Προς το περιεχόμενο

Ειδήσεις, άρθρα από τον τύπο έντυπο και ηλεκτρονικό


Προτεινόμενες αναρτήσεις

Δ. Κουσελάς: Δεν θα αυξήσουμε το ΦΠΑ

"Δεν θα πάμε σε αυξήσεις. Ο μεγάλος στόχος που έχουμε σ' αυτόν τον τομέα είναι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, η πάταξη της φοροδιαφυγής που μπορεί να γίνει πλέον πράξη με πολύ καλύτερο τρόπο και μπορεί να μας αποφέρει πολύ θετικά αποτελέσματα. Δεν έχουμε σαν στόχο να αυξήσουμε τους φορολογικούς συντελεστές του ΦΠΑ" τόνισε ο υφυπουργός Οικονομικών κ Δ. Κουσελάς μιλώντας στο ραδιοσταθμό ΒΗΜΑ 99,5.

Υπογράμμισε πως ο στόχος φέτος είναι να εισπραχθούν επιπλέον 1,6 δισ. από τη φοροδιαφυγή και πρόσθεσε " Για πρώτη φορά η χώρα μας έχει επιτέλους ένα ολοκληρωμένο και συγκροτημένο εθνικό επιχειρησιακό σχέδιο, το οποίο έχει ποσοτικοποιημένους και μετρήσιμους στόχους και ταυτόχρονα εξειδίκευση ευθυνών κάθε εμπλεκόμενου φορέα".

Σε ότι αφορά τις αποδείξεις τόνισε "Οι αποδείξεις για όσες δηλώσεις υποβάλλονται ηλεκτρονικά θα κρατηθούν στο σπίτι, γιατί θα υπάρξει μετά την ολοκλήρωση της υποβολής των δηλώσεων διαδικασία δειγματοληπτικού ελέγχου. Έχουμε δύο κατηγορίες: αυτούς που θα υποβάλλουν ηλεκτρονικά τις δηλώσεις και θα κρατήσουν τις αποδείξεις στο σπίτι, διότι μπορεί να τους ζητηθεί και να γίνει έλεγχος. Από την άλλη πλευρά, έχουμε αυτούς που θα υποβάλλουν (δήλωση) στην Εφορία και υποβάλλουν έναν φάκελο κλειστό, πάνω στον οποίο πρέπει να αναγράφεται το ονοματεπώνυμο του φορολογούμενου και το ΑΦΜ του, να γράφεται το σύνολο των αποδείξεων και το σύνολο του ποσού. Θα πρέπει να ξέρουμε ότι σε περίπτωση επιστροφών πάνω από 1.500 ευρώ υπάρχει έλεγχος για όλες τις περιπτώσεις. Δηλαδή, δεν θα πρέπει να μπουν κάποιοι στον πειρασμό να υποβάλλουν πλασματικά στοιχεία, γιατί θα ελεγχθούν. Ιδιαίτερα στις περιπτώσεις με επιστροφές άνω των 1.500 ευρώ".

πηγη : http://www.express.gr/news/finance/461110oz_20110428461110.php3

Σχολιο :

Δηλαδη για να καταλαβω τωρα τοσο χρονια εξαιτιας πλασματικων στοιχειων σε eurostat που μας εκαναν διεθνως ρεζιλι...τωρα εμπαιζουν τους φορολογουμενους για πλασματικα στοιχεια και μαλιστα οτι μπορει να πεσουν σε πειρασμο ? Ειλικρινα ντρεπομαι για λογαριασμο τους...αλλα δεν φταινει αυτοι....

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

  • Απαντήσεις 3,1k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

σχετικός σύνδεσμος: Η νέα Οικουμενική, το ΔΝΤ και... ο Λαζόπουλος

Έντονες φήμες για μυστικές επαφές του Κάρολου Παπούλια με πρόσωπα υψηλού ακαδημαϊκού κύρους, τους οποίους ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας φέρεται να έχει βολιδοσκοπήσει για πιθανή συμμετοχή σε μια νέα οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών, κυκλοφορούν στο παρασκήνιο των πολιτικών κύκλων της Αθήνας, ενώ η κυβέρνηση από χθες το βράδυ βρίσκεται αντιμέτωπη με τους έντονους κλυδωνισμούς που προκαλεί η περίεργη διαρροή ενός «καυτού», «απαγορευμένου» βίντεο με τον Ντομινίκ Στρος Καν στην εκπομπή υψηλής θεαματικότητας του Λάκη Λαζόπουλου!

Το μόνο βέβαιο προς το παρόν είναι ότι το πολιτικό σύστημα βρίσκεται σε αναβρασμό ενόψει των πολύ σκληρών μέτρων που καλείται να προωθήσει στη Βουλή ως τα μέσα του μήνα η κυβέρνηση, καθώς σε πολιτικούς και επιχειρηματικούς κύκλους, αλλά και στα ευρωπαϊκά «σαλόνια» γίνεται ολοένα εντονότερη η πεποίθηση ότι η σημερινή κυβέρνηση δεν μπορεί να σηκώσει το βάρος των μέτρων που θα πρέπει να «ευλογήσει» πολιτικά μέσα στον Μάιο, προκειμένου να συνεχισθεί απρόσκοπτα η διεθνής χρηματοδότηση της χώρας από τους επίσημους πιστωτές και να μην επιβεβαιωθούν τα σενάρια άμεσης αναδιάρθρωσης του χρέους.

Εξίσου βέβαιο είναι ότι η κινητικότητα που αναπτύσσεται δεν έχει οδηγήσει προς το παρόν σε μια βιώσιμη εναλλακτική για τη διακυβέρνηση της εποχής του μνημονίου, καθώς εκτός των άλλων ακόμη και η προσφυγή στις κάλπες με τους σημερινούς πολιτικούς συσχετισμούς δεν εγγυάται ομαλή μετάβαση σε ένα σοβαρό πολιτικό σχήμα, ενώ προκαλεί... ανατριχίλες στους κύκλους των πιστωτών της χώρας, που φοβούνται πλήρη αποσταθεροποίηση.

Σε αυτό το πεδίο αναπτύσσονται εναλλακτικά σενάρια διακυβέρνησης από ένα νέο σχήμα τεχνοκρατών που θα υποστηριχθεί από ευρύτερη πλειοψηφία κομμάτων της σημερινής Βουλής. Ο Κ. Μητσοτάκης, που ως γνωστόν δεν παρεμβαίνει τυχαία στη δημόσια συζήτηση, βλέπει ως αξιόπιστη εναλλακτική λύση μια κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ με ευρύτερη κοινοβουλευτική στήριξη και τον Αλέκο Παπαδόπουλο ή τον Γ. Φλωρίδη στην «καυτή» καρέκλα του υπουργού Οικονομικών. Την ίδια ώρα, στο παρασκήνιο των ισχυρών επιχειρηματικών και τραπεζικών κύκλων συζητούνται καθημερινά πολλά εναλλακτικά σενάρια για ένα νέο κυβερνητικό σχήμα, χωρίς όμως να έχει προκύψει η αναγκαία συναίνεση σε λύση που θα συγκεντρώνει ευρύτερη στήριξη των οικονομικών παραγόντων τη χώρας.

Σε αυτό το περιβάλλον, πληροφορίες που συζητούνται ευρύτερα πλέον στο πολιτικό παρασκήνιο αναφέρουν ότι ο κορυφαίος πολιτειακός παράγοντας της χώρας βολιδοσκόπησε πρόσφατα σημαντικά ονόματα του ακαδημαϊκού χώρου, διερευνώντας το ενδιαφέρον τους για συμμετοχή σε μια οικουμενική κυβέρνηση τεχνοκρατών, που θα αναλάβει τα δύσκολα της εφαρμογής του νέου μνημονίου.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση περνά από χθες το βράδυ μια νέα, όσο και περίεργη κρίση αξιοπιστίας, μετά τη «διαρροή» του βίντεο της συνέντευξης του Ντ. Στρος Καν στο γαλλικό Canal Plus, που «κόπηκε» από το ντοκιμαντέρ για την ελληνική κρίση του γαλλικού δικτύου, αλλά το περιεχόμενό του είχε διαρρεύσει στον ελληνικό τύπο.

Στο «απαγορευμένο» βίντεο ο επικεφαλής του ΔΝΤ εμφανίζεται να δηλώνει ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός του είχε ζητήσει από πολύ νωρίς βοήθεια, δηλώνοντας ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ δύσκολη θέση. Η απάντηση του Στρος Καν ήταν ότι το ΔΝΤ μπορεί να στηρίξει την Ελλάδα, αλλά δεν θα το επιτρέψουν οι Ευρωπαίοι εταίροι της χώρας στη νομισματική ένωση. Σε αυτή την παρατήρηση του Στρος Καν, ο Γ. Παπανδρέου φέρεται να απάντησε ότι θα αναλάμβανε ο ίδιος να πείσει τους Ευρωπαίους για την ανάγκη εμπλοκής του ΔΝΤ.

Είναι αυτονόητο ότι η προβολή του συγκεκριμένου βίντεο με τις δηλώσεις του Γάλλου επικεφαλής του ΔΝΤ μπορεί να μην προσθέτει πολλά σε όσα είναι ήδη γνωστά, δημιουργεί όμως σοβαρές και αρνητικές πολιτικές εντυπώσεις για την κυβέρνηση. Είναι ενδιαφέρον δε ότι η «διαρροή» του βίντεο έγινε σε μια χιουμοριστική εκπομπή υψηλής θεαματικότητας και όχι σε ειδησεογραφικά προγράμματα των ελληνικών καναλιών.

Οικονομικοί παράγοντες σχολίαζαν χθες βράδυ ότι αναμφίβολα δεν πρόκειται για μια τυχαία «διαρροή». Το γαλλικό δίκτυο Canal Plus, του αχανούς ομίλου Vivendi, είναι κράτος εν κράτει στην Γαλλία, διατηρεί στενές σχέσεις με την κυβέρνηση του Παρισιού και είναι βέβαιο ότι ένα βίντεο που κόπηκε προφανώς με διακρατική συνεννόηση δεν κάνει τυχαία σήμερα την εμφάνισή του στην ελληνική τηλεόραση, χωρίς κάποιου είδους άνωθεν εντολή ή συνεννόηση. Ούτε και έφθασε σε ελληνικό κανάλι από τυχαία πρωτοβουλία κάποιου χαμηλόβαθμου συνεργάτη του καναλιού και μάλιστα σε μια χρονική στιγμή, όπου η κυβέρνηση χρειάζεται και το τελευταίο δράμι πολιτικής αξιοπιστίας για να αντιμετωπίσει τις πολύπλευρες προκλήσεις που αντιμετωπίζει.

