Προς το περιεχόμενο

Ειδήσεις, άρθρα από τον τύπο έντυπο και ηλεκτρονικό


Προτεινόμενες αναρτήσεις

  • Απαντήσεις 3,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

επισκέπτη TZABELAS  KITSOS

για τους σπόρους τα χρήματα είναι ελάχιστα με 100 ευρώ έχεις φαγητό για ένα χρόνο ανα άτομο.. αν προσθέσουμε ξηρούς καρπούς αποξηραμένα φρούτα και μέλι κάνετε έναν υπολογισμό και θα δείτε ότι είναι πολύ λίγα τα χρήματα... αντί για καφέ μπορείτε να πίνετε χαρουπάλευρο με κακάο είναι ένα πολύ θρεπτικό και νόστιμο ρόφημα και κοστίζει όσο ο καφές!!!

ΑΥΤΑ ΟΛΑ ΠΟΥ ΛΕΣ ΝΑ ΦΑΜΕ ΚΑΝΟΥΝ ΚΑΛΟ ΣΤΟ ΣΕΞ

ΚΑΙ ΠΟΙΟΣ ΚΑΝΕΙ ΑΥΤΗ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ ? :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

επισκέπτη TZABELAS  KITSOS

Εννοείς να σπείρουμε σιτάρι στις γλάστρες στο μπαλκόνι; Πάνε τα γεράνια μου... :angry:

Εγώ πάντως έχω βάλει σε ζαρντινιέρες κρεμμύδια και τρώω σαν άρχοντας. Επίσης έχω δίκταμο, λουϊζα, φασκόμηλο, ρίγανη, δυόσμο, μαϊντανό, δεντρολίβανο και θυμάρι. Σκέφτομαι να βάλω και πατάτες σε ζαρντινιέρες! Να δεις που θα θεωρηθεί αγρόκτημα το μπαλκόνι μου και θα μου το φορολογήσουν οι πορτοφολάδες κακό χρόνο να'χουν!

Υ.Γ. Σούλη, συμμορφώσου λέμε!

Μην δινεις ιδεες και κατω απο τα μαρουλια βαλουν μπαφο

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μην δινεις ιδεες και κατω απο τα μαρουλια βαλουν μπαφο

Βρε λες;;;;;;;;; :D

Γρίβας, Λούκυ Λουκ, δεν προέτρεψα κανέναν να ψωνίσει κάτι, μεταξύ σοβαρού και αστείου το έγραψα. Εσείς εμπιστεύεστε τους κυβερνώντες ότι θα διασφαλίσουν τη μη ανεξέλεγκτη χρεωκοπία; Εγώ όχι...

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Προς:

Τον Πρωθυπουργό

κ. Γεώργιο Παπανδρέου

"Αθήνα, 17 Οκτωβρίου 2011

Kύριε Πρόεδρε,

Η προσπάθεια μου να γίνω μέλος του Κοινοβουλίου άρχισε με τις εκλογές το 2000, όπου και εξελέγην πρώτος επιλαχών βουλευτής. Έχασα την έδρα για 41 ψήφους από τις 13.500 που είχα πάρει. Εάν έκανα ένσταση είχα πάρα πολλές πιθανότητες να την κερδίσω. Δεν έκανα ένσταση, δεν ήθελα να βγω βουλευτής από το Εκλογοδικείο.

Προσπάθησα πάλι το 2004 και ξαναπροσπάθησα για τρίτη φορά το 2009 όπου και εξελέγην έβδομος. Δεν θα είχα εκλεγεί βουλευτής εάν εσείς δεν είχατε παραιτηθεί από την έδρα της Θεσσαλονίκης και επιλέξει αυτή του Υπολ. Αττικής. Αυτό δεν το ξέχασα ποτέ!

Όλα αυτά τα χρόνια έδινα τις υπηρεσίες μου στο ΠΑΣΟΚ με ευχαρίστηση. Πίστευα στην ιδεολογία του. Η ανταμοιβή μου είναι η εκτίμηση, η αγάπη του κόσμου και η προσπάθεια για το καλύτερο.

Εκλέχθηκα βουλευτής σε μια ιστορική στιγμή. Στις 6/5/2010 ψηφίσαμε το Μνημόνιο Ι για να σώσουμε την Ελλάδα. Το ψήφισα με πολύ βαριά καρδιά νιώθοντας απογοήτευση. Ψήφισα χωρίς να ξέρω τι ψηφίζω. Όποιος δεν το ψήφισε διαγράφηκε.

Θα μπορούσα να αξιοποιήσω την εμπειρία μου και τις γνώσεις μου, ώστε να γίνουν γρήγορα οι μεταρρυθμίσεις που θα κάνουν τη χώρα ανταγωνιστική, φιλική στην επιχειρηματικότητα, για να γίνουν επενδύσεις, να επιτύχουμε ανάπτυξη και να καταπολεμήσουμε την ανεργία. Αλλά δυστυχώς, παρά τα 32 χρόνια επιχειρηματίας και χρόνια επικεφαλής της παράταξής μας στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης, δεν ρωτήθηκα ποτέ για υποθέσεις των κλάδων που υπηρέτησα με επιτυχία.

Στις 21/12/10 στη συζήτηση για τον προϋπολογισμό μίλησα στην Ολομέλεια της Βουλής και είπα «ότι συνειδησιακά και τεχνοκρατικά δε μπορώ να δεχτώ τη μείωση των αποδοχών των χαμηλόμισθων και την περικοπή των συντάξεων των χαμηλοσυνταξιούχων». Πρέπει να πληρώσουν και όλοι αυτοί που έκαναν τεράστιες περιουσίες χωρίς να έχουν πληρώσει τους φόρους τους και πίεσα την κυβέρνηση να αποδώσει το αίσθημα δικαιοσύνης λέγοντας ότι ψηφίζω τον προϋπολογισμό δίνοντας μια τελευταία ευκαιρία.

Τον Ιούνιο του 2011 αντέδρασα έντονα για το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα και είπα δημόσια ότι δε θα το ψήφιζα. Οι πολιτικές εξελίξεις άλλαξαν και στις 21/06/2011 στη ολομέλεια της Βουλής ακούγοντας όλους τους βουλευτές, ακόμη και της αντιπολίτευσης (θυμάμαι τα λόγια του κ. Αβραμόπουλου που μιλούσε για εθνική συναίνεση) και νιώθοντας το βάρος της ιστορικής στιγμής, πίστεψα ότι άλλαξε το κλίμα και δίνοντας ψήφο εμπιστοσύνης στη νέα κυβέρνηση, ο νέος Αντιπρόεδρος κ.Βενιζέλος θα μπορούσε να διαπραγματευθεί καλύτερα με τους δανειστές αλλά και ότι θα έπειθε και τους υπόλοιπους πολιτικούς αρχηγούς να κάνουν μαζί την εθνική προσπάθεια διάσωσης της χώρας. Άλλαξα την ομιλία μου εκείνη τη στιγμή -όπως έχει καταγραφεί και στα πρακτικά- μέσα στη Βουλή και έδωσα ψήφο εμπιστοσύνης.

Στις 29/06/2011 ψήφισα το Μεσοπρόθεσμο λέγοντας στην ολομέλεια:

«Η καταψήφιση αυτού του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος, όπως έχει τεθεί εκβιαστικά από τους εταίρους μας, χωρίς περιθώριο συζήτησης, θα οδηγήσει την Ελλάδα σε χρεοκοπία. Δεν μπορώ να πτωχεύσω εγώ τη χώρα μου, ούτε να διαλύσω την Ευρωπαϊκή Ένωση. Γι’ αυτό πάνω από την προσωπική μου αξιοπρέπεια τοποθετώ το εθνικό μας συμφέρον με την προϋπόθεση ότι θα επαναδιαπραγματευθούμε γρήγορα το Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα».

Δυστυχώς oύτε το Μεσοπρόθεσμο μπορέσαμε να διαπραγματευτούμε προς το καλύτερο, αλλά ούτε και εθνική συναίνεση υπήρξε.

Κύριε Πρόεδρε, αναγνωρίζω τον αγώνα σας και όλης της κυβέρνησης σε περίοδο κρίσης. Την τελευταία διετία έγιναν και γίνονται πάρα πολλά πράγματα τα οποία έπρεπε να είχαν γίνει εδώ και πολλά χρόνια. Τα ελλείμματα μειώνονται, η εξοικονόμηση των δαπανών του κράτους γίνεται πράξη. Αλλά για να σωθεί η χώρα, η προσπάθεια πρέπει να είναι με πανεθνική συναίνεση όλων των κομμάτων και όλων των Ελλήνων.

Το όραμα της χώρας μας τούτη τη στιγμή πρέπει να είναι αναρτημένο παντού, στη Βουλή στης δημόσιες επιχειρήσεις, στο διαδίκτυο κλπ. Ο κόσμος ζητάει κάθαρση, θέλει δικαιοσύνη, δεν δέχεται πια να πληρώνουν οι ίδιοι και οι ίδιοι.

Με μεγάλη μου λύπη πήρα την απόφαση να παραιτηθώ από το βουλευτικό αξίωμα, γιατί δεν μπορώ άλλο να συνεχίσω:

  • Να ψηφίζω χωρίς να ξέρω τι ψηφίζω, όπως έκανα με το Μνημόνιο Ι.
  • Να ψηφίζω χωρίς να συμφωνώ άδικα και αντιλαϊκά μέτρα υπό την πίεση ότι θα ανατραπεί η κυβέρνηση, η δόση δεν θα καταβληθεί, η χώρα θα χρεοκοπήσει και δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις όπως έκανα στο Μεσοπρόθεσμο.
  • Όποιος δεν συμφωνεί να διαγράφεται.

