τα μικρά ψαράκια που δεν μπορούν να σκίσουν το δίχτυ.

 

Φαντάζομαι πως (με την εμπειρία σου) δεν υποστηρίζεις σοβαρά ότι περιορίστηκε η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή με αυτά.

 

Καλημέρα

 

 

ΥΓ:

Αμα είσαι πρόβατο θέλεις και τσομπάνη!

 

Υπονοείτε κάτι; Εμπνευστήκατε από τη δημοσίευσή μου;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εγώ τα ισοπεδώνω;

Δηλαδή οι οικονομικές σπουδές και η εμπειρία της Σαββαίδου στην PWC  (ήταν Tax Senior Manager της PwC) ήταν κριτήριο για την επιλογή στη θέση της ΓΓΔΕ; 

Κι αν η θέση απαιτεί τέτοια προσόντα για να ακολουθήσεις μια προκαθορισμένη φορολογική πολιτική πως τα κατάφερε ο προηγούμενος (Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Υπολογιστών κάτοχος διπλώματος MEng στην τεχνολογία λογισμικού (Software Engineering (Hon) - 1993) από το Imperial College of Science Technology and Medicine του Λονδίνου και εκτεταμένη εμπειρία στον σχεδιασμό, ανάλυση και προγραμματισμό.) με εντελώς ασύμβατο αντικείμενο; Είχε γνώσεις επί του αντικειμένου δια της επιφοιτήσεως; και γιατί αυτή η επιφοίτηση δεν μπορεί να επιδράσει και επί ενός άλλου με άλλο αντικείμενο και άλλη εμπειρία;

Το θέμα είναι αν είμαστε ταγμένοι να υπηρετήσουμε συγκεκριμένα συμφέροντα και ποιά;

 

Εντελώς ασύμβατο είναι δική σου άποψη. Επί Σπινέλη και Θεοχάρη το ΥΟ μετέβηκε σε άλλη εποχή (ηλεκτρονικά). Και εν πάσει περιπτώσει, παραθέτεις μόνο το πτυχίο του...

 

 

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων: Χάρης Θεοχάρης

Ο Χάρης Θεοχάρης κατά την διάρκεια της καριέρας του διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων αλλά δούλεψε και σε νεοσύστατες εταιρίες καινοτομίας (start-up). Είναι κάτοχος διπλώματος MEng στην τεχνολογία λογισμικού (Software Engineering (Hon) - 1993) από το Imperial College of Science Technology and Medicine του Λονδίνου.

Έχει εκτεταμένη εμπειρία στον σχεδιασμό, ανάλυση και προγραμματισμό. Διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Lehman Brothers, ηγούμενος της Ευρωπαϊκής ομάδας πληροφορικής μετοχικών παραγώγων της εταιρίας. Ως Διευθυντής Μηχανογράφησης της Ασπίς Πρόνοια ασχολήθηκε με διαχείριση συμβολαίων και προμηθειών, βελτιστοποίηση διαδικασιών και επιλεγμένη εισαγωγή εξωτερικών αναθέσεων (outsourcing).

 

Με ικανότητες στην διαχείριση έργων και συστημάτων, στην σύνταξη και παρακολούθηση προϋπολογισμών καθώς και στον έλεγχο κόστους, υπήρξε σύμβουλος του τότε Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλλη από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι πρόσφατα. Στην θητεία του εκεί, ασχολήθηκε με σειρά έργων όπως την Ενιαία Αρχή Πληρωμής, την Απογραφή Αμειβομένων Δημοσίου κ.α. Για σύντομο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της θητείας του ως ΓΓΠΣ, διετέλεσε σύμβουλος του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, ασχολούμενος με την παρακολούθηση δράσεων για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής.

 

Ειλικρινά δεν βλέπεις διαφορές με ένα βοσκό για αυτή τη θέση..????

 

 

 

 

Δεν είμαι οπαδός του κατά κόσμον "εφικτού". Για μένα όλα είναι εφικτά στην φάση της διεκδίκησης. Κι αν δεν τα καταφέρω θα έχω κάνει βήματα.

Έχεις ακούσει την ιστορία με τον παππού που έλεγε στον εγγονό να προσπαθεί να πιάσει τη σκιά του;

- Γιατί παππού να την κυνηγώ αφού όλο φεύγει;

- Για να κάνεις βήματα μπροστά παιδί μου

 

Ναι αλλά έτσι η κουβέντα πάει...

Ξεκινάμε με κριτική σε παρόντα χρόνο, οραματιζόμαστε μια ιδανική κοινωνία και συγκρίνουμε... Η ιδανική αυτή κοινωνία όμως απέχει έτη φωτός από την παρούσα κατάσταση... Μέχρι τότε, τι γίνεται..???

Και για να επαναφέρω τη συζήτηση, μιλάμε για το τι άνθρωπο θέλουμε στη θέση του γενικού γραμματέα της ΓΓΠΣ... όχι πως θα θέλαμε να ήταν στημένο το πολιτικό σύστημα, η νομοθεσία και το ΥΟ...

 

Για τα βίτσια σου δεν το κάνω θέμα :)  αλλά μην περιμένεις να σου χτυπήσουν την πόρτα. Πρέπει να τις κυνηγήσεις. Διαφορετικά θα μείνεις με την ονείρωξη.

 

Άσε ρε Γιάννη, εδώ καλά καλά δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τη μία, με τις δέκα θα κάνουμε καλλιμέντο...... :)

 

Να είσαι βέβαιος πως δεν έχω δώσει ποτέ συμβουλή για μειώσεις μισθών. Στο θέμα των τιμών δεν έχω ανακατευτεί. Ειναι αλλων αρμοδιότητα και λόγω της φύσης της εταιρείας.

Για το πρώτο δεν έχεις τύχει σε περίπτωση να κινδυνεύει με χρεωκοπία η εταιρία... και εύχομαι να μην σου τύχει.

Για το δεύτερο, καλός ο ελιγμός, αλλά δεν είναι αρκετός... Πες ότι ήσουν υπεύθυνος για την τιμολόγηση.......  

Στο κέρδος θα καταλήξει η κουβέντα.... και το ξέρεις....

 

Δεν κατάλαβα τι σχέση έχει ο 902 και η εφημερίδα του ΚΚΕ με το ποντίκι.

Δεν θα προσπαθήσω ωστόσο να σου εξηγήσω τη διαφορά. Αν δεν το έχεις καταλάβει ακούγοντας τους άλλους δεν θα μπορέσω να σε πείσω εγώ με δυο γραμμές κείμενο.