Οι θεωρητικοί των σεναρίων συνωμοσίας θα συμπέραιναν εύκολα ότι κάποιου είδους «εισαγόμενη» ανατρεπτική πρωτοβουλία βρίσκεται σε εξέλιξη κατά της σημερινής κυβέρνησης και θα συνδύαζαν με εξίσου μεγάλη ευκολία τη χθεσινή «διαρροή» με τη δυσφορία της τρόικας και των ισχυρών ευρωπαϊκών πρωτευουσών για τη χαμηλή αξιοπιστία της κυβέρνησης στην εφαρμογή του μνημονίου. Ίσως είναι πρόωρο να δεχθεί κανείς τέτοια συμπεράσματα, αναμφίβολα όμως το πολιτικό παιχνίδι αποκτά από χθες νέο ενδιαφέρον, καθώς αναμοχλεύεται μια καλά «συμπιεσμένη» δυσαρέσκεια της κοινής γνώμης για τους κυβερνητικούς χειρισμούς που οδήγησαν στο μνημόνιο και ανατροφοδοτείται η δυσπιστία έναντι της κυβέρνησης, ακριβώς την ώρα που καλείται να λάβει τις δυσκολότερες αποφάσεις της θητείας της.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Οι μηνύσεις του Mr MIG κατά Τσίπρα στο αρχείο, η αγωγή στο ψυγείο

Μια εισαγγελική διάταξη περιγράφει την ανάμειξη της MIG στην πώληση του ΟΤΕ

Το μπούμερανγκ του κ. Βγενόπουλου

του ΔΗΜΗΤΡΗ ΨΑΡΡΑ

Οσος θόρυβος δημιουργήθηκε πριν από δύο χρόνια με την ανακοίνωση του Ανδρέα Βγενόπουλου ότι καταφεύγει στην Δικαιοσύνη εναντίον του Αλέξη Τσίπρα για τις δηλώσεις του σχετικά με την εξαγορά του ΟΤΕ, τόση σιωπή φαίνεται να συνοδεύει την εξέλιξη της υπόθεσης. Την περασμένη Πέμπτη εκδικαζόταν στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών η αγωγή με την οποία ο πρόεδρος της Marfin ζητούσε από τον πρόεδρο του ΣΥΝ ένα εκατομμύριο ευρώ. Τελικά η δίκη ματαιώθηκε με πρωτοβουλία του ενάγοντος επιχειρηματία. Είχε προηγηθεί η απόρριψη της μήνυσης του κ. Βγενόπουλου με διάταξη του Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών Ιωάννη Σακκά (14.4.2010), ο οποίος την έθεσε ως αβάσιμη στο αρχείο. Την απόφαση αυτή επικύρωσε η Εισαγγελέας Εφετών Ολγα Σμυρλή (17.7.2010), απορρίπτοντας τη σχετική έφεση του επιχειρηματία.

Εξαιρετικό ενδιαφέρον έχει το σκεπτικό του Εισαγγελέα Πρωτοδικών, στο οποίο περιγράφεται η εμπλοκή της εταιρείας στην αγοραπωλησία των μετοχών του ΟΤΕ στο χρηματιστήριο την κρίσιμη περίοδο της μεταβίβασής του στην Deutsche Telekom.

Καταρχήν για τη δήλωση του κ. Τσίπρα ότι «Επιχειρηματικοί όμιλοι αγοράζουν αέρα και πουλάνε αέρα», ο Εισαγγελέας θεωρεί ότι «αποτελεί αυτοτελή πρόταση-δήλωση και στο περιεχόμενο αυτής δεν προσδιορίζεται προσβλητικά ειδικά κατ’ όνομα η εγκαλούσα ανώνυμη εταιρία MIG και συνεπώς η πρόταση αυτή αποτελεί έκφραση έντονης κριτικής και αξιολόγησης περί του τρόπου που επιχειρηματικοί κύκλοι κινούνται στην αγορά του ελληνικού χρηματιστηρίου προς επιδίωξη κέρδους, και τούτο βασίζεται στο πασίδηλο ότι στην κοινωνία υπήρχε έντονη η πεποίθηση περί του ελληνικού χρηματιστηριακού σκανδάλου του 1999 για το οποίο, κατά πασίδηλο, υπήρξαν έντονοι δημόσιοι διαξιφισμοί στη Βουλή και στα μέσα μαζικής ενημέρωσης, γνωστοί στον εγκαλούντα αλλά και στους μάρτυρες».

Οσο για τη δήλωση του προέδρου του ΣΥΝ ότι «Η μετοχή του κυρίου Βγενόπουλου στο χρηματιστήριο είχε 18 ευρώ και την πουλάνε 26», ο Εισαγγελέας στη διάταξή του θεωρεί ότι «αναφέρεται καταφανώς: α) στην τιμή της μετοχής του ΟΤΕ που είχε την ίδια ημέρα περίπου τα 18 ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών και αυτό ήτο αληθές γεγονός, β) στην απόκτηση μετοχών του ΟΤΕ από εταιρία όπου συμμετείχε και διοικούσε ο κύριος Βγενόπουλος, και κατά παραδοχή του οποίου είναι η εγκαλούσα εταιρία MIG, ήτοι περιστατικό αληθές, καθώς στην έγκληση δηλώνεται ότι η εταιρία αυτή είχε πράγματι αγοράσει μετοχές του ΟΤΕ σε σημαντική ποσότητα με μέση τιμή αγοράς 23,89 ευρώ ανά μετοχή».

Ειδικά για τη φράση «την πουλάνε 26 ευρώ», ο Εισαγγελέας θεωρεί ότι πρόκειται για «αληθές περιστατικό», εφόσον «το Ελληνικό Δημόσιο ήθελε να πωλήσει τις μετοχές του στον ΟΤΕ στην τιμή των 26 ευρώ/μετοχή, τη στιγμή που η τιμή στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν 18 ευρώ. Αυτό κατά την κοινή λογική σήμαινε εκτίναξη προς τα άνω της τιμής του ΟΤΕ στην χρηματιστηριακή αγορά, από 18 ευρώ προς την τιμή των 26 ευρώ, αφού το Ελληνικό Δημόσιο ως μεγαλομέτοχος δεν θα πωλούσε φθηνότερα τις μετοχές του ΟΤΕ στην ενδιαφερόμενη γερμανική εταιρία και συνακόλουθα υπό την κάλυψη αυτής της ενέργειας του Ελληνικού Δημοσίου, οιοσδήποτε επιχειρηματικός όμιλος είχε μετοχές εκείνη την ημέρα ακριβότερες των 18 ευρώ, όπως εν προκειμένω η εταιρία MIG με μέση τιμή απόκτησης 23,89 ευρώ /μετοχή του ΟΤΕ, καταφανώς ελάμβανε στήριξη μη απώλειας κεφαλαίων από την αγορά μετοχών ΟΤΕ αλλά και αποκόμισης κερδών σε περίπτωση πώλησης των μετοχών ΟΤΕ, καθώς και άμεση ψυχολογική στήριξη να αγοράσει μετοχές του ΟΤΕ στα 18 ευρώ/μετοχή και να τις πωλήσει είτε αυθημερόν με κέρδος εκμεταλλευόμενος τη διακύμανση ανόδου της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ πριν ακόμα καταβάλει το ποσόν της αγοράς ή εντός τριημέρου της συναλλαγής και πριν την καταβολή του τιμήματος της αγοράς μετοχών (ενέργεια χαρακτηρισμένη στην χρηματιστηριακή αγορά ως αέρας). Η κατά τα ανωτέρω δημόσια στήριξη και ώθηση της τιμής της μετοχής του ΟΤΕ από 18 ευρώ προς την τιμή των 26 ευρώ, ολοφάνερα θα έδινε σημαντικά κέρδη στους έχοντες μετοχές ΟΤΕ, όπως εν προκειμένω στην εταιρία MIG».

Η φράση, τέλος, του Αλέξη Τσίπρα ότι «Θα δώσουμε όλοι τη μάχη για να ξεσκεπάσουμε την απάτη», κατά τον εισαγγελικό λειτουργό «αποτελεί συμπέρασμα, αποτέλεσμα κρίσης - συλλογισμού του εγκαλουμένου ότι εν προκειμένω υπό τα ανωτέρω αληθή δεδομένα στη χρηματιστηριακή αγορά υπήρχε κάτι το ύποπτο, απατηλό, ήτοι παρεμβατική συμπεριφορά που διαστρέβλωνε την φυσιολογική ροή της χρηματιστηριακής τιμής της μετοχής του ΟΤΕ με τάση εκτίναξης αυτής από τα 18 ευρώ στα 26 ευρώ, ήτοι διαφορά σημαντικού κέρδους κατά 8 ευρώ ανά μετοχή στην τιμή της 27.3.2008 και καταφανώς προκαλούσε δεδικαιολογημένο δημόσιο ενδιαφέρον του εγκαλουμένου, ως προέδρου-αρχηγού πολιτικού σωματείου-κόμματος και ενδιαφερομένου για το δημόσιο συμφέρον και τα κοινά πράγματα, να εκδηλώσει τις ανωτέρω απόψεις του, για τις οποίες καταμηνύθηκε».

Και το τελικό συμπέρασμα της απόφασης είναι ότι «οι δηλώσεις του εγκαλουμένου δεν μπορούσαν να βλάψουν την εμπιστοσύνη του κοινού ειδικά στην εταιρία MIG και γενικά στις επιχειρήσεις της και εν προκειμένω στην επένδυση στις μετοχές του ΟΤΕ, αλλά αντιθέτως απεκάλυπταν, τελικώς εκ του αποτελέσματος στην χρηματιστηριακά αγορά, έξυπνη πρόβλεψη και επενδυτική ικανότητα της εταιρίας MIG τοποθέτησης στις μετοχές του ΟΤΕ, αφού για την εγκαλούσα με τιμή πώλησης της μετοχής του ΟΤΕ στα 26 ευρώ θα συνεπάγετο γι’ αυτήν κέρδος 206.000.000 ευρώ».