Θα είχα παραμείνει ανεξάρτητος βουλευτής εάν δεν μου είχατε δώσει εσείς την έδρα.

Δεν είμαι επαγγελματίας πολιτικός που κατέληξα επιχειρηματίας αλλά είμαι επιχειρηματίας που έγινα και πολιτικός.

Εκτιμώ όλους τους συναδέλφους μου βουλευτές, τους συνεργάτες του γραφείου μου, τους εργαζόμενους στη Βουλή και τους ευχαριστώ για την άριστη συνεργασία που είχαμε μέχρι σήμερα.

Ευχαριστώ όλους τους συμπολίτες μου στη Θεσσαλονίκη που με τίμησαν με την ψήφο τους.

Θωμάς Ρομπόπουλος"

http://www.thomasrobopoulos.gr/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ψήφισα χωρίς να ξέρω τι ψηφίζω.

.......

Να ψηφίζω χωρίς να ξέρω τι ψηφίζω, όπως έκανα με το Μνημόνιο Ι.

Να ψηφίζω χωρίς να συμφωνώ άδικα και αντιλαϊκά μέτρα υπό την πίεση ότι θα ανατραπεί η κυβέρνηση, η δόση δεν θα καταβληθεί, η χώρα θα χρεοκοπήσει και δεν θα υπάρχουν χρήματα για να πληρωθούν μισθοί και συντάξεις όπως έκανα στο Μεσοπρόθεσμο.

Θωμάς Ρομπόπουλος"

http://www.thomasrobopoulos.gr/

Δε ντρέπεται λιγάκι να τα λέει αυτά...?????

Σπίτι του να πάει..... Κι αυτός και οι υπόλοιποι.....

Άμα ήταν έτσι, δεν θα πληρωνόνταν τόσο καλά, θα βάζαμε ένα κοπρόσκυλο που δεν θα είχε δουλειά να κάνει, να λέει μόνο ναι...........

Άκου εκεί...

Να επιρρεάζει τις ζωές όλων μας, να τον έχουν εμπιστευτεί τόσοι, και να λέει δεν ξέρω τι ψηφίζω.... Και το θράσος αυτό θα το περάσει ως ύστατη πράξη εξιλέωσης......

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δε ντρέπεται λιγάκι να τα λέει αυτά...?????

Σπίτι του να πάει..... Κι αυτός και οι υπόλοιποι.....

Άμα ήταν έτσι, δεν θα πληρωνόνταν τόσο καλά, θα βάζαμε ένα κοπρόσκυλο που δεν θα είχε δουλειά να κάνει, να λέει μόνο ναι...........

Άκου εκεί...

Να επιρρεάζει τις ζωές όλων μας, να τον έχουν εμπιστευτεί τόσοι, και να λέει δεν ξέρω τι ψηφίζω.... Και το θράσος αυτό θα το περάσει ως ύστατη πράξη εξιλέωσης......

Το χειρότερο όλων Στέφανε είναι ότι , τα γράφει αυτά που γράφει για να έχει καλύτερη αντιμετώπιση από τους συμπολίτες του και την Ιστορία .... Προφανώς οι ψηφοφόροι του πρέπει να έχουν iq ραδικιού εφόσον πειστούν από αυτά τα δακρύβρεχτα λόγια .....

Ήθελα να ήξερα ΕΝΑΣ , ρε πούστη μου ΕΝΑΣ γαμημένος εισαγγελεάς δεν υπάρχει να τον πιάσει από το αυτί και να τον οδηγήσει κατευθείαν Δικαστήριο .....????? Γιατί όπως είπες και εσύ Στεφανε , αυτός μπορεί να μην ήξερε τι ψήφιζε , αλλά εγώ ξέρω τι περνάω κάθε μέρα για να δω αν μπορώ να συντηρήσω τον ευατό μου και την οικογένεια μου , που είναι αποτέλεσμα της ψήφου του ΠΡΟΔΟΤΗ και ΔΟΣΙΛΟΓΟΥ Ρομπόπουλου (όπως και όλων αυτών που ψήφισαν) .

Δυστυχώς κύριοι και κυρίες βουλευτές που ψηφίσατε χωρίς να ξέρατε τι , η Δικαιοσύνη μπορεί να είναι μην αποδίδεται στην ώρα της , αλλά κάποια στιγμή έρχεται βαρύς ο πέλεκυς της ........

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εθνική κυριαρχία τέλος…

Της Μιχαλούς

Ο πολιτικός χρόνος του κ. Παπανδρέου ρίχνει τίτλους τέλους στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Οι τροϊκανοί αποφάσισαν να μην τον χρησιμοποιήσουν άλλο. Από εδώ και στο εξής θα αναλάβουν οι ίδιοι τα εσωτερικά της χώρας, ώστε να προωθηθούν όλα όσα ζητούν οι δανειστές.

Ξεκάθαρα το είπε χθες κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Reuters "Χρειαζόμαστε κάποιον που να μιλάει την ελληνική, αλλά να μην είναι με το μέρος των Ελλήνων"!

Όσο για το τι αναταραχές θα προκαλέσει αυτό στους Έλληνες μάλλον δεν ενδιαφέρεται αφού τονίζει ότι «Παρά το γεγονός ότι θα υπάρξει μεγάλη αντίσταση οι Έλληνες πρέπει να καταλάβουν ότι η επίσημη εξουσία δεν θα είναι πλέον στα χέρια τους».

Τη νέα μας διακυβέρνηση την ανακοίνωσε με δήλωση της και η Άνγκελα Μέρκελ η οποία τονίζει την εγκατάσταση μόνιμης ευρωπαϊκής κυβέρνησης στην Αθήνα με πλήρεις εκτελεστικές αρμοδιότητες.

Τα ψέματα τέλειωσαν για την κυβέρνηση που υπέγραψε το Μνημόνιο και έφερε με εθνικό νόμο τον Φρανκενστάιν στην πλάτη του ελληνικού λαού

Οι Γερμανοί νίκησαν. Σαμποτάρανε για άλλη μια φορά την λύση εκμεταλλευόμενοι την ενδοτικότητα και το σκύψιμο κεφαλιού της ελληνικής κυβέρνησης, εξαθλίωσαν οικονομικά τους Έλληνες, τους έριξαν στην κατάθλιψη, ώστε να μην μπορούν να αντιδράσουν και τώρα είναι έτοιμοι να αλωνίσουν.

The game is over.

http://topontiki.gr/article/23737

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

"Χρειαζόμαστε κάποιον που να μιλάει την ελληνική, αλλά να μην είναι με το μέρος των Ελλήνων"!

kratikodietoi.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ανοιχτή επιστολή του Κ. Βαξεβάνη στον Ευαγ. Βενιζέλο

Κύριε Βενιζέλο,

Αυτά που σας γράφω τα ξέρετε και εσείς και εγώ. Τα υποψιάζεται, φαντάζομαι, πλέον και ο κόσμος. Θα περιοριζόμουν στην “αντιπαράθεσή” μας στην εκπομπή του Νίκου Χατζηνικολάου, αν δεν μου πατούσατε τον “κάλο” με αυτό το “είσαι δημοσιογράφος της κρατικής τηλεόρασης και πληρώνεσαι από τον ελληνικό λαό”. Εύχομαι να μην εννοείτε αυτό που όλοι κατάλαβαν.

Είμαι λοιπόν δημοσιογράφος και αυτή την εποχή τυγχάνει να εργάζομαι στη Δημόσια Tηλεόραση και όχι Κρατική, όπως την αποκαλείτε εσείς. Έχει ιδιαίτερη σημασία αυτό, γιατί αντικατοπτρίζει την αντίληψη που έχει ο καθένας για την ΕΡΤ. Η δουλειά του δημοσιογράφου είναι να ελέγχει την εξουσία. Αυτή είναι η υποχρέωσή μου, άσχετα αν αυτό δεν σας αρέσει. Το γεγονός επιπλέον πως “με πληρώνει ο ελληνικός λαός” είναι μια ακόμη ευθύνη για μένα, καθώς πρέπει να “αξίζω το μισθό μου”. Το συμπέρασμα λοιπόν είναι πως και τους δυο μας πληρώνει ο ελληνικός λαός. Εσάς από το 1989, εμένα για τα 2-3 χρόνια που είμαι στην ΕΡΤ.

Το δεύτερο που ακούστηκε ως απειλή σε αυτή την εκπομπή είναι πως θα δημοσιοποιήσετε το πόθεν έσχες των δημοσιογράφων. Αμήν! Προς το παρόν δημοσιοποιήστε στο ίντερνετ το πόθεν έσχες των βουλευτών, όπως ορίζει ο νόμος 3979 του 2011 (νόμος Ραγκούση), γιατί ως την ώρα που σας γράφω είσαστε παράνομοι. Θα πρότεινα επίσης να ελέγξετε το “πόθεν” και όχι το “έσχες” των εκατομμυριούχων βουλευτών και βεβαίως να το φορολογήσετε. Είναι πιο ηθικό και αποδοτικό από το να κόβετε συντάξεις των 300 ευρώ. Δεν κατηγορώ κανέναν Έλληνα πολιτικό για κλέφτη. Αλλά ξέρετε τα περί της γυναικός του Καίσαρα. Αν και στην ελληνική Βουλή δίνεται η εντύπωση πως ο Καίσαρας είναι η γυναίκα του βουλευτή, που απλώς έτυχε να έχει προίκα.