Πάντως διαφωνώ και ελπίζω πέρα από τις δικές σου διαφωνίες να αντιλαμβάνεσαι ότι εκεί σκοπός δεν είναι το κέρδος.

Συμφωνώ ωστόσο ότι η "ελεύθερη οικονομία" δηλαδή ο καπιταλισμός δεν αλλάζει. Γι αυτό θεωρώ πως μόνη λύση είναι η ανατροπή του.

 

Δεν συσχετίζω τίποτα.

Πρακτικές αναφέρω, καθαρά επιχειρησιακές, οι οποίες ιυοθετούνται και από ένα πολιτικό χώρο με διαφορετική ιδεολογία με μένα. Θεωρώ ότι έχετε την ίδια ιδεολογία, αν έχω καταλάβει λανθασμένα ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων.

Το επιχείρημα όμως παραμένει..

Ενώ μιλάγανε για 1200 βασικό (όπως και ο πίζας), γνωρίζοντας ότι είναι απραγματοποίητο, αφενός δεν δίνανε τέτοιους μισθούς, αφετέρου όταν ήρθε η ώρα πάπαλα ο 902... Ομοίως ο πόντικας, κατακρίνει κάθε πρακτική του καπιταλισμού, αλλά βάζουμε και διαφημίσεις από τράπεζα παροτρύνοντας τους αναγνώστες του να παίξουν σε διεθνοποιημένα χρηματιστήρια, ενισχύοντας τους δαίμονες του καπιταλισμού, τις τράπεζες...

Ηθική..?? Συνέπεια..??

 

 

Σου είπα και χθές.

Αυτά είναι απλά εκσυγχρονισμός. Αυτονόητες αλλαγές που φέρνει ο χρόνος. Αλλά κι αυτά ακόμη εφαρμόστηκαν όχι στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού αλλά για την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων και συγκεκριμένων ιδεολογικών αντιλήψεων.

***  Το πόθεν έσχες το θυμάμαι ως αίτημα από τη δεκαετία του 1980.

Τότε δεν εφαρμόστηκε γιατί δεν υπήρχαν τα εργαλεία για την αποφυγή του. (Διακίνηση κεφαλαίων, τραπεζικά εργαλεία, συναλλαγματικά εργαλεία, off shore κλπ). Τώρα που υπάρχουν επί της ουσίας  ισχύει για τα μικρά ψαράκια που δεν μπορούν να σκίσουν το δίχτυ.

 

Φαντάζομαι πως (με την εμπειρία σου) δεν υποστηρίζεις σοβαρά ότι περιορίστηκε η παραοικονομία και η φοροδιαφυγή με αυτά.

 

Καλημέρα

Γιάννη ξεχνάς...

Πόσα φακελάκια έχουνε πέσει σε αποφάσεις προϊσταμένων για θεώρηση χωρίς δικαιολογητικά...

Πόσες δηλώσεις έχουν υποβληθεί χειρόγραφα εκπρόθεσμα χωρίς πρόστιμο (θυμάμαι χαρακτηριστικά συνάδελφο να παραδίδει πακέτο δηλώσεων σε υπάλληλο και μαζί με τις δηλώσεις να του δίνει και τη προσωπική του σφραγίδα)... χύμα...

Πόσους έχουν τσιμπήσει από την αρχή με τεράστιες διαφορές σε πόθεν έσχες...

Πόσες μπουγάδες είχανε γίνει με την ευλογία της περαίωσης...

Δεν ισχυρίζομαι ότι έχει αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα (άραγε μπορεί να γίνει αυτό...???), αλλά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει κατά την άποψή μου. Ακόμα και ο απλός εκσυγχρονισμός που λες, δίνει άλλη δυνατότητα οργάνωσης, ελέγχου και διοίκησης... τέτοια ώστε να είναι εφικτές θεσμικές πλέον αλλαγές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

Εντελώς ασύμβατο είναι δική σου άποψη. Επί Σπινέλη και Θεοχάρη το ΥΟ μετέβηκε σε άλλη εποχή (ηλεκτρονικά). Και εν πάσει περιπτώσει, παραθέτεις μόνο το πτυχίο του...

 

 

Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων: Χάρης Θεοχάρης

Ο Χάρης Θεοχάρης κατά την διάρκεια της καριέρας του διετέλεσε υψηλόβαθμο στέλεχος μεγάλων επιχειρήσεων αλλά δούλεψε και σε νεοσύστατες εταιρίες καινοτομίας (start-up). Είναι κάτοχος διπλώματος MEng στην τεχνολογία λογισμικού (Software Engineering (Hon) - 1993) από το Imperial College of Science Technology and Medicine του Λονδίνου.

Έχει εκτεταμένη εμπειρία στον σχεδιασμό, ανάλυση και προγραμματισμό. Διετέλεσε αντιπρόεδρος στην Lehman Brothers, ηγούμενος της Ευρωπαϊκής ομάδας πληροφορικής μετοχικών παραγώγων της εταιρίας. Ως Διευθυντής Μηχανογράφησης της Ασπίς Πρόνοια ασχολήθηκε με διαχείριση συμβολαίων και προμηθειών, βελτιστοποίηση διαδικασιών και επιλεγμένη εισαγωγή εξωτερικών αναθέσεων (outsourcing).

 

Με ικανότητες στην διαχείριση έργων και συστημάτων, στην σύνταξη και παρακολούθηση προϋπολογισμών καθώς και στον έλεγχο κόστους, υπήρξε σύμβουλος του τότε Γενικού Γραμματέα Πληροφοριακών Συστημάτων, Διομήδη Σπινέλλη από τον Νοέμβριο του 2009 μέχρι πρόσφατα. Στην θητεία του εκεί, ασχολήθηκε με σειρά έργων όπως την Ενιαία Αρχή Πληρωμής, την Απογραφή Αμειβομένων Δημοσίου κ.α. Για σύντομο χρονικό διάστημα πριν την έναρξη της θητείας του ως ΓΓΠΣ, διετέλεσε σύμβουλος του Γ.Γ. του Υπουργείου Οικονομικών, ασχολούμενος με την παρακολούθηση δράσεων για την υλοποίηση του μεσοπρόθεσμου προγράμματος δημοσιονομικής στρατηγικής.

 

 Lehman Brothers,  Κατέρρευσε με τις γνωστές συνέπειες

Ασπίς Πρόνοια     Κατέρρευσε με τις γνωστές συνέπειες

 

 

Ειλικρινά δεν βλέπεις διαφορές με ένα βοσκό για αυτή τη θέση..????