Γράφτηκε στις 14.12.2010

http://www.iospress.gr/texts_2011/20101214.htm

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ποιους θα ελέγξει το ΣΔΟΕ το 2011 «Απαίτηση κοινωνικής δικαιοσύνης η φορολογία» σημειώνει σε μήνυμα του ο κ. Ι. Διώτης

http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=399421

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/7602

Το δημόσιο μεταθέτει τις οφειλές του στο μέλλον.

Monday May 09, 2011 01:00 AM

Το ποσό που χρωστά το ελληνικό κράτος φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ . Μόνο το 2010 οι οφειλές του δημοσίου ανήλθαν στα 5,3 δισ. ευρώ ενώ στον ορίζοντα του 11 φαίνονται νέες περικοπές λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Το δημόσιο μεταθέτει τις οφειλές του στο μέλλον.

Το ποσό που χρωστά το ελληνικό κράτος φτάνουν τα 10 δισ. ευρώ . Μόνο το 2010 οι οφειλές του δημοσίου ανήλθαν στα 5,3 δισ. ευρώ ενώ στον ορίζοντα του 11 φαίνονται νέες περικοπές λόγω οικονομικής δυσχέρειας.

Το πιο μεγάλο πρόβλημα είναι στα δημόσια έργα καθώς οι βεβαιωμένες οφειλές του δημοσίου ανέρχονται σε 1,8 δισ. ευρώ και αν συνυπολογιστούν και τα έργα των οποίων η παραλαβή καθυστερεί λόγω έλλειψης κονδυλίων μιλάμε για 2,5 δισ. ευρώ.

Ίδια εικόνα και στις προμήθειες. Τα χρέη του δημοσίου στα νοσοκομεία υπολογίζονται σε 1,1 δισ. ευρώ που οφείλονται σε προμηθευτές υλικού και σε 1,4 δισ. ευρώ είναι οι οφειλές μαζί με τα ταμεία για φάρμακα.

Όσον αφορά τους δήμους, αυτοί χρωστούν 1,2 δισ. ευρώ σε προμηθευτές, εργολάβους και οργανισμούς.

Μεγάλη οφειλή είναι και αυτή του ΦΠΑ. Το ποσό που οφείλεται από το κράτος στους επαγγελματίες είναι από 2,5 δισ. ευρώ ως 3 δισ.ευρώ. Στη φορολογία φυσικών προσώπων οι επιστροφές φόρου προς τους δικαιούχους δεν έχουν τακτοποιηθεί ακόμη για το 2010.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ η μετάθεση πληρωμών είναι γενική πρακτική σε όλο το φάσμα του δημοσίου και έτσι επιτέυχθηκε η συγκράτηση των λεγόμενων καταναλωτικών δαπανών του προϋπολογισμού στο 4,6% το πρώτο τρίμηνο.

Το δημόσιο οφείλει αναλυτικά:

- Πέντε δισ. ευρώ στην Υγεία

- Τρία δισ. ευρώ για επιστροφή ΦΠΑ σύμφωνα με το ΕΒΕΑ

- 1,8 δισ. ευρώ ληξιπρόθεσμες οφειλές για έργα

- 1,4 δισ. ευρώ οι οφειλές νοσοκομείων σε προμηθευτές

- 1,1 δισ. ευρώ οι οφειλές του ΤΕΑΔΥ για εφάπαξ

- 1,1 δισ. ευρώ οι οφειλές νοσοκομείων και ταμείων για φάρμακα

- 1 δισ. ευρώ επιστροφές φόρου σε δικαιούχους

- 300 εκ. ευρώ οφείλει ο κλάδος πρόνοιας του ΤΕΑΥΤΕΚΩ για εφάπαξ

- 200 εκ. ευρώ οφειλές σε συμβασιούχους δασκάλους και καθηγητές

- 100 εκ. ευρώ οφειλές των ΑΕΙ και ΤΕΙ για αμοιβές συμβασιούχων καθηγητών

- 35 εκ. ευρώ στους συμβασιούχους των ΙΕΚ

Πηγή: Express.gr

Στον ιδιωτικό τομέα, όταν

- ο εργοδότης χρωστάει μισθούς & επιδόματα στους υπαλλήλους του, πάει αυτόφωρο

- ο επιχειρηματίας χρωστάει φπα, έχει ποινικές κυρώσεις και διοικητικά πρόστιμα

- ο επιχειρηματίας χρωστάει στον ΟΑΕΕ, έχει ποινικές κυρώσεις, μέχρι αυτόφωρο μπορεί να περάσει

- ο ιδιώτης χρωστάει φόρο, επιβαρύνεται με πρόστιμα και προσαυξήσεις

- ο επιχειρηματίας χρωστάει στους προμηθευτές τους, μπορούν να βγάλουν διαταγή πληρωμής και να του κάνουν κατάσχεση

Όταν χρωστάει το κράτος, απλά μεταθέτει τις πληρωμές στο μέλλον και όλα καλά......................

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Aπερρίφθη η προσφυγή της Vodafone για τις υποκλοπές

Απερρίφθη από το Διοικητικό Εφετείο Αθηνών, η προσφυγή που είχε καταθέσει η Vodafone κατά της Εθνικής Επιτροπής Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, ΕΕΤΤ, για την υπόθεση των τηλεφωνικών υποκλοπών.

Συγκεκριμένα, το 16ο τμήμα του Εφετείου έκανε πλήρως δεκτές τις θέσεις της ΕΕΤΤ, απορρίπτοντας, παράλληλα, την προσφυγή της Vodafone κατά της ΕΕΤΤ, με την οποία ζητούσε την ακύρωση του προστίμου των 19,2 εκ. ευρώ που έχει επιβάλει στην εταιρεία η Ανεξάρτητη Αρχή, για παραβάσεις της τηλεπικοινωνιακής νομοθεσίας, στο πλαίσιο έρευνας για την "υπόθεση των υποκλοπών".

Από την πλευρά της Vodafone, δεν εκδόθηκε καμία απολύτως ανακοίνωση, αλλά θεωρείται βέβαιο ότι θα εξαντλήσει όλα τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή της και θα προσφύγει στο Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο, ΣτΕ.

13/05/2011

Πηγή:www.sofokleousin.gr

Ακόμα το συζητάνε.......

Και έχει και συνέχεια.............

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

ΣΔΟΕ: Χειροπέδες σε τρεις αδιάφθορους

Αλλη μια υπόθεση΄βρώμικων υπαλλήλων του ΣΔΟΕ έρχεται στη δημοσιότητα μετά από την επαυτοφόρω σύλληψη τριών υπαλλήλων που εκβίαζαν ιδιοκτήτρια βουλκανιζατέρ στο Αιγάλαιω.

Σύμφωνα με τις διατάξεις του νέου νόμου (3943/31-3-2011) για την καταπολέμηση της φοροδιαφυγής, για τις πράξεις αυτές προβλέπεται ποινή κάθειρξης μέχρι 10 έτη και δυνατότητα προσωρινής κράτησης, ανεξαρτήτως του ύψους του ποσού της συναλλαγής (έστω κι αν πρόκειται για ένα ευρώ), ειδικά για υπαλλήλους του Υπουργείου Οικονομικών.

Ήδη, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών, λαμβάνονται διοικητικά μέτρα και ακολουθεί η πειθαρχική διαδικασία.

Το χρονικό

Το μεσημέρι συνελήφθησαν από αστυνομικούς της Διεύθυνσης Εσωτερικών Υποθέσεων, τρεις υπάλληλοι του ΣΔΟΕ, ηλικίας 48 ετών οι δύο και 45 ετών ο τρίτος, σε βάρος των οποίων σχηματίζεται δικογραφία για παθητική δωροδοκία κατά συναυτουργία και κατ΄ εξακολούθηση, τελεσθείσα από υπαλλήλους (κακούργημα), καθώς και απόπειρα εκβίασης κατά συναυτουργία. Επιπλέον, σε βάρος του ενός 48χρονου, η δικογραφία περιλαμβάνει και το αδίκημα της παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής.

Οι υπάλληλοι μετέβησαν σήμερα σε επιχείρηση (βουλκανιζατέρ) στο Αιγάλεω και απαίτησαν εκβιαστικά από την ιδιοκτήτρια το χρηματικό ποσό των χιλίων (1.000) Ευρώ, προκειμένου να βεβαιώσουν τις ελάχιστες δυνατές παραβάσεις.

Ενημερώθηκε άμεσα η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων και μετά από συντονισμένες ενέργειες το χρηματικό ποσό προσημειώθηκε, παραδόθηκε από την ιδιοκτήτρια στους υπαλλήλους και βρέθηκε στην κατοχή ενός εκ των 48χρονων δραστών, κατά τη στιγμή της σύλληψής τους, όταν έβγαιναν από την επιχείρηση.

Επιπλέον, στην κατοχή του δεύτερου 48χρονου βρέθηκε ένα πιστόλι των 7,65 mm , με γεμιστήρα έξι φυσιγγίων, ένα φυσίγγιο των «38 SPL CBC », καθώς και το χρηματικό ποσό των (9.160) Ευρώ, ενώ στην οικία του βρέθηκε το χρηματικό ποσό των (85.570) Ευρώ και ένα (1) Ι.Χ.Ε. αυτοκίνητο πολυτελούς κατασκευής ( AUDI Q 5). Όλα τα παραπάνω είδη κατασχέθηκαν.

17/05/2011

Πηγή: www.in.gr

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να δείτε τελικά που θα τη γλιτώσουνε.....

Δίωξη για κακούργημα ασκήθηκε τελικά στους τρεις υπαλλήλους του ΣΔΟΕ που συνελήφθησαν εχθές

Wednesday May 18, 2011 12:30 AM

Δίωξη για κακούργημα ασκήθηκε για τρεις υπαλλήλους του ΣΔΟΕ

Ποινική δίωξη για κακουργηματική δωροδοκία άσκησε ο εισαγγελέας σε βάρος των τριών υπαλλήλων του ΣΔΟΕ που συνελήφθησαν επ' αυτοφώρω να χρηματίζονται με 1.000 ευρώ από επιχειρηματία, ενώ ο ανακριτής που θα χειριστεί την υπόθεση θα ερευνήσει και το ενδεχόμενο να έχει διαπραχθεί και "ξέπλυμα χρήματος".

Η δίωξη που ασκήθηκε σε βάρος των τριών αφορά την κατηγορία της παθητικής δωροδοκίας κατά συναυτουργία και κατ' εξακολούθηση από δράστη που έχει την ιδιότητα του υπαλλήλου του υπουργείου Οικονομικών, ενώ ένας βαρύνεται επιπλέον με την κατηγορία της παράνομης οπλοφορίας και οπλοκατοχής, καθώς στην κατοχή του βρέθηκε όπλο.