Πάμε τώρα στα πιο δύσκολα. Κύριε Βενιζέλο, είσαστε μια πολύ σημαντική μονάδα αυτού που ονομάζουμε πολιτικό σύστημα. Του συστήματος που ευθύνεται, σε μεγάλο βαθμό, γι αυτό που είναι η χώρα. Μας αρέσει να μιλάμε αορίστως γι αυτό, αλλά εγώ έχω μάθει να μιλώ συγκεκριμένα. Στα υπουργεία που υπηρετήσατε, τα νομοθετήματά σας (ναι, ξέρω είναι της Βουλής, αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ) τα συναντώ συνεχώς σε έρευνές μου, ως “ασπίδα προστασίας” του πολιτικού συστήματος και του ζωτικού του χώρου. Ο νόμος “περί ευθύνης υπουργών”, περί μη ευθύνης δηλαδή, είναι δικό σας δημιούργημα. Αυτό το έκτρωμα που οδηγεί στην ατιμωρησία, που μετρά την παραγραφή όχι με χρόνια αλλά (άκουσον άκουσον) με θητείες στη Βουλή, που είναι μια πρόκληση για την κοινωνία. Αυτό το νόμο χρησιμοποίησε ο κύριος Καραμανλής για να παραγράψει τα αδικήματα των υπουργών του στο σκάνδαλο του Βατοπεδίου και όχι μόνο.

Δικός σας νόμος είναι και αυτός που ορίζει τα περί λειτουργίας των καναλιών. Σε όλη τη χώρα, δεν μπορεί να λειτουργήσει ούτε περίπτερο χωρίς άδεια. Μπορούν όμως τα κανάλια. Αυτά τα κέντρα εξουσίας, λειτουργούν με προσωρινές άδειες. Έτσι καναλάρχες και κυβερνήσεις μπορούν να αλληλοεκβιάζονται και να “αυτορυθμίζονται”.

Δικός σας είναι ο νόμος που ρύθμισε τα χρέη των ΠΑΕ, δηλαδή Ανωνύμων Εταιριών, κάτω από την «λαϊκή απαίτηση» των οπαδών. Οι ΠΑΕ αυτές χρεώθηκαν από τους ιδιοκτήτες τους (μέχρι και πλαστά τιμολόγια έκοβαν) και εσείς χαρίσατε τα χρέη. Τα κλεμμένα. Πήρατε δηλαδή τα δικά μου λεφτά και τα δώσατε στα λαμόγια και τις παράγκες.

Ας αφήσουμε το παλιό σας νομοθετικό έργο και ας πάμε στο δεύτερο. Δηλαδή στο Proton. Σημειώνω προκαταβολικά πως όλα τα στοιχεία δείχνουν πως είναι μια προσωπική σας μεθόδευση και όχι μια κυβερνητική απόφαση. Αυτό δεν έχει να κάνει με την δική μου “επιθετική σχεδίαση” αλλά με την πραγματικότητα. Στο υπουργικό συμβούλιο δεχθήκατε σφοδρή επίθεση για την υπόθεση Proton, αλλά προχωρήσατε.

Η εφημερίδα Ελευθεροτυπία αποκάλυψε πως τον Ιούλιο του 2011, πήρατε την απόφαση να δώσετε 100 εκατομμύρια από τα αδιάθετα του Δημοσίου στην Τράπεζα Proton του κυρίου Λαυρεντιάδη. Την εποχή εκείνη ο κύριος Λαυρεντιάδης και η Τράπεζά του ήταν υπό έλεγχο για υπεξαιρέσεις. Επίσης ο νόμος 2362/95 (νόμος που έγινε ακριβώς για να μην υπάρχουν σκάνδαλα Κοσκωτά) δεν επέτρεπε αυτή την χρηματοδότηση. Τα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους με επιστολή τους σας είχαν πει πως αυτό είναι παράνομο. Εσείς όμως το κάνατε. Στην εκπομπή είπατε πως η απόφαση αυτή των στελεχών του Λογιστηρίου του Κράτους «ήταν παράνομη γιατί δημοσιεύτηκε σε εφημερίδα» Πρωτοτυπία νομική. Κάτι είναι ή όχι παράνομο, με βάση το αν συμπορεύεται με το νόμο και όχι με την κυκλοφορία των εφημερίδων. Πέρα βέβαια από το γεγονός πως όταν σας κοινοποιήθηκε η διαφωνία, δεν είχε δημοσιευτεί σε καμιά εφημερίδα. Ο παράνομος ήσασταν εσείς, με βάση το νόμο του 1995.

Αυτό το ξέρατε καλά. Γι αυτό προχωρήσατε σε ένα άλλο «νομοθέτημα». Σε άσχετο νόμο, τον 4002/2011 προσθέσατε άρθρο που σας αμνηστεύει προκαταβολικά. Νομοθετήσατε δηλαδή πως αν πρόκειται για θέματα συστημικής ευστάθειας των Τραπεζών, έχετε το δικαίωμα να πάρετε αποφάσεις χρηματοδότησης των Τραπεζών. Αυτό το «συστημικής» είναι μια νέα εφεύρεση. Μάλιστα ο νόμος φροντίζει να αμνηστεύσει τους υπουργούς Οικονομίας (και εσάς βέβαια) από το 1997. Γιατί από το 1997; Είχαμε συστημική αστάθεια από τότε ή παρουσιάζει αστάθεια κάποιος υπουργός της κυβέρνησης Σημίτη;

Αφού δώσατε τα 100 εκατομμύρια τώρα χρεώνετε το Δημόσιο με άλλα 800 για την κρατικοποίηση της Τράπεζας. Η πτώση βεβαίως της Τράπεζας Proton δεν έχει καμία σχέση με την κρίση. Είναι αποτέλεσμα της διαχείρισης της από τα αφεντικά της. Επιχορηγούσαν τον εαυτό τους. Αντί να ασκήστε έλεγχο (με την Τράπεζα της Ελλάδας, (άλλη μεγάλη αμαρτία μια ιδιωτική Τράπεζα που εμφανίζεται ως θεσμικό όργανο του κράτους) τους χρηματοδοτήσατε και τελικώς μας τα φορτώσατε στην πλάτη.

Αλλά δεν σταματήσατε εκεί. Ο κύριος Λαυρεντιάδης, ο οποίος φέρεται να έχει καταχραστεί 51 εκατομμύρια, δεν θα πάει φυλακή. Δεν θα υπάρξει καν ποινική δίωξη. Ο λόγος είναι ένας άλλος νόμος που έχετε ψηφίσει. Πάλι εδώ η υπογραφή σας. Με τον νόμο 3904/2010, θεσμοθετείτε το ακαταδίωκτο γι’ αυτούς που θα καταχραστούν χρήματα αλλά θα τα επιστρέψουν πριν διωχθούν ποινικά. Ετσι ο κύριος Λαυρεντιάδης, επιστρέφοντας τα 51 εκατομμύρια (αφού τα επένδυσε, κέρδισε απ αυτά ή οτιδήποτε άλλο) δεν διώκεται. Πρόκειται για μία ακόμη νομική «επανάσταση» που γίνεται με το πρόσχημα της αποσυμφόρησης των φυλακών. Ως πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, γνωρίζετε πως κατά καιρούς νόμοι για «αποσυμφορήσεις» κρύβουν την απελευθέρωση ολίγων επωνύμων που καταδικάστηκαν. Έτσι στο παρελθόν έχουν αποφυλακιστεί, «για την αποσυμφόρηση του σωφρονιστικού συστήματος» ο Μάκης Ψωμιάδης, ένας καναλάρχης και κάποιοι απατεώνες δικηγόροι εκ Θεσσαλονίκης…

Μπορώ να σας πω πολλά ακόμη. Πολλά, τα οποία είναι η δουλειά μου να σας τα πω. Πώς τα λένε στα δικαστήρια στις αγωγές κατά δημοσιογράφων (άλλος δικός σας νόμος); «Γεγονότα και αξιολογικές κρίσεις». Αυτό ακριβώς κάνω. Ένας λόγος παραπάνω γιατί πληρώνομαι «από τα λεφτά του Ελληνικού Λαού», όντας εργαζόμενος στην πολύπαθη Δημόσια Τηλεόραση που οι κυβερνήσεις θεωρούν τσιφλίκι τους. Θα σας παρακαλούσα να το σεβαστείτε. Και να σπαταλήσετε λίγη από την φημολογούμενη ευφυΐα και ρητορεία σας, να μου απαντήσετε. Γιατί αυτή είναι η δικιά σας υποχρέωση. Εκτός αν προτιμάτε να με απολύσετε.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι Γερμανοί νίκησαν. Σαμποτάρανε για άλλη μια φορά την λύση εκμεταλλευόμενοι την ενδοτικότητα και το σκύψιμο κεφαλιού της ελληνικής κυβέρνησης, εξαθλίωσαν οικονομικά τους Έλληνες, τους έριξαν στην κατάθλιψη, ώστε να μην μπορούν να αντιδράσουν και τώρα είναι έτοιμοι να αλωνίσουν.

The game is over.

http://topontiki.gr/article/23737

Στην αρχή νικάνε οι Γερμανοί αλλά στο τέλος πάντα χάνουν...

Ο λαός αρχίζει και ξυπνάει από το δόγμα του σοκ.

ΘΑ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΙ Ο ΔΙΑΟΛΟΣ ΟΛΟΥΣ.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Άνεργοι με καταθέσεις εκατομμυρίων

"Φορολογούμενοι" πολίτες δηλώνουν ψίχουλα και το παίζουν φτωχοί ενώ οι καταθέσεις τους βρίθουν από ζεστό χρήμα. Δείτε αναλυτικά τις περιπτώσεις

euro.jpg

Δημοσιεύτηκε: Οκτώβριος 20 2011 09:21 Ενημερώθηκε: Οκτώβριος 20 2011 09:21

Απίστευτες περιπτώσεις φοροκλοπής έρχονται στο φως της δημοσιότητας καθώς υπάρχει άτομο που δήλωνε μόλις 4.000 ευρώ εισόδημα τη στιγμή που είχε καταθέσεις 18 εκατομμυρίων ευρώ στο εξωτερικό!