 

.................

 

Είσαι έξυπνο παλληκάρι και δεν μπορεί να μην αντιλαμβάνεσαι την φραστική υπερβολή ως σχήμα λόγου.

Αλλωστε ποιός βοσκός θα ήθελε να βρεθεί σε τόσο δυσχερή θέση;

 

"Με ένα βραδυνό κουστούμι και μιαν άσπρη γραβάτα μπορεί ο καθένας να κερδίσει τη φήμη του πολιτισμένου, ακόμη κι αν είναι χρηματιστής" 

Oscar Wilde

 

 

 

Ναι αλλά έτσι η κουβέντα πάει...

Ξεκινάμε με κριτική σε παρόντα χρόνο, οραματιζόμαστε μια ιδανική κοινωνία και συγκρίνουμε... Η ιδανική αυτή κοινωνία όμως απέχει έτη φωτός από την παρούσα κατάσταση... Μέχρι τότε, τι γίνεται..???

Και για να επαναφέρω τη συζήτηση, μιλάμε για το τι άνθρωπο θέλουμε στη θέση του γενικού γραμματέα της ΓΓΠΣ... όχι πως θα θέλαμε να ήταν στημένο το πολιτικό σύστημα, η νομοθεσία και το ΥΟ...

 

........

 

Μέχρι τότε διεκδικούμε καλύτερους όρους χωρίς να ξεχνάμε που βρισκόμαστε και χωρίς να αρκούμαστε στους καλύτερους όρους που ίσως προς στιγμή πετύχαμε. Εκατό χρόνια καλύτερων όρων χάθηκαν με ένα μνημόνιο.

Σίγουρα πάντως για την θέση δεν χρειαζόμαστε ένα ψυχρό εκτελεστή αλλά στο πλαίσιο των καθηκόντων του να είναι έστω αποτελεσματικός χωρίς αγκυλώσεις.

πχ

1. πόσο βοηθά κατά την άποψή σου την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η μηνιαία υποβολή συγκεντρωτικών; κατά τη δική μου καθόλου.

2. σε τι εξυπηρετεί η υποβολή μηδενικών ΦΜΥ ή ακόμη χειρότερα η υποβολή ΦΜΥ για επιχειρήσεις που έχουν ένα εργαζόμενο σε προσωρινή παύση απασχόλησης;

μη συνεχίσω.......

 

 

 

 

 

Άσε ρε Γιάννη, εδώ καλά καλά δεν μπορούμε να τα βγάλουμε πέρα με τη μία, με τις δέκα θα κάνουμε καλλιμέντο...... :)

 

.............

 

Οπότε μην ονειρεύεσαι.........

Αλλά βασικά η ουσία είναι να αξιολογείς σωστά

Και το ζήτημα των προσωπικών σχέσεων δεν είναι αντίστοιχο των επιχειρηματικών επιδιώξεων. "Ούκ εν τω πολλώ το εύ" (αν και ενίοτε αυτό ισχύει και στην οικονομία)

 

Για το πρώτο δεν έχεις τύχει σε περίπτωση να κινδυνεύει με χρεωκοπία η εταιρία... και εύχομαι να μην σου τύχει.

Για το δεύτερο, καλός ο ελιγμός, αλλά δεν είναι αρκετός... Πες ότι ήσουν υπεύθυνος για την τιμολόγηση.......  

Στο κέρδος θα καταλήξει η κουβέντα.... και το ξέρεις....

 

.................

 

Νομίζεις!!!!!

Με 85% μείωση προσωπικού και 35% μείωση μισθολογικής δαπάνης στο άλλο 15% έχω προσωπική πείρα, δεν είναι ελιγμός.

Παρ΄ όλα αυτά η επιχείρηση δεν ανέκαμψε και παρά τον 3πλασιασμό του Κ.Ε. το 2013 (έναντι του 12) και τον διπλασιασμό το 14 έναντι του 13 δεν υπάρχει καμιά βελτίωση των αποτελεσμάτων. Υπάρχουν άλλα μεγέθη που έχουν πρωτεύοντα ρόλο.

 

 

.........

 

Δεν συσχετίζω τίποτα.

Πρακτικές αναφέρω, καθαρά επιχειρησιακές, οι οποίες ιυοθετούνται και από ένα πολιτικό χώρο με διαφορετική ιδεολογία με μένα. Θεωρώ ότι έχετε την ίδια ιδεολογία, αν έχω καταλάβει λανθασμένα ζητώ συγνώμη εκ των προτέρων.

Το επιχείρημα όμως παραμένει..

Ενώ μιλάγανε για 1200 βασικό (όπως και ο πίζας), γνωρίζοντας ότι είναι απραγματοποίητο, αφενός δεν δίνανε τέτοιους μισθούς, αφετέρου όταν ήρθε η ώρα πάπαλα ο 902... Ομοίως ο πόντικας, κατακρίνει κάθε πρακτική του καπιταλισμού, αλλά βάζουμε και διαφημίσεις από τράπεζα παροτρύνοντας τους αναγνώστες του να παίξουν σε διεθνοποιημένα χρηματιστήρια, ενισχύοντας τους δαίμονες του καπιταλισμού, τις τράπεζες...

Ηθική..?? Συνέπεια..??

 

 ..................

 

Έχεις καταλάβει λανθασμένα αλλά δεν πειράζει. Είναι κι αυτό στα πλαίσια του συστήματος.

Θα πρέπει να απαντήσεις στον εαυτό σου στο ερώτημα: "Με ποιόν τρόπο θα μπορούσε οποιοδήποτε κόμμα κι όχι μόνο ένα αριστερό να κυκλοφορεί έστω μόνο μια εφημερίδα για να προβάλει θέσεις αντίθετες με το σύστημα;" έστω και λάθος θα πω εγώ.  Αλλά τρόπο νόμιμο.

και σε ένα δεύτερο: "Γιατί τα κόμματα του συστήματος δεν έχουν ανάγκη μια εφημερίδα που εκδίδουν τα ίδια;"

 

 

...................

Γιάννη ξεχνάς...

Πόσα φακελάκια έχουνε πέσει σε αποφάσεις προϊσταμένων για θεώρηση χωρίς δικαιολογητικά...

Πόσες δηλώσεις έχουν υποβληθεί χειρόγραφα εκπρόθεσμα χωρίς πρόστιμο (θυμάμαι χαρακτηριστικά συνάδελφο να παραδίδει πακέτο δηλώσεων σε υπάλληλο και μαζί με τις δηλώσεις να του δίνει και τη προσωπική του σφραγίδα)... χύμα...