Σύμφωνα με τη δικογραφία, στο σπίτι ενός εκ των τριών εντοπίστηκε χρηματικό ποσό 85.570 ευρώ καθώς και υψηλού τιμήματος αυτοκίνητο, ενώ πάνω του περίπου 10 χιλιάδες ευρώ. Έτσι, ο ανακριτής που θα χρεωθεί την υπόθεση θα κληθεί να εντοπίσει την "πηγή" των χρημάτων ώστε να εξακριβωθεί αν στην υπόθεση, τουλάχιστον για τον εν λόγω υπάλληλο, τίθεται θέμα διάπραξης του κακουργήματος της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Ο ίδιος φέρεται να υποστηρίζει ότι έχει όλα τα νόμιμα παραστατικά για τα επίμαχα ποσά.

Και οι τρεις συλληφθέντες αρνούνται την κατηγορία σε βάρος τους, ενώ εκείνος στον οποίο εντοπίστηκε το ποσό του χρηματισμού υποστηρίζει ότι κάποιος το τοποθέτησε εν αγνοία του στο σακάκι του, που είχε αφήσει κρεμασμένο σε καρέκλα λίγα λεπτά πριν από τη σύλληψή τους.

Οι τρεις συνελήφθησαν με προσημειωμένα χρήματα ύστερα από καταγγελία επιχειρηματία ότι ζήτησαν 1.000 ευρώ για να μη βεβαιώσουν

Πηγή Express

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για να καταλάβω..

Πότε πρόλαβε ο χαμούρης ο βουλκανιζατεράς να καλέσει ασφάλεια και να προσημειώσει χαρτονομίσματα?

Θα πρέπει ή η χιλιαρούμπα να αποτελούσε μέρος μεγαλύτερης συνδιαλαγής..

ή η δουλεία είναι "στρωσκανιά".. δλδ τους κάρφωσε η ίδια η υπηρεσία.. :P

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για να καταλάβω..

Πότε πρόλαβε ο χαμούρης ο βουλκανιζατεράς να καλέσει ασφάλεια και να προσημειώσει χαρτονομίσματα?

Θα πρέπει ή η χιλιαρούμπα να αποτελούσε μέρος μεγαλύτερης συνδιαλαγής..

ή η δουλεία είναι "στρωσκανιά".. δλδ τους κάρφωσε η ίδια η υπηρεσία.. :P

ΣΔΟΕ: Χειροπέδες σε τρεις αδιάφθορους

Αλλη μια υπόθεση΄βρώμικων υπαλλήλων του ΣΔΟΕ έρχεται στη δημοσιότητα μετά από την επαυτοφόρω σύλληψη τριών υπαλλήλων που εκβίαζαν ιδιοκτήτρια βουλκανιζατέρ στο Αιγάλαιω.

B)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να δείτε τελικά που θα τη γλιτώσουνε.....

Και οι τρεις συλληφθέντες αρνούνται την κατηγορία σε βάρος τους, ενώ εκείνος στον οποίο εντοπίστηκε το ποσό του χρηματισμού υποστηρίζει ότι κάποιος το τοποθέτησε εν αγνοία του στο σακάκι του, που είχε αφήσει κρεμασμένο σε καρέκλα λίγα λεπτά πριν από τη σύλληψή τους.

γιατί σου κάνει εντύπωση;

Εδώ βάζανε αναβολικά στους χυμούς των ηρώων αρσιβαριστών μας και τα πίνανε εν αγνοία τους ............

το σακκάκι που κρέμασε ο άνθρωπος θα μας δυσκόλευε;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

γιατί σου κάνει εντύπωση;

Εδώ βάζανε αναβολικά στους χυμούς των ηρώων αρσιβαριστών μας και τα πίνανε εν αγνοία τους ............

το σακκάκι που κρέμασε ο άνθρωπος θα μας δυσκόλευε;

Έχεις δίκιο ρε Γιάννη....

Δε σώζεται αυτός ο τόπος................

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Να δείτε τελικά που θα τη γλιτώσουνε.....

Ο ένας είχε λέει 10.000€ πάνω του και 85.000€ σπίτι του και μας λένε ότι τους τη στήσανε και ότι έχουν αποδεικτικά για τα παραπάνω ποσά.

Μας περνάνε για εντελώς ηλίθιους?

Για να καταλάβω..

Πότε πρόλαβε ο χαμούρης ο βουλκανιζατεράς να καλέσει ασφάλεια και να προσημειώσει χαρτονομίσματα?

Θα πρέπει ή η χιλιαρούμπα να αποτελούσε μέρος μεγαλύτερης συνδιαλαγής..

ή η δουλεία είναι "στρωσκανιά".. δλδ τους κάρφωσε η ίδια η υπηρεσία.. :P

Είχαν περάσει την προηγούμενη για έλεγχο.

Μα τι ζώα ρε παιδί μου?

Να θες να φας και να μη ξέρεις!

Και αυτοί οι άνθρωποι θα χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή.

Εδώ δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν τα δικά τους θα βρουν των άλλων?

Ήμαρτον. :)

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Ο ένας είχε λέει 10.000€ πάνω του και 85.000€ σπίτι του και μας λένε ότι τους τη στήσανε και ότι έχουν αποδεικτικά για τα παραπάνω ποσά.

Μας περνάνε για εντελώς ηλίθιους?

Είχαν περάσει την προηγούμενη για έλεγχο.

Μα τι ζώα ρε παιδί μου?

Να θες να φας και να μη ξέρεις!

Και αυτοί οι άνθρωποι θα χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή.

Εδώ δεν μπορούν να φοροδιαφύγουν τα δικά τους θα βρουν των άλλων?

Ήμαρτον. :)

Εχω μια ένσταση........

Δεν είναι ότι δεν ξέρουν...... ξέρουν και ξέρουν και καλά. Αλαζονεία είναι. Η αίσθηση πως "εμένα δεν θα με πειράξουν"

Η ανοησία είναι πως δεν έχουν αντιληφθεί πόσο αναλώσιμοι είναι. Κάποια στιγμή θα τους κάψουν. Συνήθως όταν χαλάει η μοιρασιά.

Όσο για το αν μπορουν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή........ και βέβαια μπορούν. Το θέμα είναι αν θέλουν !

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εχω μια ένσταση........

Δεν είναι ότι δεν ξέρουν...... ξέρουν και ξέρουν και καλά. Αλαζονεία είναι. Η αίσθηση πως "εμένα δεν θα με πειράξουν"

Η ανοησία είναι πως δεν έχουν αντιληφθεί πόσο αναλώσιμοι είναι. Κάποια στιγμή θα τους κάψουν. Συνήθως όταν χαλάει η μοιρασιά.

Όσο για το αν μπορουν να χτυπήσουν τη φοροδιαφυγή........ και βέβαια μπορούν. Το θέμα είναι αν θέλουν !

Μέχρι λίγο καιρό πριν, δεν ήθελαν και γι αυτό δεν είχαν προσπαθήσει.

Τώρα που υπάρχει η βούληση εγώ είμαι σίγουρος ότι δεν μπορούν.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Μέχρι λίγο καιρό πριν, δεν ήθελαν και γι αυτό δεν είχαν προσπαθήσει.

Τώρα που υπάρχει η βούληση εγώ είμαι σίγουρος ότι δεν μπορούν.

Φίλε, μεγάλη κουβέντα λες.....

Παραδειγματισμό θέλουνε να δώσουνε.......

"Είδατε τι πάθανε αυτοί? Τα ίδια θα πάθετε.........."

Μια ζωή με αυτό το σύστημα δουλεύουν...........

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Εμείς το χρέος μας το κάναμε εδώ στο Ηράκλειο...... :lol:

Άντε, σειρά σας...............

http://www.neakriti....D=826374&srv=95

Κλειστή σήμερα η Α' ΔΟΥ (Ηρακλείου) μετά τα επεισόδια

24/05/2011

Μετά τα επεισόδια χθες το βράδυ και τις καταστροφές μέσα στην Α΄ΔΟΥ η εφορία σήμερα παραμένει κλειστά. Στην υπηρεσία σήμερα δεν εκτελούνται συναλλαγές και μια ανακοίνωση έξω από το κτίριο ενημερώνει τους φορολογούμενους. Στην διάρκεια των επεισοδίων χθες το βράδυ, πήραν φωτιά δύο σάκοι με φορολογικές δηλώσεις κάτι που έχει προβληματίσει της υπηρεσία πεοκειμένου να διευκρινιστεί ποιοι ενδεχομένως φορολογούμενοι θα πρέπει ξανά να καταθέσουν τις φορολογικές τους δηλώσεις.

http://cretalive.gr/new/36259/crete/Rola_stin_A_DOY_Irakleiou

"Κατέβασε" ρολά η Α' ΔΟΥ Ηρακλείου

Λόγω των χθεσινών επεισοδίων

Ενημερώθηκε: 24.05.2011 // 10:25

d618f39b9cda50dee1f34e34c93107e2.JPG Ερμητικά κλειστή παραμένει, σήμερα, η Α' ΔΟΥ Ηρακλείου, επί των οδών Κορωναίου & Θεοτοκοπούλου, μετά τα χθεσινά επεισόδια από οπαδούς του ΟΦΗ, που εισέβαλαν στο κτίριο.

Η υπηρεσία σήμερα δεν εκτελεί συναλλαγές, ενώ σχετική ανακοίνωση ειδοποιεί τους φορολογούμενους.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Για δείτε λίγο.. τους έχετε συναντήσει πουθενά? B)

http://www.newsit.gr/default.php?pname=Article&art_id=78810&catid=4

EFORIAKOI_475_355.jpg

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

«Ψαλίδι» συντάξεων και επιδομάτων στα έκτακτα μέτρα 1,23 δισ. ευρώ του υπ.Εργασίας

Αθήνα

Έκτακτη εισφορά στις κύριες συντάξεις άνω των 1.700 ευρώ, «κόψιμο» στα κοινωνικά επιδόματα, κλιμακωτή εισφορά σε ορισμένες επικουρικές συντάξεις και επέκταση της λίστας μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων περιλαμβάνονται στα μέτρα ύψους 1,23 δισ. ευρώ που προωθεί το υπουργείο Εργασίας.