Αυτή είναι μία από τις πολλές που περιλαμβάνονται στις δύο λίστες ντροπής του υπουργείου Οικονομικών με τα ονόματα μεγαλοοφειλετών του Δημοσίου και καταθετών σε τράπεζες του εξωτερικού. Οι λίστες κατατέθηκαν Τρίτη στη Βουλή και βρίσκονται κλειδωμένες σε χρηματοκιβώτιο του Τομέα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρουν "ΤΑ ΝΕΑ", στις εν λόγω λίστες υπάρχουν πάμπολλες περιπτώσεις "φορολογούμενων" κατά τα άλλα πολιτών.

Για παράδειγμα, υπάρχει μεγαλοοφειλέτης που χρωστάει στο κράτος 636 εκατομμύρια ευρώ, ενώ εντοπίζονται 18 άνεργοι που παίρνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ αλλά έχουν καταθέσεις σε τράπεζες του εξωτερικού από 1 έως 1,5 εκατ. ευρώ έκαστος!

"Συνολικά 14 μεγαλοοφειλέτες χρωστούν ποσά άνω των 100 εκατομμυρίων ευρώ", προσθέτει το δημοσίευμα, ενώ υπάρχει ακόμα φορολογούμενος που έχει δηλώσει 42.000 ευρώ τη στιγμή που διαθέτει καταθέσεις 104 εκατ. ευρώ και άλλος που έχει δηλώσει 20.000 ευρώ και έχει βγάλει σε ξένες τράπεζες 33 εκατομμύρια ευρώ.

Μάλιστα, οι δύο λίστες έχουν και κοινά ονόματα, κάτι που πρακτικώς σημαίνει ότι μεγαλοοφειλέτες του Δημοσίου έχουν καταθέσει τεράστια ποσά στο εξωτερικό.

"Εμπιστευτικά" στη Βουλή οι λίστες

Όσοι βουλευτές προσέρχονται για να ενημερωθούν για τις λίστες, μπορούν μεν να τις διαβάσουν αλλά όχι να κρατήσουν σημειώσεις ή να λάβουν αντίγραφο των καταστάσεων καθώς είναι προσωρινά απόρρητες, αφού η Αρχή Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα έχει προβάλλει συγκεκριμένους όρους και προϋποθέσεις όσον αφορά την δημοσιοποίηση των στοιχείων.

Έτσι, οι βουλευτές μπορούν να διαβάσουν τις λίστες αλλά επιτηρούμενοι από υπάλληλο της Βουλής!

http://news247.gr/oikonomia/anergoi_me_katatheseis_ekatommyriwn.1417538.html

Γιατί "εμπιστευτικά" στη Βουλή η λίστα? Τι φοβούνται και δεν ανακοινώνουν τα ονόματα? μήπως την οργή μας?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γρίβας, Λούκυ Λουκ, δεν προέτρεψα κανέναν να ψωνίσει κάτι, μεταξύ σοβαρού και αστείου το έγραψα. Εσείς εμπιστεύεστε τους κυβερνώντες ότι θα διασφαλίσουν τη μη ανεξέλεγκτη χρεωκοπία; Εγώ όχι...

Η μάνα μου σήκωσε το σούπερ μάρκετ - την ίδια μέρα που έγραψες τη λίστα με ρώτησε τι να πάρει από το σούπερ μάρκετ...

Της έδειξα τη λίστα που πόσταρες και ήταν πολύ ικανοποιημένη... :D

Ορίστε εγώ και ο λούκυ σε πήραμε στο ψιλό αλλά η προπαγάνδα σου έσπρωξε μια αθώα συνταξιούχο σε καταναλωτική μανία αγορών τροφών κάθε είδους.... :D

Είσαι εσύ ένας.... :lol:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Η μάνα μου σήκωσε το σούπερ μάρκετ - την ίδια μέρα που έγραψες τη λίστα με ρώτησε τι να πάρει από το σούπερ μάρκετ...

Της έδειξα τη λίστα που πόσταρες και ήταν πολύ ικανοποιημένη... :D

Ορίστε εγώ και ο λούκυ σε πήραμε στο ψιλό αλλά η προπαγάνδα σου έσπρωξε μια αθώα συνταξιούχο σε καταναλωτική μανία αγορών τροφών κάθε είδους.... :D

Είσαι εσύ ένας.... :lol:

Άντε, δεν θα πεινάσεις! Όσο για τον φτωχό και μόνο καου-μπόϋ θα τον συντηρώ εγώ (έχω πάρει και μεξικάνικο που του αρέσει)...!!! B)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πρέπει να το δείτε ! Δυστυχώς ΔΕΝ είναι Έλληνας αλλά Αγγλος Ευρωβουλευτής !

http://www.newsbeast.gr/politiki/arthro/248281/kurie-robai-moiazete-me-vregmeni-patsavoura/

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Πρόστιμα σε τρεις τράπεζες για παρακρατήσεις από λογαριασμούς μισθοδοσίας

Πρόστιμα συνολικού ύψους 260.000 ευρώ επιβλήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή, κατ’ εφαρμογή της νομοθεσίας για την «προστασία των καταναλωτών», σε τρεις τράπεζες που προέβαιναν σε μονομερείς αναλήψεις από τους λογαριασμούς μισθοδοσίας του τελευταίου μισθού ή σύνταξης που κατατίθετο σε αυτούς.

Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, ο υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Γιάννης Κουτσούκος δήλωσε τα ακόλουθα:

«Στην κρίσιμη οικονομική συγκυρία που διανύουμε είναι θεμελιώδης υποχρέωση της Πολιτείας να θωρακίσει και να διαφυλάξει την πρόσβαση των εργαζομένων και των συνταξιούχων στο μισθό και τη σύνταξή τους. Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή προβαίνει σε όλες τις ενέργειες ώστε να αντιμετωπισθεί κάθε αθέμιτη χρέωση, ιδίως μάλιστα όταν αυτή συνδέεται με τις δυσχέρειες που αντιμετωπίζει ο πολίτης εξαιτίας της οικονομικής κρίσης».

Ειδικότερα, επιβλήθηκαν πρόστιμο ύψους 100.000 ευρώ στη Eurobank Ergasias, πρόστιμο 100.000 ευρώ στην Τράπεζα Πειραιώς και πρόστιμο 60.000 ευρώ στην Αγροτική Τράπεζα. Τις σχετικές αποφάσεις επιβολής προστίμου υπογράφει ο Γενικός Γραμματέας Καταναλωτή Δημήτρης Σπυράκος.

Οι παραπάνω τράπεζες προέβαιναν στην μονομερή ανάληψη (μέρους ή όλου) του μισθού ή της σύνταξης για τον συμψηφισμό απαιτήσεών τους που διατηρούσαν προς τους κατόχους των λογαριασμών με βάση σχετικούς γενικούς όρους («ψιλά γράμματα») που εμπεριέχονταν στις δανειακές συμβάσεις. Ωστόσο, η νομοθεσία ορίζει ως ακατάσχετο και προστατεύει το ποσό του μισθού ή της σύνταξης που κατατίθεται σε λογαριασμό μισθοδοσίας μέχρι το ύψος του ενός μισθού ή σύνταξης (άρθρο 982 παρ. 3 Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας), ενώ δεν επιτρέπει – ούτε με συμφωνία - τον συμψηφισμό ληξιπρόθεσμων απαιτήσεων με ακατάσχετες απαιτήσεις (άρθρα 451, 464 Αστικού Κώδικα). Τούτο προκειμένου να προστατεύεται ένα ελάχιστο εισόδημα, το οποίο είναι απαραίτητο για την κάλυψη των βιοτικών αναγκών του οφειλέτη. Κατά συνέπεια οι όροι που προβλέπουν τον συμψηφισμό των απαιτήσεων των τραπεζών με το ποσόν του τελευταίου μισθού ή σύνταξης που κατατέθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό είναι παράνομοι και καταχρηστικοί και οι τράπεζες που έκαναν χρήση αυτών ζημιώσανε παρανόμως τους καταναλωτές. Για τους ίδιους λόγους απαγορεύεται και η ανέκκλητη εξουσιοδότηση για την ανάληψη από το λογαριασμό μισθοδοσίας (όλου ή μέρους) του τελευταίου μισθού ή σύνταξης για την εξόφληση δόσεων δανείου προς τα πιστωτικά ιδρύματα (περίπτωση Αγροτικής Τράπεζας). Ο νόμος προβλέπει εξαίρεση από τον κανόνα αυτόν για το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, μόνο όμως για στεγαστικά δάνεια και μέσα σε ορισμένα όρια.