Πόσους έχουν τσιμπήσει από την αρχή με τεράστιες διαφορές σε πόθεν έσχες...

Πόσες μπουγάδες είχανε γίνει με την ευλογία της περαίωσης...

Δεν ισχυρίζομαι ότι έχει αντιμετωπισθεί η φοροδιαφυγή αποτελεσματικά και ολοκληρωμένα (άραγε μπορεί να γίνει αυτό...???), αλλά μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση έχουν γίνει κατά την άποψή μου. Ακόμα και ο απλός εκσυγχρονισμός που λες, δίνει άλλη δυνατότητα οργάνωσης, ελέγχου και διοίκησης... τέτοια ώστε να είναι εφικτές θεσμικές πλέον αλλαγές.

 

Οι παθογένειες των προηγούμενων χρόνων δεν μπορεί να είναι το άλλοθι για την σαρωτική αλλαγή ώστε πίσω από αυτήν να κρύβουμε την ουσία της αναδιανομής εις βάρος των μόνιμων θυμάτων.

 

Άλλωστε δεν σταμάτησαν οι μπουγάδες. απλά περιορίστηκε το πλύσιμο στο χέρι. Αλλά τα πλυντήρια δουλεύουν φούλ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μέχρι τότε διεκδικούμε καλύτερους όρους χωρίς να ξεχνάμε που βρισκόμαστε και χωρίς να αρκούμαστε στους καλύτερους όρους που ίσως προς στιγμή πετύχαμε. Εκατό χρόνια καλύτερων όρων χάθηκαν με ένα μνημόνιο.

Σίγουρα πάντως για την θέση δεν χρειαζόμαστε ένα ψυχρό εκτελεστή αλλά στο πλαίσιο των καθηκόντων του να είναι έστω αποτελεσματικός χωρίς αγκυλώσεις.

πχ

1. πόσο βοηθά κατά την άποψή σου την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής η μηνιαία υποβολή συγκεντρωτικών; κατά τη δική μου καθόλου.

2. σε τι εξυπηρετεί η υποβολή μηδενικών ΦΜΥ ή ακόμη χειρότερα η υποβολή ΦΜΥ για επιχειρήσεις που έχουν ένα εργαζόμενο σε προσωρινή παύση απασχόλησης;

μη συνεχίσω.......

 

 

 Γιαννη, μη βιωσιμο μοντελο ειχαμε... Οτι δεν παιρναμε απο φορολογηση, το δανειζομασταν.. Ελεγχος πουθενα, καταστροφη τομεων προστιθεμενης αξιας κτλ... Οι μισθολογικες αυξησεις επρεπε να συναδουν με την εφαρμογη καινοτομιων κ αυξηση της αποδοτικοτητας, και οχι με κατεβασμα του γενικου διακοπτη ρευματος ολκληρης της πολης...

Για τα μετρα μη μου λες, συμφωνω, τα γνωριζω ως επαγγελματιας... Δεν παραβλεπω ομως κ θετικα βηματα που γινονται.... Για την καταργηση της περαιωσης φωναζαμε χρονια τωρα... Για την καταργηση του κβς φωναζει ο Κιμωνας χρονια .

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Υπονοείτε κάτι; σε γενικές γραμμές συμφωνούμε! Εμπνευστήκατε από τη δημοσίευσή μου; πρέπει να κάνεις κι άλλες!  :D 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

 

 

 Γιαννη, μη βιωσιμο μοντελο ειχαμε... Οτι δεν παιρναμε απο φορολογηση, το δανειζομασταν.. Ελεγχος πουθενα, καταστροφη τομεων προστιθεμενης αξιας κτλ... Οι μισθολογικες αυξησεις επρεπε να συναδουν με την εφαρμογη καινοτομιων κ αυξηση της αποδοτικοτητας, και οχι με κατεβασμα του γενικου διακοπτη ρευματος ολκληρης της πολης...

Για τα μετρα μη μου λες, συμφωνω, τα γνωριζω ως επαγγελματιας... Δεν παραβλεπω ομως κ θετικα βηματα που γινονται.... Για την καταργηση της περαιωσης φωναζαμε χρονια τωρα... Για την καταργηση του κβς φωναζει ο Κιμωνας χρονια .

 

Είπα εγώ ποτέ στα χρόνια που επικοινωνούμε ότι το "μοντέλο" ήταν άψογο και έτσι πρέπει να συνεχίσουμε;

Τι σε κάνει να πιστεύεις ότι τώρα θα γίνει βιώσιμο; Η κατάργηση του ΚΒΣ (παρεμπιπτόντως να πούμε στον Κίμωνα να ζητήσει καμιά αλλαγή ακόμη αφού στο τέλος εισακούεται :) ) ή η επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών;

Με πρωτογενή τομέα κατεστραμμένο λόγω ΚΑΠ, με δευτερογενή τομέα ανύπαρκτο λόγω σχεδίου Μάρσαλ και εντελώς κατεστραμμένο λόγω ΕΕ, εμείς θα στήσουμε βιώσιμο μοντέλο;

Με τις υποδομές (Δίκτυα, ενέργεια, μεταφορές, λιμάνια, αεροδρόμια),  σε ξένα χέρια, με τουρισμό ελεγχόμενο από ξένους.

 

Φυσικά δανειζόμασταν ότι μας έλλειπε. Αφού το μοντέλο έλεγε πως ο πλούτος δεν πρέπει να φορολογείται. Αντί οι κατέχοντες να φορολογούνται προτιμούν να δανείζουν το κράτος.  Και δανειζόμασταν για να αγοράζουμε αυτά που εκείνοι έφτιαχναν αλλού.

Εγώ το έστησα αυτό το μοντέλο ή εσύ;

Και μετά μας μιλάνε για "εθνική" προσπάθεια.

Εμείς θα δουλεύουμε, αυτοί θα κερδίζουν, τα κέρδη στο Λουξεμβούργο αφορολόγητα, καταθέσεις στην Ελβετία και επένδυση σε founds από τα οποία η χώρα δανείζεται και τους πληρώνει τόκους.

Σκέψου λίγο τη σειρά, μας δανείζουν αυτά που μας κλέβουν για να αγοράζουμε ακριβά τα προϊόντα τους (κυρίως όπλα που έχουν και μεγάλες μίζες) και μετά εισπράττουν τόκους επί των κλεμμένων.