Στόχος είναι η συνολική εξοικονόμηση 2,7 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος του έτους, και τα μέτρα θα κοστολογηθούν και θα οριστικοποιηθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας μετά από διαβούλευση με το ΥΠΟΙΚ και την τρόικα.

Το υπουργείο Εργασίας αναφέρει ότι οι παρεμβάσεις είναι στοχευμένες και στοχεύουν εξίσου τις δαπάνες όσο και τα έσοδα. Ειδικότερα:

  • Αναμένεται να εξοικονομηθούν 700 εκατ. ευρώ από τον εξορθολογισμό των κοινωνικών επιδομάτων, κυρίως του ΟΑΕΔ και την ενοποίηση του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας
  • Ακόμη 200 εκατ. ευρώ αναμένεται να αποφέρει η επιβολή έκτακτης εισφοράς από 1ης Σεπτεμβρίου, στις κύριες συντάξεις, που είναι πάνω από 1.700 ευρώ και της ειδικής εισφοράς που θα κληθούν να πληρώσουν συνταξιούχοι κάτω από 60 ετών που λαμβάνουν σύνταξη πάνω από 1.700 ευρώ και έχουν κάνει χρήση της εθελούσιας εξόδου. Εξαιρούνται οι περιπτώσεις αναγκαστικής απόλυσης, αποστρατείας κ.λ.π.

  • Προβλέπεται εξοικονόμηση 260 εκατ. ευρώ από την εντατικοποίηση των ενεργειών για τον εξορθολογισμό των φαρμακευτικών δαπανών και των δαπανών υγείας και επιπλέον 100 εκατ. από δράσεις που θα αναληφθούν σε συνεργασία με το Υπουργείο Υγείας.
  • Στα μέτρα συμπεριλαμβάνεται η επέκταση της λίστας των μη συνταγογραφούμενων φαρμάκων και η έναρξη της λειτουργίας της Επιτροπής Προμηθειών Υγείας.

  • Κλιμακωτή εισφορά 3% έως 10% θα επιβληθεί και στις επικουρικές συντάξεις από 300 ευρώ και άνω.

Ως προς το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα για το 2012 - 2015, το υπουργείο Εργασίας έχει αναλάβει την εξοικονόμηση επιπλέον 6,7 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 3,6 δισ. ευρώ θα είναι από μείωση δαπανών και 3,1 δισ. από αύξηση εσόδων.
Σύμφωνα με ανώτερα στελέχη του υπουργείου Εργασίας η αύξηση των εσόδων θα προέλθει από τη μείωση της ανασφάλιστης εργασίας, από το 26% στο 16% και ένα σημαντικό ποσό από την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας, κινητής και ακίνητης των ασφαλιστικών Ταμείων.
Περί τα 800 εκατ. αναμένεται να εισπραχθούν από την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών, κατά 0,3% στον ιδιωτικό τομέα και κατά 1% στο Δημόσιο.

Στον τομέα του περιορισμού των δαπανών, εξοικονόμηση 700 εκατ. ευρώ αναμένεται από την μείωση των επικουρικών, 600 εκατ. από την επανεξέταση των αναπηρικών συντάξεων και 200 εκατ. από τη μείωση του εφάπαξ στα ελλειμματικά Ταμεία, που θα ξεκινήσει από το 2012.
Περί τα 600 εκατ. ευρώ, αναμένεται να αποδώσει η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και η λειτουργία του Εθνικού Οργανισμού Πρωτοβάθμιας Υγείας, ενώ το Υπουργείο Εργασίας ελπίζει στην εξοικονόμηση ακόμη 300 εκατ. από την αναμόρφωση της επιδοματικής πολιτικής.
Ως προς τις αναπηρικές συντάξεις, ο στόχος του υπουργείου είναι ως το 2020 να αντιστοιχούν στο 10% των συντάξεων που χορηγούνται συνολικά πλησιάζοντας το ποσοστό της ευρωζώνης που βρίσκεται στο 8%.
Σήμερα οι αναπηρικές συντάξεις που χορηγεί το ΙΚΑ αντιστοιχούν στο 12%, και στον ΟΓΑ στο 16,8% -το υπουργείο αναφέρει μάλιστα πως «σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως για παράδειγμα στο Ηράκλειο της Κρήτης, το ποσοστό φθάνει στο 20,4% των συντάξεων, όταν στην Αθήνα οι αναπηρικές αντιστοιχούν στο 8,9%».
Οι αλλαγές οι οποίες επέρχονται στις επικουρικές συντάξεις αφορούν το ποσοστό αναπλήρωσης, που κυμαίνεται σήμερα από 26% έως και 40%, και το οποίο θα μειωθεί σημαντικά προς τα κάτω. Σήμερα το επικουρικό του ΙΚΑ χορηγεί συντάξεις, η πλειονότητα των οποίων κυμαίνεται περί τα 250 ευρώ μηνιαίως κατά μέσο όρο με 12 έως 13 χρόνια εργασίας και περί τα 350 ευρώ με 20 έως 25 χρόνια εργασίας.
Στις άμεσες προτεραιότητες του υπουργείου, είναι η αναθεώρηση των διακρατικών συμβάσεων για την απονομή σύνταξης. Το ισχύον σύστημα επιτρέπει σε αλλοδαπούς ασφαλισμένους να λαμβάνουν σύνταξη τουλάχιστον 700 ευρώ έχοντας συμπληρώσει ένα χρόνο ασφάλισης στην Ελλάδα.
Μέτρα σοκ στο Μεσοπρόθεσμο 2012-15
Τα νέα μέτρα μεσοπρόθεσμου προγράμματος σταθερότητας πλήττουν εκ νέου μισθωτούς και συνταξιούχους, καθώς επιβάλλουν νέες εισφορές, περιορίζουν τους δικαιούχους των κοινωνικών επιδομάτων και, σύμφωνα με πληροφορίες του Βήματος, μειώνουν τις υφιστάμενες και μελλοντικές συντάξεις.
  • Καθιερώνεται ειδική εισφορά τύπου ΛΑΦΚΑ για τις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Σύμφωνα με πληροφορίες η εισφορά θα κυμαίνεται από 3% έως 10% αναλόγως με το ύψος της παρεχόμενης σύνταξης. Από το μέτρο αυτό το υπουργείο Εργασίας, προσδοκά έσοδα 100 εκατομμύρια ευρώ το 2012 και 1013.

  • Αυξάνεται η ειδική εισφορά που ήδη καταβάλλουν οι συνταξιούχοι με κύρια σύνταξη άνω των 1.700 ευρώ. Σήμερα οι συνταξιούχοι με υψηλότερη σύνταξη καταβάλουν εισφορά 5%, η οποία αναμένεται να ανέλθει σε 8% (αύξηση 60%). Σήμερα η εισφορά είναι κλιμακούμενη από 3% έως 10% στις κύριες συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.
  • Η εισφορά θα είναι υψηλότερη για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν υψηλές συντάξεις και είναι κάτω των 60 ετών. Όταν δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί υποχρεωτικά, δηλαδή έκαναν χρήση εθελουσίας εξόδου.

  • Μείωση των επικουρικών συντάξεων για τα ταμεία που αντιμετωπίζουν οικονομικό πρόβλημα και καθιέρωση ενιαίου τρόπου υπολογισμού των επικουρικών συντάξεων. Από το μέτρο αυτό θα επέλθει μείωση δαπανών της τάξεων των 500 εκατ. ευρώ έως το 2015. Η μείωση όλων των συντάξεων (χορηγούμενων και μελλοντικών) θα ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2011 (και όχι από τον Ιανουάριο του 2012, όπως αρχικώς είχε ανακοινωθεί) και θα αφορούν τα ταμεία που βρίσκονται σε οικονομικό αδιέξοδο, ενώ σχεδιάζεται ενιαίος τρόπος υπολογισμού των παροχών στο μέλλον, καθώς και ανατροπές στα εφάπαξ βοηθήματα. Το υπουργείο έχει ξεκαθαρίσει πως τα ταμεία που θα αποδειχθεί οτι δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα, θα «προσαρμόσουν» τις επικουρικές συντάξεις «στα όρια των δυνατοτήτων τους». Σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν ταμεία τα οποία αντιμετωπίζουν άμεσο προβλημα οικονομικής ανταπόκρισης στις υποχρεώσεις τους, ενώ - όπως αναφέρει στέλεχος του υπουργείου Εργασίας - «αναλογιστικά κανένα ταμείο δεν θα έχει πλεόνασμα το 2060».
  • Αύξηση της εισφοράς υπέρ των ανέργων (ΟΑΕΔ) στον ιδιωτικό τομέα. Σήμερα εισφορά (εργοδότη και εργαζόμενου) είναι 4% και θα διαμορφωθεί στο 5%.

  • Καθιερώνεται εισφορά αλληλεγγύης υπέρ των ανέργων και στους δημοσίους υπαλλήλους, όπως και στους εργαζόμενους στον ευρύτερο δημόσιο τομέα. Με τα χρήματα αυτά θα στηρίζονται τα προγράμματα απασχόλησης του ΟΑΕΔ.
  • Αλλαγές έρχονται και στα κοινωνικά επιδόματα τα οποία θα επαναπροσδιορισθούν έως το τέλος του έτους. Σε πολλά από αυτά θα τεθούν εισοδηματικά κριτήρια, εκτός από το επίδομα ανεργίας, το οποίο όμως θα δίδεται με αυστηρότερα κριτήρια. «Δεν είναι δυνατόν κάποιος να εργάζεται πέντε μήνες και να λαμβάνει επίδομα ανεργίας για τους υπόλοιπους επτά μήνες», ανέφερε χαρακτηριστικά η Λ.Κατσέλη.

  • Τα μέτρα προβλέπουν αυστηρότερα κριτήρια για τη χορήγηση επιδομάτων (ΟΑΕΔ, Εργατική Εστία, Εργατική Κατοικία, ΕΚΑΣ). Ανάλογα μέτρα θα ληφθούν και για τα επιδόματα που χορηγούν τα ταμεία και η Πρόνοια (π.χ. πολυτεκνικά). Ενιαίος κανονισμός θα υπάρξει για τις παροχές επιδομάτων υγείας.
  • Από το «κούρεμα» των κοινωνικών παροχών, τη μείωση των δικαιούχων επιδομάτων ανεργίας, ΕΚΑΣ, των παροχών του Οργανισμού Εργατικής Εστίας και Εργατικής Κατοικίας, τις περικοπές στα φάρμακα και στις διαγνωστικές εξετάσεις και τις μείωση των παροχών σε χρήμα για τα ασφαλιστικά ταμεία, προβλέπονται μειώσεις δαπανών ύψους 2,787 δισ. ευρώ για την περίοδο 2011 – 2015.