Σύμφωνη γνώμη για την επιβολή κυρώσεων διατύπωσε για τις παραπάνω περιπτώσεις και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Εξάλλου, η Γενική Γραμματεία Καταναλωτή έχει κινήσει τη διαδικασία για την εφαρμογή της νομοθεσίας για την προστασία των καταναλωτών και για τα λεγόμενα «έξοδα καθυστέρησης» που επιβάλλουν ορισμένα πιστωτικά ιδρύματα, πέραν των τόκων υπερημερίας, σε περίπτωση καθυστέρησης στην καταβολή της μηνιαίας δόσης. Οι όροι που προβλέπουν τα εν λόγω έξοδα ελέγχονται ως καταχρηστικοί και παράνομοι. Μετά την κλήση για την κατάθεση σχετικού υπομνήματος μία τράπεζα ανέστειλε την ενεργοποίηση των ιδιαίτερα μάλιστα υψηλών χρεώσεων που είχε προαναγγείλει για την περίπτωση αυτή, δίχως ωστόσο να έχει προβεί μέχρι σήμερα και σε απόσυρση του όρου συναλλαγών που προβλέπει την επιβολή εξόδων καθυστέρησης. Ωστόσο, στο πλαίσιο της διαδικασίας που ακολουθήθηκε η Τράπεζα της Ελλάδος διατύπωσε τη γνώμη ότι οι εν λόγω χρεώσεις παραβιάζουν πρωτίστως τη Πράξη του Διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος για το ανώτατο όριο του επιτοκίου υπερημερίας και ως εκ τούτου προέχει η εξέταση της εφαρμογής των προβλεπομένων κυρώσεων από τα αρμόδια όργανα της Τράπεζας της Ελλάδος. Η ΓΓΚ αναμένει, ως εκ τούτου, την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας από την Τράπεζα της Ελλάδος.

http://www.capital.g....asp?id=1311256

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Γιώργος Δελαστίκ: "Ρημάζουν την Ελλάδα Βενιζέλος Παπανδρέου"

21/10/2011 - 13:11

Ούτε στους χειρότερους εφιάλτες του δεν θα μπορούσε κανείς να φανταστεί ότι θα φτάναμε στο σημείο οι εκπρόσωποι των βιομηχάνων και των εμπόρων να κατηγορούν δημοσίως τον πρωθυπουργό Γιώργο Παπαν­δρέου –είναι και πρόεδρος της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, τρομάρα του!– και την κυβέρνησή του ως... αντεργατικούς απατεώνες και δωσίλογους! Δυστυχώς, όχι μόνο έγινε κι αυτό, αλλά οφείλουμε να ομολογήσουμε ότι δεν έχουν και καθόλου άδικο στις κατηγορίες τους!

«Δεν είναι δυνατόν να πιστεύουμε ότι μια χούφτα τεχνοκρατών “μερικής απασχόλησης” (Σ.Σ.: εννοεί την τρόικα) σε συνεργασία με κάποιους λίγους “πρόθυμους γενίτσαρους” θα δείξουν ευαισθησία στην προαλειφόμενη εξαθλίωση των Ελλήνων πολιτών», δήλωσε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου, Β. Κορκίδης.

Καταπέλτης ήταν και ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δ. Δασκαλόπουλος: «Ο ΣΕΒ έχει πρωτοστατήσει στον αγώνα για να μην καταργηθούν ο 13ος και ο 14ος μισθός στον ιδιωτικό τομέα και έχει με στοιχεία τεκμηριώσει στην τρόικα την άποψη ότι το κύριο πρόβλημα της ιδιωτικής οικονομίας δεν είναι το μισθολογικό», τόνισε.

«Κακοστημένο θέατρο»

Ο πρόεδρος των βιομηχάνων να υπερασπίζεται τους μισθούς των εργαζομένων εναντίον μιας κυβέρνησης «πρόθυμων γενίτσαρων» που θέλει να τους λεηλατήσει! Κυβέρνησης, μάλιστα, του... προέδρου της Σοσιαλιστικής Διεθνούς!

Ούτε το πιο διεστραμμένο μυαλό συγγραφέα θεατρικών έργων του παραλόγου δεν θα μπορούσε να γεννήσει πιο ψυχεδελική σκηνή, την οποία, όμως, βιώνουν δέκα εκατομμύρια Ελλήνων όχι ως αποκύημα παραισθησιογόνων φαρμάκων, αλλά ως οικτρή πραγματικότητα.

«Η έμμεση επαναφορά του θέματος της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας παραπέμπει σε ένα κακοστημένο θέατρο, μέσω του οποίου οι υπαίτιοι της κρίσης επιχειρούν να φορτώσουν για άλλη μια φορά το κόστος των επιλογών και χειρισμών τους σε αυτούς που δεν ευθύνονται για την κρίση, στον ιδιωτικό τομέα και στους εργαζομένους του, που εξοντώνονται αργά και σταθερά στο βωμό της διατήρησης του πελατειακού κράτους», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΣΕΒ.

Ο δεξιός βιομήχανος κατηγορεί το «σοσιαλιστή» πρωθυπουργό για πολιτική «εξόντωσης» των εργαζομένων – κι έχει και δίκιο από πάνω! Τα ύστερα του κόσμου!

Μισθός Δημοσίου... 660 ευρώ!

Η ανατριχιαστική απόδειξη του απύθμενου μίσους της κυβέρνησης Παπανδρέου εναντίον των εργαζομένων είναι, μεταξύ πολλών άλλων, και το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων.

Όσο κι αν ακούγεται απίστευτο, το μισθολόγιο αυτό ορίζει για τους πρωτοδιοριζόμενους εκπαιδευτικούς καθαρό μισθό... 660 ευρώ!

Γνωρίζουμε ότι όλοι οι νεοδιοριζόμενοι καθηγητές και δά­σκαλοι, πλην ειδικών περιπτώσεων, τοποθετούνται στην επαρχία, άρα μακριά από το σπίτι τους. Αν δώσουν ένα ελάχιστο ποσό 250 ευρώ για νοίκι, τους μένουν 400 ευρώ, με τα οποία πρέπει να πληρώνουν φως, νερό, τηλέφωνο, να τρέφονται έναν ολόκληρο μήνα, να ντύνονται, να μετακινούνται, να αγοράζουν βιβλία, να ξοδεύουν βγαίνοντας έξω... Δηλαδή, ούτε... 5 (πέντε!) ευρώ την ημέρα δεν τους μένουν για φαγητό!

Κι όχι τίποτ’ άλλο, αλλά σήμερα είναι και «ανεπρόκοποι» και «αφιλόξενοι» οι επαρχιώτες για να πηγαίνουν στους λιπόσαρκους δασκάλους... αβγά, χυλοπίτες ή ζαρζαβατικά, όπως έκαναν οι «καλοκάγαθοι χωριάτες» τη δεκαετία του 1950 κι έτσι επιβίωναν εν εντίμω πενία οι εξίσου κακοπληρωμένοι εκπαιδευτικοί...

«Δανία του Νότου» είχε προεκλογικά υποσχεθεί να κάνει την Ελλάδα ο Γ. Παπανδρέου. Αντί γι’ αυτό τη μετατρέπει ταχύτατα σε... «Ινδία του Βορρά»!

Ερείπια οι συμβάσεις

Αγανάκτησε με την κυβερνητική πολιτική ακόμη και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ, Γ. Παναγόπουλος, σύμβολο της πιο ακραίας συμβιβαστικής τάσης που υπάρχει στο συνδικαλισμό, ο οποίος ουδέποτε κατηγορήθηκε για μαχητικότητα, έστω και φραστική.

«Η κυβέρνηση ας μην “κοπιάζει” άλλο να κρατήσει τη χώρα στην Ευρώπη και στο ευρώ. Με τέτοιες αποφάσεις βγάζει τους Έλληνες εργαζόμενους εκτός ευρωπαϊκής προοπτικής, εκτός ευρωπαϊκού κοινωνικού κεκτημένου, εκτός ευρωπαϊκού πολιτισμού, δηλαδή εκτός αυτού που είναι η πραγματική Ευρώπη», δήλωσε και συνέχισε: «Η κυβερνητική υποχωρητικότητα δεν έχει τελειωμό... Την ύστατη στιγμή καλώ την κυβέρνηση να μην νομοθετήσει αυτά που η τρόικα επιτάσσει, γιατί έτσι ανοίγει την πόρτα ή μάλλον γκρεμίζει τους τοίχους για αμοιβές και εργασιακές σχέσεις τύπου Κίνας, Ιν­δίας και χωρών του Τρίτου Κόσμου».

Αν εξαιρέσει κανείς τις αφελείς αυταπάτες του Γ. Παναγόπουλου για την κατά φαντασίαν «πραγματική Ευρώπη» (αφού το σημερινό ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα της ΕΕ είναι ακριβώς το αποκρουστικό, μισητό πρόσωπο της τρόικας που ζητά το αίμα των Ελλήνων εργαζομένων και συνταξιούχων), η ουσία είναι ότι μέχρι και ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ καταγγέλλει την κυβέρνηση Παπανδρέου πως φέρνει στη χώρα εργασιακές σχέσεις και αμοιβές τριτοκοσμικές.

Εφεδρεία ίσον απόλυση

Τίποτα δεν αφήνει όρθιο από τις εργασιακές κατακτήσεις ενός ολόκληρου αιώνα το ολέθριο δίδυμο Παπανδρέου - Βενιζέλου, το οποίο θα περάσει στην ιστορία για το αβυσσαλέο μίσος που τρέφει εναντίον του κόσμου της εργασίας και για το επαίσχυντο έργο του στην αποδόμηση κάθε εργασιακού δικαιώματος.

Πρωθυπουργός και υπουργός Οικονομικών κατάργησαν τη λεγόμενη «ευνοϊκή ρήτρα» που πρόβλεπε ότι ισχύει η σύμβαση πάντοτε που είναι πιο ευνοϊκή για τον εργαζόμενο. Ανέστειλαν την υποχρεωτική επέκταση των κλαδικών συμβάσεων στο σύνολο του κλάδου, όταν υπογραφούν από το 51% των εργοδοτών. Κατάργησαν τη διάταξη ελέγχου των επιχειρησιακών συμβάσεων από το Συμβούλιο Εργασίας. Διασπούν το συνδικαλισμό, επιβάλλοντας στα δικαστήρια να εγκρίνουν ή όχι μέσα σε δέκα (!) μόλις ημέρες τις αιτήσεις για επιχειρησιακά –δηλαδή κατά κανόνα εργοδοτικά– σωματεία, ενώ δίνουν το δικαίωμα υπογραφής επιχειρησιακών συμβάσεων ακόμη και σε «ενώσεις προσώπων» σε επιχειρήσεις που είναι τόσο μικρές, ώστε δεν έχουν καν είκοσι έναν εργαζόμενους για να συγκροτήσουν επιχειρησιακό σωματείο. Αρκούν... τρεις εργαζόμενοι σε μια επιχείρηση με πέντε υπαλλήλους για να υπογράψουν επιχειρησιακή σύμβαση! Το παν είναι να υπονομευτεί ο συνδικαλισμός – και αναφερόμαστε, βεβαίως, αποκλειστικά στον ιδιωτικό τομέα.