Και τώρα τι θέλουμε; Να γίνουμε μια "κανονική" χώρα και να ξαναβγούμε στις αγορές; δηλαδή μια από τα ίδια;

Και με οδηγούς τους ίδιους που έκαναν όλα αυτά;

Με περιορισμό της δημοκρατίας; Με τον Αδωνη, το Βορίδη, τον Μπαλτάκο (να καθοδηγεί τα Χρυσά αυγά), το Δένδια και το Γιακουμάτο, το Λοβέρδο, το Χρυσοχοϊδη υπό τις οδηγίες του Σαμαρά και του Βενιζέλου; Δηλαδή βασικά υπό τις οδηγίες της Μέρκελ;

Με ΥΟ τον υπάλληλο του Λάτση που έχει κάνει το Eurobank-κυβέρνηση-Eurobank αλέ-ρετούρ;

και τον προηγούμενο που είχε κάνει το ίδιο στη διαδρομή ΙΟΒΕ-ΕΜΠΟΡΙΚΗ-ΙΟΒΕ-Κυβέρνηση-ΤτΕ;

Και τον άλλο που έκανε το ίδιο ΤτΕ-Συμβ.Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων-Alpha Bank-Εμπορική-Πειραιώς-ΤτΕ και στον ελεύθερο χρόνο του δίδασκε στο Οικ.του ΕΚΠΑ και συνέγραφε το πρόγραμμα ΝΔ στον τομέα της οικονομίας;

Με την Tax Senior Manager της PwC (της PwC που έστησε το κόλπο με το Λουξεμβούργο) να "κυνηγά" τη φοροδιαφυγή;

 

Οκ. καταργήθηκε η περαίωση κι ο ΚΒΣ και όλα καλά. Οι άλλοι κλωσσάνε το χρήμα σε κάτι νησιά που δεν τα ΄χει ο Χάρτης κι εμείς θα πληρώνουμε ΕΝΦΙΑ για δυο κεραμιδια στην άνω Φουσκομαγουλίτσα και φόρο πολυτελείας για ένα Daewoo δίλιτρο ενώ BMW kai Mercedes  θα κάνουν υποτιμολογήσεις και λαθρεμπόριο στις λιμουζίνες, η Siemens θα αλωνίζει ακόμη και HDW-Αbu Dhabi Ma-ThyssenKrupp θα μας πουλά υποβρύχια που γέρνουν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Daewoo δίλιτρο? χάθηκαν τα LADA NIVA? :P

 

Το ΄γραψα γιατί το ΄χει ένας φίλος. Εγω δεν διανοήθηκα ποτέ να κοιτάξω πάνω από τα 1400 :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιάννη, προσπαθώ να σε παρακολουθήσω αλλά ανοίγεις πολλά μέτωπα και από το ένα πηδάς στο άλλο...

Σε αυτό σου απάντησα:

 

Εκατό χρόνια καλύτερων όρων χάθηκαν με ένα μνημόνιο.

 

 

(Και) Αυτά που "κατακτήθηκαν" οδηγούσαν σε ένα μη βιώσιμο μοντέλο.

 

 

Όσα λες συμφωνώ, για την παραοικονομία, για τα παιχνίδια, για τις μπίζνες....

 

Για να φτιάξεις την εικόνα, πρέπει να προσθέσεις και τους αποκάτω... Ατομικά καμία σχέση στα μεγέθη, συνολικά όμως έχεις μια αλλοιωμένη συλλογική συνείδηση....

 

Ακόμα θυμάμαι περίπτωση στην εφορία, που για να μην περιμένει στην ουρά, πήγε να βρει το γνωστό.... Για την ουρά, πήγε στο γνωστό....

 

 

Ξαναλέω ότι δεν υποστηρίζω ότι όλα καλά, όλα ανθηρά. Σε σχέση όμως με την προ μνημονίου εποχή, έχουν γίνει άλματα στη δημόσια διοίκηση.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιάννη, προσπαθώ να σε παρακολουθήσω αλλά ανοίγεις πολλά μέτωπα και από το ένα πηδάς στο άλλο...

Σε αυτό σου απάντησα:

 

 

(Και) Αυτά που "κατακτήθηκαν" οδηγούσαν σε ένα μη βιώσιμο μοντέλο.

 

 

Όσα λες συμφωνώ, για την παραοικονομία, για τα παιχνίδια, για τις μπίζνες....

 

Για να φτιάξεις την εικόνα, πρέπει να προσθέσεις και τους αποκάτω... Ατομικά καμία σχέση στα μεγέθη, συνολικά όμως έχεις μια αλλοιωμένη συλλογική συνείδηση....

 

Ακόμα θυμάμαι περίπτωση στην εφορία, που για να μην περιμένει στην ουρά, πήγε να βρει το γνωστό.... Για την ουρά, πήγε στο γνωστό....

 

 

Ξαναλέω ότι δεν υποστηρίζω ότι όλα καλά, όλα ανθηρά. Σε σχέση όμως με την προ μνημονίου εποχή, έχουν γίνει άλματα στη δημόσια διοίκηση.

 

Ενα είναι το θέμα Στέφανε. Δες το συνολικά και αφαιρετικά. Η κάθε πτυχή δεν είναι άλλο θέμα.

 

Αρχισε από την μετά την γερμανική κατοχή περίοδο και θα δείς ότι όλα είναι μια σειρά ......  (και τα πρίν είναι.. από το 1821 αλλά ας μην πάμε τόσο πίσω. Η Siemens κάνει κουμάντο στην Ελλάδα από την εποχή των Τ.Τ.Τ.)

Τη δεκαετία του 1950 η νικημένη Γερμανία επέβαλε στην "νικήτρια" Ελλάδα νόμους αμνήστευσης των ναζί.

 

Δεν κατάλαβα!!! Οι λαϊκές κατακτήσεις φταίνε για το σημερινό χάλι;

Δηλαδή το 8ωρο, τα εργασιακά δικαιώματα και η κοινωνική ασφάλιση, το δικαίωμα στην παιδέια και την υγεία ήταν αυτά που έκαναν το μοντέλο μη βιώσιμο;

Και γιατί ήταν βιώσιμο στη Σουηδία (καπιταλισμός κι εκεί)  μέχρι που μπήκε στην ΕΕ και άρχισε να ξηλώνει το κοινωνικό κράτος;

 

Και όσον αφορά τους απο κάτω..... γεννηθήκανε με "αλλοιωμένη συλλογική συνείδηση" ή κάποιος τους έφτιαξε έτσι;

Ποιός άλωσε το κράτος και το οργάνωσε να δουλεύει έτσι;

ή πιστεύεις κι εσύ τον Σαμαρά πως η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ διόριζαν κυρίως αριστερούς;

ή μήπως τον Πάγκαλο που λέει πως τόσα χρόνια κυβερνούσε η αριστερά;

 

Και αυτός ο κάποιος είναι άλλος από αυτόν που κάνει τώρα παιχνίδι;

 

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτά θυμάσαι εσύ Γιάννη.....