  • Η αύξηση των εσόδων για τα ασφαλιστικά ταμεία (ύψους 2,114 δις. ευρώ για το διάστημα 2011 – 2015) στηρίζεται εν πολλοίς στην καταπολέμιση της ανασφάλιστης εργασίας από την οποία προσδοκούνται 357 εκατομμύρια ευρώ έσοδα έως το 2015 και η ένταξη στο σύστημα 480.000 ανασφάλιστων εργαζομένων. Ταυτοχρόνως αυξάνονται οι εισφορές υπερ ΟΓΑ, τίτεται έκτακτη εισφορά στις επικουρικές συντάξεις, ενώ προσδοκούνται 395 εκατ. ευρώ από την αξιοποίηση της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων.

Θα γίνει καταγραφή όλων των επιδομάτων, απογραφή των δικαιούχων και θα εφαρμοστούν κίνητρα και αντικίνητρα για την χορήγησή τους. Επίσης θα γίνει διασταύρωση στοιχείων των συνταξιούχων

http://news.in.gr/ec...?aid=1231110304

ΥΓ: Έχω μια απορία τεχνικής φύσης...........

βλέπω στο τέλος...

2 χρήστες διαβάζουν αυτό το θέμα

1 μέλη, 1 επισκέπτες, 0 ανώνυμοι χρήστες

πως γίνεται να διαβάζει το θέμα ένας επισκέπτης σε αυτό το χώρο που είναι ανηρτημένο;

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δύο άρθρα σχετικά περί επικείμενης χρεοκωπίας της Ελλάδας και άλλων δαιμονίων ,

http://www.sofokleou...-2011052637250/

Θέμα ημερών είναι πλέον το «κλείδωμα» μιας συμφωνίας για διπλό νέο δάνειο στην Ελλάδα, που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2013. Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το πολιτικό «θέατρο» στην Αθήνα και τις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, που ανέβασε στα ύψη τις ανησυχίες ακόμη και για επιστροφή της χώρας στη δραχμή, τελειώνει πολύ σύντομα, όχι μόνο επειδή το ΔΝΤ απηύθυνε χθες σκληρή προειδοποίηση στις κυβερνήσεις της ευρωζώνης, αλλά και επειδή η ανησυχία που προκλήθηκε στους Έλληνες καταθέτες απειλεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες εξελίξεις στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα. Για μερικές ημέρες ακόμη, βεβαίως, οι ίδιες πηγές αναφέρουν ότι το πολιτικό «θέατρο» περί την ελληνική διάσωση θα συνεχισθεί, για τα... μάτια των ψηφοφόρων των χωρών του Βορρά, αλλά και προς «συμμόρφωση» της ελληνικής γνώμης, που αντιδρά στο νέο πρόγραμμα λιτότητας και εκποίησης δημόσιας περιουσίας:

n Η κυβέρνηση στην Αθήνα σκηνοθετεί, μέσω της σημερινής, δήθεν βαρυσήμαντης συνάντησης των πολιτικών αρχηγών, μια δήθεν δραματική προσπάθεια για την εξασφάλιση συναίνεσης στην πολιτική της, γνωρίζοντας εκ των προτέρων ότι αυτό είναι αδύνατο. Η μη εξασφάλιση της συναίνεσης δεν είναι κατ’ ανάγκη κακή εξέλιξη για την κυβέρνηση, αφού θα έχει ένα διπλωματικό «χαρτί» για να αποκρούσει τις ακραίες πιέσεις, που εργολαβικά σχεδόν έχει αναλάβει να ασκεί η ολλανδική κυβέρνηση, για ακραία σενάρια κατάλυσης της εθνικής κυριαρχίας, με ανάθεση των ιδιωτικοποιήσεων σε οργανισμό ελεγχόμενο από την τρόικα. Ο Γ. Παπανδρέου θα μπορεί να επικαλεστεί τις έντονες αντιδράσεις που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό, ώστε να αποφύγει αυτές τις πιέσεις, χωρίς βέβαια να είναι σίγουρο ότι θα αποφύγει η χώρα αυτό το ακραίο σενάριο εθνικής ταπείνωσης.

n Στο στρατόπεδο των πιστωτών, το ΔΝΤ, όπως είχε προαναγγείλει από χθες το “S10”, προειδοποίησε χθες τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ότι θα είναι υποχρεωμένο να αποσυρθεί από το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας, αν αυτές δεν δεσμευθούν ότι θα καλύψουν με νέα δάνεια τα χρηματοδοτικά κενά που απειλούν να οδηγήσουν τη χώρα σε χρεοκοπία μέσα στο προσεχές δωδεκάμηνο.

The International Monetary Fund needs “financing assurances” before disbursing money to Greece and other countries seeking assistance, Caroline Atkinson, an IMF spokeswoman, told a news conference in Washington today. «Σε κάθε πρόγραμμα είμαστε υποχρεωμένοι να ζητούμε διαβεβαιώσεις χρηματοδότησης», τόνισε χθες η εκπρόσωπος του Ταμείου, «ώστε να διασφαλίζεται ότι θα καλύπτονται τα χρηματοδοτικά κενά. Είναι σημαντικό για το ΔΝΤ, αν τοποθετούμε χρήματα και έχουμε εργασθεί με μια χώρα για να πάρει μέτρα που θα κλείνουν τα κενά χρηματοδότησής της να βλέπουμε ότι θα είναι διαθέσιμη και άλλη χρηματοδότηση. Έτσι κατοχυρώνουμε την ασφάλεια των κεφαλαίων των μελών μας». Με απλά λόγια, το ΔΝΤ προειδοποίησε τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να αφήσουν τα πολιτικά παιχνίδια και να δεσμευθούν ότι θα συνεχίσουν να χρηματοδοτούν την Ελλάδα, αλλιώς θα είναι υποχρεωμένο να αποσυρθεί από τη «συμμαχία» με την Ευρώπη για τη διάσωση της χώρας, κάτι που θα προκαλούσε ανεπανόρθωτο κλονισμό της εμπιστοσύνης των αγορών στην ευρωζώνη, με συνέπειες που ξεπερνούν κατά πολύ την ελληνική κρίση.

Μετά τις χθεσινές εξελίξεις, είναι αναπόφευκτο πλέον για τις «σκληρές» κυβερνήσεις του Βορρά να συναινέσουν στη χρηματοδότηση της Ελλάδας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Οικονομικής Σταθερότητας, αναλαμβάνοντας τη δέσμευση ότι αυτός θα κλείσει με αγορές ελληνικών ομολόγων από την πρωτογενή αγορά όποια κενά εμφανισθούν το 2012 και το 2013 στη χρηματοδότηση της Ελλάδας.

Αυτό που προσπαθούν εναγωνίως να πετύχουν οι κυβερνήσεις του Βορρά, ώστε να έχουν ένα ελάχιστο πολιτικό επιχείρημα για να δικαιολογήσουν στο εσωτερικό των χωρών τους τα νέα δάνεια στην Ελλάδα, είναι να υπάρξει κάποιας μορφής εμπλοκή και πιστωτών από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε το νέο δάνειο να είναι διπλό και μοιρασμένο ισορροπημένα μεταξύ κυβερνήσεων και ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών οίκων.

Ήδη έχει ανατεθεί σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη, που «έστησαν» και τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Βιέννης», με την οποία δεσμεύθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να συνεχίσουν να στηρίζουν τις θυγατρικές τους στην Ανατολική Ευρώπη, να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις από ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες ότι θα δεχθούν τουλάχιστον για την κρίσιμη διετία 2012-2013 να αγοράσουν νέα ομόλογα από την Ελλάδα σε αντικατάσταση ομολόγων που θα λήγουν.

Ουσιαστικά, στόχος είναι από το συνολικό «πακέτο» των 60 δισ. ευρώ τουλάχιστον, που θα χρειασθεί η Ελλάδα για να αποφύγει τη χρεοκοπία μέχρι να λειτουργήσει ο μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας, να προσφέρουν τα μισά οι ιδιώτες πιστωτές. Οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να πουν το «ναι» για το σκέλος που τους αναλογεί, βάζοντας στο τραπέζι περί τα 15 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο θα κάνουν και αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, που θέλουν να προστατέψουν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων άλλων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης από τον κίνδυνο μετάδοσης του «ελληνικού ιού» σε άλλες αγορές. Είναι πολύ πιθανό ότι η συμφωνία με τις τράπεζες θα έχει κλείσει μέσα στο Σαββατοκύριακο, ώστε να ανακοινωθούν οι δεσμεύσεις τους στα τέλη Ιουνίου, ταυτόχρονα με την έγκριση νέων δανείων στην Ελλάδα από τη Σύνοδο Κορυφής.

Τραπεζικά στελέχη τονίζουν ότι η κατάσταση του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος είναι τόσο οριακή αυτή την περίοδο και οι απειλές που θα αντιμετωπίσουν, αν υπάρξουν κίνδυνοι για την Ισπανία, τόσο σοβαρές, ώστε να γίνεται αδιανόητη οποιαδήποτε δυσάρεστη εξέλιξη στο ελληνικό πρόβλημα μέσα στον Ιούνιο. Γι’ αυτό και όταν κατακαθίσει η σκόνη της κινδυνολογίας για αναστολή εκταμιεύσεων, άμεση χρεοκοπία και επιστροφή στη δραχμή, η Ελλάδα θα βρεθεί με άλλη μια έγκριση συνέχισης της χρηματοδότησής της από τις κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. Στην παρούσα φάση το ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα κρέμεται από μια κλωστή και κανείς δεν διακινδυνεύσει να την κόψει, μόνο και μόνο για να εξυπηρετηθούν πολιτικές σκοπιμότητες.

http://www.sofokleou...-2011052737311/

Σύρονται οι κυβερνήσεις σε διάσωση της Ελλάδας, υπό την απειλή κατάρρευσης του τραπεζικού συστήματος - Τι κρύβει το άγνωστο δράμα της γαλλο-βελγικής τράπεζας DEXIA και πώς οδηγεί σε νέο διπλό δάνειο δεκάδων δισ. στην Αθήνα - Γιατί ήταν «κούφιες» οι απειλές περί μη καταβολής της 5ης δόσης, χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή - «Όπλο» για την κυβέρνηση η... μη συναίνεση! Έντρομοι παρακολουθούν οι τραπεζίτες και οι πολιτικοί το δράμα του τραπεζικού συστήματος της ευρωζώνης, που βρίσκεται πλέον σε ελάχιστη απόσταση από μια έκρηξη πολλών μεγατόνων με άγνωστη έκβαση. Υπό το βάρος αυτής αφόρητης πίεσης, ακόμη και οι «σκληρές» κυβερνήσεις του Βορρά είναι πλέον υποχρεωμένες με κάθε τρόπο να διασώσουν με ένα ακόμη δάνειο πολλών δεκάδων δισ. την Ελλάδα, καθώς τα δραματικά γεγονότα των τελευταίων 24ωρων απέδειξαν ότι ήταν «κούφιες» και στερούμενες οποιουδήποτε νοήματος οι προειδοποιήσεις για δήθεν εμπλοκή στην εκταμίευση της πέμπτης δόσης, χρεοκοπία της χώρας και επιστροφή στη δραχμή!