Όσο για τον δημόσιο, η κυβέρνηση Παπανδρέου - Βενιζέλου άφησε πια κατά μέρος τα προσχήματα και δείχνει καθαρά τα σχέδιά της να απολύσει εκατοντάδες χιλιάδες δημοσίους υπαλλήλους, αν κατορθώσει να ολοκληρώσει την τετραετή θητεία της μέσω του κόλπου της «εφεδρείας».

Ανενδοίαστα πλέον νομοθετεί με το πολυνομοσχέδιό της ότι «η ένταξη σε καθεστώς εργασιακής εφεδρείας λογίζεται ως προαναγγελία απόλυσης για κάθε νόμιμη συνέπεια», όπως αναφέρει επί λέξει.

Οι μάσκες έπεσαν, αλλά οι «κουκουλοφόροι» συνεργάτες των γερμανικών κατοχικών δυνάμεων παραμένουν στην εξουσία...

Πήγαν το χρέος στο... 190%!

Λεηλασία των μισθών, λεηλασία των συντάξεων, λεηλασία του εφάπαξ, άγρια φορολόγηση, χειρότερη κι από την εποχή της Τουρκοκρατίας – αυτό είναι το έργο της συνεργασίας της κυβέρνησης Παπανδρέου με την ΕΕ και το ΔΝΤ.

Έτσι θα μας έσωζαν, με την εξαθλίω­ση, μας έλεγαν πέρσι. Γδέρνοντάς μας και κρεμώντας μας στο τσιγκέλι θα βελτιωθούν οι μακροοικονομικοί δείκτες, ισχυρίζονταν. Έλεγαν συνειδητά ψέματα.

Παπανδρέου, ΕΕ και ΔΝΤ παρέλαβαν το 2009 από την κυβέρνηση Καραμανλή το δημόσιο χρέος στο 115% του ΑΕΠ. Τι έκαναν; Λεηλατώντας τα εισοδήματα του ελληνικού λαού, το εκτόξευσαν σε δύο μόλις χρόνια στο... 160% (!) του ΑΕΠ και του χρόνου, όπως ανακοίνωσε το ΔΝΤ, θα το έχουν εκτοξεύσει, στα τέλη του 2012 συγκεκριμένα, στο... 190% του ΑΕΠ!

 Κατακρήμνισαν στα Τάρταρα της δυστυχίας και της μιζέριας τον ελληνικό λαό δήθεν για να τον σώσουν, στην πραγματικότητα για να τον ληστέψουν και να τον εξανδραποδίσουν, και το αποτέλεσμα είναι ότι αύξησαν κατά 75 εκατοστιαίες μονάδες το δημόσιο χρέος, διασφαλίζοντας έτσι ότι η Ελλάδα θα οδηγηθεί οπωσδήποτε σε χρεοκοπία με τους όρους που θα επιβάλει το Βερολίνο μέσω της ΕΕ, ώστε να καταστεί υποτελής επαρχία του Γερμανικού Ράιχ.

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό "Επίκαιρα" στις 13/10/11

http://www.epikaira.gr/epikairo.php?id=32812&category_id=100

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

18 Οκτωβρίου 2011

ΑΝΟΙΚΤΟ ΓΡΑΜΜΑ ΣΤΟΝ ΠΡΟΕΔΡΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ ΚΑΙ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟ

ΓΙΩΡΓΟ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ

Κύριε Πρόεδρε,

Ηγείστε από το 2004 της Δημοκρατικής Παράταξης. Το ΠΑΣΟΚ σας ανέδειξε, με ευρύτατες δημοκρατικές διαδικασίες αρχηγό του και ο Ελληνικός Λαός με την ελεύθερη βούλησή του, στις 4.10.2009 Πρωθυπουργό του.

Η εκφρασθείσα, τότε, εμπιστοσύνη του λαού είχε την έννοια της πληρεξουσιότητας και της εντολής να κυβερνήσετε τη χώρα σύμφωνα με το πρόγραμμα το οποίο εξαγγείλατε προεκλογικά και το οποίο επαναλάβατε και με τις προγραμματικές δηλώσεις της Κυβέρνησης ενώπιον της Βουλής την 16.10.2009, της οποίας εξασφαλίσατε την εμπιστοσύνη.

Έκτοτε, αποδεικνύεται εκ των πραγμάτων ότι, με δική σας πρωτοβουλία ή τη συμμετοχή σας σε πρωτοβουλίες άλλων, ασκείται μια άλλη πολιτική, εντελώς διαφορετική από εκείνη την οποία υποσχεθήκατε, αρνητική για τα μακροπρόθεσμα συμφέροντα του έθνους και επώδυνη για το βιοτικό επίπεδο του λαού.

Ήρκεσαν μόνο δύο χρόνια διακυβέρνησης για να υπερβούν ευρύτερα στρώματα του λαού τα όρια της φτώχιας και της εξαθλίωσης, με ελοχεύοντα τον κίνδυνο της κοινωνικής έκρηξης, μιας έκρηξης ανεξέλεγκτης και ιδεολογικά τυφλής.

Πέραν τούτου, η ασκούμενη νεοφιλελεύθερη πολιτική είναι έξω, πέρα και μακράν από την ιδεολογία του Κινήματος, τις παραδόσεις του και τη φιλοσοφία του, μια πολιτική η οποία έχει προκαλέσει κρίση στηνπαραταξιακή συνείδηση.

Μια συνείδηση που έχει διαμορφωθεί μέσα από κοινωνικούς, πολιτικούς, ιδεολογικούς και εθνικούς αγώνες της παράταξης έναν ολόκληρο αιώνα. Από το 1910 μέχρι σήμερα.

Δεν διαφεύγει της προσοχής του λαού ότι στο εποικοδόμημα του ΠΑΣΟΚ, και κατ’ επέκταση σε κυβερνητικούς θυλάκους έχει εδραιωθεί μια ελίτ, έχει αναπτυχθεί ένας ιδιότυπος ελιτισμός ο οποίος ως προϊόν διαπροσωπικών επιλογών, λειτουργεί με πολιτική ιδιοτέλεια, δηλαδή δι’ ίδιον συμφέρον και είναι μακριά από τη ψυχή του λαού. Ως εκ τούτου, δεν βιώνει τις ανησυχίες του, δεν συμμερίζεται τις ανάγκες του και δεν συνειδητοποιεί τους προβληματισμούς του.

Όμως διαφεύγει, φαίνεται, της προσοχής ορισμένων ότι παράταξη σημαίνει Λαός. Δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση μηχανισμός. Και το ιδεολογικό και κοινωνικό περιεχόμενο της Παράταξης – Λαός δεν εκφράζεται, δυστυχώς, από τον μηχανισμό και την ηγετική του ομάδα. Πολύ περισσότερο από τον ελιτισμό.

Με δεδομένη αυτήν την κοινωνική και ιδεολογική διάσταση, ο λαός του ΠΑΣΟΚ αισθάνεται εγκλωβισμένος. Και όταν έχει την αίσθηση ότι ο μηχανισμός αυτός τελεί υπό την καθοδήγηση και τον έλεγχο εξωθεσμικών (τρόικας και όχι μόνο) δυνάμεων, αισθάνεται λαός κηδεμονευόμενος. Αυτή η εξέλιξη δεν ήταν ούτε στη μοίρα του ούτε στη θέλησή του. Όταν έδινε την εντολή του, δεν υποψιαζόταν μία τέτοια παγίδευση.

Ισχυρίζεται η Κυβέρνηση ότι τα σκληρά και επώδυνα μέτρα αποβλέπουν στη διάσωση της πατρίδας. Όμως, η διάσωση της πατρίδας περνάει μέσα από τη διάσωση του λαού της, η οποία διάσωση έχει ως προϋπόθεση τουλάχιστον την ικανοποίηση στοιχειωδών βιοτικών αναγκών και την εξασφάλιση προοπτικής για τη νεολαία η οποία αποτελεί το μέλλον της πατρίδας. Πατρίδα δεν είναι απλά μια γεωγραφική έννοια. Πατρίδα σημαίνειλαός. Πατρίδα χωρίς λαό είναι αφηρημένη έννοια. Πατρίδα χωρίς ελεύθερο λαό είναι ατελής ή μάλλον υποτελής έννοια. Και, τέλος, πατρίδα χωρίς ευημερούντα εν ομοψυχία και συνοχή λαό είναι θλιβερή έννοια.

Κύριε Πρόεδρε,

Έχουν παρέλθει 37 ολόκληρα χρόνια από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ. Όμως, το κορυφαίο τρίπτυχο της Διακήρυξης της 3ης Σεπτέμβρη, Εθνική Ανεξαρτησία, Λαϊκή Κυριαρχία, Εθνική Απελευθέρωση, έχει και σήμερα απόλυτη επικαιρότητα.