 

Εγώ θυμάμαι να κατεβάζουν το γενικό σε ολόκληρες πόλεις για να πάρουν αυξήσεις (βλ. ΔΕΗ)...

Επιδόματα προθέρμανσης αυτοκινήτου, πλυσίματος χεριών, προπέλας, κεραίας, μεταφοράς φακέλου, παραλαβής παράδοσης λεωφορείου, έγκαιρης προσέλευσης, φαξ, χρήσης κυλικείου, μη καταβολής επιδόματος, περιποίηση πελατών........

Συντάξεις άνω των 2,5 χιλ....

Τρελά εφάπαξ....

Συντάξεις από τα 45.....

Εικονικές ασφαλίσεις για να παίρνουν το ταμείο και να συμπληρώνουν σύνταξη....

Υποχρεωτική (call me ΟΜΕΔ) υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις κάθε χρόνο άνω του πληθωρισμού....

Παιχνίδια με συνδικαλιστές.....

 

Δεν φταίνε μόνο αυτά....

 

Αλλά κάθε τι παίζει το ρόλο του.....

 

Όσο για αυτό:

 

 

Και όσον αφορά τους απο κάτω..... γεννηθήκανε με "αλλοιωμένη συλλογική συνείδηση" ή κάποιος τους έφτιαξε έτσι;

 

Είναι το γνωστό "το αυγό έκανε τη κότα ή η κότα το αυγό"....

 

Η ευθύνη των διοικούντων είναι δεδομένη. Μην αντιμετωπίζεις όμως τους πολίτες ως θύματα, ως έρμαια... τους υποτιμάς... Όπως εσύ έχεις ψηλά το κεφάλι και δεν καταδέχεσαι ρουσφέτια γιατί είναι επιλογή σου, είναι επιλογή τους να διαφθαρούν στις περισσότερες των περιπτώσεων. Βολεύει το σύστημα Γιάννη, βολεύει....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Αυτά θυμάσαι εσύ Γιάννη.....

 

Εγώ θυμάμαι να κατεβάζουν το γενικό σε ολόκληρες πόλεις για να πάρουν αυξήσεις (βλ. ΔΕΗ)...

Επιδόματα προθέρμανσης αυτοκινήτου, πλυσίματος χεριών, προπέλας, κεραίας, μεταφοράς φακέλου, παραλαβής παράδοσης λεωφορείου, έγκαιρης προσέλευσης, φαξ, χρήσης κυλικείου, μη καταβολής επιδόματος, περιποίηση πελατών........

Συντάξεις άνω των 2,5 χιλ....

Τρελά εφάπαξ....

Συντάξεις από τα 45.....

Εικονικές ασφαλίσεις για να παίρνουν το ταμείο και να συμπληρώνουν σύνταξη....

Υποχρεωτική (call me ΟΜΕΔ) υπογραφή ΣΣΕ με αυξήσεις κάθε χρόνο άνω του πληθωρισμού....

Παιχνίδια με συνδικαλιστές.....

 

Δεν φταίνε μόνο αυτά....

 

Αλλά κάθε τι παίζει το ρόλο του.....

 

Όσο για αυτό:

 

 

Είναι το γνωστό "το αυγό έκανε τη κότα ή η κότα το αυγό"....

 

Η ευθύνη των διοικούντων είναι δεδομένη. Μην αντιμετωπίζεις όμως τους πολίτες ως θύματα, ως έρμαια... τους υποτιμάς... Όπως εσύ έχεις ψηλά το κεφάλι και δεν καταδέχεσαι ρουσφέτια γιατί είναι επιλογή σου, είναι επιλογή τους να διαφθαρούν στις περισσότερες των περιπτώσεων. Βολεύει το σύστημα Γιάννη, βολεύει....

 

 

Θα εκπλαγείς αν διαπιστώσεις πόσο γερή μνήμη έχω... Μνήμη ελέφαντα.

Θυμάμαι κι αυτά και άλλα.... πολλά άλλα

Θυμάμαι πχ ποιοί ήταν οι συνδικαλιστές που υπονοείς...

Ποιοί τους διόριζαν και σε ποια κόμματα έκαναν καριέρα.....

Ποιά δικαστήρια έπαυαν και διόριζαν διοικήσεις στη ΓΣΕΕ....

Ποιές τράπεζες χρηματοδοτούσαν με θαλασσοδάνεια επιχειρήσεις ημετέρων και σήμερα γράφουν ζημιές στην πλάτη μας....

Ποιών κομμάτων τοπικά στελέχη έκαναν διαχείριση σε Δήμους και συνεταιρισμούς...

Ποιοί διοίκησαν δημόσιους οργανισμούς και ΔΕΚΟ, που στεγάζονταν πολιτικά......

Ποιές κυβερνήσεις επέβαλαν την κατάθεση των αποθεματικών των ταμείων στις τράπεζες με αρνητικά επιτόκια (λόγω πληθωρισμού) και που κατέληξε αυτή η ρευστότητα από το 1950 ως σήμερα ....

Ποιες επιχειρήσεις έπαιρναν ρεύμα κάτω από το κόστος...

Ποιος επιδοτούσε την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα και ποιός την διαφήμιζε ως αναγκαία και χρήσιμη επιλογή.....

 

Θυμάμαι ακόμη ποιός κομισάριος έλεγε το 1981 ή 82 "Θέλουμε την Ελλάδα σύμμαχο και συνεταίρο στην ΕΟΚ κι όχι ανταγωνιστή. Γι αυτό υπάρχουν 6 τομείς της οικονομίας σας που πρέπει να ξεχάσετε για να μην ανταγωνίζεστε άλλες χώρες της ΕΟΚ" (μεταξύ αυτών αλιεία, κλωστοϋφαντουργία, τσιμέντα, λιπάσματα)

Θυμάμαι "αγορές του αιώνα", Κοσκωτάδες, "κωλόσπιτα", χρηματιστήρια, Siemens, Ολυμπιακούς, Βατοπέδια, τρένα που δεν χωράνε στις ράγες, γεφύρια, δρόμους, κτηματολόγια, ........... κι άλλα "ων ουκ έστι αριθμός"

 

Δεν αρνούμαι επίσης την ευθύνη των πολιτών, 85%-90% έπαιρναν, αλλά έχω ακούσει και για δημοσιογράφους (opinion Leaders) με μισθούς από επιχειρήσεις και πολιτικούς χώρους και δάνεια χαρισμένα από τραπεζίτες που τραγουδούσαν ολημερίς τον ίδιο σκοπό...