Η αλήθεια που αποκαλύπτεται σε όσους παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα είναι εξαιρετικά οδυνηρή για την ΕΚΤ και τις κυβερνήσεις-θεματοφύλακες της ευρωζώνης, που χειρίσθηκαν εντελώς εσφαλμένα τις τύχες της ευρωζώνης από τα τέλη της προηγούμενης δεκαετίας. Μια νέα Lehman «αναδύεται» στην... γαλλογερμανική καρδιά του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, απειλώντας να τινάξει στον αέρα το οικονομικό σύστημα της ευρωζώνης, την ώρα μάλιστα που οι μπουρδολογίες Ελλήνων και Ευρωπαίων πολιτικών περί απειλούμενης κατάρρευσης της Ελλάδας και επιστροφής στη δραχμή κλονίζουν την εμπιστοσύνη των Ελλήνων καταθετών και απειλούν ευθέως με μια πρωτοφανή κρίση ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αν δεν διαψευσθούν μέσα στα επόμενα 24ωρα οι ανοησίες που οι ίδιοι οι πολιτικοί άφησαν να δημιουργήσουν πανικό στους καταθέτες.

Από τα μέσα αυτής της εβδομάδας το τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης «μύριζε μπαρούτι», τουλάχιστον σε όσους παρακολουθούν τις εξελίξεις με μεγάλη προσοχή:

n Η γαλλο-βελγική τράπεζα Dexia, ήδη προβληματική και υπό διάσωση από τις κυβερνήσεις Γαλλίας και Βελγίου μετά την κρίση του φθινοπώρου 2008, που παρόλα αυτά εξακολουθεί να έχει ενεργητικό σχεδόν τριπλάσιο του βελγικού ΑΕΠ, έγινε ορατό ότι βρίσκεται στο «κόκκινο», χωρίς να είναι εντελώς σαφής η προέλευση των προβλημάτων της. Το μόνο που ήταν γνωστό και κίνησε πολλές υποψίες στις αγορές ήταν ότι η Dexia είναι εκτεθειμένη σε μεγάλο βαθμό και στα ελληνικά ομόλογα, με τοποθετήσεις ονομαστικής αξίας 3,7 δισ. ευρώ, υπερδιπλάσιες αυτών που διατηρεί, για παράδειγμα, η Deutsche Bank.

n Την Τετάρτη έγινε γνωστό ότι ο κορυφαίος επενδυτικός οίκος BlackRock και η βρετανική Barclay’s έσπευσαν να εξαργυρώσουν πρόωρα ομόλογα της DEXIA αξίας σχεδόν 3 δισ. ευρώ, ανοίγοντας μια τεράστια «τρύπα» στη ρευστότητα της τράπεζας, που σύμφωνα με πληροφορίες καλύφθηκε από την ΕΚΤ. Όλοι στη διατραπεζική αγορά της Ευρώπης προσπαθούσαν έκτοτε να κατανοήσουν τι ήταν αυτό που γνώριζαν παραπάνω από τους υπόλοιπους οι δύο οίκοι, που έσπευσαν να αποσυρθούν από τη χρηματοδότηση της DEXIA. Οι φόβοι για την Ελλάδα και την DEXIA, πάντως, προκαλούσαν ήδη μια προληπτική, μαζική έξοδο κεφαλαίων από το ευρώ προς την Ελβετία, με το ελβετικό φράγκο να καταρρίπτει ιστορικό ρεκόρ στην ισοτιμία του με το ευρώ.

n Χθες, η εικόνα με το δράμα της DEXIA, που από πολλούς αποκαλείται ήδη «εκκολαπτόμενη Lehman» της ευρωζώνης, άρχισε να ξεκαθαρίζει. Η διαπραγμάτευση της μετοχής της τράπεζας ανεστάλη προσωρινά κατόπιν δικού της αιτήματος και ανακοινώθηκε ότι η τράπεζα υπέστη ζημιά ύψους 3,6 δισ. ευρώ από το «τοξικές» τοποθετήσεις σε προϊόντα που συνδέονται με την αμερικανική αγορά ακινήτων και ρευστοποιήσεις ομολόγων πριν τη λήξη τους. Οι ζημιές αυτές μειώνουν το δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας της τράπεζας από το 13,4% στο 11% μέσα σε μια νύχτα! Επιπλέον, όμως, η DEXIA «κάθεται πάνω» σε μια εν δυνάμει «τοξική» βόμβα τοποθετήσεων στην Ελλάδα, που σε οποιοδήποτε «πιστωτικό γεγονός» θα εξανεμίσει τα κεφάλαιά της σε τέτοιο βαθμό, που θα απαιτηθεί να ξεφύγει το πρόβλημα από το πεδίο της ΕΚΤ και να περάσει στις κυβερνήσεις της Γαλλίας και του Βελγίου. Αυτές θα κληθούν να «πληρώσουν το μάρμαρο» της νέας διάσωσης της DEXIA, κάτι που θα προκαλέσει πολιτικές θύελλες, καθώς η κοινή γνώμη αντιδρά έντονα σε κάθε νέα επιβάρυνση για διάσωση τραπεζών που ανέλαβαν αλόγιστα κινδύνους.

Το παράλληλο ελληνικό δράμα

Παράλληλα με αυτές τις δραματικές εξελίξεις στην «καρδιά» του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος, βρισκόταν σε πλήρη εξέλιξη το ελληνικό δράμα, που φωτίζεται πλέον από μια νέα οπτική γωνία, μετά την αποκάλυψη του κινδύνου κατάρρευσης του ευρωπαϊκού τραπεζικού συστήματος. «Η Ελλάδα στέκεται σήμερα ανάμεσα στη διάσωση και την κατάρρευση των ευρωπαϊκών τραπεζών: αν κάτι δεν πάει καλά τις επόμενες ημέρες και αφεθεί να χρεοκοπήσει η χώρα, οι ζημιές που θα προκαλέσει αυτό το γεγονός στην DEXIA θα είναι αρκετές για να δημιουργήσουν ένα ανεξέλεγκτο ντόμινο», εκτιμούν καλά ενημερωμένοι παράγοντες της αγοράς.

Οι πολιτικοί ηγέτες της χώρας, που συνεδρίαζαν για ώρες υπό την προεδρία του Κάρολου Παπούλια, κατέληξαν στο αναμενόμενο αποτέλεσμα: η κυβέρνηση δεν έχει τη συναίνεση του πολιτικού συστήματος και θα πρέπει να εφαρμόσει μόνη, με τη στήριξη μόνο των δικών της βουλευτών, το νέο μνημόνιο. Το πρόγραμμα νέας σκληρής φορολογικής επιδρομής, συρρίκνωσης του Δημοσίου και μαζικών αποκρατικοποιήσεων δεν είναι δυνατό, όπως άλλωστε αναμενόταν, να εγκριθεί από την αξιωματική αντιπολίτευση, που παραμένει προσηλωμένη στο αίτημά της για επαναδιαπραγμάτευση του μνημονίου, ενώ ούτε συζήτηση θα μπορούσε να γίνει για ανοχή από τα κόμματα της Αριστεράς. Έτσι, μόνο τα μικρά κόμματα του Γ. Καρατζαφέρη και της Ντ. Μπακογιάννη εμφανίζονται έτοιμα να προσφέρουν υπό όρους πολιτική στήριξη.

Όλα αυτά θα είχαν σημασία, αν οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ήταν σε θέση να κρατήσουν μέχρι τέλους τη σκληρή στάση τους προς την Ελλάδα και, ενδεχομένως, να πραγματοποιήσουν την απειλή για αναστολή εκταμίευσης της πέμπτης δόσης του δανείου, κάτι που θα οδηγούσε τη χώρα σε χρεοκοπία μέσα στον Ιούλιο, όπως έχει τονίσει ο υπουργός Οικονομικών, Γ. Παπακωνσταντίνου.

Όμως, υπό το πρίσμα των δραματικών εξελίξεων στο ευρωπαϊκό τραπεζικό σύστημα, τέτοιες απειλές και προειδοποιήσεις δεν έχουν θέση στην πολιτική ακόμη και των πιο σκληρών κυβερνήσεων. Δεν είναι τυχαίο ότι μέσα στην εβδομάδα, προφανώς αφού είχε πάρει τα... μαντάτα για τη δραματική θέση της DEXIA, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ξεκαθάρισε ότι δεν υπάρχει περίπτωση να υποχρεωθεί η Ελλάδα σε αναδιάρθρωση χρέους οποιασδήποτε μορφής.

Ακόμη πιο διάπλατα άνοιξε το δρόμο για τη συνέχιση χρηματοδότησης της Ελλάδας χθες ο «σκληρός» Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης, Νουτ Βέλινγκ, τονίζοντας ότι η χώρα μας θα πάρει την πέμπτη δόση. Επιπλέον, οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις προωθούν στο παρασκήνιο με όλες τις δυνάμεις τους την υποψηφιότητα της Κριστίν Λαγκάρντ για τη θέση που άφησε κενή ο Ντομινίκ Στρος Καν στο ΔΝΤ. Η Γαλλίδα υπουργός Οικονομικών είναι σχεδόν εξίσου απόλυτη στη θέση της, ότι δεν πρέπει να επιτραπεί οποιαδήποτε μορφή αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, με τον Γάλλο επικεφαλής της ΕΚΤ, Ζαν Κλωντ Τρισέ (προφανώς και οι δύο γνωρίζουν καλά τι επιπτώσεις θα είχε στο «σάπιο» τραπεζικό σύστημα της ευρωζώνης μια κατάρρευση της Ελλάδας πριν το 2013...).