Κανείς δεν είναι οπαδός της στατικότητας γιατί όλοι δεχόμαστε ότι την ιστορία στην ομαλή της πορεία την κινεί ο νόμος της εξέλιξης. Είναι ο δρόμος προς την πρόοδο.

Ως οπαδοί της αρχής της εξελικτικής πορείας, κατανοούμε την ανάγκη προσαρμογής του Κινήματος στα εκάστοτε διεθνή δεδομένα, όμως, προς εξυπηρέτηση και μόνο των συμφερόντων του λαού και του έθνους. Και, φυσικά, χωρίςτην έκπτωση βασικών πολιτικών και ιδεολογικών αξιών οι οποίες παραμένουν σταθερές.

Συμβαίνει όμως, σήμερα, να μην έχουμε μόνο την αναγκαία προσαρμογή του Κινήματος στα σημερινά δεδομένα, πράγμα το οποίο θα ήταν κατανοητό. Έχουμε, δυστυχώς,πλήρη μετάλλαξη της φυσιογνωμίας του, αλλοίωση των χαρακτηριστικών του, ανατροπή του κοινωνικού τουρόλου και εκτροπή από τον πατριωτικό τουπροορισμό. Και βιώνουμε την τραγική και σχιζοειδή αντίφαση ότι αυτή η μετάλλαξη συντελείται με κυβερνητικές πράξεις οι οποίες συγκρούονται με τη ρητορική της. Έτσι, βαυκαλίζεται ο λαός με φωνή Ιακώβ και δυναστεύεται με χείρες Ησαύ.

Κύριε Πρόεδρε,

Το ΠΑΣΟΚ το οποίο ο Ανδρέας Παπανδρέου με τη συμμετοχή πολλών εξ ημών ίδρυσε την 3η Σεπτέμβρη 1974 συμπλήρωσε 37 χρόνια ζωής. Τριάντα εφτά χρόνια δράσης, δημιουργίας και προσφοράς στον τόπο. Συνδέεται η ιστορική του πορεία με σημαντικά επιτεύγματα για τη χώρα, τα οποία αντιστοιχούν στην ηγεσία του ιδρυτή και ηγέτη του Α. Παπανδρέου, καθώς και την ηγεσία του Κώστα Σημίτη σε ό,τι αφορά το σκέλος της ευρωπαϊκής προοπτικής.

Αυτή η μεγάλη Παράταξη, παρά τα όποια λάθη της, που είναι φυσικό να υπάρχουν, μπορεί και πρέπει να παίξει, με όρους πατριωτικούς και κοινωνικούς, πρωταγωνιστικό ρόλο και στη νέα εποχή.

Εξάλλου, οι μεγάλοι στρατηγικοί στόχοι του έθνους, πρέπει να είναι στις φιλοδοξίες της Παράταξης και επίσης πρέπει να αποτελέσουν στόχους δικής της ευθύνης.

Κύριε Πρόεδρε,

Επικεντρώνοντας κανείς την παρατήρησή του στην παρούσα συγκυρία μπορεί να διακρίνει για πρώτη φορά συνθήκες εξαιρετικά αρνητικές. Οι συνθήκες αυτές μπορεί όχι μόνο να ανατραπούν, αλλά και να μετατραπούν σε θετικές με μια μεγάλη και θαρραλέα υπέρβαση, η οποία πρέπει να γίνει μόνο με πρωτοβουλία κορυφής.

Έχει διαπιστωθεί ότι στην ιστορία οι μεγάλοι ηγέτες δημιούργησαν τα μεγάλα γεγονότα και όχι τα γεγονότα τους μεγάλους ηγέτες. Στο όνομα αυτού του ιστορικού αξιώματος επιβάλλεται η μεγάλη υπέρβαση. Μια υπέρβαση μέσα από την οποία με όρους Ενότητας, Συσπείρωσης και Συλλογικότητας, θα προκύψει η τρίτη μεγάλη εποχή του ΠΑΣΟΚ.

Η Δημοκρατική Παράταξη είναι μεγάλη. Την έκαναν μεγάλη ο Ελ. Βενιζέλος, ο Γεώργιος Παπανδρέου και ο Ανδρέας Παπανδρέου. Και την εμπλούτισαν και οι τρεις μαζί με τον Νικόλαο Πλαστήρα και τον Αλέξανδρο Παπαναστασίου με βαθύτατο κοινωνικό περιεχόμενο. Ένα περιεχόμενο το οποίο σήμερα έχει αναιρεθεί από το Μνημόνιο και όλα τα επακολουθήσαντα επώδυνα μεταμνημονιακά μέτρα.

Η Παράταξή μας, κύριε Πρόεδρε, αγκαλιάζει, κλείνει στους κόλπους της τις ευρύτερες και δημιουργικότερες δυνάμεις του λαού και για να μπορεί να τις εκφράσει επάξια, αλλά και να αισθάνονται περήφανες γι’ αυτή πρέπει η πολιτική της ηγεσία να αποκαταστήσει τις σχέσεις της μέσα από μία πραγματική φιλολαϊκή πολιτική. Έτσι, η Παράταξη θα παραμείνει ενωμένη πολιτικά και στην ιδεολογική και κοινωνική της διάσταση, ανόθευτη!

Κύριε Πρόεδρε,

Ευτυχήσατε να ηγείστε αυτής τα Παράταξης. Το πόσο επιτύχατε ή όχι ανήκει στην κρίση της ιστορίας. Όλα τα στελέχή της και εκείνα που σας στήριξαν διακριτά και εκείνα που διαφώνησαν, σας ευχαριστούν. Η Παράταξη σας συμπαραστάθηκε και σας διευκόλυνε στους προσωπικούς σας στόχους, τους οποίους στήριξε με ενότητα.

Σήμερα, στο όνομα της Αναγέννησης του ΠΑΣΟΚ, είναι η ιστορική ώρα της μεγάλης πρωτοβουλίας, για τις εξελίξεις εκείνες που θα ανακόψουν αφενός μεν την φθίνουσα πορεία του ΠΑΣΟΚ, αλλά και θα διασφαλίσουν τον πρωταγωνιστικό ρόλο του και στη νέα εποχή.

Κύριε Πρόεδρε,

Το Πανελλήνιο Σοσιαλιστικό Κίνημα, η οργανωμένη βάση του ΠΑΣΟΚ, ιστορικά και ιδεολογικά έχει αυτοκαθοριστεί με τις καταστατικές διακηρύξεις του. Αυτές οι διακηρύξεις δεν ετεροκαθορίζονται ούτε παραμορφώνονται. Συνεπώς, αυτό το λαογέννητο Κίνημα δεν θα ανεχθεί καμία «αλλαγή φρουράς» με εκπροσώπους του μεταλλαγμένου μηχανισμού και του μεταμοσχευμένου και ασύμβατου ελιτισμού. Μια τέτοια λύση θα διαιώνιζε την κακοδαιμονία, με αποτέλεσμα τον περαιτέρω εκφυλισμό του.

Απαιτείται, συνεπώς, η ιδεολογική και οργανωτική του ανασυγκρότηση στη βάση των ιδρυτικών του αρχών. Αυτό θα γίνει μέσα από ένα ακηδεμόνευτο και απατρονάριστοΣυνέδριο, το οποίο πρέπει να δρομολογηθεί αμέσως και το οποίο θα πάρει τις αποφάσεις του ανεπηρέαστο από την ηγετική ομάδα.

Στο Συνέδριο αυτό πρέπει να μιλήσει μόνο ο οργανωμένος λαός του. Αυτός θα κάνει τις προτάσεις του, θα διαμορφώσει τις θέσεις του, θα καθορίσει τους πολιτικούς στόχουςελεύθερα και αβίαστα, όπως ελεύθερα και αβίαστα θα εκλέξει τα καθοδηγητικά του όργανα για μια άλλη πορεία στη σύγχρονη εποχή, όμως στην τροχιά που σηματοδοτούν οι βασικές του αρχές: Εθνική Ανεξαρτησία (στην πράξη), Λαϊκή Κυριαρχία (στην ουσία της), Κοινωνική Δικαιοσύνη (στην πλήρη εφαρμογή της). Και βέβαια στο πλαίσιο του πολιτικού ρεαλισμού που οι νέες συνθήκες έχουν διαμορφώσει.

Εξάλλου, οι θέσεις αυτές εναρμονίζονται απόλυτα με την στοιχειώδη άσκηση των δικαιωμάτων της χώρας, η οποία άσκηση οφείλει να τελεί σε ισότιμη σχέση με την εκπλήρωση των υποχρεώσεων της, τόσο στο ευρωπαϊκό όσο και στο συμμαχικό πλαίσιο.

Κύριε Πρόεδρε,

Το Συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, πρέπει να προηγηθεί από την όποια πρόωρη ετυμηγορία του λαού.

Έτσι, ο κυρίαρχος Λαός, ως καταλύτης των αδιεξόδων, θα εκφράσει την ετυμηγορία του σταθμίζοντας τα νέα δεδομένα. Η κρισιμότητα των περιστάσεων υπαγορεύει την πρωτοβουλία των μεγάλων αποφάσεων εθνικής διάστασης. Και αν οι ηγεσίες είναι κατώτερες των περιστάσεων, τότε για τις αποφάσεις αυτές να δοθεί η ευκαιρία στο λαό.

Η Ελλάδα είναι ελεύθερη και Δημοκρατική χώρα. Και ως ελεύθερη χώρα θα πορευθεί στο ευρωπαϊκό και διεθνές γίγνεσθαι.