Οκ επιλογή τους η διαφθορά. Ποιές άλλες επιλογές έδωσε το σύστημα; (Δεν τους δικαιολογώ, μην παρεξηγηθώ***)

 

Και τέλος θυμάμαι πάντα ότι μόνο ένας πολιτικός χώρος τα κατήγγειλε όλα αυτά και ήταν μονίμως φιμωμένος και συκοφαντημένος.

Για να φτάσουμε στο σήμερα και κάποιοι να θεωρουν ότι εγώ κι ο Δελατόλας έχουμε την ίδια ιδεολογία :)

 

Και ρωτώ τώρα εσένα. γι αυτή σου την άποψη (περι της ιδεολογίας του Δελατόλα) φταιει ο Δελατόλας, η αριστερά, η δεξιά κι εσύ στον ίδιο βαθμό;

ή μήπως είσαι εσύ λίγο παραπληροφορημένος και φταίνε οι άλλοι ; (περισσότερο ή λιγότερο)

Οπότε όλοι αυτοί που  βολεύονταν μήπως φταίνε "λίγο" λιγότερο; Είχαν τρόπο να ξέρουν τη συνέχεια; Είχαν πρόσβαση στη σωστή πληροφορία;

 

Υπάρχει και κάτι άλλο.....

Τα εμβάσματα στο εξωτερικό την τελευταία 10ετία είναι λένε κοντά στα 100δις

Το ύψος των εξοπλισμών είναι επίσης κοντά στα 100δις

Κι άλλα περίπου  100δις είναι υπερκοστολογήσεις δημόσιων έργων, Ολυμπιακοί και "επενδύσεις" για κομματικούς σκοπούς...

Σύνολο περίπου 300δις. Όσο περίπου και το χρέος το 2009.

Απλοϊκό ίσως αλλά πάντως όχι σύμπτωση.

Επίσης η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα.

Το Λουξεμβούργο δεν παράγει τίποτα. Απλά είναι το θησαυροφυλάκειο τους... Κι η Κύπρος το ίδιο πήγε να γίνει αλλά........

 

 

ΥΓ:***

Ήρθε μια φορά προ ετών ένας νεαρός στο γραφείο και αφού περίμενε αρκετή ώρα για να ΄ρθει η σειρά του (πρόσληψη), μου λέει:

- Πολλή δουλειά ρε φίλε (σημείωση: 18 αυτός 43 εγώ).

- Δε βαριέστε... πολύ δουλειά λίγη ζωή, λίγα λεφτά, λίγη προκοπή.....

- Καλά ρε φίλε ανακατεύεις όλη μέρα χαρτιά και περιμένεις λεφτά και προκοπή; Στη νύχτα είναι τα λεφτά!

 

Ετσι τους έφτιαξε το σύστημα τους πολίτες.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Θα εκπλαγείς αν διαπιστώσεις πόσο γερή μνήμη έχω... Μνήμη ελέφαντα.

Θυμάμαι κι αυτά και άλλα.... πολλά άλλα

Θυμάμαι πχ ποιοί ήταν οι συνδικαλιστές που υπονοείς...

Ποιοί τους διόριζαν και σε ποια κόμματα έκαναν καριέρα.....

Ποιά δικαστήρια έπαυαν και διόριζαν διοικήσεις στη ΓΣΕΕ....

Ποιές τράπεζες χρηματοδοτούσαν με θαλασσοδάνεια επιχειρήσεις ημετέρων και σήμερα γράφουν ζημιές στην πλάτη μας....

Ποιών κομμάτων τοπικά στελέχη έκαναν διαχείριση σε Δήμους και συνεταιρισμούς...

Ποιοί διοίκησαν δημόσιους οργανισμούς και ΔΕΚΟ, που στεγάζονταν πολιτικά......

Ποιές κυβερνήσεις επέβαλαν την κατάθεση των αποθεματικών των ταμείων στις τράπεζες με αρνητικά επιτόκια (λόγω πληθωρισμού) και που κατέληξε αυτή η ρευστότητα από το 1950 ως σήμερα ....

Ποιες επιχειρήσεις έπαιρναν ρεύμα κάτω από το κόστος...

Ποιος επιδοτούσε την καταστροφή του πρωτογενούς τομέα και ποιός την διαφήμιζε ως αναγκαία και χρήσιμη επιλογή.....

 

Θυμάμαι ακόμη ποιός κομισάριος έλεγε το 1981 ή 82 "Θέλουμε την Ελλάδα σύμμαχο και συνεταίρο στην ΕΟΚ κι όχι ανταγωνιστή. Γι αυτό υπάρχουν 6 τομείς της οικονομίας σας που πρέπει να ξεχάσετε για να μην ανταγωνίζεστε άλλες χώρες της ΕΟΚ" (μεταξύ αυτών αλιεία, κλωστοϋφαντουργία, τσιμέντα, λιπάσματα)

Θυμάμαι "αγορές του αιώνα", Κοσκωτάδες, "κωλόσπιτα", χρηματιστήρια, Siemens, Ολυμπιακούς, Βατοπέδια, τρένα που δεν χωράνε στις ράγες, γεφύρια, δρόμους, κτηματολόγια, ........... κι άλλα "ων ουκ έστι αριθμός"

 

Δεν αρνούμαι επίσης την ευθύνη των πολιτών, 85%-90% έπαιρναν, αλλά έχω ακούσει και για δημοσιογράφους (opinion Leaders) με μισθούς από επιχειρήσεις και πολιτικούς χώρους και δάνεια χαρισμένα από τραπεζίτες που τραγουδούσαν ολημερίς τον ίδιο σκοπό...

Οκ επιλογή τους η διαφθορά. Ποιές άλλες επιλογές έδωσε το σύστημα; (Δεν τους δικαιολογώ, μην παρεξηγηθώ***)

Ωραία, τώρα συγκλίνουμε, τουλάχιστον στα γεγονότα.

Συνυπογράφω όλα όσα λες. 

Ένα μεγάλο πάρτι ήταν εδώ πέρα... οι τύποι να είναι εντάξει, και από πίσω της εκδιδομένης γυνής το σιδηρούν κιγκλήδωμα.