Σε αυτό το πολιτικό κλίμα, η κυβέρνηση εκτιμάται ότι δεν θα έχει δυσκολία να κλείσει μια συμφωνία για τη συνέχιση της χρηματοδότησης της χώρας, ακόμη και αν οι προτάσεις της για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα («νέο μνημόνιο») και τις ιδιωτικοποιήσεις δεν έχουν πείσει 100% τους «σκληρούς» της τρόικας. Η Ευρώπη δεν έχει πλέον το παραμικρό περιθώριο να πάει κάτι στραβά με την Ελλάδα, καθώς μάλιστα η ανασφάλεια που καλλιεργήθηκε τις τελευταίες ημέρες στους Έλληνες καταθέτες από τις ανεύθυνες, «τρομολαγνικές» δηλώσεις πολιτικών, έχει εκκινήσει και πάλι μια άλλη αντίστροφη μέτρηση, που παρακολουθεί με αγωνία το τραπεζικό «ιερατείο» της Φραγκφούρτης: ο ρυθμός εξόδου καταθετών από το ελληνικό σύστημα έχει επιταχυνθεί επικίνδυνα τις τελευταίες ημέρες και αν δεν διαψευσθούν το συντομότερο τα σενάρια χρεοκοπίας και επιστροφής στη δραχμή η ΕΚΤ θα έχει να διαχειρισθεί, εκτός από το δράμα της DEXIA, μια κρίση ρευστότητας ιρλανδικού τύπου στις ελληνικές τράπεζες.

Έτσι, το αν θα υπάρξει συναίνεση στην Ελλάδα, ή αν η χώρα θα δεσμευθεί για ένα σοβαρό ή λιγότερο σοβαρό πρόγραμμα σταθεροποίησης, αποτελούν πλέον ερωτήματα δευτερεύουσας σημασίας για τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις του Βορρά, που θα σπεύσουν τις επόμενες ημέρες να κλείσουν το ελληνικό «μέτωπο», με νέες δεσμεύσεις για χρηματοδότηση της χώρας, ώστε να αποφύγει μια καταστροφική για τις ευρωπαϊκές τράπεζες χρεοκοπία. Ένα δάνειο προς τους «τεμπέληδες» Έλληνες αναμφίβολα θα έχει πολιτικό κόστος για την Άνγκελα Μέρκελ, για παράδειγμα, αλλά πολύ μεγαλύτερο θα ήταν το πολιτικό κόστος, αν οι ισχυρές κυβερνήσεις του Βορρά καλούνταν σήμερα να στηρίξουν με νέα κεφάλαια από τους φορολογούμενους τους κερδοσκόπους του τραπεζικού συστήματος, που είναι πολύ λιγότερο δημοφιλής στη βόρεια Ευρώπη από και από τους «τεμπέληδες» του Νότου.

Όσο για το αν είναι επιζήμια για τη χώρα η μη εξασφάλιση της συναίνεσης, αποδεικνύεται πλέον ότι ισχύει ακριβώς το αντίθετο από αυτό που υποστήριζαν οι θιασώτες των συναινετικών λύσεων: για τον πρωθυπουργό θα αποτελέσει σοβαρό διπλωματικό πλεονέκτημα η αποδοκιμασία της αντιπολίτευσης στην πολιτική του νέου μνημονίου, καθώς με αυτό το «χαρτί» θα μπορεί να ισχυρισθεί έναντι των Ευρωπαίων ηγετών ότι έχει ελάχιστα περιθώρια να προσφέρει περισσότερες δεσμεύσεις για το νέο δάνειο. Έτσι, θα είναι και πιο εύκολο να αποκρουσθούν οι πιέσεις για εθνικά ταπεινωτικές λύσεις, όπως η προτεινόμενη από πολλές κυβερνήσεις του Βορρά εκχώρηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων σε ανεξάρτητο οργανισμό, που θα βρίσκεται υπό τον έλεγχο της τρόικας.

Θέμα ημερών το διπλό δάνειο

Έτσι, θέμα ημερών είναι πλέον το «κλείδωμα» μιας συμφωνίας για διπλό νέο δάνειο στην Ελλάδα, που θα αποτρέψει τη χρεοκοπία τουλάχιστον μέχρι τα μέσα του 2013. Αυτό που προσπαθούν εναγωνίως να πετύχουν οι κυβερνήσεις του Βορρά, ώστε να έχουν ένα ελάχιστο πολιτικό επιχείρημα για να δικαιολογήσουν στο εσωτερικό των χωρών τους τα νέα δάνεια στην Ελλάδα, είναι να υπάρξει κάποιας μορφής εμπλοκή και πιστωτών από τον ιδιωτικό τομέα, ώστε το νέο δάνειο να είναι διπλό και μοιρασμένο ισορροπημένα μεταξύ κυβερνήσεων και ιδιωτικών πιστωτικών ιδρυμάτων και επενδυτικών οίκων.

Ήδη έχει ανατεθεί σε στελέχη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας για την Ανασυγκρότηση και Ανάπτυξη, που «έστησαν» και τη λεγόμενη «Πρωτοβουλία της Βιέννης», με την οποία δεσμεύθηκαν οι ευρωπαϊκές τράπεζες να συνεχίσουν να στηρίζουν τις θυγατρικές τους στην Ανατολική Ευρώπη, να εξασφαλίσουν δεσμεύσεις από ελληνικές και ευρωπαϊκές τράπεζες ότι θα δεχθούν τουλάχιστον για την κρίσιμη διετία 2012-2013 να αγοράσουν νέα ομόλογα από την Ελλάδα σε αντικατάσταση ομολόγων που θα λήγουν.

Ουσιαστικά, στόχος είναι από το συνολικό «πακέτο» των 60 δισ. ευρώ τουλάχιστον, που θα χρειασθεί η Ελλάδα για να αποφύγει τη χρεοκοπία μέχρι να λειτουργήσει ο μόνιμος Μηχανισμός Σταθερότητας, να προσφέρουν τα μισά οι ιδιώτες πιστωτές. Οι ελληνικές τράπεζες είναι έτοιμες να πουν το «ναι» για το σκέλος που τους αναλογεί, βάζοντας στο τραπέζι περί τα 15 δισ. ευρώ, ενώ το ίδιο θα κάνουν και αρκετές μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες, που θέλουν να προστατέψουν τα χαρτοφυλάκια ομολόγων άλλων χωρών της περιφέρειας της ευρωζώνης από τον κίνδυνο μετάδοσης του «ελληνικού ιού» σε άλλες αγορές.

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημοσιεύτηκε η καταδικαστική απόφαση σε βάρος του Παναγιώτη Ψωμιάδη

%5Cimages%5Ccontent%5C101041.jpg

Καθαρογράφηκε και δημοσιεύτηκε η απόφαση του Πενταμελούς Εφετείου Θεσσαλονίκης, με την οποία καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 12 μηνών, με 3ετή αναστολή, ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Παναγιώτης Ψωμιάδης, για την υπόθεση της μείωσης προστίμων σε πρατηριούχο υγρών καυσίμων ενώ ήταν ακόμη νομάρχης Θεσσαλονίκης.

Η απόφαση αναμένεται να σταλεί άμεσα στο γενικό γραμματέα της αποκεντρωμένης διοίκησης Μακεδονίας-Θράκης Θύμιο Σώκο, που θα θέσει τον Π.Ψωμιάδη, βάσει της νομοθεσίας, σε προσωρινή αργία από τη θέση του περιφερειάρχη.

Στο πολυσέλιδο σκεπτικό της απόφασής του, ο προεδρεύων του δικαστηρίου, εφέτης Κώστας Βαμβακίδης, αναφέρει ότι ο Π. Ψωμιάδης έκανε «κακή χρήση της διακριτικής του εξουσίας και συγκεκριμένα υπερέβη τα ακραία όρια της διακριτικής του ευχέρειας που επέβαλαν οι αρχές του δημοσίου συμφέροντος, της χρηστής διοίκησης, της ισότητας και της εξυπηρέτησης τον έχοντα τον νόμο».

Τονίζει δε ότι η απόφαση για τη μείωση στο ελάχιστο του ύψους των προστίμων -από 89 σε 5 χιλιάδες ευρώ- «δεν μπορούσε, σαφώς, να λειτουργήσει αποτρεπτικά σε έναν πρατηριούχο καυσίμων, ο οποίος διαθέτοντας νοθευμένα καύσιμα (με τη μέθοδο του αποχρωματισμού) κέρδιζε πολύ περισσότερα απ’ ότι από την καταβολή του προστίμου αυτού του ύψους».

Σύμφωνα με νομικούς κύκλους, ο Π. Ψωμιάδης αναμένεται, μέσα στην προθεσμία που ορίζει ο νόμος, να προσφύγει στον Άρειο Πάγο, καταθέτοντας αίτηση αναίρεσης της απόφασης.

Σε τέτοια περίπτωση, ο Άρειος Πάγος δεν θα μπει στην ουσία της υπόθεσης αλλά θα εξετάσει ζητήματα κακής ερμηνείας ή εφαρμογής του νόμου. Εάν γίνει δεκτή η προσφυγή, η υπόθεση θα δικαστεί εκ νέου από το Πενταμελές Εφετείο Θεσσαλονίκης, διαφορετικά καθίσταται αμετάκλητη. Τόσο πρωτόδικα όσο και σε δεύτερο βαθμό η ποινή που επιβλήθηκε στον Π.Ψωμιάδη ήταν φυλάκιση 12 μηνών με 3ετή αναστολή.

2/6/2011

Πηγή: www.in.gr

Ο πρώτος...???????? :blink:

Συνδέστε για να σχολιάσετε
Κοινοποίηση σε άλλες σελίδες

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό ή συνδεθείτε για να σχολιάσετε

Πρέπει να είστε μέλος για να αφήσετε σχόλιο

Δημιουργήστε έναν λογαριασμό

Εγγραφείτε με νέο λογαριασμό στην κοινότητα μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφείτε για έναν νέο λογαριασμό

Σύνδεση

Έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Σύνδεση τώρα
  • Πλοηγούταν πρόσφατα   0 μέλη

    • Δεν υπάρχουν εγγεγραμμένοι χρήστες που να βλέπουν αυτή τη σελίδα.

×
×
  • Δημιουργία νέου...