Με την προσήκουσα τιμή,

ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΝΙΚ. ΚΡΗΤΙΚΟΣ

Ιδρυτικό μέλος του ΠΑΣΟΚ, μέλος Κεντρικών Επιτροπών,

τ. Αντιπρόεδρος της Βουλής.

http://www.epikaira....&category_id=88

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποιός φοβάται το κούρεμα

25/10/2011

του Γιάνη Βαρουφάκη

"Τι θα σημάνει ένα μεγάλο κούρεμα για τον πολίτη και την χώρα;" Αυτό το ερώτημα έχει σχεδόν αντικαταστήσει την "καλημέρα". Λογικό είναι: Δυο χρόνια τώρα, μέσες άκρες, πολιτικοί και opinion makers μας λένε ότι η διαγραφή μέρους του ελληνικού δημοσίου χρέους (γιατί αυτό σημαίνει "κούρεμα") θα ήταν εθνική καταστροφή. Τώρα που οι ίδιοι, θέλοντας και μη, συζητούν αυτή την εξέλιξη ως αναπόφευκτη, ο κόσμος φοβάται ότι η καταστροφή τελικά ήρθε.

Επειδή η αγωνία είναι διάχυτη, θα πάω κατ´ ευθείαν στο δια ταύτα:

1. Το κούρεμα ήταν αναπόφευκτο από τον Γενάρη του 2010.

2. Η καθυστέρησή του επί δυο σχεδόν χρόνια ζημίωσε την Ελλάδα, φτώχυνε τον μέσο έλληνα, καθυστέρησε την μεταρρυθμιστική διαδικασία στην χώρα μας, συρρίκνωσε ακόμα και μέρος του υγιούς παραγωγικού ιστού, και έβαλε την Ευρώπη σε μια διαδικασία αποδόμησης που απειλεί την Ήπειρό μας. Ακόμα πιο σημαντικό, η διετής καθυστέρηση σημαίνει ότι, αντί η ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιεί το κούρεμα ως διαπραγματευτικό χαρτί με γνώμονα το συμφέρον της χώρας, σήμερα παρακολουθεί τις διαπραγματεύσεις μεταξύ άλλων μερών που θα προσδιορίσουν το ύψος και την μορφή του κουρέματος και ερήμην των ελληνικών συμφερόντων.

3. Το ύψος του κουρέματος θα κυμανθεί μεταξύ του 60% και του 80%, ανεξάρτητα από το νούμερο που θα ανακοινωθεί αύριο. Μην ξεχνάμε ότι την 21η Ιουλίου είχε αποφασιστεί ότι τα ομόλογα δεν θα κουρευτούν ως προς την ονομαστική τους αξία αλλά απλώς θα επιμηκυνθεί η διάρκεια τους στα 30 χρόνια. Το κούρεμα του 21% που λέγαμε ότι προέκυψε τότε υπολογίστηκε "διαχρονικά", λαμβάνοντας υπ´ όψη τις απώλειες τόκων από την επιμήκυνση. Η διάφορα με το νέο κούρεμα είναι ότι θα κουρευτεί και η ονομαστική αξία. Όπερ μεθερμηνευόμενο, μια διαγραφή του μισού της ονομαστικής αξίας των ομολόγων αντιστοιχεί, διαχρονικά, σε πάνω από 85% κούρεμα.

4. Αν το κούρεμα μπορούσε να γίνει χωρίς να έρθει πακέτο με άλλες εξελίξεις, τότε όσο μεγαλύτερο τόσο καλύτερα για την Ελλάδα και τους έλληνες. Όπως και στην περίπτωση της General Motors η οποία κούρεψε το 90% του χρέους της, το 2009, για να καταφέρει να ξανασταθει στα πόδια της, το κούρεμα δίνει στον υπερχρεωμένο την ευκαιρία της ανάκαμψης.

Οπότε; Το κούρεμα είναι αναπόφευκτο, πρέπει να είναι μεγάλο (για να έχει νόημα) και οι επιπτώσεις του στην ζωή μας, εδώ που φτάσαμε μετά από την διετή καθυστέρηση, εξαρτάται από το πακέτο εξελίξεων μέσα στο οποίο θα μας έρθει. Ας δούμε τις πιο σημαντικές από αυτές:

Α. Επίπτωση στις τράπεζες: Εξ αρχής, όσοι μας έλεγαν ότι ένα κούρεμα θα ήταν καταστροφικό, επιχειρηματολογούσαν πως θα έπληττε τις τράπεζες (που είναι εκτεθειμένες πράγματι παρά πολύ στο δημόσιο χρέος της χώρας). Ο κόσμος άκουγε αυτό το επιχείρημα, φοβόταν για τις καταθέσεις του, και έτσι απευχόταν το μεγάλο κούρεμα. Άποψη μου ήταν και παραμένει ότι οι τράπεζες είναι πτωχυμένες ανεξάρτητα του κουρέματος και πως όσο πιο γρήγορα επανακεφαλαιωποιηθούν από το EFSF τόσο το καλύτερο. Όσο για τις καταθέσεις, παραμένουν ασφαλείς όσο υπάρχει το ευρωσύστημα και η Γερμανία δεν φεύγει από αυτό. Άρα, το μέγεθος του κουρέματος δεν απειλεί τις καταθέσεις παρά μόνο το δικαίωμα των τραπεζιτών να παραμείνουν στο τιμόνι τραπεζών που πτωχεύσαν υπό την πρωτοκαθεδρία τους. Συμβουλή: Μην αφήνετε τους τραπεζίτες να σας πείθουν πως τα συμφέροντα τους ταυτίζονται με τα δικά σας. Εκείνοι έχουν λόγο να τρέμουν το κούρεμα. Οι καταθέτες όχι.

Β. Επίπτωση στα ασφαλιστικά ταμεία: Πράγματι, τα ασφαλιστικά ταμεία είναι και αυτά εκτεθειμένα στο ελληνικό δημόσιο χρέος και μια μεγάλη διαγραφή του τελευταίου θα εντείνει τα μεγάλα προβλήματα που ήδη αντιμετωπίζουν. Θα μου επιτρέψετε όμως να πω ότι η βιωσιμότητα των ασφαλιστικών ταμείων θα εξαρτηθεί από την τιθάσευση της ύφεσης. Όσο η απασχόληση μειώνεται, μειώνονται οι εισφορές και τα ταμεία οδηγούνται στην πτώχευση ακόμα και χωρίς κούρεμα. Με απλά λόγια, δεδομένου ότι το κούρεμα είναι αναγκαία, αν και όχι ικανή, συνθήκη για την αντιμετώπιση της κρίσης στην Ελλάδα, το επιχείρημα εναντίον του κουρέματος για χάρη των ταμείων δεν στέκει.

Γ. Επίπτωση στην Ιταλία και στην Ισπανία: Μην ξεχνάμε ότι η ανόητη συμφωνία της 21ης Ιουλίου έριξε στον Καιάδα της Κρίσης τις δυο αυτές χώρες βάζοντας την ευρωζώνη στην τελική ευθεία της αποδόμησης. Το ερώτημα λοιπόν που πρέπει να μας απασχολεί πάνω από όλα αφορά τον αντίκτυπο που θα έχει το νέο ελληνικό κούρεμα στην βιωσιμότητα του Ιταλό-ισπανικου χρέους. Δυο είναι τα σημεία που μας καίνε, ως έλληνες. Πρώτον, η ισχυρή πιθανότητα να προσπαθήσει η Γερμανία να καταστήσει το ελληνικό κούρεμα τόσο κακό ως προηγούμενο, ώστε να μην περάσει από το μυαλό των Ιταλών ότι ένα δικό τους κούρεμα θα ήταν μια λύση για την γειτονική χώρα. Δεύτερον, η επικείμενη συμφωνία να είναι τόσο σαθρή όσο εκείνη του Ιουλίου που να πυροδοτήσει μια νέα, εκρηκτικότερη φάση της Κρίσης που θα οδηγήσει την ευρωζώνη σε περιπέτειες που δεν θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να ανασάνει, όπως θα έπρεπε, από το κούρεμα.

Συμπερασματικά, να μην φοβόμαστε το κούρεμα και να μην θεωρούμε ότι όσο πιο μεγάλο τόσο χειρότερα για εμάς. Το κούρεμα έπρεπε να έχει γίνει πριν δυο χρόνια, ή τουλάχιστον να το έχουμε χρησιμοποιήσει ως διαπραγματευτικό μέσο. Τι θα σημάνει τώρα πια για την καθημερινότητα του πολίτη δεν εξαρτάται από το ποσοστό που θα ανακοινωθεί. Εξαρτάται (1) από τον αντίκτυπο που θα έχει στην Ιταλία και στις Γάλλο-γερμανικές τράπεζες και (2) από το κατά πόσον οι πλεονασματικές χώρες θα προσπαθήσουν να συνδέσουν το κούρεμα με μέτρα που στόχο δεν θα έχουν την βελτίωση της ελληνικής οικονομίας αλλά νέες τιμωρίες για τους έλληνες προς παραδειγματισμό των Ιταλών. Για αυτό τον λόγο, έστω και στην ύστατη αυτή στιγμή καλώ την κυβέρνηση να διανοηθεί, για πρώτη φόρα, να πει ένα μεγάλο ΌΧΙ. Μόνο έτσι το κούρεμα θα δώσει στην χώρα, αντί να της κόψει κι άλλο την, ανάσα που τόσο έχει ανάγκη.

http://www.protagon.gr/?i=protagon.el.8emata&id=9712

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ξεκάθαρα το είπε χθες κορυφαίος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Reuters "Χρειαζόμαστε κάποιον που να μιλάει την ελληνική, αλλά να μην είναι με το μέρος των Ελλήνων"!

Αυτο τιμαει τους Παπανδρεου και Βενιζελο η σημαινει οτι ο jefrey δεν τα μιλαει καλα τα greek?

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.

×
×
  • Δημιουργία νέου...