Έτσι όπως καταλήγεις όμως, λίγο μπερδεμένο... δεν ξέρω, σου είπα, η κότα έκανε το αυγό ή το αυγό τη κότα..??? Όλοι είχανε δει το κράτος σαν τον μεγάλο πελάτη, όλοι από πάνω του να βγάλουνε λεφτά... Όταν λες σύστημα, εννοείς μια πλανόμενη έννοια, ή το σύστημα που το αποτελούμε όλοι μας...??? Εσύ είχες άλλες επιλογές εκτός της διαφθοράς, και αν ναι γιατί τις είχες..??? Ήσουν προνομιούχος..???

Εγώ γιατί πήγαινα στην οικοδομή από τα 8 μου με τον πατέρα μου...???

Μην αρχίσω να μιλάω για τρίτους..... 

 

Και τέλος θυμάμαι πάντα ότι μόνο ένας πολιτικός χώρος τα κατήγγειλε όλα αυτά και ήταν μονίμως φιμωμένος και συκοφαντημένος.

Τον συριζα εννοείς....?????

Πέρα από τη πλάκα, το έχω ξαναπεί.. το πιο συνεπές κόμμα είναι το κκε... σε όλα όχι, γιατί θέλουμε κάτι άλλο.... αλλά σταθερά όχι... με τις ίδιες απόψεις, με τις ίδιες αιτιάσεις.

Από κει και πέρα, κατά πόσο η συνεχής άρνηση (δεν λέω να μην αρνείσαι την παρανομία ή την ανηθικότητα, φυσικά και να την αρνείσαι) προάγει την γενικότερη εξέλιξη της κοινωνίας και συμβάλλει στην αύξηση της κοινωνικής ευημερίας, είναι όπως και να το κάνουμε μια άλλη μεγάλη συζήτηση.

Σε μια πρώτη προσέγγιση, όμως, η συνεχής πίεση για αύξηση των μισθών σε μια χώρα με κατεσταμένο πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγικό τομέα, είναι θέμα χρόνου πότε η χώρα θα κυρήξει πτώχευση. Όταν βλέπουμε δλδ μία μόνο πλευρά της ανάλυσης, και όχι το σύστημα ως σύνολο....

 

Για να φτάσουμε στο σήμερα και κάποιοι να θεωρουν ότι εγώ κι ο Δελατόλας έχουμε την ίδια ιδεολογία :)

 

Και ρωτώ τώρα εσένα. γι αυτή σου την άποψη (περι της ιδεολογίας του Δελατόλα) φταιει ο Δελατόλας, η αριστερά, η δεξιά κι εσύ στον ίδιο βαθμό;

ή μήπως είσαι εσύ λίγο παραπληροφορημένος και φταίνε οι άλλοι ; (περισσότερο ή λιγότερο)

Οπότε όλοι αυτοί που  βολεύονταν μήπως φταίνε "λίγο" λιγότερο; Είχαν τρόπο να ξέρουν τη συνέχεια; Είχαν πρόσβαση στη σωστή πληροφορία;

Να σου πω την αλήθεια Γιάννη, εσένα σε παρακολουθώ... και στις αναρτήσεις, και στη σκέψη και στη λογική σου... Χαίρομαι να μιλάω με αριστερούς με επιχειρήματα, συνειδητοποιημένους, που ξέρουν που θέλουν να πάνε και είναι προσγειωμένοι, μαθαίνω από τις συζητήσεις μας... Δεν είναι εύκολο αυτό, μαζί με το Σούλη κανα δυο τρεις είστε ακόμα... πάντα κατά την άποψή μου, ε...???

Το Δελατόλα δεν τον παρακολουθώ....

Άσε που κάτι είχε πάρει το αυτί μου για ένα 500άρικο, τον ρέστη, τον εισαγγελέα κτλ κτλ κτλ.....

Στα δικά μας, όλοι φταίμε... Το ποσοστό σαφώς και διαφέρει, και θα συμφωνήσω ότι το μεγαλύτερο κομμάτι φέρουν οι διοικούντες τον τόπο, αυτοί που κατέχουν εξουσία... Αλλά όλοι συνένοχοι... Και αυτοί που φάγανε, και αυτοί δεν φάγανε.....

 

Υπάρχει και κάτι άλλο.....

Τα εμβάσματα στο εξωτερικό την τελευταία 10ετία είναι λένε κοντά στα 100δις

Το ύψος των εξοπλισμών είναι επίσης κοντά στα 100δις

Κι άλλα περίπου  100δις είναι υπερκοστολογήσεις δημόσιων έργων, Ολυμπιακοί και "επενδύσεις" για κομματικούς σκοπούς...

Σύνολο περίπου 300δις. Όσο περίπου και το χρέος το 2009.

Απλοϊκό ίσως αλλά πάντως όχι σύμπτωση.

Επίσης η Ιαπωνία και οι ΗΠΑ έχουν μεγαλύτερο χρέος από την Ελλάδα.

Το Λουξεμβούργο δεν παράγει τίποτα. Απλά είναι το θησαυροφυλάκειο τους... Κι η Κύπρος το ίδιο πήγε να γίνει αλλά........

Εντάξει, αυτό είναι εκτίμηση δική σου... Τι να πω...

Από κει και πέρα, μιλώντας κάποια στιγμή με μια ανακρίτρια εδώ, μου είχε αναφέρει ότι είχε στα χέρια της υπόθεση επιστροφής φπα 150.000€... από ανάπηρη... για πωλήσεις βελανιδιών.... και αυτό από 1 υπόθεση....

Σε άλλη ανάλογη περίπτωση, ο κατηγορούμενος είχε δηλώσει ότι είχε τσεπώσει μόνο τα 10 χιλιάρικα.. τα άλλα, δήλωσε άγνοια που είχανε πάει....

Τι να λέμε τώρα...

 

ΥΓ:***

Ήρθε μια φορά προ ετών ένας νεαρός στο γραφείο και αφού περίμενε αρκετή ώρα για να ΄ρθει η σειρά του (πρόσληψη), μου λέει:

- Πολλή δουλειά ρε φίλε (σημείωση: 18 αυτός 43 εγώ).

- Δε βαριέστε... πολύ δουλειά λίγη ζωή, λίγα λεφτά, λίγη προκοπή.....

- Καλά ρε φίλε ανακατεύεις όλη μέρα χαρτιά και περιμένεις λεφτά και προκοπή; Στη νύχτα είναι τα λεφτά!

 

Ετσι τους έφτιαξε το σύστημα τους πολίτες.

Ξαναλέω, εγώ γιατί δεν πήγα στη νύχτα...???

Και έχω και πολλές περιπτώσεις τέτοιες.....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.

×
×
  • Δημιουργία νέου...